Een verzekering voor je auto kiezen: hoe doe je dat?

Laatste update: 24.07.24

 

Heb je onlangs een auto gekocht en ben je van plan om binnenkort de weg op te gaan? Dan is het essentieel om eerst een geschikte verzekering af te sluiten. In Europa is het wettelijk verplicht om je auto te verzekeren voordat je ermee op de openbare weg rijdt. Dit voorschrift is bedoeld om te voorkomen dat je in ernstige financiële moeilijkheden raakt na het veroorzaken van een aanrijding.

De kosten voor de schade die dan ontstaat, kunnen enorm oplopen. Een goede verzekering biedt hierin bescherming. Maar dat is zeker niet de enige reden om een betrouwbare verzekering voor je auto te kiezen. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van een goede autoverzekering en geven we je praktische tips om de beste polis voor jouw situatie te selecteren. 

 

Is het merk van je auto belangrijk voor de polis die je kiest?

 

 Veel mensen denken dat het merk van hun auto een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een autoverzekering, maar dat is een misvatting. In werkelijkheid is de leeftijd van de auto van groter belang. De reden hiervoor is dat verzekeringen vaak zijn afgestemd op specifieke leeftijdscategorieën van voertuigen. Je verzekeraar bepaalt de premie aan de hand van de dagwaarde van je auto, oftewel de huidige marktwaarde van je voertuig. Natuurlijk neemt deze waarde af naarmate je auto ouder wordt, wat direct invloed heeft op je verzekering. Daarom is het cruciaal om niet alleen bij de aankoop van je auto een passende verzekering af te sluiten, maar ook jaarlijks te controleren of je nog steeds de juiste dekking hebt. Immers, je wilt toch niet meer betalen dan nodig? Je ziet bijvoorbeeld dat er drie opties zijn wanneer je een Univé WA verzekering wilt afsluiten.

 

Welke optie past het beste bij de auto die jij gekocht hebt? 

 

Welke verzekering is het meest geschikt voor jouw auto? Als je een auto hebt gekocht die ouder is dan tien jaar, volstaat een WA-basisverzekering. Dit is de meest voordelige optie, waarmee je eventuele schade aan derden kunt vergoeden, mocht je een aanrijding veroorzaken. Echter, schade aan je eigen auto wordt hiermee niet gedekt. Heb je een wagen jonger dan tien jaar? Dan kun je beter kijken naar een cascoverzekering van Univé. Voor auto’s tussen de zes en tien jaar oud is de WA Plus Beperkt Casco een geschikte keuze. Met deze verzekering kun je geen schade claimen die je zelf aan je auto hebt veroorzaakt, maar je bent wel gedekt voor schade door natuurgeweld of een botsing met een loslopend dier. Bezit je een nieuw voertuig van maximaal zes jaar oud? De allriskverzekering biedt dan de meest uitgebreide dekking. Zoals de naam al doet vermoeden, dekt deze verzekering alle soorten schade, ongeacht de oorzaak. Dit helpt je om je nieuwe auto zo lang mogelijk in uitstekende staat te houden, en dat is toch wat je wilt?

Wat dacht je ervan om pechhulp aan je polis toe te voegen?

Heb je ooit de frustratie ervaren van met pech langs de weg staan? Zo ja, dan weet je hoe vervelend en tijdrovend dat kan zijn. Overweeg daarom om pechhulp toe te voegen aan je verzekering. Met pechhulp ben je verzekerd van snelle assistentie: een monteur komt naar je toe om ter plaatse te helpen. Mocht het niet mogelijk zijn om het probleem direct te verhelpen, dan zorgt je verzekeraar voor vervangend vervoer. Denk goed na of pechhulp binnen Nederland voldoende is, of dat je misschien ook dekking in het buitenland nodig hebt.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES