6 beste remvloeistoffen Test Van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Beste remvloeistoffen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Remvloeistof is een belangrijk onderdeel van eender welk voertuig gaande van auto’s tot motoren, scooters, go-karts of fietsen. Met een dergelijke vloeistof kun je het rem- én eventuele koppelingssysteem zo nauwkeurig mogelijk onderhouden. Aangezien er vandaag de dag best wel wat mogelijkheden op de markt zijn – en de keuze bijgevolg niet altijd voor de hand liggend – zijn we zo vrij geweest om enkele toppertjes binnen dit segment te selecteren. Zo zou je kunnen kiezen voor de Kroon-Oil 33820 Drauliquid-LV remvloeistof die beschouwd wordt als een uiterst krachtige en bijzonder hoogwaardige remvloeistof geschikt voor gebruik in auto’s. Daartegenover staat de Remolie dot 4 – 1 liter die geleverd wordt in een stevige bidon van 1 liter met bijbehorende draaidop. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste remvloeistoffen (Reviews) van 2024

 

Remvloeistof is een belangrijk onderdeel van de wagen en draagt bij aan een correct en uiterst veilig en betrouwbaar rem- én koppelingssysteem. De keuze voor de beste remvloeistof is dan ook afhankelijk van het type wagen en het bijbehorende onderhoud. Algemeen kun je kiezen uit meerdere soorten gaande van de DOT 3 remvloeistof tot de DOT 4 remvloeistof, de DOT 5 remvloeistof en de DOT 5.1 remvloeistof. Wij selecteerden 6 toppers inclusief advies uit de online reviews. Bekijk de opties even en bedenk of je de remvloeistof van de auto dan wel van de motor moet vervangen en eventueel welke kleur de remvloeistof heeft en wie weet spot je wel een aanbieding of laagst geprijsd product.

 

DOT 4 remvloeistof

 

1. Kroon-Oil 33820 Drauliquid-LV DOT 4 1L – Remvloeistof // Kroon-Oil

 

De 33820 Drauliquid-LV DOT 4 remvloeistof wordt jou aangeboden door het populairste, en misschien voor sommigen ook wel veruit het beste, merk Kroon-oil en geleverd in een stevige bidon met een inhoud van maar liefst 1 liter. Met behulp van de stevige draaidop kun je de bidon na gebruik weer netjes hermetisch afsluiten en ergens veilig bewaren.

De Drauliquid-LV Super DOT 4 wordt beschouwd als een bijzonder hoogwaardige remvloeistof die specifiek ontwikkeld is voor de auto’s en motoren die zijn uitgerust met de nieuwste elektronische veiligheidssystemen. De remvloeistof wordt hierbij gekenmerkt door een bijzonder hoog kookpunt – zowel nat als droog – een vrij lage viscositeit en een uitstekende bescherming tegen eventuele roestvorming. 

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en het product naar werk belonen met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Inhoud: de remvloeistof wordt geleverd in een stevige bidon die een royale inhoud van 1 liter kent.

Kookpunt: zowel nat als droog kenmerkt deze remvloeistof zich door een bijzonder hoog kookpunt van respectievelijk 184ºC en 260ºC.

Handig in gebruik: de remvloeistof DOT 4 is geschikt voor motoren en auto’s die voorzien zijn van recente elektronische veiligheidssystemen zoals bijvoorbeeld ABS, ASR, ESP, EBD of BAS. Daarnaast kan hij ook dienst doen bij boten.

 

Nadelen:

Prijskaartje: jammer genoeg moeten we stellen dat deze remvloeistof niet meteen tot de goedkope alternatieven uit het rijtje behoort.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Remvloeistof auto

 

2. Remolie dot 4 – 1 liter // MPM remolie

 

Moet je de remvloeistof bijvullen of zelfs geheel vervangen, dan is het uiteraard belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste remvloeistof. Zo is er wel degelijk een verschil tussen de zogenaamde auto remvloeistof en de remvloeistof voor motoren. Neem nu bijvoorbeeld dit toppertje, jou aangeboden door het bekende merk MPM, dat voornamelijk bedoeld is om de remvloeistof van je wagen te vervangen. 

De remolie DOT 4 wordt daarbij geleverd in een stevige bidon met bijbehorende draaidop zodat je de verpakking steeds opnieuw hermetisch kunt afsluiten. De verpakking telt daarbij een inhoud van maar liefst 1 liter en kan – in tegenstelling tot diverse andere soorten remvloeistof – tevens ook gebruikt worden bij motorvoertuigen, fietsen en scooters.

De remvloeistof van MPM wordt gekenmerkt door een opvallende gele kleur en kent een droog en nat kookpunt van respectievelijk 263ºC en 168ºC. Dit alles wordt aangevuld met een Ph-waarde 8, een dichtheid van 1.05 kg/l bij 20ºC en een kinematische viscositeit van 2.3 mm²/s en 1200 mm²/s bij respectievelijk 100 en -40ºC.  Klanten reageren alvast overtuigd wat niet alleen resulteert positief advies maar tevens ook in een mooie eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Viscositeit: de remvloeistof kent een kinematische viscositeit van 2.3 mm²/s en 1200 mm²/s bij respectievelijk 100 en -40ºC.

Gebruiksvriendelijk: hoewel voornamelijk bedoeld voor gebruik in combinatie met wagens, kan deze remolie ook zijn dienst bewijzen bij motoren, scooters en fietsen.

Inhoud: de remvloeistof wordt geleverd in een stevige verpakking met een bijbehorende draaidop en een inhoud van maar liefst 1 liter.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel klanten duidelijk overtuigd zijn van de geleverde prijs-kwaliteitverhouding, zou de prijs voor anderen dan weer een struikelblok kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Remvloeistof

 

3. OPET HBF Dot 4. 0,5 Liter Remvloeistof //

 

Wist je dat remvloeistof niet alleen bijdraagt aan een optimaal werkend remsysteem maar tevens ook zorgt voor correct werkende koppeling? Wil jij je koppeling niet hoeven te vervangen, dan loont het alvast de moeite om aandacht te besteden aan het type remvloeistof, de kwaliteit en het peil ervan.

Net zoals het vorige toppertje, kies je ook met de Opet HBT voor een DOT 4 remvloeistof die geleverd wordt in een stevige bidon met bijbehorende draaidop en een inhoud van 0,5 liter. De DOT 4 remolie wordt daarbij beschouwd als een synthetische super high performance hydraulische remvloeistof die gebaseerd is op een combinatie van polyethyleenglycol, polyethyleenglycolether en diverse speciale additieven.

Een blik op de online reviews toont voorlopig alleen maar positieve reacties aan waarbij klanten niet alleen overtuigd zijn van de kwaliteit maar tevens ook van de gebruiksvriendelijkheid en de nauwkeurigheid. Dat verklaart meteen de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze remvloeistof is in staat om remprestaties van vrij hoog niveau te bieden en dit zelfs onder de meest hoge temperaturen.

Samenstelling: deze synthetische remolie is gemaakt op basis van polyethyleenglycol in combinatie met polyethyleenglycolether en diverse speciale additieven.

Verpakking: de DOT 4 remvloeistof wordt geleverd in een stevige verpakking met bijbehorende draaidop en kent een inhoud van 0,5 liter.

 

Nadelen:

Prijzig: vergelijken we de inhoud en de prijs met het voorgaande toppertje, dan kunnen we stellen dat deze Opet vloeistof een pak duurder uitkomt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Remvloeistof motor

 

4. Motorex Brake Fluid Dot 5.1-250ml // Motorex – Geschikt voor Motor Scooter

 

Moet het remsysteem van je motor of scooter dringend eens onder handen genomen worden? Dan is de keuze voor deze Brake Fluid DOT 5.1 remvloeistof – jou aangeboden door het bekende merk Motorex – alvast een stap in de goede richting.

De vloeistof wordt geleverd in een stevige metalen bidon die een relatief ruime inhoud kent van ongeveer 250 ml. Met behulp van de witte draaidop kun je de bidon na gebruik telkens opnieuw hermetisch afsluiten waardoor het goedje langer kan bewaard worden. De vloeistof is speciaal ontwikkeld om hydraulische remsystemen nieuw leven in te blazen en wordt daarbij gekenmerkt door een hoog kookpunt, lage viscositeit en transparant kleurtje.

Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen online reacties werden neergepend. We durven stellen dat het prijskaartje alsook de recente toevoeging aan de online webpagina een mogelijke verklaring bieden. 

 

Voordelen:

Inhoud: de remvloeistof wordt jou aangeboden in een metalen bidon met witte draaidop en kent daarbij een inhoud van 250 ml.

Kleur: na openen wordt duidelijk dat de vloeistof een transparant kleurtje kent.

Gebruiksgemak: de remvloeistof is specifiek bedoeld om hydraulische remsystemen te onderhouden en kan dan ook gebruikt worden in combinatie met motoren, scooters en/ of fietsen.

 

Nadelen:

Geen auto’s: ben je op zoek naar een remvloeistof voor gebruik in de wagen, dan is dit exemplaar van Motorex niet de beste aanbeveling uit het rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

DOT 3 remvloeistof

 

5. Remvloeistof Dot3 – 5 liter // MPM – Geschikt voor: Auto – 5 liter 

 

De DOT 3 remvloeistof van MPM wordt dan weer vaak geadviseerd voor gebruik in eender welk hydraulisch bediende rem- én/ of koppelsysteem dat steunt op het principe van schijf- of trommelremmen. Kortom, dit maakt hem uitermate geschikt voor gebruik in wagens.

Net zoals de vorige soorten remvloeistof, wordt ook dit type aangeboden in een stevige metalen bidon met een inhoud van 5 liter. Met behulp van de aanwezige draaidop kun je de bidon na gebruik hermetisch afsluiten en nog enige tijd gaan bewaren. De vloeistof wordt gekenmerkt door een bruine kleur, een hoog kookpunt en een lage viscositeit waarde.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat het product nog geen reviews heeft mogen ontvangen. Laat je hier niet gelijk door afschrikken want misschien is dit wel de remvloeistof waar jij al geruime tijd naar op zoek bent.

 

Voordelen:

Kleur: de remvloeistof wordt gekenmerkt door een typische bruine kleur.

Inhoud: de vloeistof wordt geleverd in een stevige metalen bidon met draaidop en bijhorende inhoud van maar liefst 5 liter.

Gebruiksgemak: de vloeistof is bedoeld voor gebruik in eender welk hydraulisch bediende rem- én/ of koppelingssysteem dat steunt op het principe van trommel- of schijfremmen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we vermoeden dat de hoge prijs wel eens een domper op de feestvreugde zou kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

DOT 5 remvloeistof 

 

6. Remvloeistof Eurol DOT 5 Silic (250ml) – Geschikt voor auto, motor scooter

 

We sluiten af met de silicone remvloeistof DOT 5 van het bekende merk Eurol. De vloeistof wordt geleverd in een stevige bidon van 30 x 30 cm waardoor een inhoud kan worden aangeboden van zo’n 250 ml. Met behulp van de stevige draaidop kun je ook hier de bidon weer veilig en hermetisch afsluiten na ieder gebruik.

De Eurol remvloeistof DOT 5 wordt beschouwd als een remvloeistof op siliconenbasis en is geschikt voor gebruik in onder meer Harley Davidson motoren, oldtimers en go-karts. Daarbij geniet je een vrij breed temperatuurbereik gaande van -40ºC tot maar liefst 260ºC of meer en een typische kenmerkende groene kleur.

Hoewel de kenmerkende eigenschappen op het eerste gezicht veelbelovend lijken, werden er momenteel nog geen online beoordelingen geplaatst. Ook hier durven we stellen dat het prijskaartje misschien wel eens een mogelijke spelbreker zou kunnen zijn.

 

Voordelen:

Formaat: de Eurol DOT 5 siliconen remvloeistof wordt jou aangeboden in een stevige bidon van 30 bij 30 cm die een inhoud kent van 250 ml.

Kleur: de remvloeistof wordt gekenmerkt door een opvallende groene kleur.

Toepassingsveld: de DOT 5 remvloeistof op siliconen basis kent een vrij ruim toepassingsveld en kan gebruikt worden in auto’s, motoren, scooters op voorwaarde dat er sprake is van een hydraulische rem- én koppelingssysteem.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ben je van plan om deze remvloeistof aan te kopen, dan zul je misschien net iets meer budget hoeven te voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Remvloeistoffen Koopgids

 

Of je nu een nieuwe dan wel tweedehandswagen in huis haal; het is belangrijk om in een goed onderhoud te voorzien. Zo blijkt – naast de bandenspanning, de boordcomputer en het ABS systeem – ook de remvloeistof een levensnoodzakelijk gegeven aangezien het bijdraagt aan een vlot en krachtig remsysteem. Houd bij de keuze van de remvloeistof niet alleen rekening met het type wagen maar uiteraard ook de soort vloeistof in relatie tot het kookpunt. Het lijkt ons daarom alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende vormen remvloeistof met elkaar te vergelijken. Laat daarbij eventuele aanbiedingen niet meteen links liggen.

Het belang van remvloeistof

Remvloeistof wordt beschouwd als een hydraulische vloeistof die speciaal ontwikkeld is voor gebruik in hydraulische remsystemen en de bijbehorende koppelingen in tal van voertuigen zoals wagens, fietsen en motorfietsen. Wanneer je het rem- of koppelingspedaal indrukt, dan wordt de kracht waarmee dit gebeurt door middel van de eerder vernoemde remvloeistof doorgegegeven aan de rem enerzijds of de koppeling anderzijds. Dit is uiteraard bijzonder simplistisch voorgesteld en in het realiteit komen er wel meerdere chemische wetten aan te pas.

Toch blijkt uit bovenstaand voorbeeldje duidelijk het belang van kwalitatieve remvloeistof. Het is dan ook aangewezen om het niveau én de kwaliteit van de remvloeistof regelmatig even te controleren en bij voorkeur elke 2 jaar volledig te vervangen, tenzij anders vermeld in het onderhoudsboekje van het desbetreffende voertuig. Je kunt het vervangen en controleren makkelijk zelf uitvoeren en op die manier een ritje naar de garage besparen alsook een meerkost van gemiddeld 95 euro. Echter is het dan wel belangrijk om op de hoogte te zijn van het gebruiksgemak en de verschillende soorten remvloeistof die er vandaag de dag te vinden zijn.

 

Het type remvloeistof in verhouding tot het kookpunt

Zoals hiervoor reeds min of meer duidelijk werd, bestaan er vandaag de dag wel degelijk verschillende soorten remvloeistof. Het is bijgevolg niet mogelijk om zomaar de eerste de beste remvloeistof in je wagen te gieten. Houd rekening met de samenstelling én het kookpunt. 

Zo wordt kwalitatieve remvloeistof gekenmerkt door een vrij hoog kookpunt wat eenvoudig te verklaren valt door de aanzienlijke hoeveelheid hitte die vrijkomt op het moment dat het rem- of koppelingspedaal wordt ingedrukt. De graad van het kookpunt wordt weergegeven door middel van de DOT waarde gevolgd door een cijfer. Hoe hoger deze DOT waarde, hoe hoger ook het desbetreffende kookpunt zal zijn. Zo zal een DOT 4 remvloeistof een hoger kookpunt garanderen dan bijvoorbeeld eender welke remvloeistof met een DOT 3 waarde.

Op basis van het gemeten kookpunt kunnen we een onderscheid maken tussen 4 verschillende soorten remvloeistoffen gaande van de DOT 3 tot de DOT4, DOT 5 en DOT 5.1 remvloeistof. 

 

Wat is de DOT waarde

We hebben het nu wel continue over de DOT waarde maar wat is dat nu precies? DOT is de gewettigde afkorting voor de Engelse term “Department of Transportation” en bepaalt de graad van het kookpunt vergeleken over verschillende soorten remvloeistof. Zoals reeds eerder vermeld, komt een hogere DOT waarde overeen met een hoger kookpunt. Algemeen kunnen we – op basis van dergelijke waarden – dan ook 4 types remvloeistof onderscheiden gaande van DOT 3 tot DOT 4, DOT 5 en DOT 5.1.

Terwijl de DOT 3, DOT 4 en DOT 5.1 remvloeistoffen tot stand zijn gekomen op basis van polyglycerol en gekenmerkt worden door hun ambergele kleur en mengbare karakter; werd de DOT 5 remvloeistof vervaardigd op een stevige siliconenbasis en voorzien van een opvallende violet kleur. Hoewel je het misschien anders zou verwachten, kent de DOT 5 remvloeistof alsnog een hoger kookpunt dan de DOT 5.1 violetkleurige vloeistof.

In de praktijk kunnen we dan ook vaststellen dat de meeste personenwagens fungeren met behulp van een degelijk staaltje DOT 3 of DOT 4 remvloeistof terwijl de zwaardere (vracht)wagens en sportauto’s dan weer nood hebben aan een hoger kookpunt en de voorkeur geven aan een DOT 5 vloeistof.

Enkele bijkomende aandachtspunten

Tot slot willen we nog even de aandacht vestigen op enkele – al dan niet belangrijke – aandachtspunten. Zo is het aangewezen om het peil van de remvloeistof regelmatig even te controleren. Integendeel tot het motoroliepeil, dient het niveau van de remvloeistof ten allen tijde op maximaal te staan. Daarnaast is het eveneens aangewezen om het waterniveau in de remvloeistof te controleren. Indien te hoge concentraties aan water worden vastgesteld, dan is het belangrijk om de remvloeistof zo snel mogelijk volledig te vervangen.

Je kunt het vervangen en/ of bijvullen van de remvloeistof makkelijk zelf uitvoeren. Op die manier bespaar je jezelf niet alleen een bijkomende rit naar de garage maar tevens ook een gemiddelde meerkost van ongeveer 95 euro. Anderzijds dien je dan wel op de hoogte te zijn van de werkwijze en het type remvloeistof die van toepassing is in jouw wagen. 

Tenzij anders vermeld in het onderhoudsboekje, wordt aangeraden om de remvloeistof elke 2 jaar standaard even te vervangen. Dat kan eventueel gepaard gaan met het jaarlijkse onderhoud van het voertuig in kwestie.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wanneer en hoe vaak moet je de remvloeistof vervangen?

Om te weten te komen wanneer je de remvloeistof precies moet vervangen, is het aangewezen om rekening te houden met het persoonlijke onderhoudsschema van je wagen. Afhankelijk van het type wagen, het merk, de leeftijd en de uitvoering gebeurt dit om de 2 à 3 jaar of om het jaar. Echter, luidt menig professioneel advies dat het verstandiger is om het remvloeistofniveau meermaals per jaar te checken en de remvloeistof elke 2 jaar te vervangen.

Het vervangen van de remvloeistof gebeurt in de plaatselijke garage maar kan eveneens eigenhandig worden uitgevoerd. Ben je op de hoogte van het type remvloeistof en de manier waarop je deze moet vervangen/ bijvullen, dan wordt het mogelijk om een aardig zakcentje uit te sparen. 

Q2: Wat kost het om remvloeistof te vervangen?

Wil je toch maar liever op veilig spelen en besluit je de remvloeistof door een ervaringsdeskundige te laten vervangen, dan moet je rekening houdend met een gemiddeld prijskaartje van ongeveer 95 euro. 

Daarbij kunnen prijsverschillen – lager dan wel hoger – worden genoteerd naargelang de hoeveelheid remvloeistof, het type vloeistof en de bijbehorende prijs ervan in combinatie met het berekende uurloon. Het zal allicht niet verwonderen dat dit laatste een variabele kost blijkt en bijgevolg afhankelijk is van de prijslijsten die door de desbetreffende garage/ garagist worden aangerekend.

 

Q3: Waar kun je remvloeistof kopen?

Ben je van plan om de remvloeistof eigenhandig bij te vullen dan wel volledig te vervangen, dan is het uiteraard belangrijk om in eerste instantie op zoek te gaan naar de geschikte remvloeistof. Zo bestaan er verschillende types vloeistoffen waardoor het zaak is om aandachtig de instructies van je wagen te lezen/ bij te houden. 

Remvloeistof kan worden aangeboden in blikken dan wel plastic verpakkingen en kunnen zowel online alsook in tal van fysieke winkelketens worden aangekocht. Denk onder meer aan de bekende winkelketen Winparts of via de befaamde online webpagina “MijnAutoOnderdelen.nl”.

 

Q4: Waar precies bevindt zich de remvloeistof in een wagen?

Remvloeistof bevindt zich in de remleidingen van je wagen en kun je bijgevolg onder de motorkap – meer specifiek ter hoogte van het rempedaal – gaan spotten. In de meeste gevallen wordt dit aangeduid door middel van een wit kleurtje waardoor het geheel nog net iets meer/ sneller opvalt. 

Houd er rekening mee dat het peil van de remvloeistof steeds op het maximale niveau dient te staan en bijgevolg – in tegenstelling tot de gebruikte motorolie – regelmatiger dient te worden gecontroleerd en/ of bijgevuld.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES