6 beste Parkeersensoren Test Van 2024

Laatste update: 20.04.24

 

Beste parkeersensoren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Soms kan het wel wat moeite vragen om je wagen vooruit- of achteruit ergens in te parkeren of om je op een veilige manier in een klein straatje te draaien. Echter kan dit allemaal ook een pak makkelijker verlopen met behulp van de juiste parkeersensoren. Ben je op zoek naar een set makkelijk installeerbare sensoren die je waarschuwen met een combinatie van beeld en geluid? Dan lijkt de Parkeersensoren set / 4 sensoren alvast een schot in de roos. Daartegenover staan dan weer de Dunlop Parkeersensoren – 12v die gebruik maken van de combinatie tussen led indicatoren enerzijds en een krachtig geluidssignaal anderzijds.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste parkeersensoren (Reviews) van 2024

 

Waar parkeersensoren vroeger standaard in de achterbumper van de wagen werden ingebouwd, bestaat tegenwoordig ook de optie om parkeersensoren in de kentekenplaat te verwerken of om parkeersensoren aan de voorzijde te installeren. Of je daarbij kiest voor de bedrade dan wel de draadloze parkeersensoren blijft een persoonlijke keuze. Wij zetten de 6 populairste en beste parkeersensoren alvast even op een rijtje inclusief hun online reviews en bijbehorend advies. Neem even de tijd om deze toppertjes te bekijken en misschien zit er wel een leuke aanbieding tussen of een optie tot onzichtbare parkeersensoren dan wel parkeersensoren met camera.

 

1. Parkeersensoren set / 4 sensoren / Geluid en Display / Zwart parkeersensoren 

 

Moet je regelmatig met de wagen de baan op en ben je niet altijd comfortabel om ergens in te parkeren? Dan kan deze volwaardige parkeersensoren set misschien wel soelaas bieden. Naast de 4 zwarte parkeersensoren, die zowel voor- als achter kunnen worden geïnstalleerd, worden ook een schakelkast, een led indicatie display, een 22 mm gatenzaag, een stroomkabel, 2 dubbelzijdige bevestigingstapes en een Engelstalige handleiding aangeboden.

Maar dat is nog lang niet alles want verder wordt het gebruiksgemak van deze all-inclusive parkeersensoren verder aangevuld met een ruim detectiebereik tot wel 2,5 meter, een bijbehorende (meerkleurige) alarmsensor en de mogelijkheid om de sensor in eender welke auto te installeren. Kortom, vanaf nu wordt het achteruit parkeren een fluitje van een cent! 

Een blik op de online reviews lijkt dit alleen maar te bevestigen. Zo geven klanten onder meer een positief advies omtrent de aangeboden kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Kortom, een goede aanbeveling voor wie op zoek is naar een betaalbare en uiterst betrouwbare parkeersensoren set. 

 

Voordelen:

Spanning: de parkeersensor inbouwen of aansluiten gaat gepaard met een 12V DC spanning en een bijbehorend spanningsbereik van 9 tot 16V DC.

Stroom: het apparaatje garandeert een nominale stroom van 20 tot maximaal 200 mA.

Waarschuwing: tijdens het (achteruit) parkeren, springen zowel het led display alsook de ingebouwde alarmfunctie in werking om je te waarschuwen voor personen/ objecten voor dan wel achter de auto.

Prijskaartje: in vergelijking met sommige andere parkeersensoren, lijkt dit exemplaar duidelijk tot de goedkope alternatieven te behoren.

 

Nadelen:

Handleiding: houd er rekening mee dat de handleiding voorlopig enkel en alleen in het Engels voorhanden blijkt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Dunlop Parkeersensoren 12v 78db

 

Eveneens tussen de goedkope parkeersensoren, kun je dit setje van Dunlop spotten. Dunlop is een vaste waarde op het gebied van parkeersensoren en wordt door velen, niet onlogisch, beschouwd als één van de beste merken. Dat lijken de online reviews inclusief mooie eindscore van 4,9 sterren alleen maar te bevestigen. Kortom, de moeite waard om dit apparaatje even van naderbij te bekijken.

Zo worden de sensoren gekenmerkt door een compact formaat in combinatie met een dito licht gewicht wat het net iets makkelijker maakt om ze op de sigarettenaansteker van je wagen aan te sluiten. Dat betekent dus dat ze een ingangsspanning kennen van maximaal 12 Volt. 

Net zoals het vorige product zijn ook deze sensoren in staat om een detectiebereik van 0,2 tot 1,5 meter vanaf de achterbumper te garanderen. Met behulp van de bijbehorende driekleurige led-obstakelindicator in 7 stadia kun je perfect meevolgen hoe ver je nog van het obstakel verwijderd bent. Hoe dichter je bij het obstakel komt, hoe meer kans dat het alarm in werking treedt met een geluidsniveau van 78 dB.

 

Voordelen:

Installatie: deze unieke parkeersensoren zijn bedoeld om een detectieveld te creëren vanaf de achterbumper en kun je eenvoudig aansluiten via de sigarettenaansteker van je wagen.

Gebruiksgemak: het compacte en lichtgewichte formaat draagt alvast zeker bij aan het gebruiksgemak net zoals het feit dat de sensoren weerbestendig zijn.

Voeding: doordat je ze makkelijk op de sigarettenaansteker van de wagen kunt installeren, dien je rekening te houden met een ingangsspanning van 12 Volt.

Detectiebereik: het maximale detectiebereik spreidt zich uit vanaf 0,2 meter tot en met 1,5 meter ver, beginnend vanaf de achterbumper van je wagen.

 

Nadelen:

Handleiding: ondanks de vele positieve reacties van klanten, is één koper niet helemaal tevreden over de basishandleiding. Deze had toch iets duidelijker en uitgebreider mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Parkeersensoren met LCD-scherm / 4 stuks zwart / 12V / Parkeersysteem Parkeerpiepers

 

Ben je opzoek naar een set kwalitatieve, betaalbare parkeersensoren met bijbehorend LCD scherm dan is deze set van het bekende merk HaverCo misschien wel wat voor jou. De set met ingebouwde speaker telt 4 aparte sensoren en is eenvoudig zelf in te bouwen. Daarvoor dien je vier gaten in de bumper van je voertuig te boren met behulp van de meegeleverde gatenboor. Vervolgens klik je de 4 sensoren in de betreffende gaten, sluit je de sensoren aan op het meegeleverde basisstation en verbind je het basisstation met de achteruitrijverlichting. Zodra de auto dichter bij een object aankomt, zullen de sensoren – dankzij de ingebouwde kleine speakers – meteen in werking treden.

Elk van de afzonderlijke sensoren kent een totale diameter van 22 mm en een bijbehorende inbouwdiepte van 17 mm. Houd er echter wel rekening mee dat parkeersensoren, die achteraf in de bumper worden ingebouwd, officieel geen goedkeuring hebben voor gebruik op de openbare weg in Nederland.

Ondanks het feit dat de sensoren geen officiële goedkeuring genieten, weten de meeste klanten de kwaliteit in verhouding tot de prijs wel degelijk te waarderen. Zo krijgen de 12V sensoren onder meer een positief advies omwille van de gebruiksvriendelijkheid en het neutrale design.

 

Voordelen:

Stroomaansluiting: deze set parkeersensoren werkt op basis van een geïntegreerde accu.

Toebehoren: de set telt maar liefst vier afzonderlijke 12V parkeersensoren die worden aangevuld met een stevige basisstation.

Installatie: door vier gaten in de bumper van je voertuig te boren, kun je de sensoren eenvoudig installeren en ze vervolgens op het meegeleverde basisstation bevestigen. Door het basisstation vervolgens met de achteruitrijverlichting te verbinden, kan het geheel in werking treden.

 

Nadelen:

Niet officieel: het inbouwen van parkeersensoren kent jammer genoeg geen officiële goedkeuring voor gebruik op de openbare weg in Nederland.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Kentekenplaathouder met Nightvision achteruitrijdcamera XD-402

 

In vergelijking met het vorige product lijkt de parkeerhulp van Cargoods meteen een echte aanbieding te zijn en bijgevolg een pak toegankelijker bij het brede publiek. Het betreft hier een efficiënte en nauwkeurige achteruitrijcamera inclusief nightvision die in een kentekenplaathouder wordt geïntegreerd. Kortom, je hoeft niet te boren noch te vrezen indien je deze parkeerhulp wilt installeren.

Eenmaal correct geïnstalleerd en afgesteld, levert het apparaat een ruime kijkhoek van maar liefst 170 graden aangevuld met een vrij grote lichtgevoeligheid. Bovendien blijkt de camera eigenhandig instelbaar en voldoet het systeem aan de veiligheidsklasse IP66 wat betekent dat het 100% waterdicht is.

Een blik op de online reviews toont jammer genoeg aan dat er tot op heden nog geen reviews werden geplaatst. We vermoeden daarom dat het systeem niet zolang geleden aan de pagina werd toegevoegd en bijgevolg nog niet echt bekend is.

 

Voordelen:

Plaatsing: het systeem, achteruitrijcamera met nightvision, wordt in een universele kentekenplaathouder geïntegreerd die je vervolgens op de achterzijde van het voertuig dient te installeren.

Universeel: het betreft een universeel systeem wat betekent dat hij niet alleen op personenvoertuigen maar ook bussen en campers kan worden geïnstalleerd.

Handig in gebruik: het product is voorzien van een PC 7070 beeldchip aangevuld met een instelbare camera, een ruime kijkhoek van 170 graden en een bijzonder grote lichtgevoeligheid.

Accessoires: het systeem, dat overigens een ingangsspanning van 12 Volt kent, wordt geleverd inclusief alle nodige aansluitkabels en een informatieve handleiding.

 

Nadelen:

Niet vooraan: wil je ook graag een detectieveld vooraan de wagen creëren dan is deze parkeerhulp niet het meest geschikt daarvoor.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Parkeersensoren 4 sensoren vooruitrijhulp sensors voorzijde

 

Tussen de parkeersensoren die je aan de voorzijde van je wagen dient te bevestigen, zul je vast en zeker ook dit kwalitatieve én betaalbare setje kunnen spotten. Deze bestaat uit maar liefst 4 aparte witte sensoren, een degelijke speaker, een aansturingsunit in combinatie met een schakelaar, een aansluitkabel, een speciale boor en een duidelijke handleiding met de nodige instructies.

Door de sensoren in de bumper aan de voorkant van je wagen in te bouwen en het systeem vervolgens op de schakelaar aan te sluiten, wordt het vooruit inparkeren en/ of vooruitrijden meteen een pak eenvoudiger. Houd bij de installatie rekening met een ingangsspanning van ongeveer 10 tot 15 Volt zodanig dat het apparaat vervolgens veilig kan worden ingeschakeld.

Bovendien is er een ruim detectieveld voorzien van maar liefst 2 meter waarbij een duidelijk geluidssignaal wordt gegeven zodra je het obstakel nadert. Dit wordt verder aangevuld met een nauwkeurigheid van maar liefst 0,1 meter wat een pak beter is dan heel wat andere weerbestendige parkeersensoren. Jammer genoeg zijn er nog geen online beoordelingen geplaatst.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: je zult alvast aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het betaalbare prijskaartje.

Verpakkingsinhoud: de 4 witte sensoren worden verder aangevuld met een krachtige luidspreker, een aansturingsunit, een schakelaar, een aansluitkabel, een boor en een informatieve handleiding.

Voeding: het apparaatje dient bedraad op een accu te worden aangesloten, rekening houdend met een ingangsspanning van 10 tot 15 Volt.

Handig in gebruik: de 4 parkeersensoren blijken 100% weerbestendig te zijn en garanderen een uitstekende nauwkeurigheid van maar liefst 0,1 meter of 10 cm.

 

Nadelen:

Handleiding: jammer genoeg blijkt de meegeleverde handleiding enkel en alleen in het Engels beschikbaar te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Dometic Group Magicwatch Mwe820 Kabelgebonden Parkeersensoren Achterkant Akoestisch

 

We sluiten het rijtje van de parkeersensoren af met dit unieke setje dat jou wordt aangeboden door het bekende, en misschien ook wel één van de betere merken, Dometic. De Dometic Group Magicwatch bestaat uit 4 afzonderlijke parkeersensoren die bedoeld zijn om op de achterkant van de wagen te worden geïnstalleerd. 

Bij een correcte installatie, zullen de sensoren automatisch geactiveerd worden zodra je de wagen in achteruit plaatst. Daarbij geniet je een ruim detectieveld waarbinnen een geluidssignaal wordt afgegeven op het moment dat je een eventueel obstakel nadert. Een dergelijke set wordt bij voorkeur gebruikt op voertuigen met een maximale breedte van 2,20 meter én een 12 of 24 Volt voeding. Daarbij maakt het niet uit of er een trekhaak al dan niet aanwezig is.

Als we ons oog laten vallen op de online reviews dan moeten we jammer genoeg vaststellen dat er momenteel nog geen enkele koper heeft gereageerd. Dat zou te maken kunnen hebben met het hogere prijskaartje hoewel het evengoed om een vrij nieuwe set zou kunnen gaan.

 

Voordelen:

Voeding: dit systeem bestaande uit 4 afzonderlijke parkeersensoren kan geïnstalleerd worden in elk voertuig met een voeding van 12 of 24 Volt.

Plaatsing: ze zijn bedoeld om aan de achterzijde van de wagen te worden bevestigd en zullen bijgevolg in werking treden zodra het voertuig in de achteruit geschakeld wordt.

Waarschuwing: dit unieke apparaatje maakt gebruik van een akoestisch waarschuwingssignaal zodra je het obstakel nadert.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: zijn hogere prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Parkeersensoren Koopgids 

 

Wil je op een veilige manier vooruit of achteruit kunnen inparkeren? Of heb je het misschien al eens meegemaakt dat je de wagen in een bijzonder smal straatje moet zien te draaien? In dergelijke omstandigheden kan het best wel handig zijn als je de hulp krijgt van een stel degelijke én betrouwbare parkeersensoren. In de koopgids hieronder behandelen we enkele prangende vragen hieromtrent gaande van de installatie tot de stroomaansluiting, het type en het mogelijke prijskaartje. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om deze even rustig door te nemen alvorens je de verschillende parkeersensoren en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat zijn parkeersensoren en hun werking

Parkeersensoren zijn compacte lichtgewicht sensoren die in staat zijn om de afstand tussen de wagen enerzijds en een bewegend/ stilstaand voorwerp anderzijds probleemloos te bepalen. Hierbij stralen de sensoren een bepaald ultrasoon geluid uit dat vervolgens, door de terugkaatsing ervan, door de ontvanger wordt opgevangen waarna de uiteindelijke afstandsbepaling gebeurt. Zodra de ontvanger een bewegend of stilstaand voorwerp in het detectieveld detecteert, gaat dit vrijwel automatisch gepaard met een waarschuwingssignaal. Dat uit zich voornamelijk in een krachtig alarmsignaal of duidelijke pieptoon.

In de meeste gevallen worden de parkeersensoren standaard in de achterbumper van je wagen verwerkt alhoewel je ze bij heel wat moderne voertuigen tegenwoordig ook in de voorbumper kunt tegenkomen. Afhankelijk van de plaatsing helpen ze jou bij het achteruit inparkeren, het draaien in een smal straatje of het vooruit ergens inrijden. En bovendien is het effect ervan al meermaals bewezen en heeft onderzoek aangetoond dat heel wat voertuigen aanzienlijk minder deukjes en barstjes kennen.

 

Met welk prijskaartje moet je rekening houden?

Alvorens we dieper op bepaalde kenmerken ingaan, willen we even kort focussen op het mogelijke prijskaartje. Zo kan de prijs van een setje kwalitatieve parkeersensoren mede bepaald worden door de mogelijkheden, de installatie en de manier van aansluiting. Bovendien kan ook het verschil tussen een totaalpakket waarbij de parkeersensoren deel uitmaken van een groter geheel, of een afzonderlijk setje sensoren een invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje.

Dit maakt dat je evengoed een setje sensoren kunt aankopen voor amper 15 tot 20 euro net zoals er setjes bestaan die oplopen tot 500 à 1000 euro. Aan jou de keuze om te bepalen waar jij naar op zoek bent en hoeveel budget je er maximaal wilt maar vooral ook kunt aan spenderen. 

 

Het type in relatie tot de verbinding en het waarschuwingssignaal

De zoektocht naar de geschikte parkeersensoren begint in eerste instantie met de keuze voor een bepaald type. Zo kunnen we enerzijds een onderverdeling maken op basis van de verbinding waarbij je kunt opteren voor een draadloze set parkeersensoren of eentje met bedrading. Anderzijds kunnen we het onderscheid eveneens baseren op basis van het uiteindelijke waarschuwingssignaal. 

Zo zullen heel wat parkeersensoren reageren door middel van een krachtig alarmsignaal alhoewel er ook exemplaren bestaan die werken met een bepaalde lichtindicatie en/ of beeldvertoning. Sommige parkeersensoren bieden zelfs een combinatie aan van meerdere waarschuwingssignalen zoals die van beeldvertoning en geluidssignaal.

 

Stroomaansluiting en voedingsspanning

Eenmaal je het type bepaald hebt, is het minstens even belangrijk om aandachtig te zijn voor de stroomaansluiting en de voedingsspanning. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen 3 mogelijke stroomaansluitingen waaronder de accu de meest frequente. Dit wordt aangevuld met de optie van de sigarettenaansteker of de aanwezige netstroom. Deze laatste vorm van stroomaansluiting zul je minder vaak tegenkomen en is vaak ook iets lastiger om te installeren.

Op basis van dergelijke stroomaansluitingen kunnen we een voedingsspanning raadplegen van 6 tot 12 Volt waarbij 12 Volt het vaakst lijkt voor te komen.

Installatie en plaatsing

Vandaag de dag zijn de meeste recente wagens reeds uitgerust met een setje kwalitatieve parkeersensoren. In de meeste gevallen worden deze standaard in de achterbumper van het voertuig bevestigd alhoewel er ook heel wat recente wagens op de markt worden aangeboden waarbij de sensoren in de voorbumper werden geplaatst. Kortom, bij aanschaf van een compleet nieuwe wagen hoef je je dus vaak geen zorgen meer te maken.

Maar wat als je je oude wagen wilt voorzien van betrouwbare parkeersensoren? Dan heb je vaak de keuze, hoewel heel wat universele setjes de optie aanbieden om ze ter hoogte van de achterbumper of het achterlicht te installeren. Wil je graag de beide gecombineerd kies dan specifiek voor parkeersensoren die zowel voor- als achteraan kunnen worden gemonteerd.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werken parkeersensoren en wat doen ze?

Een parkeersensor is bedoeld om de afstand tussen je wagen enerzijds en een stilstaand of bewegend object anderzijds probleemloos in te schatten en te bepalen. De manier waarop de afstand bepaald wordt, gebeurt door middel van sensoren die automatisch geluid uitstralen, en waarbij deze geluidsuitstraling ook wel “ultrasoon” genoemd wordt. Vervolgens wordt het geluid meteen weer teruggekaatst zodanig dat een ontvanger in staat is om de maximale afstand tussen de wagen en het object te registreren.

In de meeste gevallen worden de parkeersensoren dan ook verwerkt ter hoogte van de achterbumper alhoewel er vandaag de dag ook heel wat wagens bestaan waarbij de sensoren in de voorbumper worden geïnstalleerd. Dit wordt overigens aangevuld met een ruim bereik van maar liefst 3 meter.

Q2: Wat kosten parkeersensoren?

Is je wagen niet voorzien van een degelijk setje parkeersensoren en ben je dus van plan om er zelf enkele aan te schaffen? Dan zul je wel al gemerkt hebben dat de prijskaartjes bijzonder veel van elkaar kunnen verschillen. 

Zo kun je al een degelijk set van 2 afzonderlijke 26 mm parkeersensoren met bijbehorende zoemer aankopen voor amper 15 tot 20 euro. Terwijl je voor andere apparaten dan weer makkelijk 500 euro of zelfs meer moet neertellen. In het laatste geval ben je dan weer wel verzekerd van een topproduct dat compleet geleverd wordt met sensoren om zowel voor- als achteraan de wagen te plaatsen.

 

Q3: Wat kost het om parkeersensoren in te bouwen?

Ben je niet geheel onhandig en kun je het van tijd tot tijd wel waarderen om even creatief/ inventief aan het werk te gaan? Dan kun je de meeste parkeersensoren tegenwoordig eigenhandig installeren, wat wel zo makkelijk is aangezien je op die manier heel wat extra installatiekosten uitspaart.

Mocht je toch enigszins twijfelen dan raden we uiteraard aan om de hulp van een ervaren expert in te roepen. De keerzijde van de medaille is dan weer wel dat hiervoor een extra zakcentje opzij zal moeten worden geplaatst. Zo wordt de aankoop van de parkeersensoren aangevuld met de extra kosten die service- en installatie met zich meebrengen alsook het type wagen en de uiteindelijke parkeersensoren. 

Afhankelijk van het merk en het bedrijf zul je dan ook rekening moeten houden met een prijskaartje vanaf 350 tot 400 euro of misschien wel meer.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES