Een nieuwe wagen? Ga op zoek naar de beste autoverzekering!

Laatste update: 19.05.24

 

Net een nieuwe wagen aangekocht? Dan is het uiteraard minstens even belangrijk om op de hoogte te zijn van alles wat daarbij komt kijken. Uiteraard kun je heel wat zaken door de autoverkoper of vanuit de garage zelf laten regelen, maar het is toch best handig indien je weet waarover het gaat. Ben je benieuwd en wil je 100% voorbereid een nieuwe auto aanschaffen? Bekijk dan zeker even het onderstaande artikel.

 

Yes!! Eindelijk een nieuwe wagen!

Hoewel een wagen een luxeproduct is, heeft een steeds groter aandeel van de bevolking er eentje in zijn/ haar bezit. Voor velen is het een onmisbaar voorwerp geworden dat de mogelijkheid biedt om de kinderen naar school te brengen dan wel de afstand tussen woning – werk op een relatief makkelijke / aangename manier te overbruggen.

Toch komt er best wel heel wat bij kijken bij de aankoop van een nieuwe dan wel tweedehands wagen. Zo is het niet alleen belangrijk om met de aankoop ervan rekening te houden, maar is het eveneens aangewezen om ook reeds vooruit te kijken. Zo moet een wagen regelmatig naar het onderhoud, bijna jaarlijks gekeurd worden en dient een verzekering op maat te worden afgesloten. En vooral dit laatste lijkt voor velen onder ons wel een struikelblok. Tegenwoordig bestaan er heel wat verschillende soorten autoverzekeringen waardoor het niet altijd makkelijk is om de voor jou meest geschikte verzekering te vinden. 

Een autoverzekering afsluiten gaat bij voorkeur gepaard met het uitvoeren van heel wat controle checks en vergelijkingen. Neem daarom rustig de tijd om verschillende verzekeringscontracten tegenover elkaar te leggen, zodoende eventuele valkuilen en/ of addertjes onder het gras tijdig op te merken. Via de bekende website “autoverzekering.nl” kun je alvast een kijkje nemen in het ruime assortiment aan mogelijkheden.

 

Waarom is een autoverzekering belangrijk?

Zodra je een wagen aankoopt – hetzij nieuw of tweedehands – is een verzekering vanaf dag 1 onmisbaar. Meer nog, wie met een niet verzekerde wagen de baan op gaat, zorgt er maar beter voor dat hij/ zij geen politiewagen tegenkomt. Rijden zonder geldige verzekering is niet alleen strafbaar, maar levert vaak ook een fikse boete op en dat is ergens ook maar logisch.

Stel dat je met een onverzekerd voertuig rijdt en betrokken raakt in een ongeval, dan zul je alle kosten en schadevergoedingen zelf mogen ophoesten. Je zult begrijpen dat dit uiteraard geen lachertje is! 

Maar het spreekt voor zich dat het niet de bedoeling is om met de eerste de beste verzekeraar in zee te gaan. Niet alleen wij maar bovendien ook menig expert raadt aan om zoveel mogelijk verschillende contracten en/ of polissen met elkaar te vergelijken. En dat loont in de meeste gevallen best wel de moeite. 

Verzekeringen vergelijken

In het voorgaande stukje gaven we reeds min of meer aan dat het belangrijk is om de verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Enkel en alleen op die manier kun je eventuele addertjes onder het gras tijdig opmerken en bijgevolg voorkomen. Maar wist je dat je daarnaast op jaarbasis ook heel wat geld kunt besparen door regelmatig verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken?

Studies en diverse enquêtes hebben aangetoond dat heel wat autoverzekeraars bijna jaarlijks hun premie verhogen. Dat verklaart meteen waarom je bij de meeste autoverzekeraars het eerste jaar relatief weinig betaalt en de premie vanaf het tweede jaar plotseling aanzienlijk lijkt te stijgen! Als je dus steevast bij dezelfde verzekeraar blijft zitten, zul je op termijn op jaarbasis vaak ook hogere premies moeten betalen. Meer nog, menig expert heeft de berekening gemaakt en kwam tot de conclusie dat op jaarbasis tot maar liefst 265 euro kan worden bespaard. Niet meteen iets om helemaal naast je neer te leggen, lijkt ons.

Maar er is daarnaast ook nog een andere reden om regelmatig even de verschillende autoverzekeringen naast elkaar te leggen. Als je jaar in jaar uit dezelfde autoverzekering neemt, kan het gebeuren dat deze verzekering niet helemaal meer bij je huidige wagen past en bijvoorbeeld niet alles meer zal dekken. Een reden te meer dus om bij de pinken te zijn en regelmatig te checken welke veranderingen werden doorgevoerd.

 

Welke autoverzekering is geschikt?

De eerste stap in de zoektocht naar een autoverzekering is je afvragen welk type verzekering het beste bij jou en je wagen past. Probeer op voorhand te bedenken wat jij belangrijk vindt en wat eerder op de achtergrond kan worden verschoven. Zo zal niet elke autoverzekering ook effectief alles dekken. Hoe meer situaties er door een bepaald type autoverzekering wordt gedekt, hoe duurder het uiteindelijke en jaarlijkse kostenplaatje zal zijn. 

Zo kun je bijvoorbeeld opteren voor een zogenaamde “all risk” autoverzekering waarbij letterlijk eender welke situatie of schade door de verzekering wordt gedekt. Dit type verzekering is dan ook een goede keuze wanneer je een volledig nieuwe wagen hebt aangekocht maar verliest kracht en waarde wanneer je auto bijvoorbeeld al 10 jaar oud is. Daarmee raden velen aan om een dergelijk type verzekering gedurende de eerste 2 à 3 levensjaren van de nieuwe wagen te gebruiken en daarna over te schakelen op een goedkopere – meer basisverzekering.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES