5 Beste Kolomboormachines Test van 2022

Laatste update: 19.05.24

 

Kolomboormachines – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Het is niet altijd makkelijk om te weten wat nu precies een degelijke kolomboormachine is en welke niet. Daarom hebben wij een koopgids opgesteld waarin we jou een aantal tips en adviezen willen aanbieden. Op die manier kan de zoektocht naar de voor jou ideale kolomboormachine misschien toch net iets makkelijker verlopen. Verder hebben we ook 3 topproducten geselecteerd die we graag even aan jou willen voorstellen. Zo wordt de Bosch PBD 40 kolomboormachine door heel wat gebruikers sterk aangeraden. Het is een krachtig apparaat waarmee je bijvoorbeeld zonder problemen gaten in metaal kunt boren. Daartegenover staat de 14 mm. Professionele Kolomboormachine die eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten is, rekening houdend met een invoerspanning van 230V.  

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste Kolomboormachines (Reviews) van 2022

 

Een kolomboormachine is een vaststaande boormachine die op een stabiel oppervlak zoals een werkbank geplaatste wordt.  Het is een stabiel apparaat die geschikt is om door harde materialen te boren. Om je beter te informeren voor je aankoop hebben wij vijf verschillende producten vergeleken op basis van de reviews van kopers. Kies er zelf de beste kolomboormachine uit.

1. Bosch PBD 40 Kolomboor

 

De Bosch PBD 40 is een kolomboor die geschikt is om gaten te boren in harde materialen zoals metaal. Het apparaat maakt het mogelijk om een gelijkblijvend toerental te gebruiken en is uitgerust met een digitaal display om de nauwkeurige boordiepte te kunnen aflezen. Het beschikt over een dubbeltoerige aandrijving met veel kracht op de eerste stand en een hoog toerental op de tweede stand.

De boor wordt automatisch gespannen dankzij de precisieboorhouder en de borgring zorgt voor een optimale bevestiging van de boor. Met de ingebouwde laser kun je preciezer boren en door de LED verlichting kun je het gebruiken op slecht verlichte plaatsen. De snelspanklem wordt gebruikt om ronde werkstukken te bevestigen.

Deze stevige boor is volgens de kopers handig om mee te werken maar voor één gebruiker maakt het toestel wel wat lawaai. Het apparaat is van topkwaliteit en de laserfunctie maakt precies boren veel makkelijker.

Het is niet altijd eenvoudig om een goede keuze te maken uit het ruime assortiment aan kolomboormachines die er tegenwoordig voorhanden is. Dit model is afkomstig van het merk Bosch dat door heel wat kopers beschouwd wordt als veruit het beste merk. Hieronder kun je alvast even de eigenschappen van het apparaat raadplegen.

 

Voordelen:

Toerental: het apparaat is voorzien van 2 verschillende snelheidsstanden. Op de eerste stand wordt er gebruik gemaakt van een dubbeltoerige aandrijving en op de tweede stand kun je ook rekenen op een bijzonder hoog toerental.

Precisieboorhouder: de precisieboorhouder zorgt ervoor dat de kolomboormachine op een automatische manier gespannen wordt.

Handig in gebruik: daarnaast is het apparaat ook voorzien van een handige LED verlichting. Daardoor kun je ook gewoon verder werken op het moment dat het donker wordt. Daarnaast is er ook een ingebouwde laser voorzien waardoor het mogelijk is om nauwkeuriger te boren.

 

Nadelen:

Veel lawaai: volgens een enkele koper zul je toch wel rekening moeten houden met het lawaai. Dit kan heel vervelend en storend werken voor sommigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. 14 mm. Professionele Kolomboormachine // HBM machines – Kolomboormachine

 

Net zoals de bekende kolomboormachines van Ferm of de gebruiksvriendelijke Bosch kolomboormachines, behoort ook deze professionele set van HBM Machines tot de populairste toppertjes binnen deze reeks. Of je met dit product ook meteen voor de laagste prijs dan wel een kolomboormachine aanbieding kiest, lijken we sterk te betwijfelen. Toch reageren klanten duidelijk positief op de aangeboden kwaliteit getuige de enthousiaste reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. De moeite waard dus om dit gereedschap eens even van naderbij te bekijken.

Zo zul je zien dat de kolomboormachine van HBM Machines gekenmerkt wordt door een behoorlijk handzaam ontwerp dat – met behulp van het snoer – eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten is, weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 230V. Eenmaal correct aangesloten én ingeschakeld, kan een aanzienlijk vermogen tot 375 watt worden gegarandeerd dat overeenkomt met een toerentalbereik van 620 tot maximaal 2620 omwentelingen per minuut.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles om over naar huis te schrijven want daarnaast is deze kolomboormachine eveneens gezegend met een ruime boorcapaciteit in staal van maximaal 14 mm. Bij aankoop wordt de set aangevuld met een diepte-aanslag, een uitdrijfspie, een snelspanboorkop met stift en een kantelbare werktafel. Kortom, het positieve advies van klanten is meer dan gerechtvaardigd.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: bij aankoop van deze professionele kolomboormachine wordt eveneens een goedgekeurde beschermkap aangeboden alsook een snelspanboorkop met stift, een kantelbare werktafel, een diepte-aanslag en een uitdrijfspie.

Voeding: de machine is eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten waarna een ruim vermogen tot maximaal 375 watt kan worden beoogd.

Formaat: de werktafel kent een totale afmeting van 19 bij 19 cm en wordt aangevuld met een voet-formaat van 21 bij 33 cm en een maximale hoogte van 70 cm.

 

Nadelen:

Prijzig: zijn hogere prijskaartje doet alvast vermoeden dat je hem niet meteen tussen het goedkope gereedschap van de Lidl hoeft te verwachten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Tafelboormachine 710W – Kolomboormachine – Boormachine – Kolomboor – Boorstandaard

 

De tafelboormachine van Tierch springt meteen in het zicht vanwege zijn relatief compacte uitvoering waardoor hij uitermate geschikt is om op een tafel of werkbank te installeren. Maar vergis je niet want ondanks zijn compacte formaat, weet hij een ruim vermogen tot 710 watt te leveren. Daardoor is hij in staat om diverse materiaalsoorten gaande van metaal en kunststof tot hard dan wel zacht hout, te bewerken wat het uiteindelijke gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Eenmaal deze kolomboormachine op het stroomnet aangesloten is én correct werd ingeschakeld, kan hij een ruim toerental garanderen tot maar liefst 2800 omwentelingen per minuut. Dankzij de geïntegreerde oververhittingsbeveiliging, zal het apparaat niet té snel oververhit raken wat resulteert in een relatief lange gebruikstijd. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld dankzij zijn multifunctionele karakter en ruime werkradius van 125 mm.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren zien waarbij klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding.

 

Voordelen:

Vermogen: het apparaat is in staat om een ruim vermogen tot maximaal 710 watt te garanderen.

Multifunctioneel: het apparaat is niet alleen geschikt om diverse materialen te boren maar kan daarnaast ook schuren, polijsten en instaan voor het onderhoud van desbetreffende materialen.

Snelheid: eenmaal correct ingeschakeld, kun je genieten van 6 verschillende snelheden waarbij het toerental kan oplopen tot 2800 omwentelingen per minuut.

 

Nadelen:

Geen kinderen: houd er rekening mee dat het apparaat niet voorzien is van een geïntegreerde kindervergrendeling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Powerplus POWX153 Kolomboormachine – 350W – Max. boordiepte 50mm

 

De Powerplus POWX153 kolomboormachine lijkt – in vergelijking met sommige voorgaande toppertjes – wel meteen tot de aanbiedingen te behoren. Zijn verlaagde prijskaartje maakt hem dan ook extra aantrekkelijk bij een brede laag van de bevolking. Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven dan enkel en alleen zijn prijs. Zo wordt de Powerplus kolomboormachine eveneens gekenmerkt door een vrij compacte uitvoering. Maar vergis je niet want voor je het weet bereikt het apparaat een aanzienlijk vermogen tot 350 watt in combinatie met een boorcapaciteit van 50 mm diep in zowel hout alsook staal.

Zijn gebruiksgemak en werkcomfort worden ondersteund dankzij de 5 geïntegreerde snelheden waartussen probleemloos kan geschakeld worden, een kantelbaar alsook in hoogte verstelbaar werkblad én een stevige beschermkap die bijdraagt aan de uiteindelijke veiligheid ervan. Bij aankoop wordt de set aangevuld met tal van bijkomende accessoires die het prijskaartje alleen maar interessanter lijken te maken.

Hoewel de overgrote meerderheid duidelijk overtuigd is van hun aankoop, lijkt een enkele koper niet helemaal tevreden met de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de bovenkop machine wordt geleverd inclusief werktafel, basis, kolom, boorkop, boorkopsleutel, boorkop beschermkap, 3 tussenringen, 3 veerringen, 3 moertjes, 2 imbussleutels en een informatieve handleiding.

Boordiepte: de machine kan zonder problemen een maximale boordiepte van 50 mm bereiken en dit zowel in staal als hout.

Snelheid: het maximale vermogen van 350 watt wordt verdeeld over meerdere snelheidsstanden waartussen probleemloos kan geschakeld worden.

Comfort: de werktafel is 100% instelbaar en kan verder tot 45º gekanteld worden wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een enkele koper is van mening dat de kwaliteit beter had gekund en de boormachine geen lang leven beschoren is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Boxer Kolomboormachine – Tafelboormachine -2150W – 3-16mm

 

We sluiten het rijtje af met de bekende Boxer kolomboormachine die jou wordt aangeboden door het merk Boxer Tools en meteen in het oog springt vanwege zij multifunctionele karakter. Zo kun je met deze kolomboormachine diverse materiaalsoorten gaande van hout en aluminium tot staal en/ of kunststof probleemloos bewerken, wat het gebruiksgemak ten goede komt. Verder blijkt de werktafel niet alleen in de hoogte verstelbaar maar tevens ook draaibaar, uitbreidbaar én kantelbaar.

Door deze tafelboormachine correct op het stroomnet aan te sluiten – rekening houdend met een netspanning van 230V – kan een aanzienlijk vermogen tot 2150 watt worden gegenereerd, verdeeld over 5 snelheidsinstellingen. Dit gaat gepaard met een variabele boorhouder capaciteit van 3 tot maximaal 16 mm afhankelijk van het gebruikte koppelstuk.

Klanten zijn tot op heden overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid en belonen het product met een mooie gemiddelde eindscore van 4 sterren.

 

Voordelen:

Vermogen: de boormachine weet een aanzienlijk vermogen tot 2150 watt te bereiken, verdeeld over 5 snelheidsinstellingen.

Boorcapaciteit: verder geniet je een variabele boorcapaciteit van 3 tot maximaal 16 mm.

Veiligheid: net zoals de meeste andere kolomboormachines, werd ook dit apparaat uitgerust met een geïntegreerde veiligheidsslipkoppeling. 

Voeding: het apparaat kan eenvoudig op het stroomnet worden aangesloten, rekening houdend met een invoerspanning van 230V.

 

Nadelen:

Geen stofafzuiging: houd er rekening mee dat deze kolomboormachine niet voorzien is van een ingebouwde stofafzuiging.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kolomboormachines koopgids

 

Een kolomboormachine kun je op een stabiel oppervlak plaatsen om door harde materialen te boren. Deze boormachine staat vast zodat je op een stabiele manier kunt boren. De kunt de boordiepte en het toerental instellen voor precieze resultaten. Bij het kopen van een kolomboormachine aanbieding kun je letten op de stevigheid en het gewicht, de verstelbaarheid, de extra’s en de prijs. Gebruik de informatie in deze koopgids om de beste kolomboormachine te kopen.

Stevigheid en gewicht

Het is belangrijk dat de kolomboor robuust en stevig genoeg is want dit verhoogt de nauwkeurigheid van het boren. Hoe steviger het apparaat, hoe minder kans dat de machine zal bewegen tijdens het boren.

Je kunt een robuust apparaat eenvoudig herkennen door te kijken naar de voetplaat en andere kenmerken. Kies een toestel met een grote voetplaat, een dikke kolom met een grote diameter en die vele metalen onderdelen bevat. Met een grote voetplaat is het ook mogelijk om grotere werkstukken vast te zetten.

Een ander voordeel van een robuuste kolomboormachine is dat het een langere levensduur heeft dan de minder stevige modellen. Ze zullen natuurlijk ook meer wegen en dit kan lastiger zijn om ze te verplaatsen maar ook het hoge gewicht zorgt voor een betere stabiliteit.

 

Verstelbaarheid van het apparaat

Hoe meer je de kolomboor kunt verzetten, hoe meer toepassingen je ermee kunt uitvoeren. Het is handig als je de tafel van de kolomboor in de hoogte kunt verstellen zodat meerdere mensen er gebruik van kunnen maken. Dit zorgt er ook voor dat je kunt kiezen om staand of zittend te werken. Het is ook belangrijk dat je de tafel schuin kunt instellen onder bepaalde hoeken.

De maximale boordiepte is ook van belang. Je moet een hendel omlaag trekken om in het materiaal te boren, hoe lager je de hendel kunt duwen, hoe dieper je kunt boren.

Let op de binnendiameter van de boorhouder. Deze diameter heeft een invloed op de boortjes die je kunt gebruiken met de kolomboormachine. Kies voor een apparaat met een grote binnendiameter zodat je meer verschillende boortjes kunt gebruiken. De meeste modellen kun je instellen op minimum 1,5 mm en maximum 13 mm. De meeste kolomboren werken met een tandkrans boorhouder. SDS is een beter systeem maar dit komt weinig voor op een kolomboor.

Het toerental wordt uitgedrukt in RPM (revolutions per minute) en is van belang bij het kopen van een kolomboor. Hoe hoger de RPM, hoe meer materialen je kunt bewerken. Zorg er echter voor dat je het toerental kunt instellen want verschillende materialen hebben verschillende toerentallen nodig om te bewerken. De meeste apparaten beschikken over vijf instellingen.

 

Extra eigenschappen

Een kolomboor kan uitgerust zijn met een laser die je kunt gebruiken om de exacte plaats waar je wilt boren aan te duiden. Dankzij een laser kun je vele gaten na elkaar boren zonder het apparaat uit te moeten zetten.

Naast een laser kan een kolomboor ook beschikken over een lamp die je kunt gebruiken om het werkstuk te belichten wanneer je in een slecht verlichte ruimte werkt. Dit is ook handig als je eventueel ‘s avonds wilt werken.

Denk natuurlijk aan je veiligheid wanneer je een kolomboor gebruikt. Je kunt kiezen voor een model dat beschikt over een afschermkap zodat je geen stof of vuil in je ogen kunt krijgen. Deze kap kan voor sommige mensen in de weg zitten maar meestal heb je de mogelijkheid om deze van het apparaat te verwijderen.

Soms worden er meteen boortjes meegeleverd bij de aankoop van een kolomboor. Dit komt echter veel meer voor bij een accuboormachine. Je kunt er toch op letten want anders moet je zelf nog alle boortjes apart kopen.

Let tenslotte ook nog op de aangeboden garantie. De meeste fabrikanten geven een garantie van 2 jaar op het apparaat maar als je een model vindt met een hogere garantie dan is de kwaliteit meestal beter. Een fabrikant die een lange garantie aanbiedt is namelijk overtuigd van de kwaliteit van het product.

Prijs van een kolomboor

Kolomboormachines zijn duurder dan een gewone accuboormachine maar je kunt er ook meerdere materialen mee bewerken met een hogere precisie. Je kunt verschillende modellen vergelijken om zo de beste aanbiedingen te selecteren.

Kies niet meteen voor de goedkope kolomboormachines want het kan zijn dat de kwaliteit van deze producten tegenvalt. Het is een aanbeveling om de reviews van andere kopers te lezen zodat je meer informatie kunt inwinnen over de voor- en nadelen van elk product.

Deze informatie zal het eenvoudiger maken om een beslissing te nemen over de aankoop. Je kunt eenvoudig online je bestelling plaatsen zodat het apparaat aan huis geleverd wordt.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES