Laatste update: 20.05.22

 

Beste auto brandblussers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

De kans dat je onderweg effectief een brandblusser nodig hebt, is vrij klein maar jammer genoeg niet onbestaande. Dat maakt dat het toch wel aangeraden is om een brandblusser in je wagen te installeren, hoewel Nederland en heel wat andere Europese landen dit niet meteen verplichten. Om het voor jou wat overzichtelijker te houden, zijn we op zoek gegaan naar 3 hedendaagse toppertjes binnen dit segment. Zo blijkt de Prymos spray Brandblusser alvast een topproduct en eveneens geschikt voor gebruik op de boot, caravan en camper. Daarnaast kies je met de Mobiak schuimblusser vast en zeker voor een evenwaardig alternatief en bovendien geschikt voor de brandklassen A, B én F.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste auto brandblussers (Reviews) van 2022

 

Of een brandblusser verplicht is in de auto of niet, het is in elk geval veiliger om er eentje in je wagen te installeren. Een auto brandblusser op sproeischuim is hierbij in elk geval een meer dan goede aanbeveling. Aangezien het ruime gamma aan auto brandblussers de keuze vaak onoverzichtelijk kan maken, hebben wij 5 toppertjes voor jou geselecteerd. We hebben hierbij rekening gehouden met het klantenadvies uit de online reviews maar raden eveneens aan om de meningen van experts en brandweerlui niet onder stoelen of banken te schuiven. Bekijk het even en wie weet is de beste auto brandblusser wel een aanbieding of één van de goedkope alternatieven.

 

1. Prymos spray Brandblusser voor de auto, camper en boot met houder

 

Ben je op zoek naar een brandblusser voor in de auto? Dan lijkt dit exemplaar van Prymos alvast een meer dan goede aanbeveling te zijn. Bovendien wordt hij door klanten beloond met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren waarbij hij overtuigt vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en uitmuntende kwaliteit. Kortom, zeker één van de populairste brandblusapparaten uit dit lijstje.

Met dit apparaat kies je voor een effectieve blusspray die perfect dienst doet bij het blussen van vaste stoffen, vloeistofbranden en elektriciteitsbranden. Bovendien is hij speciaal ontwikkeld om hem in voertuigen te installeren en te gebruiken bij een temperatuur van -15°C tot 60°C. Het apparaat, waarvan de behuizing voornamelijk uit aluminium en kunststof is vervaardigd, blijkt overigens voorzien van een maximale inhoud van 0,6 liter wat ongeveer een spuitduur van 26 seconden garandeert. Dit mag relatief weinig lijken maar zal een wereld van verschil betekenen zodra je meteen begint te blussen.

In tegenstelling tot een poederblusser zul je met een sprayblusser amper tot geen nevenschade ondervinden. Tot slot krijg je er bij aankoop gelijk een wandhouder bij zodanig dat het apparaat hangend in de wagen kan worden geïnstalleerd.

 

Voordelen:

Spuittijd: door te kiezen voor deze spray brandblusser van Prymos met een inhoud van bijna 1 liter, kun je makkelijk 26 seconden spuiten en de eerste vlammen doven.

Brandklasse: deze brandblusser behoort tot de brandklasse A en B wat betekent dat hij makkelijk vaste stoffen én vloeistofbranden kan blussen. Verder blijkt hij ook geschikt voor het blussen van elektriciteitsbranden van maximaal 1000 Volt.

Ophangbaar: de brandblusser wordt geleverd inclusief een wandbevestiging en blijkt bijgevolg ophangbaar te zijn.

Keurmerk: hij is voorzien van het bekende Nederlandse Rijkstypekeur wat aantoont dat hij goedgekeurd én veilig bevonden werd.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je op zoek naar een auto brandblusser met het laagste prijskaartje, dan lijkt dit apparaat alvast niet aan de criteria te voldoen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Mobiak schuimblusser 2 liter vorstvrij Brandklasse: A / B / F

 

Je kunt natuurlijk ook altijd opteren voor deze auto brandblusser / schuimblusser van 2 liter die jou wordt aangeboden door Mobiak. Bij correct gebruik garandeert hij een spuitbereik van maar liefst 10 meter ver en dit gedurende wel 15 seconden. Het brandblusapparaat is eveneens voorzien van het Nederlandse Rijkstype keurmerk wat aantoont dat het om een betrouwbaar en bovenal veilig apparaat gaat.

Dit type brandblusser met stalen behuizing werd voornamelijk ontworpen voor gebruik in personenwagens, keukens, kantines, bestelwagen en de motorsport. Hij werd dan ook gelabeld met een brandklasse A, B en F wat aanduidt dat hij geschikt is om vaste stoffen, vloeistofbranden én kleine “diep-vet” branden te blussen. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan een friteuse die vuur vat.

Kortom, een degelijke brandblusser die, bij een correcte jaarlijkse controle, makkelijke een 5-tal jaartjes kan meegaan. Klanten reageren dan ook positief en belonen het apparaat unaniem met een mooie score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: deze unieke schuimblusser met een inhoud van wel 2 liter kan vast en zeker tot de budgetvriendelijke auto brandblussers gerekend worden.

Brandklasse: hij wordt gekenmerkt door een brandklasse A, B en F waarbij hij dus in staat is om vaste stoffen, vloeistofbranden en vetbranden aan te pakken.

Onderhoud: de brandblusser is eenvoudig schoon te houden door middel van een vochtig doekje. Verder is het eveneens mogelijk om zelfstandig de aanwezige druk te controleren, bij voorkeur 4 keer per jaar.

 

Nadelen:

Geen wandbevestiging: in tegenstelling tot het vorige apparaat wordt hier jammer genoeg geen wandbevestiging meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. J.E Blusspray Brandblusser Auto 0.75 Liter Schuim Vaste & Vloeibare Stoffen

 

Een beginnende brand in de wagen, boot, camper, caravan of gewoon bij jou thuis? Geen enkel probleem voor deze unieke Ecofex brandblusser van J.E. Behorend tot de brandklassen A, B en F kan hij probleemloos vaste stoffen, vloeistofbranden en vetbranden aanpakken. En bovendien kun je, dankzij zijn unieke sproeisysteem, tijdens het blussen op een veilige afstand van 3 tot 4 meter blijven staan. Hierbij wordt een spuitduur van maar liefst 30 seconden gegarandeerd in verhouding tot een volume van 0,8 liter.

Daarnaast blijkt deze krachtige brandblusser ook nog eens vorstbestendig te zijn en dit tot op een temperatuur van – 10 graden Celsius waardoor je hem ook bij extreme vriestemperaturen kunt gebruiken. Als je de blusspray correct weet te onderhouden, blijft hij makkelijk 2 jaartjes houdbaar.

Tot op heden heeft er nog maar 1 koper een reactie geplaatst die echter 100% positief blijkt te zijn. Zo is de klant duidelijk tevreden van de aangeboden kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en de correcte levering.

 

Voordelen:

Vorstbestendig: in tegenstelling tot sommige andere brandblusapparaten, is deze blusspray vorstbestendig tot op een temperatuur van -10 graden Celsius.

Inhoud: de brandblusser met metalen behuizing, kent een maximale inhoud van maar liefst 0,8 liter.

Spuitduur: met een dergelijke inhoud en op een afstand van 3 tot 4 meter, is deze brandblusser in staat om een spuitduur van maar liefst 30 seconden lang te garanderen.

Brandklasse: net zoals het vorige product behoort ook deze auto brandblusser tot 3 verschillende brandklassen waaronder A, B en F.

 

Nadelen:

Niet ophangbaar: indien er toch een klein minpuntje mag worden aangehaald dan heeft dit misschien wel te maken met het feit dat de brandblusser niet ophangbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Neyfik spray-blusser 750 ml Auto, Boot, Camper Brandblusser

 

De Neyfik brandblusser is een apparaat dat geschikt is om kleine brandjes in een wagen, camper of aan boord van een boot/ schip te blussen. Hij behoort dan ook tot de brandklasse A en B die aantonen dat hij in staat is om vaste stoffen te blussen alsook vloeistofbranden aan te passen.

Deze blusspray is voorzien van een veilige aluminium behuizing en kent een inhoud van maar liefst 750 ml. Bij een eventuele brand kan een spuittijd van maar liefst 34 seconden worden gegarandeerd inclusief een bereik van 3 tot 4 meter. Op die manier kun je eveneens op een veilige afstand staan tijdens het blussen. Overigens kun je dit type brandblusser binnen een ruime gebruikstemperatuur gebruiken van -15 graden Celsius tot maximaal +60 graden Celsius. Kortom, een handig apparaat en een goede aanbeveling om in de wagen, camper of boot te installeren.

Uit de online reviews kunnen we dan ook gelijk opmaken dat alle klanten tevreden zijn met hun aankoop en Neyfik misschien wel als het beste merk beschouwen. Hij kreeg uiteindelijk een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren mee.

 

Voordelen:

Gebruikstemperatuur: deze unieke auto brandblusser kan perfect gebruikt worden bij een temperatuur van -15°C tot +60°C.

Inhoud: hij wordt gekenmerkt door een aannemelijke inhoud van wel 750 ml.

Handig in gebruik: bij een eventuele brand kan een maximale spuittijd van 34 seconden worden geleverd. Bovendien kun je tijdens het blussen op een veilige afstand van 3 tot 4 meter blijven.

Houdbaarheid: indien de brandblusser correct wordt onderhouden dan kan hij makkelijk 4 jaartjes mee gaan.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: slechts één koper vindt dat de brandblusser vrij lastig op te hangen is maar beoordeelt het product eveneens met 5 sterren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Anaf Brandblusser Poedersnelblusser 1KG voor in de Auto, Boot, Mobilhome, Caravan

 

We kunnen het rijtje afsluiten met deze poedersnelblusser van het, al dan niet bekende, merk Anaf. Deze brandblusser blijkt voorzien van een aluminium behuizing en levert een inhoud van maar liefst 1 liter. Hij garandeert eveneens een bijzonder hoge en krachtige bluscapaciteit voor branden uit de brandklasse B en C, wat hem uitermate geschikt maakt voor gebruik in de wagen, boot, mobilhome of  caravan.

Bij correct gebruik kan hij makkelijk een spuitbereik van 2 meter garanderen inclusief een spuitduur van wel 7 seconden. Bovendien blijkt hij ophangbaar én is hij voorzien van het CE-keurmerk dat aantoont dat hij goedgekeurd en veilig bevonden is. En dit alles aan een mooi en vriendelijk prijskaartje.

We zien dan ook gelijk een mooie score van 4,6 sterren verschijnen waarbij klanten duidelijk tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en het prijskaartje. Kortom, het overwegen waard!

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: zijn lage prijskaartje maakt hem alvast een pak toegankelijker bij het grote publiek.

Brandklasse: hij wordt gekenmerkt door een brandklasse B en C wat hem uitermate geschikt maakt om kleine brandjes in wagens, boten, caravans of mobilhomes aan te pakken.

Inhoud: deze poederblusser kent een maximale inhoud van maar liefst 1000 ml.

 

Nadelen:

Spuitduur: de korte spuitduur van 7 seconden zal misschien net niet voldoende zijn om iets grotere branden te blussen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Auto brandblussers Koopgids

 

De Europese regelgeving indachtig, kunnen we stellen dat de installatie van een brandblusser in de wagen in heel wat Europese landen niet verplicht wordt. Toch heeft het wel degelijk nut om er standaard eentje mee te hebben en op die manier de veiligheid van alle passagiers ten allen tijde te kunnen garanderen. Ben je overtuigd en wil je er graag 1 kopen, dan raden wij jou aan om eveneens rekening te houden met het type, de capaciteit en de plaatsing. Door te letten op deze factoren, wordt het misschien net iets makkelijker om de verschillende opties met elkaar te vergelijken.

Europese regelgeving, nut en werking van een degelijk brandblusapparaat

Terwijl het in Nederland helemaal niet verplicht is, is bij onze zuiderburen de installatie van een brandblusser in de auto dan weer wel een vereiste. En eigenlijk is dat helemaal zo slecht nog niet. Want heb je de pech dat er een brandje uitbreekt in de wagen, dan zul je al snel begrijpen dat een brandblusapparaat helemaal geen overbodige luxe is.

Bij een eventuele brand kun je dan zelf reeds beginnen blussen terwijl je op de brandweer wacht. Bovendien kan een brandblusser makkelijk en veilig bediend worden eenmaal je de veiligheidspin uit het handvat hebt verwijderd. Alvorens je de brandhaard aanpakt, raden we aan om het apparaat even te testen door enkele seconden naar de grond te richten. Houd er tevens ook rekening mee dat je voor aanvang de motor volledig uitschakelt en de motorkap reeds ontgrendelt.  

Indien je uiteindelijk besluit om een brandblusser aan te kopen, zorg er dan voor dat hij voldoet aan de Europese regelgeving. Specifiek moet het apparaat dus voldoen aan de zogenaamde Europese EN3-norm die aantoont dat de brandblusser kwalitatief hoogstaand én blusefficiënt is. In Nederland wordt dit duidelijk gemaakt door het zogenaamde Nederlands rijkstype keurmerk te vermelden en in België door de lettercombinatie “Benor”. Indien de brandblusser daarnaast eveneens voorzien blijkt van het CE keurmerk dan mag je er zeker van zijn dat hij helemaal conform de Europese PED-richtlijnen werkt.

 

Het type

Daar niet elke brandhaard 100% hetzelfde is, is het niet meer dan logisch dat er verschillende types brandblussers bestaan. Echter, als we kijken naar de brandblussers die het meest geschikt zijn voor gebruik in de wagen, kunnen we een onderscheid maken tussen 2 exemplaren. Zo kun je enerzijds opteren voor een poederblusser en anderzijds voor een schuimblusser.

Een poederblusser is een brandblusapparaat bestaande uit heel fijn chemisch zout waarmee het mogelijk wordt om kleine brandjes snel aan te pakken. Heel wat recente wagens zijn dan ook van het minimale voorzien en worden geleverd inclusief een poederblusser met een capaciteit van 1 kg. Echter kun je er de grote belangrijke autobranden jammer genoeg niet mee aanpakken en kan het product zelfs invreten in de carrosserie van je wagen.

Wil je echt 100% zeker zijn dan willen wij jou, op aanbeveling van heel wat brandweerlui, aanraden om te investeren in een schuimblusser. Dergelijk type apparaat, bestaande uit sproeischuim, is wel degelijk geschikt om een grote autobrand aan te pakken. Bovendien is hij minder schadelijk voor de carrosserie van je wagen, kent hij een langere blusduur en is de kans op eventuele heropflakkeringen klein tot vrijwel onbestaande. Houd er wel rekening mee dat je de schuimblusser rechtstreeks op de vlammen richt, wat misschien wel heel impressionant zou kunnen overkomen.

Capaciteit van de brandblusser in functie van je wagen

Bij het bepalen van het type is het eveneens belangrijk om te letten op de capaciteit van het apparaat. Daarmee bedoelen we de inhoud of het volume van de brandblusser die, steevast uitgedrukt in kg, kan variëren van 1 tot wel 6 of meer kilogram. En om de capaciteit van de brandblusser te kunnen bepalen, dien je dan weer aandachtig te zijn voor het type wagen en zijn bijbehorende gewicht.

Voor kleine personenauto’s met een gewicht lager dan 3500 kg, zou een brandblusser met een capaciteit van 2 kg ruim voldoende moeten zijn. Behoort je wagen tot de gewichtsklasse van 3500 tot maximaal 7500 kilogram, dan zou een apparaat van 2 tot 3 kg in principe ook moeten voldoen. Is de wagen echter een heel pak groter en spreken we over een gewicht vanaf 7500 kg, dan wordt aangeraden om uit te kijken naar een brandblusser met een capaciteit van maar liefst 6 kg. Aangezien het prijskaartje hier wat hoger zou kunnen zijn, raden wij jou aan om rekening te houden met aanbiedingen, offertes en promoties.

 

Plaatsing en installatie

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de installatie van de brandblusser in je wagen. Zo wordt het apparaat in de meeste gevallen onder de passagiersstoel geplaatst. Indien je hem een ander plekje wilt geven dan kan dat natuurlijk ook. Zorg er gewoon voor dat hij binnen handbereik van de bestuurder bevestigd kan worden zodanig dat er geen seconden verloren gaan indien er brand uitbreekt.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Waar kun je de brandblusser in de auto plaatsen?

Hopelijk hoef je het niet mee te maken maar indien het toch gebeurt, is het natuurlijk handig om te weten waar de brandblusser zich precies bevindt. In de meeste gevallen wordt de brandblusser onder de passagiersstoel van de wagen geplaatst om de eenvoudige reden dat het belangrijk is om er zo snel mogelijk bij te kunnen. Uiteraard mag je de brandblusser ook elders in de wagen bevestigen zodanig dat hij steeds binnen handbereik van de bestuurder ligt en je tijdens het rijden niet in gevaar brengt.

In tegenstelling tot Nederland, is het in België echter wel verplicht om het brandblusapparaat in een, al dan niet meegeleverde, beugel te bevestigen. Op die manier wordt vermeden dat de blusser door de voorruit wordt gekatapulteerd op het moment dat je even heel bruusk dient te remmen.

Q2: Wat kost een brandblusser voor in de auto?

Het assortiment auto brandblussers is vandaag de dag reeds behoorlijk uitgebreid en kan worden onderverdeeld op basis van types en merken. Het prijskaartje zal daarbij bepaald worden op basis van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de gebruikte materiaalsoorten en de uiteindelijke bluscapaciteit.

Algemeen kunnen we stellen dat een degelijke poederblusser van ongeveer 2 kilogram al gauw ongeveer 30 euro kan kosten wat makkelijk kan oplopen tot ruim 42 euro indien je voor een groter volume van 6 kg opteert. Besluit je echter om voor een schuimblusser te opteren van 2 kilogram dan moet je rekening houden met een prijskaartje van ongeveer 20 euro.

 

Q3: Welke type brandblusser is geschikt voor in de auto?

In de wagen kan zowel een poeder- als schuimblusser worden gebruikt. Veel belangrijker is om rekening te houden met de capaciteit van de blusser die dan weer afhankelijk is van de grootte en het gewicht van je wagen. Algemeen kunnen we stellen dat een poederblusser met een capaciteit van 2 kg ruim voldoende is voor kleine wagens tot maximaal 3500 kg en geschikt is voor gemiddelde wagens met een gewicht tussen 3500 en 7000 kg.

Is de wagen echter een pak groter, en bijgevolg ook zwaarder, dan kom je echter terecht in de derde en laatste categorie. Dergelijke wagens met een gewicht van meer dan 7500 kg, vereisen een poederblusser van ruim 3 kg of meer.

 

Q4: In welke landen is een brandblusser in de auto verplicht?

Tot slot is het belangrijk om even aandacht te besteden aan de algemene regelgeving omtrent de installatie van brandblussers in de wagen. Als we naar Nederland kijken dan stellen we vast dat het helemaal niet verplicht is om een brandblusapparaat in de wagen te bevestigen. Wat overigens het tegenovergestelde is van in België waar het wel degelijk verplicht is om in elke wagen een brandblusapparaat te monteren.

Houd er wel rekening mee dat het enkel gaat om wagens met een Belgische nummerplaat. Indien je dus als Nederlander, met een Nederlandse nummerplaat door België rijdt, dan mag dit echt zonder de aanwezigheid van een brandblusser. Op Europees vlak zien we echter dat de meeste landen de regelgeving van Nederland lijken te volgen en de installatie van een brandblusapparaat in de wagen niet verplichten. 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES