Beste TIG lasser

Laatste update: 19.05.24

 

TIG lassers test van 2022

 

Het valt op dat steeds minder mensen een TIG lasapparaat gebruiken. Desondanks kun je het toch nog altijd in heel veel verschillende winkels en ketens aankopen. Daarom willen wij jou graag nog wat tips en richtlijnen meegeven zodra je van plan bent een TIG lasser aan te kopen. Indien je echt dringend op zoek bent naar een TIG lasser dan kun je ook gewoon onze top raadplegen. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Borg lasapparaat MMA die gekenmerkt wordt door een eenvoudige bediening en een helder en duidelijk leesbaar digitaal display. Daartegenover staat dan de Stahlwerk TIG lasmachine & Plasmasnijder; een praktisch 2-in-1 apparaat dat niet alleen geschikt is om te lassen maar tevens ook snijden. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

TIG lasser reviews – top 5

 

 

Met een TIG lasser is het moeilijker om te lassen want je hebt beide handen nodig, maar de kwaliteit van het laswerk is superieur in vergelijking met een gewoon lasapparaat. Wij hebben vijf verschillende TIG lassers onderzocht en vergeleken op basis van de meningen van gebruikers. Je kunt ze terugvinden in ons lijstje hieronder en de informatie gebruiken om de beste TIG lasser voor jezelf te kiezen.

 

 

Aanbevolen producten

 

 

1. Borg lasapparaat MMA – TIG 200 Ampere – met digitaal display

 

Op zoek naar een multifunctioneel TIG lasapparaat dat niet alleen geschikt is voor elektrodelassen maar tevens ook als TIG lasser dienst kan doen, dan zit je bij Borg aan het juiste adres. Bovendien kan dit unieke TIG lasapparaat perfect gehanteerd worden door zowel professionals als beginners, wat het uiteindelijke gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Afgaande op het advies uit de online reviews én de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren, ga je alvast met één van de populairste lassers naar huis. Maar wat maakt dit apparaat zo speciaal? Wij zoeken het graag voor jou uit.

Zo kent het Borg lasapparaat een totale afmeting van 46,5 x 25,5 x 33 cm en een snoerlengte van 0,50 cm waarmee je hem eenvoudig met het stroomnet kunt verbinden. Eenmaal correct aangesloten én ingeschakeld, kun je genieten van een aanzienlijk vermogen tot 60 watt en een effectiviteit van 80%. Zijn gebruiksgemak wordt aangevuld met een continu instelbare lasstroom binnen een bereik van 10 tot 200A én een krachtige HF-ontsteking.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles om over naar huis te schrijven want verder werkt het apparaat – in vergelijking met gelijkaardige lasapparaten – behoorlijk stil én is het voorzien van een geïntegreerde oververhittingsbeveiliging. Kortom, een toppertje dat – gezien zijn correcte prijskaartje – wel eens tussen de goedkope (mig) TIG lasapparaten kan gespot worden.

 

Voordelen:

Veiligheid: het apparaat is uitgerust met een geïntegreerde oververhittingsbeveiliging die bijdraagt aan de veiligheid tijdens het gebruik ervan.

Budgetvriendelijk: wil je een TIG lasapparaat kopen en ben je op zoek naar kwaliteit én betaalbaarheid, dan is dit exemplaar van Borg een stap in de goede richting.

Gebruiksvriendelijk: met het Borg lasapparaat kies je voor een veelzijdig toestel dat zowel door professionals als beginners kan worden gebruikt en steunt op het principe van een krachtige HF-ontsteking, een isolatieklasse H kent een effectiviteit van 80% garandeert.

Lasstroom: het Borg lasapparaat wordt gekenmerkt door een continu instelbare lasstroom met een bereik van maar liefst 10 tot 200 A.

 

Nadelen:

Snoerlengte: de snoerlengte van 0,50 m zou best wel eens een domper op de feestvreugde kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Stahlwerk TIG lasmachine & Plasmasnijder in één / AC/DC TIG 200 Plasma ST IGBT

 

Net zoals het vorige toppertje, kies je ook met dit apparaat van het bekende – en misschien ook wel meteen beste – merk Stahlwerk voor een multifunctioneel 2-in-1 apparaat. Doordat het AC/DC TIG lasapparaat wordt aangevuld met een plasmasnijder is het prijskaartje meteen ook een pak duurder in vergelijking met sommige andere toppertjes binnen deze reeks. Toch lijken klanten nog steeds overtuigd van hun aankoop, wat zelfs resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

Dat het lasapparaat tot heel wat in staat is, werd onderhand al min of meer duidelijk. Zo is het niet alleen geschikt om te lassen maar kan het apparaat eveneens worden ingezet om materialen te snijden gaande van RVS en aluminium tot koper, staal en zoveel meer. De plasmastraal om de materialen te snijden, wordt eenvoudig gegenereerd met behulp van elektriciteit dus het is belangrijk dat je – mits het 5 meter lange snoer – het apparaat met het stroomnet verbindt.

Gebruik je het apparaat om materialen te lassen dan mag je rekenen op een spanning tot 200A terwijl het plasmasnijden maximaal tot 50A gaat. Verder wordt eveneens gesteund op de bekende IGBT technologie en geniet je diverse veiligheidsmethoden én functiemogelijkheden zoals onder meer een traploze snijstroom functie.

 

Voordelen:

Formaat: het veelzijdige apparaat wordt gekenmerkt door een totale – relatief compacte en handzame – afmeting van 45,5 x 22 x 37 cm.

Voeding: met behulp van het 5 meter lange snoer kan dit lasapparaat eenvoudig op het stroomnet worden aangesloten, weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 230V.

Vermogen: bij correct gebruik wordt een werkelijk en maximaal opgenomen vermogen gegarandeerd van respectievelijk 26,4 en 41,7A.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: we durven stellen dat het hogere prijskaartje wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Gys Tig 160

 

De GYS TIG 160 is een inverter lasapparaat met een duidelijk display om het toestel precies in te stellen voor elke lasklus. Het toestel is gestuurd door een microprocessor en dankzij de MMA functies kun je lassen met roestvrij staal, gietijzer elektroden en staal. Het toestel is voorzien van een downslope functie zodat het laswerk mooi afgewerkt wordt.

Het is een compact apparaat en met z’n slechts 10 kg is het licht van gewicht dus je kunt het makkelijk meenemen op verplaatsing. Het apparaat is beveiligd tegen overvoltage en je beschikt over de mogelijkheid om te werken met een generator. Het toestel wordt geleverd met verschillende accessoires zoals een lastoorts.

Dit lasapparaat heeft nog geen reviews ontvangen van andere gebruikers dus het is onmogelijk om je een advies te geven gebaseerd op de meningen van andere kopers.

Ben je op zoek naar een inverter lasapparaat dan is dit apparaat GYS TIG 160 alvast een bijzonder goede aanbeveling. Het apparaat is zelfs voorzien van een duidelijk afleesbaar scherm waarop je alles goed kunt aflezen en eventueel de instellingen ervan kunt veranderen.

 

Voordelen:

MMA functies: de MMA functies bieden je de mogelijkheid om te lassen met verschillende materiaalsoorten zoals staal, RVS en zelfs gietijzer elektroden.

Formaat: je zult merken dat het om een vrij compacte TIG lasser gaat die bovendien ook weinig weegt. Dit maakt het toestel handig in gebruik en makkelijk om overal mee naartoe te nemen.

Veilig: het toestel is bijzonder veilig en beschikt over een betrouwbare beveiliging tegen de gevaren van overvoltage.

 

Nadelen:

Geen reviews: doordat er nog geen online beoordelingen bij dit apparaat genoteerd staan, is het voor ons bijzonder moeilijk om jou verder advies te geven over de gebruikerservaringen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. ESAB Rogue ET 200 Pro TIG lasapparaat

 

Ben je als professioneel lasser op zoek naar hét geschikte TIG lasapparaat dan raden wij jou aan om dit exemplaar van ESAB eens even van naderbij te bekijken. Zo wordt de Rogue ET 200 PRO beschouwd als een meer dan solide én uiterst betrouwbare gelijkstroom stroombron die uitermate geschikt is voor het lassen van beklede elektroden en Argon Arc Tig gelijkstroom.

Naast zijn relatief compacte – en bijgevolg handzame – uitvoering, is dit lasapparaat eveneens gezegend met een snoerlengte van 3 meter en een geïntegreerde elektrodediameter van ruim 4mm. Eenmaal correct aangesloten én vervolgens ook ingeschakeld, kan een aanzienlijk vermogen tot maar liefst 3680 watt worden geleverd, wat meteen ook het hogere prijskaartje zou kunnen verklaren.

Hoewel de ESAB Rogue ET 200 PRO lasser heel wat positieve kenmerken naar voren weet te schuiven, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. We vermoeden dat het hogere prijskaartje hier mogelijks wel een verklaring voor geeft.

 

Voordelen:

Geluidsniveau: ondanks de enorme kracht die uitgaat van dit lasapparaat, blijft het geluidsniveau relatief beperkt tot maximaal 60dB.

Verpakkingsinhoud: het TIG lasapparaat wordt jou geleverd inclusief 3 meter lang netsnoer én stekker, een stevige schouderband, een 4M TIG-toorts type SR-b 26, de nodige slijtonderdelen, een 3 meter lange werkstukkabel met klem en een instructieve handleiding.

Vermogen: bij correct gebruik kan een meer dan aanzienlijk vermogen tot 3680 watt worden beoogd.

 

Nadelen:

Geen beginner: in tegenstelling tot bijvoorbeeld het eerste toppertje binnen deze reeks, blijkt dit apparaat van ESAB enkel en alleen ontwikkeld voor professioneel gebruik.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. TIG lasapparaat Soldatech HG AC DC 200A – Kippers Rijssen

 

We sluiten het rijtje af met het TIG lasapparaat van Kippers Rijssen dat meteen in het oog springt vanwege zijn vrij grote formaat en gewicht van maar liefst 35 kg. Niet meteen een lasapparaat dat je zomaar even van punt A naar punt B gaat verplaatsen, wat misschien voor sommige klanten als een struikelblok kan worden beschouwd.

Maar dit TIG lasapparaat is natuurlijk veel meer dan enkel en alleen zijn gewicht. Zo kies je voor een multifunctioneel toestel dat in staat is om diverse materialen te lassen alsook verschillende lasprocessen toe te passen zoals onder meer AC/DC Pulse, TIG én zelfs MMA. Bovendien kunnen alle nodige parameters naar behoren worden aangepast en ingesteld met behulp van de geïntegreerde instel- én selectieknoppen. 

Daarnaast heeft men natuurlijk ook heel wat aandacht besteed aan de veiligheid. Zo denken we bijvoorbeeld aan de ingebouwde oververhittingsbeveiliging in combinatie met een interne ventilator. Zijn gebruiksgemak wordt aangevuld dankzij de bekende HF ontsteking, het traploos instelbare digitale display en de verschillende aansluitingsmogelijkheden. Jammer genoeg werden tot op heden nog geen reacties geplaatst waardoor het voor ons best wel moeilijk is om jou verder advies te geven.

 

Voordelen:

Hoes: bij aankoop wordt een stevige hittebestendige opberghoes meegeleverd.

Voltage: net zoals heel wat andere lasapparaat werkt ook dit exemplaar aan een voltage van 230V en een bijbehorende frequentie van 50/60Hz.

Gebruiksgemak: het veelzijdige apparaat maakt gebruik van verschillende lastechnieken waardoor je diverse materialen kunt lassen gaande van aluminium en RVS tot koolstofstaal, koper, speciale aluminium legeringen en laag gelegeerd staal.

 

Nadelen:

Prijzig: ook hier moeten we jammer genoeg even wijzen op het hogere prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

TIG lassers koopgids

 

Een TIG lasapparaat wordt tegenwoordig niet zo veel meer gebruikt, dit wil echter niet zeggen dat je het daarom niet meer kunt kopen. Een TIG lasser gebruikt een wolfraam elektrode om een mooie lasnaad te maken. Je hebt al redelijk wat ervaring nodig om dit apparaat te kunnen gebruiken en het duurt ook langer eer je klaar bent. TIG lassers zijn wel geschikt voor het lassen van dunne metalen. Als je de beste TIG lassers wilt kopen dan moet je letten op het amperage, de inschakelduur, de functies en de prijs.

Amperage van een TIG lasser

Het amperage of het vermogen van een TIG lasser is belangrijk. Hoe hoger het amperage, hoe dikker het staal dat je kunt lassen. Per millimeter staal heb je een vermogen van ongeveer 40 ampère nodig. Als je dus een stalen plaat met een dikte van 3 mm wilt lassen dan heb je een apparaat nodig met een vermogen van 120 ampère.

Voordat je een TIG lasser aanbieding koopt kun je best noteren welke platen je zult gebruiken om te lassen zodat je het benodigde vermogen kunt berekenen.

Er doet zich ook een probleem voor met dit vermogen. Als het toestel een te hoog vermogen heeft, hoger dan 200 ampère, dan heeft het een hoge stroomsterkte nodig van wel 400 volt. Je zult dit toestel dus niet zomaar van stroom kunnen voorzien via het stopcontact. Als je van plan bent om zo’n apparaat te kopen dan kun je je beter extra informeren over de mogelijkheden om dit apparaat van stroom te voorzien.

 

Wat is de inschakelduur?

De betekenis van inschakelduur kun je makkelijk afleren van het woord zelf. Het is de maximale duur van het apparaat wanneer het ingeschakeld is. Een lasser zal tijdens langdurig werken meestal oververhitten waardoor het automatisch zal uitschakelen. Daarna moet je het toestel even laten afkoelen voordat je het terug kunt gebruiken.

De inschakelduur wordt aangeduid in procent en gebruikt de volgende regel: 100% betekent dat je het apparaat 10 minuten kunt gebruiken voordat het oververhit raakt. Het percentage ligt altijd lager. Bij vele apparaten ligt de inschakelduur op 60%, dit wil zeggen dat je het toestel gedurende 6 minuten ononderbroken kunt gebruiken voordat het uitvalt. Daarna moet het apparaat gedurende 4 minuten afkoelen voordat je opnieuw kunt lassen.

Het is makkelijk om zo de gebruiksduur van een apparaat te kennen. De goedkope TIG lassers beschikken meestal over een korte inschakelduur. Een apparaat met een inschakelduur van 60% is een goede aankoop want de meeste lasklussen duren niet langer.

 

Welke belangrijke functies heeft de lasser

Er zijn twee handige functies waarop je kunt letten wanneer je aanbiedingen aan het vergelijken bent. De synergie functie zorgt voor meer gebruiksgemak. Dankzij deze functie kun je de dikte van het materiaal invoeren waarna de lasser met een enkele druk op de knop zelf alle instellingen kiest. Als er lasprogramma’s zijn die je regelmatig moet gebruiken kun je ze bovendien in het toestel bewaren om ze later opnieuw te gebruiken. Zo verlies je minder tijd door het apparaat zelf te moeten instellen.

Een andere functie die vooral voorkomt op TIG of MIG/MAG lassers is de pulse functie. Deze functie zorgt ervoor dat het materiaal niet vervormt door minder warmte aan te voeren. De lasser pulseert tussen basisstroom en piekstroom en is makkelijker te gebruiken om te lassen in een verticale positie. Het grote voordeel is dat je minder bindingsfouten zult hebben en de las zal veel meer gelijk lopen dan bij apparaten zonder deze functie.

Prijs van een TIG lasser

Sommige kopers letten vooral op de prijs van een product omdat ze binnen een bepaald budget moeten blijven. Een TIG lasser kun je al kopen voor €100 maar er zijn ook andere apparaten die wel vijf keer zoveel kosten. Je kunt naar de winkel gaan om een goed apparaat uit te kiezen en om raad te vragen aan de verkoper.

Tegenwoordig is het echter ook makkelijk om online een TIG lasser te kopen. Zo moet je zelf niet op verplaatsing en kun je het product aan huis laten leveren. Bovendien zijn er veel webwinkels die regelmatig interessante promoties aanbieden. Als je daarvan op de hoogte wilt blijven dan kun je je inschrijven op een nieuwsbrief om af en toe e-mails te ontvangen.

Als je beschikt over een beperkt budget dan zul je op zoek moeten gaan naar goedkope modellen, probeer ook dan nog te letten op de aanwezige functies en de mogelijkheden zodat je het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding koopt.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES