5 beste motoraccu’s Test Van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Beste motoraccu’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Net zoals de motor in je wagen nood heeft aan een krachtige accu, dienen ook motorfietsen, scooters en powersport voertuigen over een degelijke accu te beschikken waarmee de motor probleemloos kan worden ingeschakeld. Omdat de keuze tegenwoordig behoorlijk uitgebreid is en dit vaak voor heel wat stress zorgt, zetten we alvast enkele toppertjes op een rijtje. Zo zou je kun kiezen voor de Fulbat/BoParts Accu die – naast zijn gebruik in motorfietsen – eveneens geschikt blijkt om zitmaaiers nieuw leven in te blazen. Daartegenover staat de Landport AGM motor/scooter accu die – vanwege zijn compacte formaat en dito gewicht – vrij makkelijk te installeren is en daarbij een ruim toepassingsveld kent gaande van scooters tot motorfietsen en powersport voertuigen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste motoraccu’s (Reviews) van 2024

 

Om de motor van je accu probleemloos te kunnen starten, dien je uiteraard over een krachtige accu te beschikken. En net zoals er heel wat verschillende auto accu’s bestaan, geniet je ook op het gebied van motoraccu’s van een ruim aanbod gaande van een Lithium motoraccu tot een AGM accu of een gel motoraccu. Wij selecteerden alvast 5 toppertjes binnen dit segment waarbij we rekening hielden met het advies vermeld in de online reviews. Bekijk de opties even alvorens er de voor jou beste motoraccu uit te kiezen en wie weet kies je wel voor een aanbieding of gaat je voorkeur uit naar het populairste en beste merk? 

 

1. Fulbat – BoParts Accu 12V, 28Ah – 12N24-4, U19 – Zitmaaiers en motorfietsen

 

Beschikt je over een degelijke Husqvarna Rider zitmaaier en ben je op zoek naar een krachtige bijbehorende motoraccu dan lijkt de Fulbat/BoParts alvast een stap in de goede richting. Bovendien kan hij ook gebruikt worden in combinatie met tal van motorfietsen ongeacht het merk. Kortom, de moeite waard om dit apparaat even van naderbij te bekijken.

Zo wordt de motoraccu alvast gekenmerkt door een relatief compact formaat van 19,5 x 12,5 x 17,6 cm wat het transport en de uiteindelijke installatie natuurlijk ten goede komt. Hij levert daarbij – indien correct aangesloten – een spanning van maar liefst 12 Volt aangevuld met een capaciteit van wel 28 Ah. In tegenstelling tot heel wat andere motoraccu’s blijkt dit exemplaar 2 accu formaten met elkaar te combineren waaronder de U1-9 en de 12N24-4.

Indien gewenst kun je dit type accu eveneens liggend monteren afhankelijk van het de machine waarvoor je hem gebruikt. Een blik op de online reviews toont aan dat klanten bijzonder tevreden zijn met hun aankoop wat enigszins een verklaring biedt voor de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Spanning: het betreft een motoraccu van 12V aangevuld met een batterijcapaciteit van 28 Ampère.

Installatie: het aansluiten van de motoraccu gebeurt door middel van een schroefbevestiging en kan zowel staand als liggend gebeuren. 

Gebruiksgemak: het betreft een compacte universele motoraccu die makkelijk te installeren is en geschikt blijkt voor zowel motorfietsen als zitmaaiers. Bovendien worden 2 soorten lekvrije accu’s met elkaar gecombineerd.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ben je op zoek naar een goedkope motoraccu of het apparaat met de laagste prijs dan kom je jammer genoeg bedrogen uit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Landport AGM motor – scooter accu YTX7A-BS, 12V,6AH, 105CCA

 

In tegenstelling tot het vorige apparaat, lijk je met de AGM motoraccu van Landport meteen voor een aanbieding te kiezen. Zo wordt de YTX7A-BS motoraccu gekenmerkt door een relatief compact formaat bestaande uit een lengte van 15 cm, een breedte van 8,7 cm en een hoogte van 9,3 cm wat het transport en de installatie alvast een pak eenvoudiger maakt.

De accu levert overigens een spanning van 12V in combinatie met een batterijcapaciteit van maar liefst 6 Ampère gedurende 10 uren. Daarna dien je de motoraccu opnieuw te gaan opladen. Doordat hij gebruik maakt van de bekende AGM technologie ben je verzekerd van een uitstekend startvermogen én een optimale weerstand tegen eventuele trillingen. Eenmaal correct geactiveerd, blijkt het apparaat 100% onderhoudsvrij.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie score van 5 sterren zien waarbij klanten duidelijk tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit, de betrouwbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid. Kortom, deze motoraccu voldoet helemaal aan de vooropgestelde verwachtingen.

 

Voordelen:

AGM technologie: de motoraccu maakt gebruik van de befaamde AGM technologie die resulteert in een degelijk startvermogen inclusief optimale weerstand tegen trillingen.

Gebruiksgemak: de motoraccu kent een breed toepassingsveld en kan onder meer in combinatie met scooters, motorfietsen én powersport voertuigen worden gebruikt en dit overigens het hele jaar door.

Onderhoudsvrij: in tegenstelling tot sommige andere accu’s, blijkt dit exemplaar 100% onderhoudsvrij zodra deze geactiveerd wordt.

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het betaalbare prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen zitmaaiers: in tegenstelling tot het vorige apparaat, blijkt deze motoraccu niet geschikt voor zitmaaiers of grasmaaiers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Nitro accu – YB9-B – sealed/gel – 12V 9Ah – motoren en scooters

 

Met de Nitro YB9-B Sealed kies je voor een functionele gel motoraccu die geschikt blijkt voor gebruik in combinatie met motoren en scooters. Doordat hij overigens geheel gesloten én 100% onderhoudsvrij is, kan hij na aankoop vrijwel onmiddellijk worden geïnstalleerd met behulp van de meegeleverde schroeven.

De Nitro Gel motoraccu valt – net zoals de andere exemplaren – alvast op vanwege zijn relatief compacte formaat wat niet alleen bijdraagt aan het transport maar ook aan de uiteindelijke installatie ervan. Echter dien je rekening te houden met een iets hoger prijskaartje mocht je interesse hebben in deze motoraccu.

Hoewel het niet meteen de goedkoopste motoraccu uit het rijtje betreft, lijken klanten aangenaam verrast vanwege de uitstekende kwaliteit en ultieme gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in een mooie score waarbij 5 sterren werden toegekend.

 

Voordelen:

Spanning: de Nitro gel accu kent een maximale spanning van 12V en wordt aangevuld met een uiteindelijke batterijcapaciteit van 9Ah.

Gebruiksgemak: hij blijkt geschikt voor verschillende types scooters en motoren waaronder bijvoorbeeld de typische Italiaanse Vespa’s.

Accu: met behulp van de meegeleverde schroeven kun je deze motoraccu in een mum van tijd installeren. Bovendien is hij meteen na installatie gebruiksklaar doordat hij geheel gesloten en 100% onderhoudsvrij is.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: we durven vermoeden dat het hoge prijskaartje door sommige klanten wel eens als een struikelblok zou kunnen worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Landport Motor Scooter accu – SLA 12V-4S – SLA Batterij – Landport

 

Net zoals één van de vorige motoraccu’s uit deze selectie, wordt ook dit exemplaar aangeboden en geleverd door Landport. Zo kent deze SLA motoraccu een ruime spanning van 12 Volt aangevuld met een maximale batterijcapaciteit van maar liefst 5Ah. Dit maakt hem dan ook geschikt voor gebruik in combinatie met diverse motoren en scooters.

Verder kenmerkt de SLA 12-4S motoraccu – die overigens gebruikt maakt van de bekende gel technologie – een relatief compact formaat en dito gewicht wat de installatie alvast ten goede komt. Doordat de accu overigens 100% onderhoudsvrij blijkt en geheel afgesloten is, is hij meteen na installatie gebruiksklaar.

Hoewel 1 koper niet helemaal overtuigd blijkt van de aangeboden kwaliteit, reageert de meerderheid overwegend positief wat meteen de uiteindelijke gemiddelde eindscore van 4,6 sterren verklaart,

 

Voordelen:

Toepassingsveld: de motoraccu van Landport is niet enkel geschikt voor motoren en scooters maar kan ook in combinatie met bepaalde terrain voertuigen zoals een quad, golfkar, grasmaaier of golftrolley, goed van pas komen.

Budgetvriendelijk: in vergelijking met de andere 4 toppertjes binnen deze selectie, blijkt deze motoraccu over de laagste prijs te beschikken.

Formaat: hij kent een lengte van 11,3 cm aangevuld met een breedte van 7 cm en een hoogte van 8,5 cm. In combinatie met een maximaal gewicht van 1,41 kg is hij dan ook makkelijk te transporteren én installeren.

Spanning: de gel accu kent een spanning van 12V en wordt aangevuld met een variërende batterijcapaciteit van 4,2 tot 5 Ah afhankelijk van de gebruiksduur.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: we moeten jammer genoeg vaststellen dat 1 gebruiker niet helemaal overtuigd blijkt van de efficiëntie en kwaliteit van deze motoraccu.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Landport SLA motor accu – 12V / 11,2A (onderhoudsvrij) YTZ14-S

 

Laat de accu van je motor het de laatste tijd regelmatig afweten, dan is het de hoogste tijd om een nieuwe motor accu te kopen. Wist je dat het tegenwoordig zelfs mogelijk is om een motoraccu op kenteken te kopen, wat het voor jou alleen maar makkelijker moet maken. Toch willen ook wij ons steentje bijdragen door je deze SLA motor accu van het bekende merk Landport aan te bieden.

Zo kent de accu een totale afmeting van 15 x 8,8 x 11 cm en een bijbehorend gewicht van 3,86 kg waarbij het mogelijk is om de motoraccu tot 90º te monteren. De accu met geïntegreerde AGM technologie kent een spanningsveld van 12V in combinatie met een batterijcapaciteit van 11.2Ah wat hem geschikt maakt voor motoren én/ of scooters. Verder is de accu geheel leak-vrij, universeel én onderhoudsvriendelijk wat de aankoop ervan alleen maar interessanter maakt.

Een blik op de online reviews toont dan ook meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren aan waarbij klanten duidelijk overtuigd zijn van de geleverde kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Hoewel hij misschien niet meteen over de laagste prijs beschikt, toch duidelijk een toppertje binnen de reeks!

 

Voordelen:

Formaat: de accu kent een lengte van 15 cm en wordt aangevuld met een breedte van 8,8 cm en een hoogte van maximaal 11 cm.

Universeel: de motoraccu kent een universeel karakter en kan bijgevolg in diverse motoren en/ of scooters met een 12V en 11,2Ah batterij worden gemonteerd.

Gebruiksvriendelijk: het leak-vrije én onderhoudsvriendelijke karakter van deze accu wordt verder aangevuld met de bekende AGM technologie én het feit dat de accu gevuld én geladen geleverd wordt.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel zijn prijskaartje duidelijk gerechtvaardigd is, behoort hij niet meteen tot de goedkope motoraccu’s.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Motoraccu’s Koopgids

 

Net zoals de motor van je wagen een accu nodig heeft om probleemloos te kunnen starten, heeft ook de motor van je scooter, vespa, bromfiets of motorfiets belang bij de aanwezigheid van een krachtige accu. Uiteraard dien je bij de keuze rekening te houden met het type. Zo zal een gel motoraccu net iets anders functioneren dan bijvoorbeeld een AGM accu. Dat terzijde kan het eveneens handig zijn om op de hoogte te zijn van de mogelijke prijs en de duurzaamheid ervan. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende motoraccu’s – en eventuele aanbiedingen of promoties – met elkaar te vergelijken.

Het belang van een degelijke motoraccu

Men zegt wel eens dat de accu het hart van elke motor is en dat mogen we eigenlijk best wel letterlijk nemen. Zonder accu zou het vrijwel onmogelijk zijn om de motor op een correcte én 100% veilige manier in te schakelen. Naar analogie met wagens, is het dus niet verwonderlijk dat ook motorfietsen, brommers, scooters, powersport voertuigen en/ of bepaalde gemotoriseerde tuingereedschappen over een krachtige accu beschikken die de motor inwendig aandrijven.

Uiteraard is het nu niet de bedoeling om in het wilde weg op zoek te gaan naar de meest geschikte motoraccu. Houd bij je keuze rekening met je voertuig, het type motor en de kenmerkende eigenschappen ervan. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een universele motoraccu die geschikt blijkt voor gebruik in verschillende motorfietsen en bromfietsen maar eveneens dienst kan doen voor zitmaaiers. 

 

Met welke prijskaartje moet je rekening houden

Alvorens we dieper op het thema ingaan, is het misschien niet verkeerd om ook even stil te staan bij het mogelijke prijskaartje. Zoals je zult begrijpen, is de prijs eveneens afhankelijk van bepaalde factoren gaande van het type tot de bijkomende kenmerken en de kracht. Daarmee rekening houdend kunnen we dan ook verschillende prijskaartjes noteren gaande van zo’n kleine 20 euro tot maar liefst 250 à 300 euro of misschien nog wel meer. Probeer daarom een weldoordachte keuze te maken zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

 

Het type accu op basis van de gebruikte techniek

Dat er in het wereldje van de motoraccu’s heel wat mogelijkheden voorhanden zijn, hoeft alvast niet te verwonderen. Zo onderscheiden we – op basis van de gebruikte techniek – verschillende soorten motoraccu’s die elk hun voor- én/ of nadelen leveren. 

Algemeen kunnen we stellen dat zowel de gebruikte gel alsook AGM-techniek toebehoren aan de bekende SLA/ VRLA motoraccu’s. Het zijn dus niet alleen onderhoudsvrije motoraccu’s maar ook nog eens 100% afgesloten zodanig dat het accuzuur geen vloeibare vorm kan aannemen. Uiteraard is er wel een klein verschil in de werking van de beide technieken te noteren. 

Zo wordt de geltechniek gekenmerkt door de aanwezigheid van siliciumdioxide die ervoor zorgt dat het accuzuur een soort van gelei-achtige structuur krijgt. Op die manier is de kans op lekkage gering tot vrijwel onbestaande. De motoraccu die gebruik maakt van de geltechniek is cyclisch van aard en kan zonder problemen continu hetzelfde vermogen blijven leveren.

Kort daarop werd – naar aanleiding van het moderne start-stopsysteem in recente voertuigen – de AGM-techniek ontwikkeld. Dergelijke motoraccu’s zijn in staat om op bepaalde cruciale momenten heel wat vermogen te gaan leveren. Denk bijvoorbeeld maar aan de situatie waarbij je voor een stoplicht staat en de motor enkele tellen uitschakelt alvorens vervolgens opnieuw te vertrekken. Net zoals de gelaccu’s worden ook de motoraccu’s met AGM-techniek gekenmerkt door een cyclische aard.

Duurzaamheid, onderhoud en extra bijkomende kenmerken

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de duurzaamheid en bepaalde – al dan niet bijkomende – factoren die misschien wel een belangrijke rol zouden kunnen spelen. Zo is het aangewezen om de motoraccu regelmatig – eventueel samen met het onderhoud van het desbetreffende voer/werktuig – te laten controleren. Laat dit bij voorkeur doen door een professioneel/ erkend garagist.

Bedenk dat een motoraccu ook niet het eeuwige leven kent en op een gegeven moment ook wel eens vervangen moet worden. Algemeen wordt de levensduur van een standaard – en degelijk onderhouden – motoraccu geschat op zo’n 2 à 5 jaar. Uiteraard kan dit in bepaalde gevallen misschien wel enkele jaartjes langer zijn door bijvoorbeeld een goed onderhoud en het gebruik van een onderhoudslader of door te kiezen voor een – weliswaar iets duurdere – premium A-kwaliteit motoraccu.

Wil je weten hoe je ervoor staat en hoe het precies zit met de spanning van je motoraccu dan kun je deze altijd zelf testen door gebruik te maken van een accutester. Let wel dat wanneer het voltage te laag is, het niet mogelijk is om de spanning te testen. Gebruik in dat geval eerst een druppellader om het voltage terug op peil te brengen en vervolgens de spanning van de motoraccu veilig te kunnen meten.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe lang duurt het opladen van een motoraccu?

Uiteraard is het mogelijk om een lege dan wel bijna lege motoraccu opnieuw op te laden door middel van een bijbehorende acculader. Het opladen – dat overigens perfect bij jou thuis kan gebeuren – dient niet meer dan 24 uren in beslag te nemen. 

Algemeen geldt dus dat een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke motoraccu na het aansluiten van de acculader, binnen de 24 uur weer helemaal dient te zijn opgeladen. Indien dat niet het geval is, dan is er misschien wel wat mis met de motoraccu en dien je eventueel over te gaan tot vervanging van het eerder vernoemde apparaat.

Q2: Wat kost een motoraccu?

Ben je op zoek naar een krachtige en betrouwbare motoraccu dan zul je zien dat er heel uiteenlopende prijskaartjes mogelijk zijn. Zo zal de prijs in eerste instantie afhankelijk zijn van het type motoraccu alsook van de kracht en de eventuele extra mogelijkheden en/ of kenmerken die daarmee gepaard gaan.

Algemeen betekent dit dus dat je al gauw een degelijke motoraccu voor amper 15 à 20 euro kunt aankopen maar dat de prijs makkelijk kan variëren tot wel enkele honderden euro’s.

 

Q3: Hoe lang gaat een motoraccu mee en wanneer moet je deze vervangen?

De levensduur van een motoraccu kan sterk afhankelijk zijn van bepaalde – al dan niet externe – factoren zoals het onderhoud en/ of het gebruik van een onderhoudslader of de keuze voor een, weliswaar duurdere, motoraccu van premium A-kwaliteit.

Algemeen kunnen we stellen dat de gemiddelde levensduur van een motoraccu geschat wordt op ongeveer 2 à 5 jaar met eventuele verlengingen indien bovenstaande voorwaarden in acht werden genomen.

 

Q4: Hoe kun je een motoraccu testen?

Uiteraard is het mogelijk om zelf de spanning van je motoraccu te meten. Gebruik hiervoor bij voorkeur een kwalitatieve accutester. Houd er wel rekening mee dat het niet mogelijk is om de spanning van de accu te meten indien het voltage te laag staat. In dat geval dien je dus eerst het voltage op te krikken met behulp van een efficiënte druppellader. Vervolgens kun je verder gaan met het meten van de spanning door middel van de accutester.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES