5 feiten over de Formule 1

Laatste update: 20.04.24

 

Dat de Formule 1 steeds populairder wordt in Nederland is niet zo verwonderlijk sinds de Nederlandse Max Verstappen twee wereldtitels op zijn naam wist te zetten. Dat de Nederlanders fan zijn, is bovendien niet alleen duidelijk te zien aan de stijgende kijkcijfers maar tevens ook aan het toenemende aantal weddenschappen in het onlinecasino. Bookmakers bieden daar tegenwoordig verschillende mogelijkheden aan met betrekking tot het maken van Formule 1 weddenschappen. Maak je helemaal klaar voor het volgende seizoen met deze feiten. 

 

Hoe snel rijden Formule 1 auto’s?

De absolute topsnelheid van een Formule 1 auto gaat makkelijk over de 300 km/u heen. In 2016 werd onder meer de wagen van Hermanos Rodríguez op het circuit van Mexico onder de loep genomen waarbij een officiële topsnelheid werd geregistreerd van maar liefst 372,5 km/u. Maar niet alleen Hermanos Rodríguez, ook tal van andere Formule 1 coureurs wisten de 370 km/u makkelijk aan te tikken. Meer nog, de meeste Formule 1 auto’s slagen erin om binnen de 10 seconden snelheden van makkelijk 100 km/u of meer te behalen.

Dat bij deze snelheden enorm veel krachten komen kijken, is niet verwonderlijk. Dergelijke krachten zijn ook wel bekend als de zogenaamde G-krachten. Om de G-krachten de baas te kunnen, moeten de coureurs over een perfecte conditie én spieropbouw beschikken wat meteen verklaart waarom zij dagelijks moeten trainen en/ of in de fitness te vinden zijn. De Formule 1 is niet voor niks een topsport. Daarnaast is ook het gewicht van de coureurs een extreem belangrijke factor daar een te hoog gewicht, nefast kan zijn voor de eindtijd in het klassement.

Aangezien racers worden blootgesteld aan hoge gravitatie snelheden, is het belangrijk om zowel de nek- alsook armspieren zo goed mogelijk te trainen onder een dergelijke druk. Tijdens het remmen in de bochten kunnen makkelijk gravitatiekrachten van 4 tot 6G worden behaald terwijl dat bij een botsing zelfs kan oplopen tot maar liefst 50G. Even ter vergelijking; de gravitatiekrachten van de achtbanen in de Efteling behalen gemiddeld maar net 3G. 

 

De beste Formule 1 racers van dit moment

Doorheen de geschiedenis hebben we heel veel goede coureurs gekend zoals Niki Lauda en Michael Schumacher maar op dit moment zijn vooral Max Verstappen en Lewis Hamilton de sterren van het circuit. Ze winnen de meeste races en hebben daarmee het stokje overgenomen van Valtteri Bottas en Sebastian Vettel.

De Nederlander Max Verstappen is op zijn jonge leeftijd heel hard bezig met het verpulveren van een aantal records. Zo won hij de laatste twee jaar onder meer de wereldtitel waardoor hij ex-kampioen Lewis Hamilton op afstand weet te houden. Dit alles maakt dat Max Verstappen niet alleen de jongste coureur ooit is maar verder ook de jongste coureur ooit op het podium én de eerste Nederlandse kampioen in de Formule 1 wereld. 

Zijn concurrent Lewis Hamilton is zevenvoudig wereldkampioen en werd op Windsor Castle door prins Charles geridderd voor zijn inspanningen in de Formule 1 sport. Daarnaast is hij ook bijzonder actief in diverse maatschappelijke thema’s zoals onder meer “Black Lives Matter” en de mensenrechten in Qatar. 

Nieuwe Formule 1 auto’s 2024

Nu het nieuwe Formule 1 seizoen op 5 maart in Bahrein wordt afgetrapt, kunnen de nieuwe auto’s elk moment onthuld worden. Naast het feit dat heel wat teams zullen kiezen voor nieuwe kleuren en/ of patronen op de wagens, wordt de periode tussen het seizoen door gretig gebruikt om andere verbeteringen en/ of aanpassingen aan de wagens door te voeren. Het is daarbij uiteraard belangrijk dat er binnen de vooropgestelde budget cap wordt gewerkt. Zo heeft Red Bull tijdens het seizoen van 2022 hier zelfs een boete voor gekregen maar aangezien de straf redelijk mild was, zijn heel wat andere teams zoals Mercedes geneigd om hetzelfde te doen. Kortom, we kijken reikhalzend uit naar de nieuwe Formule 1 wagens van 2024!

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES