6 beste Alcoholtesters Test van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Beste alcoholtesters – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Om zeker te zijn dat je na een avondje uit gerust met je wagen kunt rijden kun je een alcoholtester gebruiken. Het is tegenwoordig vrij normaal om een dergelijk toestel in de auto te hebben en het is een goede indicator om te zien of je niet te veel alcohol in je bloed hebt om veilig de baan op te kunnen. We hebben op basis van de online reviews voor jou 3 toestellen geselecteerd om eens nader te bekijken. Zo blijkt de AlcoFind alcoholtester AF-33C een elektrochemische sensor te hebben die een nauwkeurige meting uitvoert. Ook met de Alcoholtester wegwerp ademtester kun je een accurate waarde meten.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste alcoholtesters (Reviews) van 2024

 

Tijdens een etentje met de vrienden of een borrel na het werk wordt er al eens een glas wijn of een biertje gedronken. We geven je graag het advies om eerst even te testen of je wel veilig met de wagen kunt rijden voor je de baan opgaat. Met een alcoholtest kun je controleren of je niet te veel alcohol in je bloed hebt. Zoek je een sleutelhanger alcoholtester of kies je een wegwerpblaastest? We hebben voor jou alvast 6 topexemplaren uitgezocht om je te helpen bij je keuze. Neem rustig de tijd om alles te bekijken alvorens er de beste alcoholtester uit te kiezen. 

 

 

Digitale alcoholtester

 

1. AlcoFind alcoholtester AF-33C elektrochemische sensor

 

De digitale alcoholtest van Alcofind heeft een elektrochemische sensor die de alcoholwaarde tot 0,05 ‰ nauwkeurig zal opmeten. Deze blaastest is een goede indicator om te bepalen of je al dan niet met de wagen kunt vertrekken. Duurdere toestellen zullen echter nog accurater het juiste promillage doorgeven.

Deze semiprofessionele blaastest is één van de populairste toestellen om te gebruiken op de werkvloer. Hij is heel eenvoudig te bedienen en hij houdt de 10 laatst metingen in het geheugen bij. Bovendien schakelt hij zichzelf automatisch uit om het batterijverbruik te sparen.

Daarnaast wordt hij geleverd met 6 mondstukken en 2 AAA-batterijen om hem meteen te kunnen gebruiken. Hij kan trouwens netjes worden opgeborgen in een handig etui. In de reviews zien we dat de klanten deze blaastest het maximale aantal sterren gaven.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: deze blaastest is gemakkelijk hanteerbaar en de meting is eenvoudig op het digitale scherm af te lezen.

Elektrochemische sensor: het semiprofessionele toestel met elektrochemische sensor zal tamelijk precies het alcoholniveau van de uitgeademde lucht registreren.

Mondstukken: de alcoholtester wordt geleverd met 6 wegwerp mondstukken. Alles kan trouwens samen in een handig etui worden bewaard.

Voeding: hij werkt op 2 AAA-batterijen die met het toestel worden meegeleverd. Het apparaat zal na een periode van inactiviteit zichzelf uitschakelen om onnodig batterijverbruik te voorkomen.

 

Nadelen: 

Niet foutloos: de meting van het aantal promille is slechts voor 90% nauwkeurig. Je kunt beter meerdere malen testen om zeker te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Wegwerp alcoholtester

 

2. Alcoholtester wegwerp ademtester blaastest geschikt voor Frankrijk NF keurmerk

 

Deze goedkope alcoholtester voldoet aan de Franse kwaliteitsnormen waardoor zijn betrouwbaarheid is vastgesteld. Daarnaast is deze milieuvriendelijke test chroomvrij en voldoet hij aan de Europese verordening voor chemische stoffen in dergelijke apparaten. De alcoholtester van Thuistesten.NL heeft trouwens een houdbaarheid van 2 jaar.

De blaastest bestaat uit een pakket van 20 wegwerpballonnen met de bijbehorende testbuisjes waarmee de alcoholwaarde 100% foutloos wordt opgemeten. Hij meet het alcoholvolume tot 0,5 ‰ nauwgezet zodat je meteen weet of je veilig de weg op kunt. Bovendien heeft hij geen onderhoud, batterijen of kalibratie nodig waardoor hij onmiddellijk gebruiksklaar is.

Het compacte pakket kun je gemakkelijk in de wagen bewaren zodat je hem steeds bij hebt. Hij is trouwens zeer gemakkelijk en hygiënisch in gebruik. In de reviews zien we dat deze tester een uitstekende beoordeling kreeg voor zijn prijs-kwaliteitsverhouding.

 

Voordelen:

Hygiënisch: deze wegwerp alcoholtester is heel eenvoudig te hanteren. Hij bestaat uit 20 wegwerpballonnen met testbuisjes die geschikt zijn voor éénmalig gebruik waardoor hij heel hygiënisch is.

Veiligheid: hij voldoet aan de Europese regelgeving voor het gebruik van chemische stoffen in wegwerptests. Bovendien is deze chroomvrije alcoholtest ook milieuvriendelijk.

Gebruiksgemak: deze blaastest heeft geen batterijen, onderhoud en kalibratie nodig waardoor hij meteen gebruiksklaar is.

Accuraat: hij voert de meting 100% nauwkeurig uit zodat hij in alle Europese landen kan worden gebruikt.

 

Nadeel:

Geen exacte waarden: op deze test kun je enkel zien of je boven of onder de limietwaarde van 0,5 promille zit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Alcoholtester sleutelhanger

 

3. Alcohol tester sleutelhanger gadget met 2 AAA-batterijen

 

De alcoholtester van ViperMedical is momenteel een aanbieding waardoor hij de laagste prijs heeft in onze selectie. Deze blaastester is een gadget in de vorm van een sleutelhanger zodat je hem aan je sleutelbos kunt hangen om hem steeds bij te hebben.

Hij ziet eruit als een professioneel apparaat en zal wel de alcoholwaardes in de uitgeademde lucht opmeten maar we kunnen niet stellen dat dit een 100% betrouwbaar toestel is. Daarom is het beter om niet af te gaan op de meting van deze alcoholtester en hem enkel te gebruiken om een grapje uit te halen. Daarnaast werkt hij net zoals een traditioneel toestel van de politie waardoor hij tamelijk waarheidsgetrouw overkomt.

Je leest de waardes op de digitale monitor waar je na 10 seconden kunt zien of je S (Safe) of P (Positief) bent om je al dan niet op de openbare weg te begeven. We willen nogmaals benadrukken dat dit toestel een gadget is en dus allesbehalve betrouwbaar. In de reviews kunnen we merken dat de klanten matig tevreden zijn over deze tester.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: hij is gemakkelijk te gebruiken en is quasi onmiddellijk gebruiksklaar. Dit apparaat is een sleutelhanger en kan dus gemakkelijk worden meegenomen.

Uitzicht: deze alcoholtester ziet eruit als een professioneel toestel dat door de politie wordt gebruikt. Hij dient echter om een grapje uit te halen.

Voeding: hij werkt met 2 AAA-batterijen die met het pakje worden meegeleverd.

 

Nadelen: 

Onbetrouwbaar: doordat dit apparaat een gadget is kunnen we hem niet aanraden om betrouwbare metingen uit te voeren waardoor hij niet geschikt is voor in de wagen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Alcoholtester

 

4. Digitale alcoholtester blaastest alcoholmeter makkelijk mee te nemen

 

De digitale alcoholtester van Detepo heeft een duidelijke display waarop je het resultaat vrij snel kunt aflezen. Hij wordt geleverd met extra mondstukjes, batterijen en een handleiding waardoor je hem direct in gebruik kunt nemen. Het toestel is compact en heeft een licht gewicht van slechts 100 g zodat je hem gemakkelijk in een handtas of in het handschoenenvak kwijt kunt.

We zouden dit toestel echter niet direct aanraden als tester om zeker te zijn dat je veilig achter het stuur kunt. We merken dat deze alcoholtester slechts 50% nauwkeurig een meting kan uitvoeren. Je kunt hem dus beter als een gadget beschouwen omdat hij niet geschikt is om een betrouwbaar resultaat weer te geven. 

In de reviews zien we dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop. We vermoeden dat de begeleidende informatie niet voldoende is doorgenomen of onduidelijk is. Hierin staat nochtans de accuraatheid van dit apparaat vermeld.

 

Voordelen: 

Duidelijke display: op de digitale display kun je na slechts 30 seconden een meting aflezen. Je zult een S of een A zien verschijnen wat staat voor “Safe” en “Alert”.

Verpakkingsinhoud: de alcoholtester wordt geleverd met extra mondstukjes, batterijen en een duidelijke handleiding.

Formaat: deze blaastester heeft een compact formaat en weegt slechts 100 g waardoor je hem gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

 

Nadelen:

Niet nauwkeurig: het apparaat zal slechts voor 50% nauwkeurig een meting uitvoeren waardoor hij niet geschikt is om een test uit te voeren voor deelname in het verkeer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Alcoholtester Frankrijk

 

5. LifeGoods digitale alcoholtester geschikt voor Frankrijk 10 Extra mondstukjes 

 

Tot april 2020 was het in Frankrijk verplicht om een alcoholtester in de wagen te hebben. Deze maatregel werd afgeschaft omdat niet kon worden bewezen dat het aantal verkeersslachtoffers daalde door iemand te beboeten omdat hij geen test bij zich had.

De LifeGoods digitale alcoholtester meet de alcoholwaarde in de adem nauwkeurig tot 0,10 promille. Na een korte wachttijd van slechts 5 seconden kan de uitslag al op het display worden afgelezen. Hij beschikt trouwens over een geheugenfunctie en hij kan worden ingesteld op de maximale waarde en de meeteenheid van het land waarin je momenteel vertoeft.

Bovendien wordt hij geleverd met een draagtasje en 10 extra mondstukjes waardoor je voor een tijdje bent voorzien. Het handige apparaat kan via een USB-aansluiting gemakkelijk worden opgeladen zodat je geen batterijen nodig hebt. In de reviews kunnen we zien dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: na een meting moet je maar 5 seconden wachten om de uitslag op het scherm te kunnen aflezen.

Instelbaar: het apparaat kan worden ingesteld op de maximale waarden en de meeteenheid van het land waar je bent. Bovendien heeft hij een geheugenfunctie om de laatste metingen bij te houden.

Oplaadbaar: deze alcoholtester kan door middel van een USB-aansluiting gemakkelijk worden opgeladen.

Promillage: de alcoholwaarde kan nauwgezet tot 0,10 promille worden gemeten.

 

Nadelen:

Afwijkend: de metingen kunnen afwijkend zijn. Om de meest betrouwbare waarde te bekomen neem je het gemiddelde van een aantal metingen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Dräger alcoholtester

 

6. Dräger Alcotest A3820 elektrochemische sensor professioneel gebruik

 

Dräger is al ettelijke jaren leverancier en wereldmarktleider voor meetinstrumenten die door politie en de industrie worden gebruikt. Het wordt dan ook door velen als het beste merk beschouwd voor uiterst nauwkeurige alcoholtests.

Door de snelle en eenvoudige meting kun je na slechts 2 seconden al de alcoholwaarde tot op 0,05 promille nauwkeurig aflezen. Bovendien gebeurt de opname tot 99,83% accuraat waardoor je steeds zeker weet of het al dan niet veilig is om het stuur te nemen. Daarnaast is hij heel gemakkelijk te bedienen met een verlichte functietoets.

Dankzij de geluidssignalen kun je trouwens horen wanneer de meting volstaat. Hij wordt  geleverd met 3 verwisselbare mondstukken, 2 batterijen en een bijhorend hoesje. Er werden voor deze professionele alcoholtester nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: dankzij de verlichte functietoets en de geluidssignalen is dit apparaat heel eenvoudig te gebruiken.

Mondstukken: per persoon moet een apart mondstuk worden gebruikt om de hygiëne te garanderen. Deze worden bij het apparaat meegeleverd en kunnen nadien apart worden aangekocht.

Gebruiksklaar: de Alcotest A 3820 is steeds gebruiksklaar en kan worden gebruikt voor metingen bij temperaturen van –5 tot +50° C.

Voeding: het apparaat werkt op 2 AAA batterijen die bij het het toestel worden meegeleverd. 

 

Nadelen:

Het prijskaartje: dit apparaat is duur in aankoop waardoor hij niet voor iedereen toegankelijk is. Door het hoge prijskaartje is hij voor particulier gebruik minder interessant.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Alcoholtesters Koopgids

 

Zoals we allemaal weten is het streng verboden om een voertuig te besturen als men onder invloed is van alcohol. Het is dan ook een goede aanbeveling om steeds een alcoholtester in de wagen te hebben. Sommige mensen kunnen gemakkelijk 2 glaasjes verteren en onder de limiet blijven en voor anderen is één glas al voldoende. Welke blaastest je voorkeur heeft is geheel persoonlijk. Neem even de tijd om alle toestellen te bekijken en te vergelijken om uiteindelijk de beste keuze te maken. Laat je trouwens niet vangen aan diverse aanbiedingen want deze toestellen werken meestal niet optimaal.

De verschillende types 

Zoals je al hebt kunnen merken zijn er verschillende soorten alcoholtests op de markt. De wegwerpblaastest is de goedkoopste en eenvoudigste om te gebruiken. Dergelijke tests zijn hygiënisch omdat ze maar éénmaal kunnen worden gebruikt. Je krijgt echter geen nauwkeurig meetresultaat waardoor ze minder betrouwbaar zijn. Een elektronische alcoholtester met halfgeleider sensor is ideaal voor particulier- en semiprofessioneel gebruik. De nauwkeurigheid neemt echter af naarmate je meer tests gaat uitvoeren.

Dit type toestel kan worden aangeraden voor kleine tot middelgrote ondernemingen waar enkel op sporadische basis wordt gecontroleerd. Deze tester heeft trouwens een foutmarge van ongeveer 10%. Tenslotte is er de elektrochemische alcoholtester, een professioneel toestel dat uitgerust is met de modernste meettechnologie. Hij wordt vaak gebruikt door de politie en grote ondernemingen omdat het mogelijk is om met dit apparaat duizenden individuele metingen uit te voeren. Dit instrument heeft bovendien maar een foutmarge van slechts 5 %. Daarnaast wordt de meting bij dit toestel niet beïnvloed door de ademkracht of andere stoffen.

 

De kwaliteit van de alcoholtester en de kalibratie

Om er zeker van te zijn dat je kiest voor een toestel met de juiste kwaliteitsnormen kun je beter uitkijken naar een apparaat met het NF-keurmerk. Dit is de Norm Française of de Franse kwaliteitsnorm. Tot eind april 2020 was het verplicht om in Frankrijk een alcoholtest met een NF-markering in de wagen te hebben. Dit werd echter afgeschaft omdat niet kon worden bewezen dat het aantal verkeersdoden daalde door de verplichting om een dergelijke test in de wagen te hebben.

Afhankelijk van het aantal metingen is het trouwens belangrijk om je toestel om de 6 tot 12 maanden te laten kalibreren. Enkel op deze manier ben je ervan verzekerd dat het toestel nauwkeurig en doeltreffend werkt. Bij het kalibreren gaat men het toestel controleren of er geen afwijkingen zijn tijdens de meting en het toestel wordt indien nodig bijgesteld. Dit kan enkel gebeuren in gespecialiseerde winkels die daarvoor bevoegd zijn of het wordt door de fabrikant van het toestel uitgevoerd. Vaak is het eerste onderhoud van het toestel een gratis dienstverlening die daarna betalend wordt.

 

Het meetbereik en de nauwkeurigheid

De meeste alcoholtesters die in de handel kunnen worden aangekocht hebben een meetbereik van 4 tot 5 promille. De duurdere apparaten van hoge kwaliteit hebben de mogelijkheid om ook zeer lage waarden te meten. Deze toestellen meten tot wel 0,10 en zelfs 0,05 promille alcohol. Voor landen waar een nultolerantie heerst zijn dit zeer adequate toestellen omdat ze ook de kleinste hoeveelheid alcohol kunnen opsporen.

Vaak worden verschillende technieken gebruikt om diverse metingen uit te voeren. Zo zijn er toestellen die de waarde meet van het percentage alcohol in het bloed. Andere voeren een meting uit op het aantal mg/liter of op het alcoholniveau in het bloed. Meestal gebeurt de meting vrij doeltreffend en kun je de waarden tot 2 cijfers na de komma aflezen. 

 

Het display en het geheugen

Een led-display met diodes is ideaal om te gebruiken op plaatsen waar minder verlichting is. Tijdens het gebruik zal het display oplichten door middel van de diodes waardoor je alles goed kunt aflezen. Een apparaat met een led-display heeft wel een hoger energieverbruik en toont  na de meting slechts beperkte informatie omdat er door de diodes minder plaats op het scherm is. Een lcd-display daarentegen beschikt over meer ruimte om het menu en/of extra informatie over de meting weer te geven.

Daarnaast beschikken de duurdere toestellen voor semiprofessioneel en professioneel gebruik vaak over een geheugen. Deze alcoholtesters zijn speciaal ontwikkeld om meerdere personen na elkaar te testen waarbij het nodig is om de resultaten op een intern geheugen te kunnen opslaan. Dit maakt het bovendien ook mogelijk om de gemeten waardes te archiveren om daarna naar een computer door te sturen. Een belangrijk aandachtspunt is de temperatuur omdat niet alle toestellen geschikt zijn voor gebruik bij extreem lage koude.

De wetgeving

De wetgeving in de meeste landen is hierover duidelijk. Vaak wordt een maximum van 0,5 promille aangehouden. Omdat je rijvaardigheid en de reflexen verminderen wanneer je alcohol hebt gebruikt is het niet toegestaan om te rijden met meer dan 0,5 promille wat neerkomt op ongeveer 2 glazen alcohol. Voor beginnende chauffeurs is een maximum van 0,2 promille alcohol in het bloed vooropgesteld. In verschillende Europese landen zoals bijvoorbeeld in Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië wordt zelfs een nultolerantie gehanteerd.

Wanneer er zelfs maar een klein vermoeden is dat je alcohol hebt geconsumeerd wanneer je achter het stuur zit, dan kun je worden verplicht tot een ademtest. In België wordt tegenwoordig zelfs bij elke verkeerscontrole een alcoholtest uitgevoerd. De politie neemt een blaastest af om na te gaan of je meer dan 0,5 promille hebt. Wanneer de meting een lagere waarde aantoont mag de bestuurder verder. Bij meer dan 0,5 promille wordt je meegenomen naar het politiekantoor om een verdere analyse uit te voeren.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Waar kun je een alcoholtester kopen?

Het is een goede aanbeveling om steeds een wegwerp alcoholtester in de wagen te hebben. Deze kunnen worden aangekocht in bijvoorbeeld de Gamma, een autospeciaalzaak, bij de apotheek en online. Vergewis je er steeds van dat de test een NF-keurmerk draagt. Een alcoholtester die voorzien is van een NF-markering is een goedgekeurde test die je in je wagen kunt bewaren wanneer je op reis gaat. Elk land heeft een andere regelgeving die hieromtrent ook regelmatig kan veranderen. 

Q2: Hoeveel kost een alcoholtester?

De prijs van een alcoholtester is van een aantal factoren afhankelijk. Je kunt kiezen voor een wegwerp alcoholtester of een toestel met een speciale sensor die de meting accuraat gaat uitvoeren. Een wegwerptest kost gemiddeld € 5 maar kun je slechts éénmaal gebruiken. Voor particulier gebruik zijn er al blaastests op de markt vanaf € 10. Echter, deze voldoen meestal niet aan de minimum kwaliteitsnormen die de wetgeving vooropstelt.

Met een apparaat rond 100 à € 150 kom je als particulier al een stuk zekerder op de weg. De duurdere modellen kosten vaak tussen 100 en € 400 en zijn geschikt voor semiprofessioneel en professioneel gebruik.  Met deze alcoholtests kun je gemakkelijk dagelijks honderden metingen uitvoeren. Ze worden meestal in grote bedrijven, in de gezondheidszorg en door politiediensten gebruikt.

 

Q3: In welke landen is een alcoholtester verplicht?

Sedert begin mei 2020 is het in Frankrijk niet meer verplicht om een blaastest in de wagen te hebben.Dit heeft men afgeschaft omdat er niet kon worden aangetoond dat het aantal verkeersdoden daalde door de verplichting om een dergelijke test in de wagen te hebben. In de meeste landen is het voor professionele chauffeurs wel verplicht om altijd een alcoholtest in het voertuig te hebben.

Binnen de Europese Unie gelden de veiligheidseisen van het land waar de wagen en het kenteken geregistreerd staan. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel en daarom kan men beter even de lokale wetgeving raadplegen om problemen met plaatselijke politieagenten te vermijden. De specifieke verkeersregels kunnen per land worden opgevraagd op de landen-informatiepagina van de ANWB.

 

Q4: Hoe werkt een alcoholtester?

Een alcoholtester is een instrument met een blaaspijpje waarop je moet blazen. De uitgeademde lucht en het meegeblazen speeksel gaan door de blaastest waardoor het apparaat informatie krijgt of je al dan niet alcohol hebt geconsumeerd. Om een accurate meting te bekomen moet men vaak tot wel 10 seconden in het toestel blazen.

Na slechts 5 seconden kun je bij de meeste tests al een uitslag verwachten. Ofwel krijg je een letter S van safe ofwel een P/A van positief of alert. Dit geeft aan dat je meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebt wat in de meeste landen het wettelijke maximum is.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES