5 beste Auto brandblussers Test van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Beste auto brandblussers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

De kans dat je onderweg effectief een brandblusser nodig hebt, is vrij klein maar jammer genoeg niet onbestaande. Dat maakt dat het toch wel aangeraden is om een brandblusser in je wagen te installeren, hoewel Nederland en heel wat andere Europese landen dit niet meteen verplichten. Om het voor jou wat overzichtelijker te houden, zijn we op zoek gegaan naar 3 hedendaagse toppertjes binnen dit segment. Zo blijkt de Prymos spray Brandblusser alvast een topproduct en eveneens geschikt voor gebruik op de boot, caravan en camper. Daartegenover staat de Ogniochron Brandblusser schuim 2 liter die multifunctioneel inzetbaar is binnen de brandklassen A, B én F. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste auto brandblussers (Reviews) van 2024

 

Of een brandblusser verplicht is in de auto of niet, het is in elk geval veiliger om er eentje in je wagen te installeren. Een auto brandblusser op sproeischuim is hierbij in elk geval een meer dan goede aanbeveling. Aangezien het ruime gamma aan auto brandblussers de keuze vaak onoverzichtelijk kan maken, hebben wij 5 toppertjes voor jou geselecteerd. We hebben hierbij rekening gehouden met het klantenadvies uit de online reviews maar raden eveneens aan om de meningen van experts en brandweerlui niet onder stoelen of banken te schuiven. Bekijk het even en wie weet is de beste auto brandblusser wel een aanbieding of één van de goedkope alternatieven.

 

 

Prymos spray brandblusser auto

 

1. Prymos spray Brandblusser voor de auto, camper en boot met houder

 

Ben je op zoek naar een brandblusser voor in de auto? Dan lijkt dit exemplaar van Prymos alvast een meer dan goede aanbeveling te zijn. Bovendien wordt hij door klanten beloond met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren waarbij hij overtuigt vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en uitmuntende kwaliteit. Kortom, zeker één van de populairste brandblusapparaten uit dit lijstje.

Met dit apparaat kies je voor een effectieve blusspray die perfect dienst doet bij het blussen van vaste stoffen, vloeistofbranden en elektriciteitsbranden. Bovendien is hij speciaal ontwikkeld om hem in voertuigen te installeren en te gebruiken bij een temperatuur van -15°C tot 60°C. Het apparaat, waarvan de behuizing voornamelijk uit aluminium en kunststof is vervaardigd, blijkt overigens voorzien van een maximale inhoud van 0,6 liter wat ongeveer een spuitduur van 26 seconden garandeert. Dit mag relatief weinig lijken maar zal een wereld van verschil betekenen zodra je meteen begint te blussen.

In tegenstelling tot een poederblusser zul je met een sprayblusser amper tot geen nevenschade ondervinden. Tot slot krijg je er bij aankoop gelijk een wandhouder bij zodanig dat het apparaat hangend in de wagen kan worden geïnstalleerd.

 

Voordelen:

Spuittijd: door te kiezen voor deze spray brandblusser van Prymos met een inhoud van bijna 1 liter, kun je makkelijk 26 seconden spuiten en de eerste vlammen doven.

Brandklasse: deze brandblusser behoort tot de brandklasse A en B wat betekent dat hij makkelijk vaste stoffen én vloeistofbranden kan blussen. Verder blijkt hij ook geschikt voor het blussen van elektriciteitsbranden van maximaal 1000 Volt.

Ophangbaar: de brandblusser wordt geleverd inclusief een wandbevestiging en blijkt bijgevolg ophangbaar te zijn.

Keurmerk: hij is voorzien van het bekende Nederlandse Rijkstypekeur wat aantoont dat hij goedgekeurd én veilig bevonden werd.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je op zoek naar een auto brandblusser met het laagste prijskaartje, dan lijkt dit apparaat alvast niet aan de criteria te voldoen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Schuim brandblusser auto

 

2. Ogniochron Brandblusser schuim 2 liter – GWG-2x ABF-MP – Blusrating 8A 55B 40F

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en multifunctionele auto brandblusser met een hoge blusrating? Dan raden wij jou aan om dit exemplaar van het bekende merk OgnioChron eens even onder de loep te nemen. Zo wordt deze spray brandblusser geleverd in een stevige behuizing met een inhoud van maar liefst 2 liter schuim én een bijbehorende druk van 15 bar in combinatie met een temperatuurbereik van -30 tot maximaal +60ºC. 

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want hoewel deze brandblusser geleverd wordt met een stevige montagebeugel en uitermate geschikt is voor gebruik in huis of in de keuken, kan hij ook perfect in de kofferbak van je wagen worden meegenomen. Zo is deze brandblusser geschikt voor A, B én F branden en geniet je daarbij een hoge bluskracht van 8A, 55B én 40F. Bovendien is het apparaat goedgekeurd voor gebruik in Nederland en België wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Moet je dus dringend op zoek naar een nieuwe (auto) brandblusser of wil je een tweede brandblusser kopen, dan is dit apparaat van OgnioChron een goede aanbeveling. En daar lijken heel wat kopers het alvast mee eens te zijn, gezien de mooie gemiddelde eindscore van 5/5 sterren.

 

Voordelen:

Bluskracht: het apparaat is gezegend met een uitzonderlijk hoge bluskracht per aparte categorie gaande van 8A tot 55B en 40F.

Manometer: de brandblusser kent een ruime druk van 15 bar die je steeds in de gaten kunt houden dankzij de ingebouwde manometer.

Inhoud: deze schuim brandblusser (auto) kent een ruime inhoud van maar liefst 2 liter schuim.

Multifunctioneel: de brandblusser van OgnioChron is niet alleen geschikt voor A én B branden maar kan tevens ook worden aangewend in het bestrijden van vetbranden (klasse F).

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou misschien wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Brandblusser auto

 

3. Brandblusser Poedersnelblusser 1KG voor in de Auto, Boot, Mobilhome, Caravan ABC

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze poedersnelblusser die jou wordt aangeboden door het bekende en populaire merk “Sicili” en geleverd wordt in een stevige kenmerkende rode aluminium cilinder met een royale netto inhoud van maar liefst 1kg. Net zoals het voorgaande toppertje, blijkt overigens ook dit apparaat multifunctioneel inzetbaar en geschikt om allerlei branden van klasse A, B en C te lijf te gaan. Kortom, of je nu op zoek bent naar een brandblusser om in de wagen dan wel je boot, caravan of mobilhome te installeren; dit exemplaar is alvast een goede aanbeveling!

Het gebruiksgemak van deze brandblusser wordt verder aangevuld dankzij de hoge bluscapaciteit, de hoge roestbestendigheid en de meegeleverde houder waarmee je het geheel veilig en correct kunt installeren. En niet te vergeten; deze brandblusser blijkt ook nog eens wettelijk in orde voor de keuring wat het één van de meeste geschikte auto brandblussers uit het rijtje maakt.

Nemen we even een kijkje tussen de vele online reviews, dan lijkt dit positieve gevoel alleen maar te worden bevestigd. Niet te verwonderen dus dat deze auto brandblusser een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren in de wacht weet te slepen.

 

Voordelen:

Multifunctioneel: de auto (anwb) brandblusser is multifunctioneel inzetbaar en kan zowel branden van type A alsook B en C blussen.

Uitvoering: de brandblusser kent een stevige rode aluminium cilinder met een bijbehorende inhoud van 1kg bluspoeder.

Budgetvriendelijk: in vergelijking met bijvoorbeeld het voorgaande apparaat, blijkt deze brandblusser gezegend met een budgetvriendelijk prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen vetbranden: houd er rekening mee dat deze poederblusser helemaal niet geschikt is om vetbranden onder controle te krijgen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kleine brandblusser auto

 

4. Neyfik spray-blusser 750 ml Auto, Boot, Camper Brandblusser

 

De Neyfik brandblusser is een apparaat dat geschikt is om kleine brandjes in een wagen, camper of aan boord van een boot/ schip te blussen. Hij behoort dan ook tot de brandklasse A en B die aantonen dat hij in staat is om vaste stoffen te blussen alsook vloeistofbranden aan te passen.

Deze blusspray is voorzien van een veilige aluminium behuizing en kent een inhoud van maar liefst 750 ml. Bij een eventuele brand kan een spuittijd van maar liefst 34 seconden worden gegarandeerd inclusief een bereik van 3 tot 4 meter. Op die manier kun je eveneens op een veilige afstand staan tijdens het blussen. Overigens kun je dit type brandblusser binnen een ruime gebruikstemperatuur gebruiken van -15 graden Celsius tot maximaal +60 graden Celsius. Kortom, een handig apparaat en een goede aanbeveling om in de wagen, camper of boot te installeren.

Uit de online reviews kunnen we dan ook gelijk opmaken dat alle klanten tevreden zijn met hun aankoop en Neyfik misschien wel als het beste merk beschouwen. Hij kreeg uiteindelijk een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren mee.

 

Voordelen:

Gebruikstemperatuur: deze unieke auto brandblusser kan perfect gebruikt worden bij een temperatuur van -15°C tot +60°C.

Inhoud: hij wordt gekenmerkt door een aannemelijke inhoud van wel 750 ml.

Handig in gebruik: bij een eventuele brand kan een maximale spuittijd van 34 seconden worden geleverd. Bovendien kun je tijdens het blussen op een veilige afstand van 3 tot 4 meter blijven.

Houdbaarheid: indien de brandblusser correct wordt onderhouden dan kan hij makkelijk 4 jaartjes mee gaan.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: slechts één koper vindt dat de brandblusser vrij lastig op te hangen is maar beoordeelt het product eveneens met 5 sterren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Auto brandblusser

 

5. Smartwares 10.014.68 Brandblusser – 2kg – Poeder – Inclusief ophangbeugel – Brandklasse ABC

 

We sluiten het rijtje af met de bekende Smartwares 10.014.68 brandblusser die – net zoals sommige andere toppertjes binnen dit segment – beschouwd wordt als een volwaardige multifunctionele poederblusser. Het apparaat wordt daarbij gekenmerkt door een stevige rode aluminium cilinder en een dito royale inhoud van 2kg. Echter kun je deze poederblusser ook in een inhoud van 1, 3 of 6kg bekomen rekening houdend met een navenant prijskaartje.

De Smartwares brandblusser is bovendien multifunctioneel inzetbaar en geschikt om branden binnen de klasse A. B en C aan te pakken, wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Doordat het apparaat ook nog eens aan de Europese wet- én regelgeving voldoet en BSI gecertificeerd blijkt; mag je zeker zijn van een goed werkend én 100% veilig product.

Bij aankoop van de brandblusser worden eveneens een stevige ophangbeugel en een instructieve handleiding aangeboden. Hoewel heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop, lijkt een enkele koper dat jammer genoeg niet. Zo zou de kwaliteit ondermaats zijn en is het apparaat allesbehalve gebruiksvriendelijk te noemen.

 

Voordelen:

Inhoud: de Smartwares brandblusser wordt geleverd met een ruime inhoud van 2kg poeder, maar is ook beschikbaar in een inhoud van 1, 3 of 6kg bluspoeder.

Brandklasse: het apparaat is breed inzetbaar en kan gebruikt worden in de bestrijding van brandhaarden binnen de brandklassen A, B en C.

Ophangbeugel: naast de instructieve handleiding wordt ook een praktische ophangbeugel aangeboden.

 

Nadelen:

Geen vetbranden: houd er rekening mee dat ook deze poederblusser niet kan worden gebruikt om vetbranden binnen klasse F, te blussen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Auto brandblussers Koopgids

 

De Europese regelgeving indachtig, kunnen we stellen dat de installatie van een brandblusser in de wagen in heel wat Europese landen niet verplicht wordt. Toch heeft het wel degelijk nut om er standaard eentje mee te hebben en op die manier de veiligheid van alle passagiers ten allen tijde te kunnen garanderen. Ben je overtuigd en wil je er graag 1 kopen, dan raden wij jou aan om eveneens rekening te houden met het type, de capaciteit en de plaatsing. Door te letten op deze factoren, wordt het misschien net iets makkelijker om de verschillende opties met elkaar te vergelijken.

Europese regelgeving, nut en werking van een degelijk brandblusapparaat

Terwijl het in Nederland helemaal niet verplicht is, is bij onze zuiderburen de installatie van een brandblusser in de auto dan weer wel een vereiste. En eigenlijk is dat helemaal zo slecht nog niet. Want heb je de pech dat er een brandje uitbreekt in de wagen, dan zul je al snel begrijpen dat een brandblusapparaat helemaal geen overbodige luxe is.

Bij een eventuele brand kun je dan zelf reeds beginnen blussen terwijl je op de brandweer wacht. Bovendien kan een brandblusser makkelijk en veilig bediend worden eenmaal je de veiligheidspin uit het handvat hebt verwijderd. Alvorens je de brandhaard aanpakt, raden we aan om het apparaat even te testen door enkele seconden naar de grond te richten. Houd er tevens ook rekening mee dat je voor aanvang de motor volledig uitschakelt en de motorkap reeds ontgrendelt.  

Indien je uiteindelijk besluit om een brandblusser aan te kopen, zorg er dan voor dat hij voldoet aan de Europese regelgeving. Specifiek moet het apparaat dus voldoen aan de zogenaamde Europese EN3-norm die aantoont dat de brandblusser kwalitatief hoogstaand én blusefficiënt is. In Nederland wordt dit duidelijk gemaakt door het zogenaamde Nederlands rijkstype keurmerk te vermelden en in België door de lettercombinatie “Benor”. Indien de brandblusser daarnaast eveneens voorzien blijkt van het CE keurmerk dan mag je er zeker van zijn dat hij helemaal conform de Europese PED-richtlijnen werkt.

 

Het type

Daar niet elke brandhaard 100% hetzelfde is, is het niet meer dan logisch dat er verschillende types brandblussers bestaan. Echter, als we kijken naar de brandblussers die het meest geschikt zijn voor gebruik in de wagen, kunnen we een onderscheid maken tussen 2 exemplaren. Zo kun je enerzijds opteren voor een poederblusser en anderzijds voor een schuimblusser.

Een poederblusser is een brandblusapparaat bestaande uit heel fijn chemisch zout waarmee het mogelijk wordt om kleine brandjes snel aan te pakken. Heel wat recente wagens zijn dan ook van het minimale voorzien en worden geleverd inclusief een poederblusser met een capaciteit van 1 kg. Echter kun je er de grote belangrijke autobranden jammer genoeg niet mee aanpakken en kan het product zelfs invreten in de carrosserie van je wagen.

Wil je echt 100% zeker zijn dan willen wij jou, op aanbeveling van heel wat brandweerlui, aanraden om te investeren in een schuimblusser. Dergelijk type apparaat, bestaande uit sproeischuim, is wel degelijk geschikt om een grote autobrand aan te pakken. Bovendien is hij minder schadelijk voor de carrosserie van je wagen, kent hij een langere blusduur en is de kans op eventuele heropflakkeringen klein tot vrijwel onbestaande. Houd er wel rekening mee dat je de schuimblusser rechtstreeks op de vlammen richt, wat misschien wel heel impressionant zou kunnen overkomen.

Capaciteit van de brandblusser in functie van je wagen

Bij het bepalen van het type is het eveneens belangrijk om te letten op de capaciteit van het apparaat. Daarmee bedoelen we de inhoud of het volume van de brandblusser die, steevast uitgedrukt in kg, kan variëren van 1 tot wel 6 of meer kilogram. En om de capaciteit van de brandblusser te kunnen bepalen, dien je dan weer aandachtig te zijn voor het type wagen en zijn bijbehorende gewicht.

Voor kleine personenauto’s met een gewicht lager dan 3500 kg, zou een brandblusser met een capaciteit van 2 kg ruim voldoende moeten zijn. Behoort je wagen tot de gewichtsklasse van 3500 tot maximaal 7500 kilogram, dan zou een apparaat van 2 tot 3 kg in principe ook moeten voldoen. Is de wagen echter een heel pak groter en spreken we over een gewicht vanaf 7500 kg, dan wordt aangeraden om uit te kijken naar een brandblusser met een capaciteit van maar liefst 6 kg. Aangezien het prijskaartje hier wat hoger zou kunnen zijn, raden wij jou aan om rekening te houden met aanbiedingen, offertes en promoties.

 

Plaatsing en installatie

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de installatie van de brandblusser in je wagen. Zo wordt het apparaat in de meeste gevallen onder de passagiersstoel geplaatst. Indien je hem een ander plekje wilt geven dan kan dat natuurlijk ook. Zorg er gewoon voor dat hij binnen handbereik van de bestuurder bevestigd kan worden zodanig dat er geen seconden verloren gaan indien er brand uitbreekt.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Waar kun je de brandblusser in de auto plaatsen?

Hopelijk hoef je het niet mee te maken maar indien het toch gebeurt, is het natuurlijk handig om te weten waar de brandblusser zich precies bevindt. In de meeste gevallen wordt de brandblusser onder de passagiersstoel van de wagen geplaatst om de eenvoudige reden dat het belangrijk is om er zo snel mogelijk bij te kunnen. Uiteraard mag je de brandblusser ook elders in de wagen bevestigen zodanig dat hij steeds binnen handbereik van de bestuurder ligt en je tijdens het rijden niet in gevaar brengt.

In tegenstelling tot Nederland, is het in België echter wel verplicht om het brandblusapparaat in een, al dan niet meegeleverde, beugel te bevestigen. Op die manier wordt vermeden dat de blusser door de voorruit wordt gekatapulteerd op het moment dat je even heel bruusk dient te remmen.

Q2: Wat kost een brandblusser voor in de auto?

Het assortiment auto brandblussers is vandaag de dag reeds behoorlijk uitgebreid en kan worden onderverdeeld op basis van types en merken. Het prijskaartje zal daarbij bepaald worden op basis van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de gebruikte materiaalsoorten en de uiteindelijke bluscapaciteit.

Algemeen kunnen we stellen dat een degelijke poederblusser van ongeveer 2 kilogram al gauw ongeveer 30 euro kan kosten wat makkelijk kan oplopen tot ruim 42 euro indien je voor een groter volume van 6 kg opteert. Besluit je echter om voor een schuimblusser te opteren van 2 kilogram dan moet je rekening houden met een prijskaartje van ongeveer 20 euro.

 

Q3: Welke type brandblusser is geschikt voor in de auto?

In de wagen kan zowel een poeder- als schuimblusser worden gebruikt. Veel belangrijker is om rekening te houden met de capaciteit van de blusser die dan weer afhankelijk is van de grootte en het gewicht van je wagen. Algemeen kunnen we stellen dat een poederblusser met een capaciteit van 2 kg ruim voldoende is voor kleine wagens tot maximaal 3500 kg en geschikt is voor gemiddelde wagens met een gewicht tussen 3500 en 7000 kg.

Is de wagen echter een pak groter, en bijgevolg ook zwaarder, dan kom je echter terecht in de derde en laatste categorie. Dergelijke wagens met een gewicht van meer dan 7500 kg, vereisen een poederblusser van ruim 3 kg of meer.

 

Q4: In welke landen is een brandblusser in de auto verplicht?

Tot slot is het belangrijk om even aandacht te besteden aan de algemene regelgeving omtrent de installatie van brandblussers in de wagen. Als we naar Nederland kijken dan stellen we vast dat het helemaal niet verplicht is om een brandblusapparaat in de wagen te bevestigen. Wat overigens het tegenovergestelde is van in België waar het wel degelijk verplicht is om in elke wagen een brandblusapparaat te monteren.

Houd er wel rekening mee dat het enkel gaat om wagens met een Belgische nummerplaat. Indien je dus als Nederlander, met een Nederlandse nummerplaat door België rijdt, dan mag dit echt zonder de aanwezigheid van een brandblusser. Op Europees vlak zien we echter dat de meeste landen de regelgeving van Nederland lijken te volgen en de installatie van een brandblusapparaat in de wagen niet verplichten. 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES