7 beste Winterbanden Test van 2024

Laatste update: 25.04.24

 

Beste winterbanden – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Zodra de winterperiode aanbreekt, is het een goed idee om over te schakelen op winterbanden. Zowel het rubber alsook het profiel van dergelijke banden is aangepast zodanig dat je je veilig op de baan kunt begegeven in winterse omstandigheden. Om het voor jou dan ook enigszins wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse topproducten. Zo zou je kunnen besluiten om te kiezen voor de Nokian WR SUV 3 XL winterbanden die gekenmerkt worden door de bekende M+S code. Je kunt er dus zeker van zijn dat ze kwaliteit en degelijkheid aanbieden. Echter blijken ook de Hankook W320 winterbanden alvast een schot in de roos te zijn. Dergelijk type winterbanden biedt een griplabel C aan.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste winterbanden (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar winterbanden voor je wagen dan zul je bekende merken zoals Anwb en Continental niet vaak zien verschijnen. Dergelijke merken zijn vooral gericht op het ontwerpen van winterbanden voor je fiets. Echter bieden Hankook, Michelin, Pirelli, Goodyear en Bridgestone alvast heel wat degelijke alternatieven aan. Bekijk daarom de 7 topproducten hieronder alvorens je er de voor jou beste winterbanden uitkiest. Het advies van klanten in de bijbehorende reviews kunnen alvast een hulpmiddel zijn. En wie weet tref je zo nog wel een aanbieding.

 

 

Beste winterband SUV

 

1. Nokian WR SUV 3 XL M+S 3PM 225/65 R17 196H winterband

 

Zodra de winterperiode eraan komt, is het in heel wat landen zoals België en Nederland aanbevolen om over te schakelen naar winterbanden. Winterbanden zorgen voor iets meer grip en stabiliteit op gladde wegen dankzij het minimaal profiel van 3 tot 4 mm. Ben je op zoek naar winterbanden om op je SUV wagen te plaatsen, dan lijkt dit product van Nokian misschien wel een goede aanbeveling te zijn.

De winterbanden worden geleverd per stuk en zijn voorzien van het griplabel C. Houd er dus rekening mee dat er altijd nog winterbanden kunnen opduiken die misschien net een tikkeltje beter zijn. Met een snelheidsindex van maar liefst 210 km/h, mag je er zeker van zijn dat ze perfecte grip bieden tot en met deze maximale snelheid. De winterband heeft een hoogte van 65 mm inclusief een loopvlak met een breedte van 225 mm.

Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen klanten hebben gereageerd op het product. Het product beschikt duidelijk niet over de laagste prijs, dus dat zou alvast een mogelijke verklaring kunnen zijn. Het kan evengoed om een vrij recent type winterband gaan.

 

Voordelen:

Snelheidsindex: dankzij de snelheidsindex van 210 km/h kun jij er dus zeker van zijn dat je tot aan deze snelheid een optimale grip en stabiliteit geniet.

Formaat: de band blijkt ongeveer 65 mm hoog en wordt aangevuld met een stevig breed loopvlak van zo’n 225 mm.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ben je van plan om dit type winterband aan te kopen dan zul je echter wel rekening moeten houden met een iets duurder prijsje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Winterband 19 inch

 

2. Hankook W320 295-30 R19 100W winterband

 

Ben je op zoek naar goedkope winterbanden dan lijkt dit product van Hankook misschien niet de beste aanbeveling te zijn. De hoge prijs maakt dit type winterband meteen een pak minder toegankelijk voor het grote publiek. Toch mag je er zeker van zijn dat je best wel waar voor je geld krijgt.

Zo wordt de winterband gekenmerkt door een behoorlijk formaat van 19 inch, een rolgeluid van ruim 72 dB en een griplabel C. In tegenstelling tot de vorige winterband, blijft dit type z’n grip en stabiliteit behouden tot een maximale snelheid van maar liefst 240 km/h. De band is maar liefst 30 mm hoog en biedt een loopvlak met een breedte van 295 mm aan. Het is een stevig en duurzaam type winterband dat je in heel wat wagens kunt installeren. Houd er wel rekening mee dat dit product geen runflat kenmerken heeft.

Jammer genoeg moeten we ook hier vaststellen dat er nog geen enkele koper een reactie heeft geplaatst. Het is dus mogelijk dat de hoge prijs er misschien wel voor iets tussen zit. Laat je er alvast niet door afschrikken maar bekijk het even.

 

Voordelen:

Formaat: de winterband heeft een maximale afmeting van maar liefst 19 inch, blijkt 30 mm hoog te zijn en wordt aangevuld met een breed loopvlak van 295 mm.

Snelheidsindex: in tegenstelling tot het vorige product ligt de snelheidsindex hier met 240 km/h behoorlijk hoog.

Handig in gebruik: de winterbanden blijken bijzonder makkelijk te installeren en zorgen voor een uitstekende grip en stabiliteit tijdens de winterperiode.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: ook hier moeten we jammer genoeg vermelden dat de prijs toch wel wat hoger ligt dan het gemiddelde.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Winterband 225 45 r17

 

3. Kleber Krisalp HP 225/45 R17 94H winterband

 

In vergelijking met het vorige topproduct, zul je hier gelijk het gevoel krijgen met een aanbieding te maken te hebben. Deze unieke 225/45 R17 winterband wordt geleverd door het bekende, en misschien wel meteen het beste merk Kleber. Een goede optie alvast zodra de lente eindigt en de winterperiode voor de deur staat.

De Kleber Krisalp HP winterband wordt gekenmerkt door een griplabel B wat betekent dat hij iets meer grip en stabiliteit aanbiedt ten opzichte van de vorige producten. Verder bedraagt het rolgeluid 69 dB en blijft de grip en stabiliteit behouden tot en met een maximale snelheid van 210 km/h. De winterband heeft een totale hoogte van ongeveer 45 mm in combinatie met een loopvlak dat ruim 225 mm breed is. Bij deze is dit type winterband duidelijk iets kleiner van formaat in vergelijking met de vorige besproken winterbanden.

Wij vinden het best wel vervelend dat we jou geen verder advies kunnen geven omtrent de gebruikerservaringen van klanten. Echter willen wij jou aanraden het product toch even te bekijken en misschien is het wel meteen waar jij naar op zoek bent.

 

Voordelen:

Prijskaartje: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van dit mooie en unieke prijskaartje.

Formaat: de band is maar liefst 45 mm hoog en wordt gekenmerkt door een breed loopvlak van maar liefst 225 mm.

Snelheidsindex: de snelheidsindex van dit type band wordt geschat op maximaal 210 km/h. Tot aan deze snelheid wordt dan ook een uitstekende grip en stabiliteit gegarandeerd.

 

Nadelen:

Formaat: houd er rekening mee dat de band voor sommige types wagens misschien net iets te klein zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Winterband

 

4. Bridgestone Blizzak LM005 winterbanden, 205/55 R16 91H

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen maar tegelijk wel zeker zijn van een stel stevige en degelijke winterbanden? Dan raden wij jou aan om dit type winterband van het bekende en sterk gewaardeerde merk Bridgestone alvast even onder de loep te nemen.

De 205/55 R16 winterband wordt gekenmerkt door een maximale hoogte van 55 mm in combinatie met een loopvlak dat ruim 205 mm breed is. Kortom, een geschikte winterband om te gebruiken in combinatie met heel wat verschillende personenwagens. De banden bieden een draagvermogen aan met waarde 91 wat overeenkomt met ongeveer 615 kg en dit tegen een maximale snelheid van ongeveer 210 km/h.

Dit alles wordt jou aangeboden tegen een mooi en vriendelijk prijskaartje waardoor dit type winterband mogelijks tot de populairste uit het rijtje zou kunnen behoren. Jammer genoeg blijken er nog geen online beoordelingen te zijn geplaatst wat het voor ons behoorlijk moeilijk maakt om jou hier alsnog advies over te geven.

 

Voordelen:

Budget: ook hier kunnen we vaststellen dat de prijs voor een enkele winterband behoorlijk goed lijkt mee te vallen.

Formaat: de band is maar liefst 55 mm hoog en wordt aangevuld met een standaard loopvlak van ongeveer 205 mm breed.

Draagvermogen: de band kan een draagvermogen van maar liefst 91 aanbieden. Je kunt dit vergelijken met een totale draagkracht van ruim 615 kg ten opzichte van een totale snelheid van 210 km/h.

 

Nadelen:

Wagen: het is belangrijk om te beseffen dat dit type band niet geschikt is voor elk type personenwagen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Winterband 15 inch

 

5. Torque TQ022 195-65 R15 91T winterband

 

Ook de Torque winterband blijkt alvast een goede oplossing te zijn voor mensen met een standaard personenwagen. De 195/65 R15 winterband wordt gekenmerkt door een bandgrootte van 15 inch in combinatie met een hoogte van ruim 65 mm en een breed loopvlak van 195 mm.

De band wordt gekenmerkt door een snelheidsindex van maar liefst 190 km/h wat inhoudt dat hij zijn grip op desbetreffende hoge snelheid niet verliest. Bovendien geniet je ook een uitstekende grip en stabiliteit tijdens het remmen en/ of het indraaien van bochten. Dankzij de snelle waterafvoer zul je daarnaast weinig last ondervinden van enige vorm van aquaplanning.

Een degelijke winterband die precies doet wat hij moet doen met een griplabel E en een rolgeluid van 72 dB. Jammer genoeg moeten we ook hier vaststellen dat er nog geen enkele koper een reactie heeft geplaatst. Laat je er niet gelijk door afschrikken maar oordeel vooral zelf.

 

Voordelen:

Bandgrootte: de bandgrootte van deze winterband wordt geschat op 15 inch aangevuld met een hoogte van ongeveer 65 mm en een loopvlak van ruim 195 mm.

Handig in gebruik: indien je in het bezit bent van een gewone personenwagen dan is er veel kans dat dit voor jou de perfecte winterbanden zijn.

Snelheidsindex: de snelheidsindex van dit type winterbanden wordt geschat op maar liefst 190 km/h.

 

Nadelen:

Rolgeluid: houd er wel rekening mee dat het rolgeluid van dit type winterbanden ruim 72 dB telt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Winterband Goodyear

 

6. Goodyear UGPERG1XL 265/45 R20 108V XL winterband

 

Goodyear is een vaste waarde op het gebied van winterbanden en het loont dan ook de moeite om dergelijk product toch even van naderbij te bekijken. De winterband wordt gekenmerkt door een maximale hoogte van 45 mm in combinatie met een loopvlak dat ruim 265 mm breed is. Dit maakt de banden bijzonder geschikt om hun grip te behouden tot een cruciale maximale snelheid van maar liefst 240 km/h.

Ondanks de hoge snelheidsindex mag je dus echt wel zeker zijn van een optimale grip en stabiliteit. De banden zijn voorzien van een griplabel B en een rolgeluid van 71 dB. Deze XL winterbanden zijn dan ook geschikt voor de iets grotere personenwagens.

Wanneer we de online reacties bekijken dan moeten we ook hier vaststellen dat de klanten nog niet hebben gereageerd. Het is mogelijk dat het een vrij recent product betreft of misschien zijn de winterbanden door sommige kopers gewoon te groot bevonden? Bekijk het even alvorens zelf te kunnen oordelen.

 

Voordelen:

Formaat: de band is ruim 45 mm hoog en wordt verder gecombineerd met een breed loopvlak van maar liefst 265 mm.

Snelheidsindex: met een ruime snelheidsindex van wel 240 km/h, is dit één van de kwalitatieve winterbanden uit het rijtje.

 

Nadelen:

Prijzig: het zal je waarschijnlijk niet verwonderen dat het prijskaartje van dit type winterbanden toch wel iets hoger ligt.

Te groot: besef wel dat het hier XL winterbanden betreft die dus niet op eender welke personenwagen kunnen worden geïnstalleerd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Winterband 215 50 r17

 

7. Pirelli Sottozero 3 215/50 R17 95V winterband

 

Tot slot kunnen we het rijtje van de 7 topproducten afsluiten met deze unieke winterband van het bekende merk Pirelli. De Pirelli Sottozero 215/50 R17 winterband wordt gekenmerkt door een bandenformaat van 17 inch in combinatie met een hoogte van 50 mm en een loopvlak dat ruim 215 mm breed is.

Dit maakt de winterband geschikt om z’n grip en stabiliteit te behouden tot op een maximale snelheid van maar liefst 240 km/h. Vandaar het griplabel B. Verder wordt de winterband gekenmerkt door een beperkt rolgeluid van 72 dB en blijkt hij makkelijk te installeren. En dit alles wordt jou aangeboden tegen een mooi en vriendelijke prijskaartje.

Ondanks al deze voordelen en mogelijkheden, stellen we vast dat er toch nog geen kopers hebben gereageerd op het product. Dat is uitermate jammer maar het kan altijd zo zijn dat het om een vrij recent exemplaar gaat. Laat je er dus niet meteen door leiden maar neem de tijd om de winterband even grondig te bekijken.

 

Voordelen:

Bandenformaat: dit type winterband wordt gekenmerkt door een vrij standaard formaat van ongeveer 17 inches.

Handig in gebruik: de 17 inch banden worden verder aangevuld met een 50 mm hoogte en een 215 mm breed loopvlak.

Snelheidsindex: doordat de snelheidsindex ruim 240 km/h bedraagt, geniet je een optimale grip en stabiliteit tot aan desbetreffende snelheid.

Prijzig: je hoeft je alvast geen zorgen te maken over de uiteindelijke prijs aangezien die hartstikke goed meevalt.

 

Nadelen:

Design: het design zou mogelijks een afknapper kunnen zijn voor sommigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Winterbanden Koopgids

 

Wat is het nut van winterbanden en vanaf welke periode worden deze aangeraden? Bestaan er verschillende soorten winterbanden en wat dan met het formaat en de profieldiepte? Met deze koopgids gaan we op zoek naar antwoorden zodanig dat het voor jou makkelijker wordt om nadien de verschillende winterbanden met elkaar te vergelijken. Neem ook zeker de tijd om eventuele aanbiedingen te bekijken evenals leuke promoties.

Wat zijn winterbanden

Je hebt er misschien al van gehoord of misschien ook nog niet. Toch wordt het gebruik van winterbanden in steeds meer landen verplicht zodra de eerste winterse omstandigheden de kop op steken. Winterbanden zijn banden die vervaardigd zijn uit duurzaam compound rubber, vaak zachter dan het rubber waaruit zomerbanden zijn gemaakt. Dit zorgt ervoor dat ze, ook bij winterse buien en lage temperaturen, een optimale grip en stabiliteit op de weg garanderen.

Daarnaast zul je zien dat winterbanden gekenmerkt worden door een aangepast loopvlak. De unieke en speciale inkepingen, door sommigen ook wel lamellen genoemd, zorgen voor een uitmuntende grip op ijzel of sneeuw. Houd er wel rekening mee dat het niet de bedoeling is om je winterbanden ook in de zomer te gaan gebruiken. De warme temperaturen in de zomer kunnen het zachte rubber van je winterband dan gaan beschadigen wat zal leiden tot gripverlies!

 

Het gebruiksgemak en de voordelen

De voordelen van het gebruik van winterbanden zullen ondertussen al min of meer bekend zijn. Zo zorgen dergelijke banden ervoor dat je, tijdens de koude winterdagen, op een veilige manier de baan op kunt. Onder tal van winterse omstandigheden zoals sneeuw, ijzel, mist en gladde wegen; is het natuurlijk belangrijk om steeds een optimale grip te genieten.

Daarom wordt in heel wat landen aangeraden om vanaf oktober, ten laatste november over te schakelen op winterbanden. Deze gebruik je dan gedurende enkele maanden tot eind maart, in sommige streken tot eind april. De periode is dus afhankelijk van de winterse omstandigheden die van land tot land en streek tot streek sterk kunnen verschillen.

Buiten de winterperiode kun je dan gebruik maken van zomerbanden of eventueel seizoensbanden. Alhoewel de kwaliteit en de grip van deze laatste niet door iedereen gewaardeerd wordt!

 

Het type winterband

Net zoals er verschillende wagens en merken bestaan, is het niet verwonderlijk dat er ook heel wat verschillende winterbanden bestaan. De winterbanden die je gebruikt voor een standaard personenwagen zullen logischerwijze niet van hetzelfde type zijn als de winterbanden voor een camper of vrachtwagen.

Om het type winterband voor jouw wagen te kunnen bepalen, is het dus belangrijk om rekening te houden met het type wagen alsook met de voorgeschreven bandenmaat. Stel dat je wagen bijvoorbeeld voorzien is van brede banden en grote velgen dan is het een goede aanbeveling om op zoek te gaan naar een kleine voorgeschreven bandenmaat. De verklaring hierachter is heel eenvoudig aangezien een breed contactvlak tussen enerzijds de band en anderzijds het wegdek tijdens de winterperiode nadelig is.

Kun je de banden op oude of nieuwe velgen plaatsen

Als je besluit om winterbanden aan te kopen dan is het ook handig om te weten op welke velgen je ze kunt plaatsen. Eigenlijk heb je bij de aankoop van dergelijke banden altijd twee opties. Of je kiest ervoor om meteen ook nieuwe velgen te kopen die op de nieuwe winterbanden passen. Of je besluit om je nieuwe winterbanden op je oude velgen te plaatsen.

In het laatste geval zul je uiteraard iets meer rekening moeten houden met het type velg waarover je wagen beschikt. In de meeste gevallen zal de garagist dan besluiten om de zomerbanden er volledig af te halen om vervolgens de nieuwe winterbanden erop te plaatsen. Dat wil dus ook wel zeggen dat je dit keer op keer zult moeten herhalen. Zodra de winterperiode dan voorbij is, zullen de winterbanden volledig moeten worden verwijderd om er vervolgens de zomerbanden weer terug te kunnen op plaatsen.

 

Loopvlakdiepte, snelheidscodering en andere logo’s op de band

Ook de diepte van het loopvlak is bijzonder belangrijk om toch maar even bij stil te staan. Bij wet is het mogelijk om winterbanden te gebruiken met een loopvlakdiepte van minimaal 1,6 mm. Echter in praktijk wordt door heel wat garagisten toch wel aangeraden om een loopvlakdiepte van minimaal 4 mm te gebruiken in de winter en bij zomerbanden minimaal 3 mm.

De loopvlakdiepte is namelijk verwant met de grip en de stabiliteit die de band zal aanbieden. Een grote loopvlakdiepte biedt dus meer grip en stabiliteit, wat vooral tijdens winterse omstandigheden echt van groot belang is.

Naast de loopvlakdiepte is het ook belangrijk om even stil te staan bij de eventuele snelheidscodering en andere belangrijke logo’s. Algemeen geldt dat een hogere snelheidscodering vaak nadeliger werkt tijdens winterse omstandigheden. Dat wil dus zeggen dat je een winterband met een snelheidsindex van 240 km/h vaak minder goed zal scoren dan een band met een snelheidscodering van 195 km/h. Bij voorkeur kies je dan ook maar beter voor een snelheidsindex van 190 km/h tot en met 210 km/h.

Daarnaast is ook het M+S logo alsook het sneeuwvlokje een belangrijke aanduiding om er zeker van te zijn dat je met kwalitatieve en degelijke winterbanden te maken hebt.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wanneer moet je de winterbanden wisselen?

Het spreekt voor zich dat winterbanden speciaal ontworpen zijn om te worden gebruikt tijdens winterse omstandigheden. Denk bijvoorbeeld maar aan gladde wegen, sneeuw, ijzel en hagel. Aangezien de meeste winterse omstandigheden zich voordoen tussen november en maart/april, is het aangewezen om in die periode je wagen van winterbanden te voorzien.

In tegenstelling met de standaard banden die de rest van het jaar worden gebruikt, worden winterbanden gekenmerkt door een bepaald type en rubber en profiel dat ervoor zorgt dat winterse buien kunnen worden getrotseerd. Dat wil dus ook zeggen dat je vanaf maart, eventueel april best weer overschakelt naar de zogenaamde zomerbanden.

Q2: Hoe lang gaan winterbanden mee?

Of je nu met winter- of zomerbanden rijdt; zodra je de baan op gaat zullen de banden geleidelijk aan beginnen afslijten en verouderen. Het spreekt dan ook voor zich dat een regelmatige controle van de banden aangewezen is en je ze op geregelde tijdstippen ook effectief laat vervangen.

Als je bijvoorbeeld jaarlijks gemiddeld zo’n 44.000 km rijdt, dan is het uitermate verstandig om je zomerbanden naar ongeveer 3 ten laatste 3,5 jaar te vervangen. Winterbanden kunnen het net iets langer uithouden, op voorwaarde dat je ze uiteraard enkel tijdens de wintermaanden gaat gebruiken. In dergelijke gevallen kunnen winterbanden makkelijk 7 jaar lang meegaan alvorens je ze moet vervangen.

 

Q3: Hoe herken je winterbanden?

Winterbanden zijn makkelijk te onderscheiden van zomerbanden op basis van verschillende factoren. Eerst en vooral is er het verschil in profiel dat bij de winterbanden veel meer uitgesproken is en gericht is op een optimale grip in gladde omstandigheden.

Echter kun je de kwalitatieve en duurzame winterbanden ook herkennen door middel van een bepaalde code. De code bevindt zich in alle gevallen op de zijkant van je winterband en kan gekenmerkt worden door een M+S aanduiding in combinatie met het bekende sneeuwvloksymbool. Zijn de winterbanden voorzien van dergelijk kenmerk, dan mag je zeker zijn van een uitstekende kwaliteit.

 

Q4: Winterbanden verplicht in Duitsland vanaf welke maand?

Wanneer je op tijdens de wintermaanden besluit naar Duitsland te gaan, dan moet je ook daar rekening houden met het gebruik van winterbanden. Winterbanden zijn in Duitslang verplicht onder zogenaamde winterse omstandigheden. Denk bijvoorbeeld maar aan gladheid door sneeuw of ijs, ijzel, hagel en modder.

Aangezien het weer niet altijd te voorspellen is, wordt aangeraden om de winterbanden in Duitsland te gebruiken vanaf de maand oktober tot en met het einde van de maand april. Op die manier kun je nooit iets verkeerd doen en kun je een eventuele boete vermijden.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES