7 beste Acculaders Test Van 2024

Laatste update: 24.04.24

 

Beste acculaders – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Indien je regelmatig de baan op moet, dan is het misschien niet zo onverstandig om bepaalde apparaten standaard mee te nemen in de kofferbak van je wagen. Denk nu bijvoorbeeld maar aan een krachtige acculader. Om het voor jou allemaal net iets makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse toppertjes. Zo zou je kunnen opteren voor de FERM Acculader 6V/12V die perfect kan worden gebruikt in combinatie met een capaciteit van 20 tot maximaal 75 Ah. Wil je de acculader niet alleen kunnen gebruiken in combinatie met je voertuig maar eveneens voor je boot en/ of motor dan lijkt de CTEK Multi XS 5.0 alvast een betere oplossing te zijn.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste acculaders (Reviews) van 2024

 

De beste acculader is degene die 100% aan de verwachtingen voldoet. Of je daarbij kiest voor een acculader van 24 Volt dan wel een 12V acculader is afhankelijk van de batterij van het voertuig. Daarbij kun je eveneens opteren tussen verschillende apparaten van diverse beste merken zoals de Victron acculader, de Makita acculader, de CTek acculader of Dunlop acculader. Hieronder vind je alvast 7 toppertjes met bijbehorende online reviews en advies van klanten. Bekijk ze even alvorens er de beste acculader uit te kiezen, beseffend dat een acculader voor je auto niet helemaal gelijk is aan een scooter acculader of een accu druppellader.

 

 

Acculader

 

1. Ferm Acculader 6V/12V Max. 75Ah – 5A Type voertuig: Auto – 230 Volt

 

Of deze acculader van Ferm voorzien is van het laagste prijskaartje, dat valt nog even af te wachten. Wat wel met zekerheid kan bevestigd worden is dat hij, met een gemiddelde eindscore van 4,8 sterren, alvast tot de populairste acculaders uit de selectie behoort. 

Zo blijkt de Ferm BCM1021 gekenmerkt door de aanwezigheid van een 6 én 12 Volt acculader die overigens voorzien is een betrouwbare automatische beveiliging tegen eventuele kortsluiting, overbelasting en verkeerd aansluiten. Verder geeft de ampèremeter op het apparaatje perfect weer hoeveel stroom de batterij van je wagen ontvangt, zodanig dat de acculader steeds veilig kan worden gebruikt.

Het is een compact doch krachtig machientje met een maximale aansluitspanning van 230 Volt en een frequentie van 50 Hz. Kortom, ideaal om elke standaard personenwagen en/ of motor weer in gang te brengen.

 

Voordelen:

Aansluitspanning: deze krachtige acculader wordt gekenmerkt door een maximale aansluitspanning van 230 Volt.

Verpakkingsinhoud: de acculader wordt geleverd inclusief een set accuklemkabels en een informatieve handleiding.

Accu capaciteit: de lader kan perfect worden gebruik in combinatie met accu’s waarvan de capaciteit zich tussen 20 en 75 Ah situeert.

Veilig: je hoeft je alvast geen zorgen te maken want deze acculader kan veilig worden gebruikt. Zo is hij voorzien van een automatische beveiliging tegen onder andere overbelasting, verkeerd aansluiten en kortsluiting.

 

Nadelen:

Prijskaartje: in vergelijking met sommige andere acculaders uit het lijstje, blijkt dit exemplaar duidelijk niet in de aanbieding te staan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Ctek acculader

 

2. CTEK Multi XS 5.0 acculader met Temperatuurcompensatie

 

Je zou natuurlijk ook kunnen opteren voor deze unieke acculader inclusief temperatuurcompensatie, jou aangeboden en geleverd door CTEK. In tegenstelling tot de vorige acculader, kan dit compacte doch krachtige machientje niet alleen gebruikt worden bij personenwagens maar ook motoren en boten.

Deze volautomatische 8-traps acculader van 12 Volt blijkt eveneens voorzien van ledlampjes zodanig dat je het apparaat ook ‘s nachts probleemloos kunt gebruiken mocht dit nodig zijn. Bovendien is het apparaat vonkvrij én beschermd tegen eventuele ompoling waardoor de kans om schade toe te brengen aan bepaalde elektronica, vrijwel nihil is.

Uit de online reviews stellen we vast dat heel wat klanten tevreden zijn over de kwaliteit en het gebruiksgemak. Slechts één koper is van mening dat het apparaat niet aan de verwachtingen heeft kunnen voldoen.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: met de MXS 5.0 kies je voor een 4A lader die gekenmerkt wordt door een laadcyclus bestaande uit 8 stappen.

Handig in gebruik: slechts met een beperkte inschakelspanning van ongeveer 2Vdc kunnen accu’s met een capaciteit tot 140Ah probleemloos worden opgeladen, getest en verzorgd.

Formaat: het is een compacte lichtgewicht acculader die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: de kwaliteit van deze acculader heeft één koper jammer genoeg niet helemaal kunnen overtuigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Acculader motor

 

3. Allsafe Acculader 6V/12V Voor Auto, Motor, Camper of Boot

 

Ben je op zoek naar een goedkope acculader die kwaliteit en gebruiksgemak probleemloos met elkaar combineert? Bekijk dan alvast even dit apparaat van het bekende, en misschien ook wel meteen het beste, merk Allsafe. Net zoals het eerste product uit de lijst, biedt ook dit machientje zowel een 6V als 12V acculader aan wat hem geschikt maakt voor auto’s, motors, boot of camper.

Bovendien kent deze acculader/ druppellader een bijzonder handig druppellaadprogamma wat hem nog net dat tikkeltje specialer maakt. Door hem eenvoudig op het lichtnet aan te sluiten, rekening houdend met een aansluitspanning van 220 – 240 Volt, en vervolgens het amperage in te geven, kan hij de accu van het voertuig makkelijk weer nieuw leven in blazen.

Deze krachtige acculader is tevens ook veilig in gebruik dankzij de automatische beveiliging bij eventuele kortsluiting, oververhitting en/ of omgekeerde polariteit. De online reviews tonen aan dat klanten deze mogelijkheden duidelijk weten te waarderen.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze krachtige acculader kan gebruikt worden in combinatie met 6V en 12V accu’s met een amperage van respectievelijk 0,8 en 4,0 Ampère.

Voeding: je dient hem aan te sluiten op het stroomnet rekening houdend met een netlichtaansluiting van 220 tot 240 Volt.

Veiligheid: je kunt deze acculader 100% veilig gebruiken doordat hij over een automatische beveiliging beschikt bij kortsluiting, oververhitting en/ of omgekeerde polariteit.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: slechts één koper maakt melding van een slechte levering aangezien de acculader kapot in de doos stak.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Acculader 12v

 

4. Charge-IT Acculader Druppellader Acculader Reparatie Modus 12V 6A

 

Ben je heel specifiek op zoek naar een druppellader voor je motor? Dan raden wij jou aan om dit exemplaar van Charge-IT alvast even van naderbij te bekijken. Zo zul je gelijk kunnen vaststellen dat hij eveneens geschikt is om de accu van je personenwagen, scooter, boot of camper onder handen te nemen.

Bovendien is deze acculader, die overigens voorzien is van een stootvaste ABS behuizing, vrij compact en licht van gewicht wat hem makkelijk te verplaatsen maakt. Hij kent een input van 100 tot 240 Volt en levert hierbij een output vermogen van wel 120 Watt. Net zoals de vorige apparaten, blijkt ook deze acculader 100% veilig voor gebruik. Zo geniet je bescherming bij oververhitting, kortsluiting en overladen.

Verder wordt hij gekenmerkt door een reparatiemodus die geschikt is voor oude batterijen, een winter/ zomer modus en een helder LCD display inclusief ledlicht om de batterijstatus weer te geven. We zien dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop hoewel één koper zich toch wel vragen stelt bij de kwaliteit.

 

Voordelen:

Formaat: de acculader kent een maximaal formaat van 162 x 100  x 55 mm wat hem bijzonder compact én tegelijk heel erg handzaam maakt.

Bescherming: de acculader biedt niet alleen een beveiliging bij eventuele oververhitting maar ook bij kortsluiting en verkeerde ompoling.

Input/Output: het is de bedoeling om de acculader op de netstroom aan te sluiten rekening houdend met een input van 100 tot 240 Volt. Dit resulteert in een output power van maar liefst 120 Watt.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: jammer genoeg heeft de kwaliteit van deze acculader één koper niet helemaal weten te overtuigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Acculader auto

 

5. Acculader, druppellader Dunlop Type voertuig: Auto 12 Volt

 

In vergelijking met alle andere acculaders uit dit lijstje, zou dit exemplaar van Dunlop wel eens over het laagste prijskaartje kunnen beschikken. Echter, vergis je niet; hij mag dan wel goedkoop en eenvoudig zijn, hij doet precies wat hij moet doen.

Wil je deze acculader/ druppellader kunnen gebruiken, dan dien je hem uiteraard eerst met het lichtnet te verbinden. Houd hierbij rekening met een aansluitspanning van 220 Volt. Vervolgens dien je de krokodillenklemmen met de accu van je wagen te verbinden, schakel het correcte laadvermogen in en klaar is Kees! Bovendien is de lader niet alleen handig maar ook 100% veilig. Zo geniet je een waterdichte behuizing én een bescherming tegen oververhitting, kortsluiting, verkeerde ompoling en vonken.

Tot slot is het apparaat eveneens voorzien van een temperatuurcompensaties waarbij je de mogelijkheid hebt om te schakelen tussen 5 instellingen. Hoewel heel wat klanten tevreden zijn, vindt een kleine minderheid dat de metingen onnauwkeurig zijn.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze krachtige acculader/ druppellader kan gebruikt worden om de batterij van je wagen of motor nieuw leven in te blazen.

Installatie: de ene kabel van de acculader dient met het stroomnet te worden verbonden terwijl de krokodillenklemmen moeten verbonden worden met de positieve en negatieve pool van de batterij. Vervolgens kies je het juiste laadvermogen en schakel je de acculader in.

Formaat: het is een bijzonder compact machientje dat je makkelijk in de kofferbak van je wagen kunt bewaren.

 

Nadelen:

Onnauwkeurige meting: volgens een beperkt aantal klanten zouden de metingen jammer genoeg niet altijd even nauwkeurig zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Carpoint acculader

 

6. Carpoint Auto Acculader 6A 6-12 Volt Acculader voor de Auto

 

Mag het toch net dat tikkeltje meer zijn en vormt budget hierbij niet echt een probleem, dan raden wij de Carpoint acculader aan. Het betreft hier een dubbel geïsoleerd apparaat dat zonder problemen een stabiel vermogen levert en automatisch overschakelt naar de druppelladen modus zodra de accu van de wagen helemaal is opgeladen.

Je hoeft evenmin te panikeren op het moment van installatie. Zo dien je de ene kabel in het stopcontact te pluggen zodat de acculader van stroom kan worden voorzien, en moeten de krokodillenklemmen met de polen van de batterij worden verbonden. Stel vervolgens het correcte laadvermogen in en klaar is Kees!

Deze acculader is geschikt voor gebruik met 6V én 12V accu’s en is uitgerust met een automatische beveiliging tegen kortsluiting, ompoling, overbelasting en oververhitting. Ondanks deze vele mogelijkheden, vindt een kleine minderheid van de kopers het apparaat net niet aan de verwachtingen voldoen.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze unieke acculader kan zonder problemen gebruikt worden in combinatie met 6V én 12V accu’s wat hem geschikt maakt voor auto’s, motors, campers en boten.

Veiligheid: hij is uitgerust met een automatische beveiliging tegen oververhitting, overbelasting, kortsluiting en ompoling.

Handig in gebruik: het betreft hier een acculader én druppellader in 1. Zodra de accu helemaal is opgeladen, schakelt hij automatisch over op een druppellader modus.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: enkele gebruikers zijn van mening dat de kwaliteit van het apparaat toch net iets beter had gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Victron acculader

 

7. Victron Blue Smart IP65 Charger 24/5(1) 230V Victron Energy

 

We sluiten deze selectie acculaders af met dit unieke apparaatje van Victron Energie. Ondanks de mooie eindbeoordeling van 4,0 sterren zijn er toch enkele klanten die twijfelen over de kwaliteit en het hoge prijskaartje. Indien je dus interesse mocht hebben in deze acculader dan zul je net iets meer budget hoeven te voorzien.

Net zoals heel wat andere acculaders dien je ook dit apparaat aan te sluiten op het stroomnet, rekening houdend met een aansluitspanning van 230 Volt. De krokodillenklemmen dien je vervolgens met de positieve en negatieve pool van de batterij te verbinden om vervolgens het correcte laadvermogen te kunnen ingeven en het toestel in te schakelen.

Het grote verschil met de voorgaande apparaten is dat deze Blue Smart IP65 acculader voorzien is van een ingebouwde bluetooth functie. Op die manier kan er op een intelligente manier geladen worden zonder al te veel stroom/ energie te verspillen. Bovendien wordt hij geleverd inclusief een DC connector wat zijn hoge prijskaartje gelijk verklaart.

 

Voordelen:

Formaat: deze compacte acculader van 47 x 95 x 190 mm kan makkelijk in de kofferbak van je wagen worden opgeborgen.

Ingangsspanningbereik: hij kent een ruim ingangsspanningbereik variërend van 180 tot 265 Volt aangevuld met een uitgangsspanning van 24V.

Bluetooth: in tegenstelling tot de vorige apparaten blijkt de Blue Smart IP65 voorzien van een geïntegreerde intelligente bluetooth functie.

 

Nadelen:

Prijzig: in vergelijking met sommige andere apparaten uit deze lijst, zul je merken dat het prijskaartje hier toch een pak hoger ligt dan gemiddeld. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Acculaders Koopgids

 

Indien je regelmatig van de wagen gebruikt maakt, is het misschien geen overbodige luxe om bepaalde apparaten standaard in de kofferbak te plaatsen. Zo heeft een acculader bij menig gebruiker de stress tot een minimum weten te beperken. Maar waarvoor wordt een dergelijk apparaat gebruikt en is er een wezenlijk verschil met een zogenaamde druppellader? Hoe dien je de acculader te installeren en welke spanning is het meest geschikt? Wij zoeken het graag voor jou uit en hopen hiermee de zoektocht en het vergelijken van de verschillende laders en aanbiedingen voor jou alvast wat makkelijker te maken.

Wat is een acculader en het verschil met een druppellader

Jammer genoeg blijken de termen “acculader” en “druppellader” meer dan eens foutief door elkaar heen gebruik te worden. En ergens valt dit ook te begrijpen aangezien het verschil op het eerste zicht miniem lijkt. Toch is er wel degelijk een onderscheid waar te nemen dat zich voornamelijk situeert op basis van de werking en het gebruik.

Zo kan de acculader beschouwd worden als een handig, vaak compact, apparaatje waarmee het mogelijk wordt om de accu van je wagen nieuw leven in te blazen. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat een acculader ook weer dient te worden verwijderd zodra de accu van je wagen helemaal is opgeladen en kan worden ingeschakeld.

Binnen de familie van de acculaders kunnen we een subcategorie waarnemen die de zogenaamde druppelladers worden genoemd. In tegenstelling tot de acculaders, zijn druppelladers bedoeld om de accu van je wagen stapsgewijs te gaan opladen. Dat betekent dat een druppellader blijvend in verbinding zal staan met de accu van je wagen en dus niet dient te worden verwijderd. Juist om die reden wordt hij in de volksmond ook vaak omschreven als een zogeheten “onderhoudslader”.

Daarmee rijst meteen de vraag wanneer we dan precies moeten opteren voor een acculader. Het antwoord is vrij eenvoudig en rechtlijnig en toont aan dat je beter voor een acculader kiest wanneer je de batterij helemaal en in recordtempo wilt opgeladen hebben. Dat is de reden dat hij vaak gebruikt wordt in autobedrijven en garages waar accu’s in een mum van tijd moeten kunnen worden opgeladen.

 

Het type acculader in verhouding tot de geleverde spanning en capaciteit

Het feit dat er heel wat diverse soorten wagens in omloop zijn, verklaart eveneens de aanwezigheid van verschillende types acculaders. Uiteraard steunen ze allemaal op hetzelfde principe waardoor het onderscheid voornamelijk te situeren valt op vlak van de geleverde spanning en capaciteit. Welke acculader daarbij het meest geschikt is voor jou, is vooral afhankelijk van het type wagen waarmee je rijdt en de capaciteit van de accu. Daarbij onderscheiden we onder andere standaardaccu’s, calciumaccu’s, AGM accu’s en gel-accu’s die elk op hun beurt andere eisen en spanningsvermogens zullen verlangen.

Zo kunnen we, op basis van de spanning en kracht, een onderscheid maken tussen acculaders van 6, 12 of 24 Volt waarbij de 12 Volt acculaders de meest gangbare zijn. Deze zijn geschikt om eender welke standaard personenwagen weer nieuw leven in te blazen. Zware voertuigen zoals boten, caravans, campers en landbouwwerktuigen verlangen een acculader van 24 Volt en bij oldtimers kan zelfs de lage 6 Volt acculader worden gebruikt.

 

De werking van de acculader

Om het principe van een acculader nog net iets beter te begrijpen, is het een aanbeveling om wat meer te weten te komen over zijn werking. Heel simplistisch uitgelegd dient een acculader van 230 Volt wisselspanning een 12 of 24 Volt accu op gelijkspanning probleemloos op te laden. 

Dit betekent dus dat hij zonder problemen wisselspanning moet kunnen omzetten naar gelijkspanning waarbij een voltage van maar liefst 230 moet worden omgeleid naar een beperkt voltage van 12 of 24 Volt. De manier waarop deze omschakeling gebeurt, is afhankelijk van het type acculader en steunt bijgevolg op het gebruik van diverse technieken. 

 

Hoe lang duurt het om de accu van je wagen op te laden?

Je kunt je vervolgens ook gaan afvragen hoe lang het ongeveer duurt vooraleer de accu van de wagen weer helemaal is opgeladen. Jammer genoeg is daar niet meteen een rechtlijnig antwoord op te geven aangezien de snelheid waarmee de batterij oplaadt afhankelijk blijkt van verschillende externe factoren.

Zo dien je niet alleen rekening te houden met het type acculader maar eveneens met het type batterij van de wagen en het uiteindelijke stroomverbruik. Kortom, de verhouding tussen de batterij enerzijds en de acculader anderzijds bepalen in grote mate de uiteindelijke oplaadtijd. Bovendien bestaan er eveneens zogenaamde snelladers die nog net iets sneller functioneren dan de standaard acculaders. Bij twijfel raadpleeg je best de instructies van de acculader of vraag je het advies van experts.

Het correct aansluiten van de acculader

Tot slot willen we je aandacht nog even kort vestigen op het correct aansluiten van de acculader aangezien op die manier eventuele schade en ongelukken kunnen worden vermeden.

In eerste instantie dien je de correcte stroomsterkte én spanning op de acculader in te stellen alvorens je het apparaat met de batterij van je wagen kunt verbinden. Zorg ervoor dat de motor van het voertuig uitgeschakeld wordt en dat de sleutels van het contact verwijderd worden. Vervolgens kun je starten met het aansluiten van de klemmen waarbij het noodzakelijk is om met de pluspool te starten zodanig kortsluiting te kunnen voorkomen.

Hierbij vormt de rode kabel de zogenaamde positieve kabel en staat zwart voor de negatieve pool. Het spreekt voor zich dat je de rode positieve kabel dient te verbinden met de positieve pool van de batterij en hetzelfde principe geldt uiteraard voor de zwarte krokodillenklem. Vervolgens schakel je de acculader in en doet het apparaat de rest.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Hoe werkt een acculader?

Acculaders zijn, vaak compacte handzame apparaten, die van een 230V wisselspanning een accu van 12 of 24V op gelijkspanning moeten opladen. Met andere woorden dient een acculader ervoor te zorgen dat een vrij hoge wisselspanning wordt omgezet naar een beperkte gelijkspanning. De manier waarop dit gebeurt is afhankelijk van het type acculader en kan gebeuren op basis van verschillende soorten technieken.

Dergelijke apparaten zijn overigens bedoeld om de accu van een voertuig in relatief snel tempo weer helemaal op te laden tot 100%. Eenmaal de accu van de wagen volledig is opgeladen, dient de acculader opnieuw te worden verwijderd.

Q2: Wat is een druppellader?

Binnen de categorie van de acculaders kun je onder meer de druppelladers spotten. In tegenstelling tot acculaders zijn dergelijke apparaten bedoeld om de accu van een voertuig stapsgewijs en intelligent te gaan opladen. Dit betekent dat je een druppellader niet meteen van de accu hoef te halen maar er hem perfect kunt laten opzitten zonder schade toe te brengen aan de batterij of het voertuig. 

Juist om die reden wordt een druppellader nogal vaak omschreven als “onderhoudslader” omdat hij bijdraagt aan het onderhoud van de batterij van de wagen, boot, caravan of ander voertuig.

 

Q3: Hoe moet je de accu opladen met een acculader en hoe lang duurt dit? 

Het gebruik van een acculader heeft niet zoveel voeten in de aarde en is bijgevolg best wel eenvoudig. Zorg er in eerste instantie voor dat de motor van het voertuig volledig uitgeschakeld wordt en eventuele sleutels van het contact worden gehaald. Vervolgens dien je de acculader af te stellen op de kenmerkende eigenschappen van de batterij rekening houdend met zijn spanning en stroomsterkte.

Eenmaal je vervolgens de juiste gegevens op de acculader hebt ingesteld, kun je starten met het verbinden van de lader met de batterij. Let erop dat je steeds met de positieve pool, en bijgevolg rode kabel begint, zodanig eventuele kortsluiting te voorkomen. Eenmaal de positieve polen verbonden zijn, kun je starten met het verbinden van de negatieve pool of zwarte kabel met krokodillenklemmen. Zodra alles correct verbonden is, kun je de acculader inschakelen waarop de batterij van je wagen geladen wordt.

Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van de verhouding tussen de batterij van het voertuig enerzijds en de lader anderzijds. Zo zal de oplaadtijd zonder twijfel beïnvloed worden door het maximale stroomverbruik en het type batterij waarvan het voertuig voorzien is.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES