Laatste update: 20.05.22

 

Beste bandenspanningsmeters – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Moet je – om wat voor reden dan ook – regelmatig de baan op? Dan is het belangrijk om dit steeds in de meest veilige omstandigheden te doen. Kijk daarom – bij voorkeur – tweemaandelijks de bandenspanning van je voertuig of fiets grondig na. De juiste bandenspanning zorgt niet alleen voor meer veiligheid maar zorgt er tevens ook voor dat je minder brandstof zult verbruiken wat dan weer resulteert in lagere kosten. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Digitale Bandenspanningsmeter / Bandenspanning; een stevig doch compact apparaatje dat draadloos op batterijen functioneert. Daartegenover staat de Michelin Eurodainu professionele bandenvulmeter met een schaalverdeling tussen 0 en 11 bar wat zijn toepassingsveld behoorlijk ruim maakt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste bandenspanningsmeters (Reviews) van 2022

 

Om thuis de spanning van je autobanden te meten kun je gebruik maken van een bandenspanningsmeter voor de auto. Kies je voor de bandenspanningsmeter van Gamma of ga je voor een professionele bandenspanningsmeter. Met het advies van enkele bandenspecialisten hebben we 5 toppers uitgekozen die zeker je interesse zullen wekken. Neem even de tijd om ze te bekijken en kies er vervolgens de beste bandenspanningsmeter uit die jou het meest geschikt lijkt.

 

Digitale bandenspanningsmeter

 

1. Digitale Bandenspanningsmeter / Bandenspanning Indicator Meetsysteem / Digitaal

 

De digitale bandenspanningsmeter van SVH Company is een relatief compact apparaatje vervaardigd uit duurzaam ABS materiaal en gekenmerkt door een totale afmeting van 10.5 x 4.5 x 2.2 cm. Afgewerkt in een opvallend zwart/ geel design, is deze bandenspanningsmeter altijd en overal goed zichtbaar wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Maar dat is natuurlijk niet alles want verder garandeert dit apparaatje maar liefst 4 verschillende meeteenheden gaande van psi tot kPa, bar en kg/cm². Daardoor is deze bandenspanningsmeter niet alleen geschikt voor gebruik op autobanden maar kan hij ook zijn dienst bewijzen in combinatie met motorbanden. Zijn ruime meetbereik, het ergonomisch gevormde antislip handvat én de meegeleverde batterijen maken het plaatje helemaal compleet en dit alles tegen een relatief laag prijskaartje.

Een blik op de online reviews lijkt dit alles ook te bevestigen. Klanten zijn duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat meteen de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren verklaart.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: qua prijs-kwaliteitverhouding kunnen we stellen dat dit apparaat wel degelijk tot de goedkope bandenspanningsmeters kan gerekend worden.

Uitvoering: de uit ABS vervaardigde bandenspanningsmeter kent een totale afmeting van 10.5 x 4.5 x 2.2 cm en is afgewerkt met een opvallend zwart/ geel design.

Meeteenheid: het apparaat garandeert 4 verschillende meeteenheden waardoor hij niet alleen geschikt is voor autobanden maar ook op motorbanden kan worden gebruikt. (psi, bar, kpa en kg/cm2)

Handig in gebruik: de bandenspanningsmeter werkt op – meegeleverde – batterijen en is voorzien van een digitaal display met bijbehorende achtergrondverlichting. Verder geniet je een ruim meetbereik van 5.0 tot 100 psi of 0.35 tot maar liefst 7.0 bar.

 

Nadelen:

Geen fiets: ben je bewust op zoek naar een bandenspanningsmeter voor fietsen, dan is dit exemplaar van SVH Company net iets minder geschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bandenspanning Michelin

 

2. Michelin Eurodainu professionele bandenvulmeter 0,7 – 11 bar,  bandenpomp, Schrader

 

Dat Michelin een begrip is in de autowereld valt niet te ontkennen. Het wordt dan ook door velen beschouwd als het beste merk met een uitgebreid gamma aan autobanden en accessoires voor de wagen en de fiets. Deze multifunctionele Michelin bandenspanningsmeter dient niet alleen om de spanning van de banden te meten, je kunt ze er ook mee vullen en ontluchten.

De manometer heeft een schaalverdeling die loopt van 0 tot 11 bar, conform aan de Europese richtlijnen, waardoor dit toestel ook op professioneel vlak kan worden gebruikt. Hij kan bovendien op de meeste Europese luchtdruktoestellen worden aangesloten met een slang die een lengte van 1,5 m heeft.

Daarnaast is het toestel voorzien van een pompnippel die op alle auto- en motorbanden kan worden gebruikt. Elke bandenspanningsmeter van Michelin is getest en komt met een verificatiecertificaat waarop het nummer van het pistool staat vermeld. Dit product kreeg in de reviews een uitstekende beoordeling.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze manometer kan niet alleen worden gebruikt om de bandenspanning te meten maar ook om luchtdruk bij te voegen of om banden te ontluchten.

Conform aan de richtlijnen: door de eenvoudige schaalverdeling in bar is deze meter conform aan de Europese richtlijnen die stelt dat een dubbele meeteenheid verboden is voor openbaar gebruik.

Schaalverdeling: de bandenspanningsmeter van Michelin heeft een schaalverdeling van 0,7 tot 11 bar waardoor hij uiterst geschikt is voor professioneel gebruik.

Aansluiting: hij kan op alle Europese luchtdruktoestellen worden aangesloten en dankzij de meegeleverde pompnippel past hij op elke autoband.

 

Nadelen:

De prijs: we merken op dat deze meter nogal prijzig is waardoor hij voor particulier gebruik minder interessant is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bandenspanningsmeter professioneel

 

3. Carpoint professionele bandenspanningsmeter, analoog,  van 0 tot 4 bar

 

De Carpoint bandenspanningsmeter is een interessante aanbieding die trouwens ook geschikt is voor professioneel gebruik. Door je bandenspanning te meten en de juiste hoeveelheid druk toe te voegen zullen je banden minder snel verslijten en bovendien zal je wagen heel wat minder brandstof verbruiken. Je doet er dus goed aan om dit op regelmatige tijdstippen te controleren.

De manometer heeft een formaat van 10 x 6,5 x 4 cm en kan door middel van de 40 cm lange slang met een autoventiel op de band worden aangesloten. Hij weegt slechts 334 g waardoor hij heel gemakkelijk in de hand ligt. Bovendien is hij gemaakt uit staal en kunststof zodat je hem ook zonder probleem in vochtige omstandigheden kunt gebruiken.

Daarnaast heeft deze meter een meetbereik van 0 tot 4 bar dat gemakkelijk af te lezen is op de analoge schaalverdeling. In de reviews zien we dat deze bandenspanningsmeter een heel goede beoordeling kreeg. De klanten zijn tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding van hun aankoop en raden het product zeker aan.

 

Voordelen:

Corrosievrij: de luchtdrukmeter van Carpoint is gemaakt uit roestvrij staal en kunststof waardoor vocht niet voor problemen kan zorgen.

Schaalverdeling: deze meter heeft een schaalverdeling in bar met een meetbereik van 0 tot en met 4 bar.

Analoog: deze analoge meter is door de traploze continue meting heel eenvoudig om af te lezen.

Aansluiting: door middel van een autoventiel en de slang van 40 cm kan deze meter vlot op elke autoband worden aangesloten.

 

Nadelen:

Korte slang: we merken op dat deze bandenspanningsmeter een betrekkelijk korte slang heeft waardoor je steeds op je knieën moet gaan zitten om het toestel aan te sluiten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bandenspanningsmeter fiets

 

4. XPOtool digitale bandenspanningsmeter 0-10 bar, banden drukmeter; digitaal bandenpomppistool

 

Met de XPOtool kies je voor een veelzijdig apparaat dat niet alleen in staat is om de bandenspanning te controleren maar de banden ook op te blazen en/ of te laten leeglopen. De – relatief compacte en lichtgewicht – digitale bandenspanningsmeter werkt met behulp van 2 1,5V AAA batterijen en garandeert maar liefst 4 meeteenheden gaande van bar en psi tot kPa en kg/cm². In combinatie met zijn ruime meetbereik van 0 tot 10 bar kan hij dus gebruikt worden voor auto’s, motorfietsen, fietsen, sportballen en dergelijke meer.

Maar dat is natuurlijk nog niet alles want verder geniet je een eenvoudige ¼” snelkoppeling die ervoor zorgt dat het vulpistool op eender welke standaard compressor kan worden aangesloten. Dit alles wordt aangevuld met een ruim temperatuurbereik van -20ºC tot +70ºC, wat zijn prijskaartje wel lijkt te rechtvaardigen.

Hoewel deze bandenspanningsmeter heel wat positieve eigenschappen weet aan te bieden, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. Laat je hier echter niet door afschrikken want misschien is de XPOtool wel iets voor jou.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze bandenspanningsmeter voor fietsen kan – vanwege zijn ruime meetbereik in bar – eveneens een dienst bewijzen in combinatie met autobanden, motorbanden en/ of sportballen. 

Aansluiting: dankzij de ¼” snelkoppeling wordt het mogelijk om het vulpistool met eender welke standaard compressor te gaan verbinden.

Voeding: de digitale bandenspanningsmeter werkt op basis van 2 afzonderlijke 1,5V AAA batterijtjes die – op het moment van aankoop – gewoon worden meegeleverd.

Handig in gebruik: het apparaat garandeert verschillende meeteenheden inclusief een ruim meetbereik van 0 tot 10 bar. Daarnaast is hij geschikt om banden te controleren, op te blazen en/ of te laten leeglopen en dit binnen een temperatuurbereik van -20ºC tot +70ºC.

 

Nadelen:

Handleiding: let wel; de handleiding lijkt enkel en alleen in het Duits beschikbaar. Er is dus jammer genoeg geen Nederlandstalige versie voorhanden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bandenspanningsmeter auto

 

5. ProPlus Bandenspanningsmeter digitaal

 

Deze digitale bandenspanningsmeter van Proplus valt in de laagste prijsklasse in onze lijst met topproducten. Het meetinstrument meet slechts 14 x 3 x 3,5 cm waardoor je hem gemakkelijk in het handschoenenvak van je wagen kunt opbergen om hem steeds bij de hand te hebben.

Het toestel kan worden afgelezen in 4 verschillende meeteenheden waardoor je hem overal ter wereld kunt gebruiken. Hij heeft bovendien een bereik van 0 tot 60 PSI, 0 tot 7 bar, 0 tot 700 kPa of 0 tot 7 kg/cm². Dit handige toestel is trouwens gemaakt uit kunststof die een zwarte kleur heeft met een blauwe bedieningsknop. Door zijn lichte gewicht van 68 g is hij goed hanteerbaar.

Daarnaast kan deze manometer door middel van een autobandventiel gemakkelijk op een band worden aangesloten. Hij werkt trouwens op een 3 Volt lithium batterij die bij dit meetinstrument wordt geleverd. In de reviews merken we dat de meningen verdeeld zijn over dit product.

 

Voordelen:

Compact formaat: het toestel heeft een afmeting van 14 x 3 x 3,5 cm en hij weegt slechts 68 g. Hij kan gemakkelijk in het handschoenenvakje van de wagen worden opgeborgen.

Verschillende meeteenheden: de bandenspanning kan worden afgelezen in PSI, bar, kPa of kg/cm² waardoor hij universeel kan worden gebruikt.

Aansluiting: het apparaat is voorzien van een autoventiel waarmee hij op alle autobanden kan worden aangesloten.

De prijs: deze meter heeft een goedkope prijs waardoor hij ook voor mensen met een beperkt budget goed toegankelijk is.

 

Nadelen:

Kwetsbaar ventiel: doordat het autoventiel gemaakt is uit kunststof bestaat de kans dat hij zal afbreken en in de band blijft zitten. Hierdoor wordt de meter onbruikbaar en heb je mogelijk ook het probleem dat het afgebroken stuk in het bandenventiel vastzit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bandenspanningsmeters Koopgids

 

Eén van de basisonderdelen van onze auto en/of motor die je regelmatig moet controleren is de spanning van de auto- of motorbanden. Hiervoor kun je beter een degelijke bandenspanningsmeter aankopen zodat je dit ook gemakkelijk thuis kunt doen. Wat een bandenspanningsmeter nu juist is en waarom het een goede aanbeveling is om de luchtdruk van je banden regelmatig na te kijken kun je in onze koopgids lezen. Neem je tijd om alle producten te vergelijken en laat de leuke aanbiedingen niet zomaar aan je voorbijgaan.

Wat is bandenspanning en in welke meeteenheid wordt hij uitgedrukt

Om de spanning van de banden te controleren kun je gebruik maken van een bandenspanningsmeter die je aan de meeste tankstations kunt terugvinden. Veel handiger is het om zelf een toestel aan te kopen dat je bijvoorbeeld in je wagen of bij je luchtdruktoestel in de garage kunt bewaren. De bandenspanning is de overdruk van een auto- of motorband welke zeer belangrijk is om veilig, comfortabel en zuinig te rijden. Wanneer autobanden een te hoge bandenspanning hebben zullen ze minder veerkrachtig zijn en zal het midden van de band sneller verslijten.

Daarnaast zul je goed kunnen aanvoelen dat er minder grip is op het wegdek waardoor je sneller de controle kunt verliezen. Als de bandenspanning te laag is heb je een langere remafstand nodig en verlies eveneens grip op de weg. Met een lage overdruk loop je trouwens veel meer risico om een klapband te krijgen. De bandenspanning wordt gemeten met een bandenspanningsmeter en dit wordt voornamelijk uitgedrukt in bar. Op sommige toestellen kun je echter ook de druk aflezen in atmosfeer (atm), hPa (hectopascal) of PSI (pound force per square inch).

 

De verschillende types

We onderscheiden vier verschillende soorten bandenspanningsmeters. Zo is er de digitale bandenspanningsmeter die heel nauwkeurig de overdruk in een band zal opmeten. Sommige modellen werken op batterijen en andere werken op zonne-energie. Meestal is een digitale meter voorzien van ledverlichting waardoor je hem ook in het donker gemakkelijk kunt aflezen. Dit type toestel heeft vaak geen deflatieknop zodat je zelf wat lucht uit de band moet laten om daarna opnieuw een meting te doen.

De analoge bandenspanningsmeter met deflatieknop is eenvoudig in gebruik en de meting is goed op de wijzerplaat af te lezen. Sommige toestellen tonen steeds de laatste meting en deze kan eenvoudig met een knop worden gereset. Met de deflatieknop kun je gemakkelijk wat lucht uit de band laten ontsnappen. De analoge bandenspanningsmeter zonder deflatieknop is in principe hetzelfde toestel maar je moet de lucht met een nagel of een pennetje uit de band laten ontsnappen. Tenslotte is er het penmodel bandenspanningsmeter dat eruitziet als een dun metalen buisje. Bovenaan het toestelletje is een liniaal-achtige spanningsaanduiding. 

 

Hoe vaak en wanneer meet je de bandenspanning

Hoe vaak je de bandenspanning van je wagen of motor moet nakijken hangt af van diverse factoren. Wanneer je de wagen gewoon gebruikt voor dagelijks woon-werkverkeer, boodschappen en dergelijke meer, is het voldoende om elke maand de luchtdruk na te kijken. Ben je iemand die dagelijks veel kilometers rijdt of je bestuurt je wagen op een sportieve manier, dan kun je beter om de twee weken eens kijken hoe het met de bandenspanning is gesteld. Met de juiste luchtdruk in de banden zul je immers veel veiliger rijden en bovendien ook minder brandstof verbruiken.

De ideale omstandigheden om de bandenspanning op te meten is wanneer de banden koud zijn. Om een accurate meting te bekomen kun je dus het best ‘s morgens voor je vertrekt de bandenspanning controleren. Wanneer je al met de wagen hebt gereden is het aangeraden om minstens 10 minuutjes te wachten tot de banden volledig zijn afgekoeld. De lucht in een autoband gaat namelijk bij warmte uitzetten waardoor de manometer een foutieve meting zal weergeven.

Het gebruik van een bandenspanningsmeter

Om de bandenspanning van een auto- of motorband te meten heb je niet veel know-how nodig. In het handleidingsboekje van je wagen kun je gemakkelijk terugvinden wat de optimale bandenspanning is voor jouw voertuig. Vervolgens controleer je of de banden koud zijn en verwijder je de ventieldop van de band. Plaats nu de bandenspanningsmeter recht en stevig op het ventiel. Wanneer je lucht hoort ontsnappen wil dit zeggen dat de meter niet goed zit en moet je hem opnieuw plaatsen.

Nu zal de bandenspanningsmeter de spanning opmeten waarna je deze kunt aflezen op het toestel. Als de meting hetzelfde is als de vooropgestelde bandenspanning van jouw wagen dan hoef je verder niks te doen. Wanneer de spanning niet goed is zul je actie moeten ondernemen. Bij een te hoge druk moet je enkel wat lucht uit de band laten lopen. Bij een te lage spanning zul je lucht moeten toevoegen met een luchtdruktoestel of compressor. Deze kun je terugvinden bij de meeste tankstations. Vergeet niet om steeds het ventieldopje terug te plaatsen. 

 

 

 

Laatste update: 20.05.22

 

Beste jumpstarters – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als je regelmatig de baan op moet dan is de kans op eventuele ongelukken en mogelijke technische mankementen natuurlijk ook groter. Het is daarom handig om bepaalde apparaten standaard in de kofferbak te laten liggen. Denk bijvoorbeeld maar aan een gevarendriehoek, een fluo geel hesje of een krachtige jumpstarter. Bovendien kan dit laatste ook altijd van pas komen om anderen onderweg uit de nood te helpen. Zo zou je kunnen opteren voor de bekende Carpoint Jumpstarter met Compressor die uitermate geschikt is voor gebruik op 12V voertuigen. Daarnaast blijkt ook de Noco Genius GB40 Booster een schot in de roos en evenzeer geschikt om accu’s van maximaal 12V weer aan de praat te krijgen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste jumpstarters (Reviews) van 2022

 

De beste jumpstarter is degene die helemaal aan de wensen en eisen van je wagen tegemoet komt. Zo bestaan er heel wat jumpstarters voor dieselmotoren terug op gang te krijgen en zijn anderen enkel geschikt om te werken met lichtere (benzine) motoren. Een professionele jumpstarter is meestal geschikt om diverse voertuigen en types motoren aan te kunnen. Wij hebben voor jou alvast 5 topproducten op een rijtje geplaatst. Bedenk of je hierbij op zoek bent naar een jumpstarter voor de auto, een jumpstarter met compressor of liever eentje zonder? Het advies van experten en de klantenreviews kunnen jou vast en zeker verder op weg helpen.

 

1. Carpoint Jumpstarter met Compressor Geschikt voor 12V voertuigen

 

Het gamma jumpstarters is behoorlijk uitgebreid wat de keuze er niet altijd makkelijker op maakt. Ben je op zoek naar een krachtige kwaliteitsvolle jumpstarter die zonder problemen 12V voertuigen weer aan de praat krijgt? Dan lijkt dit exemplaar van Carpoint misschien wel een goede, en bovendien relatief goedkope aanbeveling te zijn. Zo blijkt deze Carpoint jumpstarter niet alleen geschikt voor lichte personenauto’s maar ook jetski’s, motoren en grasmaaiers.

Ondanks het compacte formaat, is deze jumpstarter wel degelijk in staat om motoren met een maximaal vermogen tot 80 Pk probleemloos te herstarten. Houd er wel rekening mee dat het om motoren gaat in assistentie waarbij er een beroep wordt gedaan op de restcapaciteit van de desbetreffende batterij. Hierbij kan de sigarettenaansteker uitgang, die zich ter hoogte van de zijkant van de jumpstarter bevindt, dienst doen als een zogenaamde 12V ingang.

Eenmaal correct ingeschakeld, levert deze Carpoint jumpstarter makkelijk een startvermogen van 250A, wat kan oplopen tot maximaal 500A. Dit stelt je in staat om de desbetreffende motor, indien nodig meerdere malen na elkaar te starten. Klanten reageren overwegend positief alhoewel één iemand toch wel wat vragen heeft bij de kwaliteit.

 

Voordelen:

Startvermogen: de jumpstarter wordt gekenmerkt door een ruim startvermogen van 250A wat kan uitlopen tot een maximaal piekvermogen van 500A.

Toepassingsveld: hij is geschikt om motoren met een vermogen tot maximaal 80 Pk opnieuw aan de praat te krijgen. Denk bijvoorbeeld maar aan grasmaaiers, lichte personenwagens, jetski’s en verschillende soorten motoren.

Budgetvriendelijk: of het de jumpstarter met het laagste prijskaartje is uit deze selectie valt nog even af te wachten. Toch zul je verrast zijn door de betaalbaarheid en lijkt het wel een aanbieding te zijn.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: ondanks de hoge score van 4,6 sterren blijft 1 koper toch met wat vragen zitten omtrent de geleverde kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Noco Genius GB40 Booster Jumpstarter 12V 1000A

 

Door te kiezen voor de Noco Genius GB40 Booster kies je voor een krachtige jumpstarter die naast benzinemotoren ook voldoende krachtig is om dieselmotoren opnieuw te starten. Het compacte en eerder lichtgewicht design, maakt van deze Noco Genius jumpstarter een bijzonder handig en praktisch apparaat.

De jumpstarter, waarvan de behuizing voornamelijk uit kunststof blijkt vervaardigd, kent een maximale stroomspanning van 12 Volt in combinatie met een startvermogen van maximaal 1000A. Dit resulteert in een totale uitgangsenergie van 7000 Joules per 3 seconden, wat behoorlijk veel is. Kortom, deze jumpstart kan perfect gebruikt worden onder extreme temperaturen en dit voor benzinemotoren tot 6 liter en dieselmotoren tot 3 liter.

Een blik op de online reviews toont gelijk aan dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop. Slechts een kleine minderheid is niet 100% tevreden over de kwaliteit en vindt dat het apparaat niet doet wat het belooft.

 

Voordelen:

Materiaal: de behuizing van deze krachtige mini jumpstarter is voornamelijk vervaardigd uit duurzaam kunststof.

Stroomspanning: hij kent een maximale stroomspanning van maar liefst 12 Volt wat leidt tot een piek in het startvermogen van 1000A.

Toepassingsveld: deze jumpstarter blijkt niet alleen krachtig om benzinemotoren tot 6 liter opnieuw aan de praat te krijgen maar is evenzeer geschikt voor dieselmotoren tot 3 liter. Dit maakt dat hij vast en zeker tot de populairste apparaten uit de selectie zal behoren.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: jammer genoeg moeten we vaststellen dat een beperkt aantal kopers niet overtuigd blijkt te zijn van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Black+Decker Compressor Jumpstarter + compressor Snoerloze jumpstarter

 

In het lijstje topproducten kon natuurlijk deze jumpstarter van Black+Decker niet ontbreken. Black+Decker is een wereldwijd bekend merk dat garant staat voor kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid en bijgevolg door velen als veruit het beste merk wordt beschouwd.

Zo zul je zien dat deze snoerloze accu jumpstarter gekenmerkt wordt door een behoorlijk compact formaat van 35 x 35 cm en voornamelijk een oranje kunststof behuizing kent. Hij biedt een startvermogen van maximaal 450A wat hem geschikt maakt om 12V motoren probleemloos te starten. Verder blijkt hij uitgerust met een ledlamp, een stel kabels met zware koperen klemmen, een accustatus ledindicator en een 230V lader.

Wanneer we de reacties op het product bekijken dan zien we meteen een mooie score van 4,4 sterren op het bord verschijnen. Klanten zijn onder andere tevreden over de duurzaamheid, de uitstekende kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid. Slechts één koper vindt de laadtijd net iets te lang.

 

Voordelen:

Handleiding: op het moment van aankoop wordt een informatieve Nederlandstalige handleiding meegeleverd die duidelijk uitlegt hoe het apparaat precies werkt.

Startvermogen: de snoerloze jumpstarter kan zonder problemen een startvermogen van maximaal 450A bereiken.

Handig in gebruik: het is een compact en draagbaar apparaat dat je makkelijk overal kunt meenemen en dat voorzien is van een 0,5 meter lange 230V kabel alsook 2 degelijke kabels waarvan de uiteinden zijn afgewerkt met koperen klemmen.

 

Nadelen:

Lange laadtijd: jammer genoeg had de laadtijd voor één koper toch wel wat korter mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Professionele Auto Startbooster, Jumpstarter Accu Booster, 230 V, 12 V, 22 Ah

 

Mag het toch net dat tikkeltje meer zijn dan kun je eventueel opteren voor deze auto startbooster van het bekende merk Lemato. Het op het eerste zicht compacte apparaat, is in staat om een stroomtoevoer van maar liefst 230 Volt te garanderen alsook een capaciteit van 22 Ah en een spanning van 12 Volt. Hierbij geniet je een piekstroom van maar liefst 1250 AMPS wat hem bijzonder geschikt maakt voor lichte personenwagens, campers en motorfietsen.

In tegenstelling tot heel wat andere jumpstarters blijkt dit exemplaar voorzien van een handige ingebouwde ledlamp. Op die manier kun je startbooster eventueel ook bij het schemerdonker of ’s nachts gebruiken. Verder ben je ook verzekerd van een geïntegreerde testfunctie én een luchtcompressor die gekenmerkt wordt door een 65 cm lange luchtslang en drukmeter.

Tot op heden is er nog maar 1 koper die een reactie heeft geplaatst bij dit product maar duidelijk overtuigd blijkt van de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Kortom, een degelijke jumpstarter maar wel eentje waarvan het prijskaartje misschien net iets duurder is.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: naast de batterij indicator blijkt deze jumpstarter eveneens voorzien van enkele ledlampjes waardoor gebruik van dit toestel in het donker ook tot de mogelijkheden behoort.

Compressor: hij blijkt uitgerust met een compressor en wordt geleverd inclusief een drukmeter en 65 cm lange slang.

Stroomtoevoer: de jumpstarter kent een maximale stroomtoevoer van maar liefst 230 Volt.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we vermoeden dat het prijskaartje wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Powerplus POWE80090 Jumpstarter Max. 17 bar Geschikt voor lichtere auto’s

 

Tenslotte kunnen we het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze unieke jumpstarter afkomstig van het bekende merk Powerplus. Door te kiezen voor deze jumpstarter kies je voor een multifunctioneel apparaat dat eveneens dienst doet als compressor, 12V spanningsvoorziening én werk- en noodverlichting. En dit alles tegen een vriendelijk en betaalbaar prijskaartje.

Het 4-in-1 energiestation wordt gekenmerkt door een 12V in- én uitgangsspanning, een ingangsstroom van maar liefst 500 mA en een uitgangsstroom van maximaal 6A. Dit wordt aangevuld met een maximale druk van 17 bar, een 3,6 Watt lamp en een piekstart vermogen van maar liefst 400A in combinatie met de startklemmen. Kortom, niet alleen geschikt om je radio, laptop en tv van stroom te voorzien maar ook diesel- én benzinemotoren van maximaal 1600 cc.

Het merendeel van de klanten blijkt duidelijk overtuigd van deze jumpstarter die zorgt voor een optimale kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden geuit dan heeft dit vooral te maken met de te korte startkabels.

 

Voordelen:

Ledlamp: de jumpstarter is voorzien van een krachtige 3,6 Watt lamp die functioneert als werk- én noodverlichting.

Compressor: daarnaast blijkt de jumpstarter eveneens voorzien van een degelijke compressor die een druk van maximaal 17 bar garandeert.

Handig in gebruik: het apparaat blijkt niet alleen geschikt om kleine apparaten zoals je laptop, smartphone of radio van stroom te voorzien maar kan ook gebruikt worden voor lichte voertuigen.

 

Nadelen:

Startkabels: sommige klanten vinden dat de startkabels net iets te kort zijn om comfortabel te kunnen werken.

Geen zware voertuigen: voor motoren van meer dan 1600 cc heb je jammer genoeg een zwaardere jumpstarter nodig.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Jumpstarters Koopgids

 

Een algemene beste jumpstarter is behoorlijk lastig te vinden aangezien je met meerdere factoren rekening moet houden zoals de motorspanning en het type wagen. Daarnaast raden wij jou aan om ook even stil te staan bij de verschillende soorten aansluitingen, beveiligingen en de minimale hoeveelheid ampère om zeker te zijn van een goede werking. Het is daarom een goede aanbeveling om onderstaande koopgids even door te nemen alvorens je de verschillende jumpstarters, en eventuele aanbiedingen, met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een jumpstarter en waarvoor wordt hij gebruikt

En jumpstarter is een handig, vaak behoorlijk compact, apparaat dat in staat is om de accu van je wagen en/ of motor weer nieuw leven in te blazen. Verder bestaan er heel wat modellen die evenzeer geschikt zijn voor vrachtwagens, boten en landbouwvoertuigen.

Indien je regelmatig de baan op moet en je plots met een lege accu komt te staan terwijl er niemand in de buurt is, dan mag je jezelf gelukkig prijzen als je een jumpstarter in je kofferbak hebt liggen. Een degelijke starthulp kan natuurlijk ook van pas komen als je onderweg anderen uit de nood moet helpen of wanneer je wagen een tijdje heeft stilgestaan en de motor een figuurlijk duwtje in de rug nodig heeft.

Kortom, een kwaliteitsvolle jumpstarter is zijn investering meer dan waard. Toch willen we er even op wijzen dat je niet zomaar de eerste de beste starthulp in het winkelmandje moet plaatsen. Het onderscheid tussen de verschillende apparaten kan behoorlijk groot zijn en het is er nog maar aan te zien met welk type wagen en motor je rijdt. Houd hier dus zeker rekening mee.

 

Mobiele aansluiting of aansluiting op het lichtnet

De zoektocht naar een degelijke jumpstarter toont gelijk aan dat er wel degelijk meerdere soorten starthulpen bestaan. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen de jumpstarters met een mobiele aansluiting enerzijds en de starters die je moet aansluiten op het lichtnet.

Zo is er bij de jumpstarters op netstroom helemaal geen sprake van een ingebouwde accu, aangezien deze steeds op het stroomnet moeten worden aangesloten. Houd hierbij rekening met een aansluitspanning van, meestal, 230 Volt. Dat betekent wel dat er altijd een stopcontact in de buurt moet zijn, wat meteen ook een nadeel zou kunnen zijn. Een jumpstarter op netstroom is bijgevolg minder effectief indien je onderweg in panne valt. Echter, zijn ze dan weer wel in staat om een grote hoeveelheid stroom te leveren waardoor ze meestal geschikt zijn om zwaardere voertuigen terug te doen starten.

De mobiele jumpstarters daarentegen zijn wel degelijk uitgerust met een interne accu of batterij en bieden bijgevolg iets meer bewegingsvrijheid. Dergelijke apparaten zijn vaak behoorlijk compact en worden in de meeste gevallen geleverd in een stevige opbergtas. Dit maakt ze handig om op te bergen en mee te nemen als je bijvoorbeeld met de auto op reis vertrekt. Dit type jumpstarter is uitermate geschikt voor standaard personenwagens of kleinere auto’s maar mindere voor zware voertuigen. Bovendien moet je de accu ook altijd opgeladen hebben alvorens je de baan op gaat.

 

De hoeveelheid ampère en andere extra kenmerken

Algemeen kunnen we stellen dat 400 tot 600 ampère ruim volstaat om de motor van een normale standaard personenwagen nieuw leven in te blazen. Compacte en behoorlijk kleine wagens hebben zelfs voldoende aan amper 150 tot 200 ampère. Bedrijfsvoertuigen, die vaak voorzien zijn van een zwaarder type motor, hebben dan weer nood aan 1500 tot 2000 ampère.

Daarnaast willen we ook even wijzen op enkele, vaak handige, extra kenmerken en functies. Zo kan een ingebouwde zaklamp alvast een meerwaarde bieden. Stel je maar eens voor dat je ’s nachts in panne komt te staan en gebruik moet maken van de jumpstarter. Wil je de jumpstarter vooral meenemen wanneer je op roadtrip gaat, dan kan het misschien handig zijn om uit te kijken naar een apparaat dat eventueel ook als powerbank kan worden gebruikt.

Tot slot willen wij jou aanraden om, indien mogelijk, te opteren voor een jumpstarter met luchtcompressor. Noch zo handig aangezien je dan gelijk ook even de bandenspanning van je wagen op peil kunt brengen.

Beveiliging in functie van de veiligheid en het prijskaartje

Het spreekt voor zich dat veiligheid tot één van de belangrijkste pijlers behoort bij het gebruik van jumpstarters. Want uiteindelijk ben je wel bezig met elektriciteit, wat niet altijd zonder gevaar is. Juist daarom zijn heel wat jumpstarters dan ook uitgerust met tal van beveiligingsmechanismen. Denk bijvoorbeeld maar aan een beveiliging tegen kortsluiting, automatische uitschakeling bij overspanning of het niet inschakelen van de starter wanneer de klemmen foutief zijn aangebracht.

Net zoals de extra kenmerken en functies, zullen ook al deze vormen van beveiliging een invloed uitoefenen op het prijskaartje. Toch kunnen we stellen dat een duurder apparaat beter beveiligd zal zijn dan een goedkope jumpstarter.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een jumpstarter en hoe werkt hij?

Een jumpstarter is een handig apparaat waarmee het mogelijk wordt om de accu van je auto, motor, vrachtwagen en/ of boot terug te doen starten. Dergelijk apparaat is voorzien van een krachtige ingebouwde accu die een bijzonder hoge startstroom kan leveren waardoor er geen  230V stopcontact of ander voertuig meer nodig is om een gestrande wagen nieuw leven in te blazen.

De jumpstarter bestaat uit 2 aparte kabels, een rode en een zwarte, waarvan de uiteinden voorzien zijn van, vaak koperen, klemmen. Deze klemmen dien je vervolgens op de accu van je wagen aan te sluiten. Eenmaal correct aangesloten, kun je de jumpstarter inschakelen.

Q2: Hoe gebruik je een jumpstarter?

Open de motorkap van je voertuig zodat je de kabels van de jumpstarter op de accu van je wagen kunt aansluiten. Sluit hierbij de rode kabel aan op de (+) pool van de accu en de zwarte kabel op de (-) pool van de accu. Eenmaal de kabels correct zijn aangebracht, dien je de jumpstarter in te schakelen. Op die manier kan de accu opnieuw worden herladen zodanig dat de auto nadien weer probleemloos start.

Eenmaal de motor van de wagen opnieuw aanslaat, is het aanbevolen om deze gedurende enkele minuutjes stationair te laten draaien zodanig dat de accu voldoende kan opladen. Verwijder vervolgens de jumpstarter en klaar is Kees!

 

Q3: Waar kun je een jumpstarter kopen?

Ben je op zoek naar een kwalitatieve jumpstarter dan zul je in de Gamma of Praxis winkels vast en zeker je gading vinden. Daarnaast is het ook mogelijk om degelijke jumpstarters te spotten in de bekende Karwei winkels. Wil je liever niet zoveel geld spenderen dan lijken de Action winkels evenzeer tot de optiemogelijkheden te behouden. Houd er wel rekening mee dat het lage prijskaartje jammer genoeg vaak gepaard gaat met een iets mindere kwaliteit.

Echter hoef je vandaag de dag niet meer fysiek naar de winkel te gaan aangezien je heel wat jumpstarters nu ook gewoon online kunt aankopen. Zo blijken er heel wat degelijke jumpstarters online voorradig te zijn bij winkels zoals bol.com en Marktplaats.

 

 

Laatste update: 20.05.22

 

Beste autokrikken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Hydraulische Garage auto Krik, kies je gelijk voor een kwaliteitsvolle handmatige krik waarbij een draagvermogen tot maximaal 2000 kg kan worden verzekerd. Daarnaast blijkt ook de Westfalia Luchtkussen autokrik een goede aanbeveling en, in tegenstelling tot het eerste apparaat, geschikt om voertuigen tot maximaal 3000 kg omhoog te tillen. De tabel hieronder hebben we overigens aangevuld met een derde product binnen het segment van de autokrikken. Net zoals bij de andere twee hebben we ook hier enkele voor- en nadelen besproken alsook de uiteindelijke conclusie. We hopen hiermee de zoektocht naar de voor jou beste autokrik iets aangenamer te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste autokrikken (Reviews) van 2022

 

Een hydraulische autokrik of toch liever een luchtkussen autokrik? Wil je graag en lage autokrik die kan gebruikt worden bij lichte wagens tot 2 ton? Of ben je eerder op zoek naar een autokrik om 3 ton te heffen? Je hoort het al, het autokrik gamma is behoorlijk uitgebreid waardoor er voor elke situatie wel wat te vinden valt. Wij maakten het jou gemakkelijk en selecteerden alvast 5 hedendaagse topproducten. We hebben hierbij rekening gehouden met het advies van klanten en experten vermeld in de talrijke online reviews. Bekijk deze even alvorens je er de voor jou beste autokrik uitkiest. En wie weet is het wel degene met de laagste prijs?

 

1. Hydraulische Garage auto Krik Hydraulisch 2 Ton Koffer

 

Tussen de goedkope, en misschien ook wel populairste autokrikken zul je vast en zeker dit unieke exemplaar van Hofftech kunnen spotten. Bovendien wordt deze stalen garagekrik, geleverd in een stevige kunststof opbergkoffer wat hem dan weer makkelijk te verplaatsen maakt.

De autokrik garandeert een minimale hoogte van 125 mm en een maximale hoogte van 300 mm wat overeenkomt met respectievelijk 12,5 en 30 cm. Dit maakt dat deze unieke krik van Hofftech uitermate geschikt is om het wiel van je personenauto te vervangen of voorwaarde dat het voertuig de capaciteit van 2 ton niet overschrijdt. Verder blijkt deze autokrik met 2 ton capaciteit eveneens uitgerust met een afschroefbare pomphendel van 37 cm. Kortom, een degelijke en kwaliteitsvolle autokrik die makkelijk overal mee naartoe te nemen is.

Een blik op de online reviews laat een mooie score zien van 4,3 sterren waarbij de overgrote meerderheid duidelijk tevreden is over de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Slechts één gebruikers vindt deze autokrik aanbieding eerder kwetsbaar en niet 100% aan de verwachtingen voldoen.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het lage prijskaartje.

Opbergkoffer: deze metalen autokrik wordt jou aanbevolen in een stevige kunststof opbergkoffer. Dit maakt het handig om de krik te verplaatsen en overal mee naartoe te nemen.

Capaciteit: de autokrik is in staat om een capaciteit van 2000 kg, of 2 ton, makkelijk aan te kunnen en hierbij een minimale en maximale hoogte van respectievelijk 12,5 en 30 cm te garanderen.

Verrijdbaar: verder blijkt de autokrik voorzien van een set zwenkwieltjes die het mogelijk maken om de krik makkelijk te verrijden/verplaatsen.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: we stellen vast dat één klant bepaalde onderdelen als vrij kwetsbaar beschouwt en de krik daardoor niet aanbeveelt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Westfalia Luchtkussen autokrik max 3000 kg klein en licht van gewicht

 

Je zou natuurlijk ook altijd kunnen kiezen voor deze unieke autokrik afkomstig van, het al dan niet bekende merk, Westfalia. In tegenstelling tot de andere 5 topproducten uit dit lijstje, betreft het hier een lichtgewicht luchtkussen autokrik. Niet alleen geschikt om de banden te verwisselen maar evenzeer voor het bevestigen van sneeuwkettingen.

Bovendien heeft de werking van dergelijk type autokrik niet zoveel voeten in de aarde en kan het werkelijk door iedereen worden uitgevoerd. Zo kun je het kussen makkelijk opblazen door het met de uitlaat van je wagen te verbinden en de motor vervolgens stationair te laten draaien. Eenmaal het kussen volledig is opgeblazen, kan het makkelijk 2 wielen van de wagen tegelijkertijd gaan optillen.

Verder is het kussen voorzien van een handige terugslagklep waardoor het niet zo makkelijk zal leeglopen en biedt het een ultiem draagvermogen van maar liefst 3000 kg aan. Een blik op de online reviews toont echter aan dat dit voor sommigen een topproduct gebleken is en dat anderen toch wel wat twijfelen over de kwaliteit.

 

Voordelen:

Terugslagklep: je zult zien dat het kussen over een handige terugslapklep beschikt die moet voorkomen dat het kussen terug leegloopt tijdens de werkzaamheden.

Draagkracht: in tegenstelling tot de vorige autokrik is dit exemplaar in staat om een maximaal draagvermogen te verzekeren van maar liefst 3000 kg of 3 ton.

Gebruiksgemak: dit type autokrik levert heel wat pluspunten op. Zo is hij niet alleen makkelijk te gebruiken maar zal hij weinig tot geen schade berokkenen aan de onderdelen van de wagen en de bijbehorende autoverf.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: één koper lijkt zich echter wel af te vragen of dit type autokrik ook kan gebruikt worden bij elektrische wagens.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Hydraulische trolleykrik max. 33.5 cm, max. 2000 kg

 

Tussen de goedkope, en bijgevolg mogelijks populairste autokrikken, zul je vast en zeker dit unieke hydraulische exemplaar kunnen spotten. Net zoals het eerste product, levert ook deze autokrik een maximaal draagvermogen van 2000 kg of 2 ton, wat behoorlijk veel is. Dit wordt aangevuld met een minimale hefhoogte van 135 mm, of 13,5 cm en een maximale hefhoogte van maar liefst 335 mm of 33,5 cm.

De stalen autokrik wordt tevens geleverd inclusief een auto jack, een pomphendelarm, een rubberen pad en een informatieve doch Duitstalige handleiding. Bovendien wordt het geheel je toegestuurd in een stevige opbergkoffer waarmee je de krik eenvoudig kunt verplaatsen.

Wanneer we een kijkje nemen tussen de verschillende online reviews dan zien we ook gelijk een mooie eindscore van 4,8 sterren verschijnen. Klanten blijken bijzonder tevreden te zijn over de aangeboden kwaliteit, het design en de gebruiksvriendelijkheid van deze unieke hydraulische autokrik.

 

Voordelen:

Bouwhoogte: deze autokrik wordt gekenmerkt door een relatief lage bouwhoogte waardoor een hefhoogte van minimaal 13,5 tot maximaal 33,5 cm kan worden verzekerd.

Draagvermogen: voertuigen met een gewicht tot maximaal 2000 kg, of 2 ton, kunnen van deze hydraulische trolleyklik gebruik maken.

Kussentje: de krik wordt geleverd inclusief een rubberen kussentje waarmee het mogelijk wordt om je voertuig tegen eventuele beschadigingen te beschermen.

Opbergkoffer: de meegeleverde opbergkoffer maakt het niet alleen mogelijk om de autokrik na gebruik weer veilig op te bergen maar maakt tevens ook de verplaatsingen handiger en aangenamer.

 

Nadelen:

Handleiding: ben je van plan om deze hydraulische trolleykrik aan te kopen dan moet je er wel rekening mee gaan houden dat de handleiding alleen in het Duits beschikbaar blijkt te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Datona Garagekrik compact 2 ton Maximale werkhoogte: 50 cm

 

Ben je bewust op zoek naar een 2 ton autokrik dan lijkt ook dit exemplaar van Datona mogelijks aan de verwachtingen te voldoen. Het prijskaartje is echter wel iets hoger in vergelijking met de vorige 3 kriks die hier besproken werden, en zou bijgevolg mogelijks een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online reviews. Laat je hier echter niet gelijk door afschrikken en bekijk de mogelijkheden alvast even samen met ons.

Zo zul je zien dat deze universele autokrik een behoorlijk lage bouwhoogte kent en hierdoor een minimale hefhoogte van 14 cm en een maximale hefhoogte van 47 cm kan garanderen. En dit alles rekening houdend met een maximaal draagvermogen van 2 ton of 2000 kg.

Tevens is deze unieke blauw/zwarte autokrik behoorlijk compact wat hem eenvoudig maakt om te verplaatsen en a gebruik weer op te bergen. Kortom, een handig instrument indien de remblokken van je wagen of autobanden dringend aan vervanging toe zijn.

 

Voordelen:

Draagvermogen: net zoals heel wat andere autokrikken uit dit lijstje, blijkt ook dit exemplaar verzekerd van een maximaal draagvermogen van 2000 kg.

Bouwhoogte: de relatief lage bouwhoogte maakt het mogelijk om een minimale hefhoogte van 14 cm te garanderen en een maximale hefhoogte van maar liefst 47 cm.

Handig in gebruik: deze compacte autokrik is bijzonder handig in gebruik en bedoeld om de autobanden van je wagen en/ of remblokken even snel te vervangen.

 

Nadelen:

Prijzig: het is mogelijk dat sommige klanten het prijskaartje misschien toch iets teveel van het goede zullen vinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Hofftech Electrishe 12V Krik 3 ton + Slagmoersleutel 12V In Handige Opbergkoffer

 

Net zoals het eerste product blijkt ook deze autokrik afkomstig te zijn van het bekende, en misschien wel het populairste en/ of beste merk Hofftech. Ook hier lijkt het prijskaartje op het eerste zich behoorlijk duur te zijn maar je krijgt er dan wel een echte autokrik set voor in de plaats inclusief een slagmoersleutel en stevige opbergkoffer.

In tegenstelling tot de andere 5 toppertjes uit deze reeks, zul je al snel beseffen dat het hier om een elektrische autokrik van 12 Volt gaat die je eenvoudig op de accu of sigarettenaansteker van je wagen kunt aansluiten. Eenmaal de krik correct wordt ingeschakeld, zul je zien dat de auto snel en automatisch omhoog getild wordt. Kortom, je hoeft geen zware inspanningen meer te leveren wil je de autoband of remblokken vervangen.

Een blik op de online reviews toont jammer genoeg aan dat er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst. Dit maakt het voor ons bijzonder lastig om jou verder advies te geven over de gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Draagvermogen: met deze elektrische autokrik kan een maximaal draagvermogen van 3000 kg of 3 ton worden gegarandeerd.

Voeding: je kunt deze elektrische autokrik van 12 Volt zonder problemen op de accu of sigarettenaansteker van je wagen aansluiten.

Verpakkingsinhoud: bij levering worden ook een 12 Volt slagmoersleutel, een aansluitstekker voor de sigarettenaansteker, een aansluiting direct op accu, een lifthendel, een paar handschoenen en 3 zekeringen aangeboden. Dit alles in een stevige opbergkoffer.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat sommige kopers toch wel even zullen schrikken als ze het prijskaartje bekijken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Kraftmeister professionele lage autokrik SUV 2-3 Ton 2 Standen

 

Tot slot kunnen we het rijtje van deze autokrik topproducten afsluiten met de 2 ton autokrik van Kraftmeister, jammer genoeg ook het duurste setje uit deze reeks. Deze universele garagekrik wordt gekenmerkt door een relatief lage bouwhoogte en een maximaal draagvermogen van 2 tot 3 ton, waardoor hij het beste van beide werelden kan aanbieden.

Ben je van plan om dit apparaat als een vrij lage krik te gebruiken dan bedraagt de maximale laadkracht ongeveer 2000 kg of 2 ton. Hierbij kan hij een minimale hoogte van 98 mm en een maximale hoogte van 580 mm aan. Gebruik je hem op de allerhoogste stand dan verandert ook het draagvermogen naar 3000 kg of 3 ton alsook de minimale en maximale hefhoogte van respectievelijk 245 en 585 mm. In de hoogste stand is deze autokrik uitermate geschikt voor het gebruik bij SUV wagens.

Jammer genoeg blijken er ook hier nog geen online reviews te zijn geplaatst. Het is mogelijk dat het hoge prijskaartje sommige klanten wat afschrikt of misschien gaat het gewoon om een relatief recent apparaat.

 

Voordelen:

Hefhoogte: de hefhoogte varieert naargelang de stand waarin je de autokrik gaat gebruiken. In de laagste stand blijkt de hefhoogte minimaal 98 mm en maximaal 580 mm. Op de hoogste stand blijkt dit respectievelijk 245 mm en 585 mm te zijn.

Draagvermogen: als je de autokrik in de lage stand gebruikt dan geniet je een laadvermogen van 2000 kg. In de hoogste stand bedraagt dit ruim 3 ton of 3000 kg.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: deze veelzijdige autokrik wordt jou jammer genoeg aangeboden aan een meer dan gemiddeld prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Autokrikken Koopgids

 

De banden en/ of remblokjes van je wagen nakijken en vervangen. kan makkelijk met behulp van een kwalitatieve autokrik. Toch is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste krik in het winkelmandje te plaatsen. Zo is het belangrijk om rekening te houden met het type krik en het bijbehorende draagvermogen. Verder worden sommige kriks geleverd inclusief toebehoren en opzetstukken, die evenwel een invloed kunnen hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Het is daarom een goede aanbeveling om de koopgids hieronder even door te nemen alvorens je de verschillende autokrikken en eventuele aanbiedingen gaat vergelijken.

Wat is een autokrik en waarvoor wordt hij zoal gebruikt

Een autokrik is een handig instrument waarmee je zware voorwerpen en objecten, zoals bijvoorbeeld voertuigen, probleemloos omhoog kunt tillen. Ideaal dus als je wilt controleren of de remblokjes aan vervanging toe zijn of wanneer één of meerdere autobanden dienen vervangen te worden.

Echter, kan het draagvermogen ver voertuig aanzienlijk verschillen waardoor het niet onlogisch is dat er ook heel wat soorten autokriks op de markt gebracht zijn. De meeste van deze kriks zijn behoorlijk compact, wat bijdraagt aan het gebruiksgemak en comfort. Zo kun je een compacte autokrik eenvoudigweg in de kofferbak van je wagen bewaren voor in geval van nood.

Wij willen je dus aanraden om, alvorens je een autokrik aankoopt, in elk geval rekening te houden met het type voertuig en zijn maximale draagvermogen. Bedenk ook wat de eventuele hefhoogte zal zijn van de krik en hoe het precies in zijn werk gaat.

 

Het type autokrik

Het mag dus onderhand wel duidelijk zijn dat er diverse soorten autokrikken bestaan. De meest voor de handliggende is de zogenaamde “schaarkrik” waarbij je een beroep moet doen op je eigen armspieren. Het gebruik van de handmatige schaarkrik vraagt dus wel enige kracht en energie en is bijgevolg niet voor elke bestuurder een goede aanbeveling. Anderzijds is het één van de goedkope oplossingen uit het rijtje en voldoende compact om hem makkelijk in de kofferbak op te bergen.

Wil je liever niet teveel krachten verspillen of heb je zelf maar weinig kracht in de armen, dan kun je opteren voor een elektrische autokrik. Houd er wel rekening mee dat hij iets duurder zal zijn dan zijn handmatige broertje. Met de hydraulische krik kies je voor een autokrik die is uitgerust met een ingebouwde hydraulische cilinder. Die cilinder zet de hefboom onder druk waardoor de duwstang makkelijk naar boven en beneden kan worden geduwd.

Je kunt uiteraard ook opteren voor een autokrik met luchtkussen. Door het kussen aan te sluiten op de uitlaat van je wagen, en de motor vervolgens stationair te laten draaien, kan de wagen beetje bij beetje naar omhoog getild worden. Voor extra zware voertuigen zoals tractoren en andere landbouwwerktuigen is een potkrik dan weer een betere oplossing.

 

Draagvermogen en hefhoogte in verhouding tot de bouw van de krik

De hefhoogte blijkt, net zoals het hefvermogen, voor een groot gedeelte afhankelijk van de bouw van de krik. Zo zal een autokrik met een lage bouw het voertuig niet zo hoog kunnen tillen dan een krik met een hoge bouw. Wat dus eveneens betekent dat een krik met een lage bouw ook een veel lager hefvermogen kent dan een krik met een hoge bouw. Om extreem zware voertuigen op te tillen kies je dus beter voor een krik met een hoge bouw, een hoge hefhoogte en ruim draagvermogen. Maar wat wordt nu precies bedoeld met hefhoogte en -vermogen?

Het draagvermogen is het maximale hefvermogen van de krik uitgedrukt in kg of ton. Daarmee wordt dus het maximale gewicht waarmee de autokrik kan worden belast, weergegeven. Zo kennen de meeste schaarkrikken een hefvermogen van amper 1000 kg of 1 ton terwijl mechanische krikken een ruimer hefvermogen van 2000 tot maar liefst 2500 kg garanderen. De zware potkrikken kunnen zelfs een draagvermogen bereiken tot wel 8 ton. Voor een standaard recente personenwagen kies je dus liever voor een mechanische krik met een draagvermogen van 2 tot 3 ton.

Met het hefvermogen komt natuurlijk ook de hefhoogte van de krik. De hefhoogte bepaalt de maximale hoogte waarmee de krik het voertuig omhoog kan tillen. Dit wordt steevast uitgedrukt in cm en is, bij de meeste autokriks variabel. Zo wordt er altijd gewerkt met een minimale en maximale hefhoogte.

Veiligheid, extra kenmerken en budget

Zorg er bij aankoop tevens voor dat de krik voldoet aan alle veiligheidsnormen. Kies je voor een mechanische krik, zorg er dan bijvoorbeeld voor dat er sprake is van een veiligheidsventiel en bij een luchtkussen krik moet er altijd een terugslagklep aanwezig zijn. Indien de krik is uitgerust met een bepaald keurmerk, dan weet je 100% zeker dat aan alle veiligheidsvoorwaarden is voldaan.

Daarnaast zullen sommige autokrikken iets meer mogelijkheden aanbieden die kunnen bijdragen aan het algemene comfort en gebruiksgemak. Zwenkwieltjes bij een hydraulische krik is altijd een aanrader aangezien het apparaat op die manier makkelijk kan worden verplaatst. Ook producten die geleverd worden met extra accessoires zoals een stevige draagtas en elektrische slagmoersleutel zijn altijd een meerwaarde.

Houd er wel rekening mee dat dit alles een invloed zal hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Zo zal de prijs niet alleen beïnvloed worden door het type, het vermogen en de hefhoogte van de krik maar evenzeer door de veiligheid en extra kenmerken. Een kwalitatieve en 100% veilige autokrik kent dan ook een gemiddelde prijskaartje van 200 euro.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Waar moet je een autokrik plaatsen?

Eenmaal je de perfecte autokrik gevonden hebt die past bij het type en het gewicht van je wagen, is het belangrijk om te weten hoe je die precies moet gebruiken. Aangezien een autokrik niet om het even waar mag worden geplaatst, moeten we dus op zoek gaan naar de zogenaamde krikpunten. Deze bevinden zich steeds aan de onderkant van de wagen ter hoogte van het wiel.

Houd er rekening mee dat er per krikpunt een afzonderlijke autokrik moet worden gebruikt. Indien je bijvoorbeeld beide banden aan 1 zijde van de wagen wilt bekijken en/ of vervangen, dan zul je hiervoor 2 afzonderlijke garagekriks moeten plaatsen. Eenmaal ze correct geplaatst zijn, kun je starten met het naar omhoog tillen van de wagen.

Q2: Hoe werkt een autokrik?

Met behulp van een autokrik is het mogelijk om je wagen omhoog te tillen en op die manier de autoband te vervangen en/ of de remblokken na te kijken. De verschillende types autokrikken delen dan ook hetzelfde principe alhoewel de werking lichtjes van elkaar kan verschillen. Zo kun je opteren voor een handmatige autokrik waarbij je de krik, en bijgevolg je wagen, eigenhandig omhoog zult moeten duwen. Dit vraagt heel wat kracht en inspanning en is misschien niet voor iedereen weggelegd.

Daarnaast kun je ook opteren voor een elektrische en/ of hydraulische autokrik waarbij er minder kracht en energie vereist wordt. Tot slot is er nog de zogenaamde luchtkussen autokrik die je hoeft aan te sluiten op de uitlaat van je wagen. Door de motor vervolgens zachtjes te laten draaien, zal het kussen automatisch worden opgeblazen waardoor de wagen omhoog getild wordt.

 

 

Laatste update: 20.05.22

 

Beste alcoholtesters – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Om zeker te zijn dat je na een avondje uit gerust met je wagen kunt rijden kun je een alcoholtester gebruiken. Het is tegenwoordig vrij normaal om een dergelijk toestel in de auto te hebben en het is een goede indicator om te zien of je niet te veel alcohol in je bloed hebt om veilig de baan op te kunnen. We hebben op basis van de online reviews voor jou 3 toestellen geselecteerd om eens nader te bekijken. Zo blijkt de AlcoFind alcoholtester AF-33C een elektrochemische sensor te hebben die een nauwkeurige meting uitvoert. Ook met de Alcoholtester wegwerp ademtester kun je een accurate waarde meten.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste alcoholtesters (Reviews) van 2022

 

Tijdens een etentje met de vrienden of een borrel na het werk wordt er al eens een glas wijn of een biertje gedronken. We geven je graag het advies om eerst even te testen of je wel veilig met de wagen kunt rijden voor je de baan opgaat. Met een alcoholtest kun je controleren of je niet te veel alcohol in je bloed hebt. Zoek je een sleutelhanger alcoholtester of kies je een wegwerpblaastest? We hebben voor jou alvast 6 topexemplaren uitgezocht om je te helpen bij je keuze. Neem rustig de tijd om alles te bekijken alvorens er de beste alcoholtester uit te kiezen. 

 

1. AlcoFind alcoholtester AF-33C elektrochemische sensor

 

De digitale alcoholtest van Alcofind heeft een elektrochemische sensor die de alcoholwaarde tot 0,05 ‰ nauwkeurig zal opmeten. Deze blaastest is een goede indicator om te bepalen of je al dan niet met de wagen kunt vertrekken. Duurdere toestellen zullen echter nog accurater het juiste promillage doorgeven.

Deze semiprofessionele blaastest is één van de populairste toestellen om te gebruiken op de werkvloer. Hij is heel eenvoudig te bedienen en hij houdt de 10 laatst metingen in het geheugen bij. Bovendien schakelt hij zichzelf automatisch uit om het batterijverbruik te sparen.

Daarnaast wordt hij geleverd met 6 mondstukken en 2 AAA-batterijen om hem meteen te kunnen gebruiken. Hij kan trouwens netjes worden opgeborgen in een handig etui. In de reviews zien we dat de klanten deze blaastest het maximale aantal sterren gaven.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: deze blaastest is gemakkelijk hanteerbaar en de meting is eenvoudig op het digitale scherm af te lezen.

Elektrochemische sensor: het semiprofessionele toestel met elektrochemische sensor zal tamelijk precies het alcoholniveau van de uitgeademde lucht registreren.

Mondstukken: de alcoholtester wordt geleverd met 6 wegwerp mondstukken. Alles kan trouwens samen in een handig etui worden bewaard.

Voeding: hij werkt op 2 AAA-batterijen die met het toestel worden meegeleverd. Het apparaat zal na een periode van inactiviteit zichzelf uitschakelen om onnodig batterijverbruik te voorkomen.

 

Nadelen: 

Niet foutloos: de meting van het aantal promille is slechts voor 90% nauwkeurig. Je kunt beter meerdere malen testen om zeker te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Alcoholtester wegwerp ademtester blaastest geschikt voor Frankrijk NF keurmerk

 

Deze goedkope alcoholtester voldoet aan de Franse kwaliteitsnormen waardoor zijn betrouwbaarheid is vastgesteld. Daarnaast is deze milieuvriendelijke test chroomvrij en voldoet hij aan de Europese verordening voor chemische stoffen in dergelijke apparaten. De alcoholtester van Thuistesten.NL heeft trouwens een houdbaarheid van 2 jaar.

De blaastest bestaat uit een pakket van 20 wegwerpballonnen met de bijbehorende testbuisjes waarmee de alcoholwaarde 100% foutloos wordt opgemeten. Hij meet het alcoholvolume tot 0,5 ‰ nauwgezet zodat je meteen weet of je veilig de weg op kunt. Bovendien heeft hij geen onderhoud, batterijen of kalibratie nodig waardoor hij onmiddellijk gebruiksklaar is.

Het compacte pakket kun je gemakkelijk in de wagen bewaren zodat je hem steeds bij hebt. Hij is trouwens zeer gemakkelijk en hygiënisch in gebruik. In de reviews zien we dat deze tester een uitstekende beoordeling kreeg voor zijn prijs-kwaliteitsverhouding.

 

Voordelen:

Hygiënisch: deze wegwerp alcoholtester is heel eenvoudig te hanteren. Hij bestaat uit 20 wegwerpballonnen met testbuisjes die geschikt zijn voor éénmalig gebruik waardoor hij heel hygiënisch is.

Veiligheid: hij voldoet aan de Europese regelgeving voor het gebruik van chemische stoffen in wegwerptests. Bovendien is deze chroomvrije alcoholtest ook milieuvriendelijk.

Gebruiksgemak: deze blaastest heeft geen batterijen, onderhoud en kalibratie nodig waardoor hij meteen gebruiksklaar is.

Accuraat: hij voert de meting 100% nauwkeurig uit zodat hij in alle Europese landen kan worden gebruikt.

 

Nadeel:

Geen exacte waarden: op deze test kun je enkel zien of je boven of onder de limietwaarde van 0,5 promille zit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Alcohol tester sleutelhanger gadget met 2 AAA-batterijen

 

De alcoholtester van ViperMedical is momenteel een aanbieding waardoor hij de laagste prijs heeft in onze selectie. Deze blaastester is een gadget in de vorm van een sleutelhanger zodat je hem aan je sleutelbos kunt hangen om hem steeds bij te hebben.

Hij ziet eruit als een professioneel apparaat en zal wel de alcoholwaardes in de uitgeademde lucht opmeten maar we kunnen niet stellen dat dit een 100% betrouwbaar toestel is. Daarom is het beter om niet af te gaan op de meting van deze alcoholtester en hem enkel te gebruiken om een grapje uit te halen. Daarnaast werkt hij net zoals een traditioneel toestel van de politie waardoor hij tamelijk waarheidsgetrouw overkomt.

Je leest de waardes op de digitale monitor waar je na 10 seconden kunt zien of je S (Safe) of P (Positief) bent om je al dan niet op de openbare weg te begeven. We willen nogmaals benadrukken dat dit toestel een gadget is en dus allesbehalve betrouwbaar. In de reviews kunnen we merken dat de klanten matig tevreden zijn over deze tester.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: hij is gemakkelijk te gebruiken en is quasi onmiddellijk gebruiksklaar. Dit apparaat is een sleutelhanger en kan dus gemakkelijk worden meegenomen.

Uitzicht: deze alcoholtester ziet eruit als een professioneel toestel dat door de politie wordt gebruikt. Hij dient echter om een grapje uit te halen.

Voeding: hij werkt met 2 AAA-batterijen die met het pakje worden meegeleverd.

 

Nadelen: 

Onbetrouwbaar: doordat dit apparaat een gadget is kunnen we hem niet aanraden om betrouwbare metingen uit te voeren waardoor hij niet geschikt is voor in de wagen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Digitale alcoholtester blaastest alcoholmeter makkelijk mee te nemen

 

De digitale alcoholtester van Detepo heeft een duidelijke display waarop je het resultaat vrij snel kunt aflezen. Hij wordt geleverd met extra mondstukjes, batterijen en een handleiding waardoor je hem direct in gebruik kunt nemen. Het toestel is compact en heeft een licht gewicht van slechts 100 g zodat je hem gemakkelijk in een handtas of in het handschoenenvak kwijt kunt.

We zouden dit toestel echter niet direct aanraden als tester om zeker te zijn dat je veilig achter het stuur kunt. We merken dat deze alcoholtester slechts 50% nauwkeurig een meting kan uitvoeren. Je kunt hem dus beter als een gadget beschouwen omdat hij niet geschikt is om een betrouwbaar resultaat weer te geven. 

In de reviews zien we dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop. We vermoeden dat de begeleidende informatie niet voldoende is doorgenomen of onduidelijk is. Hierin staat nochtans de accuraatheid van dit apparaat vermeld.

 

Voordelen: 

Duidelijke display: op de digitale display kun je na slechts 30 seconden een meting aflezen. Je zult een S of een A zien verschijnen wat staat voor “Safe” en “Alert”.

Verpakkingsinhoud: de alcoholtester wordt geleverd met extra mondstukjes, batterijen en een duidelijke handleiding.

Formaat: deze blaastester heeft een compact formaat en weegt slechts 100 g waardoor je hem gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

 

Nadelen:

Niet nauwkeurig: het apparaat zal slechts voor 50% nauwkeurig een meting uitvoeren waardoor hij niet geschikt is om een test uit te voeren voor deelname in het verkeer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. LifeGoods digitale alcoholtester geschikt voor Frankrijk 10 Extra mondstukjes 

 

Tot april 2020 was het in Frankrijk verplicht om een alcoholtester in de wagen te hebben. Deze maatregel werd afgeschaft omdat niet kon worden bewezen dat het aantal verkeersslachtoffers daalde door iemand te beboeten omdat hij geen test bij zich had.

De LifeGoods digitale alcoholtester meet de alcoholwaarde in de adem nauwkeurig tot 0,10 promille. Na een korte wachttijd van slechts 5 seconden kan de uitslag al op het display worden afgelezen. Hij beschikt trouwens over een geheugenfunctie en hij kan worden ingesteld op de maximale waarde en de meeteenheid van het land waarin je momenteel vertoeft.

Bovendien wordt hij geleverd met een draagtasje en 10 extra mondstukjes waardoor je voor een tijdje bent voorzien. Het handige apparaat kan via een USB-aansluiting gemakkelijk worden opgeladen zodat je geen batterijen nodig hebt. In de reviews kunnen we zien dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: na een meting moet je maar 5 seconden wachten om de uitslag op het scherm te kunnen aflezen.

Instelbaar: het apparaat kan worden ingesteld op de maximale waarden en de meeteenheid van het land waar je bent. Bovendien heeft hij een geheugenfunctie om de laatste metingen bij te houden.

Oplaadbaar: deze alcoholtester kan door middel van een USB-aansluiting gemakkelijk worden opgeladen.

Promillage: de alcoholwaarde kan nauwgezet tot 0,10 promille worden gemeten.

 

Nadelen:

Afwijkend: de metingen kunnen afwijkend zijn. Om de meest betrouwbare waarde te bekomen neem je het gemiddelde van een aantal metingen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Dräger Alcotest A3820 elektrochemische sensor professioneel gebruik

 

Dräger is al ettelijke jaren leverancier en wereldmarktleider voor meetinstrumenten die door politie en de industrie worden gebruikt. Het wordt dan ook door velen als het beste merk beschouwd voor uiterst nauwkeurige alcoholtests.

Door de snelle en eenvoudige meting kun je na slechts 2 seconden al de alcoholwaarde tot op 0,05 promille nauwkeurig aflezen. Bovendien gebeurt de opname tot 99,83% accuraat waardoor je steeds zeker weet of het al dan niet veilig is om het stuur te nemen. Daarnaast is hij heel gemakkelijk te bedienen met een verlichte functietoets.

Dankzij de geluidssignalen kun je trouwens horen wanneer de meting volstaat. Hij wordt  geleverd met 3 verwisselbare mondstukken, 2 batterijen en een bijhorend hoesje. Er werden voor deze professionele alcoholtester nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: dankzij de verlichte functietoets en de geluidssignalen is dit apparaat heel eenvoudig te gebruiken.

Mondstukken: per persoon moet een apart mondstuk worden gebruikt om de hygiëne te garanderen. Deze worden bij het apparaat meegeleverd en kunnen nadien apart worden aangekocht.

Gebruiksklaar: de Alcotest A 3820 is steeds gebruiksklaar en kan worden gebruikt voor metingen bij temperaturen van –5 tot +50° C.

Voeding: het apparaat werkt op 2 AAA batterijen die bij het het toestel worden meegeleverd. 

 

Nadelen:

Het prijskaartje: dit apparaat is duur in aankoop waardoor hij niet voor iedereen toegankelijk is. Door het hoge prijskaartje is hij voor particulier gebruik minder interessant.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Alcoholtesters Koopgids

 

Zoals we allemaal weten is het streng verboden om een voertuig te besturen als men onder invloed is van alcohol. Het is dan ook een goede aanbeveling om steeds een alcoholtester in de wagen te hebben. Sommige mensen kunnen gemakkelijk 2 glaasjes verteren en onder de limiet blijven en voor anderen is één glas al voldoende. Welke blaastest je voorkeur heeft is geheel persoonlijk. Neem even de tijd om alle toestellen te bekijken en te vergelijken om uiteindelijk de beste keuze te maken. Laat je trouwens niet vangen aan diverse aanbiedingen want deze toestellen werken meestal niet optimaal.

De verschillende types 

Zoals je al hebt kunnen merken zijn er verschillende soorten alcoholtests op de markt. De wegwerpblaastest is de goedkoopste en eenvoudigste om te gebruiken. Dergelijke tests zijn hygiënisch omdat ze maar éénmaal kunnen worden gebruikt. Je krijgt echter geen nauwkeurig meetresultaat waardoor ze minder betrouwbaar zijn. Een elektronische alcoholtester met halfgeleider sensor is ideaal voor particulier- en semiprofessioneel gebruik. De nauwkeurigheid neemt echter af naarmate je meer tests gaat uitvoeren.

Dit type toestel kan worden aangeraden voor kleine tot middelgrote ondernemingen waar enkel op sporadische basis wordt gecontroleerd. Deze tester heeft trouwens een foutmarge van ongeveer 10%. Tenslotte is er de elektrochemische alcoholtester, een professioneel toestel dat uitgerust is met de modernste meettechnologie. Hij wordt vaak gebruikt door de politie en grote ondernemingen omdat het mogelijk is om met dit apparaat duizenden individuele metingen uit te voeren. Dit instrument heeft bovendien maar een foutmarge van slechts 5 %. Daarnaast wordt de meting bij dit toestel niet beïnvloed door de ademkracht of andere stoffen.

 

De kwaliteit van de alcoholtester en de kalibratie

Om er zeker van te zijn dat je kiest voor een toestel met de juiste kwaliteitsnormen kun je beter uitkijken naar een apparaat met het NF-keurmerk. Dit is de Norm Française of de Franse kwaliteitsnorm. Tot eind april 2020 was het verplicht om in Frankrijk een alcoholtest met een NF-markering in de wagen te hebben. Dit werd echter afgeschaft omdat niet kon worden bewezen dat het aantal verkeersdoden daalde door de verplichting om een dergelijke test in de wagen te hebben.

Afhankelijk van het aantal metingen is het trouwens belangrijk om je toestel om de 6 tot 12 maanden te laten kalibreren. Enkel op deze manier ben je ervan verzekerd dat het toestel nauwkeurig en doeltreffend werkt. Bij het kalibreren gaat men het toestel controleren of er geen afwijkingen zijn tijdens de meting en het toestel wordt indien nodig bijgesteld. Dit kan enkel gebeuren in gespecialiseerde winkels die daarvoor bevoegd zijn of het wordt door de fabrikant van het toestel uitgevoerd. Vaak is het eerste onderhoud van het toestel een gratis dienstverlening die daarna betalend wordt.

 

Het meetbereik en de nauwkeurigheid

De meeste alcoholtesters die in de handel kunnen worden aangekocht hebben een meetbereik van 4 tot 5 promille. De duurdere apparaten van hoge kwaliteit hebben de mogelijkheid om ook zeer lage waarden te meten. Deze toestellen meten tot wel 0,10 en zelfs 0,05 promille alcohol. Voor landen waar een nultolerantie heerst zijn dit zeer adequate toestellen omdat ze ook de kleinste hoeveelheid alcohol kunnen opsporen.

Vaak worden verschillende technieken gebruikt om diverse metingen uit te voeren. Zo zijn er toestellen die de waarde meet van het percentage alcohol in het bloed. Andere voeren een meting uit op het aantal mg/liter of op het alcoholniveau in het bloed. Meestal gebeurt de meting vrij doeltreffend en kun je de waarden tot 2 cijfers na de komma aflezen. 

 

Het display en het geheugen

Een led-display met diodes is ideaal om te gebruiken op plaatsen waar minder verlichting is. Tijdens het gebruik zal het display oplichten door middel van de diodes waardoor je alles goed kunt aflezen. Een apparaat met een led-display heeft wel een hoger energieverbruik en toont  na de meting slechts beperkte informatie omdat er door de diodes minder plaats op het scherm is. Een lcd-display daarentegen beschikt over meer ruimte om het menu en/of extra informatie over de meting weer te geven.

Daarnaast beschikken de duurdere toestellen voor semiprofessioneel en professioneel gebruik vaak over een geheugen. Deze alcoholtesters zijn speciaal ontwikkeld om meerdere personen na elkaar te testen waarbij het nodig is om de resultaten op een intern geheugen te kunnen opslaan. Dit maakt het bovendien ook mogelijk om de gemeten waardes te archiveren om daarna naar een computer door te sturen. Een belangrijk aandachtspunt is de temperatuur omdat niet alle toestellen geschikt zijn voor gebruik bij extreem lage koude.

De wetgeving

De wetgeving in de meeste landen is hierover duidelijk. Vaak wordt een maximum van 0,5 promille aangehouden. Omdat je rijvaardigheid en de reflexen verminderen wanneer je alcohol hebt gebruikt is het niet toegestaan om te rijden met meer dan 0,5 promille wat neerkomt op ongeveer 2 glazen alcohol. Voor beginnende chauffeurs is een maximum van 0,2 promille alcohol in het bloed vooropgesteld. In verschillende Europese landen zoals bijvoorbeeld in Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië wordt zelfs een nultolerantie gehanteerd.

Wanneer er zelfs maar een klein vermoeden is dat je alcohol hebt geconsumeerd wanneer je achter het stuur zit, dan kun je worden verplicht tot een ademtest. In België wordt tegenwoordig zelfs bij elke verkeerscontrole een alcoholtest uitgevoerd. De politie neemt een blaastest af om na te gaan of je meer dan 0,5 promille hebt. Wanneer de meting een lagere waarde aantoont mag de bestuurder verder. Bij meer dan 0,5 promille wordt je meegenomen naar het politiekantoor om een verdere analyse uit te voeren.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Waar kun je een alcoholtester kopen?

Het is een goede aanbeveling om steeds een wegwerp alcoholtester in de wagen te hebben. Deze kunnen worden aangekocht in bijvoorbeeld de Gamma, een autospeciaalzaak, bij de apotheek en online. Vergewis je er steeds van dat de test een NF-keurmerk draagt. Een alcoholtester die voorzien is van een NF-markering is een goedgekeurde test die je in je wagen kunt bewaren wanneer je op reis gaat. Elk land heeft een andere regelgeving die hieromtrent ook regelmatig kan veranderen. 

Q2: Hoeveel kost een alcoholtester?

De prijs van een alcoholtester is van een aantal factoren afhankelijk. Je kunt kiezen voor een wegwerp alcoholtester of een toestel met een speciale sensor die de meting accuraat gaat uitvoeren. Een wegwerptest kost gemiddeld € 5 maar kun je slechts éénmaal gebruiken. Voor particulier gebruik zijn er al blaastests op de markt vanaf € 10. Echter, deze voldoen meestal niet aan de minimum kwaliteitsnormen die de wetgeving vooropstelt.

Met een apparaat rond 100 à € 150 kom je als particulier al een stuk zekerder op de weg. De duurdere modellen kosten vaak tussen 100 en € 400 en zijn geschikt voor semiprofessioneel en professioneel gebruik.  Met deze alcoholtests kun je gemakkelijk dagelijks honderden metingen uitvoeren. Ze worden meestal in grote bedrijven, in de gezondheidszorg en door politiediensten gebruikt.

 

Q3: In welke landen is een alcoholtester verplicht?

Sedert begin mei 2020 is het in Frankrijk niet meer verplicht om een blaastest in de wagen te hebben.Dit heeft men afgeschaft omdat er niet kon worden aangetoond dat het aantal verkeersdoden daalde door de verplichting om een dergelijke test in de wagen te hebben. In de meeste landen is het voor professionele chauffeurs wel verplicht om altijd een alcoholtest in het voertuig te hebben.

Binnen de Europese Unie gelden de veiligheidseisen van het land waar de wagen en het kenteken geregistreerd staan. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel en daarom kan men beter even de lokale wetgeving raadplegen om problemen met plaatselijke politieagenten te vermijden. De specifieke verkeersregels kunnen per land worden opgevraagd op de landen-informatiepagina van de ANWB.

 

Q4: Hoe werkt een alcoholtester?

Een alcoholtester is een instrument met een blaaspijpje waarop je moet blazen. De uitgeademde lucht en het meegeblazen speeksel gaan door de blaastest waardoor het apparaat informatie krijgt of je al dan niet alcohol hebt geconsumeerd. Om een accurate meting te bekomen moet men vaak tot wel 10 seconden in het toestel blazen.

Na slechts 5 seconden kun je bij de meeste tests al een uitslag verwachten. Ofwel krijg je een letter S van safe ofwel een P/A van positief of alert. Dit geeft aan dat je meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebt wat in de meeste landen het wettelijke maximum is.

 

 

Laatste update: 20.05.22

 

Beste polijstmachines – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met behulp van een kwalitatieve en degelijke polijstmachine is het mogelijk om oneffen structuren terug glad te maken en gladde structuren, zoals bijvoorbeeld de carrosserie van je wagen, eens extra te doen glanzen. Toch zorgt het ruime aanbod vaak voor heel wat keuzestress. Om het voor jou enigszins wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele hedendaagse topproducten. Zo lijkt de Powerplus POWX0474 polijstmachine alvast een goede aanbeveling vanwege zijn veelzijdigheid. Zo kun je hem gebruiken bij de behandeling van wagens, boten en motoren. Daarnaast zou je even goed kunnen opteren voor de Westfalia Batterij Polijstmachine die geleverd wordt inclusief een krachtige ingebouwde accu en 4 handige accessoires en opzetstukken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste polijstmachines (Reviews) van 2022

 

Het ruime aanbod aan polijstmachines maakt het niet altijd evident om een keuze te maken. Zo zijn er tal van merken die 1 of meerdere polijst- én poetsmachines in de aanbieding hebben staan. Of je daarbij kiest voor een Makita polijstmachine, een Dual Action polijstmachine of een Festool polijstmachine is uiteraard een persoonlijke keuze. Wij zetten alvast 7 toppertjes op een rijtje rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten. Besef tevens dat de beste polijstmachine niet altijd het duurste apparaat uit het rijtje hoeft te zijn. Zo zijn er eveneens heel wat aanbiedingen en/ of goedkope machines die de moeite waard zijn.

 

1. Powerplus POWX0474 Polijstmachine Poetsmachine 1200 W

 

Door te kiezen voor de eerste polijstmachine uit het rijtje, kies je meteen voor een topper van formaat, geleverd en aangeboden door Powerplus. Aan de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren en de overtuigende reacties te zijn, blijkt dit apparaat tevens ook één van de populairste polijstmachines uit het rijtje. Wat hem meteen al de moeite waard maakt om even van naderbij te bekijken.

Zo wordt hij gekenmerkt door een 3 meter lang snoer dat je eenvoudigweg in het stopcontact kunt pluggen, rekening houdend met een aansluitspanning van 230 Volt. Eenmaal vervolgens correct ingeschakeld, kan hij moeiteloos een vermogen van 1200 Watt behalen aangevuld met een maximaal onbelast toerental van 3300 omwentelingen per minuut.

Zijn compacte formaat en relatief beperkte gewicht van 4,5 kg maken van hem een makkelijk hanteerbaar instrument én bijgevolg aangenaam om mee te werken. Je bent overigens verzekerd van een handige polijstschijf met een diameter van 180 mm en maar liefst 10 meegeleverde extra accessoires. Kortom, de ideale poets- én polijstmachine voor zowel de professionele klusser als echte doe-het-zelver.

 

Voordelen:

Snoerlengte: met een snoerlengte van maar liefst 3 meter lang, geniet je toch al heel wat bewegingsvrijheid.

Vermogen: op het moment dat de polijstmachine met het lichtnet verbonden én ingeschakeld wordt, kan hij makkelijk een piekvermogen van 1200 Watt behalen. Dit komt overeen met een onbelast toerental van wel 3300 omw/min.

Toerental: het maximale onbelaste toerental mag dan wel 3300 omw/min bedragen, toch is het mogelijk om het toerental eigenhandig in te stellen gaande over een bereik van 600 tot 3300 min-1.

Handig in gebruik: de polijstspons met een doorsnede van 180 mm kan makkelijk en snel met de schuurschijf worden verwisseld. Dit maakt hem niet alleen geschikt als polijstmachine om de auto opnieuw te doen glanzen maar eveneens ideaal om boten of motoren onder handen te nemen.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: ben je van plan om deze polijstmachine aan te kopen, besef dan wel dat hij een maximaal geluidsniveau kent van maar liefst 97 dB.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Westfalia Batterij Polijstmachine 80 mm incl. 4 accessoires en accu

 

Wil je optimale bewegingsvrijheid genieten, kies dan voor een snoerloze polijstmachine zoals dit exemplaar van Westfalia. Deze blijkt voorzien van een krachtige geïntegreerde 12V Li-Ion accu die makkelijk en snel kan worden opgeladen. Zo hoef je niet steeds in de buurt van een stopcontact te werken, wat door velen wel als een meerwaarde wordt beschouwd en de beoordeling van 5 sterren perfect kan verklaren.

Zodra de batterij volledig is opgeladen, kan hij makkelijk een vermogen van 1200 Watt bereiken aangevuld met een traploos instelbaar toerental gaande van 0 tot maar liefst 3000 omw/min. Daarbij komt nog eens dat hij geleverd wordt in een stootvaste kunststof opbergkoffer inclusief een wollen pad, een microvezelpad, een schuurschijfje en een 80 mm polijstpad. Dankzij de klittenbandaansluitingen is het overigens ook mogelijk om andere schijven van 80 mm doorsnede op de machine te plaatsen.

Verder kunnen we stellen dat deze poets/ polijstmachine voorzien is van alle comfort en veiligheid en daarbij niet alleen een asvergrendeling aanbiedt maar tevens ook een on/ off veiligheidsschakelaar.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de polijstmachine wordt jou aangeboden in een degelijke kunststof opbergkoffer die daarnaast verder wordt aangevuld met een 80 mm polijstpad, een microvezelpad, een wollen pad en een schuurschijfje.

Klittenbandsluiting: in tegenstelling tot sommige andere machines, is dit apparaat afgewerkt met een klittenbandsluiting. Ideaal om andere polijstschijven van 80 mm op te installeren.

Toerenbereik: deze polijstmachine levert een ruim, overigens traploos instelbaar, toerenbereik aan dat varieert van 0 tot 3000 omw/min.

 

Nadelen:

Prijzig: indien je niet alleen op zoek bent naar het beste merk maar tevens ook het laagste prijskaartje, dan is deze polijstmachine met accu misschien niet de allerbeste oplossing uit dit rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Hofftech Haakse Polijstmachine Excentrisch 650 Watt Inclusief 8 polijstpads

 

Met de Hofftech polijstmachine kies je voor een haakse excentrische machine die probleemloos een vermogen van 650 Watt kan bereiken inclusief een polijstoppervlakte van maar liefst 125  mm. Houd er wel rekening mee dat je hem moet aansluiten op het lichtnet en bijgevolg steeds in de buurt van een stopcontact zult moeten werken.

Eenmaal hij echter correct wordt aangesloten, kan hij makkelijk zijn piekvermogen bereiken alsook een maximaal toerental van 6400 rpm. Bovendien kan dit toerental traploos worden ingesteld te beginnen vanaf 2000 omwentelingen per minuut. Zijn compacte formaat en relatief lichte gewicht maken van hem overigens een handzaam en comfortabel apparaatje. Kortom, handig om krassen en kleine beschadigingen te verwijderen op de carrosserie van je wagen, boot, motor of caravan.

Een blik op de online reviews toont dan ook meteen een mooie eindscore van 5 sterren aan waarbij de klant zelfs spreekt van een topmachine! Bovendien is deze polijstmachine volgens de klant eveneens geschikt om door beginners te worden gebruikt wat uiteindelijk wel een meerwaarde is.

 

Voordelen:

Voeding: je dient de polijstmachine op het lichtnet aan te sluiten dankzij het 3 meter lange snoer. Houd daarbij rekening met een aansluitspanning van 230 Volt.

Vermogen: eenmaal de machine in het stopcontact wordt geplugd, kan hij makkelijk een piekvermogen van wel 650 Watt behalen inclusief een onbelast toerental van maximaal 2000 omw/min.

Toerental: het toerental van deze machine is traploos instelbaar en voorzien van een ruim bereik van 2000 tot 6500 omw/min.

Verpakkingsinhoud: de haakse polijstmachine wordt geleverd inclusief 2 lamswollen pads, 6 foam pads en een 125 mm padhouder.

 

Nadelen:

Geen accu: houd er rekening mee dat deze polijstmachine enkel en alleen werkt wanneer hij aangesloten is op het stroomnet.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Polijstmachine Poetsmachine 1600 Watt set 5 400100 Tectake

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan kun je altijd nog opteren voor deze unieke poets- en polijstmachine van Tectake. Misschien iets duurder in vergelijking met de andere apparaten in deze selectie, maar daar lijken de meeste klanten zich niet aan te storen. Getuige de mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 4,9 sterren.

Bovendien omvat dit hoge prijskaartje tal van handige accessoires en opzetstukken waaronder diverse steunschijven met een verschillende diameter, 3 gewafelde polijstpads, een washandschoen, 2 microfiber doekjes en een polijstspons. Door hem correct op het stroomnet aan te sluiten, rekening houdend met een spanning van 230 Volt, kan hij overigens moeiteloos een piekvermogen van 1600 Watt leveren. Daarbij geniet je een ruim traploos instelbaar toerenbereik van 600 tot 3000 omw/min.

Daarnaast blijkt deze polijstmachine eveneens voorzien van een 180° draaibare handgreep, 7 verschillende standen en een helder en duidelijk leesbaar display. Handig in gebruik maar door sommigen toch wel als een zwaar toestel beschouwd qua gewicht.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de polijstmachine is voorzien van alle mogelijke comfort zoals de aanwezigheid van een draaibare handgreep, een helder display en de mogelijkheid om te schakelen tussen 7 standen.

Toerental: je geniet een onbelast toerental van maximaal 600 omw/min en een ruim toerenbereik, overigens traploos instelbaar, van 600 tot 3000 omw/min.

Klittenbandsluiting: de aanwezige klittenbandsluiting maakt het mogelijk om diverse andere polijstschijven met dezelfde diameters op het apparaatje te monteren.

 

Nadelen:

Gewicht: in vergelijking met sommige andere polijstmachines weegt dit exemplaar toch wel wat zwaarder.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Vonroc Polijstmachine Ø125MM Dual action 650 Watt

 

Met de Vonroc polijstmachine kies je dan weer voor een krachtige dual action machine die uitermate geschikt is om de carrosserie van bijvoorbeeld je boot of wagen te poetsen en polijsten. Daarbij kunnen eventuele kleine krassen en/ of andere beschadigingen en oxidaties probleemloos worden verwijderd. Daarnaast kan dit type apparaat eveneens gebruikt worden om wax aan te brengen en de lak nog meer te doen glanzen.

Net zoals de meeste andere polijstmachines uit dit rijtje, dien je ook dit apparaat op het stroomnet aan te sluiten. Wees hierbij alert voor een aansluitspanning van 230-240 Volt over een frequentie van 50 Hz. Daardoor kan een maximaal vermogen van 650 Watt bereikt worden inclusief een traploos instelbaar toerenbereik gaande van 2000 tot 6800 omw/min. Hij wordt hierbij aangevuld met een variable snelheidsregeling.

Verder zul je zien dat de polijstmachine geleverd wordt met tal van handige accessoires en opzetstukken zoals de 3 gekleurde polijstschijven van 125 mm diameter. Dankzij de aanwezige klittenband kunnen eveneens andere polijstschijven op dit apparaat worden gemonteerd. Houd er wel rekening mee dat ze eenzelfde diameter van 125 mm kennen.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de PM504AC polijstmachine wordt geleverd in een stevige toolbag inclusief 2 oranje polijstschijven van 125 mm, een fijne zwarte 125 mm polijstschijf, een witte 125 mm polijstschijf, een 125 mm steunschijf en een steeksleutel.

Vermogen: zodra hij correct wordt ingeschakeld, kan hij makkelijk een totaal vermogen van maar liefst 650 Watt behalen.

Toerental: je geniet een bijzonder ruim traploos instelbaar toerenbereik dat varieert van 2000 tot maximaal 6800 omwentelingen per minuut.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: met een geluidsniveau van maximaal 86 dB maakt deze polijstmachine toch behoorlijk wat lawaai.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Ferm Industrial Poetsmachine 1400W Ø180MM 4m rubberen kabel

 

Je kunt natuurlijk ook opteren voor deze unieke betaalbare Ferm polijstmachine die jou wordt aangeboden inclusief 2 afzonderlijke polijstschijven, een stevige opbergtas en een steunschijf. Daarbij wordt de Ferm polijst- en poetsmachine voorzien van een 4 meter lang snoer dat eenvoudigweg in het stopcontact dient geplugged te worden. Hierbij geniet je een aansluitspanning van 220-240 Volt over een frequentie van 50 Hz.

Zodra de machine vervolgens correct wordt ingeschakeld, levert hij moeiteloos een piekvermogen van 1400 Watt op aangevuld met een onbelast toerental van maximaal 1000 omw/min. Echter is het uiteindelijke toerenbereik, dat overigens traploos instelbaar is, nog groter gaande van 1000 tot 3300 omw/min. Hij wordt hierbij aangevuld met een M14 spindel en een schijfdiameter van maar liefst 180 mm.

Ondanks het hoge geluidsniveau van 97 dB zien we toch vooral positieve reacties van tevreden klanten verschijnen. Zo blijken ze niet alleen overtuigd van de aangeboden duurzaamheid en kwaliteit maar ook van de gebruiksvriendelijkheid.

 

Voordelen:

Vermogen: door de polijstmachine op het lichtnet aan te sluiten, kun je makkelijk en snel een ruim vermogen van 1400 Watt bereiken.

Toerental: de machine wordt eveneens voorzien van een traploos instelbaar toerenbereik variërend van 1000 tot maximaal 3300 omw/min.

Verpakkingsinhoud: de polijstmachine wordt geleverd in een stevige opbergtas die eveneens diverse accessoires bevat. Zo vind je er een steunschijf van 180 mm diameter in terug inclusief klittenband, een spons polijstschijf, een wollen polijstschijf en een inbussleutel.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: net zoals bij het eerste product het geval, moet je ook hier rekening houden met een vrij hoog geluidsniveau van maximaal 97 dB.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Einhell CC-PO 90 Polijstmachine 90 W Polijstschijf: 240 mm

 

Tenslotte kunnen we het rijtje afsluiten met de CC-PO 90 polijstmachine die jou aangeboden wordt door het bekende merk Einhell. Dankzij de krachtige motor die perfect inschakelt zodra je de Einhell polijstmachine met het stroomnet verbindt, kan hij probleemloos verschillende laksoorten behandelen en onderhouden.

De motor levert daarbij een maximaal vermogen van maar liefst 90 Watt aangevuld met ongeveer 3700 trillingen per minuut, wat behoorlijk veel is. Hij is daarbij voorzien van een polijstschijf met een diameter van 240 mm en wordt geleverd inclusief enkele polijstdoeken.

Wanneer we de reacties op het product bekijken, dan zien we voornamelijk positieve beoordelingen van tevreden klanten. Daarbij wordt niet alleen de correcte prijs-kwaliteitverhouding geprezen maar ook de gebruiksvriendelijkheid en de duurzaamheid van het apparaat.

 

Voordelen:

Voeding: de polijstmachine is voorzien van een bijzonder krachtige motor die, zodra verbonden met het stroomnet, een ruim vermogen van 90 Watt garandeert.

Schijfdiameter: hij wordt gekenmerkt door een ruime schijfdiameter van 240 mm.

Aansluiting: je geniet een ruime aansluitspanning van maar liefst 230 Volt over een frequentie van 50 Hz.

 

Nadelen:

Enkel 240 mm: ben je van plan om deze polijstmachine aan te kopen, houd er dan rekening mee dat hij enkel en alleen kan gebruikt worden voor polijstdoeken van 240 mm.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Polijstmachines Koopgids

 

Wat is een polijstmachine en waarvoor kun je deze zoal gebruiken? Moet je rekening houden met verschillende types en stroomvoorzieningen of is er slechts 1 model beschikbaar? Wij zoeken het graag voor jou uit en proberen een antwoord te bieden op deze en tal van andere vragen. Neem daarom onze koopgids alvast even door alvorens je de verschillende polijstmachines met elkaar gaat vergelijken. Verder is het een aanbeveling om aandachtig te zijn voor het advies van experts en eveneens open te staan voor leuke aanbiedingen en promoties. Het is nu eenmaal altijd leuker om met een koopje huiswaartst te keren.

Wat is een polijstmachine en waarvoor wordt hij gebruikt

Een polijstmachine, door velen ook wel poetsmachine genoemd,  is een handig vaak relatief compact apparaatje, waarmee het mogelijk wordt om enerzijds materialen te schuren en ze anderzijds terug glad en glanzend te krijgen. Dit resulteert dan ook in een bijzonder uitgebreid toepassingsveld. Zo kan de polijst- poetsmachine gebruikt worden om de carrosserie van je wagen, boot, caravan of motor terug krasvrij te krijgen alvorens je deze opnieuw lakt. Daarnaast kan het handig zijn om eventuele splinters uit grote stukken metaal of hout te verwijderen.

Kortom, je kunt de polijstmachine voor diverse grote en kleine klusjes gebruiken. Zijn ruime toepassingsveld doet dan ook meteen vermoeden dat er meerdere soorten machines zullen bestaan. Daarom willen wij er toch even op wijzen om niet meteen de eerste de beste polijstmachine aan te kopen maar rekening te houden met zijn mogelijkheden, het gebruik van bepaalde pads en de eventuele stroomvoorzieningen.

 

Welke type polijstmachine heb jij nodig?

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 2 verschillende soorten polijstmachines waaronder de zogenaamde roterende en excentrische polijstmachines. Qua uitzicht en design zien de beide exemplaren er op het eerste zich behoorlijk gelijkaardig uit, maar niets is minder waard. Zo onderscheiden ze zich niet alleen op vlak van de geleverde resultaten maar ook op vlak van doeleinden en gebruik.

Zo wordt de roterende polijstmachine gekenmerkt door een schijf die enkel en alleen rond zijn eigen as roteert. Dergelijke type polijst- poetsmachine is te verkrijgen in diverse formaten en uitvoeringen waardoor het prijskaartje makkelijk kan variëren van ongeveer 75 euro tot maar liefst 150 euro of meer. Verder is de roterende polijstmachine uiterst krachtig en daardoor in staat om lak snel en moeiteloos te kunnen corrigeren. In tegenstelling tot de excentrische machines maken ze aanzienlijk minder lawaai. Houd er wel rekening mee dat ze meer kracht vergen om ze goed te kunnen controleren.

Excentrische polijstmachines waarbij de schijf niet alleen rond zijn eigen as maar tegelijkertijd ook nog eens in een ellips roteert, zijn wél makkelijker te controleren. Daarnaast is de kans op doorbranden gering tot vrijwel onbestaande. Echter, kennen ze een veel lagere slijpkracht en maken ze veel meer lawaai dan de roterende polijstmachines.

 

Het type stroomvoorziening

Eenmaal je het type bepaald hebt, raden we jou aan om even uit te kijken naar de stroomvoorziening. In de meeste gevallen betreft het een bedrade polijstmachine die je dient aan te sluiten op het lichtnet. Daarbij moet je niet alleen rekening houden met de maximale aansluitspanning maar dien je ook steeds in de buurt van een stopcontact te werken. Doordat je bijgevolg een beperkte bewegingsvrijheid geniet, is het handig om uit te kijken naar polijstmachines met een langer snoer of gebruik te maken van een verlengkabel. Anderzijds kun je dergelijke machines urenlang gebruiken zonder snelheid en krachtverlies.

Wil je liever wat meer vrijheid genieten dan zijn er uiteraard ook heel wat snoerloze polijst- poetsmachines op de markt te vinden. Dergelijke apparaten maken gebruik van een ingebouwde accu die je makkelijk met een, vaak meegeleverde acculader, kunt opladen. Echter, dien je ervoor te zorgen dat de accu helemaal is opgeladen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tot slot zijn er dan nog de op propaan aangedreven polijstmachines die specifiek ontwikkeld zijn om grote oppervlaktes te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan vloeren, muren enz. Ze hebben geen stopcontact nodig voor gebruik maar vergen wel een groter onderhoud en zijn duurder in de aankoop.

 

De doorsnede van de gebruikte pads

Wanneer je besluit een polijstmachine aan te kopen, is het aan te raden om eveneens stil te staan bij de gebruikte pads en de doorsnede ervan. Pads zijn de bekende ronde schijfjes waarmee een oppervlakte kan worden gepolijst. Zo kun je kiezen voor compacte pads met een doorsnede van ongeveer 80 mm of een diameter tot en met 125 mm. Maar er bestaan ook medium en grote pads met een doorsnede van respectievelijk 126 tot 180 mm of meer dan 181 mm.

Hoe groter het oppervlakte van de pads, hoe sneller je een bepaalde oppervlakte kunt polijsten. Dat kan handig zijn voor grote klussen zoals het glad schuren van wagens, boten en vloeren. Zorg er daarnaast voor dat de machine, indien mogelijk, voorzien is van een klittenbandsluiting. Deze maakt het namelijk mogelijk om andere externe pads, weliswaar met dezelfde doorsnede, op de desbetreffende polijstmachine aan te sluiten.

Vermogen in verhouding tot de snelheid

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het vermogen en de daaruit afgeleide snelheid. Het vermogen van de machine wordt steeds uitgedrukt in Watt en bepaalt mee de uiteindelijke kracht en snelheid van de polijst- poetsmachine. Zo kun je opteren voor een polijstmachine met een beperkt vermogen tot 50 Watt die uitermate geschikt is voor het uitvoeren van kleine klusjes, maar uiteraard veel te licht zal zijn voor het boenen of polijsten van grote oppervlakken.

Algemeen kan het vermogen variëren van 0 tot  maar liefst 2500 Watt. Als we weten dat het vermogen en de snelheid rechtevenredig zijn dan weten we ook dat een machine met een maximaal vermogen van 2500 Watt veel sneller de oppervlakte zal polijsten dan een machine met een maximaal vermogen van ongeveer 1000 Watt. De snelheid wordt overigens altijd uitgedrukt in het aantal omwentelingen per minuut, ook bekend onder de noemer “toerental”. Hoe hoger het toerental, hoe krachtiger en sneller de machine werkt en hoe hoger het vermogen.

 

 

 

Laatste update: 20.05.22

 

Beste kentekenplaathouders – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Om reglementair de weg op te gaan moeten de meeste gemotoriseerde voertuigen voorzien zijn van een nummerplaat. Sommige wagens hebben reeds een kentekenplaathouder, bij andere moet je hem apart aankopen. Om je wegwijs te maken in het uitgebreide gamma hebben wij 3 exemplaren uitgezocht om eens van nabij te bekijken. Zo kun je kiezen voor de universele Kentekenplaathouder Premium die geschikt is voor de auto en die een push-systeem heeft zodat de nummerplaat er makkelijk kan worden ingeklikt. De Kentekenplaathouder ABS zonder boord is eveneens een uitstekende keuze waarmee het mogelijk is om je nummerplaat goed vast te maken met een kliksysteem.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste kentekenplaathouders (Reviews) van 2022

 

Wanneer je een nieuwe wagen aankoopt of je kiest voor een scooter als extra vervoermiddel, dan heb je een kentekenplaat nodig. Sommige voertuigen hebben een standaard nummerplaathouder. Je kunt echter ook je voertuig uitrusten met een kentekenplaathouder in roestvrij staal of misschien wel met een kentekenplaathouder met camera. We kregen hulp en advies van enkele autoliefhebbers om deze selectie met toppers te maken. Neem even rustig de tijd om de verschillende modellen te bekijken en kies er achteraf de beste kentekenplaathouder uit.

 

1. Kentekenplaathouder Premium voor auto push universeel

 

De universele kentekenplaathouder van Bestevaer is geschikt voor Europese nummerplaten omdat die tegenwoordig allemaal dezelfde maten hebben. Hij heeft trouwens een afmeting van 52 X 11 cm waarmee hij gemakkelijk op elke auto, camper of aanhangwagen kan worden gemonteerd.

Bovendien kun je hem gemakkelijk met schroeven, die apart moeten worden aangekocht, op de wagen vastmaken. Om ervoor te zorgen dat de nummerplaat stevig vastzit, is deze kentekenplaathouder voorzien van een handig push-systeem waarmee je de nummerplaat gewoon in de kentekenplaathouder kunt klikken.

Daarnaast heeft deze kentekenplaathouder voor de auto een heel sober zwart design zonder bedrukking waardoor hij op elk type wagen kan worden gebruikt. De uitstekende Premium kwaliteit garandeert trouwens een lange levensduur omdat hij niet gauw zal verkleuren of barsten. In de reviews merken we dat de klanten deze nummerplaathouder een uitstekende beoordeling gaven met het maximale aantal sterren.

 

Voordelen:

Universeel: de kentekenplaathouder van Bestevaer kan met nummerplaten voor de auto van alle Europese landen worden gebruikt.

Montage: hij kan eenvoudig op de bumper worden vastgemaakt met kleine schroeven die je apart moet bijkopen.

Gebruik: de nummerplaathouder is voorzien van een push-systeem waardoor je er de nummerplaat gewoon kunt in vastklikken.

Kwaliteit: de Premium kwaliteit van de versterkte kunststof garandeert een stevige kentekenplaathouder met een lange levensduur.

 

Nadelen: 

Bevestigingsclips: we zien dat er enkel boven- en onderaan clipjes zijn om de nummerplaat tegen te houden. Hierdoor is hij wel diefstalgevoelig omdat je hem gemakkelijk hij uit het systeem kunt klikken met een schroevendraaier.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Kentekenplaathouder ABS zonder boord voor kentekenplaat

 

Deze kentekenplaathouder is gemaakt uit ABS plastic dat goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden waardoor hij gegarandeerd een lange levensduur heeft. Hij valt trouwens in de goedkope prijsklasse zodat hij voor iedereen goed toegankelijk is.

Bovendien kan hij door zijn standaardafmeting van 52 x 11 cm voor elke Europese nummerplaat op de wagen, vrachtwagen, camper of aanhangwagen worden gemonteerd. Omdat deze plaathouder geen boord heeft kun je de nummerplaat er overigens heel vlot inklikken en uithalen zonder dat je eerst de houder moet openmaken.

De verschillende montagemogelijkheden zorgen er trouwens voor dat je hem met de reeds voorziene schroefopeningen op het voertuig kunt vastmaken zodat je geen extra gaten moet boren. Daarnaast is de nummerplaathouder schokbestendig waardoor je gerust over hobbelige wegen kunt rijden zonder het risico dat je je nummerplaat kwijtraakt. We merken in de reviews dat de klanten tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit artikel.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: doordat de nummerplaathouder over diverse montage-opties beschikt, is het niet nodig om gaten in je wagen te boren.

Materiaal: hij is gemaakt uit duurzaam en stevig ABS plastic dat flexibel is en bij hoge temperaturen niet gaat barsten of verkleuren.

Bevestigingssysteem: de nummerplaat wordt in de kentekenplaathouder geklikt waar hij stevig op zijn plaats blijft zitten zonder dat je last hebt van een trillend geluid.

Het prijskaartje: hoewel we dit niet echt als een aanbieding mogen beschouwen, kreeg deze kentekenplaathouder tijdelijk een scherpe prijs bij aankoop van meerdere stuks.

 

Nadelen:

Niet beveiligd: we stellen ons de vraag of een nummerplaathouder zonder boord wel veilig is. We denken dat dit systeem gevoeliger is voor diefstal van de kentekenplaat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Nummerplaathouder moto ABS voor nummerplaat België

 

Deze kentekenplaathouder voor de motor van Lin.799 heeft de laagste prijs in onze selectie met topproducten waardoor hij voor elk budget geschikt is. Door zijn standaardafmeting van 21 x 14 cm kan hij trouwens ook als kentekenplaathouder voor de scooter worden gebruikt.

Bovendien is hij gemaakt uit duurzaam ABS plastic dat goed bestand is tegen extreme weersomstandigheden waardoor hij niet gaat barsten of verkleuren. Omdat de plaathouder verschillende mogelijkheden aanbiedt om hem op het voertuig vast te maken, is het niet nodig om extra gaten te boren. 

Daarnaast kan de nummerplaat gemakkelijk op de plaathouder worden vastgemaakt met de meegeleverde schroeven in roestvrij staal waardoor het kenteken stevig vastzit en je geen last hebt van een trillende nummerplaat die tegen de houder tikt. In de reviews zien we dat de klanten over het algemeen heel tevreden zijn over de kwaliteit en de prijs van deze plaathouder die trouwens de populairste keuze is van veel motorrijders. 

 

Voordelen:

Gebruik: deze nummerplaathouder is geschikt voor kentekens die op een motor of een scooter moeten worden bevestigd.

Montage: hij beschikt over verschillende mogelijkheden om hem te monteren zodat je geen extra gaten in het voertuig moet boren.

Bevestigingssysteem: de nummerplaat kan gemakkelijk met de meegeleverde roestvrijstalen schroeven op de plaathouder worden vastgemaakt.

Materiaal: de plaathouder is vervaardigd uit stevig ABS plastic dat weerbestendig is waardoor hij bij extreme weersomstandigheden niet gaat barsten of verkleuren.

 

Nadelen: 

Levering: één klant is minder tevreden over de levering omdat hij een verkeerd systeem kreeg toegestuurd. Dit zal zeker zonder problemen door de leverancier worden opgelost.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Nummerplaathouder moto chromé voor nummerplaat

 

De Lin.799  kentekenplaathouder voor de motor is een mooi exemplaar in chroom dat jouw motor of scooter net dat tikkeltje meer allure geeft. Door de standaardmaat van 21 x 14 cm is hij trouwens geschikt om te monteren op elk tweewielig motorvoertuig dat van een kenteken moet worden voorzien.

Bovendien kan hij door middel van de 2 meegeleverde schroeven en moeren eenvoudig op je voertuig worden gemonteerd waardoor hij stevig vastzit. Hij heeft overigens een extra veilig bevestigingssysteem om de nummerplaat zeker niet kwijt te raken. Door eerst het onderste gedeelte van de kentekenplaathouder los te maken kunt je de nummerplaat langs de onderzijde in de houder schuiven. Je maakt vervolgens alles weer vast zodat je kenteken veilig in de houder zit.

Daarnaast zul je dankzij dit systeem geen last hebben van een trillende nummerplaat die tegen de houder tikt wat soms als heel storend kan worden ervaren. Hij is trouwens schokbestendig waardoor je ook op hobbelige wegen zeker bent dat de nummerplaat goed blijft zitten. In de reviews zien we dat deze plaathouder het maximum van 5 sterren kreeg.

 

Voordelen:

Design: de nummerplaathouder voor de motor en scooter is een prachtig systeem dat in chroom werd afgewerkt. 

Installatie: hij kan op het voertuig worden geïnstalleerd met 2 meegeleverde schroeven en bouten zodat hij stevig vastzit.

Bevestigingssysteem: het veilige schuifsysteem om de nummerplaat aan te brengen zorgt ervoor dat je deze zeker niet zult kwijtraken.

Universeel: dankzij het standaardformaat van 21 x 14 cm kan hij met elk Europees kenteken voor gemotoriseerde tweewielers worden gebruikt.

 

Nadelen: 

Onderhoud: doordat deze kentekenplaathouder verchroomd is moet je hem na een poetsbeurt wel goed boenen om hem terug te laten blinken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Cartronix RV-400 kentekenplaathouder met camera – voor auto, camper en vrachtwagen

 

Cartronix wordt door velen als het beste merk beschouwd op het gebied van audio producten voor de wagen. Het merk besteedt bijzonder veel aandacht aan de veiligheid, het comfort en het interieur van de voertuigen door gebruik te maken van innovatieve technologieën.

De Cartronix kentekenplaathouder met camera heeft een standaardformaat waardoor hij met elke Europese kentekenplaat op de wagen, de vrachtwagen en de camper kan worden gebruikt. Bovendien is hij voorzien van een High Definition camera om je tijdens het achteruitrijden een optimaal beeld te geven met een zichthoek van 170° zodat je probleemloos kunt parkeren.

Daarnaast is hij gemakkelijk te monteren zonder dat je gaten moet boren en kun je hem dankzij de Plug & Play methode gewoon op elke autoradio of monitor met video-ingang eenvoudig aansluiten. In de reviews zien we dat de klanten tevreden zijn over hun aankoop, maar wel een duidelijke handleiding missen.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze kentekenplaathouder is voorzien van een verstelbare HD-camera waardoor achteruit parkeren vanzelf gaat. De kleurencamera zorgt trouwens voor een kijkhoek van 170°.

Montage: om deze nummerplaathouder te monteren hoef je geen extra gaten te boren. Hij kan trouwens door het Plug & Play-systeem gewoon op de radio of op een monitor met video-ingang worden aangesloten.

Praktisch: hij zorgt ervoor dat je het kenteken stevig kunt vastklikken zodat hij goed blijft zitten. Hij is bovendien schokbestendig waardoor de nummerplaat ook niet gaat trillen.

Accessoires: deze kentekenplaathouder met camera kan met de meegeleverde videokabel van 6 m en de 1 m lange stroomkabel worden aangesloten. 

 

Nadelen:

Handleiding: voor een leek met weinig technische achtergrond is het niet evident om zonder duidelijke handleiding dit systeem te installeren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Kentekenplaathouders set van twee met chromen uitvoering

 

De kentekenplaathouder in chroom wordt geleverd in een pakket met 2 stuks zodat je zowel voor- als achteraan je voertuig dezelfde plaathouder kunt monteren. Echter, de producent laat weten dat deze nummerplaathouders niet geschikt zijn om te gebruiken voor kentekenplaten van oldtimers. 

Bovendien heeft deze set een afmeting van 52,5 x 13 cm waardoor hij iets groter is dan de Europese nummerplaat. Dankzij de verschillende uitsparingen kun je deze houder op je voertuig installeren zonder dat je extra gaten in je wagen moet boren. De plaathouders zijn trouwens gemaakt uit een hoogwaardig ABS plastic dat een mooie verchroomde afwerking kreeg waardoor ze iets meer klasse uitstralen.

Daarnaast hebben deze plaathouders een stevige beveiligingsboord om je kenteken stevig en goed in het systeem te kunnen plaatsen waardoor het risico op diefstal of verlies sterk wordt verminderd. Er werden voor deze set nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Installatie: doordat deze plaathouder over verschillende uitsparingen beschikt moet je geen gaten boren in je voertuig om dit systeem op je wagen te bevestigen.

Materiaal: hij is gemaakt uit hoogwaardig ABS plastic met een verchroomde afwerking waardoor hij mooi blinkt.

Veiligheid: doordat deze kentekenplaathouder voorzien is van een brede boord, zit de nummerplaat stevig vast waardoor je hem minder snel zult verliezen.

Pakket: deze plaathouder wordt geleverd als een set zodat je meteen je wagen vooraan en achteraan van hetzelfde systeem kunt voorzien.

 

Nadelen: 

Formaat: we stellen vast dat de afmetingen iets groter zijn dan de gewone standaardmaten waardoor we ons de vraag stellen of de nummerplaat wel goed vastzit en niet gaat tikken tegen de houder.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Menabo kentekenplaathouder met verlichting met 7-polige stekker

 

De Menabo kentekenplaathouder met verlichting is een systeem dat gemakkelijk op een aanhangwagen of op een trailer van een vrachtwagen kan worden gemonteerd. Echter, hij wordt vooral gebruikt om reglementair de weg op te gaan met een wagen die voorzien is van een fietsendrager.

Bovendien is hij voorzien van 2 spanriemen waarmee je hem snel en eenvoudig op het voertuig kunt vastmaken of terug verwijderen. In de houder zelf moet je wel nog gaten boren om het kenteken met schroeven vast te maken. Je kunt trouwens heel gemakkelijk de verlichting op het voertuig aansluiten met een 7-polige stekker.

Daarnaast heeft hij een afmeting van 16 x 78 x 7 cm zodat hij voor elke Europese nummerplaat met de standaardafmetingen kan worden gebruikt. Doordat hij gemaakt is uit een stevige soort kunststof kan hij gerust tegen een stootje. Er werden voor dit artikel nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: door de handige spanbanden kan hij gemakkelijk aan een fietsendrager opgehangen en terug afgehaald worden.

Toepassing: om reglementair de baan op te gaan kan hij op een aanhangwagen of een trailer worden gebruikt echter, hij wordt vooral bevestigd aan de fietsendrager die op de wagen is gemonteerd.

Aansluiting: de nummerplaathouder met verlichting is voorzien van een 7-polige stekker waarmee hij rechtstreeks op het voertuig kan worden aangesloten.

Materiaal: hij is gemaakt uit kunststof met een hoogwaardige kwaliteit waardoor de kentekenplaathouder niet onderhevig is aan extreme weersomstandigheden. De verlichting is trouwens waterdicht.

 

Nadelen: 

De prijs: dit volledige systeem inclusief verlichting heeft een aankoopprijs die wel een stuk hoger is in vergelijking met een gewone kentekenplaathouder.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kentekenplaathouders Koopgids

 

Om volgens de wettelijke bepalingen deel te nemen aan het verkeer moet je aan verschillende verplichtingen voldoen. Eén daarvan is dat de nummerplaat van een voertuig duidelijk zichtbaar moet zijn. Het is dan ook een goede aanbeveling om uit de verschillende kentekenplaathouders een exemplaar te kiezen waarin je de nummerplaat stevig kunt vastmaken. Er zijn ook diverse mogelijkheden om het systeem op de wagen te bevestigen. Door de producten met elkaar te vergelijken zul je merken dat er heel wat aanbiedingen zeker de moeite waard zijn.

Wat is een kentekenplaathouder en waarvoor wordt hij gebruikt

Een kentekenplaathouder is een houder waarin je de nummerplaat van de wagen, motor, aanhangwagen, camper en andere gemotoriseerde voertuigen gemakkelijk kunt bevestigen. Ze worden aangeboden in verschillende kleuren en met diverse afwerkingen zodat de plaathouder perfect bij je voertuig past. Het komt trouwens ook vaak voor dat de nummerplaathouder bedrukt is zodat je meteen voor jouw bedrijf wat extra reclame kunt maken. Daarnaast zijn de meeste kentekenplaathouders gemaakt uit stevige kunststof die niet gevoelig is aan extreme weersomstandigheden zodat hij niet gaat barsten of verkleuren.

Een kentekenplaat moet te allen tijde goed zichtbaar zijn en hij moet bovendien ook stevig op de wagen worden vastgemaakt. Het is daarom belangrijk om goed uit te kijken naar de manier waarop het kenteken op de plaathouder wordt vastgemaakt. Om probleemloos het systeem op de bumper te installeren zijn de meeste kentekenplaathouders trouwens uitgerust met diverse bevestigingsopties zodat je geen extra gaten in het voertuig moet boren.

 

Het design

Je zult een variatie aan kentekenplaathouders tegenkomen die vooral verschillend zijn door hun design. Zo heb je het gewone zwarte exemplaar met of zonder extra boord dat op elke wagen kan worden gemonteerd. Deze plaathouder kun je gemakkelijk laten bedrukken zodat je op een subtiele manier reclame kunt maken terwijl je onderweg bent. Voor de echte liefhebber van mooie en speciale voertuigen kun je kiezen voor een kentekenplaathouder die verchroomd is om je wagen net dat beetje meer klasse te geven.

Deze plaathouder moet je wel regelmatig opblinken om hem mooi te houden. Bovendien maakt een strakke wagen of een oldtimer met een kentekenplaathouder in chroom het plaatje volledig af. Om voor een stoere look te gaan kun je daarnaast ook kiezen voor een plaathouder met carbon-look of je kiest bijvoorbeeld voor een speelse touch met een luipaardprint. De mogelijkheden zijn enorm uitgebreid waardoor je er zeker eentje zult vinden die perfect bij jouw wagen past.

 

De montage

Wanneer je een nieuwe kentekenplaathouder op je voertuig wilt installeren, kun je beter uitkijken naar een exemplaar dat verschillende mogelijkheden aanbiedt om hem goed vast te maken. Het is zonde om in het koetswerk van je wagen of in de bumper van je nieuwe scooter extra gaten te boren om de plaathouder te installeren. Bovendien kun je de houder meestal met zelfborende Parkerschroeven aan het voertuig vastmaken waardoor je de bestaande gaten kunt gebruiken.  De nummerplaat zelf kun je trouwens in veel gevallen gewoon in de houder bevestigen met een speciaal kliksysteem en een beveiligingsboord.

Je haalt de boord van de nummerplaathouder en je drukt het kenteken met een speciaal push-systeem op de houder vast. Vervolgens plaats je de veiligheidsboord terug en je nummerplaat zit stevig vast. Daarnaast zijn er ook kentekenplaathouders waarop je de nummerplaat moet vastschroeven of met popnagels vastmaken. Deze systemen zijn een pak minder diefstalgevoelig omdat je het kenteken er niet in één-twee-drie kunt uitklikken. Er zijn trouwens tegenwoordig ook plaathouders die de nummerplaat met aluminium strips beveiligen waardoor dieven er liever vanaf blijven.

De richtlijnen voor de autokeuring of de APK

Vele mensen denken dat een kentekenhouder door de wet verplicht is. Niets is minder waar want je kunt ook gewoon je nummerplaat rechtstreeks op de bumper van je voertuig bevestigen. Het belangrijkste is dat de kentekenplaat altijd goed leesbaar is en niet wordt afgeschermd. Hij moet bovendien stevig op de wagen worden vastgemaakt zodat je de plaat onderweg niet kunt verliezen. Het is ook belangrijk dat mensen met slechte bedoelingen de nummerplaat er niet gemakkelijk kunnen afhalen. Een degelijke kentekenplaathouder is dus een goede aanbeveling om steeds aan alle wettelijke normen te voldoen.

 

 

 

Laatste update: 20.05.22

 

Beste acculaders – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Indien je regelmatig de baan op moet, dan is het misschien niet zo onverstandig om bepaalde apparaten standaard mee te nemen in de kofferbak van je wagen. Denk nu bijvoorbeeld maar aan een krachtige acculader. Om het voor jou allemaal net iets makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse toppertjes. Zo zou je kunnen opteren voor de FERM Acculader 6V/12V die perfect kan worden gebruikt in combinatie met een capaciteit van 20 tot maximaal 75 Ah. Wil je de acculader niet alleen kunnen gebruiken in combinatie met je voertuig maar eveneens voor je boot en/ of motor dan lijkt de CTEK Multi XS 5.0 alvast een betere oplossing te zijn.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste acculaders (Reviews) van 2022

 

De beste acculader is degene die 100% aan de verwachtingen voldoet. Of je daarbij kiest voor een acculader van 24 Volt dan wel een 12V acculader is afhankelijk van de batterij van het voertuig. Daarbij kun je eveneens opteren tussen verschillende apparaten van diverse beste merken zoals de Victron acculader, de Makita acculader, de CTek acculader of Dunlop acculader. Hieronder vind je alvast 7 toppertjes met bijbehorende online reviews en advies van klanten. Bekijk ze even alvorens er de beste acculader uit te kiezen, beseffend dat een acculader voor je auto niet helemaal gelijk is aan een scooter acculader of een accu druppellader.

 

1. Ferm Acculader 6V/12V Max. 75Ah – 5A Type voertuig: Auto – 230 Volt

 

Of deze acculader van Ferm voorzien is van het laagste prijskaartje, dat valt nog even af te wachten. Wat wel met zekerheid kan bevestigd worden is dat hij, met een gemiddelde eindscore van 4,8 sterren, alvast tot de populairste acculaders uit de selectie behoort. 

Zo blijkt de Ferm BCM1021 gekenmerkt door de aanwezigheid van een 6 én 12 Volt acculader die overigens voorzien is een betrouwbare automatische beveiliging tegen eventuele kortsluiting, overbelasting en verkeerd aansluiten. Verder geeft de ampèremeter op het apparaatje perfect weer hoeveel stroom de batterij van je wagen ontvangt, zodanig dat de acculader steeds veilig kan worden gebruikt.

Het is een compact doch krachtig machientje met een maximale aansluitspanning van 230 Volt en een frequentie van 50 Hz. Kortom, ideaal om elke standaard personenwagen en/ of motor weer in gang te brengen.

 

Voordelen:

Aansluitspanning: deze krachtige acculader wordt gekenmerkt door een maximale aansluitspanning van 230 Volt.

Verpakkingsinhoud: de acculader wordt geleverd inclusief een set accuklemkabels en een informatieve handleiding.

Accu capaciteit: de lader kan perfect worden gebruik in combinatie met accu’s waarvan de capaciteit zich tussen 20 en 75 Ah situeert.

Veilig: je hoeft je alvast geen zorgen te maken want deze acculader kan veilig worden gebruikt. Zo is hij voorzien van een automatische beveiliging tegen onder andere overbelasting, verkeerd aansluiten en kortsluiting.

 

Nadelen:

Prijskaartje: in vergelijking met sommige andere acculaders uit het lijstje, blijkt dit exemplaar duidelijk niet in de aanbieding te staan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. CTEK Multi XS 5.0 acculader met Temperatuurcompensatie

 

Je zou natuurlijk ook kunnen opteren voor deze unieke acculader inclusief temperatuurcompensatie, jou aangeboden en geleverd door CTEK. In tegenstelling tot de vorige acculader, kan dit compacte doch krachtige machientje niet alleen gebruikt worden bij personenwagens maar ook motoren en boten.

Deze volautomatische 8-traps acculader van 12 Volt blijkt eveneens voorzien van ledlampjes zodanig dat je het apparaat ook ‘s nachts probleemloos kunt gebruiken mocht dit nodig zijn. Bovendien is het apparaat vonkvrij én beschermd tegen eventuele ompoling waardoor de kans om schade toe te brengen aan bepaalde elektronica, vrijwel nihil is.

Uit de online reviews stellen we vast dat heel wat klanten tevreden zijn over de kwaliteit en het gebruiksgemak. Slechts één koper is van mening dat het apparaat niet aan de verwachtingen heeft kunnen voldoen.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: met de MXS 5.0 kies je voor een 4A lader die gekenmerkt wordt door een laadcyclus bestaande uit 8 stappen.

Handig in gebruik: slechts met een beperkte inschakelspanning van ongeveer 2Vdc kunnen accu’s met een capaciteit tot 140Ah probleemloos worden opgeladen, getest en verzorgd.

Formaat: het is een compacte lichtgewicht acculader die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: de kwaliteit van deze acculader heeft één koper jammer genoeg niet helemaal kunnen overtuigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Allsafe Acculader 6V/12V Voor Auto, Motor, Camper of Boot

 

Ben je op zoek naar een goedkope acculader die kwaliteit en gebruiksgemak probleemloos met elkaar combineert? Bekijk dan alvast even dit apparaat van het bekende, en misschien ook wel meteen het beste, merk Allsafe. Net zoals het eerste product uit de lijst, biedt ook dit machientje zowel een 6V als 12V acculader aan wat hem geschikt maakt voor auto’s, motors, boot of camper.

Bovendien kent deze acculader/ druppellader een bijzonder handig druppellaadprogamma wat hem nog net dat tikkeltje specialer maakt. Door hem eenvoudig op het lichtnet aan te sluiten, rekening houdend met een aansluitspanning van 220 – 240 Volt, en vervolgens het amperage in te geven, kan hij de accu van het voertuig makkelijk weer nieuw leven in blazen.

Deze krachtige acculader is tevens ook veilig in gebruik dankzij de automatische beveiliging bij eventuele kortsluiting, oververhitting en/ of omgekeerde polariteit. De online reviews tonen aan dat klanten deze mogelijkheden duidelijk weten te waarderen.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze krachtige acculader kan gebruikt worden in combinatie met 6V en 12V accu’s met een amperage van respectievelijk 0,8 en 4,0 Ampère.

Voeding: je dient hem aan te sluiten op het stroomnet rekening houdend met een netlichtaansluiting van 220 tot 240 Volt.

Veiligheid: je kunt deze acculader 100% veilig gebruiken doordat hij over een automatische beveiliging beschikt bij kortsluiting, oververhitting en/ of omgekeerde polariteit.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: slechts één koper maakt melding van een slechte levering aangezien de acculader kapot in de doos stak.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Charge-IT Acculader Druppellader Acculader Reparatie Modus 12V 6A

 

Ben je heel specifiek op zoek naar een druppellader voor je motor? Dan raden wij jou aan om dit exemplaar van Charge-IT alvast even van naderbij te bekijken. Zo zul je gelijk kunnen vaststellen dat hij eveneens geschikt is om de accu van je personenwagen, scooter, boot of camper onder handen te nemen.

Bovendien is deze acculader, die overigens voorzien is van een stootvaste ABS behuizing, vrij compact en licht van gewicht wat hem makkelijk te verplaatsen maakt. Hij kent een input van 100 tot 240 Volt en levert hierbij een output vermogen van wel 120 Watt. Net zoals de vorige apparaten, blijkt ook deze acculader 100% veilig voor gebruik. Zo geniet je bescherming bij oververhitting, kortsluiting en overladen.

Verder wordt hij gekenmerkt door een reparatiemodus die geschikt is voor oude batterijen, een winter/ zomer modus en een helder LCD display inclusief ledlicht om de batterijstatus weer te geven. We zien dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop hoewel één koper zich toch wel vragen stelt bij de kwaliteit.

 

Voordelen:

Formaat: de acculader kent een maximaal formaat van 162 x 100  x 55 mm wat hem bijzonder compact én tegelijk heel erg handzaam maakt.

Bescherming: de acculader biedt niet alleen een beveiliging bij eventuele oververhitting maar ook bij kortsluiting en verkeerde ompoling.

Input/Output: het is de bedoeling om de acculader op de netstroom aan te sluiten rekening houdend met een input van 100 tot 240 Volt. Dit resulteert in een output power van maar liefst 120 Watt.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: jammer genoeg heeft de kwaliteit van deze acculader één koper niet helemaal weten te overtuigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Acculader, druppellader Dunlop Type voertuig: Auto 12 Volt

 

In vergelijking met alle andere acculaders uit dit lijstje, zou dit exemplaar van Dunlop wel eens over het laagste prijskaartje kunnen beschikken. Echter, vergis je niet; hij mag dan wel goedkoop en eenvoudig zijn, hij doet precies wat hij moet doen.

Wil je deze acculader/ druppellader kunnen gebruiken, dan dien je hem uiteraard eerst met het lichtnet te verbinden. Houd hierbij rekening met een aansluitspanning van 220 Volt. Vervolgens dien je de krokodillenklemmen met de accu van je wagen te verbinden, schakel het correcte laadvermogen in en klaar is Kees! Bovendien is de lader niet alleen handig maar ook 100% veilig. Zo geniet je een waterdichte behuizing én een bescherming tegen oververhitting, kortsluiting, verkeerde ompoling en vonken.

Tot slot is het apparaat eveneens voorzien van een temperatuurcompensaties waarbij je de mogelijkheid hebt om te schakelen tussen 5 instellingen. Hoewel heel wat klanten tevreden zijn, vindt een kleine minderheid dat de metingen onnauwkeurig zijn.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze krachtige acculader/ druppellader kan gebruikt worden om de batterij van je wagen of motor nieuw leven in te blazen.

Installatie: de ene kabel van de acculader dient met het stroomnet te worden verbonden terwijl de krokodillenklemmen moeten verbonden worden met de positieve en negatieve pool van de batterij. Vervolgens kies je het juiste laadvermogen en schakel je de acculader in.

Formaat: het is een bijzonder compact machientje dat je makkelijk in de kofferbak van je wagen kunt bewaren.

 

Nadelen:

Onnauwkeurige meting: volgens een beperkt aantal klanten zouden de metingen jammer genoeg niet altijd even nauwkeurig zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Carpoint Auto Acculader 6A 6-12 Volt Acculader voor de Auto

 

Mag het toch net dat tikkeltje meer zijn en vormt budget hierbij niet echt een probleem, dan raden wij de Carpoint acculader aan. Het betreft hier een dubbel geïsoleerd apparaat dat zonder problemen een stabiel vermogen levert en automatisch overschakelt naar de druppelladen modus zodra de accu van de wagen helemaal is opgeladen.

Je hoeft evenmin te panikeren op het moment van installatie. Zo dien je de ene kabel in het stopcontact te pluggen zodat de acculader van stroom kan worden voorzien, en moeten de krokodillenklemmen met de polen van de batterij worden verbonden. Stel vervolgens het correcte laadvermogen in en klaar is Kees!

Deze acculader is geschikt voor gebruik met 6V én 12V accu’s en is uitgerust met een automatische beveiliging tegen kortsluiting, ompoling, overbelasting en oververhitting. Ondanks deze vele mogelijkheden, vindt een kleine minderheid van de kopers het apparaat net niet aan de verwachtingen voldoen.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze unieke acculader kan zonder problemen gebruikt worden in combinatie met 6V én 12V accu’s wat hem geschikt maakt voor auto’s, motors, campers en boten.

Veiligheid: hij is uitgerust met een automatische beveiliging tegen oververhitting, overbelasting, kortsluiting en ompoling.

Handig in gebruik: het betreft hier een acculader én druppellader in 1. Zodra de accu helemaal is opgeladen, schakelt hij automatisch over op een druppellader modus.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: enkele gebruikers zijn van mening dat de kwaliteit van het apparaat toch net iets beter had gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Victron Blue Smart IP65 Charger 24/5(1) 230V Victron Energy

 

We sluiten deze selectie acculaders af met dit unieke apparaatje van Victron Energie. Ondanks de mooie eindbeoordeling van 4,0 sterren zijn er toch enkele klanten die twijfelen over de kwaliteit en het hoge prijskaartje. Indien je dus interesse mocht hebben in deze acculader dan zul je net iets meer budget hoeven te voorzien.

Net zoals heel wat andere acculaders dien je ook dit apparaat aan te sluiten op het stroomnet, rekening houdend met een aansluitspanning van 230 Volt. De krokodillenklemmen dien je vervolgens met de positieve en negatieve pool van de batterij te verbinden om vervolgens het correcte laadvermogen te kunnen ingeven en het toestel in te schakelen.

Het grote verschil met de voorgaande apparaten is dat deze Blue Smart IP65 acculader voorzien is van een ingebouwde bluetooth functie. Op die manier kan er op een intelligente manier geladen worden zonder al te veel stroom/ energie te verspillen. Bovendien wordt hij geleverd inclusief een DC connector wat zijn hoge prijskaartje gelijk verklaart.

 

Voordelen:

Formaat: deze compacte acculader van 47 x 95 x 190 mm kan makkelijk in de kofferbak van je wagen worden opgeborgen.

Ingangsspanningbereik: hij kent een ruim ingangsspanningbereik variërend van 180 tot 265 Volt aangevuld met een uitgangsspanning van 24V.

Bluetooth: in tegenstelling tot de vorige apparaten blijkt de Blue Smart IP65 voorzien van een geïntegreerde intelligente bluetooth functie.

 

Nadelen:

Prijzig: in vergelijking met sommige andere apparaten uit deze lijst, zul je merken dat het prijskaartje hier toch een pak hoger ligt dan gemiddeld. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Acculaders Koopgids

 

Indien je regelmatig van de wagen gebruikt maakt, is het misschien geen overbodige luxe om bepaalde apparaten standaard in de kofferbak te plaatsen. Zo heeft een acculader bij menig gebruiker de stress tot een minimum weten te beperken. Maar waarvoor wordt een dergelijk apparaat gebruikt en is er een wezenlijk verschil met een zogenaamde druppellader? Hoe dien je de acculader te installeren en welke spanning is het meest geschikt? Wij zoeken het graag voor jou uit en hopen hiermee de zoektocht en het vergelijken van de verschillende laders en aanbiedingen voor jou alvast wat makkelijker te maken.

Wat is een acculader en het verschil met een druppellader

Jammer genoeg blijken de termen “acculader” en “druppellader” meer dan eens foutief door elkaar heen gebruik te worden. En ergens valt dit ook te begrijpen aangezien het verschil op het eerste zicht miniem lijkt. Toch is er wel degelijk een onderscheid waar te nemen dat zich voornamelijk situeert op basis van de werking en het gebruik.

Zo kan de acculader beschouwd worden als een handig, vaak compact, apparaatje waarmee het mogelijk wordt om de accu van je wagen nieuw leven in te blazen. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat een acculader ook weer dient te worden verwijderd zodra de accu van je wagen helemaal is opgeladen en kan worden ingeschakeld.

Binnen de familie van de acculaders kunnen we een subcategorie waarnemen die de zogenaamde druppelladers worden genoemd. In tegenstelling tot de acculaders, zijn druppelladers bedoeld om de accu van je wagen stapsgewijs te gaan opladen. Dat betekent dat een druppellader blijvend in verbinding zal staan met de accu van je wagen en dus niet dient te worden verwijderd. Juist om die reden wordt hij in de volksmond ook vaak omschreven als een zogeheten “onderhoudslader”.

Daarmee rijst meteen de vraag wanneer we dan precies moeten opteren voor een acculader. Het antwoord is vrij eenvoudig en rechtlijnig en toont aan dat je beter voor een acculader kiest wanneer je de batterij helemaal en in recordtempo wilt opgeladen hebben. Dat is de reden dat hij vaak gebruikt wordt in autobedrijven en garages waar accu’s in een mum van tijd moeten kunnen worden opgeladen.

 

Het type acculader in verhouding tot de geleverde spanning en capaciteit

Het feit dat er heel wat diverse soorten wagens in omloop zijn, verklaart eveneens de aanwezigheid van verschillende types acculaders. Uiteraard steunen ze allemaal op hetzelfde principe waardoor het onderscheid voornamelijk te situeren valt op vlak van de geleverde spanning en capaciteit. Welke acculader daarbij het meest geschikt is voor jou, is vooral afhankelijk van het type wagen waarmee je rijdt en de capaciteit van de accu. Daarbij onderscheiden we onder andere standaardaccu’s, calciumaccu’s, AGM accu’s en gel-accu’s die elk op hun beurt andere eisen en spanningsvermogens zullen verlangen.

Zo kunnen we, op basis van de spanning en kracht, een onderscheid maken tussen acculaders van 6, 12 of 24 Volt waarbij de 12 Volt acculaders de meest gangbare zijn. Deze zijn geschikt om eender welke standaard personenwagen weer nieuw leven in te blazen. Zware voertuigen zoals boten, caravans, campers en landbouwwerktuigen verlangen een acculader van 24 Volt en bij oldtimers kan zelfs de lage 6 Volt acculader worden gebruikt.

 

De werking van de acculader

Om het principe van een acculader nog net iets beter te begrijpen, is het een aanbeveling om wat meer te weten te komen over zijn werking. Heel simplistisch uitgelegd dient een acculader van 230 Volt wisselspanning een 12 of 24 Volt accu op gelijkspanning probleemloos op te laden. 

Dit betekent dus dat hij zonder problemen wisselspanning moet kunnen omzetten naar gelijkspanning waarbij een voltage van maar liefst 230 moet worden omgeleid naar een beperkt voltage van 12 of 24 Volt. De manier waarop deze omschakeling gebeurt, is afhankelijk van het type acculader en steunt bijgevolg op het gebruik van diverse technieken. 

 

Hoe lang duurt het om de accu van je wagen op te laden?

Je kunt je vervolgens ook gaan afvragen hoe lang het ongeveer duurt vooraleer de accu van de wagen weer helemaal is opgeladen. Jammer genoeg is daar niet meteen een rechtlijnig antwoord op te geven aangezien de snelheid waarmee de batterij oplaadt afhankelijk blijkt van verschillende externe factoren.

Zo dien je niet alleen rekening te houden met het type acculader maar eveneens met het type batterij van de wagen en het uiteindelijke stroomverbruik. Kortom, de verhouding tussen de batterij enerzijds en de acculader anderzijds bepalen in grote mate de uiteindelijke oplaadtijd. Bovendien bestaan er eveneens zogenaamde snelladers die nog net iets sneller functioneren dan de standaard acculaders. Bij twijfel raadpleeg je best de instructies van de acculader of vraag je het advies van experts.

Het correct aansluiten van de acculader

Tot slot willen we je aandacht nog even kort vestigen op het correct aansluiten van de acculader aangezien op die manier eventuele schade en ongelukken kunnen worden vermeden.

In eerste instantie dien je de correcte stroomsterkte én spanning op de acculader in te stellen alvorens je het apparaat met de batterij van je wagen kunt verbinden. Zorg ervoor dat de motor van het voertuig uitgeschakeld wordt en dat de sleutels van het contact verwijderd worden. Vervolgens kun je starten met het aansluiten van de klemmen waarbij het noodzakelijk is om met de pluspool te starten zodanig kortsluiting te kunnen voorkomen.

Hierbij vormt de rode kabel de zogenaamde positieve kabel en staat zwart voor de negatieve pool. Het spreekt voor zich dat je de rode positieve kabel dient te verbinden met de positieve pool van de batterij en hetzelfde principe geldt uiteraard voor de zwarte krokodillenklem. Vervolgens schakel je de acculader in en doet het apparaat de rest.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Hoe werkt een acculader?

Acculaders zijn, vaak compacte handzame apparaten, die van een 230V wisselspanning een accu van 12 of 24V op gelijkspanning moeten opladen. Met andere woorden dient een acculader ervoor te zorgen dat een vrij hoge wisselspanning wordt omgezet naar een beperkte gelijkspanning. De manier waarop dit gebeurt is afhankelijk van het type acculader en kan gebeuren op basis van verschillende soorten technieken.

Dergelijke apparaten zijn overigens bedoeld om de accu van een voertuig in relatief snel tempo weer helemaal op te laden tot 100%. Eenmaal de accu van de wagen volledig is opgeladen, dient de acculader opnieuw te worden verwijderd.

Q2: Wat is een druppellader?

Binnen de categorie van de acculaders kun je onder meer de druppelladers spotten. In tegenstelling tot acculaders zijn dergelijke apparaten bedoeld om de accu van een voertuig stapsgewijs en intelligent te gaan opladen. Dit betekent dat je een druppellader niet meteen van de accu hoef te halen maar er hem perfect kunt laten opzitten zonder schade toe te brengen aan de batterij of het voertuig. 

Juist om die reden wordt een druppellader nogal vaak omschreven als “onderhoudslader” omdat hij bijdraagt aan het onderhoud van de batterij van de wagen, boot, caravan of ander voertuig.

 

Q3: Hoe moet je de accu opladen met een acculader en hoe lang duurt dit? 

Het gebruik van een acculader heeft niet zoveel voeten in de aarde en is bijgevolg best wel eenvoudig. Zorg er in eerste instantie voor dat de motor van het voertuig volledig uitgeschakeld wordt en eventuele sleutels van het contact worden gehaald. Vervolgens dien je de acculader af te stellen op de kenmerkende eigenschappen van de batterij rekening houdend met zijn spanning en stroomsterkte.

Eenmaal je vervolgens de juiste gegevens op de acculader hebt ingesteld, kun je starten met het verbinden van de lader met de batterij. Let erop dat je steeds met de positieve pool, en bijgevolg rode kabel begint, zodanig eventuele kortsluiting te voorkomen. Eenmaal de positieve polen verbonden zijn, kun je starten met het verbinden van de negatieve pool of zwarte kabel met krokodillenklemmen. Zodra alles correct verbonden is, kun je de acculader inschakelen waarop de batterij van je wagen geladen wordt.

Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van de verhouding tussen de batterij van het voertuig enerzijds en de lader anderzijds. Zo zal de oplaadtijd zonder twijfel beïnvloed worden door het maximale stroomverbruik en het type batterij waarvan het voertuig voorzien is.

 

 

Laatste update: 20.05.22

 

Beste dakdragers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Thule SmartRack 794 Dakdrager kies je alvast voor een universeel exemplaar dat op tal van voertuigen te installeren is. Daarnaast blijkt ook de Menabo Sherman Dakdrager een meer dan goede aankoop te zijn en eveneens universeel. Bovendien heeft de installatie van dit exemplaar helemaal geen voeten in de aarde en is het zo gebeurd. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde topproduct aan de selectie toegevoegd, eveneens voorzien van voor- en nadelen. Neem rustig te tijd om de mogelijkheden tegenover elkaar af te wegen alvorens een keuze te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste dakdragers (Reviews) van 2022

 

Wanneer je regelmatig met de wagen op reis gaat en de kofferbak snel volgestouwd zit, kan een dakkoffer soelaas bieden. Uiteraard dien je daarvoor eerst op zoek te gaan naar de beste dakdragers. Of je daarbij kiest voor een set universele dakdragers van Menabo of de toch liever opteert voor de Hapro dakdragers blijft een persoonlijke keuze. In deze top 5 selectie hebben we ook een setje Farad dakdragers, Atera dakdragers én Thule dakdragers opgenomen om de keuze te vervolledigen. Bekijk ze even rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts. En wie weet zit er wel een leuke aanbieding tussen.

 

1. Thule SmartRack 794 Dakdrager Aluminium Universeel

 

Deze Thule dakdragers mogen dan wel niet voorzien zijn van het laagste prijskaartje, op basis van de mooie beoordeling van 5 sterren behoren ze wel degelijk tot de populairste uit deze selectie. Bovendien blijkt de Thule SmartRack 794 een universele dakdrager die moeiteloos op voertuigen met een open dakrailing kan worden gemonteerd.

Hij bestaat hierbij uit een combinatie van 4 afzonderlijke voeten en maar liefst 2 Thule Aerobars vervaardigd uit kwalitatief doch lichtgewicht aluminium. Je kunt hierbij rekenen op een maximale laadbreedte van 120 cm in combinatie met een totaal laadvermogen van maar liefst 75 kg. 

Indien je binnenkort een leuke kampeervakantie met het hele gezin op de planning hebt staan, lijkt deze dakdragers set alvast een welkome aanbeveling. Bovendien is hij makkelijk en snel te installeren en eenvoudig in gebruik.

 

Voordelen:

Laadvermogen: deze dakdragers set garandeert een ruim laadvermogen van maar liefst 75 kg.

Laadbreedte: dit wordt aangevuld met een ruime laadbreedte waarbij je kunt rekenen op 120 cm.

Materiaal: de draagstangen blijken voornamelijk te zijn gemaakt uit duurzaam doch lichtgewicht aluminium.

Handig in gebruik: bij aankoop wordt de volledige set geleverd inclusief 2 draagstangen en 4 afzonderlijke voeten. Met behulp van de informatieve handleiding kun je de set makkelijk zelf op het dak van je wagen installeren.

 

Nadelen:

Prijzig: zijn hoge prijskaartje verraadt gelijk dat hij niet tot de goedkope dakdragers uit het lijstje behoort.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Menabo Sherman Dakdrager Universeel Geschikt voor: Open dakrails

 

In vergelijking met het vorige product, lijkt deze Menabo dakdragers set alvast een pak goedkoper wat hem meteen ook toegankelijker maakt bij het grote publiek. Het betreft hier eveneens een universele set die makkelijk kan worden gemonteerd op eender welk voertuig met een open dakrail systeem. Handig dus indien je op zoek bent naar een Ford Focus dakdragers set die eveneens op een Volvo wagen moet kunnen worden geïnstalleerd.

De set wordt gekenmerkt door 2 stevige aluminium dakdragers die elk afzonderlijk maar liefst 120 cm lang zijn en een ruim laadvermogen van maar liefst 90 kg garanderen. Dankzij het snelmontagesysteem kunnen ze eenvoudig en snel op het dak van je wagen worden gemonteerd. Daarnaast blijkt de set eveneens afgewerkt met een handig anti-diefstalsysteem wat hem niet alleen gebruiksvriendelijk maar ook veilig maakt.

Een blik op de online reviews toont gelijk een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren aan waarbij klanten duidelijk overtuigd zijn van de kwaliteit en het gebruiksgemak.

 

Voordelen:

Universeel: het betreft een universele dakdragers set die op eender welke wagen, stationwagen of busje met een open dakrail systeem kan worden geïnstalleerd.

Materiaal: de dakstangen blijken vervaardigd uit duurzaam doch lichtgewicht aluminium.

Handig in gebruik: de set blijkt niet alleen voorzien van een anti-diefstalsysteem maar is eveneens voorzien van een snelmontagesysteem.

Verpakkingsinhoud: de verpakking omvat 2 afzonderlijke Menabo Sherman draagstangen, 2 afzonderlijke voetsets inclusief slot, 2 aparte sleutels, 1 inbus montage hulpstuk, 4 afdekdoppen, 2 afdekstippen en een informatieve meertalige handleiding.

 

Nadelen:

Kleur: besef dat deze dakdragerset afgewerkt werd in een zilverachtige kleur en niet beschikbaar is in het zwart.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Farad Beamar 3 Dakdragers voor gesloten dakrail, 100kg laadvermogen

 

In tegenstelling tot de vorige producten, blijkt deze dakdragerset voornamelijk bedoeld voor gebruik op wagens met een gesloten dakrail systeem. Hij wordt jou aangeboden en geleverd door het bekende, en misschien ook wel beste merk, Farad en blijkt afkomstig uit de Farad Beamar serie. 

Door te kiezen voor deze dakdragerset kies je voor een duurzaam en kwalitatief artikel waarvan de stangen, die overigens elk 120 cm lang zijn, vervaardigd blijken uit aluminium. Ondanks het aanzienlijk lichte gewicht, bieden deze aluminium draagstangen een bijzonder hoog laadvermogen van maar liefst 100 kg. Bovendien worden ze reeds gedeeltelijk gemonteerd bij jou thuis geleverd.

Daarnaast blijken de draagstangen voorzien van afgeronde hoeken wat ze meteen ook aerodynamisch maakt wat resulteert in een lager brandstofverbruik en minder windgeruis. Kortom, een duurzame set dakdragers die ook door klanten positief wordt onthaald.

 

Voordelen:

Comfort: de afgeronde hoeken zorgen ervoor dat de draagstangen aerodynamisch zijn wat zorgt voor een aanzienlijk lager brandstofverbruik en minder windgeruis.

Materiaal: de 2 aparte draagstangen met een lengte van 120 cm blijken voornamelijk uit duurzaam aluminium te zijn gemaakt.

Laadvermogen: ondanks het lichte gewicht van aluminium, kan toch een ruim laadvermogen van maar liefst 100 kg worden gegarandeerd.

Handig in gebruik: je zult opmerken dat de dakdragers zijn uitgerust met een aparte gleuf waar de typische T-adapters met een 20 mm brede voet perfect in passen. Ideaal om allerhande accessoires op de dakdragers te monteren.

 

Nadelen:

Geen Volvo: ben je op zoek naar een degelijke set Volvo dakdragers dan is dit product jammer genoeg niet de best mogelijke aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Mont Blanc Dakdragerset ReadyFit 29 voor auto’s zonder originele dakreling

 

Ben je op zoek naar een dakdragerset die je makkelijk én snel op het dak van je Audi A4 of A6 kunt monteren? Dan is de Ready Fit serie van het Zweedse bedrijf “Mont Blanc” vast en zeker een aanbeveling. Zij leveren de dakdragers reeds voorgemonteerd bij jou thuis waardoor je geen gedoe meer hebt met allerlei soorten gereedschappen of moeilijke installatieprocedures. Kortom, het kan maar allemaal zo makkelijk zijn.

Bovendien is het mogelijk om de stalen draagstangen van deze set in de breedte te verstellen waardoor ze op een ruim assortiment verschillende dakrelingen te monteren zijn. Ze garanderen hierbij een maximaal laadvermogen van 100 kg en bieden ook nog eens 5 jaar garantie.

De dakdragers van Mont Blanc zijn voorzien van nauwkeurige sloten en werden afgewerkt met het TüV keurmerk waardoor ze als veilig en goedgekeurd worden beschouwd. Jammer genoeg zijn er nog geen reacties geplaatst bij dit product waardoor het voor ons moeilijk is om verder advies te geven in verband met de gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Beveiliging: deze unieke dakdragerset is voorzien van stevige sloten die stuk voor stuk bijdragen aan de veiligheid.

Laadvermogen: eenmaal correct op de dakrailing geïnstalleerd, kunnen ze makkelijk een maximaal laadvermogen van maar liefst 100 kg garanderen.

Materiaal: de dakdragerset is voornamelijk uit stevig staal vervaardigd.

Verstelbaar: het feit dat je de draagstangen in de breedte kunt verstellen, maakt het mogelijk om dit type set op verschillende dakrelingen te monteren.

 

Nadelen:

Enkel Audi: mocht je interesse hebben om deze dakdragerset mee naar huis te nemen, dan is het wel handig om weten dat hij enkel op bepaalde Audi wagens kan worden geïnstalleerd. Daartoe behoren voornamelijk de Audi A4 en Audi A6 modellen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Atera Signo RTD 048422 stalen dakdrager

 

We kunnen het rijtje vervolgens afsluiten met de Atera Signo RTD 048422 dakdragerset die, net zoals de vorige trouwens, geheel uit staal blijkt vervaardigd te zijn. Deze set is overigens bedoeld om te monteren op voertuigen die beschikken over een geïntegreerde/ dichte dakrailing zoals bijvoorbeelde bepaalde Audi, BMW en Fiat Panda modellen.

De set bestaat uit 2 stevige draagstangen die, elk afzonderlijk, een maximale lengte kennen van 122 cm en daarbij een laadvermogen garanderen van maar liefst 100 kg. Bij levering zul je gelijk vaststellen dat de verpakking eveneens een montagesleutel telt alsook 2 anti-diefstal sleutels en een stevige opbergtas.

Opnieuw moeten wij jammer genoeg vaststellen dat er nog geen reacties werden geplaatst door klanten. We vermoeden dat het hier om een vrij recent type dakdragers gaat of dat zijn hoge prijskaartje misschien sommige klanten afschrikt.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de 2 voorgemonteerde draagstangen worden geleverd inclusief een montagesleutel, 2 anti-diefstal sleutels en een bijbehorende stevige opbergtas.

Laadvermogen: eenmaal correct geïnstalleerd, kunnen zijn probleemloos een laadvermogen garanderen van maximaal 100 kg.

Lengte: elke afzonderlijke draagstang wordt gekenmerkt door een maximale lengte van 122 cm.

 

Nadelen:

Gesloten dakrailing: houd er rekening mee dat deze set enkel en alleen te gebruiken is op wagens met een gesloten dakrailing.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Dakdragers Koopgids

 

Wat is een dakdrager en waarvoor wordt hij zoal gebruikt? Bestaan er verschillende types, formaten materialen en op welke manier wordt daardoor het uiteindelijke prijskaartje beïnvloed? In de onderstaande koopgids zoeken wij het graag even voor jou uit. Neem even de tijd om de gids rustig door te nemen alvorens de verschillende dakdragers met elkaar te vergelijken. Wees daarbij eveneens aandachtig voor promoties en leuke aanbiedingen en laat eventuele aanbevelingen van experts en/ of andere gebruikers alvast niets links liggen. Veel succes!

Wat is het nut van een degelijke dakdrager

Overweeg je de aankoop van een dakdrager maar ben je nog niet helemaal overtuigd of je het nu wel of niet moet doen, dan kan deze koopgids vast en zeker helpen om meer duidelijkheid te scheppen. 

Een dakdrager is namelijk een handig instrument dat je op het dak van je wagen dient te plaatsen zodanig dat er een dakkoffer bovenop kan worden geplaatst. Dit betekent dus dat je met behulp van een dakdrager een dakkoffer bovenop je auto kunt installeren, wat altijd handig is indien je regelmatig met het hele gezin op autovakantie vertrekt. Hij biedt net een beetje meer opbergmogelijkheden aan wat een meerwaarde is indien de kofferbak van je wagen al helemaal zit volgestouwd.

Toch willen we er even op wijzen dat het niet de bedoeling is om de eerste de beste dakdrager aan te kopen. Zo dien je rekening te houden met het type en de mogelijkheden van je wagen alsook het type dakdrager, zijn draagvermogen en bijkomende opties. Kortom, een heleboel vragen en bijgevolg ook heel wat knopen die je gaandeweg zult moeten doorhakken.

 

Met welk budget dien je rekening te houden?

Alvorens we bepaalde factoren wat verder zullen uitdiepen, willen we ons nog even kort richten op het mogelijke prijskaartje. Zo hoeft een degelijke dakdrager alvast geen stukken van mensen te kosten om duurzaam én kwalitatief te zijn. Echter kan de prijs wel beïnvloed worden door bepaalde elementen zoals het type, het draagvermogen en eventuele extra kenmerken.

Zo kan het prijskaartje variëren van enkele tientjes tot maar liefst 1000 euro of meer. Uiteraard gaat het in het meeste goedkope geval om een basis dakdrager met beperkte mogelijkheden terwijl je bij het duurste budget kunt genieten van een dakdrager waarop niet alleen een stevige dakkoffer kan worden geplaatst maar eventueel ook een inklapbaar tafeltje. Bedenk daarom op voorhand waar je naar op zoek bent en welk budget je bereid bent om uiteindelijk te spenderen.

 

Het type dakdrager in verhouding tot de materialen, het formaat en de wagen

Een standaard dakdrager bestaat in de basis uit maar liefst twee belangrijke hoofdcomponenten gaande van de voetenset tot de duurzame stevige draagstangen. Aangezien er eveneens heel wat verschillende types wagens in omloop zijn, zal en mag het niet verwonderen dat er diverse soorten dakdragers bestaan die in de basis misschien niet zoveel zullen verschillen maar wel degelijk in de afwerking. 

Om er vervolgens de voor jou best mogelijke dakdrager uit te kiezen, is het dus aangewezen om rekening te houden met het type wagen en de mogelijkheden die deze biedt. Zo zullen een camionette of caravan misschien net iets meer draagvermogen kunnen genereren dan een standaard personenwagen en bijgevolg een grotere dakdrager kunnen gebruiken.

Wees eveneens aandachtig voor de gebruikte materiaalsoorten. In de meeste gevallen worden dakdragers vervaardigd uit duurzaam staal of kwalitatief aluminium. Als je de keuze hebt, dan raden wij jou aan om te opteren voor aluminium vanwege het lichte gewicht en de positieve materiaaleigenschappen. In tegenstelling tot staal is aluminium wél degelijk bestand tegen de verschillende weersomstandigheden. Geen paniek dus indien het plotseling begint te regenen.

Draagvermogen en eventuele bijkomende kenmerken

Iedere dakdrager groot of klein, zal uiteraard ook gekenmerkt worden door een bepaald draagvermogen. Het draagvermogen duidt op het maximaal belastbare gewicht en is afhankelijk van het type, het formaat en de gebruikte materialen. Zo zal een dakdrager met een ruim draagvermogen de mogelijkheid aanbieden om een grotere dakkoffer mee te nemen zodanig dat je veel meer opbergruimte geniet. 

Bedenk natuurlijk wel dat het draagvermogen niet alleen afhankelijk zal zijn van de dakdragers maar ook van je wagen. Zo mag een bepaald type dakdragers wel een ruime draagkracht genereren, je bent er uiteindelijk niets mee als je wagen dit gewicht niet kan dragen. Afhankelijk van het type wagen, kan de maximale belading heel sterk variëren van slechts 50 tot 100 kg of zelfs meer.

Tot slot is het altijd wel handig indien de dakdrager gekenmerkt wordt door bepaalde, eventuele extra, optiemogelijkheden. Zo is het een meerwaarde indien de dakdragers zijn uitgerust met een soort van diefstalbeveiliging en een handig kliksysteem om de installatie eenvoudiger te laten verlopen.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Waar kun je dakdragers kopen?

Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om een kwalitatieve en functionele set dakdragers aan te kopen. Zo zijn er in de eerste plaats de zogenaamde fysieke winkels waar je persoonlijk naartoe kunt gaan om het product aan te kopen. Op het gebied van dakdragers lijkt de GAMMA-bouwmarkt alvast een welkome aanbeveling te zijn.

Echter zijn er vandaag de dag ook steeds meer winkels en bedrijven te spotten die hun producten online aanbieden. Op die manier bestaat dus eveneens de mogelijkheid om de dakdragers online te bestellen en bij jou thuis persoonlijk te laten leveren. Zo bieden sites als bol.com, Marktplaats.nl en Dakdragerwinkel.nl alvast een ruim assortiment aan verschillende dakdragers aan.

Q2: Hoe ver moet je de dakdragers uit elkaar plaatsen?

Heb je besloten om een set degelijke dakdragers in huis te halen, dan dien je vervolgens rekening te houden met bepaalde voorwaarden om de set zo nauwkeurig mogelijk op het dak van de wagen te installeren. Eén van de belangrijkste factoren heeft vooral te maken met de afstand tussen de draagstangen.

Ongeacht het type dakdragers die je besluit aan te kopen, zul je rekening moeten houden met een minimale afstand van maar liefst 70 cm. Wat betreft de maximale afstand heb je iets meer mogelijkheden en moet je ongeveer een 95 cm proberen incalculeren. Rekening houdend met deze afstanden, mag geen enkel probleem vormen om de dakdragers op een correcte manier te gebruiken.

 

Q3: Wat zijn dakdragers, hoe werken ze en waarom worden ze gebruikt?

Een dakdrager is een bijzonder praktisch instrument dat speciaal ontworpen is om hem bovenop het dak van je wagen te monteren. Een standaard dakdrager bestaat uit 2 belangrijke onderdelen waaronder een voetenset en 2 bijbehorende draagstangen. Met behulp van het meegeleverde montagemateriaal en de bijbehorende instructies kun je hem makkelijk op het dak van het voertuig installeren. 

Op die manier wordt het mogelijk om een stevige dakkoffer bovenop de dakdragers te installeren waardoor de uiteindelijke opbergruimte aanzienlijk toeneemt. Dit kan bijzonder handig zijn indien je regelmatig met het voltallige gezin gaat kamperen en/ of met de auto op vakantie vertrekt. Je hoeft dan alvast niet meer te panikeren zodra je merkt dat de kofferbak van de wagen al helemaal zit volgestouwd.

 

 

Laatste update: 20.05.22

 

Beste autosubwoofers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wist je dat het mogelijk is om de geluidskwaliteit van je autoradio systeem te verbeteren en op die manier van een uniek basgeluid te genieten? Dan raden wij jou aan om op zoek te gaan naar een kwalitatieve autosubwoofer. Daar het uitgebreide assortiment regelmatig voor heel wat keuzestress zorgt, hebben wij alvast een voorselectie gemaakt van enkele huidige toppertjes. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Caliber BC112SA autosubwoofer die gekenmerkt wordt door een compact formaatje van ongeveer 12 inch, wat hem makkelijk te installeren maakt . Daarnaast blijkt echter ook de Kenwoord KSC-SW11 een schot in de roos te zijn en bedoeld om onder één van de autostoelen te installeren.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste autosubwoofers (Reviews) van 2022

 

Ben je op zoek naar een passieve autosubwoofer of geef je toch eerder de voorkeur aan een actieve autosubwoofer? En wil je vervolgens een grote of kleine autosubwoofer dan wel een mini autosubwoofer of platte autosubwoofer? Wij selecteerden alvast 6 topproducten waarbij we rekening hielden met het klantenadvies vermeld in de online reviews. Bekijk de mogelijkheden even alvorens er de voor jou beste autosubwoofer uit te kiezen en wie weet ga je wel naar huis met een aanbieding of een compacte autosubwoofer die voorzien is van het laagste prijskaartje. 

 

1. Caliber BC112SA Subwoofer set 12 inch Incl. versterker 600 Watt

 

Ben je op zoek naar een autosubwoofer met versterker dan is dit apparaat van Caliber alvast een stap in de goede richting. Caliber is overigens een vaste waarde op het gebied van subwoofers en staat garant voor kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksgemak. Niet voor niets beschouwen velen hem dan ook als veruit het beste merk en dat wordt duidelijk bevestigd wanneer we de mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren zien verschijnen.

Zo blijkt de BC112SA Caliber autosubwoofer gekenmerkt door een maximale inbouwafmeting van 12 inches waardoor je rekening moet houden met een inbouwdiepte van 310 mm. Eenmaal correct aangesloten biedt hij een ruim vermogen van wel 200 Watt dat kan uitgebreid worden tot 600 Watt over een frequentiebereik van 25 tot 3500 Hz. Kortom, ideaal om de meest diepe bastonen duidelijk naar voren te laten komen.

Ondanks het feit dat men aanraadt om de subwoofer niet continu op het hoogste vermogen te laten draaien om overbelasting te vermijden, blijkt het apparaat wel 100% veilig en voorzien van de nodige veiligheids certificeringen. 

 

Voordelen:

Veiligheid: het apparaat is meerdere malen getest en vervolgens goedgekeurd en 100% veilig bevonden. Bijgevolg voldoet hij aan alle eisen en normen die door de EU worden vooropgesteld.

Bereik: deze unieke autosubwoofer wordt gekenmerkt door een bijzonder ruim frequentiebereik dat zich uitspreidt van minimaal 25 tot maximaal 3500 Hz. Op die manier kun je genieten van diepe en bijzonder doordringende bastonen.

Crossover: verder beschikt het apparaat ook over een crossover knop waardoor het geluid van de autosubwoofer automatisch goed gemixt wordt met de geïntegreerde luidsprekers van de wagen.

Vermogen: de BC112SA wordt normaal belast met een vermogen van ongeveer 200 Watt maar kan probleemloos pieken op een ruim maximaal vermogen van 600 Watt.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks de betaalbaarheid durven we stellen dat sommige kopers misschien toch wel moeite hebben met het prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Kenwoord KSC-SW11 Underseat Subwoofer Kenwood Audio Actieve Subwoofer

 

In vergelijking met de vorige autosubwoofer lijkt dit apparaat van Kenwood wel een aanbieding te zijn. Zijn lagere prijskaartje en hoge kortingsgraad zorgen er dus alvast voor dat je hem tussen de goedkope en bijgevolg populairste autosubwoofers mag verwachten, wat duidelijk gewaardeerd wordt door heel wat klanten. Slechts enkele klanten vinden de bassen alsnog te weinig doorkomen.

Toch loont het de moeite om deze autosubwoofer even van naderbij te bekijken. Op die manier wordt duidelijk dat de KSC-SW11 Kenwood subwoofer een ruim piekvermogen van 150 Watt levert die, aangevuld met de ingebouwde versterker, voor heel wat intense en diepe basgeluiden zorgt. Zijn compacte en platte ontwerp maakt het mogelijk om hem onderaan een stoel of in een andere kleine ruimte in de wagen te installeren.

Verder wordt de subwoofer gekenmerkt door een relatief laag stroomverbruik van ongeveer 8,5 A en een ruim frequentiebereik van 35 tot 150 Hz. Hij wordt geleverd inclusief een 500 cm lange stroomdraad, diverse schroeven, tape en een afstandsbediening.

 

Voordelen:

Toebehoren: bij aankoop krijg je er gelijk diverse schroeven, een stuk tape, een 500 cm lange stroomdraad, 2 montagebeugels en een afstandsbediening met draad bij.

Versterker: doordat het een actieve subwoofer betreft wordt hij gekenmerkt door een ingebouwde versterker met een maximaal uitgangsvermogen van 150 Watt en een frequentiebereik van 35 tot 150 Hz. Dit wordt aangevuld met een stroomverbruik van ongeveer 8,5 A.

Luidsprekers: de luidsprekers en woofers worden eveneens gekenmerkt door een ruim ingangsvermogen van maar liefst 150 Watt.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat de geluidskwaliteit toch een heel pak beter had gekund voor dit prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. JBL BassPro SL Actief 20 cm (8”) subwoofersysteem voor onder autostoel 

 

Je kunt natuurlijk altijd nog kiezen voor deze unieke JBL autosubwoofer die, vanwege zijn compacte platte ontwerp, makkelijk onder elke autostoel kan worden geïnstalleerd. Zo wordt de actieve JBL BassPro SL autosubwoofer gekenmerkt door een inbouwafmeting van 8 inches of 20 cm aangevuld met een maximaal gewicht van ongeveer 4500 gram.

De subwoofer die gekenmerkt wordt door een krachtige ingebouwde versterker levert probleemloos een maximaal vermogen van 125 Watt over een ruim frequentiebereik van 35 Hz. Hij wordt hierbij geleverd inclusief een informatieve gebruikshandleiding waarin eveneens alle installatieprocedures stap voor stap worden uitgelegd én de nodige montageschroeven.

Deze mogelijkheden pluspunten resulteren meteen in een mooie gemiddelde eindscore van 4,6 sterren. Echter blijken sommige klanten niet helemaal overtuigd. Zo zou de autosubwoofer toch niet zo makkelijk te installeren zijn en blijken er heel wat extra kabels nodig.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: ben je van plan om deze subwoofer aan te kopen dan worden de nodige montageschroeven en een informatieve handleiding zomaar meegeleverd.

Vermogen: hij is in staat om, indien correct aangesloten, een ruim vermogen van maar liefst 125 Watt te leveren en dit over een aanzienlijk ruim bereik.

Gebruiksgemak: het compacte formaat en het lichte gewicht dragen alvast bij aan het uiteindelijke gebruiksgemak om de subwoofer correct te installeren.

 

Nadelen:

Te weinig kabels: volgens sommige klanten ontbreken er kabels om de autosubwoofer correct in de wagen te installeren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Excalibur X1 Basspack 12” Subwoofer Met Versterker En Kabelset

 

Mag het net dat tikkeltje meer zijn dan lijkt deze Excalibur X1 subwoofer misschien wel wat voor jou. Houd er wel rekening mee dat het prijskaartje hier net iets hoger ligt alhoewel de meeste klanten zich daar niet echt druk lijken over te maken. Slechts 2 klanten zijn minder te spreken over de kwaliteit en één klant heeft zelfs een subwoofer met kapotte onderdelen ontvangen. Echter, gaat het hier mogelijks om een fout bij levering en we vertrouwen er dan ook op dat dit ondertussen reeds werd rechtgezet.

Zo wordt de Excalibur X1 Basspack subwoofer als een volledige set geleverd inclusief versterker en bijbehorende montageschroeven én kabelset. Met behulp van de aangeboden informatieve handleiding ben je overigens vast en zeker in staat om deze autosubwoofer eigenhandig in de wagen te installeren.

De subwoofer wordt gekenmerkt door een vrij compact formaat en een inbouwafmeting van 12 inch, ongeveer 30 cm. Hij biedt hierbij een RMS vermogen van maar liefst 300 Watt dat makkelijk kan oplopen tot wel 1000 Watt over een bereik van 35 tot 1000 Hz en een gevoeligheid van 94 dB. Kortom, een degelijke subwoofer indien je van de lage bastonen wilt kunnen genieten.

 

Voordelen:

Materiaal: deze prachtige autosubwoofer is voorzien van een unieke behuizing vervaardigd uit een combinatie van hout, kunststof en metaal.

Doorsnede: hij kent een maximale doorsnede van ongeveer 12 inches wat overeenkomt met zo’n 30 cm.

Vermogen: hij biedt een standaard RMS vermogen van ongeveer 300 Watt dat makkelijk kan oplopen tot maar liefst 1000 Watt.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: jammer genoeg lijkt een kleine minderheid van de klanten toch niet helemaal overtuigd te zijn van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Pioneer TS-WX130DA Actieve autosubwoofer met afstandsbediening 160 W

 

Met de autosubwoofer van Pioneer kies je voor een krachtige actieve subwoofer die geleverd wordt inclusief een praktische afstandsbediening. Handig om de subwoofer vanop de achterbank te bedienen. De combinatie tussen een compact en lichtgewicht formaat enerzijds en het gebruik van de klasse D-technologie zorgen ervoor dat je deze autosubwoofer makkelijk en snel in de wagen kunt installeren.

Eenmaal correct geïnstalleerd levert hij moeiteloos een ruim vermogen van maar liefst 160 Watt over een aanzienlijk frequentiebereik van 50 tot 125 Hz. Dit wordt versterkt met een nominale impedantie van 2 ohm en een hoge gevoeligheid van wel 95 dB.

Ondanks het feit dat deze prachtige subwoofer inclusief versterker en luidsprekerskast heel wat mogelijkheden aanbiedt, lijken sommige klanten toch niet helemaal overtuigd. Zo vinden sommigen dat de kwaliteit en de duurzaamheid te kort schieten.

 

Voordelen:

Klasse D-technologie: de klasse D-technologie toont aan dat deze subwoofer zowel hoge als lage ingangssignalen kan verwerken wat het makkelijker maakt om hem op je bestaande stereo-installatie aan te sluiten.

Inbouwafmeting: met een inbouwafmeting van ongeveer 10 inches is deze Pioneer autosubwoofer behoorlijk compact, wat eveneens bijdraagt aan de uiteindelijke installatie.

Vermogen: hij biedt een ruim vermogen van maar liefst 160 Watt over een ruim bereik en bijbehorende hoge gevoeligheid van 95 dB.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat sommige klanten het prijskaartje toch net iets te duur zullen vinden.

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de kopers is niet helemaal tevreden van de kwaliteit die door het apparaat geleverd wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. DD Audio LE-S06 Compacte subwoofer met kist

 

We sluiten het rijtje van de top subwoofers af met deze unieke DD Audio LE-S06 autosubwoofer die jou wordt aangeboden door het bekende merk Digital Designs. Het valt ons meteen op dat er momenteel nog geen reacties werden geplaatst waardoor we vermoeden dat het hogere prijskaartje hier vast en zeker voor iets tussen zit.

Deze kant-en-klare subwoofer wordt gekenmerkt door een bijzonder compact formaat van amper 6 inches, of zo’n 16 cm wat zorgt voor een uiterst krappe ombouw. Ondanks zijn compacte formaat levert hij toch maar mooi een ruim RMS vermogen van 250 tot 500 Watt met een piekvermogen in de richting van 1000 Watt.

Bij aankoop wordt hij geleverd in een prachtige opbergkist en met bijbehorende informatieve handleiding zodanig dat je de subwoofer probleemloos eigenhandig kunt installeren.

 

Voordelen:

Vermogen: je bent verzekerd van een ruim vermogen van 250 tot 500 Watt aangevuld met een aanzienlijk groot frequentiebereik.

Opbergkist: hij wordt geleverd in een prachtige en stevig kistje waardoor je hem altijd weer veilig kunt opbergen.

Formaat: in vergelijking met de andere autosubwoofers uit deze lijst, is hij met een formaat van 6 inch veruit het compactst. 

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: in vergelijking met de andere topproducten binnen deze selectie, is dit exemplaar van Digital Designs het minst budgetvriendelijke.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Autosubwoofers Koopgids

 

Ben je op zoek naar een geschikte kwalitatieve autosubwoofer dan is het alvast een goede aanbeveling om met enkele factoren rekening te gaan houden. Zo is er ondermeer een duidelijk verschil tussen een actieve en passieve subwoofer en kan er verder ook heel wat onderscheid genoteerd worden op het gebied van formaat, vermogen en bedrading. Alvorens je de verschillende autosubwoofers en aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken, kan het handig zijn om de onderstaande koopgids even door te nemen en hem eventueel als leidraad te gebruiken. Neem daarbij ook zeker het advies van klanten en experts ter harte.

Het nut van een degelijke subwoofer en het verschil tussen actief en passief

Je hebt er misschien wel al een keertje van gehoord maar wat is dat nu precies een autosubwoofer? Eigenlijk is er, apart van het formaat, geen wezenlijk verschil te bespeuren tussen een subwoofer die je in de auto dan wel in de woonkamer plaatst. Beide apparaten zijn bedoeld om de allerlaagste tonen, vaak bastonen, net iets duidelijker en intenser te gaan weergeven. 

Uiteraard worden de lage tonen ook zonder bijbehorende autosubwoofer met behulp van de aanwezige autospeakers uitgestuurd. Echter, zullen deze lage bastonen nog net iets intenser aan bod komen op het moment dat je een autosubwoofer op de bestaande autospeakers gaat aansluiten. Bij voorkeur wordt een subwoofer dan ook aangesloten op een losse versterker alhoewel er ook heel wat autosubwoofers bestaan die reeds uitgerust blijken met een geïntegreerde versterker.

Dat brengt ons dus meteen tot het verschil tussen een actieve en passieve subwoofer. Aangezien de standaard autoluidsprekers vaak niet voldoende vermogen leveren om een subwoofer van stroom te voorzien, wordt aangeraden om te werken met een actieve autosubwoofer. Dat zijn apparaten die gebruik maken van een afzonderlijke ingebouwde versterker waardoor de kans op ruis en/ of slechte bastonen bij een hoger volume, kleiner wordt.

 

Met welk prijskaartje dien je rekening te houden

Alvorens we verder op het onderwerp ingaan, willen we ons toch even richten op het mogelijke prijskaartje. Zo zal de aankoop van een kwalitatieve autosubwoofer, voorzien van alle basiselementen al gauw een gemiddeld prijskaartje kennen van zo’n 200 tot 250 euro. Echter kun je het zo gek niet bedenken of het bestaat, ook bij de autosubwoofers, waardoor het prijskaartje makkelijk kan oplopen tot wel 2500 euro of meer.

Bedenk dus op voorhand wat je verwachtingen zijn en hoeveel budget je hieraan wilt maar vooral ook kunt spenderen. Besef wel dat kwaliteit vaak gepaard gaat met een hoger prijskaartje en dat je, in het geval van subwoofers, maar beter niet kiest voor het goedkoopste product uit de selectie. Echter, kunnen we wel warm aanbevelen om rekening te houden met eventuele promoties en leuke aanbiedingen. Bovendien kun je tegenwoordig heel wat degelijke autosubwoofers online vinden waar ze vaak iets goedkoper geprijsd worden aangeboden in vergelijking met de fysieke winkelketens.

 

De bedrading en het gebruik van een powercap

De aankoop van een degelijke subwoofer gaat natuurlijk ook gepaard met de juiste bedrading die maar beter niet te dun noch te dik is. Zo zorgt een te dunne bedrading voor heel wat negatieve effecten op de uiteindelijke geluidskwaliteit én voor een groter risico op verbranding. Een té dikke bedrading neemt dan weer iets te veel ruimte in beslag en kan ook zorgen voor een te grote stroomafname waardoor bijvoorbeeld de koplampen van je wagen in de problemen komen.

Aangezien een subwoofer best wel veel stroom nodig heeft en bijgevolg ook heel wat stroom verbruikt, wordt aangeraden om te kiezen voor een eerder dikke bedrading. Dit bedradingssysteem vul je echter best aan met behulp van een powercap, ook wel condensator genoemd, die het stroomcircuit van de wagen optimaliseert. Op die manier weet je zeker dat ook alle onderdelen van de wagen voldoende stroom ontvangen en naar behoren kunnen functioneren.

Het formaat en het vermogen

Tot slot willen we het nog graag even hebben over het formaat en het uiteindelijke vermogen van de subwoofer. Aangezien het een autosubwoofer betreft, zul je qua formaat iets beperkter zitten dan bijvoorbeeld een subwoofer als aanvulling van je home cinema systeem. In de meeste gevallen wordt een autosubwoofer in de kofferbak van de wagen geplaatst maar er zijn ook exemplaren die eenvoudigweg onder de autostoel kunnen worden geïnstalleerd. 

Bedenk dus op voorhand waar je de autosubwoofer precies hebben wilt en welke ruimte je daarbij maximaal kunt maar vooral ook wilt benutten. Wil je hem in de kofferbak plaatsen, dan is het bijvoorbeeld niet handig om hiervoor de volledige kofferruimte te gebruiken. Meet vervolgens de beschikbare ruimte zo nauwkeurig mogelijk op zodat je nadien op zoek kunt gaan naar autosubwoofers die binnen de aangegeven criteria vallen.

Net zoals het formaat zal ook het vermogen van de autosubwoofer beperkter zijn dan andere subwoofer exemplaren, wat logisch te verklaren valt door de eveneens beperkte ruimte in de wagen. Het vermogen wordt overigens steevast uitgedrukt in Watt en bepaalt daarmee de uiteindelijke kracht van de subwoofer.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een (actieve) autosubwoofer?

Een autosubwoofer is, zoals de naam doet vermoeden, een subwoofer die speciaal ontwikkeld is voor gebruik in de wagen. Net zoals eender welk ander subwoofer apparaat is hij in staat om de extreem lage tonen, de zogenaamde bastonen, te versterken en intens weer te geven. In sommige gevallen is het zelf mogelijk om de lage tonen door de speakers heen te voelen. 

Uiteraard zijn de geïntegreerde speakers van je wagen eveneens in staat om de lage tonen tot uiting te brengen, alleen minder intens en minder duidelijk dan een subwoofer kan. 

Als je op zoek gaat naar een autosubwoofer, probeer dan echter wel de voorkeur te geven aan een actieve subwoofer waarbij sprake is van een afzonderlijke, overigens bijzonder krachtige, geïntegreerde versterker. Op die manier geniet je van een optimale bassound zonder dat de andere auto-onderdelen aan kwaliteit moeten inboeten.

Q2: Hoe kun je een autosubwoofer aansluiten?

Alvorens je de subwoofer in de wagen installeert, is het belangrijk om het audiosysteem met de versterker te verbinden. Dat betekent dus wel dat je het dashboard van je wagen gedeeltelijk zult moeten demonteren om vervolgens meerdere draden naar het subwoofer apparaat, hetzij onder de autostoel hetzij in de kofferbak, aan te leggen. 

Dit is technisch gezien niet zo heel moeilijk maar best wel tijdrovend. Voorzie dus toch maar enkele uurtjes als je de autosubwoofer correct wilt installeren. Eenmaal gemonteerd zal het gehele systeem functioneren met behulp van de accu die de subwoofer én versterker van stroom voorziet.

 

Q3: Wat heb je nodig om een autosubwoofer te kunnen gebruiken?

Wanneer je kiest voor een actieve subwoofer, die duidelijk de voorkeur draagt voor gebruik in de wagen, dan heb je uiteraard een extra versterker nodig. Daarnaast zal de accu van de wagen zowel de subwoofer alsook de versterker van de nodige stroom voorzien.

Echter moeten we er ook bij vermelden dat een autosubwoofer best wel veel stroom nodig heeft en verbruikt. Daarom wordt aangeraden om eveneens te werken met een soort van condensator of powercap. Op die manier wordt de stroom correct verdeeld over de subwoofer, versterker en de andere delen van de wagen zoals de koplampen en ruitenwissers.

 

 

Laatste update: 20.05.22

 

Beste gevarendriehoeken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

In alle Europese landen gelden er enkele wettelijke bepalingen over welke signalisatie je bij autopech of een ongeval moet gebruiken. Wanneer je veel onderweg bent, kun je dan ook beter een degelijke gevarendriehoek aanschaffen om aankomend verkeer te waarschuwen wanneer je met pech langs de kant staat. Omdat er zo veel verschillende varianten op de markt zijn, hebben we er alvast 3 voor jou uitgezocht om eens van nabij te bekijken. Zo zou de Gevarendriehoek in koffertje een goede keuze kunnen zijn omdat je hem netjes kunt opbergen. Daarnaast zie je de Gevarendriehoek compact model (E4-gekeurd) die aan alle Europese richtlijnen voldoet.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste gevarendriehoeken (Reviews) van 2022

 

Wanneer je onderweg autopech hebt, wordt het advies gegeven om een gevarendriehoek te gebruiken zodat het aankomend verkeer gewaarschuwd is. Ben je op zoek naar een specifieke gevarendriehoek voor de tractor? Of misschien heeft een gevarendriehoek met ledlichtjes wel je voorkeur. In onze lijst met topproducten zul je enkele goede voorbeelden vinden zodat je jezelf met alle wettelijke bepalingen in orde kunt stellen. Neem even de tijd om alles goed te bekijken alvorens je er de beste gevarendriehoek uitkiest. 

 

1. Gevarendriehoek in koffertje met metalen voetensteuntjes

 

Door een gevarendriehoek te gebruiken, kun je de andere weggebruikers laten weten dat je met autopech aan de kant staat zodat iedereen veilig zijn weg kan verderzetten. In de reviews merken we op dat deze gevarendriehoek voor de auto bij veel bestuurders de populairste keuze is. Hij kreeg dan ook een uitstekende beoordeling voor zijn prijs-kwaliteitverhouding.

Bovendien is deze opvouwbare gevarendriehoek volgens de wettelijke bepalingen goedgekeurd waardoor hij op alle Europese wegen mag worden gebruikt. Doordat hij in een stevige opbergkoffer wordt geleverd, kun je hem trouwens heel veilig in de kofferruimte van je voertuig opbergen zonder het risico dat hij stuk gaat omdat je er iets zwaar hebt opgezet.

Daarnaast heeft deze gevarendriehoek een afmeting van 45 x 40 cm en een gewicht van 1 kg. Hij is trouwens uitgerust met stevige zijsteunen zodat hij ook bij onguur weer met hevige windstoten mooi zal blijven rechtstaan en goed zichtbaar blijft.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze gevarendriehoek is inklapbaar en kan in de meegeleverde opbergkoffer veilig worden bewaard zodat hij niet per ongeluk stuk kan gaan.

Materiaal: hij is uit polyester en PVC vervaardigd en voorzien van metalen steuntjes waardoor hij goed kan rechtstaan.

Formaat: dit exemplaar heeft een gewicht van 1 kg en een afmeting van 45 x 40 cm zodat je hem al snel kunt opmerken.

De prijs: deze gevarendriehoek valt in de laagste prijsklasse waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is.

 

Nadelen: 

Kwaliteit: de extra PVC-driehoek die in het midden werd aangebracht, lijkt ons niet echt stevig te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Gevarendriehoek compact model (E4-gekeurd) met opbergkoker

 

Terwijl het in sommige landen verplicht is om een gevarendriehoek bij te hebben, wordt het in enkele landen slechts geadviseerd. Toch is het aan te raden om er steeds eentje in je wagen mee te nemen zodat je hem in uiterste nood kunt bovenhalen. Neem nu bijvoorbeeld dit exemplaar dat, dankzij zijn  ECE R 27 certificaat, overal in Europa kan worden gebruikt. Door de gevarendriehoek op een bepaalde afstand van een stilstaand voertuig te plaatsen, kun je de andere weggebruikers tijdig waarschuwen.

Bovendien is deze metalen gevarendriehoek met een reflecterende band afgewerkt en voorzien van metalen pootjes om hem mooi rechtop te plaatsen, wat meteen bijdraagt aan een goede zichtbaarheid. Hij kan overigens heel eenvoudig worden samengevouwen om hem in de handige koker veilig te kunnen bewaren. 

Verder heeft deze gelijkbenige gevarendriehoek een formaat van 38 x 38 x 38 cm en een licht gewicht van 378 g. Hoewel we dit niet echt als een aanbieding kunnen beschouwen, kun je deze opvouwbare gevarendriehoek aan een goedkope prijs krijgen wanneer je meerdere exemplaren aankoopt. In de reviews zien we dat dit product een uitstekende score met het maximumaantal sterren kreeg.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: deze compacte gevarendriehoek kan gemakkelijk worden dichtgevouwen waardoor hij in de kofferruimte weinig plaats inneemt.

Materiaal: hij is uit een lichte metaalsoort vervaardigd en voorzien van een reflecterende band. De fijne metalen pootjes zorgen er trouwens voor dat hij rechtop kan staan.

Formaat: deze gelijkbenige driehoek weegt 378 g en heeft een afmeting van 38 x 38 x 38 cm waardoor je hem goed kunt zien staan.

Het prijskaartje: bij aankoop van meerdere exemplaren kun je deze gevarendriehoek aan een voordelige prijs kopen.

 

Nadelen: 

Stabiliteit: we vragen ons af of deze gevarendriehoek door zijn lichte gewicht wel goed blijft staan en niet gaat verschuiven als het stevig waait.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Carpoint Gevarendriehoek Zwaar Model E-keur

 

Carpoint wordt door veel autoliefhebbers als het beste merk beschouwd met betaalbare onderhoudsproducten en accessoires om je wagen tot in de puntjes te verzorgen. Carpoint beschikt dan ook over een ruim assortiment van bandenspanners, stuurhoezen, sleepkabels en nog veel meer waardoor elke chauffeur zal vinden wat hij zoekt.

De Carpoint gevarendriehoek is uit kunststof en aluminium vervaardigd met een stevig statief dat in kruisvorm wordt geplaatst zodat hij stevig rechtop blijft staan. Bovendien zijn de 4 pootjes voorzien van rubberen antislipvoetjes waardoor hij bij hevige windstoten niet zal verschuiven. Daarnaast heeft deze opvouwbare gevarendriehoek een gewicht van 576 g en een afmeting van 42 x 36 cm zodat hij het omringend verkeer meer dan voldoende zichtbaarheid biedt.

Hij wordt trouwens geleverd met een compacte opbergdoos die 44 x 15 x 3 cm meet en waarin je hem veilig kunt opbergen om hem in de kofferruimte van je wagen te leggen. We merken in de reviews dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop en deze gevarendriehoek zeker aanraden.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de makkelijk opvouwbare gevarendriehoek is voorzien van een statief in kruisvorm waardoor hij stevig rechtstaat.

Formaat: hij heeft een gewicht van 576 g en meet 42 x 36 cm waardoor hij groot genoeg is om door andere weggebruikers te worden opgemerkt.

Opbergdoos: de opbergdoos heeft een compact formaat van 44 x 15 x 3 cm waarin je hem gemakkelijk kunt opbergen om in de koffer te leggen.

Materiaal: de gevarendriehoek zelf is gemaakt uit kunststof met een onderstel in aluminium. De 4 pootjes hebben rubberen antislipdopjes zodat hij zelfs bij hevige wind stevig blijft staan.

 

Nadelen: 

De prijs: hoewel deze gevarendriehoek geen speciale voordelen biedt, valt hij toch in de middelste prijscategorie waardoor hij iets minder toegankelijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. LED Gevarendriehoek COB Waarschuwingslamp Noodverlichting voor Pech Onderweg 

 

Deze gevarendriehoek is van een heel ander kaliber. Hij is gemaakt uit stevige kunststof en voorzien van een degelijk uitklapbaar statief waardoor hij goed rechtop staat. Dankzij het handvat kun je hem gemakkelijk vasthouden om hem overal mee naartoe te nemen.

Bovendien zorgen de ledlichtjes in deze gevarendriehoek ervoor dat de andere weggebruikers waarschuwingssignaal krijgen om aan te geven dat je voertuig een obstakel vormt. Doordat hij ook voorzien is van een grootlicht kun je hem als handige werklamp gebruiken om bijvoorbeeld een lekke band te vervangen of om onder de motorkap te kijken. 

Daarnaast heeft deze led gevarendriehoek 4 verschillende schijnstanden waardoor je in alle weersomstandigheden goed zichtbaar bent. Hij biedt je trouwens de mogelijkheid om een SOS-signaal uit te sturen zodat men al snel weet dat je in nood verkeert. Hij wordt geleverd met een krachtige oplaadbare batterij en een oplaadkabel met USB-aansluiting waardoor je hem ook in de wagen kunt opladen. Er werden voor deze recente gevarendriehoek nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze gevarendriehoek heeft 4 verschillende schijnstanden om in alle omstandigheden goed zichtbaar te zijn. Daarnaast zorgt het grootlicht ervoor dat je gemakkelijk bij kunt schijnen om bijvoorbeeld aan de motor te werken. Hij is trouwens voorzien van een uitklapbaar statief om hem goed rechtop te zetten.

Materiaal: hij is vervaardigd uit stevige en harde kunststof die op de hoeken nog extra werd verstevigd zodat hij niet snel stuk zal gaan.

Oplaadmogelijkheden: door middel van de meegeleverde USB-kabel kan deze led gevarendriehoek gemakkelijk in de wagen of in een stopcontact worden opgeladen. Deze waarschuwingslamp kan eveneens als powerbank worden gebruikt.

SOS-signaal: wanneer je in hoge nood verkeert, kun je met deze gevarendriehoek een SOS-signaal laten schijnen waardoor je sneller zal worden gevonden.

 

Nadelen:

De prijs: aan zoveel gebruiksvoordelen hangt natuurlijk een duurder prijskaartje waardoor hij niet voor elk budget geschikt is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Landbouwdriehoek-Gevarenbord-E20 voor “Langzaam Verkeer LRV”

 

Deze gevarendriehoek voor de tractor van ledje.NL is speciaal bedoeld om op de achterzijde van landbouwwerktuigen en graafmachines te installeren. In Nederland en België is het verplicht om een gevarendriehoek voor “Langzaam Verkeer LRV” te gebruiken wanneer je op de openbare weg gaat.

Dit gevarenbord E20 voor de tractor wordt gemakkelijk herkend aan zijn afgeknotte driehoekige vorm. De buitenste rand van het gevarenbord is trouwens voorzien van een rode retro-reflecterende boord, met in de binnenkant van de driehoek een fluorescerende folie. Bovendien zal de rode retroreflector weerkaatsen wanneer je er met een lamp op schijnt.

Daarnaast is deze gevarendriehoek uit een aluminiumplaat gemaakt die met een stevige rubberen stootrand werd afgewerkt zodat hij niet onmiddellijk kan stuk gaan wanneer je ergens tegenaan stoot. Verder heeft hij een afmeting van 35 x 40 cm waardoor hij goed wordt opgemerkt en het voertuig veel beter zichtbaar is. We merken in de reviews dat dit Europees gekeurd gevarenbord een uitstekende score kreeg met 5 sterren.

 

Voordelen: 

Gebruik: deze gevarendriehoek moet verplicht op de achterzijde van elk landbouwvoertuig, graafmachine of ander langzaam rijdend voertuig worden aangebracht om zich op de openbare weg te begeven.

Materiaal: het gevarenbord heeft de vorm van een afgeknotte driehoek. Doordat hij uit aluminium met retro-reflecterende rand werd gemaakt en voorzien is van fluorescerende folie, zul je in het donker heel goed worden opgemerkt.

Stootvast: door de stevige rubberen rand die rond het bord werd aangebracht, is hij heel wat steviger waardoor hij niet direct stuk gaat als je ergens tegen stoot.

Pakketvoordeel: bij aankoop van meerdere stuks krijg je een betere prijs waardoor je heel wat voordeel kunt doen.

 

Nadelen: 

Zichtbaarheid: ondanks het gebruik van dit verplichte gevarenbord, is de zichtbaarheid van landbouwwerktuigen bij valavond en in het donker toch nog steeds een probleem. Hierdoor moet je zeker ook voor extra verlichting zorgen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gevarendriehoeken Koopgids

 

Wanneer je je op de openbare weg begeeft, moet je voertuig aan enkele voorwaarden voldoen. Hoewel het niet in elk land verplicht is, willen we je toch graag de aanbeveling geven om in een degelijke gevarendriehoek te investeren. Hoe en waarom je een gevarendriehoek moet gebruiken en welke verschillende soorten er zijn, zullen we in onze koopgids uitleggen. Neem even rustig de tijd om alles te bekijken en te vergelijken alvorens je er eentje uitkiest. Overweeg zeker ook de aanbiedingen waarbij je soms meerdere stuks aan een voordelige prijs kunt aankopen.

Het belang van een gevarendriehoek en de wettelijke bepalingen

Het signalisatiebord heeft een minimale hoogte van 25 cm en is voorzien van een rode reflecterende band waardoor het aankomende verkeer duidelijk kan zien dat er een onveilige situatie aankomt. De gevarendriehoek dien je, bij pech of een ongeval, op een bepaalde afstand van je voertuig te plaatsen zodat de andere weggebruikers meteen kunnen anticiperen. Op die manier verminder je het risico op een aanrijding door iemand die je niet heeft opgemerkt, aanzienlijk . Houd je je niet aan de regels, dan mag je een fikse boete verwachten en bovendien zal de verzekering bij een ongeval niet tussenkomen.

Tegenwoordig is het in de meeste Europese landen verplicht om een gevarendriehoek in het voertuig te hebben. In Nederland is dit bijvoorbeeld nog niet zo, maar wordt er wel aangeraden om er eentje in de wagen te voorzien voor het geval de waarschuwingslichten niet werken. Je bent er namelijk wel verplicht om de andere weggebruikers te verwittigen dat je stilstaande wagen een obstakel vormt. Deze wettelijke bepaling geldt niet alleen voor alle stilstaande motorvoertuigen met meer dan 2 wielen maar ook voor aanhangwagens.

 

Hoe moet je een gevarendriehoek gebruiken

De wettelijke bepalingen voor het gebruik van een gevarendriehoek zijn per land verschillend. Daarom kun je beter even de verkeersregels van het betreffende land raadplegen of aan de plaatselijke autoriteiten informatie vragen. Zo moet je bijvoorbeeld in Nederland de gevarendriehoek op een afstand van 30 m van het voertuig plaatsen, in de richting van het aankomend verkeer dat zich op jouw rijvak bevindt. Echter, wanneer de waarschuwingslichten van je wagen werken en aan staan, dien je de gevarendriehoek niet te gebruiken.

In België liggen de regels dan weer anders. Bij pech of een ongeval moet je altijd een gevarendriehoek plaatsen ook als de waarschuwingslichten zijn ingeschakeld. Op een gewestelijke autoweg of op de autosnelweg moet de gevarendriehoek op ongeveer 100 m achter het voertuig worden gezet zodat het aanrijdende verkeer je goed kan zien. Op de gewone regionale wegen of in de bebouwde kom, dien je de gevarendriehoek op circa 50 m achter je wagen te plaatsen. Een gevarendriehoek moet trouwens voor al het verkeer goed zichtbaar zijn.

De verschillende soorten

De meeste standaardexemplaren kunnen worden dichtgeklapt zodat ze een compact formaat hebben dat je gemakkelijk kunt opbergen. Het merendeel van de gevarendriehoeken zijn trouwens uit kunststof met een reflecterende rand gemaakt, maar je kunt er ook vinden die uit aluminium of een andere lichte metaalsoort zijn vervaardigd. Deze standaard gevarendriehoek is trouwens altijd van een statief of uitschuifbare pootjes voorzien zodat hij stevig rechtop kan blijven staan.

Daarnaast zijn er ook versies op de markt die met ledlichten werken. Dit type gevarendriehoek valt meestal in de duurdere prijsklasse omdat ze toch een betere zichtbaarheid bieden en vaak ook veel steviger zijn dan een standaardexemplaar. Deze led gevarendriehoek kun je in de meeste gevallen met diverse schijnstanden aanpassen zodat je bij elke weersomstandigheid goed zichtbaar bent. Tenslotte is er ook nog de E20 gevarendriehoek met afgeknotte hoeken die speciaal voor “Langzaam Verkeer LVR” bedoeld is. We denken dan bijvoorbeeld aan landbouwwerktuigen en allerlei soorten graafmachines.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe ver moet een gevarendriehoek van de wagen staan?

In België moet je samen met een fluo hesje, een verbandkist en een brandblusapparaat eveneens een gevarendriehoek in de wagen hebben om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. In Nederland is dit geen verplichting, maar wel een advies. Je moet bij een ongeval of autopech de naderende bestuurders tijdig kunnen waarschuwen dat je stilstaande wagen een obstakel vormt.

Daarom kun je beter een gevarendriehoek gebruiken en ook je waarschuwingslichten laten knipperen. Op de auto(snel)weg moet je een gevarendriehoek op 100 m afstand van je wagen plaatsen. Op de gewone wegen of in de dorpskern plaats je de gevarendriehoek op ongeveer 50 m van het voertuig. In Nederland is een afstand van 30 m reeds voldoende.

Q2: Is een gevarendriehoek verplicht en wanneer moet je hem gebruiken?

In sommige landen is het verplicht om een gevarendriehoek in de wagen te hebben. In België moet je er zeker eentje bij hebben en indien nodig ook gebruiken, of je loopt tegen een fikse boete aan. In Nederland is het dan weer niet verplicht op voorwaarde dat je werkende waarschuwingslichten hebt.

Voor je eigen veiligheid kun je er beter voor zorgen dat je een exemplaar in je kofferbak hebt liggen om de andere weggebruikers te waarschuwen wanneer je autopech hebt. Deze regel geldt voor alle stilstaande motorvoertuigen die over meer dan 2 wielen beschikken en bij uitzondering ook voor aanhangwagens verplicht.

 

Q3: Waar koop je een gevarendriehoek?

Een gevarendriehoek is makkelijk te vinden. Niet alleen in de meeste groothandels en warenhuizen, maar ook in tal van retailzaken waar ze onderhoudsproducten voor de wagen aanbieden, kun je gemakkelijk een gevarendriehoek vinden. Wanneer je naar een speciaalzaak voor autobenodigdheden gaat, zul je merken dat je een uitgebreid aanbod van verschillende exemplaren krijgt voorgeschoteld. Je kunt bovendien ook gemakkelijk een gevarendriehoek op het internet bestellen, dan moet je er zelfs de deur niet voor uit.