Laatste update: 02.10.22

 

Beste wielklemmen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wil je je voertuig, caravan, aanhangwagen en/ of motor tegen diefstal beveiligen, dan lijkt de keuze voor een degelijke wielklem alvast voor de hand liggend. Aangezien het ruime assortiment best wel voor heel wat keuzestress kan zorgen, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 huidige toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder andere kunnen kiezen voor de Carpoint Wielklem 13-15 Inch die perfect kan gebruikt worden voor banden met een wielbreedte van maximaal 215 mm. Daartegenover staat de Pro Plus Wielklem Universeel die, zoals de naam doet vermoeden, op diverse voertuigen kan worden gebruikt op voorwaarde dat de wielbreedte van 265 mm niet overschreden wordt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste wielklemmen (Reviews) van 2022

 

De beste wielklem is degene die 100% aan jouw wensen en verwachtingen kan voldoen en hoeft niet noodzakelijk het duurste exemplaar uit de selectie te zijn. Zo zijn er ook heel wat aanbiedingen en laagste geprijsde wielklemmen te vinden. Bedenk of je hierbij op zoek bent naar een wielklem voor de caravan, een wielklem voor de aanhanger of een wielklem voor de motor of wagen? Wij selecteerden alvast 5 topproducten, elk voorzien van online reviews en bijbehorend advies. Neem rustig even een kijkje en bepaal zelf of je voor het beste merk, de populairste en/ of meest goedkope wielklem kiest.

 

1. Carpoint Wielklem 13-15 Inch – Maximale wielbreedte: 215 mm

 

Net zoals de bekende SCM wielklemmen en de befaamde doublelock wielklemmen, behoort ook deze Carpoint wielklem alvast tot de populaire wielklemmen. Dit wordt eveneens bevestigd door de combinatie van positieve gebruikerservaringen en een prachtige gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren. De moeite waard dus om het geheel even onder de loep te nemen.

Zo wordt deze Carpoint wielklem geleverd inclusief een veiligheidsslot en 2 bijbehorende sleuteltjes. Extra handig mocht je een sleuteltje verliezen want op die manier geniet je toch een veilige reserve. 

De Carpoint wielklem werd speciaal ontwikkeld voor wielen van 13 tot 15 inches inclusief een wielbreedte van maximaal 215 mm of 21,5 cm. Dit maakt hem geschikt voor gebruik op diverse personenwagens, aanhangers en/ of caravans. Houd er rekening mee dat hij bij voorkeur enkel op aluminium of metalen velgen kan worden geplaatst.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: deze krachtige en stevige wielklem wordt geleverd inclusief een veiligheidsslot en 2 aparte sleuteltjes.

Wielbreedte: hij is geschikt voor een maximale wielbreedte van 215 mm of 21,5 cm.

Handig in gebruik: doordat deze Carpoint wielklem op wielen van 13 tot 15 inches past, kan hij niet alleen gebruikt worden op personenwagens maar ook op caravans. Tevens is hij ook een geschikte wielklem voor aanhangwangens.

 

Nadelen:

Velgen: besef wel dat de wielklem enkel op aluminium of metalen velgen kan worden geplaatst.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Pro Plus Wielklem Universeel Compact – wielklemmen 

 

Ben je op zoek naar een geschikte manier om je personenwagen, trailer, aanhangwagen, caravan of zitmaaier tegen diefstal te beveiligen? Dan lijkt deze compacte universele wielklem van ProPlus alvast een stap in de goede richting. Zo wordt het apparaatje geleverd inclusief een stevig en betrouwbaar veiligheidsslot én 2 aparte sleutels. Door 1 van de sleuteltjes ergens veilig te bewaren, heb je altijd een oplossing mocht je het andere verliezen.

Deze unieke ProPlus wielklem, overigens vervaardigd uit duurzaam metaal, is maar liefst 24 cm lang, 6 cm breed en 47 cm hoog wat hem geschikt maakt voor gebruik op voertuigen met een maximale bandbreedte van 265 mm of 26,5 cm. De wielklem is eveneens geschikt voor installatie op aluminium of staalvelgen en is gedeeltelijk afgewerkt met een rubber verf die eventuele beschadigingen aan de velgen dient te voorkomen.

Hoewel de meeste klanten overtuigd zijn van de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en de gebruiksvriendelijkheid, lijkt een kleine minderheid van mening dat de kwaliteit beter had gekund en het geheel onveilig is.

 

Voordelen:

Handleiding: de wielklem wordt geleverd inclusief een Nederlandstalige handleiding waarin duidelijke instructies staan hoe de klem te plaatsen en verwijderen.

Materiaal: de klem is hoofdzakelijk uit metaal vervaardigd en voorzien van een klein gedeelte rubber verf zodat eventuele beschadigingen ter hoogte van de velgen vermeden kan worden.

Verpakkingsinhoud: de ProPlus klem wordt geleverd inclusief een betrouwbaar veiligheidsslot en 2 afzonderlijke sleuteltjes.

 

Nadelen:

Onveilig: één koper maakt de melding dat de wielklem vrij onhandig en onveilig zou zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Fullstop Security Wielklem Nemesis – Nemesis wielklem

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget daarbij geen bepalende of storende factor dan kun je altijd nog kiezen voor deze unieke Nemesis wielklem. Zo blijkt de klem, overigens geleverd inclusief een Nederlandstalige handleiding én gepatenteerd veiligheidsslot, geschikt voor wielen van 10 tot en met 20 inches groot inclusief een bandbreedte van maximaal 235 mm.

Dit maakt dat de klem niet alleen kan gebruikt worden in combinatie met verschillende soorten personenwagens maar tevens ook geschikt blijkt voor aanhangers, trailers en/ of caravans. Bovendien is de klem eenvoudig en snel aan te brengen waarna je voertuig 100% beschermd is tegen diefstal.

Een blik op de online reviews toont aan dat de koper duidelijk tevreden is over de kwaliteit van de gebruikte materialen maar de installatie, hoewel anders beschreven, toch wel wat voeten in de aarde heeft.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: met behulp van deze wielklem kun je niet alleen je aanhanger maar ook trailer of caravan tegen diefstal beschermen.

Verpakkingsinhoud: de wielklem van Nemesis wordt geleverd inclusief een gepatenteerd veiligheidsslot én Nederlandstalige handleiding.

Handig in gebruik: de klem wordt gebruikt voor wielen van 10 tot en met 20 inches inclusief een maximale wielbreedte van maar liefst 235 mm of 23,5 cm.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat zijn prijskaartje wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Installatie: volgens de koper zou de wielklem toch niet zo eenvoudig te installeren zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Wielklem universeel – Wordt geleverd met 2 sleutels 

 

Deze universele wielklem, jou aangeboden door Gereedschapspecialist.nl, wordt, overigens net zoals zijn voorgangers, geleverd inclusief een veiligheidsslot en 2 afzonderlijke sleutels. Door 1 van de sleuteltjes op een veilig plek te bewaren, heb je altijd een reserve in het geval je het andere sleuteltje mocht verliezen.

Doordat je de wielklem overigens kunt instellen tot een breedte van maximaal 255 mm of 25,5 cm kan hij een multifunctioneel gebruik garanderen. Dit maakt hem niet alleen geschikt voor personenwagens maar tevens ook voor caravans en aanhangers.

We moeten jammer genoeg vaststellen dat er nog geen online reviews bij deze universele wielklem werden geplaatst. Mogelijks gaat het om een vrij recente uitgave of worden sommige klanten toch wel wat afgeschrikt door het hoge prijskaartje.

 

Voordelen:

Design: de universele wielklem valt geheid op vanwege zijn felle kleuren waarin geel en rood centraal staan. Dit kan eventuele dieven er reeds op voorhand van weerhouden om je voertuig te stelen.

Wielbreedte: deze wielklem kan makkelijk worden ingesteld tot op een breedte van maximaal 255 mm of 25,5 cm.

Verpakkingsinhoud: naast de informatieve handleiding worden meteen ook 2 afzonderlijke sleuteltjes meegeleverd.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: jammer genoeg behoort hij niet meteen tot de budgetvriendelijke alternatieven uit deze selectie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. HBM Motorfiets Inrijwielklem Model 1 – HBM Machines

 

We sluiten het rijtje van de wielklemmen af met dit unieke exemplaar van HBM Machines. Wat meteen opvalt is zijn hoge prijskaartje, wat eveneens een verklaring zou kunnen bieden voor het (voorlopig) uitblijven van online reacties. Toch lijkt hij de moeite waard om even van naderbij te bekijken.

Zo betreft het hier een stevige inrijwielklem die, in tegenstelling tot de vorige 4 producten, uitsluitend bedoeld is voor motorfietsen. Zo dien je de inrijwielklem aan de grond te bevestigen waarna hij volledig zelfklemmend werkt zodra je er met de motorfiets in rijdt.

Gemonteerd dien je rekening te houden met een maximaal formaat van 61 x 51 x 35 cm waardoor hij ook perfect op een aanhanger of in een bus zou kunnen geïnstalleerd worden. Hij wordt aangevuld met een gewicht van ongeveer 12 kg en blijkt geschikt voor wielen van 16 tot en met 19 inches.

 

Voordelen:

Formaat: zodra je de inrijwielklem gemonteerd hebt, bedraagt de maximale afmeting 61 x 51 x 35 cm aangevuld met een gewicht van zo’n 12 kg wat bijdraagt aan de stabiliteit.

Installatie: de inrijwielklem met platte voet dient aan de grond te worden bevestigd en werkt 100% zelfklemmend.

Wielafmetingen: hij is geschikt voor motorfietsen met een wielafmeting van 16 tot en met 19 inches.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ben je van plan om deze wielklem aan te kopen, dan dien je echter wel rekening te houden met zijn prijskaartje. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Wielklemmen Koopgids

 

Indien je je voertuig tegen diefstal wilt beschermen dan kan het een goede aanbeveling zijn om te investeren in een specifieke dan wel universele wielklem. Echter zijn er toch wel enkele factoren waarmee je rekening dient te houden zoals het type wiel, de wielbreedte en de plaatsing ervan. Het lijkt ons daarom alvast een goed idee om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens je de verschillende wielklemmen en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een wielklem en zijn gebruiksgemak?

Een wielklem is een handig, vaak relatief compact, voorwerp dat bedoeld is om ter hoogte van het autowiel te worden aangebracht. Op die manier kan je als particulier verhinderen dat dieven met je wagen aan de haal gaan. Echter hoeft een wielklem niet noodzakelijkerwijze door de particulier zelf aangebracht te worden en bestaan er ook heel wat situaties waarin deze door werknemers van de gemeente en/ of politiediensten kunnen worden ingeroepen.

Wanneer je bijvoorbeeld verkeerd geparkeerd staat of blijkt dat je al enkele boetes niet hebt betaald, kan door officiële instanties beslist worden om een wieklem op het wiel van je wagen te plaatsen. Om die wielklem vervolgens te kunnen verwijderen, dien je jezelf naar de desbetreffende dienst te begeven en de parkeerboete of dergelijke te betalen. Zodra betaald en het dossier grondig wordt afgesloten, kan de wielklem door de politie of gemeente opnieuw worden verwijderd.

Het gebruik van een wielklem is dus een handig toepassingen in diverse situaties. Toch willen we er nog even op wijzen dat het niet de bedoeling is om zomaar de eerste de beste wielklem aan te kopen. Houd bij je keuze rekening met het type, de wielbreedte en de mogelijkheden ervan.

 

Het formaat en het type wielklem in functie van de wielen en de wielbreedte

Dat er tegenwoordig een behoorlijk ruim assortiment aan wielklemmen aangeboden wordt, valt niet te ontkennen. Juist daarom is het zo belangrijk om rekening te houden met bepaalde kenmerken en specificaties zodat je er zeker van bent dat je uiteindelijk met de juiste wielklem naar huis gaat. Bedenk daarom op voorhand waarvoor je de wielklem wilt gebruiken? Ben je op zoek naar een wielklem voor je wagen of caravan of toch liever een exemplaar waarmee je je motorfiets veilig kunt stellen? In het laatst geval gaat het dan meestal om een inrijwielklem die je in de grond dient te bevestigen.

Daarnaast kan er eveneens een onderscheid gemaakt worden tussen specifieke dan wel universele wielklemmen die respectievelijk bedoeld zijn voor bepaalde voertuigen en/ of merken dan wel door diverse merken kunnen worden gebruikt. Indien het een universeel exemplaar betreft, dien je echter nog meer op je hoede te voor de maximale wielbreedte en het type wiel waarmee de wielklem kan worden gebruikt.

Zo wordt op de wielklem steeds duidelijk aangegeven voor welk type wielen de klem bedoeld is, overigens vaak uitgedrukt in inches waarbij 1 inch overeenkomt met ongeveer 2,54 cm. Zo zal een wielklem met een bereik van 13 tot 15 inches minder mogelijkheden aanbieden dan een klem met een bereik van 10 tot maar liefst 20 inches. Aangevuld dien je ook aandachtig te zijn voor de wielbreedte die in de meeste gevallen zal worden weergegeven in mm.

Extra aandachtspuntjes en de uiteindelijke kostprijs 

Tot slot willen we het toch nog even kort hebben over enkele, al dan niet belangrijke punten van aandacht. Bij de aanschaf van een wielklem is het bijgevolg ook aangewezen om aandachtig te zijn voor de gebruikte materialen aangezien deze instaan voor de stevigheid én veiligheid. Een metalen wielklem zal moeilijker stuk te krijgen zijn dan een exemplaar uit bijvoorbeeld kunststof. 

Sommige wielklemmen worden, vanwege bepaalde omstandigheden, maar beter niet gebruikt in combinatie met aluminium velgen. Andere wielklemmen zijn dan weer voorzien van een speciale rubber verf waarmee de velgen beschermd worden tegen eventuele krasjes en andere beschadigingen.

Uiteraard zal dit alles een bepaalde invloed hebben op het prijskaartje waarbij we toch wel rekening moeten houden met een gemiddeld prijskaartje van zo’n 50 euro voor een kwalitatieve wielklem. Wil je liever niet teveel geld spenderen dan kun je opteren voor een universele basis klem van 25 à 26 euro, is budget echter geen probleem dan zijn er ook heel wat klemmen te vinden in de richting van 200 tot wel 245 euro. 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat kost een wielklem?

Ben je op zoek naar een degelijke en efficiënte wielklem, dan zal daar een bepaald prijskaartje aan vasthangen. Uiteraard is de uiteindelijke prijs afhankelijk van verschillende factoren gaande van het merk, tot het type, de mogelijkheden en eventueel het design. Kies je bijvoorbeeld voor een standaard universele wielklem met bijbehorend slot dan dien je rekening te houden met een prijskaartje van ongeveer 25 à 26 euro.

Ben je echter op zoek naar het neusje van de zalm dan durft het prijskaartje onder bepaalde omstandigheden wel eens oplopen in de richting van 200 tot 245 euro, soms wel meer. In dergelijke gevallen ga je dan ook naar huis met een super deluxe wielklem vervaardigd uit staal met alles erop en eraan. Kortom, aan jou de keuze dus!

Q2: Wie mag een wielklem plaatsen en wanneer?

Wanneer je een vrij recente wagen aankoopt en geen mogelijkheid hebt om deze bij thuiskomt in de garage of op een afgesloten domein te parkeren, dan kan het verstandig zijn om een wielklem te plaatsen. Als particulier zijn er best wel wat optiemogelijkheden te vinden gaande van de zogenaamde universele wielklemmen tot de meer gesofisticeerde modellen, al dan niet gecombineerd met een bijpassende stuurklem.

Echter, kun je niet alleen als particulier een wielklem op het wiel van je wagen plaatsen maar zijn er ook heel wat instanties die, onder bepaalde omstandigheden, gemachtigd zijn om de klem te plaatsen en uiteindelijk weer te verwijderen. Denk hierbij in eerste instantie maar aan de politie of gemeentearbeiders. Wanneer je bijvoorbeeld fout geparkeerd staat, teveel gedronken hebt of een eerder uitgeschreven boete nog niet betaald hebt; dan zijn dergelijke instanties gemachtigd om een wielklem te plaatsen.

 

Q3: Wanneer wordt een wielklem verwijderd?

Als er een wielklem wordt geplaatst, dan dient deze na verloop van tijd ook terug verwijderd te worden. Als particulier is dat bijzonder eenvoudig aangezien je zelf beslist wanneer de wielklem verwijderd mag worden en wanneer niet. 

Echter, wordt de wielklem door derden geplaatst, dan ligt het allemaal net iets moeilijker. Zoals in de vorige vraag duidelijk werd, bestaan er bepaalde instanties die bij wet gemachtigd zijn om een wielklem te plaatsen. We denken hierbij aan omstandigheden waarin alcohol een grote rol speelt, wanneer iemand verkeerd geparkeerd staat of nog heel wat openstaande boetes moet vereffenen. 

Wordt de wielklem door iemand van de gemeente geplaatst of door een bevoegd politieagent, dan dien je eerst met hen contact op te nemen om vervolgens aan de voorwaarden van het incident te kunnen voldoen. Eenmaal de boete betaald is of de alcohol uit je lichaam is, dan kan de klem door dergelijke instanties veilig worden verwijderd.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES