5 beste DAB+ autoradio’s Test Van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Beste DAB+ autoradio’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Tegenwoordig zijn er steeds meer chauffeurs die voor een degelijke autoradio installatie lijken te kiezen inclusief bijbehorende DAB+ functie. Het zal je dan ook niet verwonderen dat het huidige aanbod aanzienlijk is toegenomen en dit regelmatig voor heel wat keuzestress zorgt. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 huidige toppertjes binnen dit segment. We beginnen alvast met de Universele Autoradio met Bluetooth, jou aangeboden door Carcemy, en geleverd inclusief een gratis achteruitrijcamera. Daartegenover staat de Pioneer SPH-DA160DAB die gekenmerkt wordt door een bluetooth 5.0 functie waardoor draadloos streamen tot de mogelijkheden behoort. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste DAB+ autoradio’s (Reviews) van 2024

 

De Pioneer DAB+ autoradio’s en de Alpine DAB+ autoradio’s worden tot de populairste exemplaren binnen dit segment gerekend hoewel de Sony DAB+ autoradio’s en de Kenwood DAB+ autoradio’s zeker niet moeten onderdoen. Wij selecteerden alvast 5 topproducten, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts. Bedenk of je op zoek bent naar een DAB+ autoradio die je kunt inbouwen dan wel een opbouw of vrijstaand exemplaar en of de DAB+ autoradio over bluetooth moet beschikken of niet meteen? Neem rustig de tijd alvorens er de voor jou beste DAB+ autoradio uit te kiezen en wie weet is het wel een leuke aanbieding?

 

1. Universele Autoradio met Bluetooth, USB & Youtube – Navigatie – Handsfree Radio met Microfoon

 

Tussen de populairste en laagste geprijsde DAB+ autoradio’s zul je vast en zeker dit exemplaar van Carcemy kunnen spotten. Bovendien wordt er bij aankoop van deze autoradio gelijk een gratis achteruitrijcamera meegeleverd, wat heel wat klanten duidelijk weten te appreciëren. De gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren lijkt dan ook het meest logische gevolg te zijn.

Het betreft een universele autoradio die naast de befaamde DAB+ functie eveneens voorzien is van bluetooth, USB, navigatie en een ingebouwde microfoon waardoor je inkomende oproepen handsfree kunt beantwoorden. De 2 DIN DAB+ autoradio, ook wel omschreven als dubbel DIN, biedt eveneens een AM radio aan en is voorzien van een HD touchscreen van 7 inches.

Het pakket wordt geleverd inclusief een bijbehorende handleiding waaruit duidelijk wordt dat je deze 2 DIN autoradio eenvoudig zelf kunt installeren. Het komt erop neer om enkele kabels op het apparaat aan te sluiten of te opteren voor een ISO stekker waardoor het een kwestie van plug & play wordt.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: vanwege het vriendelijke prijskaartje durven we besluiten dat dit één van de goedkope opties binnen onze selectie is.

Formaat: deze unieke dubbel DIN DAB+ autoradio wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 178 x 102 x 43 mm en biedt bijgevolg een HD touchscreen display aan van 7 inches groot.

Geheugen: de Quad-Core 1.16GHz processor wordt aangevuld met een ruim geheugen en dito opslagcapaciteit gaande van 1GB RAM tot 16GB ROM.

Verpakkingsinhoud: de autoradio wordt geleverd inclusief een achteruitrijcamera, een voedingskabel, een audiokabel, een ISO stekker, een GPS antenne kabel, een wifi antenne en een informatieve handleiding.

 

Nadelen:

Installatie: volgens sommige klanten verloopt de installatie niet altijd van een leien dakje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Pioneer SPH-DA160DAB – Inclusief DAB+ Antenne – Apple Carplay – Android Auto

 

Net zoals het voorgaande product behoort ook de Pioneer SPH-DA160DAB tot de autoradio’s met bluetooth. Bovendien is het merk “Pioneer” een vaste waarde in het technologie en informatica-wereldje waardoor velen het dan ook als veruit beste merk beschouwen. Dit lijkt te worden bevestigd door de vele positieve klantreacties en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Kortom, de moeite waard om deze DAB autoradio eens even onder de loep te nemen.

Zo kies je met de Pioneer autoradio voor een multifunctioneel apparaat dat – dankzij een breedte van ruim 18 cm – kan beschouwd worden als een dubbel of 2 DIN autoradio. Bij aankoop wordt het geheel vervolledigd met een bijbehorende Pioneer DAB+ antenne, een microfoon om handsfree te bellen, een USB-verlengkabel, een Pioneer telefoonhouder en een instructieve handleiding. Daardoor lijkt zijn prijskaartje alvast min of meer gerechtvaardigd.

Verder garandeert de  autoradio een premium geluidskwaliteit dankzij de combinatie van het ruime uitgangsvermogen, de 13-bands grafische equalizer en de laagdoorlaat-/ hoogdoorlaatfilter. Naast de geïntegreerde FM- én DAB+ radio ontvangst, geniet je eveneens de aanwezigheid van een bluetooth 5.0 functie, Android, Apple CarPlay en Spotify functie. Kortom, de moeite waard om de aankoop van deze bluetooth autoradio op zijn minst te overwegen.

 

Voordelen:

Toebehoren: bij aankoop van deze DAB+ autoradio wordt een bijbehorende Pioneer DAB+ antenne geleverd alsook een Pioneer telefoonhouder, een microfoon, een USB-verlengkabel en een instructieve handleiding.

Handig in gebruik: de autoradio is eveneens voorzien van een handig Android besturingssysteem en de mogelijkheid tot het gebruik van Apple CarPlay.

Bluetooth: dankzij de geïntegreerde bluetooth 5.0 functie is het mogelijk om handsfree te bellen en/ of je favoriete muziek te streamen.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs zou misschien voor sommigen wel een domper op de feestvreugde kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Cartronix CTX-3611, 2 din autoradio Android 10, Bluetooth & USB, Navigatie , DAB+ , Wifi

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget niet meteen een bepalende factor dan lijkt dit apparaat van Cartronix misschien wel aan de verwachtingen te voldoen. Zo blijkt deze dubbel DIN autoradio verschillende frequentiebanden te ondersteunen gaande van FM tot DAB en DAB+ en daarnaast voorzien van bluetooth, USB, navigatie en wifi waardoor hij ook als internetradio kan worden gebruikt.

Verder is de dubbel DIN autoradio, die gebruik maakt van het Android 10 besturingssysteem, uitgerust met een HD touchscreen van 7 inches groot waarop alle gegevens en instellingen duidelijk worden weergegeven. Hij levert daarbij 16GB opslaggeheugen, 2GB RAM geheugen, de mogelijkheid om handsfree te bellen en muziek te streamen door middel van bluetooth én een 4 x 45 Watt geluidsversterker.

Kortom, deze unieke Cartronix DAB+ autoradio beschikt over heel wat leuke extra’s waardoor hij echt een paradepaardje wordt. Ondanks de hoge prijs reageren klanten positief en belonen hem met 5 sterren.

 

Voordelen:

Installatie: de installatie is een fluitje van een cent op voorwaarde dat de wagen uitgerust is met een inbouwframe en bijbehorende ISO aansluiting. Op die manier is het een kwestie van plug & play.

Aansluitingen: de Cartronix CTX-3611 levert heel wat verschillende aansluitingsmogelijkheden waaronder USB, subwoofer, GPS antenne ingang, wifi antenne ingang, een externe microfooningang en 2 Micro SD ingangen.

Handig in gebruik: de dubbel DIN autoradio met 7 inch HD touchscreen display en Android 10 besturingssysteem is eveneens voorzien van bluetooth, USB, een ingebouwde microfoon, navigatie en wifi.

Geheugen: je geniet een standaard opslaggeheugen van 16GB aangevuld met een maximaal werkgeheugen van 2GB.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je van plan om deze autoradio aan te schaffen dan dien je wel rekening te houden met zijn hoge prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Alpine CDE-205DAB Autoradio met DAB – CD – Bluetooth – USB

 

In vergelijking met het vorige product lijkt deze CDE-205DAB autoradio van Alpine wel een echte aanbieding te zijn, alhoewel hij niet direct over de laagste prijs beschikt. In tegenstelling tot de vorige exemplaren betreft het hier een enkel DIN autoradio die meerdere frequentiebanden lijkt te ondersteunen gaande van FM tot DAB en DAB+ waardoor hij meteen tot de topklasse behoort.

Verder blijkt de CDE-205 autoradio eveneens uitgerust met bluetooth en in staat om naast radio en USB ook cd-bestanden af te spelen. Je geniet daarbij een shuffle functie aangevuld met een subwoofer aansluiting, stuurwielbediening en de mogelijkheid om, via bluetooth, handsfree te bellen.

Heel wat klanten spreken van een loepzuivere geluidskwaliteit in combinatie met een correcte prijs wat opnieuw leidt tot een gemiddelde eindscore van maar liefst 5 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Aansluitingen: de enkel DIN autoradio is voorzien van meerdere aansluitingsmogelijkheden waaronder een USB-poort, 3 RCA aansluitingen, een USB aan de voorzijde én een AUX ingang eveneens aan de voorzijde.

Voorpaneel: het apparaat is voorzien van een afneembaar voorpaneel dat je veilig kunt opbergen in het daarvoor voorziene én meegeleverde opbergdoosje.

Ontvangst: hij is in staat om zowel FM radio als DAB en DAB+ radio te ontvangen.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks de algemene tevredenheid durven we toch stellen dat het prijskaartje door sommigen als een struikelblok zal worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Sony XAV-AX1005DB – Autoradio dubbeldin – Apple CarPlay – DAB+ – Bluetooth – USB

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke dubbel DIN autoradio van Sony die meteen opvalt vanwege zijn unieke en uiterst responsieve aanraakscherm van 6,2 inches groot. Meteen na het opstarten wordt duidelijk dat hij eveneens is uitgerust met de mogelijkheid tot Apple CarPlay-connectiviteit wat niet elke DAB+ autoradio gegeven is.

De Sony XAV-AX1005DB autoradio, die voor het eerst het levenslicht zag in 2019, blijkt gekenmerkt door een maximaal formaat van 15 x 50 x 15 cm inclusief een inbouwdiepte van 10 cm. Hij is voorzien van bluetooth 4.2 en levert moeiteloos 3 afzonderlijke kanalen die elk een maximaal vermogen garanderen van 55 Watt. Op die manier kun je gebruik maken van de 3 belangrijkste frequentiebanden waaronder FM radio, AM radio en DAB+ radio.

Uiteraard geniet je ook tal van extra’s zoals een bassboost functie, een subwoofer regeling, een handige equalizer, een shuffle functie en diverse aansluitingsmogelijkheden. Slechts één koper vindt het behoorlijk jammer dat er geen DAB antenne wordt meegeleverd.

 

Voordelen:

Aansluitingen: de verschillende USB aansluitingen worden aangevuld met ingang voor de achteruitrijcamera, een AUX ingang aan de voor- én achterzijde en maar liefst 3 RCA aansluitingen.

Handsfree bellen: met behulp van bluetooth en de microfoon wordt het mogelijk om inkomende gesprekken handsfree te beantwoorden.

Beeldscherm: de DAB+ autoradio is voorzien van een helder en duidelijk leesbaar RDS touchscreen beeldscherm van 6,2 inches groot. Hij levert hierbij 10 display regels per keer en maar liefst 6 voorkeurzenders.

 

Nadelen:

Geen antenne: uit de reactie wordt duidelijk dat er geen DAB antenne wordt meegeleverd op het moment van aankoop.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

DAB+ autoradio’s Koopgids

 

Wat is een DAB+ autoradio en welke mogelijkheden biedt hij? Met welk formaat moet je rekening houden en over welke aansluitingsmogelijkheden beschikt het apparaat? In de onderstaande koopgids proberen wij een antwoord te bieden op deze en tal van andere prangende vragen. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de gids even rustig door te nemen alvorens je de verschillende apparaten en eventuele aanbiedingen of promoties met elkaar gaat vergelijken. 

Wat is DAB+ en het gebruiksgemak?

DAB+ is de Europees erkende afkorting voor “Digital Audio Broadcoast” en duidt op een Europees systeem dat in staat is om een digitaal radiosignaal te waarborgen. Dat verklaart meteen waarom DAB of DAB+ ook wel eens kortweg omschreven wordt als “Digital Radio”. Dankzij de aanwezigheid van het digitale signaal zul je bij een DAB of DAB+ radio alvast geen hinder meer ondervinden van ruis, wat bij zijn voorloper de FM radio jammer genoeg nog wel het geval was.

Uiteraard bestaat de AM/FM radio voorlopig nog alhoewel het de bedoeling is om in de loop der jaren helemaal over te schakelen op het gebruik van een DAB of DAB+ radio. Naast het feit dat je niet langer hinder ondervindt van ruis, biedt een DAB en DAB+ radio veel meer mogelijkheden naar de verschillende zenderkanalen toe. Bovendien zijn de meeste DAB+ radio’s eveneens voorzien van een helder en duidelijk leesbaar display al dan niet aangevuld met een navigatie en GPS functie.

 

Het type in functie van het formaat

Onderzoek heeft ondertussen al meermaals aangetoond dat steeds meer mensen lijken te kiezen voor een DAB of DAB+ autoradio vanwege de vele mogelijkheden ten opzichte van de eerder vernoemde FM radio. Indien je op zoek gaat naar de geschikte DAB+ autoradio dan zul je gelijk kunnen vaststellen dat we een onderscheid kunnen maken tussen 2 types op basis van het formaat.

Zo kun je enerzijds opteren voor een enkel DIN DAB+ autoradio en anderzijds voor een dubbel DIN waarbij het grootste verschil tussen de beide autoradio’s zich vooral situeert op het gebied van het formaat. Zo kent een 1-DIN autoradio een maximaal formaat van 180 x 150 x 50 mm terwijl een 2-DIN autoradio maar liefst dubbel zo groot is en gekenmerkt wordt door een totale afmeting van 180 x 150 x 100 mm. Dat betekent eveneens dat je voor de installatie van een dubbel DIN autoradio ook veel meer ruimte zult moeten voorzien. 

Anderzijds biedt een dubbel DIN radio een vrij groot display waardoor je probleemloos GPS navigatie kunt gebruiken én het zelfs mogelijk wordt om je favoriete film en/ of serie af te spelen.

Aansluitingsmogelijkheden, opties en extra kenmerken in functie van de prijs

Bij de aankoop van een degelijke DAB+ autoradio zou je verder ook rekening kunnen houden met de aansluitingsmogelijkheden. Zo zullen de meeste apparaten wel voorzien zijn van een USB en/ of AUX aansluiting maar zullen slechts enkelen eveneens zijn uitgerust met een stuurwielbediening, een subwoofer aansluiting en een SD kaartje. 

Bedenk dat het daarnaast ook wel handig kan zijn om over bepaalde extra opties en kenmerken te beschikken gaande van een bluetooth en wifi functie tot een navigatiefunctie, een geïntegreerde cd-speler en de mogelijkheid om handsfree inkomende oproepen te beantwoorden. 

Uiteraard zal dit alles wel een bepaald prijskaartje met zich meebrengen dat, in meer of mindere mate, door deze extra kenmerken en opties zal worden beïnvloed. Zo kan het prijskaartje makkelijk variëren van zo’n 40 à 50 euro voor een standaard basis enkel DIN autoradio met DAB+ functie tot maar liefst 950 euro of meer voor het neusje van de zalm met alles erop en eraan. Indien je maar heel sporadisch een keertje de wagen neemt, is het uiteraard niet nodig te investeren in een dergelijk duur apparaat. Echter, als je regelmatig de baan op moet en echt op zoek bent naar tal van extra functies, dan voorzie je maar beter een iets ruimer budget.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een DAB+ autoradio?

Een DAB of DAB+ autoradio staat voor “Digital Audio Broadcast” en verwijst hierbij naar een algemeen aanvaard Europees systeem dat in staat is om een digitaal radiosignaal uit te zenden. In de volksmond durft men daarom DAB of DAB+ autoradio ook wel eens af te korten tot “Digital Radio” of de zogenaamde digitale radio.

We stellen vast dat steeds meer mensen lijken te kiezen voor een DAB+ autoradio, als verbeterde versie van de eerder vernoemde DAB autoradio. En dat heeft natuurlijk ook zo zijn redenen. Zo zul je met de DAB en DAB+ autoradio’s alvast geen hinder meer ondervinden van ruis, wat bij de FM autoradio jammer genoeg wel nog het geval was. Dat is eenvoudig te verklaren vanwege het digitale systeem.

Daarnaast biedt het DAB+ systeem ook een veel ruimer bereik aan op het gebied van kanalen en zenders waardoor je meer keuze hebt om naar een bepaald kanaal te luisteren in binnen- én of buitenland. Uiteraard zullen de meeste Nederlandse én Belgische DAB+ autoradio’s nog steeds het FM systeem ondersteunen, maar dit zou in de toekomst wel eens kunnen verdwijnen.

Q2: Waarom kies je voor een DAB+ autoradio?

Ben je nog altijd aan het twijfelen of je nu wel of niet voor een DAB+ autoradio moet kiezen, dan kan het misschien helpen om de onderstaande mogelijkheden en pluspunten even snel door te nemen. 

Zoals in het antwoord op de eerste vraag duidelijk werd, maakt de DAB+ autoradio gebruik van een digitaal systeem, wat bij de FM radio niet het geval is. De aanwezigheid van dit digitale systeem zorgt ervoor dat de kans op ruis zo goed als verleden tijd is waardoor het aangenamer luisteren is dan naar een standaard FM radio.

Daarnaast zijn er ook veel meer mogelijkheden op het gebied van luisterkanalen en zenders waartussen je probleemloos kunt schakelen. En afhankelijk van je keuze tussen een dubbel dan wel enkel din, is het mogelijk om er extra opties zoals navigatie en GPS op aan te sluiten.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES