5 beste Zomerbanden Test van 2024

Laatste update: 03.10.24

 

Beste zomerbanden – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Dat goede autobanden een essentieel onderdeel zijn van de wagen staat buiten kijf. Tijdens een bepaalde periode in het jaar worden zomerbanden op de wagen gemonteerd om betere prestaties van het voertuig te bekomen. Het aanbod is echter zo ontzettend groot dat wij er 3 hebben uitgekozen om eens van nabij te bekijken. Zo kun je zien dat de Continental zomerband een 205/55 R17 95V snelheidsindex V heeft en beschikbaar is in de maatserie 14 tot 20 inch. Daarnaast kun je ook kiezen voor de Vredestein zomerband 215/65 R15 96H Sportrac voor sportieve chauffeurs.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste zomerbanden (Reviews) van 2024

 

Als je een sportieve rijstijl hebt en je vindt veiligheid heel belangrijk omdat je veel onderweg bent, dan kun je kiezen voor degelijke zomerbanden. Kies je voor een aanbieding van een set van 4 profiel zomerbanden aan een goedkope prijs? Of ga je voor de iets duurdere zomerbanden met velg die per stuk worden verkocht. Met het advies van ervaren racepiloten hebben we 5 topproducten uitgezocht. Neem even rustig de tijd om de verschillende types te bekijken en er vervolgens de beste zomerband uit te kiezen voor jouw auto.

 

 

Continental zomerband

 

1. Continental Zomerband 205/55 R17 95V snelheidsindex V

 

Continental is het populairste merk voor banden met een kwalitatief hoogstaand niveau voor een correcte prijs. Het bedrijf gebruikt innovatieve componenten om het karkas, de compound, de contouren van de banden en het loopvlakpatroon te verbeteren. 

Een vernieuwde compound (rubbersamenstelling) zorgt ervoor dat de rolweerstand minder wordt en dat de remafstand bij nat weer korter wordt. Het formaat van deze band is 205/55 R17 en hij is daarnaast ook in de maten van 14 tot 20 inch te verkrijgen. Daarnaast is de maximum belasting die door deze band kan worden gedragen 690 kg waardoor hij voor diverse personenwagens geschikt is.

Deze Continental zomerband biedt bovendien maximale prestaties met een snelheidsindex van V, dit wil zeggen dat je veilig met deze banden kunt rijden tot een maximumsnelheid van 240 km/h. Het geluidsniveau bedraagt trouwens 72 db. Hij heeft een griplabel B wat wil zeggen dat hij kan worden gebruikt op een nat wegdek. Er zijn voor deze zomerband nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Maatserie: deze zomerband van Continental wordt voorgesteld in de maat 205/55 R17 en hij is te verkrijgen in de maten 14 tot 20 inch.

Snelheidsindex: hij heeft een snelheidsindex V, wat wil zeggen dat de zomerbanden tot een maximale snelheid van 240 km/h veilig kunnen worden gebruikt.

Geluidsniveau: de Continental zomerband heeft een geluidslabel van 72 db waardoor hij heel zacht rijdt.

Veiligheid: het griplabel B zorgt voor een veilig gebruik op een nat wegdek waarbij een goede grip wordt gegarandeerd.

 

Nadelen: 

Geen runflat: deze banden zijn niet zelfopblazend waardoor je een lekke band kunt hebben en je dus een reserveband moet voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vredestein zomerband

 

2. Vredestein zomerband 215/65 R15 96H Sportrac voor sportieve chauffeurs

 

De Vredestein zomerband Sportrac heeft een specifieke maat 215/65 R15 96H waardoor hij geschikt is voor meer luxueuze personenwagens die van allerlei technische hoogstandjes voorzien zijn. Deze band kreeg het griplabel A waaruit blijkt dat hij het best presteert op een droog wegdek waarop hij dan ook de hoogste slijtvastheid heeft. 

De stabiliteitseigenschappen en de sportiviteit van de band zorgen ervoor dat hij een korte remafstand heeft met een uitstekende grip en optimale wendbaarheid zowel op droge als op natte wegen. Deze zomerbanden zijn dan ook uitermate geschikt voor de sportieve chauffeur. Bovendien zorgen de speciale groeven ervoor dat het water optimaal wordt afgevoerd zodat hij een goede weerstand biedt tegen aquaplaning.

Daarnaast zorgen het vernieuwde profielontwerp en de speciale compound voor een zeer stille zomerband die slechts 71 db geluid produceert. Deze banden met snelheidsindex H hebben trouwens voor een perfecte wegligging in elke omstandigheid tot een maximale snelheid van 210 km/h. We konden voor deze zomerband nog geen beoordelingen vinden.

 

Voordelen:

High performance: deze High performance zomerbanden zijn geschikt om te gebruiken op elk wegdek onder gelijk welke omstandigheden. Ze leveren echter de beste prestaties op een droog wegdek.

Aquaplaning: een uniek groevenpatroon zorgt ervoor dat het water snel en goed wordt afgevoerd zodat deze banden een uitstekende grip hebben bij aquaplaning.

Snelheidsindex: deze banden beschikken over een snelheidsindex H waardoor ze optimaal en veilig presteren tot maximaal 210 km/h.

Stabiliteit: deze sportieve banden beloven een korte remafstand. Ze zijn bovendien uitermate geschikt voor de sportieve chauffeur.

 

Nadelen:

Niet zelf opvullend: deze band is niet runflat waardoor hij zichzelf niet opvult wanneer je een lek hebt gereden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Zomerband 225 45 R17

 

3. Nokian Tyres Zomerband 225/45 R17 94W met  dubbele veiligheidszone

 

Deze premium zomerband 225/45 R17 94W van het merk Nokian Tyres is voorzien van een dubbele veiligheidszone waarbij het asymmetrische loopvlak de band in 2 gaat verdelen. De binnenkant van het bandenprofiel zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt manoeuvreren.

De beide buitenste zones van het profiel zijn de stabiliteitszones die zorgen voor een optimale grip op een nat wegdek. Door gebruik te maken van dit type band zal het profiel minimaal wegslijten. Ze zijn dan ook speciaal ontwikkeld voor gebruik op Midden-Europese wegen die niet altijd van goede kwaliteit zijn. Deze banden hebben een griplabel A waardoor ze op elke ondergrond optimaal presteren.

Om de veiligheid steeds te kunnen garanderen heeft het merk een profieldiepte-indicator (DSI) voorzien die op de ribben van de band is geplaatst om de profielhoogte in millimeter af te kunnen lezen. De minimale profieldiepte van een zomerband is trouwens 3 mm. Daarnaast hebben deze banden een snelheidsindex W waardoor ze veilig te gebruiken zijn tot 270 km/h. Er werden voor dit product geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Snelheidsindex: deze banden beschikken over een snelheidsindex W waarmee je veilig kunt rijden tot een maximale snelheid van 270 km/h.

Veiligheid: de bandenprofielen zijn voorzien van een dubbele veiligheidszone die een optimale stabiliteit en grip op de weg garandeert.

Duurzaam: doordat ze ontwikkeld zijn voor gebruik op Midden-Europese wegen, die veelal in een slechte staat verkeren, zijn ze heel sterk en duurzaam.

Profieldiepte-indicator: de banden zijn voorzien van een profieldiepte-indicator waarop steeds de profieldiepte in millimeter kan worden afgelezen.

 

Nadelen:

Niet runflat: deze band zal zichzelf niet vullen wanneer je een lek hebt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Zomerband

 

4. T-Tyre Three 195-65 R15 91H zomerband optimale grip

 

Deze T-Tyre Three zomerband 195-65 R15 91H is geschikt voor alle personenwagens. Daarnaast is van hetzelfde merk ook de zomerband 205 55 R16 te verkrijgen die iets duurder is in aankoopprijs maar nog steeds in de laagste prijsklasse van de zomerbanden valt.

Deze banden beloven een uitstekende stabiliteit op de weg en een optimale grip in alle weersomstandigheden. Hij heeft bovendien een griplabel B waardoor hij ook op een nat wegdek een korte remafstand kan garanderen. De band is trouwens voorzien van speciale groeven waardoor het water bij regenweer optimaal wordt afgevoerd zodat de kans op aquaplaning aanzienlijk wordt verminderd.

Daarnaast heeft hij snelheidsindex H waarmee je 210 km/h haalt onder veilige omstandigheden. Hij heeft een geluidsniveau van 71 db waardoor je hem maar weinig zult horen. Er zijn ook voor deze zomerbanden nog geen reviews geplaatst. Dit komt waarschijnlijk omdat autobanden niet snel online worden aangekocht en de klanten dus minder snel geneigd zijn om een beoordeling te plaatsen.

 

Voordelen: 

Grip: de banden hebben een griplabel B waarmee ze perfect op een nat wegdek kunnen worden gebruikt. 

Snelheidsindex: de snelheidsindex H laat je toe om op een veilige manier te rijden tot maximum 210 km/h.

Aquaplaning: een speciaal groevenpatroon zorgt ervoor dat het water optimaal wordt afgevoerd waardoor je geen last hebt van aquaplaning.

Het prijskaartje: deze zomerbanden vallen in de laagste prijscategorie van onze selectie waardoor ze voor iedereen toegankelijk zijn.

 

Nadelen:

Niet self inflated: deze banden moeten in geval van een lek door een reserveband worden verwisseld.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Zomerband 205/55 R16

 

5. Pirelli zomerband, 205/55 R16 91V Green Performance

 

Deze 17 inch zomerbanden zijn van het merk Pirelli dat wordt beschouwd als het beste merk voor autobanden met een Premium-klasse. Deze banden zijn van de filosofie “Green Performance” die het mogelijk maakt om ze te produceren met zorg voor het milieu. Zowel tijdens de productie als tijdens het gebruik zullen deze zomerbanden geen schade toebrengen aan de leefomgeving.

Deze zomerband met Premium-klasse garandeert de uitstekende kwaliteit en de beste prestaties. Ze zijn bedoeld voor personenwagens met een gemiddeld tot hoog motorvermogen. Het loopvlak heeft bovendien 2 delen waardoor ze stabiel rijden en veel grip hebben op elk soort wegdek. Ze hebben trouwens een griplabel B waarmee ze ook efficiënt reageren op een nat wegdek.

Door het profielontwerp is de rolweerstand van de band gedaald waardoor je minder brandstof gaat verbruiken en dit zorgt er ook voor dat slechts 70 db geluid wordt uitgezonden. Hij heeft daarnaast een snelheidsindex V waarmee je tot 240 km/h onder veilige omstandigheden kunt rijden. Er zijn voor deze zomerband geen reviews teruggevonden.

 

Voordelen:

Premium-klasse: deze banden zijn van Premium-klasse waardoor ze beschikken over een zeer hoge kwaliteit en ze zorgen voor de beste prestaties op de weg.

Zuinig: door het speciale profielontwerp is de rolweerstand van de band verminderd waardoor de wagen minder brandstof zal verbruiken.

Snelheidsindex: deze banden garanderen een veilige rit tot een maximale snelheid van 240 km/h.

Gebruiksvriendelijk: ze kunnen voor personenwagens met een gemiddelde tot hoge motorcapaciteit worden gebruikt.

 

Nadelen: 

Geen runflat: met deze zomerband kan niet verder worden gereden wanneer hij lek is. Net zoals alle banden in onze selectie beschikt deze relatief goedkope zomerband niet over een zelf opvullende functie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Zomerbanden Koopgids

 

Wanneer je nieuwe zomerbanden gaat uitzoeken zijn er een aantal elementen die je in overweging moet nemen. Wat zijn zomerbanden precies en vanaf wanneer kan ik ze gebruiken? Welke zomerbanden zijn de beste voor jouw wagen en wat is de geschikte profieldiepte? Vraag gerust naar de aanbeveling van een ervaren bandenspecialist voor je een keuze maakt. Neem de tijd om de diverse mogelijkheden te vergelijken en laat ook de aanbiedingen niet zomaar passeren. Soms worden volledige sets aangeboden aan een voordelige prijs.

Wat zijn zomerbanden 

Zomerbanden worden gebruikt wanneer het weer wat beter wordt. Deze banden zijn ontworpen om optimaal te presteren tijdens hoge temperaturen. Een zomerband heeft, in plaats van lamellen, brede groeven en profielblokken om het regenwater af te voeren en aquaplaning te voorkomen. Door het eenvoudige profiel in de banden is er een groter contactoppervlak met het wegdek waardoor er minder rolbewegingen nodig zijn en de wagen dus minder brandstof verbruikt.

Dit bandenprofiel zorgt ook voor een beter rijgedrag en het heeft een grote invloed op de remafstand. Daarnaast hebben deze banden een harde compound die zachter wordt bij warme temperaturen waardoor ze zowel in de lengte als in de breedte meer grip hebben. Compound is een rubbersamenstelling van natuurlijke rubber en kunststof materialen. Afhankelijk van het rubber en de componenten die worden gebruikt bekomt men ofwel een zachte compound die meer grip heeft op de weg maar sneller slijt ofwel een harde compound die minder grip heeft maar meer slijtvast is. 

 

Wanneer kun je het best zomerbanden gebruiken

Zomerbanden zijn gemaakt uit een hardere compound met minder natuurlijk rubber dan winterbanden. Alhoewel deze compound de meeste weertypes aankan is hij niet geschikt voor een winters klimaat. Zomerbanden kunnen bij gebruik onder de 7°C broos worden en verharden waardoor ze hun grip verlies en minder veilig zijn om mee op weg te gaan. De samenstelling van de compound voor zomerbanden is zodanig ontworpen dat hij zich gaat aanpassen aan hoge temperaturen zonder dat hij té zacht wordt. Zomerbanden hebben op die manier minder wrijving waardoor de wagen minder brandstof zal verbruiken.

Wanneer je precies kunt overschakelen op zomerbanden kan per seizoen verschillend zijn. Wel wordt algemeen gesteld dat je je winterbanden kunt omruilen voor zomerbanden als de temperatuur boven 7°C is. Je kunt ook beter even afwachten tot de weersomstandigheden stabiel zijn zodat je niet meer onverwacht te maken krijgt met winterse neerslag en vriestemperaturen. Een gouden regel is om je banden te verwisselen als de wintertijd overgaat op zomertijd.

 

Wat zijn voor jouw wagen de beste zomerbanden en de ideale  profieldikte

Welke zomerbanden je kiest is afhankelijk van het merk en het type wagen waarmee je rijdt. Ook je rijstijl en hoeveel geld je er wenst aan te besteden zijn beslissend voor jouw keuze. De maat van de banden ligt steeds vast en wordt bepaald door de maat van de velgen. Om de veiligheid te garanderen kun je hier beter niet van afwijken. Op de zijkant van een autoband staat de maat afgedrukt waarvan de eerste 3 cijfers de breedte zijn. De volgende 2 cijfers zijn de hoogte, als percentage van de breedte en vervolgens staat de R van radiaal met de 2 laatste cijfers die de velgdiameter in inches zijn.

Bovendien heeft een nieuwe zomerband doorgaans een profieldiepte van 7 tot 9,5 mm wat afhankelijk is van het merk en het type band dat je verkiest. De minimum profieldiepte om je veiligheid en het rijcomfort te garanderen is 3 mm. Elk bandentype heeft zijn specifieke eigenschappen die doorslaggevend kunnen zijn voor je beslissing. Zo kun je banden kiezen met extra grip, met een extra wandversterking of met een hoge brandstofefficiëntie.

Het onderhoud

Een goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur van je zomerbanden. Het belangrijkste punt is om regelmatig de bandenspanning te controleren en als dit nodig is op niveau te brengen. Een juiste bandenspanning zal ervoor zorgen dat de wagen minder brandstof zal verbruiken en dat de banden minder snel zullen slijten. Je kunt een autoband ook laten vullen met stikstof om steeds een optimale bandenspanning te hebben. Wanneer je aan het benzinestation de druk controleert kun je ook de banden even nakijken of er geen afwijkingen zijn of abnormale slijtageplekken.

Als je iets eigenaardigs opmerkt kun je beter meteen even naar de bandenspecialist gaan om te zien of het euvel kan worden verholpen. Daarnaast is het goed om zo ver mogelijk van de stoeprand te parkeren om de zijkanten van de banden niet te beschadigen. Grote putten en een slecht wegdek zijn ook te vermijden. Schakel tijdig over op winterbanden om je zomerbanden niet te beschadigen. Van het ogenblik dat de temperaturen beginnen te dalen onder de 7°C is het tijd om van banden te wisselen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wanneer kun je het beste je zomerbanden wisselen? 

Algemeen wordt gesteld dat wanneer de temperatuur boven de 7°C stijgt en als er geen wintertoestanden meer worden verwacht, dat je dan kunt overschakelen op zomerbanden. Het is veilig om te wachten tot in de maand april om de banden te wisselen. Als de temperatuur onder de 7 graden daalt dan kun je terug de winterbanden opleggen en meestal is dit rond november. Dan ben je er zeker van dat je niet voor verrassingen komt te staan als het plots gaat vriezen of sneeuwen. Er wordt aangeraden om steeds voldoende tijd te wachten tot het weer stabiel is.

Q2: Hoe kan ik zien ik of ik zomerbanden heb?

Een zomerband is gemaakt uit een harde compound waarmee een specifieke rubbermengeling bedoeld wordt. Tijdens de warmere maanden zal deze compound zachter worden waardoor de algemene prestaties op de weg zullen verbeteren. Een zomerband heeft bovendien minder lamellen maar ze zijn wel voorzien van speciale profielblokken waarmee aquaplaning wordt voorkomen. Deze profielen zorgen voor meer grip in de lengte en de breedte.

Daarnaast hebben zomerbanden vaak een eenvoudig profiel waardoor er een groter contact is met het wegdek. Wanneer je winterbanden hebt op liggen zul je deze gemakkelijk aan het symbool van bergen en een sneeuwkristal herkennen.


Q3: Wanneer moet je zomerbanden kopen?

Zomerbanden werden speciaal ontworpen om betere prestaties te hebben op de rijweg wanneer de temperatuur boven de 7° C stijgt. Hierdoor kun je er beter ook niet mee rijden wanneer de temperatuur onder de 7° C daalt. Je kunt het best zomerbanden aankopen wanneer je merkt dat je met een set rijdt die speciaal bedoeld is voor extreme weersomstandigheden.

Je kunt ook kiezen voor zomerbanden als je een sportieve chauffeur bent die gaat voor een optimale wegcontrole en topprestaties bij warm weer. Daarnaast genieten zomerbanden ook de voorkeur wanneer je in een regio woont waar de temperatuur nooit onder de 7°C zakt.

 

Q4: Wat kosten nieuwe zomerbanden?

De aankoopprijs van nieuwe zomerbanden is afhankelijk van een aantal factoren. Het belangrijkste is de bandenkwaliteit. Kies je voor banden die je goede prestaties zullen geven, waarmee je veilig op weg kunt en die bovendien ook een lange levensduur hebben? Dan ga je best voor de duurdere banden van Bridgestone of Vredestein. Hiervoor mag je een gemiddelde prijs rekenen tussen 70 en 100 euro per stuk.

Heb je iets minder te besteden en wil je niet aan kwaliteit inboeten ten koste van de veiligheid, dan kies je voor de Linglong, Giti of Pirelli banden. Voor deze types banden zul je tussen 50 en 65 euro betalen per band. Wanneer je naar een bandencentrale gaat zul je kunnen kiezen uit een groot assortiment van kwaliteitsvolle zomerbanden aan een correcte prijs.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES