5 beste Bandenspanningsmeters Test van 2024

Laatste update: 25.04.24

 

Beste bandenspanningsmeters – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Moet je – om wat voor reden dan ook – regelmatig de baan op? Dan is het belangrijk om dit steeds in de meest veilige omstandigheden te doen. Kijk daarom – bij voorkeur – tweemaandelijks de bandenspanning van je voertuig of fiets grondig na. De juiste bandenspanning zorgt niet alleen voor meer veiligheid maar zorgt er tevens ook voor dat je minder brandstof zult verbruiken wat dan weer resulteert in lagere kosten. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Digitale Bandenspanningsmeter / Bandenspanning; een stevig doch compact apparaatje dat draadloos op batterijen functioneert. Daartegenover staat de Michelin Eurodainu professionele bandenvulmeter met een schaalverdeling tussen 0 en 11 bar wat zijn toepassingsveld behoorlijk ruim maakt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste bandenspanningsmeters (Reviews) van 2024

 

Om thuis de spanning van je autobanden te meten kun je gebruik maken van een bandenspanningsmeter voor de auto. Kies je voor de bandenspanningsmeter van Gamma of ga je voor een professionele bandenspanningsmeter. Met het advies van enkele bandenspecialisten hebben we 5 toppers uitgekozen die zeker je interesse zullen wekken. Neem even de tijd om ze te bekijken en kies er vervolgens de beste bandenspanningsmeter uit die jou het meest geschikt lijkt.

 

Digitale bandenspanningsmeter

 

1. Digitale Bandenspanningsmeter / Bandenspanning Indicator Meetsysteem / Digitaal

 

De digitale bandenspanningsmeter van SVH Company is een relatief compact apparaatje vervaardigd uit duurzaam ABS materiaal en gekenmerkt door een totale afmeting van 10.5 x 4.5 x 2.2 cm. Afgewerkt in een opvallend zwart/ geel design, is deze bandenspanningsmeter altijd en overal goed zichtbaar wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Maar dat is natuurlijk niet alles want verder garandeert dit apparaatje maar liefst 4 verschillende meeteenheden gaande van psi tot kPa, bar en kg/cm². Daardoor is deze bandenspanningsmeter niet alleen geschikt voor gebruik op autobanden maar kan hij ook zijn dienst bewijzen in combinatie met motorbanden. Zijn ruime meetbereik, het ergonomisch gevormde antislip handvat én de meegeleverde batterijen maken het plaatje helemaal compleet en dit alles tegen een relatief laag prijskaartje.

Een blik op de online reviews lijkt dit alles ook te bevestigen. Klanten zijn duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat meteen de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren verklaart.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: qua prijs-kwaliteitverhouding kunnen we stellen dat dit apparaat wel degelijk tot de goedkope bandenspanningsmeters kan gerekend worden.

Uitvoering: de uit ABS vervaardigde bandenspanningsmeter kent een totale afmeting van 10.5 x 4.5 x 2.2 cm en is afgewerkt met een opvallend zwart/ geel design.

Meeteenheid: het apparaat garandeert 4 verschillende meeteenheden waardoor hij niet alleen geschikt is voor autobanden maar ook op motorbanden kan worden gebruikt. (psi, bar, kpa en kg/cm2)

Handig in gebruik: de bandenspanningsmeter werkt op – meegeleverde – batterijen en is voorzien van een digitaal display met bijbehorende achtergrondverlichting. Verder geniet je een ruim meetbereik van 5.0 tot 100 psi of 0.35 tot maar liefst 7.0 bar.

 

Nadelen:

Geen fiets: ben je bewust op zoek naar een bandenspanningsmeter voor fietsen, dan is dit exemplaar van SVH Company net iets minder geschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bandenspanning Michelin

 

2. Michelin Eurodainu professionele bandenvulmeter 0,7 – 11 bar,  bandenpomp, Schrader

 

Dat Michelin een begrip is in de autowereld valt niet te ontkennen. Het wordt dan ook door velen beschouwd als het beste merk met een uitgebreid gamma aan autobanden en accessoires voor de wagen en de fiets. Deze multifunctionele Michelin bandenspanningsmeter dient niet alleen om de spanning van de banden te meten, je kunt ze er ook mee vullen en ontluchten.

De manometer heeft een schaalverdeling die loopt van 0 tot 11 bar, conform aan de Europese richtlijnen, waardoor dit toestel ook op professioneel vlak kan worden gebruikt. Hij kan bovendien op de meeste Europese luchtdruktoestellen worden aangesloten met een slang die een lengte van 1,5 m heeft.

Daarnaast is het toestel voorzien van een pompnippel die op alle auto- en motorbanden kan worden gebruikt. Elke bandenspanningsmeter van Michelin is getest en komt met een verificatiecertificaat waarop het nummer van het pistool staat vermeld. Dit product kreeg in de reviews een uitstekende beoordeling.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze manometer kan niet alleen worden gebruikt om de bandenspanning te meten maar ook om luchtdruk bij te voegen of om banden te ontluchten.

Conform aan de richtlijnen: door de eenvoudige schaalverdeling in bar is deze meter conform aan de Europese richtlijnen die stelt dat een dubbele meeteenheid verboden is voor openbaar gebruik.

Schaalverdeling: de bandenspanningsmeter van Michelin heeft een schaalverdeling van 0,7 tot 11 bar waardoor hij uiterst geschikt is voor professioneel gebruik.

Aansluiting: hij kan op alle Europese luchtdruktoestellen worden aangesloten en dankzij de meegeleverde pompnippel past hij op elke autoband.

 

Nadelen:

De prijs: we merken op dat deze meter nogal prijzig is waardoor hij voor particulier gebruik minder interessant is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bandenspanningsmeter professioneel

 

3. Carpoint professionele bandenspanningsmeter, analoog,  van 0 tot 4 bar

 

De Carpoint bandenspanningsmeter is een interessante aanbieding die trouwens ook geschikt is voor professioneel gebruik. Door je bandenspanning te meten en de juiste hoeveelheid druk toe te voegen zullen je banden minder snel verslijten en bovendien zal je wagen heel wat minder brandstof verbruiken. Je doet er dus goed aan om dit op regelmatige tijdstippen te controleren.

De manometer heeft een formaat van 10 x 6,5 x 4 cm en kan door middel van de 40 cm lange slang met een autoventiel op de band worden aangesloten. Hij weegt slechts 334 g waardoor hij heel gemakkelijk in de hand ligt. Bovendien is hij gemaakt uit staal en kunststof zodat je hem ook zonder probleem in vochtige omstandigheden kunt gebruiken.

Daarnaast heeft deze meter een meetbereik van 0 tot 4 bar dat gemakkelijk af te lezen is op de analoge schaalverdeling. In de reviews zien we dat deze bandenspanningsmeter een heel goede beoordeling kreeg. De klanten zijn tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding van hun aankoop en raden het product zeker aan.

 

Voordelen:

Corrosievrij: de luchtdrukmeter van Carpoint is gemaakt uit roestvrij staal en kunststof waardoor vocht niet voor problemen kan zorgen.

Schaalverdeling: deze meter heeft een schaalverdeling in bar met een meetbereik van 0 tot en met 4 bar.

Analoog: deze analoge meter is door de traploze continue meting heel eenvoudig om af te lezen.

Aansluiting: door middel van een autoventiel en de slang van 40 cm kan deze meter vlot op elke autoband worden aangesloten.

 

Nadelen:

Korte slang: we merken op dat deze bandenspanningsmeter een betrekkelijk korte slang heeft waardoor je steeds op je knieën moet gaan zitten om het toestel aan te sluiten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bandenspanningsmeter fiets

 

4. XPOtool digitale bandenspanningsmeter 0-10 bar, banden drukmeter; digitaal bandenpomppistool

 

Met de XPOtool kies je voor een veelzijdig apparaat dat niet alleen in staat is om de bandenspanning te controleren maar de banden ook op te blazen en/ of te laten leeglopen. De – relatief compacte en lichtgewicht – digitale bandenspanningsmeter werkt met behulp van 2 1,5V AAA batterijen en garandeert maar liefst 4 meeteenheden gaande van bar en psi tot kPa en kg/cm². In combinatie met zijn ruime meetbereik van 0 tot 10 bar kan hij dus gebruikt worden voor auto’s, motorfietsen, fietsen, sportballen en dergelijke meer.

Maar dat is natuurlijk nog niet alles want verder geniet je een eenvoudige ¼” snelkoppeling die ervoor zorgt dat het vulpistool op eender welke standaard compressor kan worden aangesloten. Dit alles wordt aangevuld met een ruim temperatuurbereik van -20ºC tot +70ºC, wat zijn prijskaartje wel lijkt te rechtvaardigen.

Hoewel deze bandenspanningsmeter heel wat positieve eigenschappen weet aan te bieden, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. Laat je hier echter niet door afschrikken want misschien is de XPOtool wel iets voor jou.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze bandenspanningsmeter voor fietsen kan – vanwege zijn ruime meetbereik in bar – eveneens een dienst bewijzen in combinatie met autobanden, motorbanden en/ of sportballen. 

Aansluiting: dankzij de ¼” snelkoppeling wordt het mogelijk om het vulpistool met eender welke standaard compressor te gaan verbinden.

Voeding: de digitale bandenspanningsmeter werkt op basis van 2 afzonderlijke 1,5V AAA batterijtjes die – op het moment van aankoop – gewoon worden meegeleverd.

Handig in gebruik: het apparaat garandeert verschillende meeteenheden inclusief een ruim meetbereik van 0 tot 10 bar. Daarnaast is hij geschikt om banden te controleren, op te blazen en/ of te laten leeglopen en dit binnen een temperatuurbereik van -20ºC tot +70ºC.

 

Nadelen:

Handleiding: let wel; de handleiding lijkt enkel en alleen in het Duits beschikbaar. Er is dus jammer genoeg geen Nederlandstalige versie voorhanden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bandenspanningsmeter auto

 

5. ProPlus Bandenspanningsmeter digitaal

 

Deze digitale bandenspanningsmeter van Proplus valt in de laagste prijsklasse in onze lijst met topproducten. Het meetinstrument meet slechts 14 x 3 x 3,5 cm waardoor je hem gemakkelijk in het handschoenenvak van je wagen kunt opbergen om hem steeds bij de hand te hebben.

Het toestel kan worden afgelezen in 4 verschillende meeteenheden waardoor je hem overal ter wereld kunt gebruiken. Hij heeft bovendien een bereik van 0 tot 60 PSI, 0 tot 7 bar, 0 tot 700 kPa of 0 tot 7 kg/cm². Dit handige toestel is trouwens gemaakt uit kunststof die een zwarte kleur heeft met een blauwe bedieningsknop. Door zijn lichte gewicht van 68 g is hij goed hanteerbaar.

Daarnaast kan deze manometer door middel van een autobandventiel gemakkelijk op een band worden aangesloten. Hij werkt trouwens op een 3 Volt lithium batterij die bij dit meetinstrument wordt geleverd. In de reviews merken we dat de meningen verdeeld zijn over dit product.

 

Voordelen:

Compact formaat: het toestel heeft een afmeting van 14 x 3 x 3,5 cm en hij weegt slechts 68 g. Hij kan gemakkelijk in het handschoenenvakje van de wagen worden opgeborgen.

Verschillende meeteenheden: de bandenspanning kan worden afgelezen in PSI, bar, kPa of kg/cm² waardoor hij universeel kan worden gebruikt.

Aansluiting: het apparaat is voorzien van een autoventiel waarmee hij op alle autobanden kan worden aangesloten.

De prijs: deze meter heeft een goedkope prijs waardoor hij ook voor mensen met een beperkt budget goed toegankelijk is.

 

Nadelen:

Kwetsbaar ventiel: doordat het autoventiel gemaakt is uit kunststof bestaat de kans dat hij zal afbreken en in de band blijft zitten. Hierdoor wordt de meter onbruikbaar en heb je mogelijk ook het probleem dat het afgebroken stuk in het bandenventiel vastzit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bandenspanningsmeters Koopgids

 

Eén van de basisonderdelen van onze auto en/of motor die je regelmatig moet controleren is de spanning van de auto- of motorbanden. Hiervoor kun je beter een degelijke bandenspanningsmeter aankopen zodat je dit ook gemakkelijk thuis kunt doen. Wat een bandenspanningsmeter nu juist is en waarom het een goede aanbeveling is om de luchtdruk van je banden regelmatig na te kijken kun je in onze koopgids lezen. Neem je tijd om alle producten te vergelijken en laat de leuke aanbiedingen niet zomaar aan je voorbijgaan.

Wat is bandenspanning en in welke meeteenheid wordt hij uitgedrukt

Om de spanning van de banden te controleren kun je gebruik maken van een bandenspanningsmeter die je aan de meeste tankstations kunt terugvinden. Veel handiger is het om zelf een toestel aan te kopen dat je bijvoorbeeld in je wagen of bij je luchtdruktoestel in de garage kunt bewaren. De bandenspanning is de overdruk van een auto- of motorband welke zeer belangrijk is om veilig, comfortabel en zuinig te rijden. Wanneer autobanden een te hoge bandenspanning hebben zullen ze minder veerkrachtig zijn en zal het midden van de band sneller verslijten.

Daarnaast zul je goed kunnen aanvoelen dat er minder grip is op het wegdek waardoor je sneller de controle kunt verliezen. Als de bandenspanning te laag is heb je een langere remafstand nodig en verlies eveneens grip op de weg. Met een lage overdruk loop je trouwens veel meer risico om een klapband te krijgen. De bandenspanning wordt gemeten met een bandenspanningsmeter en dit wordt voornamelijk uitgedrukt in bar. Op sommige toestellen kun je echter ook de druk aflezen in atmosfeer (atm), hPa (hectopascal) of PSI (pound force per square inch).

 

De verschillende types

We onderscheiden vier verschillende soorten bandenspanningsmeters. Zo is er de digitale bandenspanningsmeter die heel nauwkeurig de overdruk in een band zal opmeten. Sommige modellen werken op batterijen en andere werken op zonne-energie. Meestal is een digitale meter voorzien van ledverlichting waardoor je hem ook in het donker gemakkelijk kunt aflezen. Dit type toestel heeft vaak geen deflatieknop zodat je zelf wat lucht uit de band moet laten om daarna opnieuw een meting te doen.

De analoge bandenspanningsmeter met deflatieknop is eenvoudig in gebruik en de meting is goed op de wijzerplaat af te lezen. Sommige toestellen tonen steeds de laatste meting en deze kan eenvoudig met een knop worden gereset. Met de deflatieknop kun je gemakkelijk wat lucht uit de band laten ontsnappen. De analoge bandenspanningsmeter zonder deflatieknop is in principe hetzelfde toestel maar je moet de lucht met een nagel of een pennetje uit de band laten ontsnappen. Tenslotte is er het penmodel bandenspanningsmeter dat eruitziet als een dun metalen buisje. Bovenaan het toestelletje is een liniaal-achtige spanningsaanduiding. 

 

Hoe vaak en wanneer meet je de bandenspanning

Hoe vaak je de bandenspanning van je wagen of motor moet nakijken hangt af van diverse factoren. Wanneer je de wagen gewoon gebruikt voor dagelijks woon-werkverkeer, boodschappen en dergelijke meer, is het voldoende om elke maand de luchtdruk na te kijken. Ben je iemand die dagelijks veel kilometers rijdt of je bestuurt je wagen op een sportieve manier, dan kun je beter om de twee weken eens kijken hoe het met de bandenspanning is gesteld. Met de juiste luchtdruk in de banden zul je immers veel veiliger rijden en bovendien ook minder brandstof verbruiken.

De ideale omstandigheden om de bandenspanning op te meten is wanneer de banden koud zijn. Om een accurate meting te bekomen kun je dus het best ‘s morgens voor je vertrekt de bandenspanning controleren. Wanneer je al met de wagen hebt gereden is het aangeraden om minstens 10 minuutjes te wachten tot de banden volledig zijn afgekoeld. De lucht in een autoband gaat namelijk bij warmte uitzetten waardoor de manometer een foutieve meting zal weergeven.

Het gebruik van een bandenspanningsmeter

Om de bandenspanning van een auto- of motorband te meten heb je niet veel know-how nodig. In het handleidingsboekje van je wagen kun je gemakkelijk terugvinden wat de optimale bandenspanning is voor jouw voertuig. Vervolgens controleer je of de banden koud zijn en verwijder je de ventieldop van de band. Plaats nu de bandenspanningsmeter recht en stevig op het ventiel. Wanneer je lucht hoort ontsnappen wil dit zeggen dat de meter niet goed zit en moet je hem opnieuw plaatsen.

Nu zal de bandenspanningsmeter de spanning opmeten waarna je deze kunt aflezen op het toestel. Als de meting hetzelfde is als de vooropgestelde bandenspanning van jouw wagen dan hoef je verder niks te doen. Wanneer de spanning niet goed is zul je actie moeten ondernemen. Bij een te hoge druk moet je enkel wat lucht uit de band laten lopen. Bij een te lage spanning zul je lucht moeten toevoegen met een luchtdruktoestel of compressor. Deze kun je terugvinden bij de meeste tankstations. Vergeet niet om steeds het ventieldopje terug te plaatsen. 

 

 

 

Laat een reactie achter

4 COMMENTAIRES

eric

May 20, 2022 at 2:38 pm

jammer dat ze niet getest zijn of dat ze ook de juiste spanning meten, daar gaat het uiteindelijk toch om.

Répondre
ContEdit

May 29, 2022 at 9:40 pm

Hoi Eric,

Bedankt voor de reactie op het artikel.
De producten in de tekst werden wel degelijk getest. Indien verdere vragen, stel gerust!

Met vriendelijke groet,

Répondre
Jan van Delft

June 2, 2022 at 7:44 pm

Ikzelf heb de proplus zoals hierboven besproken en de Carpoint Bandenspanningsmeter Professioneel en een parkside van de Lidl .
Alle drie geven ze een andere druk , hier in de testen van jullie zie ik niets over druk meting/test , ik word er radeloos van.

Répondre
ContEdit

June 16, 2022 at 5:56 pm

Hoi Jan,

Eerst en vooral bedankt voor de reactie op de tekst over “bandenspanningsmeters”.
Wat betreft de Proplus en Carpoint apparaten geven we in de tekst weer wat het meetbereik en/ of druk van het apparaatje is.

Zou het mogelijk zijn om je vraag iets meer te verduidelijken zodanig dat wij jou zo goed mogelijk verder kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,

Répondre