Laatste update: 02.10.22

 

Beste polijstmachines – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met behulp van een kwalitatieve en degelijke polijstmachine is het mogelijk om oneffen structuren terug glad te maken en gladde structuren, zoals bijvoorbeeld de carrosserie van je wagen, eens extra te doen glanzen. Toch zorgt het ruime aanbod vaak voor heel wat keuzestress. Om het voor jou enigszins wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele hedendaagse topproducten. Zo lijkt de Powerplus POWX0474 polijstmachine alvast een goede aanbeveling vanwege zijn veelzijdigheid. Zo kun je hem gebruiken bij de behandeling van wagens, boten en motoren. Daarnaast zou je even goed kunnen opteren voor de Westfalia Batterij Polijstmachine die geleverd wordt inclusief een krachtige ingebouwde accu en 4 handige accessoires en opzetstukken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

11 beste polijstmachines (Reviews) van 2022

 

Het ruime aanbod aan polijstmachines maakt het niet altijd evident om een keuze te maken. Zo zijn er tal van merken die 1 of meerdere polijst- én poetsmachines in de aanbieding hebben staan. Of je daarbij kiest voor een Makita polijstmachine, een Dual Action polijstmachine of een Festool polijstmachine is uiteraard een persoonlijke keuze. Wij zetten alvast 7 toppertjes op een rijtje rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten. Besef tevens dat de beste polijstmachine niet altijd het duurste apparaat uit het rijtje hoeft te zijn. Zo zijn er eveneens heel wat aanbiedingen en/ of goedkope machines die de moeite waard zijn.

 

 

Powerplus polijstmachine

 

1. Powerplus POWX0474 Polijstmachine Poetsmachine 1200 W

 

Door te kiezen voor de eerste polijstmachine uit het rijtje, kies je meteen voor een topper van formaat, geleverd en aangeboden door Powerplus. Aan de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren en de overtuigende reacties te zijn, blijkt dit apparaat tevens ook één van de populairste polijstmachines uit het rijtje. Wat hem meteen al de moeite waard maakt om even van naderbij te bekijken.

Zo wordt hij gekenmerkt door een 3 meter lang snoer dat je eenvoudigweg in het stopcontact kunt pluggen, rekening houdend met een aansluitspanning van 230 Volt. Eenmaal vervolgens correct ingeschakeld, kan hij moeiteloos een vermogen van 1200 Watt behalen aangevuld met een maximaal onbelast toerental van 3300 omwentelingen per minuut.

Zijn compacte formaat en relatief beperkte gewicht van 4,5 kg maken van hem een makkelijk hanteerbaar instrument én bijgevolg aangenaam om mee te werken. Je bent overigens verzekerd van een handige polijstschijf met een diameter van 180 mm en maar liefst 10 meegeleverde extra accessoires. Kortom, de ideale poets- én polijstmachine voor zowel de professionele klusser als echte doe-het-zelver.

 

Voordelen:

Snoerlengte: met een snoerlengte van maar liefst 3 meter lang, geniet je toch al heel wat bewegingsvrijheid.

Vermogen: op het moment dat de polijstmachine met het lichtnet verbonden én ingeschakeld wordt, kan hij makkelijk een piekvermogen van 1200 Watt behalen. Dit komt overeen met een onbelast toerental van wel 3300 omw/min.

Toerental: het maximale onbelaste toerental mag dan wel 3300 omw/min bedragen, toch is het mogelijk om het toerental eigenhandig in te stellen gaande over een bereik van 600 tot 3300 min-1.

Handig in gebruik: de polijstspons met een doorsnede van 180 mm kan makkelijk en snel met de schuurschijf worden verwisseld. Dit maakt hem niet alleen geschikt als polijstmachine om de auto opnieuw te doen glanzen maar eveneens ideaal om boten of motoren onder handen te nemen.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: ben je van plan om deze polijstmachine aan te kopen, besef dan wel dat hij een maximaal geluidsniveau kent van maar liefst 97 dB.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Accu polijstmachine

 

2. Westfalia Batterij Polijstmachine 80 mm incl. 4 accessoires en accu

 

Wil je optimale bewegingsvrijheid genieten, kies dan voor een snoerloze polijstmachine zoals dit exemplaar van Westfalia. Deze blijkt voorzien van een krachtige geïntegreerde 12V Li-Ion accu die makkelijk en snel kan worden opgeladen. Zo hoef je niet steeds in de buurt van een stopcontact te werken, wat door velen wel als een meerwaarde wordt beschouwd en de beoordeling van 5 sterren perfect kan verklaren.

Zodra de batterij volledig is opgeladen, kan hij makkelijk een vermogen van 1200 Watt bereiken aangevuld met een traploos instelbaar toerental gaande van 0 tot maar liefst 3000 omw/min. Daarbij komt nog eens dat hij geleverd wordt in een stootvaste kunststof opbergkoffer inclusief een wollen pad, een microvezelpad, een schuurschijfje en een 80 mm polijstpad. Dankzij de klittenbandaansluitingen is het overigens ook mogelijk om andere schijven van 80 mm doorsnede op de machine te plaatsen.

Verder kunnen we stellen dat deze poets/ polijstmachine voorzien is van alle comfort en veiligheid en daarbij niet alleen een asvergrendeling aanbiedt maar tevens ook een on/ off veiligheidsschakelaar.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de polijstmachine wordt jou aangeboden in een degelijke kunststof opbergkoffer die daarnaast verder wordt aangevuld met een 80 mm polijstpad, een microvezelpad, een wollen pad en een schuurschijfje.

Klittenbandsluiting: in tegenstelling tot sommige andere machines, is dit apparaat afgewerkt met een klittenbandsluiting. Ideaal om andere polijstschijven van 80 mm op te installeren.

Toerenbereik: deze polijstmachine levert een ruim, overigens traploos instelbaar, toerenbereik aan dat varieert van 0 tot 3000 omw/min.

 

Nadelen:

Prijzig: indien je niet alleen op zoek bent naar het beste merk maar tevens ook het laagste prijskaartje, dan is deze polijstmachine met accu misschien niet de allerbeste oplossing uit dit rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Excentrische polijstmachine

 

3. Hofftech Haakse Polijstmachine Excentrisch 650 Watt Inclusief 8 polijstpads

 

Met de Hofftech polijstmachine kies je voor een haakse excentrische machine die probleemloos een vermogen van 650 Watt kan bereiken inclusief een polijstoppervlakte van maar liefst 125  mm. Houd er wel rekening mee dat je hem moet aansluiten op het lichtnet en bijgevolg steeds in de buurt van een stopcontact zult moeten werken.

Eenmaal hij echter correct wordt aangesloten, kan hij makkelijk zijn piekvermogen bereiken alsook een maximaal toerental van 6400 rpm. Bovendien kan dit toerental traploos worden ingesteld te beginnen vanaf 2000 omwentelingen per minuut. Zijn compacte formaat en relatief lichte gewicht maken van hem overigens een handzaam en comfortabel apparaatje. Kortom, handig om krassen en kleine beschadigingen te verwijderen op de carrosserie van je wagen, boot, motor of caravan.

Een blik op de online reviews toont dan ook meteen een mooie eindscore van 5 sterren aan waarbij de klant zelfs spreekt van een topmachine! Bovendien is deze polijstmachine volgens de klant eveneens geschikt om door beginners te worden gebruikt wat uiteindelijk wel een meerwaarde is.

 

Voordelen:

Voeding: je dient de polijstmachine op het lichtnet aan te sluiten dankzij het 3 meter lange snoer. Houd daarbij rekening met een aansluitspanning van 230 Volt.

Vermogen: eenmaal de machine in het stopcontact wordt geplugd, kan hij makkelijk een piekvermogen van wel 650 Watt behalen inclusief een onbelast toerental van maximaal 2000 omw/min.

Toerental: het toerental van deze machine is traploos instelbaar en voorzien van een ruim bereik van 2000 tot 6500 omw/min.

Verpakkingsinhoud: de haakse polijstmachine wordt geleverd inclusief 2 lamswollen pads, 6 foam pads en een 125 mm padhouder.

 

Nadelen:

Geen accu: houd er rekening mee dat deze polijstmachine enkel en alleen werkt wanneer hij aangesloten is op het stroomnet.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Polijstmachine

 

4. Polijstmachine Poetsmachine 1600 Watt set 5 400100 Tectake

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan kun je altijd nog opteren voor deze unieke poets- en polijstmachine van Tectake. Misschien iets duurder in vergelijking met de andere apparaten in deze selectie, maar daar lijken de meeste klanten zich niet aan te storen. Getuige de mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 4,9 sterren.

Bovendien omvat dit hoge prijskaartje tal van handige accessoires en opzetstukken waaronder diverse steunschijven met een verschillende diameter, 3 gewafelde polijstpads, een washandschoen, 2 microfiber doekjes en een polijstspons. Door hem correct op het stroomnet aan te sluiten, rekening houdend met een spanning van 230 Volt, kan hij overigens moeiteloos een piekvermogen van 1600 Watt leveren. Daarbij geniet je een ruim traploos instelbaar toerenbereik van 600 tot 3000 omw/min.

Daarnaast blijkt deze polijstmachine eveneens voorzien van een 180° draaibare handgreep, 7 verschillende standen en een helder en duidelijk leesbaar display. Handig in gebruik maar door sommigen toch wel als een zwaar toestel beschouwd qua gewicht.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de polijstmachine is voorzien van alle mogelijke comfort zoals de aanwezigheid van een draaibare handgreep, een helder display en de mogelijkheid om te schakelen tussen 7 standen.

Toerental: je geniet een onbelast toerental van maximaal 600 omw/min en een ruim toerenbereik, overigens traploos instelbaar, van 600 tot 3000 omw/min.

Klittenbandsluiting: de aanwezige klittenbandsluiting maakt het mogelijk om diverse andere polijstschijven met dezelfde diameters op het apparaatje te monteren.

 

Nadelen:

Gewicht: in vergelijking met sommige andere polijstmachines weegt dit exemplaar toch wel wat zwaarder.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vonroc polijstmachine

 

5. Vonroc Polijstmachine Ø125MM Dual action 650 Watt

 

Met de Vonroc polijstmachine kies je dan weer voor een krachtige dual action machine die uitermate geschikt is om de carrosserie van bijvoorbeeld je boot of wagen te poetsen en polijsten. Daarbij kunnen eventuele kleine krassen en/ of andere beschadigingen en oxidaties probleemloos worden verwijderd. Daarnaast kan dit type apparaat eveneens gebruikt worden om wax aan te brengen en de lak nog meer te doen glanzen.

Net zoals de meeste andere polijstmachines uit dit rijtje, dien je ook dit apparaat op het stroomnet aan te sluiten. Wees hierbij alert voor een aansluitspanning van 230-240 Volt over een frequentie van 50 Hz. Daardoor kan een maximaal vermogen van 650 Watt bereikt worden inclusief een traploos instelbaar toerenbereik gaande van 2000 tot 6800 omw/min. Hij wordt hierbij aangevuld met een variable snelheidsregeling.

Verder zul je zien dat de polijstmachine geleverd wordt met tal van handige accessoires en opzetstukken zoals de 3 gekleurde polijstschijven van 125 mm diameter. Dankzij de aanwezige klittenband kunnen eveneens andere polijstschijven op dit apparaat worden gemonteerd. Houd er wel rekening mee dat ze eenzelfde diameter van 125 mm kennen.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de PM504AC polijstmachine wordt geleverd in een stevige toolbag inclusief 2 oranje polijstschijven van 125 mm, een fijne zwarte 125 mm polijstschijf, een witte 125 mm polijstschijf, een 125 mm steunschijf en een steeksleutel.

Vermogen: zodra hij correct wordt ingeschakeld, kan hij makkelijk een totaal vermogen van maar liefst 650 Watt behalen.

Toerental: je geniet een bijzonder ruim traploos instelbaar toerenbereik dat varieert van 2000 tot maximaal 6800 omwentelingen per minuut.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: met een geluidsniveau van maximaal 86 dB maakt deze polijstmachine toch behoorlijk wat lawaai.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Ferm polijstmachine

 

6. Ferm Industrial Poetsmachine 1400W Ø180MM 4m rubberen kabel

 

Je kunt natuurlijk ook opteren voor deze unieke betaalbare Ferm polijstmachine die jou wordt aangeboden inclusief 2 afzonderlijke polijstschijven, een stevige opbergtas en een steunschijf. Daarbij wordt de Ferm polijst- en poetsmachine voorzien van een 4 meter lang snoer dat eenvoudigweg in het stopcontact dient geplugged te worden. Hierbij geniet je een aansluitspanning van 220-240 Volt over een frequentie van 50 Hz.

Zodra de machine vervolgens correct wordt ingeschakeld, levert hij moeiteloos een piekvermogen van 1400 Watt op aangevuld met een onbelast toerental van maximaal 1000 omw/min. Echter is het uiteindelijke toerenbereik, dat overigens traploos instelbaar is, nog groter gaande van 1000 tot 3300 omw/min. Hij wordt hierbij aangevuld met een M14 spindel en een schijfdiameter van maar liefst 180 mm.

Ondanks het hoge geluidsniveau van 97 dB zien we toch vooral positieve reacties van tevreden klanten verschijnen. Zo blijken ze niet alleen overtuigd van de aangeboden duurzaamheid en kwaliteit maar ook van de gebruiksvriendelijkheid.

 

Voordelen:

Vermogen: door de polijstmachine op het lichtnet aan te sluiten, kun je makkelijk en snel een ruim vermogen van 1400 Watt bereiken.

Toerental: de machine wordt eveneens voorzien van een traploos instelbaar toerenbereik variërend van 1000 tot maximaal 3300 omw/min.

Verpakkingsinhoud: de polijstmachine wordt geleverd in een stevige opbergtas die eveneens diverse accessoires bevat. Zo vind je er een steunschijf van 180 mm diameter in terug inclusief klittenband, een spons polijstschijf, een wollen polijstschijf en een inbussleutel.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: net zoals bij het eerste product het geval, moet je ook hier rekening houden met een vrij hoog geluidsniveau van maximaal 97 dB.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Roterende polijstmachine

 

7. Einhell CC-PO 90 Polijstmachine 90 W Polijstschijf: 240 mm

 

Tenslotte kunnen we het rijtje afsluiten met de CC-PO 90 polijstmachine die jou aangeboden wordt door het bekende merk Einhell. Dankzij de krachtige motor die perfect inschakelt zodra je de Einhell polijstmachine met het stroomnet verbindt, kan hij probleemloos verschillende laksoorten behandelen en onderhouden.

De motor levert daarbij een maximaal vermogen van maar liefst 90 Watt aangevuld met ongeveer 3700 trillingen per minuut, wat behoorlijk veel is. Hij is daarbij voorzien van een polijstschijf met een diameter van 240 mm en wordt geleverd inclusief enkele polijstdoeken.

Wanneer we de reacties op het product bekijken, dan zien we voornamelijk positieve beoordelingen van tevreden klanten. Daarbij wordt niet alleen de correcte prijs-kwaliteitverhouding geprezen maar ook de gebruiksvriendelijkheid en de duurzaamheid van het apparaat.

 

Voordelen:

Voeding: de polijstmachine is voorzien van een bijzonder krachtige motor die, zodra verbonden met het stroomnet, een ruim vermogen van 90 Watt garandeert.

Schijfdiameter: hij wordt gekenmerkt door een ruime schijfdiameter van 240 mm.

Aansluiting: je geniet een ruime aansluitspanning van maar liefst 230 Volt over een frequentie van 50 Hz.

 

Nadelen:

Enkel 240 mm: ben je van plan om deze polijstmachine aan te kopen, houd er dan rekening mee dat hij enkel en alleen kan gebruikt worden voor polijstdoeken van 240 mm.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Polijstmachine Poetsmachine

 

Deze set van Tectake bevat een polijstmachine met verschillende standen die traploos instelbaar zijn en vele verschillende accessoires. De polijstmachine bereikt tussen 0 en 3000 omw/min en weegt 3 kg. Het toestel beschikt over een knop voor continu gebruik en is ook uitgerust met een normale handgreep en een staaf handgreep.

Dit apparaat wordt geleverd met 3 verschillende steunschijven: 1 van 125 mm, 1 van 150 mm en 1 van 180 mm. Verder krijg je er nog 5 polijst pads, 8 zachte polijst pads, 2 reserveonderdelen en een koffer bij.

Hoewel sommige kopers de kwaliteit van het apparaat ondermaats vinden zijn ze toch tevreden over de werking en de prijs die ze ervoor betalen. Het maakt nogal wat geluid tijdens gebruik maar is wel heel makkelijk in gebruik.

Ben je op zoek naar een goede polijstmachine om bepaalde oppervlakten terug glad en mooi te maken? Misschien is dit model van Tectake wel wat jij zoekt. Het is misschien niet meteen één van de goedkoopste apparaten maar het is wel afkomstig van het bekende merk Tectake. Dit staat voor heel veel mensen gelijk aan kwaliteit en degelijkheid en wordt daarom door velen aanzien als het beste merk.

 

Voordelen:

Vermogen: deze polijstmachine beschikt over een motor die is uitgerust met een vermogen van maar liefst 1400 watt.

Handig in gebruik: de machine is voorzien van traploos instelbare snelheidsstanden. Het toestel weegt slechts 3 kg en is daardoor vrij gemakkelijk te gebruiken.

Comfort: het toestel is voorzien van een normale handgreep en er is zelfs een staaf handgreep beschikbaar.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: niet alle kopers zijn helemaal tevreden over de kwaliteit van het product. Volgens één gebruiker is deze polijstmachine helemaal niet zo duurzaam.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Carpoint Polijstmachine 230V 120W

 

Deze auto polijstmachine heeft een krachtig vermogen en is perfect voor het polijsten of poetsen van gelakt autoplaatwerk. Het apparaat heeft een aan- en uitschakelaar en de handgreep is comfortabel. Het toestel wordt geleverd met twee polijstvachten die je op het polijstwiel kunt bevestigen.

Dit apparaat is perfect voor mensen die over een beperkt budget beschikken en op zoek zijn naar goedkope polijstmachines. Het is aangeraden om je auto eerst goed te wassen voor je begint met polijsten, zo vermijd je krassen.

De gebruikers geven een goed advies over dit degelijke apparaat. Het toestel is makkelijk te bedienen en heeft een gunstige prijs/kwaliteitverhouding. De machine is duurzaam maar heeft ook één minpunt: het snoer mocht wel wat langer zijn.

Indien je liever niet zoveel geld wenst uit te geven aan een degelijke polijstmachine, dan loont het misschien wel de moeite om dit model eens te bekijken. Deze polijstmachine van Carpoint heeft werkelijk de laagste prijs wanneer we deze vergelijken met de andere 4 producten die we in de selectie hebben opgenomen.

 

Voordelen:

Kostenplaatje: deze polijstmachine zul je zeker bij de goedkope apparaten kunnen terugvinden. Ideaal dus als je een eerder beperkt budget hebt.

Kracht: in vergelijking met het vorige apparaat is dit model misschien iets minder krachtig. Toch heeft het nog steeds een vermogen van wel 120 watt.

Doel: deze polijstmachine is hoofdzakelijk geschikt om gelakt autoplaatwerk te gaan poetsen en heel mooi te gaan glad polijsten.

Gebruiksgemak: er is een aan- en uitknop voorzien net zoals er ook een handige handgreep beschikbaar is.

 

Nadelen:

Snoer: het apparaat is voorzien van een snoer. Een kleine minderheid van de kopers had het snoer toch net iets langer willen zien zodat er nog wat meer bewegingsruimte gecreëerd werd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Einhell CC-PO Polijst en Schuurmachine

 

Deze polijstmachine van Einhell is een krachtig apparaat met een vermogen van 1100 Watt waarmee je een toerental van 1000 tot 3500 toeren per minuut kunt behalen. Het toestel is uitgerust met een elektronische toerenregelaar met LCD display en is voorzien van een ingebouwde asvergrendeling om makkelijk van schijf te wisselen.

De schuur- of polijstschijven kun je makkelijk aan de machine bevestigen met de klittenbandbevestiging. Dankzij de soft grip handgreep is de machine comfortabel in gebruik. Het apparaat wordt geleverd met verschillende accessoires: twee polijstschijven, 6 schuurschijven met 3 verschillende maten.

De enige koper die momenteel een beoordeling heeft geschreven over dit product is tevreden over de goede kwaliteit ervan en vindt het zijn prijs meer dan waard. Het toestel is handig in gebruik en is duurzaam. Het is een mooie polijstmachine aanbieding.

Als je op zoek bent naar een krachtige polijstmachine dan is het ergens wel logisch dat je daar ook iets meer zult voor hoeven te betalen. Dit is met deze polijstmachine van het merk Einhell helemaal het geval. Toch hoef je niet meteen te schrikken want het is zeker en vast niet de duurste polijstmachine uit onze lijst.

 

Voordelen:

Vermogen: dit is daadwerkelijk één van de krachtige polijstmachines uit onze lijst. Dit apparaat is voorzien van een motor die een vermogen heeft van maar liefst 1100 watt.

Toebehoren: bij de aankoop van deze polijstmachine krijg je er ook een aantal extra toebehoren bij. Denk maar aan enkele polijstschijven, 3 extra opzetstukken waarbij er eentje uit schuimstof gemaakt is.

 

Nadelen:

Prijs: alle kopers zijn helemaal overtuigd van de vele voordelen van dit product en voor hen zijn er geen nadelen aan verbonden. Toch zou de iets hogere prijs misschien wel een struikelblok kunnen zijn voor een aantal klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

11. HBM Profi Polijstmachine op Accu

 

De schijf van deze polijstmachine van Lemato heeft een diameter van 100 mm. Dit product behoort tot de categorie van goedkope polijstmachines dankzij de lage prijs. De toerenregeling van het toestel is instelbaar en het is geschikt voor het polijsten van koplampen. De machine is licht van gewicht en is compact dus je kunt het makkelijk overal mee naartoe nemen.

Het apparaat bereikt een onbelast toerental van 1500 tot 3000 omw/min. Het artikel wordt geleverd met verschillende accessoires zoals een steunpad, een foam pad, een lamswol pad en een polijstpad, allemaal met een diameter van 100 mm.

Volgens de gebruiker die een review geschreven heeft werkt dit apparaat naar behoren. Het toestel is van topkwaliteit en je betaalt er een degelijke prijs voor. De machine is handig in gebruik en is ook duurzaam.

Dankzij deze polijstmachine van Lemato kun je vanaf nu elk oppervlak weer mooi glad en glinsterend maken. Het is niet meteen één van de krachtige apparaten maar dit hoeft misschien ook niet afhankelijk van waarvoor je het wilt gebruiken en hoe vaak. Bekijk daarom zeker eens de voor- en nadelen van dit product.

 

Voordelen:

Toebehoren: je krijgt er bij de aankoop heel wat extra benodigdheden bij. Denk maar aan steunpads en foampads.

Vermogen: het apparaat heeft een vermogen van ongeveer 10,8 watt. Het is vooral geschikt om de koplampen van je wagen te polijsten.

Gebruiksgemak: het apparaat werkt op basis van een accu die je af en toe hoeft op te laden.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: slechts één enkele koper vindt de kwaliteit van de polijstmachine niet wat deze zou moeten zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Polijstmachines Koopgids

 

Wat is een polijstmachine en waarvoor kun je deze zoal gebruiken? Moet je rekening houden met verschillende types en stroomvoorzieningen of is er slechts 1 model beschikbaar? Wij zoeken het graag voor jou uit en proberen een antwoord te bieden op deze en tal van andere vragen. Neem daarom onze koopgids alvast even door alvorens je de verschillende polijstmachines met elkaar gaat vergelijken. Verder is het een aanbeveling om aandachtig te zijn voor het advies van experts en eveneens open te staan voor leuke aanbiedingen en promoties. Het is nu eenmaal altijd leuker om met een koopje huiswaartst te keren.

Wat is een polijstmachine en waarvoor wordt hij gebruikt

Een polijstmachine, door velen ook wel poetsmachine genoemd,  is een handig vaak relatief compact apparaatje, waarmee het mogelijk wordt om enerzijds materialen te schuren en ze anderzijds terug glad en glanzend te krijgen. Dit resulteert dan ook in een bijzonder uitgebreid toepassingsveld. Zo kan de polijst- poetsmachine gebruikt worden om de carrosserie van je wagen, boot, caravan of motor terug krasvrij te krijgen alvorens je deze opnieuw lakt. Daarnaast kan het handig zijn om eventuele splinters uit grote stukken metaal of hout te verwijderen.

Kortom, je kunt de polijstmachine voor diverse grote en kleine klusjes gebruiken. Zijn ruime toepassingsveld doet dan ook meteen vermoeden dat er meerdere soorten machines zullen bestaan. Daarom willen wij er toch even op wijzen om niet meteen de eerste de beste polijstmachine aan te kopen maar rekening te houden met zijn mogelijkheden, het gebruik van bepaalde pads en de eventuele stroomvoorzieningen.

 

Welke type polijstmachine heb jij nodig?

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 2 verschillende soorten polijstmachines waaronder de zogenaamde roterende en excentrische polijstmachines. Qua uitzicht en design zien de beide exemplaren er op het eerste zich behoorlijk gelijkaardig uit, maar niets is minder waard. Zo onderscheiden ze zich niet alleen op vlak van de geleverde resultaten maar ook op vlak van doeleinden en gebruik.

Zo wordt de roterende polijstmachine gekenmerkt door een schijf die enkel en alleen rond zijn eigen as roteert. Dergelijke type polijst- poetsmachine is te verkrijgen in diverse formaten en uitvoeringen waardoor het prijskaartje makkelijk kan variëren van ongeveer 75 euro tot maar liefst 150 euro of meer. Verder is de roterende polijstmachine uiterst krachtig en daardoor in staat om lak snel en moeiteloos te kunnen corrigeren. In tegenstelling tot de excentrische machines maken ze aanzienlijk minder lawaai. Houd er wel rekening mee dat ze meer kracht vergen om ze goed te kunnen controleren.

Excentrische polijstmachines waarbij de schijf niet alleen rond zijn eigen as maar tegelijkertijd ook nog eens in een ellips roteert, zijn wél makkelijker te controleren. Daarnaast is de kans op doorbranden gering tot vrijwel onbestaande. Echter, kennen ze een veel lagere slijpkracht en maken ze veel meer lawaai dan de roterende polijstmachines.

 

Het type stroomvoorziening

Eenmaal je het type bepaald hebt, raden we jou aan om even uit te kijken naar de stroomvoorziening. In de meeste gevallen betreft het een bedrade polijstmachine die je dient aan te sluiten op het lichtnet. Daarbij moet je niet alleen rekening houden met de maximale aansluitspanning maar dien je ook steeds in de buurt van een stopcontact te werken. Doordat je bijgevolg een beperkte bewegingsvrijheid geniet, is het handig om uit te kijken naar polijstmachines met een langer snoer of gebruik te maken van een verlengkabel. Anderzijds kun je dergelijke machines urenlang gebruiken zonder snelheid en krachtverlies.

Wil je liever wat meer vrijheid genieten dan zijn er uiteraard ook heel wat snoerloze polijst- poetsmachines op de markt te vinden. Dergelijke apparaten maken gebruik van een ingebouwde accu die je makkelijk met een, vaak meegeleverde acculader, kunt opladen. Echter, dien je ervoor te zorgen dat de accu helemaal is opgeladen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tot slot zijn er dan nog de op propaan aangedreven polijstmachines die specifiek ontwikkeld zijn om grote oppervlaktes te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan vloeren, muren enz. Ze hebben geen stopcontact nodig voor gebruik maar vergen wel een groter onderhoud en zijn duurder in de aankoop.

 

De doorsnede van de gebruikte pads

Wanneer je besluit een polijstmachine aan te kopen, is het aan te raden om eveneens stil te staan bij de gebruikte pads en de doorsnede ervan. Pads zijn de bekende ronde schijfjes waarmee een oppervlakte kan worden gepolijst. Zo kun je kiezen voor compacte pads met een doorsnede van ongeveer 80 mm of een diameter tot en met 125 mm. Maar er bestaan ook medium en grote pads met een doorsnede van respectievelijk 126 tot 180 mm of meer dan 181 mm.

Hoe groter het oppervlakte van de pads, hoe sneller je een bepaalde oppervlakte kunt polijsten. Dat kan handig zijn voor grote klussen zoals het glad schuren van wagens, boten en vloeren. Zorg er daarnaast voor dat de machine, indien mogelijk, voorzien is van een klittenbandsluiting. Deze maakt het namelijk mogelijk om andere externe pads, weliswaar met dezelfde doorsnede, op de desbetreffende polijstmachine aan te sluiten.

Vermogen in verhouding tot de snelheid

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het vermogen en de daaruit afgeleide snelheid. Het vermogen van de machine wordt steeds uitgedrukt in Watt en bepaalt mee de uiteindelijke kracht en snelheid van de polijst- poetsmachine. Zo kun je opteren voor een polijstmachine met een beperkt vermogen tot 50 Watt die uitermate geschikt is voor het uitvoeren van kleine klusjes, maar uiteraard veel te licht zal zijn voor het boenen of polijsten van grote oppervlakken.

Algemeen kan het vermogen variëren van 0 tot  maar liefst 2500 Watt. Als we weten dat het vermogen en de snelheid rechtevenredig zijn dan weten we ook dat een machine met een maximaal vermogen van 2500 Watt veel sneller de oppervlakte zal polijsten dan een machine met een maximaal vermogen van ongeveer 1000 Watt. De snelheid wordt overigens altijd uitgedrukt in het aantal omwentelingen per minuut, ook bekend onder de noemer “toerental”. Hoe hoger het toerental, hoe krachtiger en sneller de machine werkt en hoe hoger het vermogen.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES