Laatste update: 02.10.22

 

Beste jerrycans – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je gaat kamperen of je hebt graag wat reservebrandstof in je wagen, dan kun je gebruik maken van een jerrycan. Waar sommige jerrycans uitsluitend bedoeld zijn om water in op te slaan, zijn andere exemplaren – vaak de metalen modellen – eveneens geschikt om brandbare stoffen te transporteren. We hebben voor jou 3 producten uitgekozen waarvan we de voor- en nadelen eens even op een rijtje plaatsen. Zo zul je merken dat de Jerrycan met kraan kunstst.20ltr gekenmerkt wordt door een relatief royale inhoud van 20 liter. Daartegenover staat de Pressol jerrycan met een afneembare kraan en een bijbehorende inhoud van 15 liter.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste jerrycans (Reviews) van 2022

 

Sommige mensen hebben steeds een kleine jerrycan met een voorraad benzine in de wagen. Anderen gebruiken een jerrycan van 30 liter om mee te nemen met de tent of de caravan. Ben je op zoek naar een opvouwbare jerrycan om in je rugzak te stoppen als je gaat hiken? Of misschien kies je voor een jerrycan van 25 liter om vloeistof in mee te nemen. We hebben voor jou 6 topproducten geselecteerd met het advies van ervaringsdeskundigen en op basis van de reviews van klanten. Neem even de tijd om ze te bekijken en kies er vervolgens de beste jerrycan uit die het meest aansluit bij jouw behoeften.

 

 

Jerrycan met kraan

 

1. Jerrycan met kraan kunstst.20ltr // Transparant – Inhoud: 20 liter

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en functionele jerrycan met kraan voor gebruik op de camping? Dan lijkt dit model uit duurzaam kunststof alvast het bekijken meer dan waard. De jerrycan kent daarbij een totale lengte van 29 cm en blijkt – zoals reeds in gebleken – voornamelijk uit wit transparant kunststof te zijn vervaardigd. 

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want zo levert de jerrycan zonder problemen een ruime netto inhoud van 20 liter. Zijn gebruiksgemak wordt daarbij aangesterkt dankzij het stevige draaidop bovenaan – waarmee je de jerrycan overigens hermetisch kunt afsluiten – en het makkelijk te sluiten/ openen kraantje onderaan. Een echte topper voor gebruik tijdens verbouwingen, renovaties of wanneer je met z’n allen op kampeervakantie vertrekt.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren oplevert.

 

Voordelen:

Materiaal: de jerrycan met bijbehorende kraan werd voornamelijk uit duurzaam kunststof opgebouwd.

Inhoud: de netto inhoud van deze jerrycan kan geschat worden op maar liefst 20 liter.

Gebruiksvriendelijk: de jerrycan is afgewerkt in een wit transparant design en kent daarbij een makkelijk afneembare draaidop bovenaan in combinatie met een praktisch kraantje onderaan de jerrrycan.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we durven stellen dat het prijskaartje misschien voor sommigen wel eens een struikelblok zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Jerrycan 15 liter

 

2. Pressol jerrycan met afneembare kraan 15 Liter doorzichtig

 

De jerrycan van Pressol is gemaakt uit polyethyleen en heeft een doorzichtige witte kleur waardoor je steeds het waterpeil kunt zien. Hij is bovendien voorzien van een stevig handvat zodat je hem gemakkelijk kunt verplaatsen of meenemen.

De watertank heeft een flexibel kraantje dat kan worden gedemonteerd om het schoon te maken. Daarnaast wordt de grote opening afgesloten met een goed sluitende schroefdop zodat de jerrycan niet gaat lekken. Dit waterreservoir heeft trouwens een inhoud van 15 l waardoor je al een behoorlijke voorraad kunt meenemen.

Hij weegt 0,800 kg en meet bovendien slechts 35 x 18 x 38 cm zodat hij maar heel weinig plaats inneemt. Daarnaast is hij ook nog te verkrijgen met een capaciteit van 10 l en de jerrycan met 20 l inhoud is de grootste in het assortiment. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Inhoud: deze jerrycan heeft een inhoud van 15 l en is daarnaast ook beschikbaar in 10 en 20 liter.

Onderhoud: door het afneembare kraantje kan hij makkelijk worden gereinigd.

Gebruiksgemak: hij is heel gemakkelijk in gebruik door het flexibele kraantje, de goed sluitende schroefdop en het stevige handvat.

Stabiel: doordat de wanden iets dikker zijn staat hij heel stabiel, ook op een wankele kampeertafel.

 

Nadelen:

Kraan: een klant merkt op dat het kraantje lekt en te vast zit. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Water jerrycan

 

3. Travellife Jerrycan – Luxe – met Kraan – 35 Liter // Materiaal: Kunststof

 

De water jerrycan van het bekende merk Travellife kent een lengte van 41,5 cm in combinatie met een breedte van 24,8 cm en een hoogte van 53,7 cm wat resulteert in een royale netto inhoud van maar liefst 35 liter. Ben je eerder op zoek naar een compacte jerrycan om water en/ of andere vloeistoffen te transporteren dan kun je dit exemplaar eveneens met een inhoud van 10, 15 of 20 liter aanschaffen.

Net zoals de meeste andere jerrycans uit dit rijtje, blijkt ook dit exemplaar vervaardigd uit duurzaam kunststof en afgewerkt in een wit jasje. Zijn gebruiksgemak wordt daarbij aangesterkt met de handige draaidop waarmee je de jerrycan 100% hermetisch kunt afsluiten. Onderaan het product bevindt zich overigens ook een kraantje waardoor de jerrycan bijzonder geschikt is voor gebruik op de camping.

Hoewel één persoon wat problemen ondervindt met de levering, lijkt de overgrote meerderheid duidelijk overtuigd van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding wat een mooie score van 4,2 sterren oplevert.

 

Voordelen:

Materiaal: ook deze jerrycan werd gemaakt uit duurzaam en bijzonder stevig kunststof.

Gebruiksgemak: zijn gebruiksgemak wordt aangedikt dankzij de stevige hermetische draaidop en het bijbehorende kraantje.

Inhoud: met een totale afmeting van 41,5 x 24,8 x 53,7 cm levert deze jerrycan een inhoud van makkelijk 35 liter. Echter kun je dit exemplaar nog in tal van andere (kleinere) formaten aankopen.

 

Nadelen:

Levering: volgens één koper duurt het wel enkele dagen eer de jerrycan geleverd wordt. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Jerrycan 20 liter

 

4. Jerrycan 20 Liter met kraan en grote vulopening

 

Deze grote jerrycan heeft een inhoud van 20 liter en kan worden gebruikt voor water of limonade en andere drankjes. De fabrikant geeft het advies om deze tank niet te gebruiken voor benzine en andere brandbare vloeistoffen omdat deze de jerrycan zouden kunnen beschadigen waardoor lekkage ontstaat.

Deze waterkan heeft een witte kleur waardoor je toch een klein beetje kunt zien hoeveel vloeistof in de jerrycan zit. Hij is heel gemakkelijk in gebruik dankzij de grote vulopening zodat hij snel onder de kraan kan worden bijgevuld. Bovendien zorgt de stevige schroefdop ervoor dat de jerrycan niet gaat lekken. 

Het waterreservoir heeft trouwens een flexibel kraantje waarmee je hem eenvoudig kunt bedienen en genieten van een heerlijk drankje zonder al te veel te morsen. In de reviews merken we dat alle klanten dit product aanraden. Ze vinden de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit heel correct.

 

Voordelen:

Volume: deze jerrycan heeft een grote inhoud van 20 liter waardoor je tijdens een uitstap met de camper toch een flinke voorraad drinkwater kunt meenemen.

Handvat: door het stevige handvat kun je hem gemakkelijk verplaatsen.

Gebruiksvriendelijk: de grote vulopening en het tapkraantje zorgen ervoor dat deze jerrycan vlot kan worden opgevuld en bediend.

 

Nadelen:

Kwaliteit: voor één klant voldoet de kwaliteit van dit product niet.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Jerrycan benzine

 

5. Jerrycan benzinetank 5 liter voor water en benzine 

 

Deze rode jerrycan is van het merk Proplus dat een ruim assortiment heeft van autoaccessoires, caravan-toebehoren en onderhoudsproducten die allemaal gemaakt zijn met hoogwaardige kwaliteitsmaterialen. Deze jerrycan met 5 liter inhoud is zowel geschikt voor water als voor benzine.

De tank is gemaakt uit een speciale kunststof die UN-gekeurd is waardoor hij voor meerdere soorten vloeistof kan worden gebruikt. Je maakt beter vooraf wel de keuze of je hem wil gebruiken voor drinkwater of  als jerrycan voor benzine. 

Door zijn compacte omvang kan hij gemakkelijk worden meegenomen in de koffer van de wagen om op die manier steeds een noodvoorraad benzine bij de hand te hebben. Bovendien heeft deze jerrycan een handige anti-overlooptrechter en een schenktuit waarmee je de benzinetank van de wagen gemakkelijk kunt bijvullen. Er zijn voor dit product nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Multifunctioneel: deze jerrycan kan worden gebruikt om water in te bewaren maar kan ook dienen als reservetank voor benzine.

Compact: hij heeft een inhoud van 5 liter en door zijn compacte formaat neemt hij niet veel plaats in beslag in de kofferruimte van je wagen.

Gebruiksgemak: de anti-overlooptrechter en de handige schenktuit zorgen ervoor dat je geen vloeistof kunt verspillen.

Het prijskaartje: deze rode jerrycan heeft een goedkope prijs.

 

Nadelen:

Formaat: de tank is enkel verkrijgbaar in een klein formaat met een inhoud van 5 l.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Jerrycan 10 liter

 

6. Jerrycan 10 L met kraan – Jerrycan voor 10 liter water – Camping jerrycan

 

Ben je eerder op zoek naar een compacte jerrycan van 10 liter, dan lijkt deze laatste topper alvast aan de eis te voldoen. Zo kent deze jerrycan een totaal formaat van 27,2 x 14,4 x 38 cm wat resulteert in een totale netto inhoud van – je kunt het al raden – 10 liter.

De jerrycan is daarbij vervaardigd uit duurzaam HDPE materiaal en afgewerkt in een wit design. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangesterkt door de aanwezigheid van een handige schenkhals met bijbehorende sluitdop en makkelijk te openen/ sluiten kraantje. Dit maakt deze unieke jerrycan bijzonder geschikt om mee te nemen naar een festival of camping.

Hoewel zijn prijskaartje op het eerste gezicht behoorlijk duur lijkt in verhouding tot de geleverde inhoud, lijken de meeste klanten zich daar niet meteen aan te storen. Dit levert dan ook een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 op 5 sterren op.

 

Voordelen:

Materiaal: deze unieke jerrycan voor water werd voornamelijk uit duurzaam en stevig gerecycled kunststof vervaardigd.

Inhoud: de jerrycan kent een totale afmeting van 27,2 x 14,4 x 38 cm wat resulteert in een netto inhoud van ongeveer 10 liter.

Gebruiksvriendelijk: de jerrycan is voorzien van een degelijke schenkhals met bijbehorend sluitdop en telt daarnaast ook een handig kraantje dat makkelijk te openen/ sluiten is.

 

Nadelen:

Enkel water: houd er rekening mee dat deze jerrycan voornamelijk bedoeld is om water te transporteren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Jerrycans Koopgids

 

Wanneer je gaat uitkijken om een jerrycan aan te kopen, dan zul je merken dat er diverse soorten op de markt zijn die bovendien ook nog eens verschillende formaten hebben. Maar wat is een jerrycan nu precies, waarvoor wordt hij gebruikt en hoe komt hij aan zijn vreemde naam? Neem rustig de tijd om alle producten te bekijken en te vergelijken. De aanbeveling van de klanten in de online reviews kunnen je al goed op weg helpen bij het maken van je keuze. Kijk trouwens ook even bij de speciale acties voor interessante aanbiedingen.

Wat is een jerrycan en waarvoor wordt hij gebruikt

Een jerrycan is een tank of een reservoir waarin vloeistoffen kunnen worden opgeslagen om mee te nemen. De jerrycan werd oorspronkelijk enkel gemaakt uit plaatstaal en was bedoeld om brandstof in te vervoeren. Later werden ook jerrycans gemaakt uit kunststof waardoor deze meer geschikt waren voor andere vloeistoffen waaronder drinkwater. 

Een jerrycan kan worden gebruikt als tank met reservebrandstof in de wagen. Sommige mensen hebben steeds een jerrycan met een 5-tal liter benzine of diesel in hun wagen voor noodgevallen. Daarnaast wordt een jerrycan ook vaak gebruikt als waterreservoir om mee te nemen wanneer je bijvoorbeeld gaat kamperen of als je een buitenactiviteit hebt waar geen watervoorziening aanwezig is.

 

De oorsprong van de jerrycan

De jerrycan werd ontwikkeld net na de eerste wereldoorlog door de Duitse firma Eisenwerke Müller & Co. Hij kreeg de naam “Wehrmacht Kanister” en werd in hoge aantallen geproduceerd als voorbereiding op de Tweede Wereldoorlog. De naam jerrycan is ontstaan tijdens deze Tweede Wereldoorlog en komt van de bijnaam “Jerries” die de Britse troepen gebruikten voor de Duitsers. 

De Britten ontdekten tijdens de invasie van Noorwegen in 1940 dat de Duitse brandstoftanks die ze hadden buitgemaakt, veel steviger waren dan die van hen. Deze tanks werden “Jerrycan” genoemd naar de roepnaam voor de Duitse soldaten. Er werden later door de geallieerden, vergelijkbare brandstoftanks geproduceerd en de naam werd behouden. Vandaag wordt de naam “jerrycan” gebruikt voor elke water of brandstofcontainer die een rechthoekig vorm heeft en een geïntegreerde handgreep.

 

Het gebruik van de jerrycan voor zuiver drinkwater

Om zuiver drinkwater te bewaren in een jerrycan of watertank is het belangrijk dat je steeds een schone en droge tank gebruikt. Daarom wordt er aangeraden om met 2 jerrycans te werken. De tank moet na elk gebruik namelijk grondig worden uitgespoeld en ontsmet om algenvorming en de groei van bacteriën tegen te gaan. Het is bovendien belangrijk om de watertank goed te laten drogen tussen ieder gebruik om besmettingen te voorkomen. 

Wanneer je de jerrycan op een koele donkere plaats kunt bewaren, dan kun je tot een week van zuiver drinkwater genieten. Echter, als de jerrycan wordt blootgesteld aan licht en op kamertemperatuur wordt bewaard, dan moet je hem om de twee dagen schoonmaken en opnieuw vullen om legionellabesmetting te voorkomen. Wanneer je lichte darmklachten krijgt na het drinken, dan mag je ervan uitgaan dat het water besmet is.

De verschillende soorten jerrycans en het formaat

Er zijn diverse types jerrycans die zich onderscheiden in het gebruik ervan. We zien dat er jerrycans of watertanks zijn die gemaakt worden in verschillende soorten kunststof. Sommige van deze tanks kunnen enkel gebruikt worden om water of andere drinkbare vloeistoffen in te bewaren. Er zijn trouwens kunststof jerrycans die ook voor brandbare vloeistoffen kunnen worden gebruikt. Deze hebben binnenin meestal een beschermingslaag en worden gemaakt uit een dikkere soort kunststof. Je kiest best wel vooraf of je de tank gaat gebruiken voor drinkbare vloeistoffen of voor brandstof.

Eenmaal je de tank gebruikt hebt voor brandstof zal die de geur opnemen waardoor je hem beter niet meer vult met drinkbaar water. Er zijn trouwens ook kunststof jerrycans die opvouwbaar zijn. Deze worden vaak gebruikt bij trektochten en hebben geen groot volume. Daarnaast heb je de metalen jerrycans die ook voor drinkbare vloeistoffen worden gebruikt maar vooral dienen om brandbare stoffen in te vervoeren. De formaten van beide soorten tanks variëren tussen 5 liter en 35 liter.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoelang blijft water goed in een jerrycan?

Om ervoor te zorgen dat water een tijdje goed blijft in een jerrycan is het belangrijk om enkele regels in acht te nemen. Eerst moet je zorgen dat de jerrycan helemaal schoon is en tussen 2 vullingen in moet hij de tijd krijgen om volledig te drogen zowel van binnen als van buiten. Daarnaast moet de gevulde jerrycan liefst op een donkere en frisse plaats staan. Op die manier blijft water zeker een week of zelfs langer goed. Wanneer de jerrycan echter op kamertemperatuur wordt bewaard, dan kun je beter het water om de twee dagen verversen.

Q2: Waar kan ik een jerrycan kopen?

Jerrycans worden op verschillende plaatsen te koop aangeboden. Zo kun je een jerrycan aankopen in een webshop en daarnaast ook in speciaalzaken die enkel en alleen waterreservoirs en jerrycans verkopen. Ook in winkels waar campingartikelen worden verkocht kun je ze vinden. In de vele doe-het-zelf zaken zul je een jerrycan kunnen kopen in kunststof voor water maar ook in metaal om er benzine in te doen.

 

Q3: Hoe duur is een jerrycan?

De aankoopprijs van een jerrycan hangt af van zijn inhoudsmaat, waaruit hij is gemaakt en waarvoor hij moet dienen. Een jerrycan voor water is helemaal niet duur en kun je al vinden tussen 5 en 20 euro. Deze worden gemaakt uit kunststof, hebben meestal een kraantje en daarnaast hebben ze vaak een capaciteit tussen 10 en 25 liter.

Jerrycans die gemaakt zijn uit staal of andere edelmetalen zijn iets duurder in aankoop en variëren tussen 20 en 50 euro naargelang hun inhoudsmaat. Er zijn nog duurdere exemplaren die wel tot 350 euro kunnen kosten maar die hebben dan wel een ingebouwde waterfilter of zuiveringssysteem of zijn specifiek bedoeld om gevaarlijke stoffen in te vervoeren.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES