7 beste Compressors Test van 2024

Laatste update: 20.04.24

 

Beste compressors – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een compressor zorgt ervoor dat lucht kan worden samengeperst en biedt tevens een oplossing in heel wat verschillende situaties. Zo kan een compressor worden gebruikt bij het oppompen van je fietsbanden maar evengoed bij het oppompen van matrassen, ballen en tal van luchtgereedschappen. Door te kiezen voor de Powerplus POWX1730 compressor kies je voor een exemplaar met een ketelinhoud van maar liefst 24 liter. Ook de vidaXL 140283 compressor lijkt alvast een schot in de roos te zijn en wordt gekenmerkt door een laag geluidsniveau van amper 47 dB. Bekijk de 3 topproducten hieronder alvast even en wie weet zit er wel iets in dat aan jouw verwachtingspatroon kan voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste compressors (Reviews) van 2024

 

Stanley, Metabo, Einhell en Michelin; allen bieden ze één of meerdere compressors aan. Maar wat is nu de beste compressor? Dat is vooral afhankelijk van het doel waarvoor je hem wilt gebruiken. Kies je eentje die je eenvoudig kunt aansluiten op 12 volt? Of ben je vooral op zoek naar een apparaat met een luchtdruk van 10 bar? En wat dan met de inhoud? Kies je voor amper 50 liter of mag het toch wel 100 liter zijn. Bekijk de 7 topproducten hieronder en ga daarbij het advies van klanten in de online reviews niet uit de weg. En wie weet zit er wel een aanbieding tussen.

 

 

Compressor

 

1. Powerplus POWX1730 Compressor 24 liter tankinhoud Inclusief accessoires

 

Met deze compressor van Powerplus kies je alvast voor veelzijdig apparaat dat in tal van situaties handig van pas kan komen. Zo is hij niet alleen geschikt voor het oppompen van banden, matrassen en ballen maar kun je hem ook gebruiken in combinatie met diverse luchtgereedschappen.

Hij wordt gekenmerkt door een breedte van 60 cm en een hoogte van 45 cm, waardoor hij eventueel als een mini compressor kan worden beschouwd. Deze draagbare compressor biedt bovendien een totaal vermogen van 1100 Watt aan in combinatie met een totale luchtdruk van ongeveer 8 bar. Verder geniet je een vrij hoog aanzuigvermogen van 180 l/ min en een ketelinhoud van wel 24 liter.

Doordat het een olievrije compressor betreft, hoef je je alvast geen zorgen te maken wat betreft het onderhoud. Tenslotte zorgen de rubberen wieltjes ervoor dat je hem zonder problemen kunt verplaatsen. Kopers reageren dan ook voornamelijk positief alhoewel je wel rekening zult moeten houden met een hoger geluidsniveau van maximaal 97 dB.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: het is een multifunctionele compressor die je voor tal van verschillende doeleinden kunt gebruiken zoals het oppompen van een matras, ballen en banden alsook verschillende luchtgereedschappen.

Formaat: hij is behoorlijk compact en blijkt ongeveer 60 cm breed en 45 cm hoog te zijn.

Vermogen: ondanks het compacte formaat mag je echter wel zeker zij nvan een bijzonder ruim vermogen van maar liefst 1100 Watt en een aanzuigvermogen van ruim 180 l/min.

Ketelinhoud: hij bevat een ketel met een totale capaciteit van 24 liter en een luchtdruk van maximaal 8 bar.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: met een totaal geluidsniveau van maar liefst 97 dB, is hij niet meteen één van de meest stille apparaten uit het lijstje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Stille compressor

 

2. vidaXL 140283 Compressor 4 bar 23 liter tankinhoud

 

Door te kiezen voor de vidaXL compressor kies je alvast voor één van de goedkope apparaten uit dit lijstje. Bovendien is hij met een maximaal geluidsniveau van 47 dB een pak stiller in tegenstelling tot de vorige compressor. Ideaal voor mensen die niet alleen op zoek zijn naar kwaliteit en duurzaamheid maar ook naar een geluidloos apparaat.

De compressor blijkt maar liefst 255 cm breed te zijn en wordt aangevuld met een lengte van ruim 140 cm. Ondanks het behoorlijk grote formaat, weegt hij amper 6 kg wat hem vrij makkelijk te verplaatsen maakt. Deze draagbare compressor wordt gekenmerkt door een luchtdruk van maar liefst 4 bar, een ketelinhoud van 23 liter en beschikt daarnaast over een drukregelaar.

Een blik op de online beoordelingen toont aan dat het product beoordeeld werd met een vrij hoge score van maar liefst 4,7 sterren. Kopers reageren dan ook bijzonder positief op de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid en vinden het de ideale olievrije compressor om banden en luchtmatrassen op te pompen.

 

Voordelen:

Geluidsniveau: met een geluidsniveau van amper 40 dB, is hij duidelijk een pak stiller in gebruik ten opzichte van sommige andere compressors.

Formaat: het is een behoorlijk grote compressor van ruim 255 cm breed en 140 cm lang. Dankzij de wieltjes kun je hem makkelijk verplaatsen.

Ketelinhoud: je beschikt over ketelinhoud van maar liefst 23 liter aangevuld met een luchtdruk van maximaal 4 bar.

Olievrij: doordat het hier een olievrije compressor betreft, zul je weinig of geen last hebben met het onderhoud.

 

Nadelen:

Geen luchtgereedschappen: hij is geschikt voor het uitvoeren van kleine klusjes en daardoor volgens sommige klanten misschien net iets te beperkt qua mogelijkheden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Stanley compressor

 

3. Stanley Luchtcompressor DN200/10/5 Airboss 10 bar/ Olievrij

 

Net zoals de vorige 2 producten uit dit lijstje, zul je merken dat ook deze unieke compressor van Stanley volledig olievrij blijkt te zijn. Dit maakt hem bijzonder eenvoudig te onderhouden wat dan weer tijd en een lastig klusje bespaart.

Deze unieke 5 liter compressor wordt verder gekenmerkt door een behoorlijk hoog vermogen van ruim 1100 Watt en de mogelijkheid om een totale luchtdruk van 10 bar te bereiken. Hij verzekert daarnaast een ruim aanzuigvermogen van 180 l/ min en een toerental van maar liefst 3400 r/min. Hij is 45 cm breed, 20 cm hoog en 35 cm lang en wordt aangevuld met een 1,5 meter lang snoer dat je makkelijk in het stopcontact kunt pluggen. Hij beschikt eveneens over een drukregelaar.

Indien er dan toch een puntje van kritiek mag worden vermeld, dan zul je merken dat hij heel wat lawaai maakt en bovendien niet draagbaar blijkt te zijn. Desondanks reageren klanten enthousiast en raden zij het product ook aan.

 

Voordelen:

Vermogen: de compressor wordt gekenmerkt door een vrij groot vermogen van maar liefst zo’n 1100 Watt in combinatie met een aanzuigvermogen van wel 180 l/min.

Formaat: de compressor wordt gekenmerkt door een breedte van 45 cm, een hoogte van 20 cm en een lengte van maximaal 35 cm.

Olievrij: doordat het een volledige olievrije compressor betreft, hoef je je alvast geen zorgen te maken omtrent het onderhoud.

 

Nadelen:

Niet draagbaar: ben je van plan om deze compressor aan te kopen, besef dan wel dat het hier geen draagbaar exemplaar betreft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Airpress compressor

 

4. Airpress Compressor HL 310/25 24 liter 8 bar

 

Ben je op zoek naar een kleine compressor dan is dit exemplaar van Airpress misschien niet meteen de beste keuze. Zo wordt hij gekenmerkt door een maximale breedte van 33 cm, een hoogte van maar liefst 100 cm en een lengte van ruim 60 cm. Met een gewicht van 27 kg is hij op het eerste zicht niet makkelijk te verplaatsen maar dat wordt opgelost door de aanwezigheid van wieltjes.

Hij bevat een ketelinhoud met een capaciteit van 24 liter en een totale luchtdruk van ruim 8 bar. Verder biedt deze compressor een ruim vermogen aan van wel 1500 Watt in combinatie met een aanzuigvermogen van ongeveer 196 l/ min en een hoog toerental van zo’n 2800 r/min. Deze compressor is daarnaast voorzien van een drukregelaar en bijgevolg uitermate geschikt om te gebruiken voor eender welk bandenvulpistool.

Ondanks het feit dat hij niet meteen over de laagste prijs beschikt, kunnen we vaststellen dat heel wat klanten enthousiast reageren. Zo wordt niet alleen een positief advies gegeven over de kwaliteit maar ook de gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. Dit maakt dat het wel eens één van de populairste compressors uit het lijstje zou kunnen worden.

 

Voordelen:

Comfort: ondanks het vrij grote formaat en aanwezige gewicht, zul je merken dat hij makkelijk van de ene naar de andere ruimte te verplaatsen is dankzij de stevige wieltjes waarover hij beschikt.

Ketelinhoud: deze unieke compressor wordt gekenmerkt door een stevige ketel met een maximale inhoud van maar liefst 24 liter.

Vermogen: hij behoort tot de krachtige apparaten dankzij zijn piekvermogen van maar liefst 1500 Watt. Dit wordt verder aangevuld met een totaal aanzuigvermogen dat zonder problemen 196 l/ min kan bereiken.

 

Nadelen:

Prijzig: jammer genoeg zul je toch net iets meer budget moeten voorzien, wil je deze compressor meenemen naar huis.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

12 Volt compressor

 

5. Black+Decker BDCINF18N-QS compressor compact en krachtig

 

Indien je liever niet zoveel geld wenst te spenderen dan loont het de moeite om deze compressor even grondig te bekijken. Hij wordt geleverd door het bekende, en misschien voor sommigen ook wel het beste, merk Black+Decker. Ondanks de lage prijs ben je wel verzekerd van kwaliteit en degelijkheid alhoewel je er rekening mee moet houden dat er geen accu noch lader worden meegeleverd.

Deze compacte compressor wordt gekenmerkt door een ruim vermogen en een maximale luchtdruk van maar liefst 11,03 bar. Bovendien is het mogelijk om de luchtdruk eigenhandig in te stellen en alles mooi mee te volgen op het heldere en duidelijk leesbare display. Hij levert een aanzuigvermogen van 180 l/min en is voorzien van een 3 meter lang snoer. Dit kan door sommige klanten mogelijks als vrij kort ervaren worden. Besef ook dat de compressor niet meteen over een buffertank beschikt, wat evenals een verklaring voor de lage prijs zou kunnen zijn.

Deze draagbare compressor wordt gekenmerkt door een 12V vermogen en een drukregelaar. Met een geluidsniveau van maximaal 80 dB is het niet meteen één van de meest luide noch stille apparaten uit dit lijstje. Toch wordt hij door heel wat kopers aangeraden.

 

Voordelen:

Snoerlengte: dankzij het snoer van ongeveer 3 meter lang, kun je alsnog heel wat bewegingsvrijheid genieten.

Luchtdruk: de luchtdruk van deze compressor kan zonder problemen een maximum van 11,03 bar bereiken.

Voordelig: de lage prijs maakt deze compressor bijzonder toegankelijk voor het grote publiek en dat is alvast een belangrijk pluspunt.

 

Nadelen:

Geen buffertank: indien je van plan bent om deze compressor eventueel aan te kopen dan moet je natuurlijk wel beseffen dat hij niet is uitgerust met een buffertank.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Draagbare compressor

 

6. Wolfgang Compressor 18V Draagbare Luchtcompressor Oplaadbare Lithium-ion accu

 

Ben je op zoek naar een koopje binnen het segment van de compressors, dan kan dit exemplaar van Wolfgang vast en zeker een goede aanbeveling zijn. Deze Wolfgang compressor van 18 volt, is voorzien van een krachtige oplaadbare Lithium-ion accu die het apparaat steeds van voldoende stroom gaat voorzien.

Het betreft een makkelijk te onderhouden olievrije compressor die zonder problemen een maximale luchtdruk van 7,5 bar kan bereiken. Bovendien hoef je je alvast geen zorgen te maken over eventueel storend lawaai aangezien het maximale geluidsniveau amper 40 dB bedraagt. De compressor blijkt slechts 7 cm breed, 23 cm hoog en 18 cm lang te zijn en wordt aangevuld met een beperkt gewicht van 1,5 kg. Dit maakt hem uitermate handzaam en geschikt om bijvoorbeeld ballen op te pompen.

Ondanks de lage prijs moeten we echter wel vaststellen dat de meningen behoorlijk verdeeld zijn. Sommige klanten beschouwen hem als een topproduct dat makkelijk te gebruiken is en een goede kwaliteit verzekert. Anderen twijfelen dan weer aan de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen:

Olievrij: ook hier gaat het om een olievrije compressor waardoor je je dus geen zorgen moet maken wat betreft het onderhoud.

Formaat: met een breedte van amper 7 cm, een hoogte van 23 cm en een lengte van net 18 cm, is hij behoorlijk compact en bijzonder handzaam.

Voeding: de compressor maakt gebruik van een bijzonder duurzame Lithium-ion accu die je zonder problemen kunt herladen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: slechts een bijzonder kleine minderheid van de kopers twijfelt aan de kwaliteit van het product.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Michelin compressor

 

7. Michelin 100 Liter Compressor 3PK 230 Volt

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan kun je altijd nog kiezen voor deze unieke Michelin compressor. De hoge prijs zou echter wel meteen een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online reviews. Hoewel het evengoed om een nieuw product zou kunnen gaan en klanten bijgevolg nog niet de kans hebben gekregen om een reactie te plaatsen.

Hij bevat een totale ketelinhoud van maar liefst 100 liter in combinatie met een totale keteldruk van 10 bar en werkdruk van maximaal 8 bar. De compressor is tevens voorzien van 2 cilinders en een ruim motorvermogen dat probleemloos 2200 Watt kan bereiken inclusief een toerental van 1550 r/min. Met een totaal formaat van 94 x 52 x 87 cm en een gewicht van 73 kg, is hij niet altijd makkelijk te verplaatsen. Dit wordt opgelost door het gebruik van handige transportwieltjes.

De Michelin compressor is voorzien van een 3 meter lang snoer en een handige drukregelaar. Kortom, voor dat prijskaartje krijg je duidelijk waar voor je geld. Houd er wel rekening mee dat hij niet geluidloos te werk zal gaan aangezien het maximale geluidsniveau ruim 95 dB bedraagt.

 

Voordelen:

Wielen: de wielen zorgen ervoor dat je hem makkelijk en snel van de ene naar de andere ruimte kunt transporteren.

Vermogen: deze krachtige compressor kan zonder problemen een piekvermogen bereiken van maar liefst 2200 Watt in combinatie met een toerental van wel 1550 r/min.

Ketelinhoud: het is één van de grotere compressors uit dit lijstje met een maximale ketelinhoud die probleemloos 100 liter bereikt.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: jammer genoeg zul je toch wel wat dieper in de buidel moeten tasten aangezien het hier niet bepaald om een aanbieding gaat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Compressors Koopgids

 

Wat is een compressor, hoe werkt hij en waarvoor kun je hem zoal gebruiken? Wat dan met het aanzuigvermogen en bestaan er verschillende types compressors? Wij zoeken het in deze koopgids allemaal even voor je uit. Op die manier wordt het vergelijken van verschillende opties en aanbiedingen gelijk een pak makkelijker. Het is dan ook een aanbeveling om deze koopgids alvast even rustig door te nemen.

Wat is een compressor  

Een compressor kan beschouwd worden als een praktisch apparaat waarbij een gas, in de meeste gevallen lucht, wordt samengeperst en vervolgens onder hogere druk beschikbaar wordt gesteld. In sommige gevallen is het zelfs zo dat de compressor een onderdeel kan zijn van de motor. Denk bijvoorbeeld maar aan straalmotoren maar ook gasturbines.

Eigenlijk kan dergelijk apparaat vrijwel voor eender welke activiteit worden gebruikt waarbij je perslucht nodig hebt. De compressor zal de lucht aanzuigen en die vervolgens opslaan. Daarop wordt de lucht samengeperst en opnieuw omgezet naar de ideale luchtdruk, die steevast in Bar wordt uitgedrukt.

 

De werking van een compressor  

We hebben het al min of meer vermeld in het vorige stukje, maar het principe van een compressor is bijzonder eenvoudig te noemen. Lucht wordt samengeperst en onder een bepaalde, hogere druk terug naar buiten gebracht. De luchtdruk die met een compressor apparaat makkelijk kan gerealiseerd kan worden, bedraagt maar liefst 6 bar of zelfs meer.

Hierbij heb je dan de mogelijkheid om de compressor aan te sluiten op een ketel of op een slang. Op die manier kan de lucht de gewenste luchtdruk gedurende een langere tijd blijven behouden. In de meeste gevallen zul je merken dat hij is uitgerust met een ketel die over een bepaalde inhoud beschikt die varieert van toestel tot toestel. Wanneer hij wordt aangesloten op een slang, dan kun je die lucht met bepaalde luchtdruk makkelijk transporteren. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is de fietspomp waarmee je banden en ballen kunt oppompen.

 

Waarvoor kan een compressor worden gebruikt

Ondanks het feit dat het principe van een compressor over het algemeen hetzelfde is, blijken de doeleinden toch wel vaak verschillend te zijn. Zo kun je van een compressor spreken bij het oppompen van je fiets- en autobanden, evenals het oppompen van luchtmatrassen en ballen. Ook vacuümpompen kunnen aan dit lijstje worden toegevoegd evenals bepaalde koeltechnieken.

Zelfs in het aardgasdistributienet zullen meerdere krachtige compressors gebruikt worden die ervoor moeten zorgen dat de dichtheid van het aardgas verhoogt. Daarnaast vind je het principe ook terug in het meten van de bandenspanning, het gebruik van een slagmoersleutel en blaaspistool maar ook in het verfspuiten en vloeistofspuiten.

 

Het type compressor

Aangezien de doeleinden zo verschillend kunnen zijn, zal het je al lang niet meer verwonderen dat er diverse types compressors bestaan. Zo kun je kiezen voor een zuigercompressor waarbij de lucht met behulp van krachtige zuigers tot op een bepaalde druk wordt gebracht. Daarnaast heb je ook de zogenaamde schroefcompressors die hetzelfde principe hanteren maar met behulp van schroeven.

Het wordt dus wel al duidelijk dat er heel wat mogelijkheden zijn en we kunnen al deze compressors onderverdelen in 2 grote categorieën. Zo heb je enerzijds de mechanische en anderzijds de dynamische of turbocompressors. Zuig- en schroefcompressors zijn perfecte voorbeelden van mechanische compressors. Terwijl een dynamische compressor bijvoorbeeld een axiaal- of centrifugaal compressor zou kunnen zijn.

De standaardelementen van een degelijke compressor en het formaat van de tank

Om de werking zo goed mogelijk te kunnen garanderen is elke compressor voorzien van een aantal standaardelementen. Zo zijn ze allemaal voorzien van een aanzuigmotor die de lucht automatisch moet gaan aanzuigen. De meesten zijn voorzien van een tank waarin de lucht dan vervolgens kan worden opgeslagen. Het formaat van de tank kan verschillen naargelang het type compressor. Zo heb je tankinhouden van 20 liter maar je hebt er ook van 25 liter of meer. En sommigen worden dan weer rechtstreeks aangesloten op een slang.

Verder zul je ook een ventiel zien verschijnen waarlangs de lucht zonder problemen weer kan worden uitgeblazen. Op het ventieltje kun je makkelijk een slang aansluiten waarlangs de lucht opnieuw naar buiten wordt geblazen in bijvoorbeeld je auto- of fietsband. Dankzij de aanwezigheid van de manometer kun je de luchtdruk in de gaten houden. Daarnaast zijn de meeste compressors ook voorzien van een betrouwbare en veilige aan- en uitschakelaar.

 

Het onderhoud, de aanzuigcapaciteit en eventuele accessoires

Tot slot willen we het nog even kort hebben over bepaalde kenmerken en mogelijkheden. Zo is het belangrijk om rekening te houden met de maximale aanzuigcapaciteit van de compressor. Daarmee bedoelen we de hoeveelheid lucht die de motor in amper 60 seconden kan opzuigen. Dit wordt steevast uitgedrukt in liter. Hoe meer lucht er kan worden opgezogen, hoe hoger het aanzuigvermogen en bijgevolg ook hoe sneller je de tank met lucht kunt vullen.

Verder zul je zien dat bepaalde compressors geleverd worden met enkele praktische accessoires. Zo kan het handig zijn indien er bijvoorbeeld een fietsband of autoband wordt meegeleverd als je een pneumatische compressor aankoopt. Evenals een busje olie om de compressor makkelijk te kunnen onderhouden blijken best wel een meerwaarde te bieden.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een compressor?

Eenvoudig gezegd is een compressor een handig apparaatje dat de druk van lucht gaat verhogen. Lucht wordt op een eenvoudige manier aangezogen met behulp van de beschikbare aanzuigmotor. Hoe krachtiger de motor is, hoe meer liters lucht er kunnen worden aangezogen en naar de tank gaan.

Vervolgens wordt alle lucht zoveel mogelijk samengeperst waardoor de druk ervan automatisch gaat verhogen. De lucht kan vervolgens getransporteerd worden naar een object zoals een autoband, fietsband of luchtmatras door middel van een daarvoor voorziene slang. Compressors kun je ook tegenkomen in gasturbines en tal van stukken gereedschap zoals een verfspuit.

 

Q2: Welke olie gebruik je in een compressor?

Wanneer je van plan bent om een oliegesmeerde compressor aan te kopen of er reeds eentje in je bezit hebt, dan is het een aanbeveling om uit tevens ook geschikte smeerolie aan te kopen. De olie maakt namelijk deel uit van het onderhoud en zorgt ervoor dat de motorkleppen van het apparaat soepel blijven draaien.

Uiteraard kun je niet zomaar de eerste de beste olie aankopen maar moet je rekening houden met de kwaliteit en de bestanddelen ervan. Wat betreft oliegesmeerde compressors kies je maar voor specifieke compressorolie. Gebruik onder geen beding motorolie want dan kan dit nefast zijn voor de duurzaamheid van de compressor.

Q3: Wat doet een compressor limiter?

Je hebt er misschien wel al eens van gehoord of misschien ook niet. Compressor limiters komen heel frequent voor in opnamestudio’s doordat ze voorkomen dat het signaal vervormd wordt. Indien er geen compressor limiter aanwezig zou zijn, dan kan het signaal, door middel van oversturing, juist vervormd raken en dat willen we uiteraard niet.

Om het heel eenvoudig uit te leggen zal een compressor de extreem zachte passages en signalen gaan versterken en duidelijk hoorbaar maken. Terwijl een limiter juist het omgekeerde zal doen en dus harde of te harde passages en signalen iets zachter maken. Het resultaat van de combinatie tussen een compressor en een limiter, is vervolgens een normaal geluidsniveau zodat jij als luisteraar niet continu het volume moet gaat regelen.

 

Q4: Wat is een goed merk voor compressors?

Hier kunnen we jou jammer genoeg niet meteen een eenduidig antwoord op geven. De keuze van het merk heeft in eerste instantie namelijk vooral te maken met een persoonlijke keuze en vervolgens ook met het type compressor je besluit aan te kopen en de doelstellingen.

Toch zijn er enkele merken die bekend staan vanwege hun kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Denk bijvoorbeeld maar aan Stanley, Makita, Powerplus en Black+Decker. Als je kiest voor één van deze merken dan kun je bijna nooit fout doen.

 

Q5: Hoe groot moet een compressor zijn?

Juist doordat er heel wat verschillende compressors op de markt gebracht zijn en ze gebruikt worden in diverse situaties, is het niet meer dan logisch dat er grote onderscheiden kunnen worden genoteerd. Sommige compressors zullen uiteraard iets groter zijn dan andere. Een compressor die gebruikt wordt in een fietspomp zal uiteraard compacter zijn dan deze die deel uitmaakt van een gasturbine of straalmotor.

Echter, belangrijker dan het formaat is de capaciteit en de kracht. Daarmee bedoelen we de hoeveelheid lucht die het apparaat binnen de minuut kan aanzuigen. Hoe groter dit gegeven, hoe krachtiger de compressor zal zijn.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES