8 beste Motoroliën Test van 2024

Laatste update: 20.04.24

 

Beste motoroliën – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met de Castrol Edge Titanium 5w30 kies je voor een duurzame en krachtige motorolie die gekenmerkt wordt door een hoge viscositeit van 5W30. Daarnaast blijkt ook de Kroon Oil Duranza LSP motorolie een schot in de roos te zijn. Dergelijk type olie wordt gekenmerkt door een optimale mengeling van synthetische basisoliën enerzijds en verschillende additieven anderzijds. Welk type olie je kiest, blijkt voor een groot deel afhankelijk van het type verbrandingsmotor waarover het voertuig beschikt. Om het voor jou overigens wat makkelijker te maken, voegen we in de tabel hieronder nog een derde topproduct toe. Op die manier kun je de voor- en nadelen van alle producten in overweging nemen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

8 beste motoroliën (Reviews) van 2024

 

Als de motor het hart van de wagen is, dan kunnen we de motorolie beschouwen als het bloed. Motorolie die voldoet aan alle vereisten is dus een absolute must indien je een goed werkende motor wilt. Toch is het niet altijd makkelijk om er de beste motorolie uit te halen. Zo heb je heel wat verschillende soorten en merken. Bedenk zelf of je kiest voor Kroon motorolie, Shell motorolie of Techno motorolie. Het gamma aan motorolie kan bovendien ook worden gekenmerkt door de verschillen in viscositeit. Bekijk alvast de 6 topproducten hieronder, rekening houden met het advies van klanten en experts vermeld in de online reviews.

 

Motorolie 5w30

 

1. Castrol Edge Titanium 5w30 LL Motorolie 5L  Volsynthetisch Geschikt voor benzine en diesel motoren

 

Met behulp van motorolie kun je de motor van je wagen smeren en onderhouden. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een kwalitatieve motorolie die voldoet aan de vereisten van de motor, zoals dit exemplaar van Castrol. Laat meteen duidelijk zijn dat het niet meteen één van de goedkope producten uit het lijstje is. Toch wordt hij door klanten unaniem beloond met een mooie eindscore van 5 sterren waardoor we hem tot de populairste motoroliën kunnen rekenen.

Het betreft hier een volsynthetische motorolie die gekenmerkt wordt door een viscositeit van 5W30. Dit maakt dat deze olie uitermate geschikt is voor gebruik in combinatie met 4-takt motoren. Bovendien kan de 5W30 motorolie zowel gebruikt worden voor benzinemotoren als dieselmotoren waardoor de mogelijkheden bijzonder uitgebreid zijn.

De olie wordt jou aangeboden in een stevige en brede verpakking met een breedte van 300 mm, een hoogte van 300 mm en een lengte van 300 mm wat overeenkomt met een totaal volume van maar liefst 5 liter. Op die manier kun je toch wel een hele poos overbruggen en lijkt het prijskaartje al bij al nog goed mee te vallen.

 

Voordelen:

Verpakking: hij wordt geleverd in een stevige jerrycan verpakking die voorzien is van een handig draaidop en een inhoud telt van maximaal 5 liter.

Viscositeit: de motorolie biedt een viscositeit aan van 5W30 en blijkt daardoor geschikt om te gebruiken met 4-takt verbrandingsmotoren.

Handig in gebruik: deze volsynthetische olie kun je zonder problemen in combinatie met een diesel- én benzinemotor gebruiken. Wat hem geschikt maakt voor heel veel verschillende personenwagens.

 

Nadelen:

Prijzig: het is mogelijk dat het prijskaartje sommige klanten op het eerste gezicht wel eens zou kunnen afschrikken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kroon motorolie

 

2. Kroon Oil Duranza LSP 5W-30 Motorolie 5L Can

 

Net zoals het vorige product, betreft het hier opnieuw motorolie met een viscositeit van 5W30. Daarmee wordt dus de vloeibaarheid van de olie bedoeld onder bepaalde temperaturen. Ook deze volsynthetische olie, die overigens tot stand is gekomen door een samenstelling van synthetische basisoliën en geavanceerde toevoegingen, kun je dus maar beter gebruiken in combinatie met een 4-takt motor.

Deze unieke Duranza LSP 5W30 motorolie, van het overigens bekende en misschien wel het beste merk Kroon-Oil, wordt geleverd in een stevige verpakking met een inhoud van 5 liter. Met behulp van het stevige draaidop kun je de fles steeds opnieuw hermetisch afsluiten. Bovendien blijkt hij geschikt voor gebruik in combinatie met diesel- én benzinemotoren. Kortom, de ideale motorolie voor heel wat recente auto’s die voorzien zijn van een roetfilter en/ of driewegkatalysator.

De motorolie zorgt overigens niet alleen voor brandstofbesparing maar biedt daarnaast ook een vlotte koude start. Verder voorkomt de olie slijtage, corrosie en schuimvermogen. We zien dan ook alleen maar positieve reacties verschijnen ondanks het feit dat het geen aanbieding betreft.

 

Voordelen:

Samenstelling: heel wat synthetische basisoliën werden gecombineerd en vermengd met diverse geavanceerde additieven, wat tot een krachtige en duurzame olie leidt.

Type motor: hij is speciaal ontwikkeld voor gebruik met diverse 4-takt verbrandingsmotoren en wagens die ook nog eens zijn uitgerust met een roetfilter en/ of duurzame driewegkatalysator.

Handig in gebruik: het gebruik van deze motorolie zorgt voor een hoge brandstofbesparing en een bijzonder vlotte koude start. Verder verhindert hij niet alleen het schuimvermogen maar  zal hij ook slijtage en corrosie tegengaan.

Viscositeit: deze unieke Kroon-Oil motorolie wordt  gekenmerkt door een hoge viscositeit van 5W30 wat hem geschikt maakt voor diesel- én benzinemotoren.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: ook hier moeten we jammer genoeg vaststellen dat het hoge prijskaartje wel eens het addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Motorolie scooter

 

3. Putoline MX9 Ester-Tech Vol-Synthetische 2-takt Motocross Enduro Mengolie

 

Ben je op zoek naar de motorolie met de laagste prijs? Dan zou het misschien wel eens dit product van Putoline kunnen zijn. In tegenstelling tot de vorige motoroliën die we hier besproken hebben, blijkt deze volsynthetische motorolie speciaal ontwikkeld te zin voor de bekende Off Road Grand Prix motoren. Naast de bekende crossmotoren kun je de olie uiteraard ook voor diverse andere motoren en scooters gebruiken die over een 2-takt verbrandingsmotor beschikken.

De Ester Tech MX9 motorolie wordt gekenmerkt door een blauwe kleur en zorgt niet alleen voor een veilige smering van de motor maar eveneens ook voor een langere duurzaamheid. Hij wordt geleverd in een stevige blauwe verpakking met een geel draaidop zodanig dat je hem altijd hermetisch kunt afsluiten.

Wanneer we een kijkje nemen naar de reacties dan zien we dat klanten duidelijk tevreden zijn over dit product. Zo blijkt de motorolie niet alleen duurzaam en makkelijk in gebruik maar bovenal ook veilig. Kortom, de moeite waard om de aankoop ervan te overwegen als je een motor of scooter met een benzinemotor in het bezit hebt.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het betaalbare prijskaartje.

Crossmotor: in tegenstelling tot sommige andere producten uit het lijstje, is deze motorolie op de markt gebracht om de motor van je crossmotor te onderhouden.

2-takt motor: doordat de olie geschikt is voor gebruik in combinatie met eender welke 2-takt verbrandingsmotor, kun je hem niet alleen bij crossmotoren toepassen maar ook bij scooters en heel wat andere motorsoorten.

 

Nadelen:

Geen 4-takt motoren: houd er rekening mee dat deze motorolie niet geschikt is voor gebruik in combinatie met een 4-takt motor.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Motorolie 10w40

 

4. Kroon-Oil Torsynth 10w40 Motorolie 5L Semisynthetisch LPG motoren

 

Het bijvullen van motorolie is belangrijk indien je de motor van je voertuig zo goed mogelijk wenst te onderhouden. Net zoals één van de vorige producten is ook deze motorolie afkomstig van het sterk gewaardeerde merk Kroon-Oil. Echter gaat het hier om een semi-synthetische olie met een hoge viscositeit van 10W40.

De 10W40 motorolie, die overigens geleverd wordt in een stevige verpakking inclusief draaidop, is geschikt voor gebruik met 4-takt verbrandingsmotoren. Hierbij maakt het helemaal niet uit of je wagen is uitgerust met een diesel, benzine dan wel LPG motor. Dankzij de inhoud van maar liefst 5 liter kun je de motor toch al een hele tijd onderhouden.

Tot op heden is er nog maar één koper die een reactie heeft geplaatst bij het product. Deze klant blijkt duidelijk overtuigd van de kwaliteit, het gebruiksgemak en de duurzaamheid wat resulteert in een mooie eindscore van 5 sterren. Bovendien valt ook het prijskaartje hartstikke goed mee.

 

Voordelen:

Verpakking: ook deze motorolie wordt jou toegestuurd in een stevige jerrycan-achtige verpakking die overigens over een handige draaidop beschikt. Verder telt de verpakking een inhoud van ruim 5 liter.

Kostenplaatje: in tegenstelling tot sommige andere motorolie soorten uit dit lijstje, lijkt het prijskaartje hier behoorlijk goed mee te vallen.

4-takt: je kunt hem maar beter gebruiken in combinatie met eender welke 4-takt verbrandingsmotor ongeacht of het een diesel, benzine of LPG motor betreft.

Viscositeit: deze semi-synthetische motorolie wordt gekenmerkt door een behoorlijk hoge viscositeit van maar liefst 10W40.

 

Nadelen:

Geen scooters: jammer genoeg is deze motorolie niet aan te raden voor gebruik bij scooters, crossmotoren en andere types motors.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Motorolie 5w40

 

5. Shell Helix 5w40 Motorolie 5L Volsynthethische motorolie

 

Het is ondertussen duidelijk dat het assortiment aan motoroliën bijzonder uitgebreid is. Dit maakt de keuze jammer genoeg niet altijd even makkelijk. Sommigen houden daarom rekening met de naamsbekendheid van het merk, zoals dit product van Shell. Shell garandeert niet alleen kwaliteit en duurzaamheid maar staat evenzeer garant voor gebruiksgemak, waardoor heel wat klanten overgaan tot een aankoop.

Deze 5W40 motorolie is speciaal ontwikkeld om de 4-takt verbrandingsmotor van je wagen te  smeren en te onderhouden. Bovendien maakt het helemaal niet uit of het een benzine- dan wel een dieselmotor betreft waardoor het toepassingsveld iets uitgebreider wordt. Hij wordt jou aangeboden in een stevige jerrycan verpakking inclusief draaidop en een maximale inhoud van maar liefst 5 liter. Op basis van deze inhoud kunnen we dan ook stellen dat het prijskaartje bijzonder goed meevalt.

Wanneer we de reacties door kopers op het product bekijken, dan stellen we toch wel wat verdeeldheid vast. Voor sommigen blijkt het werkelijk een topproduct te zijn, terwijl anderen twijfelen aan de kwaliteit. Volgens één koper zou het hier niet om een volsynthetische motorolie gaan maar om een semi-synthetische olie, wat in de beschrijvingen wel even anders wordt vermeld. Houd hier rekening mee.

 

Voordelen:

Verpakking: de olie wordt geleverd in een stevige jerrycan-achtige verpakking die is afgewerkt met een prachtig draaidop en een totaal volume van 5 liter kent.

4-takt motor: met behulp van deze motorolie kun je zonder problemen eender welk type 4-takt verbrandingsmotor onder handen nemen. Hij wordt overigens gekenmerkt door een viscositeit niveau van 5W40.

Gebruiksgemak: deze olie maakt het niet alleen mogelijk om de motor van je wagen te smeren maar zal deze ook onderhouden en beschermen tegen slijtage en corrosie.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de kopers is van mening dat de kwaliteit van het product toch wel wat beter had mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Motorolie 15w40

 

6. Valvoline 15w40 Motorolie 1L Volsynthetisch Benzine + diesel + LPG

 

Tot slot kunnen we het rijtje van de 6 topproducten afsluiten met deze Valvoline motorolie die gekenmerkt wordt door een viscositeit van 15W40. Dit maakt dat je hem perfect kunt gebruiken in combinatie met eender welke 4-takt verbrandingsmotor ongeacht of het een diesel, benzine of LPG motor betreft.

De 15W40 motorolie wordt opnieuw geleverd in een stevige zwarte verpakking inclusief een zwart draaidop en biedt een totale inhoud van 1 liter aan. Correct gebruik van deze unieke motorolie zorgt ervoor dat de motor van je wagen steeds in goede conditie zal zijn, waardoor hij ook duurzamer wordt. In tegenstelling tot sommige andere producten betreft het hier een volsynthetische motorolie die jou wordt aangeboden tegen een mooi prijskaartje.

En daar lijken ook de klanten het voorlopig mee eens te zijn. Zo wordt het product beloond met een bijzonder mooie eindscore van 5 van de 5 sterren. Klanten blijken niet alleen tevreden te zijn over de aangeboden kwaliteit maar ook over de voordelige aankoop!

 

Voordelen:

Viscositeit: deze olie biedt een bijzonder hoge viscositeitswaarde aan van maar liefst 15W40. Dit maakt hem geschikt voor gelijk welke 4-takt motor.

Gebruiksgemak: bovendien maakt het helemaal niet uit of het hierbij om een benzine-, diesel of LPG motortype gaat.

Kostenplaatje: deze volsynthetische motorolie wordt gekenmerkt door een vriendelijk en betaalbaar prijskaartje.

 

Nadelen:

Inhoud: in tegenstelling tot heel wat andere producten uit het lijstje, lijkt deze motorolie slechts een inhoud van 1 liter te kennen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Mobil motorolie ‘ESP Formula 5W-30′ 1 L

 

Deze motorolie 5W30 zorgt voor een optimale bescherming van je motor en verhoogt de prestaties. De olie is geschikt voor zowel diesel- als benzinemotoren in personenwagens, lichte bestelwagens en zelfs SUV’s. De olie zorgt voor minder wrijving en wordt geleverd in een verpakking met een inhoud van 1 liter.

De olie helpt je om brandstof te besparen en is goedgekeurd voor verschillende merken en modellen van auto’s zoals de BMW longlife-04 of de Porsche C30.

Ook bij deze motorolie aanbieding zijn tot op heden nog geen reviews geplaatst. Wegens een gebrek aan beoordelingen is het voor ons niet mogelijk om je een advies te geven over dit product.

Je kunt natuurlijk ook altijd nog voor de 5W30 motorolie kiezen. Het is een duurzame en degelijke motorolie die je kunt gebruiken voor zowel personenwagens alsook lichte bestelwagens. Zelfs voor de alom bekende SUV’s is deze motorolie uitermate geschikt. Het lijkt ons dan ook alvast een goed idee om de kenmerkende eigenschappen even op een rijtje te plaatsen.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: het is een duurzame en praktische motorolie die de motor van je wagen niet alleen zal helpen beschermen maar daardoor ook de prestaties ervan zal verhogen.

Verpakking: de verpakking telt een totale inhoud van maar liefst 1 liter zodat je toch een tijdje verder kunt.

Gebruiksgemak: dit product zal op een eenvoudige manier de wrijving gaan verminderen en je bovendien helpen om zoveel mogelijk brandstof uit te sparen.

Type wagen: je kunt deze motorolie zonder problemen gebruiken voor verschillende soorten wagens en merken. Of je nu over een BMW longlife-04 beschikt of toch een Porsch C30 in de garage hebt staan, dit product is ideaal.

 

Nadelen:

Geen gebruikerservaring: jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven over dit product aangezien er tot op heden nog geen enkele koper een reactie heeft geplaatst.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Bardahl Motorolie XTC 50501 5W40 Syntronic

 

Deze Bardahl motorolie 5W40 is semi-synthetisch en speciaal vervaardigd voor motoren met hoge eisen. De motorolie heeft een hoge viscositeit en is daardoor geschikt voor gebruik bij extreme hitte en koude. De olie helpt je om brandstof te besparen en beperkt het verbruik van de olie in diesel- en benzinemotoren van wagens.

De olie is uitermate geschikt voor de nieuwste motoren van Volkswagen, Skoda, Seat en Audi en is veilig voor katalysatoren. Toch is het aanbevolen om het onderhoudsboekje van je auto te lezen om zeker te zijn dat je deze olie kunt gebruiken. Deze longlife motorolie beschikt over de EURO4 norm voor personenwagens en is dus goedgekeurd voor gebruik.

De verpakking van deze motorolie heeft een inhoud van 1 liter. We hebben nog geen reviews gevonden van andere kopers over dit artikel. Wees de eerste koper om een beoordeling te schrijven over deze motorolie aanbieding zodat wij ons advies daarop kunnen baseren.

Tenslotte is er ook nog altijd de optie om te gaan kiezen voor de Bardahl motorolie 5W40. Bovendien zul je meteen versteld staan van het mooie economische prijskaartje. We zouden zelfs durven zeggen dat deze motorolie misschien wel over de laagste prijs beschikt in vergelijking met de andere 4 producten uit deze lijst.

 

Voordelen:

Kostenplaatje: ideaal als je liever niet zoveel geld wenst uit te geven of wanneer je misschien over een beperkt budget beschikt.

Hoge viscositeit: dankzij de hoge viscositeit waarover de motorolie beschikt, zul je merken dat dit product bestand is tegen bijzonder extreme temperaturen. Zowel bij extreme hitte alsook bij extreme koude temperaturen.

Energiezuinig: deze motorolie onderhoudt niet alleen de motor van je wagen maar zorgt er tegelijk ook voor dat er heel wat brandstof kan worden bespaard.

 

Nadelen:

Geen reviews: doordat er nog geen enkele klant een reactie heeft kunnen neerschrijven, is het voor ons bijzonder moeilijk om jou verder advies te geven over dit product.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Motoroliën Koopgids

 

Wat is het verschil tussen synthetische en minerale motorolie en welke oliën bestaan er verder nog? Heeft de viscositeit een invloed op de kwaliteit van de motorolie en in welk opzicht? En hoe zit het dan met de duurzaamheid van motorolie? In de koopgids hieronder proberen we een antwoord te vinden op deze en tal van andere prangende vragen. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de gids door te nemen alvorens je de verschillende motoroliën en/ of aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is motorolie en het gebruiksgemak

Elk rijdend voertuig is voorzien van een degelijke motor die min of meer als het hart van de machine wordt beschouwd. Opdat de motor steeds in een goede conditie zou verkeren, moet deze regelmatig onderhouden worden met behulp van motorolie, wat we kunnen beschouwen als het bloed van de motor en het voertuig. Kwalitatieve motorolie zal de motor in eerste instantie smeren en onderhouden maar verzekert indirect ook een vlotte koude start en een aanzienlijke brandstofbesparing. Verder kan het gebruik van kwalitatieve motorolie slijtage, corrosie en schuimvermogen aanzienlijk verminderen of zelfs doen voorkomen.

Kortom, jij en je wagen hebben er wel degelijk alle belang bij om een goede en kwalitatieve motorolie uit te kiezen. Let hierbij niet alleen op het type olie maar ook op de viscositeit. Daarnaast moet je evenzeer aandachtig zijn voor het type wagen waarmee je rijdt en de motor die gebruikt wordt. Zo zal een 2-takt verbrandingsmotor, die vaak in motoren en scooters gebruikt wordt, een andere smeerolie vereisen dan een 4-takt verbrandingsmotor.

 

De mate van viscositeit en het nut ervan

Bij het verversen en/ of bijvullen van motorolie is het dus belangrijk om rekening te houden met de viscositeit van de olie. Algemeen kunnen we stellen dat een dikke oliestructuur een hogere viscositeit met zich zal meebrengen. De mate van viscositeit wordt weergegeven door middel van een getal. Als je dus motorolie aankoopt met een 5W30 code, dan wordt de viscositeit weergegeven op basis van het eerst getal. Zo zal 10W40 motorolie een hogere viscositeit, dus een dikkere oliestructuur, kennen dan 5W30 of 5W40 motorolie.

Het laatste getal binnen diezelfde code, zal dan weer bepalen hoe lang de motorolie zijn dikke structuur zal aanhouden onder druk van hoge temperaturen. Zo zullen 5W30 motoroliën minder lang dik blijven dan de zogenaamde 5W40 of 10W40 motoroliën. Kortom, het is dus belangrijk om echt wel meteen de juiste motorolie te gebruiken indien je de motor van je wagen in topconditie wilt houden. In principe staat het in de papieren van je wagen aangegeven welke olie nodig is, maar bij twijfel kun je altijd nog professioneel advies raadplegen.

 

Hoe vaak moet je de motorolie verversen en hoe verloopt dit

Het spreekt voor zich dat motorolie een houdbaarheidsdatum met zich meebrengt. Toch is het niet echt mogelijk om een specifiek getal te plakken op die zogenaamde houdbaarheidsdatum of duurzaamheid. Het vervangen of verversen van de motorolie is namelijk gebonden aan bepaalde factoren. Is het de bedoeling dat je zelf meer dan 5 jaar met de wagen kunt rijden of ben je iemand die elke 2 jaar een nieuwe wagen aankoopt en de oude verkoopt?

Ben je vaak op de baan en betreft het hier dan autosnelwegen of rustige toegangsweggetjes? Of gebruik jij je auto slechts sporadisch eens een keertje of van het ene naar het andere punt te gaan? Al deze elementen zullen bepalen wanneer de motorolie precies moet ververst worden. Algemeen kunnen we stellen dat er wordt aangeraden om de olie na elke 10.000 tot 15.000 km te verversen en/ of vervangen. Bij zeer intensief gebruik van de wagen, kan dit zelfs al iets vroeger zijn.

Het verversen van de olie is op zich helemaal niet zo moeilijk en kun je dan ook best zelf uitvoeren. Kort samengevat moet je de oude olie eerst en vooral aftakken, vervolgens de oliefilter gaan vervangen om de motor daarna opnieuw met olie te kunnen vullen. Indien je toch mocht twijfelen, dan kun je natuurlijk altijd beroep doen op een professioneel garagist of reparateur.

Het verschil tussen synthetische en minerale motorolie

Er bestaan wel degelijk verschillende soorten motoroliën. Zo hebben we hierboven al het onderscheid aangeduid op basis van de mate van viscositeit. Uiteraard kunnen we daarnaast ook een onderverdeling maken tussen de zogenaamde minerale én synthetische motoroliën. Het verschil tussen beide oliën kan genoteerd worden op basis van het productieproces.

Zo wordt minerale motorolie beschouwd als een soort van distillaat afkomstig uit ruwe aardolie. Dergelijke olie is bijzonder goedkoop maar bevat jammer genoeg heel wat ongewenste bestanddelen die op de lange termijn schadelijk zouden kunnen zijn voor de motor van je wagen. Het is daarom beter om iets meer te betalen en te kiezen voor een synthetische, al dan niet semi- of volsynthetische olie die tot stand komt in laboratorio. Dergelijke oliën bevatten vaak heel wat toegevoegde additieven die de motor van de wagen alleen maar ten goede komt.

Besef daarnaast ook dat niet alle oliën zomaar in eender welk voertuig kunnen worden gebruikt. Crossmotors, scooters en vespa’s zijn doorgaans uitgerust met een 2-takt verbrandingsmotor ten opzichte van personenwagens die over een 4-takt motor beschikken.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe lang gaat motorolie mee en hoe vaak moet je de olie verversen?

Jammer genoeg kunnen we geen eenduidig antwoord bieden op deze vraag aangezien dit afhankelijk blijkt van verschillende factoren. Indien je van plan bent om je wagen meer dan 5 jaar intensief te gebruiken dan wordt er aangeraden om de olie elke 10.000 km te verversen. Zo kun je ervoor zorgen dat de motor inwendig schoon blijft waardoor hij meteen een pak duurzamer wordt.

Is het de bedoeling om de wagen veeleer sporadisch eens een keertje te gebruiken om je bijvoorbeeld van punt A naar punt B te brengen en terug? Dan volstaat het om de olie na elke 15.000 km te verversen.

Kortom, algemeen kunnen we stellen dat heel wat garagisten en fabrikanten zullen aanraden om de olie steeds na 10.000 à 15.000 km te verversen. Omgerekend in maanden komt dit ongeveer op 12 à 13 maanden uit. Echter, moet je hierbij rekening houden met diverse factoren zoals de buitentemperaturen, de frequentie waarmee gereden wordt, of je veel op snelwegen rijdt en of je van plan bent om een camper of andere aanhangwagen te trekken.

Q2: Wat kost motorolie?

Uiteraard is het belangrijk om ook even stil te staan bij het mogelijke prijskaartje van motorolie. Ook hier zul je begrijpen dat het niet zo eenvoudig is om een rechtlijnig antwoord te bieden aangezien de kostprijs samenhangt met verschillende factoren. Zo zullen de synthetische motoroliën alvast een pak duurder zijn ten opzichte van eender welk ander type motor. Anderzijds bieden synthetische oliën een beter onderhoud waardoor de motor langer meegaat.

Verder zal ook de viscositeit een belangrijke invloed uitoefenen op het prijskaartje. Een olie met een hogere viscositeit zal vaak iets duurder in de aankoop zijn maar biedt opnieuw een betere kwaliteit aan. Ook de inhoud van de verpakking kan de uiteindelijke prijs mee helpen bepalen. Algemeen zul je moeten rekening houden met een gemiddelde prijskaartje van zo’n 80 euro. Alhoewel je tegenwoordig ook heel wat aanbiedingen en promoties kunt spotten.

 

Q3: Waarom wordt motorolie zwart?

Je zult het misschien wel al gemerkt hebben, of ook niet, maar na verloop van tijd krijgt de motorolie een zwarte kleur. Deze kleurverandering is eenvoudig te verklaren en is te wijten aan de overgebleven koolresten. Het is een combinatie van enerzijds de brandstof die tegen de zuigerveren geblazen wordt en anderzijds de olie die tegen de zogenaamde zuigerbodem gaat verbranden. Het is dus belangrijk om de olie regelmatig te verversen en ook de motor even aan een grondige onderhoudsbeurt te onderwerpen.

 

Q4: Waar kan ik motorolie kopen?

Tegenwoordig kun je op heel wat verschillende plaatsen een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke motorolie aankopen. De meest voor de hand liggende plaats is uiteraard de garage eender welke dienst waar men herstellingen aan de wagen uitvoert. Daarnaast zijn er ook tal van doe-het-zelf zaken te vinden waar je eender welk type motorolie kunt aankopen.

Vandaag de dag hoef je er zelfs je woning niet meer voor te verlaten. Zo kun je motorolie ook gewoon online kopen. Denk hierbij maar aan bekende websites zoals bol.com, sites waar men auto-onderdelen aanbiedt enz. Kortom, heel wat mogelijkheden waardoor je nooit zonder motorolie hoeft te zitten.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES