5 beste Auto Accu’s Test van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Beste auto accu’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Het spreekt voor zich dat je niet zomaar in het wilde weg een auto accu moet aankopen. Je moet uiteraard rekening gaan houden met het type auto accu en met de capaciteit ervan. Zo zullen sommigen uitermate geschikt zijn voor gebruik in personenwagens maar bijvoorbeeld net niet zwaar genoeg om in een bestelwagen, tractor of camper te installeren. Wij zetten alvast 3 topproducten op een rijtje. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de populaire Varta Blue Dynamic E11 die gekenmerkt wordt door zijn universele karakter en daardoor in verschillende types personenwagens kan worden geïnstalleerd. Daartegenover staat de Compact 2 12 Volt 60Ah accu; een 12V accu eveneens met een universeel én onderhoudsvrij karakter.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste auto accu’s (Reviews) van 2024

 

Er zijn heel wat bekende merken die 1 of meerdere auto accu’s aanbieden, maar wat nu precies het beste merk is, is vooralsnog een persoonlijke kwestie. Sommigen zweren bij de accu’s van Bosch terwijl anderen de voorkeur geven aan Varta. Nog belangrijker dan het merk, is de capaciteit en de spanning van de accu. Zo bestaan er auto accu’s van 60 Ah net zoals je er ook van 35 of 74 Ah kunt aankopen. De beste auto accu is degene die aan jouw verwachtingen kan voldoen. Bekijk daarom alvast de 5 topproducten, rekening houdend met het advies van klanten en experts vermeld in de online reviews. En wie weet zit er wel een aanbieding tussen.

 

 

Varta auto accu

 

1. Varta Blue Dynamic E11 12V 74Ah Startaccu // Varta auto accu

 

Moet je – om wat voor reden dan ook – regelmatig de baan op dan is het niet verwonderlijk indien je wagen na verloop van tijd wat mankementjes vertoont. Heb je gemerkt dat de accu van je auto snel leegloopt of je wagen moeite heeft om te starten? Dan is het misschien wel eens tijd om een nieuwe auto accu aan te schaffen. Ga je een auto accu kopen, houd dan wel rekening met de noden en behoeften van je wagen. Zo zal een elektrische auto accu een ander vermogen kennen dan een auto accu van een standaard personenwagen bijvoorbeeld.

Neem nu bijvoorbeeld deze Varta auto accu die – net zoals de bekende Bosch auto accu’s en Compact accu’s – tot de absolute top behoort. Het apparaat kent daarbij een totale afmeting van 27,8 x 17,5 x 19 cm en wordt beschouwd als een universele auto accu wat betekent dat hij geschikt is voor verschillende types personenwagens.

Met de Varta Blue Dynamic kies je dan ook voor een bijzonder krachtige 12 Volt loodaccu die wordt aangevuld met een ruim vermogen van maar liefst 840 watt en een bijbehorend ampère gebruik van 74. Een blik op de online reviews toont dan ook meteen aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Vermogen: het ruime vermogen van 840 watt wordt moeiteloos gecombineerd met een ampère gebruik van 74.

Formaat: de accu kent een breedte van 17,5 cm en wordt aangevuld met een hoogte van 19 cm en een lengte van 27,8 cm.

Universeel: het betreft een universele auto accu wat betekent dat hij – vanwege zijn ruime ampère en vermogen – geschikt is om in diverse types personenwagens te worden geïnstalleerd.

Type: met de Varta Blue Dynamic kies je geheid voor een krachtige 12v auto accu.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de prijs gerechtvaardigd is, zou het voor sommige klanten alsnog een struikelblok kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Auto accu

 

2. Compact 2 12 Volt 60Ah accu // Compact auto accu kopen

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze – eveneens 12 Volt – startaccu van het bekende – misschien voor sommigen zelfs beste – merk “Compact”. De accu kent daarbij een relatief compacte uitvoering en is eenvoudig – met behulp van een framebevestiging – in de wagen te installeren.

Doordat het ook hier een 100% universele startaccu betreft, kun je hem in diverse types personenwagens installeren. Let wel; motorvoertuigen horen daar uiteraard niet bij. Naast het ruime spanningsveld van 12 Volt geniet je eveneens een Ampère bereik van 60Ah. Kortom, een krachtige onderhoudsvrije accu die – eenmaal correct geïnstalleerd – perfect startklaar is.

Nemen we even een kijkje tussen de vele online reviews dan stellen we vast dat de overgrote meerderheid van de kopers duidelijk overtuigd is van de geleverde prijs-kwaliteitverhouding alsook de gebruiksvriendelijkheid ervan. Niet verwonderlijk dus dat ook deze startaccu beloond wordt met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

CE markering: de Compact 2 accu is voorzien van een CE markering die duidelijk zichtbaar aanwezig is en de veiligheid alsook duurzaamheid van het product aantoont.

Universeel: de accu wordt – net zoals het bovengaande toppertje – gekenmerkt door een universeel karakter.

Gebruiksvriendelijk: het betreft een 12V loodaccu met een Ampère gebruik van 60Ah en een onderhoudsvrij karakter wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

 

Nadelen: 

Handleiding: houd er wel rekening mee dat de meegeleverde handleiding voorlopig enkel en alleen in het Engels beschikbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

12V accu auto

 

3. Greenline 545-88 12V 45Ah startaccu 360 EN koudstartvermogen

 

Je zou natuurlijk ook kunnen opteren voor deze unieke auto accu van het bekende, en misschien voor sommigen ook wel beste, merk Greenline. Het betreft hier overigens een startaccu met bijbehorend koudstartvermogen waarmee je probleemloos de accu van je wagen aan de praat kunt krijgen.

Bovendien levert deze 12 Volt startaccu een ruime elektrische lading van maar liefst 45 Ah wat hem niet alleen geschikt maakt voor gebruik in personenwagens maar ook in boten, machines, aggregaten en dergelijke meer. Kortom een professionele auto accu die makkelijk te installeren en eenvoudig te gebruiken is. Zo wordt bovenaan duidelijk aangegeven waar de positieve dan wel negatieve pool moet worden aangesloten.

Een blik op de online reacties laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren zien waarbij klanten niet alleen overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit maar ook de efficiëntie en nauwkeurigheid waarmee de accu werkt.

 

Voordelen:

Formaat: de startaccu wordt gekenmerkt door een breedte van 17,5 cm aangevuld met een hoogte van 17,5 cm en een lengte van 20,7 cm.

Koudstartvermogen: in tegenstelling tot sommige andere 12 Volt accu’s blijkt dit exemplaar wel degelijk voorzien van een 360 EN koudstartvermogen.

Elektrische lading: de 12 Volt accu kent overigens een maximale elektrische lading van maar liefst 45 Ah.

 

Nadelen: 

Prijzig: ondanks het feit dat velen de verhouding tussen de prijs en kwaliteit correct vinden, lijkt hij toch iets duurder in vergelijking met andere startaccu’s.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Nieuwe accu auto

 

4. Kar-S Accus 74 Ah R I EU Accu I Auto accu

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en ben je op zoek naar een bijzonder krachtige auto accu? Dan willen wij jou aanraden om dit apparaat van Kar-S even wat grondiger onder de loep te nemen. Echter zul je wel rekening moeten houden met een iets groter budget daar hij niet meteen van het laagste prijskaartje voorzien blijkt.

De accu blijkt maar liefst 278 mm lang te zijn, tot wel 175 mm breed en ruim 190 mm hoog. Hij wordt gekenmerkt door het B13 houder opschrift wat hem geschikt maakt als Europese universele auto accu. Bij voorkeur gaat het hier wel om een dieselwagen. De accu biedt een bijzonder hoge voedingsspanning aan van maar liefst 12 Volt en wordt hierbij aangevuld met een batterijcapaciteit van wel 74 Ah.

Wanneer we de online reacties bekijken dan moeten we jammer genoeg vaststellen dat er nog geen enkele reactie werd geplaatst. We durven vermoeden dat het hier om een vrij recente auto accu gaat. Laat je dus niet gelijk afschrikken en bekijk het even alvorens een oordeel te vellen.

 

Voordelen:

Type: je zult zien dat de batterijcapaciteit maar liefst 74000 mAh bedraagt, wat bijzonder veel is. En overigens wordt aangevuld met een maximale voedingsspanning van wel 12 Volt.

Doelgroep: je kunt hem zonder problemen installeren in tal van uiteenlopende personenwagens, op voorwaarde dat het om dieselwagens gaat.

Formaat: de accu wordt gekenmerkt door een lengte van 278 mm, een breedte van 175 mm en een hoogte van maar liefst 190 mm.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: het zal je allicht niet meteen verwonderen dat deze auto accu tot de hogere prijsklasse behoort.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Auto accu 74Ah

 

5. Crown UniEnergy 3 74ah accu – Startcapaciteit: 680ah (en) – Onderhoudsvrij

 

We sluiten het rijtje af met de Crown UniEnergy 3 auto accu, afkomstig van het gelijknamige merk “Crown”. Qua prijs lijkt deze 74Ah auto accu zich alvast in het verlengde te bevinden van de voornoemde toppertjes uit deze selectie, wat hem net iets toegankelijker maakt. Hoewel er tot op heden nog geen klanten hebben gereageerd, lijkt hij de moeite waard om eens even grondig te bekijken.

Zo kent deze auto accu een relatief standaard formaat van 27,8 x 17,5 x 17,5 cm en blijkt hij – vanwege de duidelijke aanduiding tussen de verschillende polen – eenvoudig in het voertuig te bevestigen. Daarbij dien je rekening te houden met een spanning van 12 Volt alsook een startcapaciteit van maar liefst 68Ah. 

Maar er is meer zo blijkt want deze auto accu met een startcapaciteit van 68Ah blijkt tevens ook een ideale vervanger voor eender welke 70, 71, 72, 73 óf 74Ah accu wat zijn gebruiksgemak aanzienlijk doet toenemen en zijn – op het eerste gezicht misschien hogere prijskaartje – meer dan rechtvaardigt. 

 

Voordelen:

Universeel: net zoals sommige andere toppertjes binnen deze selectie, blijkt ook de Crown UniEnergy 3 een universele accu die geschikt is voor eender welk type wagen ongeacht het merk.

Calcium technologie: de accu wordt gekenmerkt door de befaamde calcium technologie die niet alleen bijdraagt aan een optimaal startvermogen maar tevens ook een snelle ladingopname én een lange levensduur weet te garanderen.

Magic Eye: met behulp van de Magic Eye functie wordt het mogelijk om de staat van de batterij probleemloos af te lezen.

Startcapaciteit: hoewel hij een startcapaciteit van 68Ah kent, blijkt hij tevens ook de ideale vervanger voor eender welke 70, 71, 72, 73 of 74Ah auto accu.

 

Nadelen:

Geen motoren: ook hier moeten we jammer genoeg wel vermelden dat het toestel niet geschikt is voor motoren of scooters.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Auto accu’s Koopgids

 

Wat is nu precies het nut van een degelijke auto accu en waarvoor wordt hij precies gebruikt? Hoe zit het met de belangrijke parameters van de accu en is er enig verschil met de zogenaamde druppellader? Wij zoeken het graag voor jou uit zodanig dat het voor jou achteraf makkelijker wordt om de verschillende auto accu’s met elkaar te vergelijken. Aangezien sommige apparaten best wel prijzig kunnen zijn, is het misschien een aanbeveling om eventuele aanbiedingen en promoties niet links te laten liggen.

Het nut van een degelijke auto accu

Misschien heb je je wel eens afgevraagd waarom bepaalde auto accu’s zoveel geld kosten en wat nu hiervan het nut is. We kunnen jou echter meteen vertellen dat een kwalitatieve, misschien iets duurdere auto accu wel degelijk als een nuttige aankoop worden beschouwd. Daar ze vroeger voornamelijk beschouwd werden om de accu van je wagen nieuw leven in te blazen, is hun toepassingsveld vandaag de dag veel uitgebreider geworden.

Ze zorgen ervoor dat je zonder zorgen gewoon weer de weg op kunt. Echter, heel wat recente wagens worden vandaag de dag met tal van technologische snufjes afgeleverd. Zo is het niet alleen meer mogelijk om naar de radio te luisteren, vaak kun je ook een bluetooth connectie tot stand brengen of gebruik maken van de ingebouwde navigatie. Al deze extra snufjes vergen natuurlijk energie. En deze energie wordt grotendeels geleverd door de accu van je wagen. Wil je dus van al deze extra’s kunnen blijven genieten, dan investeer je maar beter in een kwalitatieve accu.

Toch willen wij jou aanraden om niet zomaar de eerste de beste auto accu aan te kopen. Bekijk de verschillende merken en modellen en houd daarbij rekening met bepaalde parameters. Zo is de capaciteit van de accu belangrijk alsook de koudstart, de voedingsspanning en natuurlijk ook het type.

 

Toepassingen van de auto accu

Zoals reeds min of meer duidelijk werd in het vorige stukje, heeft de auto accu door de jaren heen een veel groter toepassingsveld gekregen. Vroeger werd de accu hoofdzakelijk gebruikt om de wagen te laten starten. Vandaag de dag doet hij echter veel meer dan dat. Zo kun je tegenwoordig ook kiezen voor een auto accu die in stroom gaat voorzien.

Bovendien combineren heel wat hedendaagse auto accu’s de beide mogelijkheden. Zo zullen recente auto accu’s niet alleen gebruikt worden om je wagen te starten maar ook om bepaalde extra’s van stroom te voorzien. Denk bijvoorbeeld maar aan je geïntegreerd navigatiesysteem of je bluetooth functie inclusief radio. Al deze extra’s verlangen energie, die tegenwoordig door de accu van je wagen kan worden geleverd.

 

Met welk prijskaartje hoef je rekening te houden

We begrijpen dat de aankoop van een degelijke en kwalitatieve auto accu niet altijd even goedkoop is. Gemiddeld zul je dus toch wel rekening moeten houden met een prijskaartje variërend van 100 tot 120 euro. Uiteraard is het altijd mogelijk om een leuke aanbieding tegen te komen. Net zoals de mogelijkheid bestaat dat je in bepaalde gevallen wel iets meer zult betalen.

De prijs van een kwalitatieve accu kan door verschillende factoren worden beïnvloed. Zo zal de batterijcapaciteit alsook de koudstart en de voedingsspanning de prijs in meer of mindere mate gaan bepalen. Een auto accu met een batterijcapaciteit van maar liefst 74000 mAh of meer en die bijgevolg geschikt is om in een tractor of landbouwwerktuig te plaatsen, zal vaak duurder zijn dan een exemplaar met een capaciteit van 35 Ah.

 

Wat is het verschil met een druppellader       

Wanneer je op zoek gaat naar een degelijke auto accu dan zul je ook vaak de zogenaamde druppellader zien verschijnen. Toch is er een duidelijk verschil tussen de druppellader en de auto accu. Een druppellader kun je, net zoals een paar duurzame startkabels, gebruiken om de accu van je voertuig van stroom te voorzien. Echter, zal de druppellader vrijwel continu worden gebruikt. Startkabels daarentegen dienen opnieuw te worden verwijderd van zodra de accu ingeschakeld wordt.

Met andere woorden, als je met een lege auto accu zit dan hoef je alvast niet op zoek te gaan naar een druppellader. Een druppellader werkt alleen met een van stroom voorziene accu. Hij wordt gebruikt om de accu van stroom te blijven voorzien én bijgevolg te voorkomen dat hij leegloopt. Een druppellader is met andere woorden een goede aanbeveling indien je van plan bent om je wagen of voertuig gedurende een langere periode niet te gebruiken.

De batterijcapaciteit, startkracht (koudstart CCA) en de voedingsspanning

Zoals reeds gezegd is het bij de zoektocht belangrijk om rekening te houden met de voedingsspanning, de batterijcapaciteit en de startkracht. De startkracht wordt ook wel eens omschreven als koudstart en wordt vaak vergezeld door de benaming CCA of EN.

Wanneer we het hebben over de batterijcapaciteit dan hebben we het uiteraard over de capaciteit van de batterij. Wat is de kracht, het vermogen van de accu. Dit wordt steevast uitgedrukt in Ah of mAh. Zo zal een batterij van 74 Ah veel krachtiger zijn dan eentje van 35 Ah.

Tot slot is er nog de voedingsspanning waarmee je rekening zult moeten houden en die steevast wordt uitgedrukt in Volt. Zo heb je heel wat standaard accu’s die variëren van 12 tot 14 Volt afhankelijk van het voertuig waarin hij wordt geplaatst. Zo zal een personenwagen vaak met 12 Volt werken in tegenstelling tot zware landbouwwerktuigen, boten en dergelijke meer.

 

Onderhoudsvrij of niet

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de zogenaamde onderhoudsvrije accu. Want wat is dat nu precies? Het is onderhand al duidelijk geworden dat er diverse soorten auto accu’s op de markt te vinden zijn. De eerste exemplaren waren uitgerust met loodplaten en accuzuur. Echter, het zuur verdampte bijzonder snel en dat werkte bijzonder nadelig aangezien je de accu dus regelmatig moest bijvullen. Zeg maar “onderhouden”.

Wanneer we het dus hebben over een onderhoudsvrije accu dan hoef je deze niet continu bij te vullen. Bij de hedendaagse accu’s heeft men dus een bepaalde hoeveelheid calcium toegevoegd aan de positieve platen. Bij dergelijke calcium accu’s volstaat een jaarlijkse controle waardoor ze als onderhoudsvrij of semi-onderhoudsvrij omschreven worden.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe lang kan en mag een auto blijven stilstaan met betrekking tot de accu?

Het spreekt voor zich dat je een auto bij voorkeur niet te lang stil laat staan aangezien dit nefast kan zijn voor de duurzaamheid van de accu, de banden etc. Toch zijn de meeste huidige wagens in staat om minstens 1 jaar lang niet gebruikt te worden. Uiteraard is het hierbij belangrijk om rekening te houden met de omstandigheden.

Ben je van plan om de auto een jaar lang niet te gebruiken en wil je de accu sparen, dan raden wij jou aan om hem in een vorstvrije stalling of garage te parkeren. Je kunt eventueel gebruik maken van een druppellader die de accu van de langdurig stilstaande wagen zal onderhouden. Besef wel dat een druppellader verschillend is van een set starterskabels aangezien de laatste op een gegeven moment terug moeten worden verwijderd.

 

Q2: Hoe moet je een lege auto accu starten zonder startkabels?

Tegenwoordig is het bijzonder eenvoudig om de lege accu van je wagen opnieuw nieuw leven in te blazen. Echter kan het maar eens gebeuren dat je geen startkabels bij hebt. Gelukkig bestaat er ook een mogelijkheid om de accu van je wagen te starten zonder dat je daarvoor starterskabels nodig hebt. En de meest voor de hand liggende oplossing blijkt dan ook het aanduwen van de wagen. Hiervoor zul je wel even op zoek moeten naar een helpende hand.

Alvorens je de wagen gaat aanduwen, is het belangrijk om het contact in te schakelen en alle andere apparaten, zoals airco en radio, uit te schakelen. Trap vervolgens de koppeling volledig in en houd deze ook ingedrukt tijdens het aanduwen. Schakel gelijk naar tweede versnelling alvorens je de auto af de handrem haalt. Vervolgens is het de bedoeling dat 1 of 2 personen beginnen met aanduwen. Laat de koppeling op dat moment opkomen terwijl je op hetzelfde moment lichtjes gas geeft. Blijft minstens 30 minuutjes rijden alvorens je de auto uitschakelt.

Q3: Wat zijn de kosten voor het vervangen van een accu bij een elektrische auto?

De aankoop van een elektrische wagen is een heel pak duurder dan een niet-elektrische auto. Het zal je dan niet verwonderen dat het vervangen van een dergelijke accu ook veel duurder zal zijn bij een elektrische wagen dan bij een niet-elektrische variant. Echter kunnen we er ook gelijk bij vermelden dat de prijs van dergelijke lithium-ion accu’s de laatste jaren toch wel aanzienlijk gedaald blijkt.

Zo was er begin 2013 nog sprake van een prijskaartje van 688 tot 860 euro per kilowattuur. In 2019 is de prijs ondertussen gedaald tot maximaal 86 euro per kWh. Wat een heel pak zal schelen in het uiteindelijke kostenplaatje. Een logisch en bijkomend gevolg hiervan is, dat ook de aankoopprijs van een elektrische wagen lichtjes daalt.

 

Q4: Hoe kun je de auto accu opladen met behulp van een druppellader?

We hebben in één van de vorige antwoorden reeds kort melding gemaakt van het gebruik van een druppellader. Net zoals startkabels, kun je met behulp van een druppellader de accu van je wagen gaan opladen. Het grote verschil is dat een druppellader continu wordt gebruikt en startkabels er terug worden afgehaald op het moment dat de accu in werking treedt.

Een druppellader zal dus niet gebruikt worden om een volledig lege accu op te laden maar zal ervoor zorgen dat deze opgeladen blijft. Dit gebeurt door de accu van je wagen pulserend en met dezelfde kracht bij te laden. Op die manier wordt verhinderd dat de accu leeg raakt. Met andere woorden, een druppellader wordt aangeraden indien je je wagen gedurende een lange periode niet zult gebruiken. Daarom spreekt men ook vaak van een onderhoudslader. Bij de aankoop van een druppellader is het echter wel belangrijk om rekening te houden met het type en de capaciteit van de accu.

 

Q5: Wat zijn de oorzaken van een lege auto accu?

Je hebt het misschien zelf al meegemaakt, of ook niet maar het kan wel eens gebeuren dat de accu van je wagen leeg raakt. De oorzaken daarvan kunnen heel divers zijn. Zo kan een lange inactiviteit aan de basis liggen van een lege accu. Door je wagen gedurende lange tijd niet te gebruiken, zal de accu geleidelijk aan leeglopen en de capaciteit ervan gaan afnemen. Ook een te diepe ontlading van meer dan 20%, kan een lege batterij veroorzaken.

Een andere mogelijke verklaring zou met de temperatuur te maken kunnen hebben. Een te hoge of te lage temperatuur kan de levensduur van een kwalitatieve auto accu aanzienlijk verkorten. Tot slot kan ook te hoge of juist te lage laadspanning de oorzaak zijn. De meest ideale laadspanning is er eentje tussen 13,6 en 14,8 Volt.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES