Zo bespaar je op de kosten van een auto

Laatste update: 24.07.24

 

De oplopende brandstofprijzen uit de afgelopen periode hebben het gebruik van een auto fors duurder gemaakt. Er zijn verschillende manieren waarop je de kosten terug kunt dringen. Neem bijvoorbeeld eens wat vaker de fiets, of maak gebruik van het openbaar vervoer. Slechts enkele boodschappen nodig? Ga wandelend naar de supermarkt! Niet alleen goed voor de portemonnee; voldoende beweging helpt je daarbij gezond en fit te houden.

Wie afhankelijk is van zijn of haar auto kan voor andere methodes kiezen om geld te besparen: je lopende autoverzekering vergelijken met het huidige aanbod van verzekeraars is er een voorbeeld van. Mogelijk wordt er inmiddels een goedkoper alternatief aangeboden voor je autoverzekering. 

Tip: kijk bij de premie van een autoverzekering berekenen bij andere verzekeraars niet alleen naar de basisverzekering. Wellicht sloot je in het verleden aanvullende verzekeringen af, die je nu niet meer nodig blijkt te hebben. Een goed voorbeeld: een inzittendenverzekering voor de kinderen die je voorheen wekelijks naar zwemles en de sportclub bracht. Het kan tientallen euro’s schelen op jaarbasis, wanneer je deze aanvullende modules stopzet! 

 

Pas je rijstijl aan om op de kosten te besparen 

Niet alleen het afsluiten van een nieuwe autoverzekering helpt je jaarlijks geld over te houden; ook je rijstijl heeft invloed op de kosten. Laat je gas bijvoorbeeld wat sneller los, wanneer je een stoplicht nadert. Door de auto rustig uit te laten rollen verbruik je minder brandstof. Let daarnaast eens wat vaker op de toeren van de motor. Door sneller naar een hogere versnelling te schakelen hoeft de motor van je auto minder hard te werken. Het brandstofverbruik van de auto valt hierdoor lager uit. Te snel opschakelen kan echter een averechts effect hebben; het leidt tot een onnodig snelle slijtage aan onderdelen van het voertuig. 

 

Voer zelf simpel onderhoud uit aan je auto 

Naast de mogelijkheid om je rijstijl aan te passen kun je kleine onderhoudswerkzaamheden aan de auto zelf uitvoeren. Denk hierbij aan het controleren van de bandenspanning. Een te lage bandenspanning maakt dat de weerstand toeneemt en je auto harder moet werken om vooruit te komen. Het leidt tot een hoger brandstofverbruik. De bandenspanning kun je met verschillende kleine tools controleren; je bestelt ze online voor een paar euro. Alternatief is een bezoek aan een garage of benzinepomp in de buurt met een apparaat voor het oppompen van de banden. 

Ook het bijvullen van de motorolie en bijvoorbeeld de ruitenwisservloeistof doe je relatief eenvoudig zelf. Heb je het niet eerder gedaan? Vraag je dealer om instructies, lees het na in de handleiding bij je auto of zoek online naar een video waarin dit wordt voorgedaan. Overigens zijn er veel garages die deze vloeistoffen gratis aanvullen.  

Zoek naar het goedkoopste tankstation 

Kom je langs meerdere tankstations onderweg naar je werk of familie? Tanken langs de kant van de snelweg is vaak relatief duur. Door voor een tankstation in een dorp, weg van de doorgaande weg, te kiezen bespaar je vaak al snel zo’n vijf tot tien eurocent per liter. Zeker wanneer je veel onderweg bent kan dit een forse besparing opleveren. 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES