Consumenten eisen duurzaamheid én eerlijk geprijsde auto-onderdelen

Laatste update: 20.04.24

 

Nood aan nieuwe kwalitatieve motorolie of hebben de remschijven en wisserbladen van je wagen hun beste tijd gehad? Dan is het zaak om deze elementen zo snel mogelijk te vervangen. Uiteraard kun je dit in de plaatselijke garage laten uitvoeren maar indien je een beetje een handige Harry bent, kun je de onderdelen ook perfect online bestellen en ze vervolgens eigenhandig installeren. Op die manier kom je net iets goedkoper uit dan wanneer je alles in de garage laat doen. Benieuwd waar je auto-onderdelen kunt aankopen en met welke factoren je zoal rekening moet houden? Lees dan gerust even verder.

 

Auto-onderdelen vervangen

Dat de aanschaf van een volledig nieuwe wagen geen 100% garantie biedt op jarenlange duurzaamheid, hoeft uiteraard weinig duiding. Het spreekt voor zich dat alle onderdelen – zelfs in een spiksplinternieuwe wagen – onderhevig zijn aan slijtage en vroeg of laat aan vernieuwing toe zijn. Uiteraard hopen we allemaal dat de onderdelen van onze wagen zo lang mogelijk meegaan maar als het dan toch eens gebeurt dat bepaalde delen of stukken moeten vervangen worden, dan is het altijd handig om te weten waar naartoe.

In eerste instantie kun je altijd een beroep doen op je plaatselijke garage, hoewel je er dan rekening mee moet houden dat ook de installatiekosten in rekening zullen worden gebracht. Wat uiteraard ook weer logisch is, lijkt ons. 

Maar wist je dat het tegenwoordig ook mogelijk is om auto-onderdelen online aan te schaffen en bij jou thuis te laten toekomen. Denk bijvoorbeeld aan webpagina’s zoals Auto parts 24. Let wel; indien je niet van plan bent om de onderdelen ook eigenhandig te installeren, is het belangrijk om op voorhand contact op te nemen met je plaatselijke garage. Garages en werkplaatsen zijn namelijk niet verplicht om de door jou ergens anders bestelde onderdelen ook daadwerkelijk te installeren. Vraag daarom altijd op voorhand even hoe het zit. Of misschien ben jij wel gewoon een handige harry en een echte doe-het-zelver die niet bang is om zijn handen vuil te maken en de ontbrekende onderdelen beslist zelf weet te installeren.

 

Waar naartoe? Garage of online?

Moeten bepaalde onderdelen van je auto dringend vervangen worden, dan zijn er verschillende uitwegen. Zo kun je in eerste instantie altijd terecht bij je plaatselijke garage of autofabrikant; zeker wanneer je wagen nog in garantie is, is deze optie meer dan interessant te noemen. Is je wagen niet langer in garantie, dan zou je de onderdelen via de garage kunnen laten bestellen of gewoon zelf online op zoek gaan.

Dat er tegenwoordig heel wat online webpagina’s voorhanden zijn waarop je diverse auto-onderdelen kunt bestellen, hoeft alvast niet te verbazen. Houd er wel rekening mee dat niet elke website betrouwbaar is en even goede bedoelingen heeft. Het komt er dus op aan om het kaf van het koren te scheiden en enkel in zee te gaan met betrouwbare en geloofwaardige webpagina’s die gericht zijn op het bieden van kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksgemak. 

Zo bieden heel wat gerenommeerde tijdschriften en magazines – zoals onder meer autoweek.nl  – vaak heel wat tips & tricks aan inzake het vinden van de juiste auto-onderdelen en zoveel meer. Daarnaast kun je ook perfect bij het bekende “Autoparts 24” terecht. Zij worden met recht en rede beschouwd als de grootste markt van Europa voor tweedehands auto-onderdelen en kunnen steunen op een resem positieve online reviews en referenties die hun kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid aantonen.

 

Herkennen van een gerenommeerde webshop

Naast het bekende Auto parts 24, zijn er uiteraard nog heel wat andere online webshops te vinden. Maar hoe weet je nu of een webshop betrouwbaar is of niet? Dat aan bepaalde voorwaarden en normen moet voldaan zijn, hoeft alvast niet te verwonderen. Zo is het in eerste instantie belangrijk dat de website een duidelijke inkijk biedt in de aangeboden goederen en de prijs. Daarnaast is het eveneens belangrijk dat de ondernemersidentiteit duidelijk zichtbaar is en de aanbieder – bij eventuele vragen/ problemen – snel, al dan niet telefonisch, te bereiken is.

Maar dat is nog lang niet alles; daarnaast is het eveneens aangewezen dat de webpagina in kwestie een beveiligde internetverbinding heeft die je makkelijk kunt herkennen aan het typische “https” voorvoegsel in de adresbalk. Zijn er verschillende veilige betaalmethoden voorhanden, staan de algemene voorwaarden netjes uitgeschreven, krijg je informatie over het zogenaamde herroepingsrecht en werd de bestelknop correct gelabeld? Kortom, heel wat zaken waaraan je kunt zien of een webpagina die handelt in tweedehands auto-onderdelen al dan niet betrouwbaar is.

Tips bij het kopen van tweedehands auto-onderdelen

Heb je de knoop doorgehakt en besluit je online op zoek te gaan naar een kwalitatieve motorolie, een set nieuwe remschijven of een nieuwe oliefilter dan wel schokbrekers? Dan kunnen de onderstaande tips & tricks bij de aankoop van tweedehands auto-onderdelen misschien wel wat voor jou betekenen.

Zo is het in eerste instantie belangrijk om op zoek te gaan naar een verkoper met een grote klanttevredenheid, heel wat positieve online reviews en referenties. Met andere woorden, lees de ervaringen van andere klanten – eventueel andere bedrijven of instanties die een beroep hebben gedaan op de webpagina in kwestie. Op die manier krijg je al een beter beeld van de betrouwbaarheid en de geleverde kwaliteit.

Maak steevast gebruik van het kenteken van je wagen of het OEM-nummer van het onderdeel zodoende een mogelijke miskoop te kunnen vermijden. Bij de eerder vernoemde webpagina “Autoparts 24” is het bijvoorbeeld mogelijk om onderdelen te selecteren op basis van het kenteken van het voertuig of het OEM-nummer van het betreffende onderdeel. 

Dat brengt ons dus meteen bij het volgende puntje; zorg ervoor dat er sprake is van retour- én klachtrecht. Wanneer onderdelen toch niet helemaal correct geleverd werden of de onderdelen niet helemaal lijken te passen; is het altijd aangenaam om te weten dat deze zonder problemen kunnen worden teruggestuurd en/ of vervangen.

Besluit je de auto-onderdelen online aan te kopen, zorg er dan voor dat je zelf perfect op de hoogte bent van de installatie. Niet alle garages of werkplaatsen zullen er namelijk mee akkoord gaan om de onderdelen – die jij ergens anders online hebt besteld – ook te installeren. Zeker wat betreft elektronische onderdelen is het misschien veiliger om deze door een erkend installateur te laten monteren zodoende eventuele problemen in de toekomst te kunnen vermijden.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES