9 beste motorolies 5W30 Test Van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Oliën 5W30 – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als je dol bent op je wagen en deze ook zo lang mogelijk wilt kunnen behouden, dan is het belangrijk dat je aandachtig bent voor de motor. Enkel en alleen door motorolie van een goede en degelijke kwaliteit aan te kopen, kun je ervoor zorgen dat je motor langer meegaat. Zo blijkt de Eurol Motorolie Volsynthetische alvast een voorbeeld te zijn va neen uitstekend product. Bovendien is deze olie geschikt voor normale personenwagens en lichtere bestelwagens. Een goed alternatief is de Kroon Oil Presteza MSP 5W30 die zowel voor personenwagens alsook bestelwagens geschikt is. Bij dit product zul je merken dat er zich minder vaak verbrandingsresten vormen op de motor.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

9 Beste Oliën 5W30 (Reviews) van 2024

 

Als autofanaat draag je graag zorg voor je auto. De bandenspanning op peil houden, geregeld de auto wassen en natuurlijk ook de olie verversen. Als je goede motorolie koopt dan gaat de motor van je auto langer mee. Fabrikanten maken altijd maar kleinere en sterkere motoren dus heb je kwaliteitsolie nodig om deze goed te onderhouden. Wij hebben vijf verschillende oliën vergeleken en op een rijtje gezet. Lees dus verder en maak voor jezelf uit welke de beste olie 5W30 is.

 

1. Eurol Motorolie Volsynthetische olie 5W30 Geschikt voor benzinemotoren

 

Net zoals het belangrijk is om de ketting van je fiets regelmatig te smeren, hoef je ook de motor van je wagen zo nu en dan even van een grondige smeerbeurt te voorzien. Afhankelijk van het type wagen en motor waarover je beschikt, kan gekozen worden voor een bepaald type olie.

Deze olie met een viscositeit van 5W30 wordt jou aangeboden en geleverd door het bekende en sterk gewaardeerde merk Eurol. Hij wordt jou thuis bezorgd in een stevige verpakking voorzien met een handig draaidop en een totale inhoud van maar liefst 1 liter. Het betreft een brandstofbesparende volsynthetische motorolie die niet alleen geschikt blijkt voor tal van benzinemotoren maar verder ook kan gebruikt worden bij diverse LPG- én dieselmotoren.

Het gaat hier dus voornamelijk om lichte bedrijfswagens en/ of personenwagens. Het gebruik van deze olie zorgt overigens niet alleen voor een smerende werking maar zal de motor ook gaan reinigen, koelen en beschermen. Kortom, een veelzijdig product dat best de moeite waard is om te overwegen. Toch moeten we vaststellen dat er nog geen reacties bij het product werden geplaatst. Het is mogelijk dat sommigen het prijskaartje misschien wat te duur zullen vinden.

 

Voordelen:

Inhoud: de verpakking telt een maximaal volume van ongeveer 1 liter waarmee je dus toch wel eventjes door kunt.

Werking: met een viscositeit van 5W30 blijkt deze olie niet alleen geschikt om de motor te smeren maar evenzeer bescherming te bieden, te onderhouden en te koelen.

Handig in gebruik: deze motorolie wordt hard aanbevolen voor gebruik in standaard personenwagens en/ of lichte bedrijfswagens.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks het feit dat de prijs er op het eerste zicht betaalbaar uitziet, kan het door sommige klanten alsnog als een minpuntje worden ervaren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Kroon-Oil 33229 Presteza MSP 5W-30 Motorolie 5L

 

De Presteza MSP 5W-30 van 5 liter is een brandstofbesparende en synthetische motorolie die geschikt is voor zowel benzine- als dieselmotoren in personenwagens en bestelwagens.

Het product voldoet aan de Mid SAPS eisen van Mercedes-Benz en van BMW en is dus zeer geschikt voor gebruik in de nieuwste modellen van deze automerken.

Bij het gebruiken van deze olie heb je minder vorming van verbrandingsresten en start je auto vlot en koud op. Het heeft een zeer goede detergerende en dispergerende werking en heeft een anti-slijtage, anti-corrosie en anti-schuim vermogen.

De kopers van dit product vinden het top en geven een positief advies erover. Ze vinden dit prima motorolie. De prijs ligt wel iets hoger maar je krijgt er vijf liter kwaliteitsolie voor terug.

Als je je oog hebt laten vallen op deze olie 5W30 van het merk Kroon dan zul je daar toch wel iets meer hoeven voor te betalen. Toch is het belangrijk om te weten dat je er veel meer voor in de plaats krijgt. Om te beginnen heeft de fles een totale inhoud van maar liefst 5 liter. Het lijkt ons dan ook een goed idee om de sterke en zwakke punten van het product eens rustig te bekijken.

 

Voordelen:

Inhoud: in vergelijking met het vorige product, heeft deze fles olie een inhoud van 5 liter.

Doelgroep: dit type olie is niet alleen brandstofbesparend maar ook nog eens synthetisch. Daardoor is het zowel geschikt voor benzine- alsook voor dieselmotoren. Net zoals het ook geschikt is voor personenwagens en bestelwagens.

Mid SAPS: doordat het product voldoet aan de Mid SAPS eisen, kun je het ook in de nieuwste modellen van BMW en Mercedes-Benz gebruiken.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ook al krijg je er een grotere hoeveelheid voor in de plaats, de hogere prijs zou voor sommige personen eventueel wel eens een struikelblok kunnen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Eurol Syntence 5W30 1L

 

De Eurol 5W30 motorolie komt in een verpakking van 1 liter en behoort door zijn lage prijs tot de categorie van goedkope oliën 5W30. Het is een volsynthetische olie voor gebruik in benzine-, LPG- en dieselmotoren die uitgerust zijn met roetfilters. De olie is ontwikkeld voor personenwagens en lichte bedrijfswagens van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda.

Het product is geschikt voor zeer lange olieverversing intervallen en zorgt voor een snelle opbouw van een stabiele smeerfilm bij de koude start die ook nog eens stabiel blijft bij hoge bedrijfstemperaturen. Onnodige wrijving in de motor wordt zoveel mogelijk vermeden. Omdat de olie ontwikkeld is met minder fosfor, zwavel en sulfaat as raken de roetfilters en de katalysatoren niet verstopt en gaan ze zo langer mee.

Over deze olie 5W30 aanbieding staan er momenteel nog geen online meningen geschreven door gebruikers. Op basis daarvan kunnen wij je geen advies geven over dit product.

Dankzij deze olie 5w30 kun jij vanaf nu je motor van je personenwagen of bestelwagen helemaal onderhouden zoals het hoort. Dit is ook belangrijk want de motor wordt een beetje als het hart van de wagen gezien. Door de motor goed te onderhouden, kan hij nog een tijdje mee en kun jij dus nog lang geniet hebben van de wagen.

 

Voordelen:

Budget: in vergelijking met de andere 4 producten uit onze lijst, is deze olie 5W30 zeker en vast de goedkoopste want het beschikt over de laagste prijs.

Doelgroep: deze olie is speciaal ontworpen om gebruikt te worden in personenwagens of zeer lichte bedrijfswagens zoals bijvoorbeeld een Seat of een Audi.

Duurzaam: deze olie bevat veel minder zwavel, fosfor en sulfaat as in vergelijking met sommige andere oliën. Daardoor raken de roetfilters veel minder snel verstopt waardoor ze dan weer langer meegaan.

 

Nadelen:

Review: op dit moment werden er bij dit artikel nog helemaal geen reacties geplaatst. Dit hoeft zeker niet te betekenen dat het om een product van slechte kwaliteit gaat. Toch kan het potentiële kopers eventueel wel afschrikken en dus tegenhouden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Motorolie Mannol Energy 5W-30 5L // Mannol Motorolie Energy

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar hoogwaardige, breed inzetbare motorolie voor voertuigen? Dan is dit product van het bekende merk Mannol alvast een stap in de goede richting. Zo is deze 5W30 motorolie niet alleen geschikt voor benzine maar tevens ook diesel én LPG motoren, wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Of het ook één van de goedkope 5W30 motoroliën uit het rijtje is, valt misschien nog even af te wachten. Toch lijken heel wat klanten overtuigd van de kwaliteit, getuige het positieve advies uit de talrijke reviews. Kortom, de moeite waard om deze Mannol motorolie eens even onder de loep te nemen.

Zo wordt de Mannol Energy motorolie geleverd in een stevige verpakking met bijbehorend geïntegreerd handvat én unieke draaidop waarmee je het hoedje na ieder gebruik weer hermetisch kunt afsluiten. Je bent daarbij gezegend met een mooie netto inhoud van maar liefst 5 liter, wat het prijskaartje min of meer lijkt te rechtvaardigen.

De synthetische motorolie wordt daarbij eveneens gekenmerkt door een uiterst sterke oliefilm die dan weer bijdraagt aan optimale antislijtage- én wrijvingseigenschappen. Dit laatste in combinatie met de lage HTHS-viscositeit zorgt er ook nog eens voor dat je tijdens het rijden behoorlijk wat brandstof kunt besparen. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld dankzij de hoge thermo-oxidatieve stabiliteit waardoor het geheel bestand is tegen veroudering. Kortom, een toppertje en de moeite waard om rekening mee te houden indien je op zoek bent naar welke motorolie nu te kopen.

 

Voordelen:

Inhoud: de Mannol Energy motorolie wordt geleverd in een stevige verpakking met een inhoud van 5 liter.

Verpakking: de bidon motorolie is gezegend met een stevige handvat en een bijbehorende hermetisch afsluitbare draaidop.

HTHS-viscositeit: dankzij de lage HTHS-viscositeit geniet je niet alleen optimale anti-wrijvingseigenschappen maar bespaar je daarnaast ook nog eens brandstof.

Motoren: naast dieselmotoren blijkt deze motorolie tevens ook geschikt voor benzine én LPG motoren.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje – hoewel gerechtvaardigd – zou op het eerste gezicht mogelijks kunnen afschrikken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Castrol Edge 5W30 Longlife Titanium Motorolie 5L

 

De Castrol Edge 5W30 Longlife Titanium motorolie wordt geleverd in een verpakking van 5 liter en is een volledig synthetische olie die geschikt is voor benzine- en dieselmotoren met of zonder roetfilter. Je kunt deze olie perfect gebruiken voor Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Mercedes-Benz en Porsche maar niet voor BMW met de Longlife 04 specificatie!

Castrol Edge is de meest geavanceerde olie van Castrol die een blijvende sterke oliefilm creëert en de wrijving in de motor vermindert. De olie reduceert ook afzettingen in de motor en optimaliseert op korte en lange termijn de prestaties van de motor.

De gebruikers van deze olie 5W30 aanbieding zijn er heel tevreden over. Ze vinden dit product top voor de motor van je auto en zijn ook heel tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding. Volgens één gebruiker is de motor zelfs nog stiller door het gebruik van de olie en volgens een andere koper is het verbruik minimaal.

Net zoals het eerste product is ook deze olie 5W30 afkomstig van het merk Castrol Edge. Daardoor vermoeden we dat het niet alleen één van de populairste merken is maar misschien ook gewoon het beste merk. De fles van dit merk heeft een totaal volume van maar liefst 5 liter.

 

Voordelen:

Prijs-kwaliteitverhouding: het is misschien iets duurder in aankoop maar je krijgt er wel meteen 5 liter voor in de plaats.

Doeltreffendheid: dankzij deze olie kun je afzettingen in de motor gaan verminderen en de prestaties van je motor op korte of lange termijn gaan verbeteren.

 

Nadelen:

Prijskaartje: als we het vergelijken met de andere producten uit onze lijst, dan is het zeker één van de duurdere. Sommige klanten zien de prijs dan ook graag zakken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Kroon-Oil Asyntho 5w30 – Motorolie – 5L , Geschikt voor diesel + benzine

 

Je kunt natuurlijk ook opteren voor deze unieke Asyntho 5W30 motorolie die jou wordt aangeboden door het bekende merk Kroon-Oil. Net zoals het vorige product wordt ook hier gebruik gemaakt van een stevig bidon inclusief draaidop met een maximale inhoud van maar liefst 5000 ml of 5 liter.

De 5W30 volsynthetische motorolie is geschikt voor gebruik in combinatie met 4-takt motoren en kan daardoor zowel voor diesel- als benzinemotoren een goede aanbeveling zijn. Bovendien zou hij volgens sommigen eveneens kunnen worden gebruikt in combinatie met hybride voertuigen waar een 4-takt motor in steekt.

Een blik op de online reviews laat opnieuw een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren zien waarbij klanten niet alleen tevreden zijn over de gebruiksvriendelijkheid van de olie maar ook over de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen:

Inhoud: de motorolie wordt in een stevig bidon met draaidop geleverd en kent een inhoud van maximaal 5 liter.

Verbrandingsmotor: hij is geschikt voor gebruik in combinatie met een krachtige 4-takt motor.

Brandstof: vanwege zijn unieke technologie, samenstelling en viscositeit kan hij zowel voor diesel- alsook benzinemotoren worden aangesteld.

 

Nadelen:

Geen Toyota: ook hier lijkt de motorolie niet 100% geschikt voor gebruik in combinatie met Toyota voertuigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Protecton Motorolie Synthetisch 5W30 C3 – 5 Liter – Volsynthetisch

 

Ben je niet op alleen op zoek naar kwaliteit maar ook betaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid? Dan lijkt de motorolie van Protecton alvast aan de verwachtingen te voldoen. In vergelijking met de andere producten uit onze selectie, durven we zelfs stellen dat hij over het laagste prijskaartje beschikt, wat hem meteen een pak toegankelijker maakt. Klanten zijn alvast enthousiast en dat reflecteert zich op de mooie eindscore van 5 sterren.

De Protecton 5W30 motorolie wordt, zoals verwacht, geleverd in een bijzonder stevige bidon die hermetisch afgesloten blijkt met behulp van een draaidop. Hij kent overigens een inhoud van maximaal 5000 ml of 5 liter volsynthetische motorolie, zodanig dat je toch een tijdje verder kunt.

Met de Protecton 5W30 C3 motorolie kies je gelijk voor een kwalitatieve Mid-SAPS brandstofbesparende olie die bedoeld is voor gebruik in combinatie met pompverstuiver dieselmotoren. Houd er dus rekening mee dat hij ontwikkeld werd voor de nieuwste generaties personenwagens en dus voor oudere modellen liever niet meer gebruikt wordt.

 

Voordelen:

Doelgroep: de Protecton 5W30 C3 motorolie is ontwikkeld voor de meest recente personenwagens die zijn uitgerust met een roetfilter en/ of katalysator.

Verpakking: hij wordt geleverd in een stevige grijze bidon vervaardigd uit kunststof inclusief zwarte draaidop.

Inhoud: hij levert daarbij een maximale inhoud van maar liefst 5 liter of 5000 ml.

Budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere 5W30 motoroliën, lijkt hij wel degelijk voorzien van de laagste prijs.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: besef wel dat hij vooral bedoeld is voor gebruik in recente personenwagens en bijgevolg liever niet in oudere wagens wordt gegoten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Total Quartz Ineo MC3 5W-30 – 5L (o.a. Longlife BMW, Mercedes)

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke 5W30 motorolie van Total die, overigens net zoals de voorgaande producten, in een stevige bidon met bijbehorende zwarte draaidop wordt geleverd. Hij garandeert daarbij een totale inhoud van maar liefst 5000 ml of 5 liter.

De Total Quartz Ineo MC3 5W30 motorolie blijkt eveneens een hoogwaardige volsynthetische motorolie te zijn die volgens de befaamde ART technologie werd samengesteld. Op die manier wordt de verbrandingsmotor van het voertuig optimaal beschermd tegen enerzijds slijtage en anderzijds verstopping. Houd er wel rekening mee dat hij enkel en alleen in de meest recente voertuigen kan worden gebruikt die voorzien zijn van een roetfilter en/ of katalysator.

Desondanks reageren ook hier klanten 100% positief en overtuigd wat gelijk resulteert in maar liefst 5 van de 5 sterren. Kortom, de moeite waard om een aankoop minstens te overwegen.

 

Voordelen:

Inhoud: de motorolie wordt geleverd in een stevige bidon met draaidop en telt een inhoud van 5 liter.

Doelgroep: hij kan worden gebruikt in combinatie met diesel- en/ of benzinemotoren op voorwaarde dat ze voorzien zijn van een roetfilter of katalysator.

Handig in gebruik: dankzij de ruime inhoud kun je wel een hele poos voort en bovendien wordt de motor van je wagen op die manier optimaal beschermd tegen slijtage, roest en verstopping.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat het prijskaartje op het eerste zicht afschrikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Castrol Edge Titanium 5W30 LL – Motorolie – 5L , Volsynthetisch

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve volsynthetische motorolie die zowel voor diesel- als benzinemotoren kan worden gebruikt? Dan lijkt deze Castrol Edge 5W30 Longlife motorolie op het eerste zicht alvast aan de vereisten te voldoen. Castrol is bovendien een gevestigde waarde in het wereldje van motoroliën en wordt niet voor niets beschouwd als één van de populairste en beste merken. Wat gelijk bevestigd wordt door de mooie eindscore van 5 sterren.

De volsynthetische 5W30 motorolie wordt geleverd in een stevige bidon inclusief bijbehorend draaidop en een ruime inhoud van wel 5000 ml of 5 liter. Indien gewenst kun je de motorolie eveneens in een kleinere verpakking van 1000 ml of 1 liter aankopen.

Het principe van deze motorolie steunt op het de zogenaamde “Fluid titanium” technologie wat resulteert in een betere drukbestendigheid én waardoor het contact van metaal op metaal zoveel mogelijk vermeden wordt. Op die manier wordt de motor van je wagen in een optimale conditie gehouden.

 

Voordelen:

Inhoud: de 5W30 motorolie wordt geleverd in een stevige bidon met een ruime inhoud van maar liefst 5 liter of 5000 ml. Hij wordt hermetisch afgesloten met behulp van een draaidop.

Doelgroep: de 5W30 viscositeit en de geavanceerde volsynthetische technologie maken dat deze motorolie geschikt is voor de zogenaamde 4-takt motoren en bijgevolg zowel in diesel-, benzine alsook hybride voertuigen kan worden gebruikt.

Prijskaartje: hoewel de prijs op het eerste zicht behoorlijk duur lijkt, is dat helemaal niet het geval als je ziet dat er maar liefst 5 liter wordt aangeboden.

 

Nadelen:

Geen Toyota: ben je op zoek naar de geschikte Toyota 5W30 motorolie of BMW 5W30 motorolie dan kom je hier alvast bedrogen uit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Olie 5W30 koopgids

 

Het kopen van motorolie kan nogal verwarrend zijn. Zo is niet iedereen op de hoogte van de betekenis van de cijfers en letters bij de naam de motorolie. Kijk bijvoorbeeld naar motorolie 5W30, wat betekent dit juist? We gaan even wat meer uitleg geven over de verschillende soorten motorolie en hun voor- en nadelen. Natuurlijk moet je ook rekening houden met de prijs wanneer je nieuwe motorolie wilt kopen.

Verschillende soorten motorolie

De 5W30 motorolie is niet de enige motorolie die je kunt gebruiken om je auto in vorm te houden. Er zijn nog andere mogelijkheden zoals 10W40, 15W40, 5W40. Het eerste getal is de dikte van de olie bij een lage temperatuur en het tweede cijfer is de dikte bij een hoge temperatuur.

Als we dus 10W40 motorolie gebruiken als voorbeeld dan betekent dat deze olie een dikte heeft van 10 bij een lage temperatuur en een dikte van 40 bij een hoge temperatuur. Dezelfde regel pas je toe op alle soorten motorolie. Om nu te weten welke de beste olie is voor jouw auto dan kijk je best even in de handleiding van je auto. Je kunt natuurlijk ook online informatie opzoeken.

Je kunt best zelf regelmatig je oliepeil controleren, ongeveer één keer per maand is een goede aanbeveling. Als de olie maar tot aan het minimum komt dan kun je er gerust een extra liter olie bijvullen. Vergeet niet dat je het peilen enkel kan doen als de motor al 10 tot 15 minuten uitstaat. Ook moet de auto op een rechte ondergrond staan.

Motorolie zorgt voor een goede werking van je motor en beschermt het tegen vuil en oxidatie.

 

Mineraal of synthetisch?

Minerale olie wordt gedestilleerd uit ruwe aardolie en bevat meestal nog vele ongewenste ingrediënten zoals onverzadigde koolwaterstoffen. Je hebt echter nog de mogelijkheid om deze af te breken zodat je komt tot een stabielere minerale olie.

Synthetische olie wordt in een laboratorium gemaakt en heeft het grote voordeel dat de fabrikant zelf kan bepalen welke moleculen de olie moet bevatten. Synthetische olie is stabiel en heeft een langere levensduur. Dit type zorgt voor een betere smeerlaag waardoor er minder wrijvingen zullen voorkomen in je motor, zo verbruik je minder brandstof.

Vaak worden verschillende soorten olie gemengd. Zo kun je een half-synthetische motorolie kopen die het resultaat is van synthetische olie met minerale olie. Deze hebben meestal nog altijd een goede kwaliteit en zijn goedkoper van prijs. De kwaliteit wordt hierbij bepaald door de mengverhoudingen.

De meeste oliën bevatten ook additieven die extra voordelen bieden zoals het schoonhouden van de motor. Andere additieven zorgen ervoor dat er minder wrijving plaatsvindt of voorkomen oxidatie van de olie. Er gaat veel onderzoek vooraf aan het bepalen van de beste additieven, het is dus beter dat je dit zelf niet doet.

 

Speciale gevallen

Door nieuwe normen voor uitlaatgassen zijn er veranderingen aan het optreden voor motorolie. Zo gebruiken de meeste motoren nu een katalysator en dit botst met bepaalde additieven zoals deze die de oxidatie tegengaan. Deze additieven kunnen op lange termijn de katalysator aantasten. Voor auto’s met een katalysator is het beter om een low-SAPSolie te kopen. SAPS staat voor Sulphated Ash, Phosphorus and Sulphur. Hoe minder SAPS in de olie, hoe beter voor de katalysator.

Ook de automerken zelf beginnen meer en meer hun eigen eisen te stellen aan motorolie. Dit is vaak om de problemen van een bepaalde motor te kunnen oplossen. Ook enkele merken zelf produceren motorolie speciaal voor enkele soorten motoren. Een viercilinder wordt natuurlijk meer belast dan een motor met één cilinder dus het is logisch dat je de olie daar moet naar aanpassen om een beter resultaat te bereiken.

Prijs van motorolie

De prijs van motorolie kan veel verschillen van winkel tot winkel en van website tot website. De beste aanbeveling die we je kunnen geven is om je niet blind te staren op één verkooppunt maar om verschillende punten te vergelijken voordat je de olie koopt.

Wij hebben al verschillen gemerkt van wel 10 euro bij hetzelfde product maar op een verschillende website. Het is dus beter om iets meer tijd te besteden aan het zoeken naar aanbiedingen zodat je zeker de beste aankoop maakt.

Houd er ook rekening mee dat je veel kans hebt om een goedkoper product online te vinden dan in de winkel. Let er dan wel op als de verzendkosten al toegevoegd zijn aan de eindprijs of niet. Ook dit kan een groot verschil maken in prijs.

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is het verschil tussen motorolie 5W30 en 5W40?

De viscositeit van motorolie is misschien wel één van de meest belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden als je op zoek gaat naar de geschikte motorolie. Bovendien wordt een dergelijke viscositeit niet alleen bij lage maar ook bij hoge temperatuur vastgelegd wat meteen verklaart waarom er diverse soorten motoroliën bestaande gaande van 5W30 tot 5W40 of 10W40.

Daarbij duidt het eerste getal in combinatie met de letter W, de mate van viscositeit aan. Hoe lager dit getal, hoe dunner de motorolie bij (extreem) lage temperaturen zal zijn wat uiterst belangrijk is op het moment van de zogenaamde koude start. Dat betekent dus dat motorolie 5W30 dunner is dan 10W30 of 10W40 motorolie.

Echter is de mate van viscositeit bij motoroliën zoals 5W30 en 5W40 100% gelijk waardoor de beiden hoofdzakelijk verschillen vertonen onder hoge temperaturen. Onderzoek heeft dan ook aangetoond dat de kinematische viscositeit van 5W30 motorolie zich ergens tussen 9,3 en 12,5 mm2/s bevindt en de dynamische viscositeit ongeveer 2,9 mPas bedraagt. Bij 5W40 motorolie zien de waarden er respectievelijk als volgt uit; 12,5 tot 16,3 mm2/s en 3,5 mPas.

Q2: Wat kost motorolie 5W30?

Ben je op zoek naar kwalitatieve 5W30 motorolie dan zal het je wellicht opvallen dat er verschillende prijsklassen mogelijk zijn. Daarbij is de uiteindelijke prijs afhankelijk van bepaalde factoren gaande van het totale volume, het merk en de eventuele extra’s.

Een compacte standaard bidon van ongeveer 1 liter inhoud, én daarbij enkel geschikt voor dieselmotoren of benzinemotoren, kost ongeveer 13 à 14 euro. Het prijskaartje van een bidon van 20 liter die uitsluitend bedoeld is voor racewagens kan al gauw oplopen tot maar liefst 350 euro of misschien wel meer.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES