5 Beste koplampen Test Van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Koplampe – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te opteren voor de Philips white vision H7 koplamp, kies je voor een unieke set autolampen die steevast per 2 stuks geleverd worden en een ruim vermogen tot 55 watt weten te garanderen. Daartegenover staan de H4 LED 8000K Witte Koplampen die – eveneens per 2 stuks geleverd – gekenmerkt worden door een behoorlijk felle kleurtemperatuur van maar liefst 8000K. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Neem zeker even een kijkje en wie weet zit er wel iets tussen dat aan jouw verwachtingspatroon kan voldoen.

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste koplampen (Reviews) van 2024

 

Koplampen zijn noodzakelijk bij eender welk type wagen. Toch zul je merken dat er heel wat verschillende soorten koplampen bestaan afhankelijk van het type wagen waarmee je rijdt. Kies je voor koplampen die op led werken? Of toch maar liever halogeen? Heel wat mogelijkheden en dus ook heel wat knopen die je zult moeten doorhakken. Bekijk de 5 topproducten hieronder alvast even en houd rekening met de online reviews en het advies van klanten. Vervolgens kun je er de voor jou beste koplamp uitkiezen.

 

1. Philips white vision H7 koplamp set auto-2 stuks

 

Ben je op zoek naar kwalitatieve koplampen tegen een mooi en betaalbaar prijskaartje? Bekijk dan alvast even dit product dat jou aangeboden wordt door het bekende merk Philips. De lage prijs doet vermoeden dat het hier wel eens om een koplamp aanbieding zou kunnen gaan.

Deze Philips white vision H7 koplampen worden telkens geleverd in een set van 2 afzonderlijke stuks. De lampen behoren tot het H7 type en hebben een maximaal vermogen van 55 Watt en een totale spanning van 12 Volt. De verbeterde helderheid in combinatie met het wittere licht zorgen ervoor dat je je veilig met de wagen kunt verplaatsen.

Bij de levering wordt ook een handige gebruiksaanwijzing meegeleverd, zodanig dat de installatie soepel en probleemloos verloopt. We merken vooral tevreden klanten op die niet alleen een positief advies geven over de uitstekende kwaliteit maar ook over het fraaie design.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: de Philips white vision H7 koplampen set wordt jou aangeboden tegen een vriendelijk en betaalbaar prijskaartje.

Vermogen: de lampen worden gekenmerkt door een ruim vermogen van 55 watt in combinatie met een bijbehorende totale spanning van 12 volt.

Halogeen: met de Philips White Vision H7 kies je voor 2 krachtige makkelijk installeerbare halogeen lampen.

 

Nadelen:

Snel leeg: volgens een enkele koper zouden de lampen behoorlijk snel leeg raken en bijgevolg opnieuw moeten vervangen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. H4 LED 8000K Witte Koplampen – High power Plus // Autolamp (gloeilamp)

 

Op zoek naar een stel kwalitatieve én uiterst betaalbare koplampen? Dan zou je deze set witte koplampen alvast even kunnen bekijken. Waar het voorgaande product reeds gekenmerkt werd door een aangenaam prijskaartje, lijken we hier wel met een aanbieding te zitten. De reviews liegen er dan ook niet om en staan boordevol positief advies van klanten wat indirect leidt tot een mooie gemiddelde eindscore van 5/5 sterren. Kortom, de moeite waard om deze witte koplampen eens wat grondiger onder de loep te nemen.

Zo springen deze auto ledlampen meteen in het oog doordat ze je wagen een moderne ietwat “Xenon-achtige” – look bezorgen. Maar er is natuurlijk heel wat meer om over naar huis te schrijven. Dankzij de unieke halogeen fitting kunnen de lampen direct verwisseld worden met de huidige originele koplampen en neemt de installatie daarbij niet meer dan 5 minuten van je tijd in beslag.

Naast het eenvoudige plug & play systeem geniet de set een ruim vermogen van 80 watt per set lichtstroom in combinatie met een lichtsterkte van maar liefst 14.000 lumen én een unieke kleurtemperatuur van 8000K. Let wel; deze ledlampen zorgen voor een bijzonder fel wit licht waardoor het belangrijk is om de lampen goed naar beneden af te stellen zodoende tegenliggers niet te verblinden met je koplampen.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: de vriendelijke prijs doet vermoeden dat deze autolampen (gloeilampen) alvast tot de goedkope toppertjes binnen de selectie behoren.

Energiezuinig: in vergelijking met de standaard halogeen lampen, blijkt deze led lampenset maar liefst 80% energiezuiniger te werkt te gaan.

Waterbestendig: de lampen zijn voorzien van een waterbestendige behuizing die wordt aangeduid met een IP65-waarde.

Ventilator: de koplampen zijn tevens ook voorzien van een ingebouwde ventilator – een zogenaamde “cooling fan” – die instaan voor de koeling van de aanwezige powerled.

 

Nadelen:

Te fel: de hoge kleurtemperatuur resulteert in een bijzonder fel licht waardoor het goed afstellen van de koplampen extra belangrijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. D1S Xenon Lampen 8000K Set Van 2 Stuks – Koplampen Xenon

 

Zijn de koplampen van je wagen dringend aan vervanging toe, dan raden wij jou aan om deze set van 2 stuks eens grondig te bekijken. Afgaande op de verschillende positieve reviews en de bijbehorende gemiddelde eindscore van 5 sterren, durven we stellen dat je met deze set koplampen alvast voor een topproduct kiest.

De D1S Xenon lampen worden steevast per 2 stuks geleverd en zijn voornamelijk bedoeld voor gebruik in auto’s, waarbij ze gekenmerkt worden door het befaamde E-merk. De lampen met zichtbare E-markering zijn daarbij eenvoudig te installeren en af te stellen en garanderen een lichtsterkte van maar liefst 8000K. Op die manier ben je voldoende zichtbaar voor de andere weggebruikers zonder hen te verblinden met deze nieuwe set koplampen.

Jammer genoeg moeten we er wel op wijzen dat deze set koplampen niet voorzien zijn van een Europese typegoedkeuring wat betekent dat ze dus niet als exterieur verlichting op de openbare weg mogen worden gebruikt. Dat zou voor heel wat klanten als een struikelblok kunnen worden geïnterpreteerd.

 

Voordelen:

Prijskaartje: moet je de koplampen vervangen en ben je niet alleen op zoek naar kwaliteit maar tevens ook betaalbaarheid, dan is deze set een stap in de goede richting.

Set: de verpakking Xenon lampen telt steevast 2 afzonderlijke stuks. De lampen zijn makkelijk te installeren en laten zich eveneens goed afstellen.

Lichtsterkte: de lampenset garandeert een lichtsterkte van maar liefst 8000K.

 

Nadelen:

Geen fiets: ben je bewust op zoek naar een led koplamp voor je fiets, dan is dit model van Xenon niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Osram D1S Xenon Lamp Original Line 35W PK32d-2

 

De Osram D1S Xenon lamp wordt gekenmerkt door een PK32d-2 lampfitting én kan daardoor niet alleen gebruikt worden in auto’s maar tevens ook in vrachtwagens en/ of motoren wat het uiteindelijke gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Houd er wel rekening mee dat deze lamp – in vergelijking met sommige andere toppertjes binnen deze reeks – slechts per stuk wordt geleverd waardoor het prijskaartje behoorlijk kan oplopen.

Toch is de Osram Xenarc Original koplamp de moeite waard om even onder de loep te nemen. Zo wordt dit product onder meer gekenmerkt door een ECE goedkeuring wat betekent dat gebruik ervan op de openbare weg is toegestaan. De lamp kent daarbij een lampspanning van 85V die eenvoudig kan worden bereikt door een ballast die dan weer op 12 of 24V zit aangesloten. Verder levert deze E-merk lamp een aanzienlijk kleurbereik van 4100K waardoor je ten allen tijde goed zichtbaar blijft in het verkeer.

We stellen dan ook vast dat – ondanks zijn hogere prijskaartje – klanten overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat meteen een mooie score van 4,8 sterren oplevert. Houd er wel rekening mee dat xenonlampen bij voorkeur elk jaar vervangen worden en het dus geen kwestie is van de koplampen gewoon te polijsten.

 

Voordelen:

Kleur: de xenonlamp is gezegend met een kleurintensiteit van maar liefst 4100K.

ECE: dankzij de ECE goedkeuring zijn deze lampen geschikt voor gebruik op de openbare weg.

Lampfitting: de D1S xenonlamp wordt gekenmerkt door een PK32d-2 lampfitting waardoor het product  geschikt is voor gebruik in auto’s, vrachtwagens en motoren.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou voor sommige klanten misschien wel eens een struikelblok kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. H7 8000k Xenon lampen – 2 Stuks – HID- Xenon – 8000K – Dimlicht – Veel zicht – HID

 

We sluiten het rijtje van deze koplampen af met de bekende H7 xenonlampen die – net zoals sommige andere toppertjes binnen deze reeks – steevast per 2 stuks geleverd worden. De H7 xenonlampen kennen daarbij een 12V aansluiting en garanderen een aanzienlijk vermogen van 35 watt alsook witte kleurintensiteit van 8000K inclusief bijbehorende hoge lichtopbrengst.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles om over naar huis te schrijven want – naast de verdubbelde lichtopbrengst ten opzichte van de klassieke halogeenlampen – kennen de xenonlampen een lange levensduur én een perfecte pasvorm dankzij de geïntegreerde metalen voet. Het betreft overigens een eenvoudig plug & play design dat ook nog eens 100% schok- én waterbestendig blijkt te zijn.

De bijbehorende online reviews liegen er dan ook niet om en tonen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren aan. Klanten reageren bijzonder tevreden op de correcte prijs-kwaliteitverhouding en de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid van deze xenonlampen set.

 

Voordelen:

Set: de H7 8000K xenonlampen worden steevast per 2 stuks geleverd.

Kleur: de lampen garanderen een perfecte kleurintensiteit tot 8000K wat overeenkomt met een duidelijk en zichtbaar wit licht.

Vermogen: met een invoerspanning van 12V kan een aanzienlijk vermogen tot 35W worden beoogd.

Prijs: de lampenset is gezegend met een betaalbaar prijskaartje wat het geheel net dat tikkeltje toegankelijker maakt.

 

Nadelen:

Geen fiets: ben je op zoek naar een lampenset voor je fiets of motor dan is dit product niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Koplampen Koopgids

 

Wanneer je met de wagen rijdt is het mogelijk dat je bijvoorbeeld door schade of soms door ouderdom je koplampen moet vervangen. Maar wat zijn koplampen en uit welke materialen bestaat een koplamp? We hebben dit allemaal voor jou even onderzocht. Met de hulp en de aanbevelingen van garagisten hebben we onze koopgids samengesteld. Neem even rustig wat tijd om alles te bekijken en te vergelijken alvorens je de beste koplampen gaat uitkiezen voor jouw wagen. Vergeet ook zeker de aanbiedingen niet, soms zijn er hele mooie exemplaren met een fikse korting.

Wat is een koplamp en waarvoor dient hij

Een koplamp is een vorm van verlichting die aan de voorkant van de wagen wordt gemonteerd. De lichtbron die in de koplamp zit zal door middel van een reflecterende achtergrond tot een bundel worden gevormd. De belangrijkste functie van een koplamp is het verlichten van de weg voor de wagen wanneer het donker is of bij slecht weer. Hierdoor kun je snel gevaar opmerken zoals zwakke weggebruikers en daarnaast ben je zelf ook goed zichtbaar. Wanneer je ook overdag je koplampen laat branden ben je meteen een stuk veiliger op weg.

Bij de nieuwste generatie led-koplampen is de lichtopbrengst spectaculair toegenomen en steeds geavanceerder geworden. De led-koplamp bootst immers perfect het daglicht na waardoor je alles rondom de wagen heel goed kunt opmerken. Je kunt bovendien met grootlicht blijven rijden zonder dat je de tegenliggers gaat verblinden. De meeste systemen met ledlicht schakelen tussen gewone  verlichting en grootlicht wanneer ze een tegenligger opmerken of als je binnen de bebouwde kom rijdt. Daarnaast zal de led-koplamp de lichtbundel en de helderheid constant aanpassen aan de verkeerssituatie en de omgeving.

 

De soorten koplampen

We onderscheiden 4 belangrijke soorten koplampen. De paraboloïde koplamp met een groot parabolisch reflectorvlak. Dit is de oudste soort koplampen maar wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt. Soms kun je ze nog terugvinden in grootlichten en in grote H4-koplampen, dit zijn koplampen die grootlicht en dimlicht combineren in 1 lamp. Daarnaast heb je de drievlaks-koplamp of vrijvlakskoplamp die een FF-koplamp is waarbij de reflector-vlakken vrij zijn gevormd. Deze koplampen kunnen enkel worden afgesteld met de hulp van een computersysteem.

Je kunt je deze lamp voorstellen als een reflector die in 3 delen is onderverdeeld waardoor hij verschillende delen van de omgeving en de weg gaat verlichten. Tenslotte is er ook nog de Super DE en de FF-koplamp die beiden met een projectiesysteem werken waarbij de reflector-vakken door bepaalde technologieën worden gedimensioneerd. Je merkt dat de lichttechnische concepten worden onverdeeld in de reflectietechniek die wordt gekenmerkt door grote oppervlakken met reflectoren en daarnaast de projectietechniek met een kleine lichtopening en een speciale lens.

 

De verschillende soorten lampen in de koplamp

We merken dat er diverse types koplampen bestaan waarmee je je wagen kunt personaliseren of meer veiligheid creëren. De meest gekende koplamp is die met de gewone gloeilamp die beschikt over een gloeidraad. Deze gloeilampen verbruiken veel accu en geven bovendien veel warmte af waardoor er ook energie verloren gaat. Deze koplampen komen bijna niet meer voor tenzij in oldtimers. Daarnaast heb je de halogeenlamp die ook werkt met een gloeidraad maar die tevens gevuld is met halogeengas.

Deze koplampen gaan veel langer mee dan een koplamp met de gewone gloeilamp omdat hij minder hitte afgeeft. Vervolgens is er de xenon koplamp die bijna hetzelfde werkt als de halogeen koplamp maar die iets meer schijnt. Wanneer een xenon koplamp niet goed is afgesteld kan hij trouwens heel storend zijn voor de tegenliggers. Dit type lamp verbruikt minder accu wat door veel autobestuurders wel wordt geapprecieerd. Tenslotte zijn er de led-koplampen die steeds vaker in de wagens voorkomen en momenteel het summum zijn bij elke autoliefhebber.

Uit welke onderdelen bestaat een koplamp

Een koplamp is opgebouwd uit een behuizing die alle componenten samenbrengt waaronder de kabels en de reflectoren. Daarnaast biedt hij ook bescherming tegen vocht en hitte en beschikt hij over bevestigingssystemen om hem op de carrosserie van een voertuig te monteren. De koplamp heeft een reflectievlak die het maximale licht van de lamp opvangt om vervolgens te reflecteren op de rijbaan en de omgeving.

Zoals we hierboven al gezien hebben bestaan er verschillende reflectorsystemen om zo efficiënt mogelijk de omgeving en de weg te verlichten voor een veilige verkeerssituatie. Bij de modernere koplampen worden projectiemodules gebruikt om een begrensde lichtbaan en een maximale lichtstroom te verkrijgen. Deze projectiemodules kunnen worden aangepast met verschillende lensdiameters en lichtfuncties. Het glas of de koplamplens dient enkel nog als bescherming tegen regen en vervuiling. Deze koplamplens is steeds gemaakt uit kunststof waardoor hij krasvrij, slagvast en heel licht van gewicht is.

 

De wetgeving 

De wagen moet jaarlijks voor een technische controle (of de APK in Nederland) worden aangeboden in een keuringscentrum. Daar worden ook de koplampen aan een controle onderworpen omdat ze moeten voldoen aan strenge wettelijke bepalingen. De kleuren van de lichten zijn voorgeschreven en ook de lichtsterkte is wettelijk vastgelegd.

Wanneer de standaard koplampen die in de wagen zaten vervangen worden door andere exemplaren moet de wagen opnieuw worden gekeurd, tenzij de vervangingsonderdelen zijn toegelaten door een E-markering. Met deze markering wordt aangetoond dat de elektronische onderdelen van een wagen voldoen aan de gestelde eisen die de EU oplegt in verband met het gebruik op de openbare weg.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES