5 beste motornavigaties Test Van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Beste motornavigaties – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Motornavigatie is niet alleen bedoeld om steevast van punt A naar punt B te rijden maar is erop gericht om leuke routes in kaart te brengen en deze aan jou voor te leggen. Tegenwoordig is er dan ook een ruim aanbod aan diverse motornavigatie systemen voorhanden wat de keuze niet altijd even makkelijk maakt. Kies je voor een standaard apparaat of mag het best wel wat meer zijn? Om het voor jou allemaal wat aangenamer te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 toppertjes binnen dit segment. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de TomTom Rider 500 Europa die gezegend is met gratis kaartupdates dankzij de wifi functie. Daartegenover staat de Silver Beeline motornavigatie die de nodige verkeersinformatie probleemloos via de smartphones aanbiedt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste motornavigaties (Reviews) van 2024

 

Hoewel TomTom en Garmin motornavigatie tot de absolute top behoren, bestaan er nog heel wat andere degelijke navigatiesystemen voor motors. Zo hebben we in de onderstaande top 5 eveneens een plekje gereserveerd voor het Prolech en Beeline motornavigatiesysteem. Bekijk de opties even rekening houdend met het advies uit de online reviews en bepaal zelf of je kiest voor één van de populairste en beste motor navigatiesystemen dan wel het beste merk, het laagste geprijsde product of een aantrekkelijke aanbieding.

 

1. TomTom Rider 500 Europa (incl. anti-diefstal oplossing en hoes)

 

Ga je regelmatig met de motor de baan op en is het overigens ook tijdens de vakantiemaanden je favoriete vervoersmiddel? Dan kan deze TomTom Rider 500 Europa motor navigatie misschien wel wat voor jou zijn. Het apparaatje is daarbij voorzien van een helder en duidelijk leesbaar touchscreen beeldscherm van 4,3 inches of 11 cm groot en een bijbehorende schermresolutie van 480 bij 272 pixels. De ingebouwde batterij kan makkelijk worden opgeladen met de meegeleverde thuislader of USB-kabel en levert vervolgens een ruime levensduur van 6 uren.

De TomTom navigatie garandeert een ruime kaartdekking binnen Europa met levenslang kaartupdates en is voorzien van een intern geheugen van 16GB. Zijn gebruiksgemak wordt aangevuld met een geïntegreerde wifi en bluetooth functie, rijbaanbegeleiding, flitspaalinformatie, coördinatennavigatie, handsfree bellen, spraakbesturing en verkeersinformatie. 

Hoewel velen overtuigd zijn dat je met TomTom voor de beste motornavigatie kiest, lijkt één koper niet helemaal tevreden met de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de TomTom Rider 500 wordt geleverd inclusief een motorhouder, een RAM montagekit, een USB-kabel, een stroomkabel, een antidiefstal bundel, een hoes en een instructieve handleiding zodoende de navigatie app correct te gebruiken.

Bluetooth: dankzij de ingebouwde bluetooth functie behoort onder meer handsfree bellen tot de vele mogelijkheden.

Display: de motornavigatie van TomTom is uitgerust met een touchscreen 4,3 inches groot beeldscherm met een bijbehorende schermresolutie van 480 bij 272 pixels.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: slechts één koper blijkt niet helemaal overtuigd van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Silver Beeline – Gratis kaartupdates / Verkeersinformatie via smartphone

 

Tussen de relatief goedkope motornavigatiesystemen zul je vast en zeker dit unieke apparaat van Beeline kunnen spotten. Het apparaatje wordt daarbij gekenmerkt door een compact doch helder en duidelijk leesbaar touchscreen display van 1 inch (= 3 cm) inclusief een bijbehorende 240 x 240 pixels resolutie. Dit wordt aangevuld met een krachtige batterij die – indien helemaal opgeladen – een ruime levensduur van wel 30 uren garandeert.

De Silver Beeline motornavigatie wordt geleverd inclusief een bijbehorende thuislader, een USB-kabel, een quickstart guide en 2 degelijke bevestigingssystemen. Met de aankoop van deze – overigens met bluetooth uitgeruste – motornavigatie ben je tevens verzekerd van een wereldwijde kaartdekking, rijbaanbegeleiding, levenslange flits- én kaartupdates, coördinatennavigatie én verkeersinformatie via de smartphone.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en het mooie en stevige design. Dit resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: in vergelijking met heel wat andere motor navigatiesystemen, kent dit apparaat een vriendelijk prijskaartje.

IP-certificering: met een IP56 certificering blijkt de Silver Beeline motornavigatie niet alleen stof- maar ook 100% waterbestendig en bijgevolg geschikt voor gebruik onder eender welke weersomstandigheid.

Voeding: de motornavigatie wordt geleverd inclusief een krachtige batterij die na een oplaadtijd van 60 uren een gebruiksduur van maar liefst 30 uren garandeert. Een thuislader en USB-kabel worden standaard meegeleverd.

 

Nadelen:

Geen app: jammer genoeg wordt ook hier niet meteen gesproken over een bijbehorende motornavigatie app.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. TomTom Rider 450 navigator – Gratis kaartupdates // 4,3 inch (11 cm)

 

Net zoals één van de vorige motornavigatie producten, wordt ook dit exemplaar jou aangeboden door het bekende en immens populaire merk TomTom. Zo wordt de TomTom Rider 450 gekenmerkt door een touchscreen display van 4,3 inches groot met bijbehorende beeldresolutie van 480 x 272 pixels. Dit wordt aangevuld met een bijzonder krachtige batterij, een interne opslagcapaciteit van 16GB én een eventuele compatibiliteit met het MicroSD geheugenkaartje.

Verder biedt de TomTom Rider 450 een ingebouwde wifi functie inclusief bluetooth en diverse ondersteunende talen waardoor hij geschikt blijkt voor een breed publiek. De gratis kaartupdates én levenslange gratis flitsupdates worden verder aangevuld met de mogelijkheid tot handsfree bellen, verkeersinformatie via smartphone en een bijbehorende Europese kaartdekking.

Hoewel een enkele koper van mening is dat het prijskaartje best wel duur is, blijkt de overgrote meerderheid duidelijk tevreden over de aangeboden kwaliteit, het fraaie design en de duurzaamheid van dit motornavigatiesysteem.

 

Voordelen:

Beeldscherm: je geniet een touchscreen display van 4,3 inches groot en een bijbehorende beeldresolutie van 480 x 272 pixels.

Geheugen: de TomTom Rider 450 wordt jou aangeboden met een standaard interne opslagcapaciteit van 16GB.

Kaartdekking: je bent verzekerd van een ruime kaartdekking gaande van Oost tot West Europa.

Handig in gebruik: het apparaatje is eenvoudig op de meegeleverde houder te bevestigen en biedt eveneens een ruime motornavigatie via de telefoon. Zo wordt alle verkeersinformatie ook rechtstreeks via de smartphone aangeboden.

 

Nadelen:

Prijzig: volgens één koper had de prijs best wel wat goedkoper mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Garmin Zūmo XT – Navigatiesysteem Motor – Navigatie van Europa met GPS

 

Of je met de Garmin Zūmo XT ook gelijk voor één van de goedkope motornavigatie apparaten kiest, valt misschien nog even af te wachten. Toch lijken heel wat klanten overtuigd van de aangeboden kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en het fraaie design wat de mooie gemiddelde eindscore van 4,4 sterren weet te verklaren. Kortom, de moeite waard om deze Garmin motornavigatie eens even onder de loep te nemen.

Zo wordt deze motornavigatie van Garmin gekenmerkt door een helder en duidelijk leesbaar touchscreen beeldscherm van 6 inches (15 cm) groot en een bijbehorende schermresolutie van maar liefst 1280 x 720 pixels. Dankzij de krachtige oplaadbare batterij kan een ruime levensduur van maar liefst 6 uren worden geleverd wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Opladen kan overigens makkelijk met de meegeleverde thuislader of USB-kabel.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder wordt een ruime kaartdekking geleverd binnen Europa, levenslang gratis kaartupdates dankzij de ingebouwde wifi functie en geniet je een ruim intern geheugen van 32GB alsook de optie tot het gebruik van een extern geheugenslot. De geïntegreerde bluetooth functie, rijbaanbegeleiding, flitspaalinformatie, streetview functie, verkeersinformatie, coördinatennavigatie en de optie tot handsfree bellen maken het plaatje compleet.

 

Voordelen:

Bluetooth: dankzij de geïntegreerde bluetooth functie behoort handsfree bellen tot 1 van de vele mogelijkheden.

Handig in gebruik: daarnaast geniet je tal van extra’s zoals onder meer een coördinatennavigatie, streetview functie, verkeersinformatie, flitspaalinformatie, rijbaanbegeleiding en levenslang gratis kaartupdates via wifi.

Beeldscherm: de navigatie maakt gebruik van een 6 inches groot touchscreen beeldscherm met een bijbehorende resolutie van 1280 x 720 pixels.

 

Nadelen:

Prijskaartje: het hogere prijskaartje zou misschien wel eens een domper op de feestvreugde kunnen betekenen voor sommigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Motornavigatiesysteem met Apple Carplay en Android Auto – 5 inch – Draadloos – Bluetooth – Spotify

 

We sluiten het rijtje af met het Ossora motornavigatiesysteem dat meteen in het oog springt vanwege zijn optie tot het gebruik van Apple Carplay. Maar uiteraard is er nog heel wat meer om over naar huis te schrijven. Zo is de motornavigatie voorzien van een 5 inches groot touchscreen beeldscherm inclusief bijbehorende hoge schermresolutie van 1024 bij 600 pixels wat een helder en duidelijk leesbaar scherm oplevert. Bovendien is het scherm gemaakt van 2,5d glas waardoor een optimale bescherming kan worden geleverd tegen krassen. De behuizing is dan weer 100% waterdicht en stofvrij.

In tegenstelling tot het vorige apparaatje, geniet je met deze motornavigatie een ruime kaartdekking over de hele wereld aangevuld met levenslang gratis kaartupdates dankzij de ingebouwde wifi functie. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een bluetooth functie, flitspaalinformatie, de mogelijkheid tot handsfree bellen en spraakbesturing. Houd er wel rekening mee dat er geen thuislader wordt meegeleverd, wat bij de meeste andere apparaten in deze top 5 wel degelijk het geval is.

Hoewel dit unieke motornavigatiesysteem heel wat positieve kenmerken naar voren weet te duwen, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons best wel moeilijk om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Besturingssysteem: de app van dit navigatiesysteem is niet alleen geschikt voor Android maar tevens ook in staat om met het iOS besturingssysteem te functioneren.

Bluetooth: ook hier geniet je de aanwezigheid van een geïntegreerd bluetooth systeem waardoor je inkomende oproepen makkelijk handsfree kunt beantwoorden.

Kaartdekking: je geniet een ruime kaartdekking die zich uitspreidt over de volledige wereld en wordt aangevuld met gratis kaartupdates.

 

Nadelen:

Geen thuislader: hoewel er een USB-kabel wordt meegeleverd, is er jammer genoeg geen sprake van een aparte thuislader wat ook best wel handig had geweest.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Motornavigaties Koopgids

 

De keuze voor een bepaald type motornavigatie is niet alleen afhankelijk van zijn prijskaartje en schermgrootte maar steunt eveneens op de kenmerkende eigenschappen inzake kaartdekking, kaartupdates en eventuele bijkomende opties en functiemogelijkheden. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende motornavigatie met elkaar te vergelijken. Ga daarbij eventuele aanbiedingen of promoties niet meteen uit de weg. 

Wat is motornavigatie?

Er is wel degelijk een onderscheid te besturen tussen motornavigatie enerzijds en het navigatiesysteem dat tegenwoordig in heel wat voertuigen te vinden is. Dat heeft vooral te maken met het feit dat niet altijd van punt A naar punt B wordt gereden. Heel wat motorrijders nemen hun toevlucht tot de motor hoofdzakelijk om particuliere doeleinden zoals het maken van plezierritjes doorheen de verschillende landschappen.

Met andere woorden; in tegenstelling tot het navigatiesysteem van je voertuig, zal motornavigatie op zoek gaan naar de meest leuke en spannende routes om deze vervolgens helemaal voor jou uit te stippelen. Bovendien zijn de meeste motornavigatie systemen ook nog eens weerbestendig en in staat om ze – zelfs met handschoenen aan – in te stellen en bij te sturen. 

 

Met welk prijskaartje dien je rekening te houden?

Alvorens we verder ingaan op de mogelijkheden die een degelijk motornavigatie systeem met zich meebrengt, willen we toch nog even kort wijzen op het prijskaartje. Zo wordt de gemiddelde prijs geschat op zo’n 350 à 380 euro. Uiteraard zullen er altijd wel goedkopere alternatieven te vinden zijn maar dan moet je er natuurlijk ook wel rekening mee houden dat de optiemogelijkheden en eventuele bijkomende functies navenant zijn.

Wil je graag een degelijke motornavigatie met tal van bijkomende extra’s en opties dan kan het prijskaartje makkelijk oplopen tot 400 à 450 euro. Bedenk daarom op voorhand waar je naar op zoek bent en wat zoal je verwachtingen/ eisen zijn.

 

Grootte van het beeldscherm

Bij de keuze van een bepaald motornavigatie systeem willen wij jou even wijzen op het nut van een helder en duidelijk leesbaar display. Zo kan de grootte van het beeldscherm – aangeduid in inches en gemeten op basis van de schermdiagonaal – makkelijk variëren van ongeveer 1 inch (= 3 cm doorsnede) tot maar liefst 10 inches (25 cm beeldschermdiagonaal).

Welk formaat het beste lijkt, is vooral afhankelijk van je eigen persoonlijke wensen en verwachtingen. Het spreekt uiteraard voor zich dat een groter scherm niet alleen een duidelijker beeld maar ook meer zicht zal creëren. Anderzijds is het misschien onhandiger in gebruik.

Onderzoek en enquêtes hebben echter aangetoond dat de meeste klanten de voorkeur lijken te gegeven aan een beeldscherm van gemiddeld formaat gaande van 4,3 tot 5 inches (11 à 13 cm beeldschermdiagonaal).

 

Kaartdekking en kaartupdates

Daarnaast lijkt het eveneens aangewezen om even aandachtig te zijn met betrekking tot de kaartdekking en eventuele kaartupdates. Daarbij geldt dat een groter dekkingsgebied niet alleen meer landen maar ook routes zal aanrijden, weliswaar rekening houdend met een hoger prijskaartje. 

Maak voor jezelf de bedenking waar je naar op zoek bent rekening houdend met de doelstelling die je eraan wilt geven. Blijf je vooral in eigen land dan is het uiteraard geen meerwaarde om iets meer te betalen voor een apparaat waarbij het dekkingsgebied zich specificeert over heel Europa. Verder bestaan er ook apparaten die de hele wereld in kaart brengen evenwel tegen een hoger prijskaartje.

En wanneer je kiest voor een relatief groot dekkingsgebied, dan is het uiteraard aangewezen om de optie “kaartupdates” meteen in het pakket te laten opnemen. Op die manier worden de kaarten naar heden geactualiseerd rekening houdend met eventuele omleidingen en dergelijke meer.

Opties en eventuele bijkomende kenmerken

Tot slot willen we het toch nog even kort hebben over mogelijke opties en mogelijke bijkomstigheden die misschien wel eens een meerwaarde kunnen betekenen. Kies je voor een degelijke motornavigatie aarzel dan niet om de opties verder uit te breiden met een bluetooth functie, handsfree bellen, flitspaalinformatie en/ of een (uitbreidbaar) extern geheugen.

Dit lijstje kan – indien gewenst – verder worden aangevuld met de optie stembediening, automatische kaartupdates via wifi en streetview.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES