Gemakkelijk uw auto interieur reinigen in 10 stappen

Laatste update: 19.05.24

 

Denkt u eraan uw auto van binnen te laten reinigen? Probeer het deze keer zelf met ons stappenplan. Wij hebben het schoonmaakproces voor u verdeeld in tien stappen, u hoeft ze alleen te volgen. Daarnaast geven we u tips voor het verwijderen van robuust afval en schoonmaak van kleine openingen. Bovendien hoeft interieur schoonmaak niet al teveel te kosten. Volg onze stappenplan of combineer gewoon onze tips en geef uw auto de glans waar u al heel lang naar verlangt.

Plus: een kleine investering die naast het schoonhouden van uw auto ook uw veiligheid helpt waarborgen.

 

In 10 stappen naar een stralend auto interieur

U kunt het interieur van uw auto laten reinigen, maar dezelfde resultaten zijn ook te verkrijgen door zelf aan de slag te gaan. Volg deze tien stappen om binnen no time de eigenaar te zijn van een schone auto.

 

Auto interieur reinigen: producten en benodigdheden

Reiniging van uw auto kan prima met wat water en enkele microvezeldoekjes. Maar er zijn ook verschillende producten voor een extra glans aan uw favoriete vielwieler. Tegelijkertijd zijn deze spullen niet erg duur en eenvoudig te integreren bij de schoonmaak van uw auto. Hier de benodigdheden en producten om uw auto de welverdiende aandacht te geven.

Microvezeldoekjes en zeemlappen

Ruitenreiniger

Een milde all purpose cleaner

Reiniger voor autobekleding

Een oplossing van heet water en zeep

Schoonmaakkwastjes en borstels

Stofzuiger

Verlengsnoer

een stoomreiniger (optioneel)

 

Voorbereiding

De binnenkant van uw auto reinigen begint met een voorbereidingsfase. Hier zet u alle spullen gereed en doet u het nodige om systematisch aan de slag te gaan. Maak de autoruiten open, zodat u straks geen ongewenste vlekken zoals vingerafdrukken op het glas krijgt. Haal gelijk ook de automatten uit de auto en was deze indien nodig. De matten kunnen dan drogen, terwijl u aan het interieur van uw auto werkt.

 

1. Begin met het opruimen van uw auto

Het eerst dat u doet bij een grondige reinigingsbeurt is uw auto cleanen van binnen. Hierbij gaat het voornamelijk om het verwijderen van alle rommel dat door de weken heen is gaan ophopen. Haal dus alle boterhamzakjes, flesjes, verpakkingen en ook het kleingeld uit de middenconsole eruit. Alleen op die manier kunt u uw auto grondig schoonmaken. Vergeet de achterbak niet.

Versnel de schoonmaak van uw auto

Het opruimen van uw auto kan heel wat tijd in beslag nemen door vuil dat onder de matten komt. Maak het makkelijker voor uzelf met een hulpmiddel dat ook nog uw veiligheid vergroot: op maat gemaakte automatten.

Deze passen perfect in uw auto, waardoor het vuil niet op de vloerbekleding terechtkomt—berispelijke netheid van uw interieur dus. Tegelijkertijd ook veilig. De matten worden met clips bevestigd en gaan daardoor niet onder de pedalen schuiven tijdens het rijden.

 

2. Maak het dashboard en stuur schoon

Het dashboard vraagt heel wat aandacht. De verschillende vlekken, het stof, etensrestjes—allemaal zaken die u heel eenvoudig met een microvezeldoek kunt wegwerken. Voor de ventilatieroosters is het handig om gebruik te maken van een stofzuiger en een kwastje. Daarbij gebruikt u de kwast om het stof los te krijgen, waarna de stofzuiger die gelijk kan opzuigen.

Gebruik een vochtige zeemlap voor het snelheidsscherm—een droge doek zorgt namelijk voor krassen. Veeg de rest van het dashboard dan ook geheel schoon hiermee. Ook bij een infotainment systeem is deze prima te gebruiken.

Geef uw stuur een gelijkmatige glans met wat zeepwater. Deze doet wonderen voor het verwijderen van vlekken en vet. Tegelijkertijd is zeep niet agressief en daarom ook handig voor de bedieningsknoppen.

Tip: vergeet de opening achter het stuur niet. Flos deze met behulp van een microvezeldoekje.

 

3. Geef de middenconsole een grondige reinigingsbeurt

Interieur schoonmaak van een auto geeft als snel zichtbare resultaten als u de middenconsole opknapt. Dit is immers waar al de hapjes en dranken worden geplaatst. Gebruik een microvezeldoekje gedempt in een allesreiniger om deze zo schoon als mogelijk te krijgen. Gebruik een oplossing van heet water en zeep om robuuster afval zoals kauwgom en gesmolten chocola te verwijderen. Hiervoor is een stroomreiniger handig—als u die heeft.

Detail tip: maak ook de versnellingspook schoon door die even terug te trekken.

 

4. Werk aan de voorruit en ga over op de autoruiten

Ga aan de slag met het schoonmaken van de ruiten eenmaal u voorin zit. Gebruik hiervoor een speciale ruitenreiniger. Spuit deze op het glas en veeg deze vervolgens droog. Een handige tip bij het voorruit is om buiten de auto te staan en de hand te strekken naar binnen. Dit helpt met reiniging van de moeilijkere plekken.

Tip: let erop dat u een microvezeldoek gebruikt. Deze is zachter, waardoor u geen krassen krijgt op uw ruiten.

 

5. Maak de portieren schoon

De portieren maakt u schoon in twee fasen: eerst het stof wegvegen met een doekje en dan opvolgen met een natte zeemlap. Gebruik een stofzuiger voor de vakken als dat nodig blijkt. Brengt u een beschermlaagje aan in uw auto bij reiniging van het interieur? Kies dan liever voor een normale glans in plaats van een product met een high gloss finish. Hoge glanzen zorgen namelijk voor reflectie van het licht dat komt van de zon, auto’s en lantaarnpalen. Niet zo handig. 

Tip: boxen voor auto met een cleaner schoongemaakt en het schuim komt niet los? Gebruik een stofzuiger om die eraf te halen.


6. Werk langzaam naar de autostoelen

De autostoelen zijn makkelijk schoon te krijgen met een stofzuiger. Daarnaast is een cleaner handig als u enkele vlekken heeft die niet weg kunnen met het afstoffen alleen.

Tip: moet u toch met water aan de slag? Droog deze dan op en gebruik een borstel om het water in alle richtingen te verspreiden. Dan blijft er geen lelijke watervlek over wanneer deze droogt.

 

7. De achterbank volledig schoonmaken

Klaar met de voorkant van de auto? Ga nu naar de achterbank en volg dezelfde stappen om de portieren, autostoelen en ruiten schoon te maken. Ga aan de slag met de stofzuiger om de autostoelen te reinigen. Gebruik een borstel voor het vuil dat niet makkelijk loskomt en volg op met een natte zeemlap. Gebruik de ruitenreiniger met een droog doekje om zowel de binnen- als de buitenkant van de autoruiten schoon te maken.

 

8. De kofferbak

Vele mensen slaan de achterbak over wanneer ze hun auto van de binnenkant schoonmaken. Vaak genoeg omdat ze er niet aan denken. In de meeste gevallen is het voldoende om even de stofzuiger erbij te halen voor de bekleding. Denk dan gelijk ook aan de achterklep.

 

9. Vloerbekleding en pedalen

Als laatste heeft u nog de vloerbekleding te stofzuigen. Veeg dan gelijk ook de pedalen schoon. Stofdeeltjes vast in de naden van de pedalen? Gebruik een schroevendraaier of iets dergelijks om die eruit te halen en verwijder die met de stofzuiger.

Tip: Ga met een borstel over de vloerbekleding en borstel in een richting om een gelijkmatige look te krijgen in uw interieur. Echt chique.

 

10. Final touches

Met uw auto nu in tiptop conditie, is het alleen een kwestie van de automatten terugzetten en daarna nog een lekker geurtje geven met een luchtverfrisser. En voilà, uw trouwe vierwieler is gereed voor de volgende trip. Uw auto van binnen laten schoonmaken en een hoop geld uitgeven hoeft niet meer.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES