Laatste update: 20.05.22

 

Beste motorpakken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als ervaren motorrijder weet je zeker al dat een motorpak de beste manier is om je tegen ernstige letsels te beschermen en wanneer je op een circuit gaat rijden is het zelfs verplicht om er eentje te dragen. Door even onze huidige top 3 met motorpakken te bekijken, zul je al gauw merken dat je met het Alpinestars Missile Tech-Air een uitstekende keuze maakt. Hij is anatomisch voorgevormd en voorzien van extra beschermingsstukken waardoor je comfortabel én veilig de weg op kunt. Daarnaast zou het Dainese Avro D2 2PCS Lady tweedelig motorpak eveneens een prima aanwinst kunnen zijn omdat het geschikt is voor zowel circuit als recreatief gebruik. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste motorpakken (Reviews) van 2022

 

De meeste motorrijders kennen reeds de vele voordelen van een degelijk motorpak. Ben je op zoek naar een op maat gemaakt motorpak om circuit te rijden? Of gaat je voorkeur uit naar een motorpak uit textiel dat je tijdens de warme zomer kunt dragen? We vroegen de hulp en het advies van professionele motorrijders om deze selectie met toppers samen te stellen. Neem even rustig de tijd om alles goed te bekijken alvorens er het beste motorpak uit te kiezen en passeer zeker even langs de outletstore voor een leuke aanbieding.

 

1. Alpinestars Missile Tech-Air Leren – compatibel met Air-Tech airbagsysteem

 

Het Alpinestars motorpak is een echte aanwinst voor sportieve motorrijders die zowel op het circuit als op de weg rijden. Hij werd voorzien van uitstekende CE-gecertificeerde protectiestukken op de ellebogen, knieën, schouders en scheenbenen waardoor je tijdens valpartijen van ernstige letsels gespaard blijft.

Het externe dynamische wrijvingsschild DFS (dual density sliders) zorgt voor extra slijtvastheid op de schouders en knieën van het pak. Doordat het lederen motorpak met het Alpinestars Tech-Air airbagsysteem compatibel is, kunnen zijn beschermende eigenschappen nog verder worden uitgebreid om een maximale protectie te bekomen.

Dit eendelig herenpak werd tevens afgewerkt met hoog resistente kevlar stretchstof op het kruis, rug en onder de armen om soepel te kunnen bewegen. Daarnaast zorgt zijn vernieuwde anatomische pasvorm voor een optimaal comfort en betere prestaties op aerodynamisch vlak. Het zwart/witte motorpak is beschikbaar in de maatserie 52 tot 58. Er werden voor deze recente toevoeging nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Veiligheid: dit motorpak kreeg het CE-certificaat categorie II waardoor hij aan alle normen voldoet om zowel op straat als op circuit te rijden. Hij is compatibel met het Alpinestars Tech-Air airbagsysteem.

Materiaal: het pak is vervaardigd uit duurzaam leder dat op het kruis, rug en onder de armen met een hoog resistente stretchstof werd afgewerkt om een optimale pasvorm te verkrijgen.

Slijtvast: de externe slijtvaste sliders op de knieën en schouders zorgen ervoor dat deze zones extra worden beschermd.

Pasvorm: het anatomisch voorgevormde pak kent een comfortabele doch strakke pasvorm zodat je in verschillende rijposities maximaal kunt presteren.

 

Nadelen:

De prijs: we merken op dat dit het duurste pak in ons assortiment is waardoor hij niet in elk budget past.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Dainese Avro D2 2PCS Lady tweedelig motorpak

 

Dit knappe Dainese motorpak voor dames is verkrijgbaar in de maatserie 40 tot 54 en wordt in 6 verschillende kleurencombinaties aangeboden. Deze uitvoering kent een kwalitatief hoog afwerkingsniveau en kan zowel door recreatieve- als sportieve motorrijdsters worden aangewend.

Het Dainese motorpak D2 Lady is namelijk vervaardigd uit slijtvast rundsleder dat met Bielastic stretchmateriaal werd afgewisseld om een super strakke pasvorm te bekomen zodat je comfortabel kunt rijden én excellente prestaties neerzetten. Het draagcomfort wordt nog iets versterkt door de Silver Ion binnenvoering met antibacteriële eigenschappen om nare geurtjes te vermijden.

Verder bestaat het 2-delig motorpak uit een aparte broek en jas die met een lange rits aan elkaar kunnen worden vastgemaakt. Hij werd voorzien van CE-level 2 gekwalificeerde protectiestukken op de schouders, ellebogen en knieën en daarnaast werd er op de heupen flexibele Pro-Shape protectie aangebracht om de impactzones maximaal te beschermen. In diverse reviews merken we dat de klanten minder tevreden zijn over de kwaliteit van de ritsen.

 

Voordelen:

Maatserie: hij wordt aangeboden in de maten 40 tot 54 zodat de meeste dames een gepast exemplaar kunnen vinden.

Materiaal: dit knappe 2-delige motorpak is vervaardigd uit hoogwaardig en uiterst slijtvast rundsleder dat met Bielastic stretchmateriaal werd afgewerkt om een comfortabele pasvorm te bekomen.

Bescherming: op de knieën, heupen, schouders en ellebogen werden gecertificeerde beschermingsstukken voorzien waardoor je minder kans hebt op letsels.

Het prijskaartje: deze uitvoering kreeg een vrij goedkope prijs zodat hij iets toegankelijker geworden is.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: we merken op dat enkele klanten problemen hebben met de kwaliteit van de ritsen die bij intensief gebruik snel stuk gaan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Spidi Supersport Wind Pro 1-delig motorpak – Italiaans rundsleder

 

Het Spidi motorpak Supersport werd speciaal ontwikkeld voor heren en wordt in de maten 48 tot 54 verkocht. Dit knappe 1-delig heren motorpak biedt een uitstekende ventilatie en winddichtheid waardoor hij zowel tijdens de warme zomer- als de koude wintermaanden kan worden gedragen. 

Door de hoogwaardige kwaliteit van het slijtvast premium Italiaans rundsleder in combinatie met de neopreen inzetstukken, kent dit degelijke motorpak een prima draagcomfort om op het circuit of recreatief te rijden. De broekspijpen werden aan de onderkant trouwens van stevige ritsen voorzien zodat je er gemakkelijk je motorlaarzen onder kunt dragen.

Om een maximale bescherming te bekomen, werd hij afgewerkt met gecertificeerde protectiestukken op de schouders, ellebogen, knieën en heupen en dit kan nog verder met een apart verkochte borstprotector en rugbeschermers worden uitgebreid. Dit pak kent een gemiddeld gewicht van 4,5 kg. In de reviews, op diverse gerenommeerde motorsites, merken we dat de meeste klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: doordat dit motorpak over een prima ventilatiesysteem en winddichtheid beschikt, kan hij zowel tijdens de zomer als de winter worden gebruikt.

Materiaal: het pak is vervaardigd uit bijzonder hoogwaardig Italiaans rundsleder en werd met slijtvast neopreen afgewerkt.

Protectie: de CE-gecertificeerde beschermingsstukken op de schouders, knieën, ellebogen en heupen zorgen voor een optimale protectie. Het beschermingsniveau kan overigens met borst- en rugbeschermers worden uitgebreid.

Pasvorm: het eendelig motorpak kent een comfortabele pasvorm met voorgevormde broekspijpen voor een maximaal rijcomfort.

 

Nadelen:

Souplesse: een klant maakt de opmerking dat het even duurt voor de voorgevormde broekspijpen echt comfortabel zitten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Rev’It! Xena 3 Lady Motorcycle Suit – CE-gecertificeerde beschermstukken

 

Dit Rev’It motorpak blijkt één van de populairste varianten voor dames te zijn. Het zwarte pak kreeg namelijk een heel stijlvolle afwerking met witte panden en roze naden waardoor hij enerzijds vrij stoer en anderzijds heel vrouwelijk is. 

Het knappe eendelig pak is vervaardigd uit kwaliteitsvol slijtvast rundsleder om het volledige lichaam, tijdens valpartijen en uitschuivers, optimaal te beschermen. Zijn beschermende kwaliteiten worden nog extra versterkt door de CE-gecertificeerde beschermstukken op de schouders, heupen, ellebogen en knieën om de meest kwetsbare impactzones te vrijwaren.

Daarnaast is dit pak zodanig ontworpen dat het veiligheidscomponent nog verder met een rugbeschermer kan worden uitgebreid. Hij kent een nauwsluitende pasvorm en werd op de ellebogen en knieën voorzien van gerenommeerde schuifregelaars om de bewegingsvrijheid te optimaliseren. We konden voor dit motorpak nog geen reviews vinden.

 

Voordelen:

Design: dit zwarte motorpak voor vrouwen wordt getypeerd door zijn stijlvolle afwerking met witte inzetstukken en roze naden.

Materiaal: het duurzame en slijtvaste rundsleder biedt een maximale bescherming tegen ernstige schaafwonden en andere letsels.

Veiligheid: de geïntegreerde protectiestukken op de schouders, heupen, knieën en ellebogen beschermen de meest kwetsbare impactzones.

Maatserie: hij wordt aangeboden in de maten 38 tot 44 waardoor de meeste dames een gepast exemplaar zullen vinden.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: we merken op dat dit pak in de duurste prijsklasse valt zodat hij niet in elk budget past.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Alpinestars Gp Force V2 Leather Suit 1 Pc – eendelig racepak

 

Ook dit exemplaar is van Alpinestars en deze fabrikant wordt door velen als het beste merk voor motorkleding en toebehoren beschouwd. Het eendelig motorpak voor heren kent diverse prestatiegerichte eigenschappen die uit de ervaringen bij de MotoGP zijn afgeleid waardoor hij het perfecte racepak is om recreatief op het circuit te rijden.

Door zijn nauwsluitende pasvorm verkrijg je een optimale aerodynamica waarbij je lichaam en motor als het ware één geheel vormen. Deze uitvoering is vervaardigd uit rundsleder met een ongekende slijtvastheid om je tegen ernstige brand- en schaafwonden te beschermen. De gecertificeerde protectoren op de ellebogen, schouders, knieën en schenen zorgen voor een verdere uitbreiding van de veiligheid en daarnaast werd er tevens een Tech-Air 5 airbagsysteem voorzien.

Hij werd afgewerkt met stretchpanelen onder de armen, op de buik, het kruis en de achterkant van de broekspijpen en deze zorgen samen met de elastische meshvoering voor een maximale bewegingsvrijheid. We hebben diverse motorsites geraadpleegd en daar merken we dat de klanten heel tevreden zijn over de kwaliteit van dit motorpak.

 

Voordelen:

Pasvorm: het eendelig Alpinestar motorpak heeft een erg strakke pasvorm en werd met stretchpanelen afgewerkt om de bewegingsvrijheid niet te belemmeren.

Materiaal: hij is vervaardigd uit uiterst slijtvast rundsleder en kreeg een elastische binnenvoering uit meshstof die voor een aangenaam draagcomfort zorgt.

Veiligheid: deze uitvoering kent een professionele bescherming met CE-gecertificeerde protectoren en een Tech-Air 5 airbagsysteem.

Maatserie: het knappe zwarte motorpak is in verschillende kleurencombinaties te verkrijgen en wordt aangeboden in de maten 48 tot 62 waardoor de meeste heren een gepast pak kunnen vinden.

 

Nadelen:

De prijs: ook deze variant valt in de duurste prijsklasse zodat hij niet voor iedereen toegankelijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Richa Baracuda 1.1 1PC eendelig motorpak – voor beginnende circuitrijders

 

Omdat een motorpak vaak een dure investering is, bracht Richa voor beginnende circuitrijders dit voordelige exemplaar op de markt. Het eendelig motorpak kent trouwens in onze selectie ook de laagste prijs waardoor hij voor vrijwel iedereen goed toegankelijk is.

De uitstekende kwaliteiten van het Baracuda motorpak moeten echter niet onderdoen voor het duurdere Richa Francorchamps pak waarvan deze eerste een afgeleide is. Het Baracuda motorpak is namelijk vervaardigd uit voorgevormd dik rundsleder dat voor een maximum aan comfort en bescherming zorgt. Zijn beschermende aspect wordt nog verder bekrachtigd door de CE-gekeurde protectiestukken en de mogelijkheid om rug- en heupprotectoren te integreren.

Daarnaast werden de manchetten en kraag afgewerkt met neopreen dat zeer aangenaam aanvoelt en voorkomt dat het leder tegen de huid schuurt. Net zoals de meeste circuitmotorpakken kreeg deze uitvoering een speedhump om de aerodynamica te verbeteren. In de online reviews van gekende motorsites zien we dat de klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit motorpak.

 

Voordelen:

Materiaal: het pak is vervaardigd uit 1,3 mm dik rundsleder dat bijzonder slijtvast is. Hij werd voorzien van inzetstukken uit kevlar meshstof om voldoende bewegingsvrijheid te bekomen.

Pasvorm: deze uitvoering sluit strak op het lichaam aan en kent een voorgevormde pasvorm om de beste racehouding te bekomen.

Draagcomfort: doordat de manchetten en kraag met neopreen werden afgewerkt, zal het leder niet tegen de huid schuren.

De prijs: hij werd speciaal op de markt gebracht voor beginnende racers en kent een vrij voordelige prijs waardoor hij in bijna elk budget past.

 

Nadelen:

Bescherming: hoewel hij over degelijke CE-gecertificeerde beschermstukken beschikt, merken we dat de heup- en rugprotectoren apart moeten worden aangekocht. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Motorpakken Koopgids

 

Of je nu recreatief of op een circuit met de motor rijdt, het is steeds een goede aanbeveling om in een degelijk motorpak te investeren. Maar welke motorpakken bestaan er zoal? En hoe moet je zo’n pak onderhouden? Neem even rustig de tijd om onze koopgids te bekijken en de diverse mogelijkheden in de testen te vergelijken alvorens je een beslissing neemt. Houd daarbij rekening met eventuele promoties en aanbiedingen, want de aankoop van een motorpak neemt al gauw een flinke hap uit je budget.

Wat is een motorpak en wat is het belang ervan

We kunnen eigenlijk heel eenvoudig stellen dat een motorpak de veiligste optie is om je tijdens het motorrijden te beschermen. Met een motorpak ben je bij een valpartij of ongeval namelijk van top tot teen beschermd waardoor het risico op ernstige letsels drastisch wordt verlaagd. De meeste exemplaren bestaan uit 2 onderdelen waarbij de jas en broek door middel van een verbindingsrits aan elkaar kunnen worden vastgemaakt.

Deze broek en jas kunnen overigens ook apart worden gedragen of je kunt ze met andere motorkleding combineren afhankelijk van het weer en type rit dat je gaat maken. Een volledig motorpak wordt meestal op een sportieve motor gedragen. Wanneer je op het circuit gaat rijden, is een eendelig motorpak zelfs verplicht om aan alle veiligheidsvoorschriften en verzekeringsvoorwaarden te voldoen.

De meeste pakken zijn vervaardigd uit leder en sluiten vrij nauw aan. Een nieuw pak zal trouwens vrij stug en strak zitten, maar na verloop van tijd zal het leder versoepelen en zich beter naar jouw lichaam vormen. Je kunt onder een motorpak trouwens geen normale kledij dragen zodat je beter sportondergoed of thermische onderkleding voorziet om het zweet te absorberen en je lekker warm te houden.

 

Kies je voor een eendelig of tweedelig motorpak

De keuze tussen een motorpak uit één deel of een tweedelig exemplaar, is volledig van je persoonlijke voorkeur afhankelijk. Het eendelig motorpak is een vereiste om op het circuit te mogen rijden aangezien dit de meest veilige optie is. Elke professionele motorracer draagt een eendelig motorpak, dat vaak ook raceoverall wordt genoemd, omdat dit pak minder kwetsbare plekken kent.

Daarnaast speelt de nauwsluitende pasvorm eveneens een cruciale rol, want het pak hoort als een tweede huid rond je lichaam te zitten om de beste airflow te bekomen. Een eendelige raceoverall is meestal gemaakt uit hoogwaardig slijtvast leder en voorgevormd om de beste racehouding te kunnen aannemen. Het pak zal enige tijd nodig hebben om zich naar jouw lichaam te vormen, maar zal snel een zekere souplesse verkrijgen waardoor hij veel comfortabeler wordt om te dragen.

Het tweedelige pak is dan weer bijzonder geschikt voor recreatieve motorrijders die onderweg al graag eens ergens stoppen om een koffietje te nuttigen. Het pak bestaat uit een jas en broek met een verbindingsrits waarbij de onderdelen ook afzonderlijk kunnen worden gedragen. Zo kun je tijdens de warmere periodes bijvoorbeeld de jas met een kevlar motorjeans combineren of je draagt de broek met een motorjas uit textiel. Eens je op je bestemming bent aangekomen, kun je de jas gemakkelijk losmaken en uitdoen.

 

De diverse types

Er zijn 2 soorten motorpakken die zich onderscheiden door de gebruikte materialen. Elk type kent zijn eigen voor- en nadelen en wordt gekenmerkt door zijn specifieke gebruiksvoordelen. Het lederen motorpak is uitermate geschikt wanneer je vaak aan hogere snelheden rijdt. Hij is bijzonder slijtvast waardoor het pak een uitstekende bescherming biedt. 

De motorpakken uit textiel kennen een veel lichter gewicht en zijn ideaal als je lange afstanden aflegt of als je de motor voor woon-/werkverkeer gebruikt. Deze varianten zijn bovendien waterdicht zodat je tijdens onverwachte regenbuien altijd droog blijft. 

Het onderhoud

Uiteraard kun je een lederen pak beter niet in de wasmachine of droger stoppen om het materiaal niet te beschadigen. Het is wel belangrijk om je lederen motorpak goed te onderhouden zodat je hem lang kunt dragen. Na elke motorrit kun je het pak op een kapstok hangen om het goed te laten luchten. Eén à tweemaal per jaar zal het pak een goede reinigingsbeurt nodig hebben en dit doe je met een speciale onderhoudsspray.

Trek het leder goed strak en spray je pak stukje per stukje in waarna je telkens meteen het vuil met een zachte katoenen doek wegveegt. Wanneer je onverhoeds in een regenbui bent terechtgekomen, kun je beter het pak met leervet behandelen voor het volledig opgedroogd is. Houd er rekening mee dat een lederen pak niet volledig waterdicht is waardoor het beter is om na de reiniging een water- en vuilafstotende spray te gebruiken.

Een textiel motorpak kun je preventief met een vuilafstotende spray behandelen en/of je kunt het pak in de wasmachine op het handwasprogramma reinigen. Echter, om het waterdichte membraan intact te houden, kun je hem beter niet te veel wassen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke maat motorpak moet je kiezen?

Een motorpak moet strak op het lichaam aansluiten om de beste aerodynamica te bekomen. Bovendien mogen de mouwen niet te lang zijn omdat dit onder je motorhandschoenen storend kan aanvoelen. Een ander belangrijk aspect is de knieprotectie die perfect voor het midden van de knie moet zitten. Wanneer je een motorpak gaat uitkiezen, doe je er goed aan om het pak even te passen. Op die manier zul je al snel voelen of je je knieën voldoende naar buiten kunt plaatsen wat heel belangrijk is om te sturen.

Als je een motorpak in een webshop aankoopt, dien je enkele significante maten op te meten om er een perfect gepast pak te kunnen uitkiezen. Zo moet je de omvang van het breedste borstgedeelte en het smalste deel van de taille meten. Daarnaast is het breedste gedeelte van de heupen en de lengte aan de binnenkant van het been eveneens van vrij groot belang. Eens je al deze maten hebt, kun je vervolgens de maattabel raadplegen die bij elk product staat weergegeven.

Q2: Wat draag je onder een motorpak?

Doordat een motorpak zoals een tweede huid op het lichaam aansluit, kun je bijna niks anders dan ondergoed onder het pak dragen. Tijdens de koude wintermaanden is lichte onderkleding, die geschikt is voor extreme wintersporten, de beste optie om je lekker warm te houden.

Voor een recreatieve motorrijder kan dikke thermokleding zeker een evenwaardig alternatief zijn omdat je eigenlijk maar weinig beweegt. In de zomermaanden kun je voor vochtabsorberend en sneldrogend sportondergoed kiezen om je lichaam zo droog mogelijk te houden, want de meeste lederen motorpakken kennen heel weinig ademend vermogen. 

 

Q3: Hoeveel weegt een motorpak?

Het gewicht van een motorpak is van diverse factoren afhankelijk. Eerst en vooral is er de materiaalkeuze die voor een groot deel het totale gewicht van het pak zal bepalen. Daarnaast moet je rekening houden met de aanwezige protectiestukken en de maat van het pak. Het is vanzelfsprekend dat een lederen motorpak veel meer zal wegen dan een variant die uit textiel vervaardigd is. Het gemiddeld gewicht van een lederen motorpak bedraagt tussen de 8 en 10 kg zonder de laarzen, handschoenen en helm.

 

Q4: Hoe maak je een lederen motorpak schoon?

Een lederen motorpak is vrij duur in aankoop waardoor je de gebruiksduur maximaal wilt verlengen en daarbij is het onderhoud van essentieel belang. Een lederen pak schoonmaken kost wat tijd en aandacht. Door het pak na elk gebruik op een kapstok aan de waslijn te hangen kan hij drogen en verluchten waarna hij weer lekker fris ruikt. 

Daarnaast dien je het pak tweemaal per jaar met een speciale onderhoudsspray en katoenen doek te behandelen om alle vuilresten te verwijderen. Vervolgens spuit je het pak in met een beschermende spray om hem water- en vuilafstotend te maken. Lederen motorkleding mag absoluut niet in de wasmachine, droger of een sopje worden gestopt.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES