5 beste Koelvloeistoffen Test Van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Beste koelvloeistoffen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Koelvloeistof is een belangrijk gegeven wanneer je een wagen of ander voertuig aanschaft. Het helpt overtollige warmte af te voeren zodat de verbrandingsmotor en andere apparaten waaronder de warmtepomp en thermostaat, zo lang mogelijk beschermd blijven. Om de zoektocht voor jou wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse toppertjes. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Protecton Koelvloeistof Auto G12/G12; een kant-en-klare vloeistof waar geen verdunning aan toegevoegd moet worden. Begeef je je vaak in koude gebieden en heb je liever nog wat extra beveiliging, dan lijkt de Putoline Coolant NF Koelvloeistof misschien een betere optie. Deze biedt dan ook een nauwkeurige en betrouwbare vorstbeveiliging aan tot maar liefst -38℃.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste koelvloeistoffen (Reviews) van 2024

 

Kwalitatieve koelvloeistof zorgt ervoor dat overtollige warmte automatisch wordt afgevoerd zodat de verbrandingsmotor gespaard blijft. Echter, leidt het uitgebreide assortiment vaak tot keuzestress. Zo kan een onderscheid gemaakt worden op basis van de kleur koelvloeistof waartussen we roze koelvloeistof, rode koelvloeistof, transparante, blauwe en groene koelvloeistof noteren. Verder kan men ook kijken naar de verschillende soorten koelvloeistof waarbij je bijvoorbeeld kunt kiezen voor G12 koelvloeistof of G13 koelvloeistof. Bekijk de 5 topproducten hieronder alvast even, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten, alvorens je er de beste koelvloeistof uitkiest.

 

 

Koelvloeistof

 

1. Protecton Koelvloeistof Auto G12/G12 + Roze / 5 Liter / Beschermt tegen Corrosie, Oververhitting en Vorst

 

Gaat het koelvloeistof lampje van je wagen plotseling branden dan is het de hoogste tijd om de koelvloeistof bij te vullen. Maar welke koelvloeistof is daarvoor nu het meest geschikt? Het spreekt voor zich dat je rekening moet houden met het voertuig in kwestie daar er een duidelijk verschil is tussen koelvloeistof auto en het product dat bedoeld is voor je scooter of motorrijtuig. 

Zo kies je met de Protecton G12/G12+ meteen voor een kwaliteitsvolle koelvloeistof voor je wagen. De vloeistof wordt daarbij geleverd in een stevige plastic bidon met bijbehorend handvat en draaidop waardoor het geheel steeds hermetisch kan worden afgesloten. Hoewel de bidon gekenmerkt wordt door een inhoud van 5 liter, blijkt hij eveneens beschikbaar in een compacter formaat van ongeveer 1 liter; prijskaartje uiteraard navenant.

Deze kant-en-klare koelvloeistof kun je meteen zonder enige vorm van verdunning gebruiken en garandeert een optimale bescherming tot maar liefst -26ºC. Op die manier wordt de motor niet alleen beschermd tegen corrosie maar tevens ook tegen oververhitting en vorst wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Hoewel het product niet meteen over de laagste prijs beschikt, reageren klanten bijzonder positief met een mooie gemiddelde eindscore van 4,6 sterren.

 

Voordelen:

Kant-en-klaar: het betreft een kant-en-klare koelvloeistof die zonder verdunning kan worden gebruikt en de motor niet alleen beschermt tegen corrosie maar ook tegen vorst en oververhitting.

Inhoud: de Protecton koelvloeistof wordt jou aangeboden in een ruime bidon met een inhoud van 5 liter maar kan eveneens in een compacter formaat van 1 liter worden aangekocht.

Budgetvriendelijk: hoewel de prijs op het eerste gezicht behoorlijk duur lijkt, gaat het hier om een voordeelverpakking waardoor het geheel alsnog tussen de goedkope koelvloeistoffen kan gespot worden.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: volgens één koper is deze koelvloeistof allesbehalve gebruiksvriendelijk te noemen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Koelvloeistof auto

 

2. Putoline Coolant NF Koelvloeistof 1 Liter

 

In vergelijking met het vorige product, lijkt deze koelvloeistof van Putoline wel een echte aanbieding te zijn. Echter moet je er wel rekening mee houden dat hij geleverd wordt in een minder royale hoeveelheid, waardoor de prijs uiteindelijk dan toch niet meer zo goedkoop blijkt te zijn. Desondanks zien we voorlopig alleen maar positieve reacties en bijgevolg een mooie eindscore van 5 sterren verschijnen.

Net zoals het vorige product wordt ook deze koelvloeistof geleverd in een stevige plastic verpakking die niet alleen voorzien is van een degelijk handvat maar ook een praktische gele draaidop. Dit alles draagt bij aan het uiteindelijke gebruiksgemak en maakt het mogelijk om de koelvloeistof eventueel in de kofferbak van je wagen te bewaren.

Deze kant-en-klare organische koelvloeistof wordt geleverd per liter en wordt gekenmerkt door tal van corrosiebeschermende additieven én een vorstbeveiliging tot maar liefst -38℃. Kortom, dit alles maakt hem niet alleen geschikt voor personenwagens maar ook voor quads, scooters, karts en sneeuwscooters.

 

Voordelen:

Verpakking: de koelvloeistof wordt jou aangeboden in een stevige verpakking van 6 bij 20 cm, wat overeenkomt met een inhoud van ongeveer 1 liter.

Vorstbeveiliging: hij biedt een betrouwbare vorstbeveiliging tot temperaturen van -38℃.

Corrosie: naast de vorstbeveiliging biedt hij eveneens bescherming tegen corrosie dankzij de diverse corrosiebeschermende additieven die aan de substantie zijn toegevoegd. Ideaal om onderdelen uit metaal, magnesium en aluminium te beschermen.

Handig in gebruik: de samenstelling maakt deze koelvloeistof niet alleen geschikt voor personenwagens maar evenzeer voor gebruik in karts, scooters, quads en sneeuwscooters.

 

Nadelen:

Prijzig: het prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn bij deze koelvloeistof.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kroon oil 

 

3. Kroon-Oil Coolant SP 12 – 04319 | 5 L can / bus – Koelvloeistof bijvullen

 

Zodra het koelvloeistof lampje van het voertuig gaat branden, dan weet je dat je de koelvloeistof moet gaan bijvullen. Uiteraard is het belangrijk om steevast te opteren voor een kwalitatieve en 100% duurzame soort koelvloeistof die perfect samengaat met het type en de bouwsamenstelling van je wagen.

Zo wordt de Kroon Oil koelvloeistof door heel wat klanten beschouwd als één van de meest frequent gebruikte – misschien ook wel populairste – koelvloeistoffen. De Coolant SP 12 wordt jou aangeboden in een stevige plastic bidon met bijbehorend handvat en dito draaidop waarmee het geheel na ieder gebruik weer veilig hermetisch kan worden afgesloten. De volsynthetische vloeistof wordt geleverd per 5 liter en is niet alleen geschikt voor diverse auto’s maar kan daarnaast ook voor boten en motoren een dienst bewijzen. 

Wanneer we de verschillende online reviews bekijken, dan stellen we vast dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit wat meteen de mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren weet te verklaren. Houd er wel rekening mee dat de prijs – in vergelijking met andere soorten koelvloeistof – volgens sommige klanten best wel duur is.

 

Voordelen:

Inhoud: de koelvloeistof wordt geleverd in een stevige bidon met een bijbehorende netto inhoud van 5 liter.

Type: het betreft een volsynthetische koelvloeistof die uitermate geschikt is voor gebruik in wagens, boten en motoren.

Vorstbeveiliging: de Kroon Oil kent een ruime vorstbeveiliging die teruggaat tot maar liefst -40 graden Celsius.

 

Nadelen:

  het hogere prijskaartje zou misschien wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

G13 koelvloeistof

 

4. Koelvloeistof -40℃ G13++ 5 liter

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze koelvloeistof die jou wordt aangeboden en geleverd door MPM. Hij wordt, net zoals zijn voorgangers, geleverd in een stevige plastic bidon met een totale afmeting van 13 bij 30 cm en een royale inhoud van maar liefst 5 liter. Dankzij het handvat en de praktische draaidop kun je de bidon evengoed in de kofferbak van je wagen bewaren.

De koelvloeistof, die meteen opvalt vanwege zijn opvallende rode kleur, biedt een nauwkeurige vorstbeveiliging aan en dit tot temperaturen van maar liefst -40℃. Wat hem nog net iets krachtiger maakt dan sommige andere koelvloeistoffen uit dit lijstje. Daar hij verder ook silicaat houdend blijkt te zijn, biedt hij eveneens voldoende bescherming tegen corrosie.

Kortom, deze unieke G13 kant-en-klare koelvloeistof is uitermate geschikt voor personenwagens waarbij een G12++ wordt voorgeschreven. Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven op het gebied van gebruikerservaringen aangezien er tot op heden nog geen reviews werde geplaatst.

 

Voordelen:

Inhoud: de verpakking kent een maximaal formaat van 13 bij 30 cm wat ongeveer overeenkomt met een behoorlijk royale inhoud van zo’n 5 liter.

Vorstbeveiliging: hij levert 100% vorstbeveiliging, het hele jaar door, en dit bij temperaturen tot -40℃.

Corrosie: doordat deze kant-en-klare organische koelvloeistof eveneens silicaat houdend is, biedt hij tevens ook voldoende bescherming tegen eventuele corrosievorming.

Handig in gebruik: deze koelvloeistof is voornamelijk ontwikkeld voor de zogenaamde Volkswagen groep maar kan gebruikt worden bij elk type personenwagen waar een G12++ koelvloeistof wordt aangeraden.

 

Nadelen:

Geen heavy truck: indien je interesse hebt in deze koelvloeistof houd er dan wel rekening mee dat hij niet geschikt is voor de heavy truck dieselmotoren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Koelvloeistof G12

 

5. Valma Koelvloeistof G12+ long life -30℃ 1L Kant & Klaar 

 

We sluiten het rijtje vervolgens af met de kant-en-klare organische koelvloeistof van Valma. Deze wordt jou aangeboden in een stevige kunststof flacon met een maximaal formaat van 23 bij 8 cm en een inhoud van ongeveer 1 liter. Door middel van de praktische draaidop kun je de flacon overigens steeds opnieuw hermetisch afsluiten en eventueel in de kofferbak van je wagen bewaren.

Net zoals één van de andere producten uit deze lijst, zul je zien dat deze G12 koelvloeistof een roze kleur kreeg. Bovendien blijkt hij niet alleen bescherming te bieden tegen extreme vorsttemperaturen tot -30℃ maar ook tegen eventuele corrosievorming. Kortom, de moeite waard om hem toch maar even van naderbij te bekijken.

Jammer genoeg moeten we ook hier vaststellen dat er nog geen online reacties werden geplaatst. Dit maakt het voor ons bijzonder moeilijk om verder advies te geven omtrent de gebruikservaringen.

 

Voordelen:

Kant-en-klaar: doordat het een kant-en-klare koelvloeistof betreft, hoef je deze voor gebruik niet verder meer aan te lengen.

Verpakking: de koelvloeistof wordt verpakt geleverd in een stevige flacon uit kunststof die voorzien is van een draaidop.

Inhoud: met een flacon van 23 bij 8 cm kan een royale inhoud van ongeveer 1 liter koelvloeistof worden aangeboden.

 

Nadelen:

Prijzig: ook hier durven we stellen dat het prijskaartje per liter behoorlijk hoog ligt. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Koelvloeistoffen Koopgids 

 

Wat is koelvloeistof en welke pluspunten levert een correct gebruik ervan op? Welke soorten bestaan er zoal en heeft dit een invloed op de uiteindelijke samenstelling? En indien nodig, mag je zelf de koelvloeistof vervangen en bijvullen en hoe doe je dit dan? Kortom, er steken heel wat vragen de kop op wanneer we het hebben over koelvloeistof. Daarom lijkt het ons alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even door te nemen alvorens je de verschillende soorten vloeistoffen en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. We hopen dat deze gids een leidraad mag zijn en de keuze minder moeilijk maakt.

Wat is koelvloeistof en waarvoor wordt het gebruikt

De combinatie hoge temperaturen enerzijds en lange files anderzijds, kunnen er nog wel eens voor zorgen dat de verbrandingsmotor van je wagen onder druk komt te staan. Om dat enigszins te kunnen vermijden, is het gebruik van een degelijke koelvloeistof vrijwel aangewezen. Zo zorgt koelvloeistof ervoor dat het koelsysteem, overigens het belangrijkste onderdeel van de motor, niet oververhit raakt waardoor de globale verbrandingsmotor niet beschadigd raakt en bijgevolg een langere levensduur kent.

Koelvloeistoffen komen vandaag de dag dan ook voor in diverse vormen en kleuren variërend van transparant tot rood, roze, groen, blauw en geel. Bovendien zijn de meeste soorten koelvloeistof ook nog eens aangevuld met bepaalde belangrijke additieven waardoor bescherming bij vriestemperaturen en corrosie ontstaat. 

Toch willen wij jou aanraden om enkele aandachtpuntjes in acht te nemen. Ga bijvoorbeeld niet zomaar de eerste de beste koelvloeistof aankopen maar houd rekening met de specifieke vereisten van je wagen. Zorg er daarnaast voor dat er altijd voldoende koelvloeistof in de wagen aanwezig is én dat de kwaliteit ervan op-en-top is. Merk je dat de koelvloeistof aanzienlijk is gedaald of eerder troebel oogt dan dien je deze bij te vullen en/ of te vervangen. Dat kun je overigens makkelijk zelf doen of gewoon laten uitvoeren door een garagist.

 

Het type koelvloeistof en de samenstelling

Om het onderscheid tussen de verschillende soorten koelvloeistof 100% te begrijpen, dien je min of meer op de hoogte te zijn van de samenstelling. Zo bestaat eender welk type koelvloeistof uit een bepaalde hoeveelheid water en antivries aangevuld met enkele specifieke additieven. Het spreekt voor zich dat koelvloeistoffen zich dus voornamelijk van elkaar zullen onderscheiden op basis van de additieven, de zogenaamde bijgevoegde extra’s, die verschillen naargelang de eisen van de autofabrikant.

Echter kunnen de koelvloeistoffen zich ook van elkaar onderscheiden op het gebied van de antivries stoffen. Zo zullen de meeste vloeistoffen gebruik maken van “glycol” om een antivrieseigenschappen aan het mengsel toe te voegen. Echter bestaat er zoiets als “mono ethyleen glycol”, ook wel afgekort als “MEG”, en “mono propyleen glycol”, afgekort als “MPG”. Het spreekt dan ook voor zich dat het niet verstandig is om verschillende soorten koelvloeistoffen met elkaar te vermengen. Bekijk welke vloeistof je wagen verlangt en probeer je aan één enkele soort en één enkel merk te houden om zo eventuele problemen te vermijden.

 

Welke type koelvloeistof is geschikt voor mijn wagen?

Welke type koelvloeistof uiteindelijk het meest geschikt zal zijn voor je wagen, is soms moeilijk te achterhalen. Indien je de vloeistof regelmatig laat controleren en bijvullen in de garage, hoef jij je daar verder geen zorgen over te maken. Toch is het best wel handig om op de hoogte te zijn van de koelvloeistof die in je wagen gebruikt wordt.

In principe zou de correcte koelvloeistof moeten worden vermeld in het instructieboekje van je wagen. Stel je voor dat je het bijbehorende boekje niet meteen terugvindt, dan kun je het type vloeistof achterhalen door even snel onder de motorkap van je wagen te kijken naar de bijbehorende kleur ervan. Zo wordt in de meeste huidige personenwagens een rood/roze koelvloeistof gebruikt van het type SP12, SP13, G12, G12+, G12++ of G13.

 

Controleren en bijvullen van de koelvloeistof

We hebben het hierboven al eventjes vermeld, maar het is van uiterst belang om de koelvloeistof van je wagen aan een regelmatige check-up te onderrichten. Op die manier kun je tijdig ingrijpen indien de vloeistof moet vervangen of bijgevuld worden. 

Om het niveau van de koelvloeistof te kunnen regelen, dien je eenvoudigweg naar het expansievat te kijken. Daarop staan 2 indicatiestreepjes vermeld die een maximum en minimum aanduiden. Indien de koelvloeistof dicht tegen het maximum staat, dan hoef je uiteraard niets te doen. Als je ziet dat het niveau van de vloeistof toch eerder het minimum streepje bereikt, dan is het aangewezen om de koelvloeistof bij te vullen tot aan het maximumstreepje.

Houd echter niet alleen rekening met het niveau maar ook met de kwaliteit van de vloeistof. Indien de vloeistof eerder dik en troebel oogt, dan is er duidelijk iets niet in de haak en dien je de volledige vloeistof te vervangen.

Duurzaamheid, verpakking en andere kenmerken

De meeste koelvloeistoffen die gekenmerkt worden door een G12, G12+ of G12++ aanduiding kunnen in principe een volledig autoleven mee gaan. Andere, vaak minder kwalitatieve koelvloeistoffen, zullen op termijn hun werking gaan verliezen. Daarom wordt aangeraden om de staat van de koelvloeistof, bij voorkeur, maandelijks te controleren en de vloeistof elke 2 à 3 jaar te verversen.

Bovendien worden de meeste koelvloeistoffen in stevige bidons of flessen geleverd die voorzien zijn van een stevig handvat en een praktische draaidop. Op die manier kun je de fles of bidon steeds opnieuw hermetisch gaan afsluiten zodat het product een langere tijd kan worden bewaard.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is koelvloeistof en welk kleur heeft het?

Het koelsysteem wordt als het belangrijkste onderdeel van de verbrandingsmotor van je wagen beschouwd. Dergelijk systeem zorgt er namelijk voor dat de motor nooit oververhit raakt en bijgevolg de kans op eventuele schade beperkt tot zelfs vermeden wordt. Opdat het koelsysteem steeds op hoog niveau kan blijven functioneren, is het gebruik van de juiste koelvloeistof uiteraard belangrijk.

Koelvloeistof is, globaal gezien, een mengsel bestaande uit water, antivries en bepaalde additieven. Afhankelijk van het type koelvloeistof kan er een wijziging plaatsvinden binnen de specifieke additieven en het antivries onderdeeltje. Dergelijke wijzigingen zijn niet op voorhand vastgelegd maar blijken vooral afhankelijk van de eisen van elke autofabrikant. Echter toont dit meteen duidelijk aan waarom je de verschillende koelvloeistoffen niet met elkaar hoort te mengen.

Daarnaast kunnen de koelvloeistoffen ook nog van elkaar verschillen op basis van de kleur gaande van transparant tot geel, blauw, groen, rood en roze. De meeste huidige personenwagens zijn voorzien van een rood/roze vloeistof van het bijbehorende SP12, SP13, G12, G12+, G12++ of G13 type. Echter, is de kleur van ondergeschikt belang in vergelijking met de samenstelling.

Q2: Wanneer en waarom moet je koelvloeistof vervangen/ bijvullen?

Uiteraard is het belangrijk om het niveau en de kwaliteit van de koelvloeistof regelmatig even te controleren, bij voorkeur maandelijks. Op die manier kun je meteen inschatten wanneer koelvloeistof dient te worden bijgevuld en/ of vervangen. Te weinig koelvloeistof kan, net zoals slecht geworden vloeistof voor heel wat schade aan het koelsysteem en bijgevolg de motor zorgen.

Echter dienen we hierbij wel een kleine kanttekening te maken aangezien er ook bepaalde koelvloeistoffen zijn van superieure kwaliteit die, met correct gebruik, makkelijk een heel autoleven lang kunnen mee gaan. Het gaat hier vooral over de koelvloeistoffen van het type G12, G12+ en G12++.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES