5 beste ODB2 scannersTest Van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Beste ODB2 scanners – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Moet je regelmatig met je wagen de baan op? Dan zul je het vast en zeker wel al eens hebben meegemaakt dat er plots een lampje gaat branden. Terwijl een rood lampje aantoont dat je maar beter niet verder rijdt, biedt een geel of oranje lampje je alsnog de mogelijkheid om de weg richting garage aan te zetten. Bij dergelijke lampjes – oranje of geel – gaat het in de meeste gevallen om een vervuilde sensor die voor een foutmelding zorgt. In de garage wordt deze melding uitgelezen waarna het probleem opgelost lijkt. Wil je deze nutteloze kost vermijden, kies dan vandaag nog voor een OBD2 scanner. Zo wordt de OBD Scanner – OBD2 – Auto uitlezen gekenmerkt door een compact en handzaam formaat. Daartegenover staat de Vues OBD2 Scanner Voor Auto die gekenmerkt wordt door een eenvoudig plug & play installatiesysteem.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste ODB2 scanners (Reviews) van 2024

 

Gaat er in je wagen plots een geel of oranje lampje branden? Dan gaat het in veel gevallen om een vervuilde sensor. Even langs de garage passeren om de storing uit te lezen, is uiteraard een aanrader. Echter kun je de storing ook gewoon zelf uitlezen met behulp van één van de beste OBD2 scanners. Wij selecteerden alvast 5 van de populairste OBD2 auto scanners, waarbij we rekening hielden met het advies uit de online reviews. Bekijk de toppers even en bedenk of je naar huis gaat met een aanbieding of de laagst geprijsde scanner dan toch de voorkeur geeft aan het beste merk.

 

1. OBD Scanner – OBD2 – Auto uitlezen – Storing Verwijderen – NL Taal – Auto scanner

 

Moet je – voor welke reden dan ook – regelmatig de baan op, dan is het aangewezen om een degelijke OBD2 scanner in de kofferbak van je auto mee te nemen. Of je nu  met een SRV wagen rijdt dan wel voor één van de meest gesofisticeerde elektrische auto’s hebt gekozen, er kan altijd wel een (onverwachte) storing optreden. In dergelijke gevallen kun je al snel een eerste inschatting maken van de situatie  indien je in het bezit bent van een dergelijk scanapparaat.

Deze OBD2 scanner van Strex kent daarbij een relatief compacte en uiterst handzame uitvoering van 12 x 6,8 cm wat het makkelijker maakt om de scanner bijvoorbeeld in de kofferbak of het handschoenkastje van je wagen te bewaren. De scanner is daarbij voorzien van een helder en duidelijk leesbaar LCD display, een eenvoudige bediening aan de hand van 4 drukknoppen en een geïntegreerde micro USB-poort. Door het apparaatje met de 80 cm lange kabel te verbinden, geniet je een eenvoudig plug & play systeem waarna je de storing gelijk kunt opsporen en eventueel kunt uitlezen.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten overtuigd zijn van de mogelijkheden van dit apparaat. Slechts één koper meldt dat de OBD2 scanner niet ondersteund wordt door zijn wagen.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze unieke scanner is voorzien van een handig plug & play systeem en overigens geschikt voor gebruik in eender welk voertuig met een bouwjaar na 1996.

Handig in gebruik: met deze scanner is het niet alleen mogelijk om motorstoringen uit te lezen maar kun je tevens ook live data inzien, bepaalde voertuig info opvragen en/ of framenummers bekijken.

Display: deze robuuste Nederlandstalige OBD2 scanner is uitgerust met een helder en duidelijk leesbaar LCD display van 128 x 64 pixels inclusief witte achtergrondverlichting en bijbehorende contrastaanpassing.

 

Nadelen:

Prijskaartje: of deze OBD2 scanner tot de goedkope apparaten behoort, is nog maar de vraag.

Bouwjaar: deze OBD2 scanner is geschikt voor gebruik in de meest voorkomende voertuigen met bouwjaar na 1996.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Vues OBD2 Scanner Voor Auto – Diagnosecomputer – Storing Lezen – Auto Accessoires

 

Ben je regelmatig op de baan, dan heb je het misschien wel al eens meegemaakt dat er plots een geel of oranje lampje gaat branden. Hoewel veel (vaak onervaren) gebruikers hier grondig door worden opgeschrikt, is er echter geen reden tot paniek aangezien het in de meeste gevallen gewoon een vervuilde sensor betreft. Met een eenvoudige OBD2 scanner kun je een dergelijke storing eenvoudig zelf uitlezen en op die manier heel wat geld besparen.

Net zoals het vorige apparaatje, valt ook de Vues OBD2 scanner meteen op vanwege zijn eenvoudig en unieke gebruiksgemak. Met behulp van de kenmerkende plug & play technologie, kun je de compacte scanner eenvoudig op de OBD-poort van je wagen aansluiten waarna de storing op het duidelijke leesbare display verschijnt. 

Hoewel deze OBD2 scanner geschikt blijkt voor Mercedes, Audi en tal van andere merken – rekening houdend met een bouwjaar na 1996 – is het belangrijk om er zeker van te zijn dat het voertuig OBD 2 compatibel is. Toch reageren klanten bijzonder positief en wordt het apparaatje beloond met een mooie score van 4,6 sterren.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: hij wordt jou aangeboden tegen een zacht en vriendelijk prijskaartje wat hem meteen een pak toegankelijker maakt bij het grote publiek.

Compatibel: dit compacte en lichtgewicht apparaatje blijkt compatibel met bijna elk type automerk rekening houdend met een bijkomende OBD 2 compatibiliteit. 

Werkspanning: de OBD2 scanner kent een totale werkspanning van 9 tot 16 Volt en dit bij een werktemperatuur gaande van 0 tot maximaal 60ºC.

 

Nadelen:

Geen volvo’s: volgens één enkele koper zou deze OBD2 scanner niet geschikt zijn voor volvo’s.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. JTEX KW850 Diagnosecomputer Live Data / OBD2 / EOBD / CAN Handscanner

 

Ben je bereid om iets dieper in de buidel te tasten? Dan lijkt de JTEX KW850 OBD2 scanner – aangeboden en geleverd door Konwei – alvast het bekijken waard. Het betreft een compact en lichtgewicht apparaatje dat eenvoudig via een plug & play systeem op de OBD-poort aan te sluiten is. Vervolgens wordt de computer van de wagen volledig uitgelezen waarna de storing op het schermpje verschijnt. Dankzij de ingebouwde luidsprekers geniet je eveneens een hoorbare toon bij eender welke gereedheidscontrole.

Verder blijkt deze OBD2 scanner – die overigens aangepast blijkt aan Windows XP én Windows 7 – voorzien van een geïntegreerde geheugenkaart en meertalige communicatiemogelijkheden waaronder Nederlands. Eenmaal de storing op het schermpje verschijnt, zal het apparaat deze automatisch verhelpen waarna het MIL controlelampje meteen uitschakelt.

Hoewel dit apparaat niets aan het toeval overlaat, lijkt één koper allesbehalve tevreden met de aangeboden kwaliteit. Volgens deze gebruiker zou de OBD2 scanner niet werkzaam blijken met wagens van Renault. Uiteraard dien je jezelf ervan te vergewissen dat de wagen gebouwd werd na 1996 én OBD 2 compatibel blijkt.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: zijn compacte uitvoering en lichte gewicht maken deze scanner eenvoudig om overal mee naartoe te nemen.

Plug & play: dankzij het plug & play systeem is deze OBD2 scanner eenvoudig te installeren, zelfs voor minder ervaren gebruikers.

Gebruiksgemak: de scanner maakt gebruik van het Windows XP en Windows 7 platform en kan daarnaast nog meerdere malen geactualiseerd worden. Daarnaast is hij uitgerust met een duidelijk leesbaar display, biedt hij een automatische batterij check aan en kan hij moeiteloos gegevens afdrukken via de pc.

 

Nadelen:

Prijskaartje: in vergelijking met de andere toppertjes binnen dit segment, durven we stellen dat het hogere prijskaartje mogelijks wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. DynaBright – OBD2 Scanner voor Auto – Uitleesapparaat Auto – Storing Zoeken 

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze DynaBright OBD2 scanner die – net zoals de vorige toppertjes – in eerste instantie gekenmerkt wordt door zijn compacte uitvoering en lichte gewicht. Extra handig dus om hem in het handschoenenkastje van je wagen veilig op te bergen.

Verder blijkt de DynaBright OBD2 scanner eenvoudig op de OBD-poort van je wagen aan te sluiten – weliswaar rekening houdend met een bouwjaar na 1996 én een OBD 2 compatibiliteit. Vervolgens verschijnt te storing vrijwel meteen op het verlichte display waarna het apparaat deze automatisch zal uitlezen en wissen. Eenmaal de storing verholpen, zal het MIL controlelampje ook meteen uitschakelen waarna je de rit kunt hervatten.

Hoewel een kleine minderheid van mening is dat de metingen vrij onnauwkeurig zijn en de werking van het apparaat enige ervaring vereist; zijn de meeste klanten duidelijk overtuigd wat alsnog een mooie gemiddelde eindscore van 4,5 sterren oplevert.

 

Voordelen:

Werktemperatuur: deze compacte OBD2 scanner levert prachtig werk binnen een werktemperatuur gaande van 0 tot en met 60ºC.

Werkspanning: het spanningsbereik binnen voornoemde werktemperatuur bedraagt 9 tot 16 Volt.

Handig in gebruik: zijn compacte formaat en lichte gewicht dragen alvast bij aan het uiteindelijke gebruiksgemak. Verder wordt hij gekenmerkt door een helder verlicht display, een eenvoudig plug & play systeem en een groot toepassingsveld dat verschillende automerken omvat.

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het lage prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen ELM OBD2: ben je op zoek naar een ELM OBD2 car scanner dan is dit exemplaar van DynaBright uiteraard niet de best mogelijke aanbeveling.

Matige kwaliteit: één enkele koper vindt de werking van het apparaat achterhaald en de lezing van de meetresultaten behoorlijk onnauwkeurig.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. OBD Scanner – OBD2 – Auto uitlezen – Storing Verwijderen – NL Taal

 

We sluiten het rijtje af met de Strex OBD2 scanner die gekenmerkt wordt door zijn compacte formaat en lichte gewicht, wat het handiger maakt om hem eventueel in het handschoenenkastje van je wagen op te bergen. Dankzij het eenvoudige plug & play systeem kun je deze scanner eenvoudig op de OBD-poort van je wagen bevestigen, waarna het apparaatje automatisch op zoek gaat naar de storing. Eenmaal de storing bekend en uitgelezen, zal het MIL controlelampje vrijwel meteen uitschakelen.

Daarnaast blijkt deze OBD2 scanner – net zoals de meeste andere scanners overigens – gekenmerkt door een aparte USB-aansluiting. Op die manier kun je het apparaatje met je pc of laptop verbinden en de noodzakelijke data probleemloos uitprinten. Let wel dat de wagen in kwestie gebouwd moet zijn na 1996 én OBD 2 compatibel is.

Klanten reageren bijzonder positief op de kwaliteit, de nauwkeurige meetresultaten en de efficiëntie waarmee dit apparaat werkt. Slechts één koper is minder tevreden en oppert dat het apparaatje niet compatibel blijkt met het voertuig in kwestie.

 

Voordelen:

Meertalig: net zoals heel wat andere OBD2 scanners, blijkt ook dit apparaat in staat om in het Nederlands te worden ingeschakeld.

Installatie: dankzij het bekende plug & play systeem is deze OBD2 scanner eenvoudig aan te sluiten.

Handig in gebruik: deze scanner is in staat om bijna eender welke motorstoring aan het licht te brengen. Daarbij verschijnt niet alleen de storing maar ook een beschrijving van het desbetreffende probleem automatisch op het display.

 

Nadelen:

Bouwjaar na 1996: houd er wel rekening mee dat de OBD2 scanner alleen geschikt is voor wagens die na 1996 gebouwd werden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

ODB2 scanners Koopgids

 

Wanneer je regelmatig de baan op moet, is de kans op het flikkeren van een rood, geel of oranje lampje niet geheel onbestaande. Waar een rood lampje verbiedt om nog verder te rijden, duidt de aanwezigheid van een oranje of geel lampje vaak op een vervuilde sensor. Een dergelijke storing is vrij eenvoudig op te lossen en kun je makkelijk zelf uitlezen met behulp van een degelijke OBD2 scanner. Uiteraard moet je wagen daarvoor wel aan bepaalde eisen voldoen en is het belangrijk om toe te zien op een correcte aansluiten. Bekijk daarom de onderstaande koopgids alvast even alvorens je de verschillende OBD2 scanners – en eventuele aanbiedingen of leuke promoties – met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een OBD2 scanner en wat is zijn gebruiksgemak?

Voor wie regelmatig met de wagen onderweg is, klinkt een OBD2 scanner vast en zeker als muziek in de oren. Indien dat niet het geval is, dan willen wij daar met deze koopgids graag even verandering in brengen aangezien de aanschaf ervan voor elk van ons een goede aanbeveling zou kunnen zijn.

Zo is een OBD2 scanner een handig apparaatje waarmee het mogelijk wordt om bepaalde – minder drastische/ gevaarlijke – storingen even snel uit te lezen. Op die manier hoef je niet meteen naar de garage te hollen waardoor je niet alleen tijd maar vooral ook geld uitspaart aangezien het uitlezen van een storing – afhankelijk van de garage – makkelijk 50 à 70 euro kost. Het is overigens vaak een compact en lichtgewicht apparaatje dat je makkelijk in de kofferbak van je wagen of het handschoenenkastje kunt opbergen. Op die manier heb je hem altijd bij jou indien er onderweg iets mis mocht gaan.

Houd er wel rekening mee dat het gebruik van een OBD2 scanner enkel en alleen geschikt is voor het oplossing van een storing die gepaard gaat met een oranje of geel lampje. Wanneer een rood lampje inschakelt, dan betreft het vaak een groter/ ernstiger probleem en is het aangewezen om niet langer verder te rijden met de wagen. 

 

Wanneer is een OBD2 scanner een goede keuze?

Zoals hiervoor reeds kort vermeld, is het gebruik van een OBD2 scanner enkel en alleen aangewezen in combinatie met de inschakeling van een geel of oranje lampje. Dergelijke lampjes geven aan dat er ergens in de computer een storing werd vastgesteld die – in de meeste gevallen – betrekking heeft op een vervuilde sensor. Aangezien dergelijke problemen geen drastisch of gevaarlijk einde kennen, is het uitlezen van een soortgelijke storing een fluitje van een cent. Bijgevolg kun je dat makkelijk even zelf oplossen en hoef je er niet meteen voor langs de garage te passeren.

Echter, is het gebruik van een kwalitatieve OBD2 scanner aan enkele factoren verbonden. Zo is niet enkel het oranje/ gele lampje belangrijk maar dien je ook op de hoogte te zijn van het bouwjaar van je wagen en de OBD2 compatibiliteit. Zo blijkt niet elk type wagen compatibel te zijn met een OBD2 scanner waardoor dergelijke apparaten enkel en alleen gebruikt worden voor voertuigen die na 1996 gebouwd zijn.

Installatie, aansluiting en eventuele kenmerken

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je op zoek te gaan naar een degelijke OBD2 scanner aarzel dan niet om nog even verder te lezen. Zo is het belangrijk om de scanner correct op de OBD poort van je boordcomputer aan te sluiten. In de meeste gevallen gaat het om een eenvoudig plug & play systeem waarbij – zodra de scanner aangesloten wordt – de storing meteen op het (verlichte) display verschijnt. Vervolgens zullen de meeste OBD2 scanners de desbetreffende storing vrijwel automatisch gaan uitlezen alsook verdere informatie verschaffen over andere datagegevens.

Heel wat OBD2 scanners zijn overigens ook voorzien van een aparte USB-aansluiting waarmee het mogelijk wordt om een koppeling te maken naar je laptop of tablet. Op die manier kun je de storing(en) en/ of dataverkeer tevens ook afdrukken en – bij je eerstvolgende garagebezoek meenemen.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES