Laatste update: 21.05.22

 

Beste motorolies 5W30 – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Of je nu een nieuwe dan wel tweedehands voertuig aankoopt, het is belangrijk om de onderdelen zo goed mogelijk te onderhouden wil je hem toch wel enkele jaartjes kunnen gebruiken. Aangezien de motor vrijwel als het hart beschouwd wordt, is het bijgevolg niet onlogisch om deze regelmatig te smeren zodat je eventuele beschadigingen, verstoppingen of andere onregelmatigheden tijdig kunt aanpakken. Ben je op zoek naar de beste 5W30 motorolie, dan helpen wij jou graag even op weg. Zo lijkt de Castrol Edge Titanium 5W30 LL alvast een stap in de goede richting. Het betreft een volsynthetische motorolie die gebruikt wordt in combinatie met krachtige 4-takt verbrandingsmotoren. Daartegenover staat de Kroon-Oil Asyntho 5W30 motorolie die, net zoals het vorige product, eveneens kan worden gebruikt in combinatie met diverse benzine- én diesel motoren.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste motorolies 5W30 (Reviews) van 2022

 

De beste motorolie 5W30 hoeft niet het duurste product uit de top 5 selectie te zijn, maar kan evengoed één van de goedkope motorolies of een (tijdelijke) aanbieding zijn. Zo kun je opteren voor de 5W30 motorolie van Kroon, de Shell motorolie 5W30 of de 5W30 motorolie van Total net zoals ook de motorolie 5W30 Longlife en de MPM motorolie 5W30 op heel wat plaatsen worden aangeboden. Bekijk de opties even alvorens een keuze te maken en houd daarbij rekening met de online reviews en het advies van klanten én experts.

 

1. Castrol Edge Titanium 5W30 LL – Motorolie – 5L , Volsynthetisch

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve volsynthetische motorolie die zowel voor diesel- als benzinemotoren kan worden gebruikt? Dan lijkt deze Castrol Edge 5W30 Longlife motorolie op het eerste zicht alvast aan de vereisten te voldoen. Castrol is bovendien een gevestigde waarde in het wereldje van motoroliën en wordt niet voor niets beschouwd als één van de populairste en beste merken. Wat gelijk bevestigd wordt door de mooie eindscore van 5 sterren.

De volsynthetische 5W30 motorolie wordt geleverd in een stevige bidon inclusief bijbehorend draaidop en een ruime inhoud van wel 5000 ml of 5 liter. Indien gewenst kun je de motorolie eveneens in een kleinere verpakking van 1000 ml of 1 liter aankopen.

Het principe van deze motorolie steunt op het de zogenaamde “Fluid titanium” technologie wat resulteert in een betere drukbestendigheid én waardoor het contact van metaal op metaal zoveel mogelijk vermeden wordt. Op die manier wordt de motor van je wagen in een optimale conditie gehouden.

 

Voordelen:

Inhoud: de 5W30 motorolie wordt geleverd in een stevige bidon met een ruime inhoud van maar liefst 5 liter of 5000 ml. Hij wordt hermetisch afgesloten met behulp van een draaidop.

Doelgroep: de 5W30 viscositeit en de geavanceerde volsynthetische technologie maken dat deze motorolie geschikt is voor de zogenaamde 4-takt motoren en bijgevolg zowel in diesel-, benzine alsook hybride voertuigen kan worden gebruikt.

Prijskaartje: hoewel de prijs op het eerste zicht behoorlijk duur lijkt, is dat helemaal niet het geval als je ziet dat er maar liefst 5 liter wordt aangeboden.

 

Nadelen:

Geen Toyota: ben je op zoek naar de geschikte Toyota 5W30 motorolie of BMW 5W30 motorolie dan kom je hier alvast bedrogen uit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Kroon-Oil Asyntho 5w30 – Motorolie – 5L , Geschikt voor diesel + benzine

 

Je kunt natuurlijk ook opteren voor deze unieke Asyntho 5W30 motorolie die jou wordt aangeboden door het bekende merk Kroon-Oil. Net zoals het vorige product wordt ook hier gebruik gemaakt van een stevig bidon inclusief draaidop met een maximale inhoud van maar liefst 5000 ml of 5 liter.

De 5W30 volsynthetische motorolie is geschikt voor gebruik in combinatie met 4-takt motoren en kan daardoor zowel voor diesel- als benzinemotoren een goede aanbeveling zijn. Bovendien zou hij volgens sommigen eveneens kunnen worden gebruikt in combinatie met hybride voertuigen waar een 4-takt motor in steekt.

Een blik op de online reviews laat opnieuw een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren zien waarbij klanten niet alleen tevreden zijn over de gebruiksvriendelijkheid van de olie maar ook over de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen:

Inhoud: de motorolie wordt in een stevig bidon met draaidop geleverd en kent een inhoud van maximaal 5 liter.

Verbrandingsmotor: hij is geschikt voor gebruik in combinatie met een krachtige 4-takt motor.

Brandstof: vanwege zijn unieke technologie, samenstelling en viscositeit kan hij zowel voor diesel- alsook benzinemotoren worden aangesteld.

 

Nadelen:

Geen Toyota: ook hier lijkt de motorolie niet 100% geschikt voor gebruik in combinatie met Toyota voertuigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Protecton Motorolie Synthetisch 5W30 C3 – 5 Liter – Volsynthetisch

 

Ben je niet op alleen op zoek naar kwaliteit maar ook betaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid? Dan lijkt de motorolie van Protecton alvast aan de verwachtingen te voldoen. In vergelijking met de andere producten uit onze selectie, durven we zelfs stellen dat hij over het laagste prijskaartje beschikt, wat hem meteen een pak toegankelijker maakt. Klanten zijn alvast enthousiast en dat reflecteert zich op de mooie eindscore van 5 sterren.

De Protecton 5W30 motorolie wordt, zoals verwacht, geleverd in een bijzonder stevige bidon die hermetisch afgesloten blijkt met behulp van een draaidop. Hij kent overigens een inhoud van maximaal 5000 ml of 5 liter volsynthetische motorolie, zodanig dat je toch een tijdje verder kunt.

Met de Protecton 5W30 C3 motorolie kies je gelijk voor een kwalitatieve Mid-SAPS brandstofbesparende olie die bedoeld is voor gebruik in combinatie met pompverstuiver dieselmotoren. Houd er dus rekening mee dat hij ontwikkeld werd voor de nieuwste generaties personenwagens en dus voor oudere modellen liever niet meer gebruikt wordt.

 

Voordelen:

Doelgroep: de Protecton 5W30 C3 motorolie is ontwikkeld voor de meest recente personenwagens die zijn uitgerust met een roetfilter en/ of katalysator.

Verpakking: hij wordt geleverd in een stevige grijze bidon vervaardigd uit kunststof inclusief zwarte draaidop.

Inhoud: hij levert daarbij een maximale inhoud van maar liefst 5 liter of 5000 ml.

Budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere 5W30 motoroliën, lijkt hij wel degelijk voorzien van de laagste prijs.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: besef wel dat hij vooral bedoeld is voor gebruik in recente personenwagens en bijgevolg liever niet in oudere wagens wordt gegoten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Kroon-Oil Helar Longlife 5w30 – Motorolie – 5L  Volsynthetisch

 

Net zoals één van de vorige motorloliën wordt ook dit exemplaar jou aangeboden door het bekende én populaire merk Kroon-Oil. Hij wordt daarbij geleverd in de opvallende typische gele bidon, overigens vervaardigd uit kunststof, inclusief bijbehorende zwarte draaidop en kent een inhoud van wel 5000 ml.

De volsynthetische 5W30 motorolie is ontwikkeld voor gebruik in combinatie met 4-takt motoren en kan daardoor voor diverse diesel- en/ of benzinemotoren worden aangekocht.

Wanneer we de reacties bekijken dan stellen we vast dat heel wat klanten tevreden zijn over de uitstekende kwaliteit, de duurzaamheid en de voordelige koop. Dit resulteert dan ook gelijk in een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Verpakking: de motorolie wordt geleverd in een stevige kunststof bidon met bijbehorende zwarte draaidop.

Inhoud: de bidon kent een totaal volume van maar liefst 5000 ml of 5 liter.

Verbrandingsmotor: dit type motorolie werd speciaal ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de krachtige 4-takt verbrandingsmotoren.

Brandstof: geschikt voor zowel diesel- als benzinemotoren.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de prijs min of meer in dezelfde lijn van de vorige producten ligt, kan deze op het eerste gezicht afschrikken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Total Quartz Ineo MC3 5W-30 – 5L (o.a. Longlife BMW, Mercedes)

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke 5W30 motorolie van Total die, overigens net zoals de voorgaande producten, in een stevige bidon met bijbehorende zwarte draaidop wordt geleverd. Hij garandeert daarbij een totale inhoud van maar liefst 5000 ml of 5 liter.

De Total Quartz Ineo MC3 5W30 motorolie blijkt eveneens een hoogwaardige volsynthetische motorolie te zijn die volgens de befaamde ART technologie werd samengesteld. Op die manier wordt de verbrandingsmotor van het voertuig optimaal beschermd tegen enerzijds slijtage en anderzijds verstopping. Houd er wel rekening mee dat hij enkel en alleen in de meest recente voertuigen kan worden gebruikt die voorzien zijn van een roetfilter en/ of katalysator.

Desondanks reageren ook hier klanten 100% positief en overtuigd wat gelijk resulteert in maar liefst 5 van de 5 sterren. Kortom, de moeite waard om een aankoop minstens te overwegen.

 

Voordelen:

Inhoud: de motorolie wordt geleverd in een stevige bidon met draaidop en telt een inhoud van 5 liter.

Doelgroep: hij kan worden gebruikt in combinatie met diesel- en/ of benzinemotoren op voorwaarde dat ze voorzien zijn van een roetfilter of katalysator.

Handig in gebruik: dankzij de ruime inhoud kun je wel een hele poos voort en bovendien wordt de motor van je wagen op die manier optimaal beschermd tegen slijtage, roest en verstopping.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat het prijskaartje op het eerste zicht afschrikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Motorolies 5W30 Koopgids

 

Zodra je in het bezit bent van gelijk welk voertuig, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het onderhoud ervan. Aangezien de motor vaak als het hart omschreven wordt, is het bijgevolg een logische keuze om te kiezen voor één van de betere motoroliën. Daarbij is het belangrijk om te letten op het type die, in grote mate bepaald wordt door de viscositeit, de bijkomende extra kenmerken, de verpakking, de inhoud en het eventuele prijskaartje. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids alvast even door te nemen alvorens je de verschillende 5W30 motoroliën en hun eventuele aanbiedingen, met elkaar gaat vergelijken.

Het nut van een degelijke motorolie

Of je nu een wagen, motor, caravan of tractor in huis haalt; elk voertuig is voorzien van een, meer of minder, krachtige motor. En aangezien de motor zorgt voor de aandrijving van het voertuig, wordt hij, niet onterecht, wel eens beschouwd als het hart of het meest belangrijke onderdeel ervan. Het spreekt dus voor zich dat je de motor zo goed mogelijk dient te onderhouden als je wilt dat het voertuig ook wel enkele jaartjes langer meegaat. De keuze voor een bepaald type motorolie dient daarom niet over 1 nacht ijs te gaan.

Motorolie zorgt er namelijk voor dat, hoe kan het ook anders, de motor van het voertuig gesmeerd wordt en zo soepel mogelijk blijft. Daardoor kunnen eventuele beschadigingen, verstoppingen en andere ongemakken zoveel mogelijk vermeden of verholpen worden, wat de uiteindelijke duurzaamheid van de motor en bijgevolg ook het voertuig 100% ten goede komt.

 

Viscositeit van de motorolie

Bij aanschaf van motorolie is het in eerste instantie belangrijk om rekening te houden met zijn viscositeit. Die mate van viscositeit wordt niet alleen bij hoge maar ook bij lage temperatuur vastgelegd, wat resulteert in diverse types motorolie. En zoals je misschien wel al zult gemerkt hebben, wordt elk type motorolie omschreven door de combinatie van 2 letters en 2 cijfers. Op die manier onderscheiden we niet alleen 5W30 maar ook 5W40 of bijvoorbeeld 10W40 motorolie.

Als je dus de viscositeit van een bepaald type motorolie te weten wilt komen, moet je vooral aandachtig zijn voor de combinatie van het eerste getal met de letter W. Naar analogie met de voorbeeldjes die hierboven genoemd werden, zul je dus moeten kijken naar de 5W, 5W of 10W combinatie. Daarbij geldt dat hoe lager dit getal is, hoe dunner de motorolie bij een relatief lage temperatuur zal zijn wat van pas kan komen bij een zogenaamde koude start.

Echter in ons voorbeeld wordt duidelijk dat de mate van viscositeit bij de 5W30 en de 5W40 motorolie nagenoeg gelijk is (beide 5W). Deze beide oliën kennen bijgevolg dezelfde viscositeit onder lage temperaturen maar vertonen wel degelijk verschillen op vlak van viscositeit bij hoge temperaturen.

 

Verpakking en inhoud

De meeste motoroliën worden jou aangeboden in een stevige verpakking bestaande uit een kunststof bidon met bijbehorende draaidop. Op die manier wordt het mogelijk om de motorolie na gebruik steeds opnieuw hermetisch te gaan afsluiten waardoor deze langer bewaard kan blijven. 

Waar zich echter wel verschillen kunnen voordoen, is op het gebied van de inhoud. Zo kun je opteren voor een compacte bidon met een beperkte inhoud van maximaal 1 liter of minder of kiezen voor één van de grote bidons van 5 tot 20 liter bestaan. Hoewel het prijskaartje van een 5 of 20 liter bidon op het eerste zicht hoger lijkt dan die van een 1 liter bidon, kan hij op termijn wel goedkoper uitvallen.

Mogelijke kostprijs

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje dat, zoals hierboven duidelijk werd, kan variëren naargelang bepaalde factoren. Zo zal de verpakking, alsook de extra mogelijkheden en de inhoud de prijs aanzienlijk beïnvloeden. Een motorolie die geschikt is voor diesel- én benzinemotoren zal bijvoorbeeld duurder in de aankoop zijn dan een type olie dat slechts voor 1 type verbrandingsmotor kan worden gebruikt. Dit alles in acht genomen kan de prijs variëren van enkele tientjes tot maar liefst 300 euro of meer.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is het verschil tussen motorolie 5W30 en 5W40?

De viscositeit van motorolie is misschien wel één van de meest belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden als je op zoek gaat naar de geschikte motorolie. Bovendien wordt een dergelijke viscositeit niet alleen bij lage maar ook bij hoge temperatuur vastgelegd wat meteen verklaart waarom er diverse soorten motoroliën bestaande gaande van 5W30 tot 5W40 of 10W40.

Daarbij duidt het eerste getal in combinatie met de letter W, de mate van viscositeit aan. Hoe lager dit getal, hoe dunner de motorolie bij (extreem) lage temperaturen zal zijn wat uiterst belangrijk is op het moment van de zogenaamde koude start. Dat betekent dus dat motorolie 5W30 dunner is dan 10W30 of 10W40 motorolie.

Echter is de mate van viscositeit bij motoroliën zoals 5W30 en 5W40 100% gelijk waardoor de beiden hoofdzakelijk verschillen vertonen onder hoge temperaturen. Onderzoek heeft dan ook aangetoond dat de kinematische viscositeit van 5W30 motorolie zich ergens tussen 9,3 en 12,5 mm2/s bevindt en de dynamische viscositeit ongeveer 2,9 mPas bedraagt. Bij 5W40 motorolie zien de waarden er respectievelijk als volgt uit; 12,5 tot 16,3 mm2/s en 3,5 mPas.

Q2: Wat kost motorolie 5W30?

Ben je op zoek naar kwalitatieve 5W30 motorolie dan zal het je wellicht opvallen dat er verschillende prijsklassen mogelijk zijn. Daarbij is de uiteindelijke prijs afhankelijk van bepaalde factoren gaande van het totale volume, het merk en de eventuele extra’s.

Een compacte standaard bidon van ongeveer 1 liter inhoud, én daarbij enkel geschikt voor dieselmotoren of benzinemotoren, kost ongeveer 13 à 14 euro. Het prijskaartje van een bidon van 20 liter die uitsluitend bedoeld is voor racewagens kan al gauw oplopen tot maar liefst 350 euro of misschien wel meer.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES