Laatste update: 21.05.22

 

Beste dakdragers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Thule SmartRack 794 Dakdrager kies je alvast voor een universeel exemplaar dat op tal van voertuigen te installeren is. Daarnaast blijkt ook de Menabo Sherman Dakdrager een meer dan goede aankoop te zijn en eveneens universeel. Bovendien heeft de installatie van dit exemplaar helemaal geen voeten in de aarde en is het zo gebeurd. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde topproduct aan de selectie toegevoegd, eveneens voorzien van voor- en nadelen. Neem rustig te tijd om de mogelijkheden tegenover elkaar af te wegen alvorens een keuze te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste dakdragers (Reviews) van 2022

 

Wanneer je regelmatig met de wagen op reis gaat en de kofferbak snel volgestouwd zit, kan een dakkoffer soelaas bieden. Uiteraard dien je daarvoor eerst op zoek te gaan naar de beste dakdragers. Of je daarbij kiest voor een set universele dakdragers van Menabo of de toch liever opteert voor de Hapro dakdragers blijft een persoonlijke keuze. In deze top 5 selectie hebben we ook een setje Farad dakdragers, Atera dakdragers én Thule dakdragers opgenomen om de keuze te vervolledigen. Bekijk ze even rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts. En wie weet zit er wel een leuke aanbieding tussen.

 

1. Thule SmartRack 794 Dakdrager Aluminium Universeel

 

Deze Thule dakdragers mogen dan wel niet voorzien zijn van het laagste prijskaartje, op basis van de mooie beoordeling van 5 sterren behoren ze wel degelijk tot de populairste uit deze selectie. Bovendien blijkt de Thule SmartRack 794 een universele dakdrager die moeiteloos op voertuigen met een open dakrailing kan worden gemonteerd.

Hij bestaat hierbij uit een combinatie van 4 afzonderlijke voeten en maar liefst 2 Thule Aerobars vervaardigd uit kwalitatief doch lichtgewicht aluminium. Je kunt hierbij rekenen op een maximale laadbreedte van 120 cm in combinatie met een totaal laadvermogen van maar liefst 75 kg. 

Indien je binnenkort een leuke kampeervakantie met het hele gezin op de planning hebt staan, lijkt deze dakdragers set alvast een welkome aanbeveling. Bovendien is hij makkelijk en snel te installeren en eenvoudig in gebruik.

 

Voordelen:

Laadvermogen: deze dakdragers set garandeert een ruim laadvermogen van maar liefst 75 kg.

Laadbreedte: dit wordt aangevuld met een ruime laadbreedte waarbij je kunt rekenen op 120 cm.

Materiaal: de draagstangen blijken voornamelijk te zijn gemaakt uit duurzaam doch lichtgewicht aluminium.

Handig in gebruik: bij aankoop wordt de volledige set geleverd inclusief 2 draagstangen en 4 afzonderlijke voeten. Met behulp van de informatieve handleiding kun je de set makkelijk zelf op het dak van je wagen installeren.

 

Nadelen:

Prijzig: zijn hoge prijskaartje verraadt gelijk dat hij niet tot de goedkope dakdragers uit het lijstje behoort.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Menabo Sherman Dakdrager Universeel Geschikt voor: Open dakrails

 

In vergelijking met het vorige product, lijkt deze Menabo dakdragers set alvast een pak goedkoper wat hem meteen ook toegankelijker maakt bij het grote publiek. Het betreft hier eveneens een universele set die makkelijk kan worden gemonteerd op eender welk voertuig met een open dakrail systeem. Handig dus indien je op zoek bent naar een Ford Focus dakdragers set die eveneens op een Volvo wagen moet kunnen worden geïnstalleerd.

De set wordt gekenmerkt door 2 stevige aluminium dakdragers die elk afzonderlijk maar liefst 120 cm lang zijn en een ruim laadvermogen van maar liefst 90 kg garanderen. Dankzij het snelmontagesysteem kunnen ze eenvoudig en snel op het dak van je wagen worden gemonteerd. Daarnaast blijkt de set eveneens afgewerkt met een handig anti-diefstalsysteem wat hem niet alleen gebruiksvriendelijk maar ook veilig maakt.

Een blik op de online reviews toont gelijk een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren aan waarbij klanten duidelijk overtuigd zijn van de kwaliteit en het gebruiksgemak.

 

Voordelen:

Universeel: het betreft een universele dakdragers set die op eender welke wagen, stationwagen of busje met een open dakrail systeem kan worden geïnstalleerd.

Materiaal: de dakstangen blijken vervaardigd uit duurzaam doch lichtgewicht aluminium.

Handig in gebruik: de set blijkt niet alleen voorzien van een anti-diefstalsysteem maar is eveneens voorzien van een snelmontagesysteem.

Verpakkingsinhoud: de verpakking omvat 2 afzonderlijke Menabo Sherman draagstangen, 2 afzonderlijke voetsets inclusief slot, 2 aparte sleutels, 1 inbus montage hulpstuk, 4 afdekdoppen, 2 afdekstippen en een informatieve meertalige handleiding.

 

Nadelen:

Kleur: besef dat deze dakdragerset afgewerkt werd in een zilverachtige kleur en niet beschikbaar is in het zwart.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Farad Beamar 3 Dakdragers voor gesloten dakrail, 100kg laadvermogen

 

In tegenstelling tot de vorige producten, blijkt deze dakdragerset voornamelijk bedoeld voor gebruik op wagens met een gesloten dakrail systeem. Hij wordt jou aangeboden en geleverd door het bekende, en misschien ook wel beste merk, Farad en blijkt afkomstig uit de Farad Beamar serie. 

Door te kiezen voor deze dakdragerset kies je voor een duurzaam en kwalitatief artikel waarvan de stangen, die overigens elk 120 cm lang zijn, vervaardigd blijken uit aluminium. Ondanks het aanzienlijk lichte gewicht, bieden deze aluminium draagstangen een bijzonder hoog laadvermogen van maar liefst 100 kg. Bovendien worden ze reeds gedeeltelijk gemonteerd bij jou thuis geleverd.

Daarnaast blijken de draagstangen voorzien van afgeronde hoeken wat ze meteen ook aerodynamisch maakt wat resulteert in een lager brandstofverbruik en minder windgeruis. Kortom, een duurzame set dakdragers die ook door klanten positief wordt onthaald.

 

Voordelen:

Comfort: de afgeronde hoeken zorgen ervoor dat de draagstangen aerodynamisch zijn wat zorgt voor een aanzienlijk lager brandstofverbruik en minder windgeruis.

Materiaal: de 2 aparte draagstangen met een lengte van 120 cm blijken voornamelijk uit duurzaam aluminium te zijn gemaakt.

Laadvermogen: ondanks het lichte gewicht van aluminium, kan toch een ruim laadvermogen van maar liefst 100 kg worden gegarandeerd.

Handig in gebruik: je zult opmerken dat de dakdragers zijn uitgerust met een aparte gleuf waar de typische T-adapters met een 20 mm brede voet perfect in passen. Ideaal om allerhande accessoires op de dakdragers te monteren.

 

Nadelen:

Geen Volvo: ben je op zoek naar een degelijke set Volvo dakdragers dan is dit product jammer genoeg niet de best mogelijke aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Mont Blanc Dakdragerset ReadyFit 29 voor auto’s zonder originele dakreling

 

Ben je op zoek naar een dakdragerset die je makkelijk én snel op het dak van je Audi A4 of A6 kunt monteren? Dan is de Ready Fit serie van het Zweedse bedrijf “Mont Blanc” vast en zeker een aanbeveling. Zij leveren de dakdragers reeds voorgemonteerd bij jou thuis waardoor je geen gedoe meer hebt met allerlei soorten gereedschappen of moeilijke installatieprocedures. Kortom, het kan maar allemaal zo makkelijk zijn.

Bovendien is het mogelijk om de stalen draagstangen van deze set in de breedte te verstellen waardoor ze op een ruim assortiment verschillende dakrelingen te monteren zijn. Ze garanderen hierbij een maximaal laadvermogen van 100 kg en bieden ook nog eens 5 jaar garantie.

De dakdragers van Mont Blanc zijn voorzien van nauwkeurige sloten en werden afgewerkt met het TüV keurmerk waardoor ze als veilig en goedgekeurd worden beschouwd. Jammer genoeg zijn er nog geen reacties geplaatst bij dit product waardoor het voor ons moeilijk is om verder advies te geven in verband met de gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Beveiliging: deze unieke dakdragerset is voorzien van stevige sloten die stuk voor stuk bijdragen aan de veiligheid.

Laadvermogen: eenmaal correct op de dakrailing geïnstalleerd, kunnen ze makkelijk een maximaal laadvermogen van maar liefst 100 kg garanderen.

Materiaal: de dakdragerset is voornamelijk uit stevig staal vervaardigd.

Verstelbaar: het feit dat je de draagstangen in de breedte kunt verstellen, maakt het mogelijk om dit type set op verschillende dakrelingen te monteren.

 

Nadelen:

Enkel Audi: mocht je interesse hebben om deze dakdragerset mee naar huis te nemen, dan is het wel handig om weten dat hij enkel op bepaalde Audi wagens kan worden geïnstalleerd. Daartoe behoren voornamelijk de Audi A4 en Audi A6 modellen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Atera Signo RTD 048422 stalen dakdrager

 

We kunnen het rijtje vervolgens afsluiten met de Atera Signo RTD 048422 dakdragerset die, net zoals de vorige trouwens, geheel uit staal blijkt vervaardigd te zijn. Deze set is overigens bedoeld om te monteren op voertuigen die beschikken over een geïntegreerde/ dichte dakrailing zoals bijvoorbeelde bepaalde Audi, BMW en Fiat Panda modellen.

De set bestaat uit 2 stevige draagstangen die, elk afzonderlijk, een maximale lengte kennen van 122 cm en daarbij een laadvermogen garanderen van maar liefst 100 kg. Bij levering zul je gelijk vaststellen dat de verpakking eveneens een montagesleutel telt alsook 2 anti-diefstal sleutels en een stevige opbergtas.

Opnieuw moeten wij jammer genoeg vaststellen dat er nog geen reacties werden geplaatst door klanten. We vermoeden dat het hier om een vrij recent type dakdragers gaat of dat zijn hoge prijskaartje misschien sommige klanten afschrikt.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de 2 voorgemonteerde draagstangen worden geleverd inclusief een montagesleutel, 2 anti-diefstal sleutels en een bijbehorende stevige opbergtas.

Laadvermogen: eenmaal correct geïnstalleerd, kunnen zijn probleemloos een laadvermogen garanderen van maximaal 100 kg.

Lengte: elke afzonderlijke draagstang wordt gekenmerkt door een maximale lengte van 122 cm.

 

Nadelen:

Gesloten dakrailing: houd er rekening mee dat deze set enkel en alleen te gebruiken is op wagens met een gesloten dakrailing.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Dakdragers Koopgids

 

Wat is een dakdrager en waarvoor wordt hij zoal gebruikt? Bestaan er verschillende types, formaten materialen en op welke manier wordt daardoor het uiteindelijke prijskaartje beïnvloed? In de onderstaande koopgids zoeken wij het graag even voor jou uit. Neem even de tijd om de gids rustig door te nemen alvorens de verschillende dakdragers met elkaar te vergelijken. Wees daarbij eveneens aandachtig voor promoties en leuke aanbiedingen en laat eventuele aanbevelingen van experts en/ of andere gebruikers alvast niets links liggen. Veel succes!

Wat is het nut van een degelijke dakdrager

Overweeg je de aankoop van een dakdrager maar ben je nog niet helemaal overtuigd of je het nu wel of niet moet doen, dan kan deze koopgids vast en zeker helpen om meer duidelijkheid te scheppen. 

Een dakdrager is namelijk een handig instrument dat je op het dak van je wagen dient te plaatsen zodanig dat er een dakkoffer bovenop kan worden geplaatst. Dit betekent dus dat je met behulp van een dakdrager een dakkoffer bovenop je auto kunt installeren, wat altijd handig is indien je regelmatig met het hele gezin op autovakantie vertrekt. Hij biedt net een beetje meer opbergmogelijkheden aan wat een meerwaarde is indien de kofferbak van je wagen al helemaal zit volgestouwd.

Toch willen we er even op wijzen dat het niet de bedoeling is om de eerste de beste dakdrager aan te kopen. Zo dien je rekening te houden met het type en de mogelijkheden van je wagen alsook het type dakdrager, zijn draagvermogen en bijkomende opties. Kortom, een heleboel vragen en bijgevolg ook heel wat knopen die je gaandeweg zult moeten doorhakken.

 

Met welk budget dien je rekening te houden?

Alvorens we bepaalde factoren wat verder zullen uitdiepen, willen we ons nog even kort richten op het mogelijke prijskaartje. Zo hoeft een degelijke dakdrager alvast geen stukken van mensen te kosten om duurzaam én kwalitatief te zijn. Echter kan de prijs wel beïnvloed worden door bepaalde elementen zoals het type, het draagvermogen en eventuele extra kenmerken.

Zo kan het prijskaartje variëren van enkele tientjes tot maar liefst 1000 euro of meer. Uiteraard gaat het in het meeste goedkope geval om een basis dakdrager met beperkte mogelijkheden terwijl je bij het duurste budget kunt genieten van een dakdrager waarop niet alleen een stevige dakkoffer kan worden geplaatst maar eventueel ook een inklapbaar tafeltje. Bedenk daarom op voorhand waar je naar op zoek bent en welk budget je bereid bent om uiteindelijk te spenderen.

 

Het type dakdrager in verhouding tot de materialen, het formaat en de wagen

Een standaard dakdrager bestaat in de basis uit maar liefst twee belangrijke hoofdcomponenten gaande van de voetenset tot de duurzame stevige draagstangen. Aangezien er eveneens heel wat verschillende types wagens in omloop zijn, zal en mag het niet verwonderen dat er diverse soorten dakdragers bestaan die in de basis misschien niet zoveel zullen verschillen maar wel degelijk in de afwerking. 

Om er vervolgens de voor jou best mogelijke dakdrager uit te kiezen, is het dus aangewezen om rekening te houden met het type wagen en de mogelijkheden die deze biedt. Zo zullen een camionette of caravan misschien net iets meer draagvermogen kunnen genereren dan een standaard personenwagen en bijgevolg een grotere dakdrager kunnen gebruiken.

Wees eveneens aandachtig voor de gebruikte materiaalsoorten. In de meeste gevallen worden dakdragers vervaardigd uit duurzaam staal of kwalitatief aluminium. Als je de keuze hebt, dan raden wij jou aan om te opteren voor aluminium vanwege het lichte gewicht en de positieve materiaaleigenschappen. In tegenstelling tot staal is aluminium wél degelijk bestand tegen de verschillende weersomstandigheden. Geen paniek dus indien het plotseling begint te regenen.

Draagvermogen en eventuele bijkomende kenmerken

Iedere dakdrager groot of klein, zal uiteraard ook gekenmerkt worden door een bepaald draagvermogen. Het draagvermogen duidt op het maximaal belastbare gewicht en is afhankelijk van het type, het formaat en de gebruikte materialen. Zo zal een dakdrager met een ruim draagvermogen de mogelijkheid aanbieden om een grotere dakkoffer mee te nemen zodanig dat je veel meer opbergruimte geniet. 

Bedenk natuurlijk wel dat het draagvermogen niet alleen afhankelijk zal zijn van de dakdragers maar ook van je wagen. Zo mag een bepaald type dakdragers wel een ruime draagkracht genereren, je bent er uiteindelijk niets mee als je wagen dit gewicht niet kan dragen. Afhankelijk van het type wagen, kan de maximale belading heel sterk variëren van slechts 50 tot 100 kg of zelfs meer.

Tot slot is het altijd wel handig indien de dakdrager gekenmerkt wordt door bepaalde, eventuele extra, optiemogelijkheden. Zo is het een meerwaarde indien de dakdragers zijn uitgerust met een soort van diefstalbeveiliging en een handig kliksysteem om de installatie eenvoudiger te laten verlopen.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Waar kun je dakdragers kopen?

Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om een kwalitatieve en functionele set dakdragers aan te kopen. Zo zijn er in de eerste plaats de zogenaamde fysieke winkels waar je persoonlijk naartoe kunt gaan om het product aan te kopen. Op het gebied van dakdragers lijkt de GAMMA-bouwmarkt alvast een welkome aanbeveling te zijn.

Echter zijn er vandaag de dag ook steeds meer winkels en bedrijven te spotten die hun producten online aanbieden. Op die manier bestaat dus eveneens de mogelijkheid om de dakdragers online te bestellen en bij jou thuis persoonlijk te laten leveren. Zo bieden sites als bol.com, Marktplaats.nl en Dakdragerwinkel.nl alvast een ruim assortiment aan verschillende dakdragers aan.

Q2: Hoe ver moet je de dakdragers uit elkaar plaatsen?

Heb je besloten om een set degelijke dakdragers in huis te halen, dan dien je vervolgens rekening te houden met bepaalde voorwaarden om de set zo nauwkeurig mogelijk op het dak van de wagen te installeren. Eén van de belangrijkste factoren heeft vooral te maken met de afstand tussen de draagstangen.

Ongeacht het type dakdragers die je besluit aan te kopen, zul je rekening moeten houden met een minimale afstand van maar liefst 70 cm. Wat betreft de maximale afstand heb je iets meer mogelijkheden en moet je ongeveer een 95 cm proberen incalculeren. Rekening houdend met deze afstanden, mag geen enkel probleem vormen om de dakdragers op een correcte manier te gebruiken.

 

Q3: Wat zijn dakdragers, hoe werken ze en waarom worden ze gebruikt?

Een dakdrager is een bijzonder praktisch instrument dat speciaal ontworpen is om hem bovenop het dak van je wagen te monteren. Een standaard dakdrager bestaat uit 2 belangrijke onderdelen waaronder een voetenset en 2 bijbehorende draagstangen. Met behulp van het meegeleverde montagemateriaal en de bijbehorende instructies kun je hem makkelijk op het dak van het voertuig installeren. 

Op die manier wordt het mogelijk om een stevige dakkoffer bovenop de dakdragers te installeren waardoor de uiteindelijke opbergruimte aanzienlijk toeneemt. Dit kan bijzonder handig zijn indien je regelmatig met het voltallige gezin gaat kamperen en/ of met de auto op vakantie vertrekt. Je hoeft dan alvast niet meer te panikeren zodra je merkt dat de kofferbak van de wagen al helemaal zit volgestouwd.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES