Laatste update: 05.07.22

 

Beste motornavigaties – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Motornavigatie is niet meteen bedoeld om steevast van punt A naar punt B te rijden maar is erop gericht om leuke routes in kaart te brengen en deze aan jou voor te leggen. Tegenwoordig is er dan ook een ruim aanbod aan diverse motornavigatie systemen voorhanden wat de keuze niet altijd even makkelijk maakt. Kies je voor een standaard apparaat of mag het best wel wat meer zijn? Om het voor jou allemaal wat aangenamer te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 toppertjes binnen dit segment. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de TomTom Rider 550 die geleverd wordt als een Premium Pack met de bijbehorende gratis kaartupdates en levenslange flitserupdates. Daartegenover staat de Silver Beeline motornavigatie die de nodige verkeersinformatie probleemloos via de smartphones aanbiedt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste motornavigaties (Reviews) van 2022

 

Hoewel TomTom en Garmin motornavigatie tot de absolute top behoren, bestaan er nog heel wat andere degelijke navigatiesystemen voor motors. Zo hebben we in de onderstaande top 5 eveneens een plekje gereserveerd voor het Prolech en Beeline motornavigatiesysteem. Bekijk de opties even rekening houdend met het advies uit de online reviews en bepaal zelf of je kiest voor één van de populairste en beste motor navigatiesystemen dan wel het beste merk, het laagste geprijsde product of een aantrekkelijke aanbieding.

 

1. TomTom Rider 550 Premium Pack – Gratis kaartupdates – Handsfree bellen

 

Maak je regelmatig een ritje op de motor dan is de TomTom Rider 550 misschien wel de best mogelijke reisgenoot. Hij kent daarbij een touchscreen display met een totale schermafmeting van 11 cm of 4,3 inches inclusief bijbehorende 480 x 272 pixels resolutie. Bovendien is het display ook in fel zonlicht duidelijk leesbaar én handschoenvriendelijk wat de bediening meteen een pak eenvoudiger maakt.

Verder blijkt de TomTom Rider 550 100% waterdicht en bestand tegen eender welke weersomstandigheid. Geen paniek dus indien het onderweg mocht beginnen regenen. Daarnaast ben je verzekerd van een ruim 16GB intern geheugen, een bijbehorende USB-poort, wifi, bluetooth, een krachtige batterij met een autonome gebruiksduur van wel 6 uren én de mogelijkheid om handsfree te bellen.

Doordat hij geleverd wordt inclusief een motorhouder, een RAM-montagesysteem én installatieposter verloopt de montage van de motornavigatie vrijwel snel en eenvoudig. Klanten reageren bijzonder tevreden en belonen het apparaat met een maximale score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de TomTom Rider 550 levert gratis kaart- én flitsupdates en garandeert de mogelijkheid tot handsfree bellen, spraakbesturing en de nodige verkeersinformatie.

Scherm: je bent verzekerd van een 4,3 inches groot touchscreen scherm met bijbehorende 480 x 272 pixels resolutie en de optie om het scherm met je handschoenen aan te bedienen.

Connectiviteit: je geniet een ingebouwde wifi functie aangevuld met bluetooth en smartphone connect. Verder is er ook een micro USB-poort en bijbehorende USB-kabel 2.0 voorhanden.

Verpakkingsinhoud: de TomTom Rider 550 wordt aangevuld met een motorhouder, een RAM-montagesysteem, een accukabel voor de motor, een USB-kabel en een installatieposter.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel klanten de prijs duidelijk aanvaardbaar vinden, zou het misschien voor anderen wel eens een struikelblok kunnen betekenen.

Geen app: er is niet direct sprake van een motornavigatie app.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Silver Beeline – Gratis kaartupdates / Verkeersinformatie via smartphone

 

Tussen de relatief goedkope motornavigatiesystemen zul je vast en zeker dit unieke apparaat van Beeline kunnen spotten. Het apparaatje wordt daarbij gekenmerkt door een compact doch helder en duidelijk leesbaar touchscreen display van 1 inch (= 3 cm) inclusief een bijbehorende 240 x 240 pixels resolutie. Dit wordt aangevuld met een krachtige batterij die – indien helemaal opgeladen – een ruime levensduur van wel 30 uren garandeert.

De Silver Beeline motornavigatie wordt geleverd inclusief een bijbehorende thuislader, een USB-kabel, een quickstart guide en 2 degelijke bevestigingssystemen. Met de aankoop van deze – overigens met bluetooth uitgeruste – motornavigatie ben je tevens verzekerd van een wereldwijde kaartdekking, rijbaanbegeleiding, levenslange flits- én kaartupdates, coördinatennavigatie én verkeersinformatie via de smartphone.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en het mooie en stevige design. Dit resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: in vergelijking met heel wat andere motor navigatiesystemen, kent dit apparaat een vriendelijk prijskaartje.

IP-certificering: met een IP56 certificering blijkt de Silver Beeline motornavigatie niet alleen stof- maar ook 100% waterbestendig en bijgevolg geschikt voor gebruik onder eender welke weersomstandigheid.

Voeding: de motornavigatie wordt geleverd inclusief een krachtige batterij die na een oplaadtijd van 60 uren een gebruiksduur van maar liefst 30 uren garandeert. Een thuislader en USB-kabel worden standaard meegeleverd.

 

Nadelen:

Geen app: jammer genoeg wordt ook hier niet meteen gesproken over een bijbehorende motornavigatie app.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. TomTom Rider 450 navigator – Gratis kaartupdates // 4,3 inch (11 cm)

 

Net zoals één van de vorige motornavigatie producten, wordt ook dit exemplaar jou aangeboden door het bekende en immens populaire merk TomTom. Zo wordt de TomTom Rider 450 gekenmerkt door een touchscreen display van 4,3 inches groot met bijbehorende beeldresolutie van 480 x 272 pixels. Dit wordt aangevuld met een bijzonder krachtige batterij, een interne opslagcapaciteit van 16GB én een eventuele compatibiliteit met het MicroSD geheugenkaartje.

Verder biedt de TomTom Rider 450 een ingebouwde wifi functie inclusief bluetooth en diverse ondersteunende talen waardoor hij geschikt blijkt voor een breed publiek. De gratis kaartupdates én levenslange gratis flitsupdates worden verder aangevuld met de mogelijkheid tot handsfree bellen, verkeersinformatie via smartphone en een bijbehorende Europese kaartdekking.

Hoewel een enkele koper van mening is dat het prijskaartje best wel duur is, blijkt de overgrote meerderheid duidelijk tevreden over de aangeboden kwaliteit, het fraaie design en de duurzaamheid van dit motornavigatiesysteem.

 

Voordelen:

Beeldscherm: je geniet een touchscreen display van 4,3 inches groot en een bijbehorende beeldresolutie van 480 x 272 pixels.

Geheugen: de TomTom Rider 450 wordt jou aangeboden met een standaard interne opslagcapaciteit van 16GB.

Kaartdekking: je bent verzekerd van een ruime kaartdekking gaande van Oost tot West Europa.

Handig in gebruik: het apparaatje is eenvoudig op de meegeleverde houder te bevestigen en biedt eveneens een ruime motornavigatie via de telefoon. Zo wordt alle verkeersinformatie ook rechtstreeks via de smartphone aangeboden.

 

Nadelen:

Prijzig: volgens één koper had de prijs best wel wat goedkoper mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Garmin Zumo 345 LM CE – Gratis kaartupdates, Handsfree bellen

 

De Garmin Zumo motornavigatie maakt gebruik van een 4,3 inches groot TFT touchscreen display met bijbehorende 480 x 272 resolutie én de mogelijkheid om het scherm – zelfs met handschoenen aan – te bedienen. Dit wordt aangevuld met een standaard Flash geheugen dat verder kan worden uitgebreid met behulp van een MicroSD geheugenkaartje.

De Garmin Zumo 345LM biedt een ruime Europese kaartdekking aangevuld met gratis kaartupdates en de nodige verkeersinformatie. Dankzij de ingebouwde bluetooth functie behoort ook handsfree bellen vanaf nu tot de vele mogelijkheden. Verder geniet je eveneens flitspaalinformatie, rijbaanbegeleiding én coördinatennavigatie.

Heel wat klanten lijken dan ook overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid hoewel het prijskaartje volgens een kleine minderheid van de kopers best wel wat minder had mogen zijn.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de Garmin Zumo 345LM wordt aangeboden inclusief een motorfietssteun, het nodige bevestigingsmateriaal, een voedingskabel, een USB-kabel en de bijbehorende documentatie.

Voeding: de motornavigatie werkt op basis van een krachtige oplaadbare batterij die een autonome gebruiksduur van maar liefst 7 uren levert.

Schermresolutie: met een 4,3 inches groot touchscreen display en bijbehorende schermresolutie van 480 x 272 pixels, ben je verzekerd van een helder en duidelijk beeld.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: enkele klanten zijn van mening dat de kwaliteit ietwat te wensen overlaat en het prijskaartje bijgevolg net iets te duur is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. 4.5 inch Motor navigatie systeem geheel compleet kabels en opbouw 800 lumen

 

We sluiten het rijtje af met het Prolech motornavigatiesysteem dat jou wordt aangeboden als een volwaardige set inclusief opbouw, kabels en het nodige bevestigingsmateriaal. Het navigatiesysteem kenmerkt zich door een helder en duidelijk leesbaar TFT 4,5 inches groot display met bijbehorende resistive schermresolutie van 320 x 420 pixels. Bovendien worden de helderheid en de kleuren aangepast naargelang het zonlicht.

Het motornavigatiesysteem wordt standaard geleverd inclusief een standaard intern geheugen van 8GB én een krachtige ingebouwde batterij die gemakkelijk kan worden opgeladen met behulp van de meegeleverde USB-kabel. Dit wordt aangevuld met een Europese kaartdekking mét de nodige kaartupdates, bluetooth, wifi, flitspaalinformatie, rijbaanbegeleiding én coördinatennavigatie.

Ondanks de vele positieve kenmerkende eigenschappen lijken de meningen nogal verdeeld. Zo zijn heel wat klanten duidelijk overtuigd van het fraaie design, het goedkope prijskaartje en de gebruiksvriendelijkheid terwijl sommige kopers dan weer van mening zijn dat de kwaliteit van de ingebouwde batterij beter had gekund.

 

Voordelen:

Gebruikscomfort: het heldere display wordt gekenmerkt door extra grote knoppen, een uitgebreid snelmenu en een bijbehorend groot toetsenbord.

Bluetooth: net zoals bij de voorgaande apparaten, blijkt ook dit motornavigatiesysteem uitgerust met een ingebouwde wifi én bluetooth 3.0 functie.

Display: het 4,5 inches grote touchscreen display wordt aangevuld met een bijbehorende 420 x 320 beeldresolutie.

 

Nadelen:

Batterij: volgens enkele klanten had de kwaliteit van de ingebouwde accu beter gekund. Een batterij met een langere autonome gebruiksduur had voordeliger geweest.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Motornavigaties Koopgids

 

De keuze voor een bepaald type motornavigatie is niet alleen afhankelijk van zijn prijskaartje en schermgrootte maar steunt eveneens op de kenmerkende eigenschappen inzake kaartdekking, kaartupdates en eventuele bijkomende opties en functiemogelijkheden. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende motornavigatie met elkaar te vergelijken. Ga daarbij eventuele aanbiedingen of promoties niet meteen uit de weg. 

Wat is motornavigatie?

Er is wel degelijk een onderscheid te besturen tussen motornavigatie enerzijds en het navigatiesysteem dat tegenwoordig in heel wat voertuigen te vinden is. Dat heeft vooral te maken met het feit dat niet altijd van punt A naar punt B wordt gereden. Heel wat motorrijders nemen hun toevlucht tot de motor hoofdzakelijk om particuliere doeleinden zoals het maken van plezierritjes doorheen de verschillende landschappen.

Met andere woorden; in tegenstelling tot het navigatiesysteem van je voertuig, zal motornavigatie op zoek gaan naar de meest leuke en spannende routes om deze vervolgens helemaal voor jou uit te stippelen. Bovendien zijn de meeste motornavigatie systemen ook nog eens weerbestendig en in staat om ze – zelfs met handschoenen aan – in te stellen en bij te sturen. 

 

Met welk prijskaartje dien je rekening te houden?

Alvorens we verder ingaan op de mogelijkheden die een degelijk motornavigatie systeem met zich meebrengt, willen we toch nog even kort wijzen op het prijskaartje. Zo wordt de gemiddelde prijs geschat op zo’n 350 à 380 euro. Uiteraard zullen er altijd wel goedkopere alternatieven te vinden zijn maar dan moet je er natuurlijk ook wel rekening mee houden dat de optiemogelijkheden en eventuele bijkomende functies navenant zijn.

Wil je graag een degelijke motornavigatie met tal van bijkomende extra’s en opties dan kan het prijskaartje makkelijk oplopen tot 400 à 450 euro. Bedenk daarom op voorhand waar je naar op zoek bent en wat zoal je verwachtingen/ eisen zijn.

 

Grootte van het beeldscherm

Bij de keuze van een bepaald motornavigatie systeem willen wij jou even wijzen op het nut van een helder en duidelijk leesbaar display. Zo kan de grootte van het beeldscherm – aangeduid in inches en gemeten op basis van de schermdiagonaal – makkelijk variëren van ongeveer 1 inch (= 3 cm doorsnede) tot maar liefst 10 inches (25 cm beeldschermdiagonaal).

Welk formaat het beste lijkt, is vooral afhankelijk van je eigen persoonlijke wensen en verwachtingen. Het spreekt uiteraard voor zich dat een groter scherm niet alleen een duidelijker beeld maar ook meer zicht zal creëren. Anderzijds is het misschien onhandiger in gebruik.

Onderzoek en enquêtes hebben echter aangetoond dat de meeste klanten de voorkeur lijken te gegeven aan een beeldscherm van gemiddeld formaat gaande van 4,3 tot 5 inches (11 à 13 cm beeldschermdiagonaal).

 

Kaartdekking en kaartupdates

Daarnaast lijkt het eveneens aangewezen om even aandachtig te zijn met betrekking tot de kaartdekking en eventuele kaartupdates. Daarbij geldt dat een groter dekkingsgebied niet alleen meer landen maar ook routes zal aanrijden, weliswaar rekening houdend met een hoger prijskaartje. 

Maak voor jezelf de bedenking waar je naar op zoek bent rekening houdend met de doelstelling die je eraan wilt geven. Blijf je vooral in eigen land dan is het uiteraard geen meerwaarde om iets meer te betalen voor een apparaat waarbij het dekkingsgebied zich specificeert over heel Europa. Verder bestaan er ook apparaten die de hele wereld in kaart brengen evenwel tegen een hoger prijskaartje.

En wanneer je kiest voor een relatief groot dekkingsgebied, dan is het uiteraard aangewezen om de optie “kaartupdates” meteen in het pakket te laten opnemen. Op die manier worden de kaarten naar heden geactualiseerd rekening houdend met eventuele omleidingen en dergelijke meer.

Opties en eventuele bijkomende kenmerken

Tot slot willen we het toch nog even kort hebben over mogelijke opties en mogelijke bijkomstigheden die misschien wel eens een meerwaarde kunnen betekenen. Kies je voor een degelijke motornavigatie aarzel dan niet om de opties verder uit te breiden met een bluetooth functie, handsfree bellen, flitspaalinformatie en/ of een (uitbreidbaar) extern geheugen.

Dit lijstje kan – indien gewenst – verder worden aangevuld met de optie stembediening, automatische kaartupdates via wifi en streetview.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES