Laatste update: 01.12.20

 

Beste motorhelmen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Beon Design Scooterhelm kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor design en veiligheid. De helm is overigens EC gekeurd wat betekent dat hij veilig bevonden is om de baan mee op te gaan. Ben je eerder op zoek naar een motorhelm in een feller kleurtje of retro-achtig design? Dan kan de Vinz Stelvio motorhelm misschien wel wat voor jou zijn. Bovendien heb je de mogelijkheid om te kiezen uit een hele reeks kleuren en design, wat hem nog net iets persoonlijker kan maken. In de tabel hieronder voegen we nog graag een derde topproduct toe, evenzeer voorzien van de voor- en nadelen en de uiteindelijke conclusie.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Motorhelmen Koopgids

 

Zodra je de baan opgaat met je scooter of motor, is het dragen van een motorhelm verplicht. Echter, kies je het model helemaal zelf. Zo zul je zien dat het aanbod vandaag de dag bijzonder uitgebreid is en dat er helmen in diverse formaten, materialen en designs bestaan. Bedenk waar jij naar op zoek bent alvorens je de verschillende motorhelmen met elkaar gaat vergelijken. Het is een aanbeveling om op voorhand even door deze koopgids te gaan en zo weet je meteen welk prijskaartje je kunt verwachten. Aanbiedingen en leuke promoties zijn dan ook altijd mooi meegenomen.

Het nut van een degelijke motorhelm

Het verkeersreglement verplicht het dragen van een kwalitatieve motorhelm zodra je met je motor of bromfiets de baan op gaat. Bovendien moet de helm ook nog eens voldoen aan bepaalde normen en veiligheidsvoorwaarden die worden aangeduid door middel van een code. Zo kan de valhelm voorzien zijn van het bekende EC keurmerk, en dan ben je er zeker van dat hij getest en goedgekeurd werd.

Het hoeft niet vermeld te worden dat het dragen van een helm vooral ter bescherming dient van de bestuurder. Stel dat je toch een ongeluk meemaakt en (ongelukkig) ten val komt, dan kan je hoofd beschermd worden met behulp van een dergelijke motorhelm. Zonder helm zouden de trauma’s veel ernstiger kunnen zijn en het hele verhaal misschien nog slecht aflopen.

Toch willen wij jou aanraden om niet zomaar in het wilde weg een motorhelm aan te kopen. Neem de tijd om de verschillende mogelijke helmen te passen, rekening te houden met het formaat en de pasvorm, het draagcomfort en eventueel het design.

 

Design en budget

Motorhelmen moeten in de eerste plaats veilig en kwalitatief zijn. Echter zijn er ook steeds meer bestuurders die belang hechten aan het design. Zo kun je kiezen voor een neutrale stoere motorhelm die is afgewerkt in een matte of glanzende zwarte kleur. Of je kiest voor een motorhelm in een feller kleurtje en/ of met print. Daarnaast bestaan er ook heel wat valhelmen die gemaakt zijn in een bepaalde sfeer zoals retro en vintage-achtige designs.

Het spreekt dan ook voor zich dat het design vast en zeker een invloed zal hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Daarnaast zullen ook het type helm, de gebruikte materialen en de uitrusting de prijs in meer of mindere mate beïnvloeden. Algemeen kunnen we stellen dat de prijs varieert van ongeveer 50 euro tot maximaal 1000 euro of misschien nog ietsje meer.

Met een prijskaartje tussen 50 en 150 euro maximaal, zul je vooral kunnen kiezen uit de zogenaamde jet- en integraalhelmen die voorzien zijn van een eenvoudig design. Mag het toch net dat tikkeltje meer zijn en kies je voor helmen vervaardigd uit een combinatie van thermoplastisch en duroplastisch materiaal dan betaal je al gauw tussen de 150 en 300 euro. Dergelijk type helm aangevuld met een trendy design inclusief een luxueuze uitvoering lopen al snel op tot 500 euro. En de werkelijk topmodellen, zoals de gesloten integraalhelmen die uit koolstofvezel zijn gemaakt, worden gekenmerkt door een prijskaartje van 1000 euro.

 

Het type motorhelm in combinatie met de doelgroep en het geslacht

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 4 verschillende soorten helmen. Zo heb je eerst en vooral de gesloten integraalhelm. Dit is de zogenaamde traditionele klassieke motorhelm die over een gesloten kinstuk beschikt en waarbij je hoofd dus werkelijk volledig beschermd wordt. Dergelijke helmen filteren het geluid van de wind en andere omgevingsgeluiden ook aanzienlijk.

Daarnaast kun je ook opteren voor de crosshelm die, net zoals de gesloten integraalhelm, ook voorzien is van een vast kinstuk. Echter zul je bij de crosshelm geen vizier kunnen spotten waardoor je zelf nog op zoek moet naar een bijbehorende bril om je ogen te beschermen. De crosshelm zorgt dan weer voor een uitstekende ventilatie maar zal geluiden zoals die van de wind niet meteen kunnen wegfilteren.

Vergelijkbaar met de integraalhelm, bestaat de zogenaamde systeemhelm. Het enige verschil tussen beide modellen is dat je bij de systeemhelm het kinstuk makkelijk en snel naar omhoog kunt klappen. Enkel en alleen wanneer de systeemhelm volledig wordt gesloten, zal hij 100% bescherming bieden. En tot slot is er nog de zogenaamde jethelm die vooral bekend staat onder de scooterrijders. Dergelijke helmen zorgen ervoor dat je gezicht vrij blijft waardoor je dus net iets minder bescherming geniet op het moment dat je valt.

Welke helm je kiest, is uiteindelijk een persoonlijke keuze. Probeer echter wel rekening te houden met het doel van de helm en of je van plan bent om deze regelmatig of sporadisch te gebruiken. De meeste helmen zijn overigens te verkrijgen in diverse formaten en pasvormen en vaak zowel geschikt voor mannen als vrouwen.

De gebruikte materialen en het formaat

De buitenschaal van een degelijke motorhelm wordt in de meeste gevallen vervaardigd uit thermoplastisch of duroplastisch materiaal. Duroplastische materialen zijn voor het grootste gedeelte gemaakt uit verlijmde koolstof- of aramidevezels waardoor ze lichter aanvoelen, comfortabeler zijn en het geheel ook duurder maken. In sommige gevallen kunnen beide materiaalsoorten worden gecombineerd waardoor het prijskaartje van de helm natuurlijk nog meer de hoogte in schiet.

De binnenschaal van de helm is in de meeste gevallen vervaardigd uit duurzaam polystyreenschuim. In heel wat recente motorhelmen zul je bovendien zien dat de binnenschaal uit diverse verstelbare delen bestaat waardoor je de helm nog net iets meer kunt aanpassen aan de omtrek en vorm van je hoofd. Dit draagt niet alleen bij aan het draagcomfort, maar ook aan de veiligheid en ventilatie.

Algemeen kun je stellen dat de meeste motorhelmen in diverse formaten voorkomen. Dit kan worden aangeduid met getallen of met letters variërend van XXS tot XXXL. In sommige gevallen gaat het over een zogenaamde one size motorhelm.

 

Het vizier, sluiting en andere optiemogelijkheden

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de uitrusting van de motorhelm. Zo zul je zien dat de meeste exemplaren voorzien zijn van een vizier. Kies bij voorkeur voor een opklapbaar helder vizier dat ook nog eens krasbestendig is. Echter bestaan er ook licht getinte of zelfs donker gekleurde vizieren. Qua sluiting heb je dan weer de mogelijkheid tussen een dubbele D sluiting, een snelsluiting en een microlock sluiting waarvan de laatste de meest voorkomende en veiligste optie blijkt.

Tot slot is het altijd handig indien je de oorpads en binnenstukken er kunt uitnemen en kunt wassen. Op die manier blijft de helm steeds proper en hygiënisch.

 

5 beste motorhelmen (Reviews) van 2020

 

De beste motorhelm is misschien niet altijd het duurste exemplaar uit de lijst. Zo zijn er ook heel wat goedkope helmen en aanbiedingen die de moeite waard zijn. Toch is de kwaliteit en veiligheid net iets belangrijker dan het prijskaartje. Bedenk of je kiest voor een motorhelm systeemhelm, een integraalhelm of toch meer belang hecht aan het design en bijgevolg opteert voor een retro motorhelm. De 5 topproducten hieronder alsook het advies van klanten vermeld in de online reviews, kunnen jou misschien verder op weg helpen.

 

1. Beon Design Scooterhelm Motorhelm Luxe Mat

 

Net zoals de motorhelmen van Shark, winnen ook de Beon helmen steeds meer aan populariteit. Deze helm wordt gekenmerkt door een hoofdomtrek van 57 – 58 cm wat overeenkomt met een standaard pasvorm maat M. Echter is hij te bestellen in diverse formaten van S tot en met XL. Qua kleur kun je kiezen tussen glanzend of mat zwart, glans wit en mat titanium.

Het strakke design van deze motorhelm wordt overigens aangevuld met een luxe binnenwerk inclusief luxe afwerkingsrand. Dit draagt bij aan het uiteindelijke draagcomfort wat een voordeel is als je vaak met de motor of scooter de baan op moet. Verder is hij vervaardigd uit kwalitatief ABS materiaal en blijkt hij eveneens voorzien van een licht getint vizier alsook een microlock sluiting.

Doordat het een unisex model betreft, blijkt het niet alleen een motorhelm voor dames maar ook voor heren. Kortom, een echte aanrader indien je op zoek moet naar een nieuwe motorhelm. Bovendien blijken ook alle kopers die tot op heden hebben gereageerd, overtuigd van de kwaliteit, de duurzaamheid en het unieke design. Ondanks het feit dat hij dus niet van het laagste prijskaartje is voorzien, behoort hij echter wel tot de populairste helmen uit deze lijst.

 

Voordelen:

Hoofdomtrek: de helm biedt een maximale hoofdomtrek van ongeveer 57 à 58 cm wat min of meer overeenkomt met een helm maatje M. Echter bestaat de mogelijkheid om deze helm in tal van andere formaten te bestellen.

Materiaal: het grootste gedeelte van de helm blijkt voornamelijk uit ABS materiaal te zijn gemaakt wat overigens licht en comfortabel aanvoelt.

Draagcomfort: het draagcomfort wordt aanzienlijk verbeterd door de combinatie van het luxe binnenwerk en de luxe afwerkingsrand. Daarnaast geniet je een microlock sluiting alsook een helder getint vizier.

Unisex: deze unisex motorhelm kan zowel door mannen als vrouwen worden gedragen.

 

Nadelen:

Prijzig: het is mogelijk dat sommige klanten zullen twijfelen omwille van het iets hogere prijskaartje.

Koop bij bol.com (€77.5)

 

 

 

 

2. Vinz Stelvio Extra Small Unisex Jethelm Motor Scooter ABS

 

Ben je op zoek naar een helm die net iets goedkoper lijkt, dan kan dit exemplaar van Vinz uit de bekende Vinz Stelvio serie misschien wel wat voor jou zijn. Deze unisex jethelm kan bovendien zowel op de scooter als motor worden gebruikt en is te bekomen in maar liefst 12 verschillende kleuren en design. Dat is een echte meevaller indien je de oranje kleur van dit model net iets te opvallend vindt.

De helm, waarvan de buitenschaal uit 100% degelijk ABS werd vervaardigd, wordt gekenmerkt door een XS pasvorm maar is ook te verkrijgen in een maatje S, M, L en XL. Echter wordt er wel aangeraden om steeds 1 maatje groter dan je persoonlijke maat aan te kopen aangezien de helm klein uitvalt. De helm wordt verder aangevuld met een helder vizier dat krasbestendig is, uitneembare en wasbare oorpads en een betrouwbare snelsluiting. Om hem na gebruik veilig te kunnen opbergen wordt tevens ook een beschermhoes meegeleverd.

Wanneer we de online reviews bekijken dan zien we een mooie score van 4,5 sterren verschijnen. Klanten blijken dus hartstikke overtuigd te zijn van deze unieke motorhelm en raden hem anderen ook aan.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: op het eerste zicht lijkt de helm voorzien te zijn van een betaalbaar prijskaartje.

Ontwerp: de helm is een unisex exemplaar en kan dus door dames en heren worden gedragen. Bovendien is hij geschikt voor de scooter én motor en kun je hem in 12 unieke designs bestellen.

Materiaal: het grootste gedeelte van de helm is voornamelijk uit ABS materiaal gemaakt. Dit voelt licht en comfortabel aan.

Gebruiksvriendelijk: je zult zien dat je over een helder en krasbestendig vizier beschikt alsook comfortabele oorpads die je er kunt uithalen en wassen. Verder is er ook een praktische snelsluiting aanwezig en wordt het geheel geleverd in een stevige beschermhoes.

 

Nadelen:

Te klein: enkele kopers raden echter wel aan om de helm steeds in een maatje groter aan te kopen.

Koop bij bol.com (€62.95)

 

 

 

 

3. Westt Torque Systeemhelm Motorhelm Maat M ABS Unisex

 

Met de Westt Torque motorhelm kies je voor een kwalitatief en designvol product waarbij niet alleen veiligheid maar ook comfort hoog in het vaandel worden gedragen. Zo is de buitenschaal van de helm voornamelijk uit lichtgewicht ABS materiaal vervaardigd dat best wel tegen een stootje kan. Hij wordt overigens aangevuld met een versterkte kinband, een transparant afneembaar en krasbestendig vizier gemaakt uit polycarbonaat én een opklapbare zonneklep.

Verder is het mogelijk om de helm makkelijk vast- en weer los te klikken, zelfs met je handschoenen aan dankzij het quick-release micrometrische gesp systeem. De ademende padding aan de binnenkant kun je er zelfs uithalen en gewoon in de wasmachine wassen. Op die manier blijft de padding proper en hygiënisch.

Tot slot wordt de helm gekenmerkt door een maximaal formaat van 35 x 26 x 26 cm in combinatie met een gewicht van 1650 gram waardoor hij overeenkomt met een pasvorm maatje M. Echter kun je hem in de pasvormen S tot XL bekomen. We zien dat klanten duidelijk tevreden zijn alhoewel de helm volgens één koper net niet kwalitatief genoeg is.

 

Voordelen:

Materiaal: voor de buitenschaal van de helm heeft men gekozen om te werken met ABS materiaal terwijl het vizier uit polycarbonaat is gemaakt.

Gebruiksgemak: de helm is voorzien van een opklapbare zonneklep alsook een krasbestendig vizier dat je eventueel kunt verwijderen én een versterkte kinband.

Onderhoud: de ademende padding die zich aan de binnenkant van de helm bevindt, kun je eenvoudig verwijderen en vervolgens in de wasmachine wassen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: slechts één koper is van mening dat de kwaliteit van de helm toch wel iets beter had gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. HJC C70 integraalhelm Motorhelm Maat S Unisex

 

Met deze motorhelm van HJC kies je niet meteen voor het model met de laagste prijs. Toch durven we, op basis van de vele positieve reacties van klanten, vermoeden dat hij mogelijks wel afkomstig is van het beste merk. Bovendien is deze motorhelm, dankzij z’n ingebouwde brilkanaal uitermate geschikt voor brildragers.

De HJC C70 motorhelm is de opvolger van de bekende IS-17 helm en blijkt voornamelijk uit duurzaam polycarbonaat vervaardigd. Hij is voorzien van uitneembare hoofd- én wangkussens die je overigens zonder problemen in de wasmachine kunt stoppen. Dit wordt aangevuld met een verschillende ventilatiemogelijkheden ter hoogte van de kin en het hoofd, een ademdeflector, een windafwijzer én een ingebouwde getinte zonneklep. Je kunt hem met behulp van de ratelsluiting makkelijk en zonder problemen vast klikken.

Deze helm is voornamelijk bedoeld voor de volwassen motorrijder en dit zowel dames als heren. Dit exemplaar wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door een kleiner maatje S maar je kunt hem daarnaast nog in heel wat andere pasvormen aankopen. We stellen vast dat klanten duidelijk tevreden zijn en de motorhelm met de maximumscore van 5 sterren belonen.

 

Voordelen:

Brildragers: in tegenstelling tot sommige andere motorhelmen, is dit exemplaar voorzien van een geïntegreerd brilkanaal waardoor hij ook door brildragers kan worden gebruikt.

Materiaal: men heeft vooral gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van polycarbonaat.

Comfort: de helm is verzekerd van diverse ventilatiemogelijkheden, een windafwijzeer, een ingebouwde getinte zonneklep, een ratelsluiting én een ademdeflector. Verder kun je de hoofd- én wangkussens verwijderen en door de wasmachine laten reinigen.

 

Nadelen:

Prijzig: indien je van plan bent om deze motorhelm aan te kopen dan zul je echter wel een hoger budget moeten voorzien.

Koop bij bol.com (€130.95)

 

 

 

 

5. Redbike RB-480 chopper pothelm mat + zonneklep maat S

 

We kunnen het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze Chopper motorhelm die jou wordt aangeboden door het bekende merk Redbike. De helm wordt gekenmerkt door een hoofdomtrek van 55 tot 56 cm wat ongeveer overeenkomt met een standaard pasvorm maatje S. Echter blijkt de helm ook in grotere maten te bekomen, wat altijd een pluspunt is. Hij is oorspronkelijk ontwikkeld voor mannen maar kan ook perfect door vrouwen worden gedragen. Dankzij de dunne buitenschaal kan overigens een perfecte pasvorm worden gegarandeerd.

Aan de buitenkant is de helm voornamelijk vervaardigd uit glasfiber terwijl men aan de binnenkant gekozen heeft voor foam. Foam biedt een goede ondersteuning en voelt daarnaast comfortabel aan. Verder blijkt de helm voorzien te zijn van een microlock sluiting, een afneembare zonneklep en blijkt hij waterbestendig te zijn.

In tegenstelling tot de vorige 4 producten uit ons lijstje, blijkt deze helm jammer genoeg niet voorzien van een EC keuring. Dat betekent dus dat de helm in principe niet op de openbare weg mag gebruikt worden tenzij op eigen risico. Ook het gebrek aan een degelijk vizier kan door sommige klanten als een minpuntje worden omschreven. We vermoeden dat deze elementen mogelijks ook een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online reacties.

 

Voordelen:

Formaat: met een hoofdomtrek van 55 tot maximaal 56 cm, biedt deze helm een pasvorm die overeenkomt met een maatje S. Echter kun je hem ook in andere maten bestellen.

Materiaal: de helm is voorzien van een dunne buitenschaal uit glasfiber die een uitstekende pasvorm garandeert. De binnenkant bestaat dan weer uit duurzaam foam.

Handig in gebruik: verder zul je zien dat de motorhelm waterbestendig blijkt en voorzien is van enkele praktische en veilige overwegingen. Denk bijvoorbeeld maar aan een microlock sluiting alsook een afneembare zonneklep.

 

Nadelen:

Geen EC keuring: besef wel dat de helm niet EC gekeurd werd en dus eigenlijk niet geschikt is om de baan mee op te gaan, tenzij op eigen risico!

Koop bij bol.com (€81.7)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe lang gaat een motorhelm mee?

Jammer genoeg kunnen we geen eenduidig antwoord bieden op deze vraag aangezien dit afhankelijk blijkt van verschillende factoren. Zo zal het gebruik alsook de materialen en het type helm een grote invloed hebben op de uiteindelijke duurzaamheid. Een helm die dagelijks gebruikt wordt zal uiteraard meer te verduren krijgen dan een motorhelm die zo nu en dan eens een keertje wordt gedragen.

Algemeen kunnen we echter wel stellen dat het in alle gevallen aangeraden wordt om een motorhelm elke 7 jaar te vernieuwen. Voor alle duidelijkheid: dat is een standaard termijn. Ben je dagelijks met je motor of scooter op de baan en gebruik je de helm dus behoorlijk intensief, dan wordt aangeraden om geen 7 jaar te wachten.

 

Q2: Hoe moet je een motorhelm schoonmaken?

Je kunt de duurzaamheid van de motorhelm een handje meehelpen door hem zo goed mogelijk te onderhouden. Zo is het belangrijk om zowel de binnen- als buitenkant van de helm regelmatig aan een grondige schoonmaakbeurt te onderwerpen. Beschik je over een helm waar je de padding en oorpads kunt verwijderen? Dan kun je deze alvast eenvoudig door de wasmachine laten reinigen. De rest van de binnenkant kun je vervolgens schoonmaken met behulp van lauw water aangelengd met een beetje shampoo.

Ook de buitenkant van de helm kun je makkelijk even met een vochtige doek schoonmaken en vervolgens volledig droog wrijven. Zorg ervoor dat er aan de buitenkant geen natte plekken meer overblijven aangezien er op die manier vlekken op de helm kunnen ontstaan.

Q3: Uit welk materiaal bestaat een motorhelm en hoe is deze gemaakt?

Een motorhelm kan wel degelijk uit een combinatie van verschillende materialen bestaan. Zo zal voor de buitenschaal in de meeste gevallen een beroep gedaan worden op thermoplastische en/ of duroplastische materialen. Bij duroplastische materialen moet je denken aan een combinatie van verlijmde koolstof- of aramidevezels die heel licht aanvoelen en een optimaal draagcomfort garanderen. Echter zijn deze ook duurder in de aankoop.

De binnenkant van de helm bestaat voornamelijk uit duurzaam polystyreenschuim, al dan niet in verschillende verstelbare delen. Het geheel van de motorhelm kan aangevuld worden met een vast of los kinstuk, een vizier en eventueel opklapbare zonneklep. Zorg ervoor dat het vizier steeds krasbestendig is en bij voorkeur bestand tegen verdamping. In het laatste geval moet je op zoek naar een motorhelm met een pinlock vizier.

 

Q4: Wat is een motorhelm met pinlock?

We hebben het al min of meer vermeld in het antwoord bij de vorige vraag maar er bestaan wel degelijk motorhelmen die voorzien zijn van een vizier met pinlock. In dergelijke gevallen is het vizier uitgerust met een speciale lens die dankzij de siliconen rand in staat is om verdamping tegen te gaan. Met andere woorden, dankzij het pinlock vizier hoef je helemaal geen last meer te hebben van een beslagen vizier. Dit draagt niet alleen bij aan de rijervaring maar ook aan de veiligheid.

 

 

Laatste update: 01.12.20

 

Beste motorbanden – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je in het bezit van een standaard scooter dan zou je vast en zeker voor de Oplos Scooters Buitenband kunnen opteren. Hij wordt gekenmerkt door een specifieke 110/70-11 codering. Echter blijkt ook de Sunleif Rasmussen Buitenband een goede optie te zijn voor zowel scooters als motors. Het betreft hier bovendien een buitenband die gecodeerd wordt volgens een 110/70-12 markering. Aan jou de keuze om te bedenken welke optie de beste lijkt. Echter, in de tabel hieronder maken we ook melding van een derde topproduct. Neem zeker even een kijkje naar de verschillende voordelen en nadelen alvorens je een uiteindelijke beslissing maakt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Motorbanden Koopgids

 

Het hoeft geen twijfel dat kwalitatieve motorbanden een echte must zijn zodra je de baan op moet. Wanneer je de verschillende mogelijkheden met elkaar gaat vergelijken, is het een aanbeveling om ook even stil te staan bij de constructie, het formaat, de profieldiepte en de bandenspanning. Op die manier weet je zeker dat je met de perfecte autobanden huiswaarts keert. In onze koopgids hieronder proberen we een antwoord te bieden op deze en tal van andere prangende vragen. Bekijk het even alvorens je op onderzoek trekt.

De belangrijkste onderdelen van de motorband en de constructie

We kunnen het niet genoeg benadrukken maar het is van levensbelang om met de juiste motorbanden de baan op te gaan. Ze dragen niet alleen bij aan de grip en stabiliteit maar bijgevolg ook aan de veiligheid in het verkeer. Wanneer je dus op zoek moet naar (nieuwe) motorbanden, dan is het handig om op de hoogte te zijn van de verschillende onderdelen en de constructie van de band.

Het spreekt voor zich dat elk onderdeel met de grootste nauwkeurigheid ontworpen en getest wordt. Zo is het karkas bedoeld om de motorband de juiste vorm te geven en eventuele oneffenheden makkelijk te kunnen opvangen. Voor het karkas wordt dan ook vaak gekozen voor bestendig textiel. Het loopvlak van de band is dan weer verantwoordelijk voor de afvoer van vuil, water en zanddeeltjes maar draagt ook bij aan de tractie van de motor. Echter blijft de zijwand het zwaarste onderdeel van de motorband te zijn. Dergelijk onderdeel is dan ook 100% bestendig tegen eventuele vervormingen.

Wanneer we het dan over de constructie van de motorband moeten hebben, dan kunnen we een onderscheid maken tussen 3 groepen. Zo heb je de diagonaalband, de diagonaalband met gordel en de radiaalband. De meest eenvoudige motorband betreft de diagonaalband die gekenmerkt wordt door een vrij eenvoudige constructie. De diagonaalband blijkt bijzonder goed bestand te zijn tegen diverse externe factoren en is dan ook geschikt als offroad motorband waarbij je probleemloos 240 km/u kunt halen op een veilige manier.

De constructie van de diagonaalband met gordel is dan weer iets omslachtiger vanwege de extra versteviging. Die moet ervoor zorgen dat de vervormingen aan de band zich tot een minimum beperken. Tot slot is er dan nog de zogenaamde radiaalband die gekenmerkt wordt door een extra koordlaag die zich vlak onder het loopvlak bevindt. Dergelijk type banden zijn speciaal ontworpen voor de meest zware en snelle motoren zoals een Harley Davidson en Yamaha.

 

Het verschil tussen de voor en de achterband

Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet zo maar er is wel degelijk een verschil waarneembaar tussen de voor- en achterband. Wat bij auto’s bijvoorbeeld niet het geval blijkt te zijn.

Het verschil tussen de voor- en achterband doet zich voornamelijk voor op het gebied van de constructie. Zo zul je kunnen vaststellen dat het loopvlak op de voorste motorband op een volledig andere manier werd gelijmd ten opzichte van de achterband. De manier van lijmen heeft dan ook een bepaalde invloed op de uitwerking en bijgevolg rijveiligheid.

Verder kan er ook een verschil optreden op het gebied van de gebruikte compounds. Bij de achterband wordt vaak gekozen om gebruik te maken van een specifieke compound die uit 2 delen bestaat. Dit heeft te maken met de invloed van slijtage en remmen op de achterband.

 

Het formaat van de motorband

Het is onderhand wel al duidelijk dat een verkeerd gekozen band geen optie mag en kan zijn. Het is nu eenmaal levensgevaarlijk om met een verkeerde motorband de baan op te gaan. Houd daarom ook rekening met de maat van de motorband. Zo zal een scooter een kleinere maat verlangen dan een wanneer je op zoek moet naar een band om op een racemotor te plaatsen.

De maat van de band is dus voor een groot deel afhankelijk van het gebruik dat je eraan wilt geven. Elke band wordt dan ook gekenmerkt door een volledige maateenheid waarbij de breedte, de hoogte, de snelheidsindex, de bouw, de velgmaat en de draagvermogenindex worden vermeld. Op die manier kan een maateenheid er als volgt uitzien: “180/55ZR17 (73W) RL R”.

Profieldiepte en bandenspanning

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de minimale profieldiepte en natuurlijk ook de bandenspanning. Wanneer je op zoek gaat naar een kwalitatieve en bovenal veilige motorband dan moet de minimale profieldiepte maar liefst 1 mm zijn. Alles wat daaronder ligt, is allesbehalve veilig om de baan op te gaan. Een correcte profieldiepte zorgt voor een goede afvoer van het water tijdens een hevige regenbui.

Verder blijkt ook de bandenspanning niet geheel onbelangrijk te zijn. Zorg ervoor dat de bandenspanning altijd optimaal is. Een te lage bandenspanning zorgt namelijk voor een verminderde grip en bijgevolg minder veiligheid. Toch wordt het door motorrijders niet altijd opgemerkt en daarom is het belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren.

Kortom, er zijn heel wat factoren waarmee je rekening zult moeten houden. Toch is het belangrijk om te kiezen voor een kwalitatieve motorband die niet alleen jouw veiligheid maar ook die van de andere weggebruikers garandeert. Je betaalt misschien iets meer maar er is altijd een mogelijkheid om aanbiedingen en/ of promoties te spotten.

 

5 beste motorbanden (Reviews) van 2020

 

Ben je op zoek naar een motorbanden set of toch eerder specifiek naar één bepaalde motorband? Besef dat er wel degelijk verschil kan zijn tussen de zogenaamde Michelin motorbanden, de Mitas motorbanden en de Maxxis motorbanden. Wij selecteerden voor jou  5 hedendaagse toppertjes. Het advies van klanten, vermeld in de online reviews kan alvast een extra hulpmiddel betekenen. Neem rustig de tijd om deze even te bekijken en kies er vervolgens de voor jou beste motorband uit. En wie weet is het wel één van de aanbiedingen.

 

1. Oplos Scooters Buitenband 110/70-11 Pirelli Angel Scooter

 

Indien je in het bezit bent van een kwalitatieve scooter en je op zoek moet naar nieuwe banden, dan zou je dit product van Oplos Scooters alvast even van naderbij kunnen bekijken. Uiteraard is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste motorbanden aan te kopen, aangezien ze ook overeen moeten komen met het type banden dat op jouw scooter wordt gebruikt.

De band wordt gekenmerkt door een 110/70-11 Pirelli codering wat overeenkomt met een bandbreedte van maar liefst 110 mm. Deze bandbreedte wordt aangevuld met een bandhoogte van ruim 70 mm en een velgmaat van maar liefst 11 inches. De banden hebben een zwarte kleur en worden jou aangeboden in een set per 2 stuks. Op die manier valt het prijskaartje uiteindelijk toch nog wel mee.

Een blik op de online reviews toont aan dat er voorlopig nog geen kopers hebben gereageerd op het product. Het is mogelijk dat het om een vrij recent type banden gaat ofwel vinden sommige klanten het prijskaartje toch nog steeds te hoog. Laat je alvast niet afschrikken en bekijk het toch maar even. En misschien behoren deze banden voor jou wel tot de populairste uit het rijtje.

 

Voordelen:

Velgmaat: de banden worden gekenmerkt door een behoorlijk standaard velgmaat van maar liefst 11 inches groot.

Bandhoogte: de hoogte van de band wordt dan weer bepaald door het tweede getal in de codering en blijkt 70 mm te zijn.

Bandbreedte: de scooterband bestaat uit een bandbreedte van wel 110 mm.

Voordeelverpakking: in tegenstelling tot sommige andere motorbanden uit dit lijstje, telt dit pakket maar liefst 2 stuks.

 

Nadelen:

Geen grote motorvoertuigen: indien je interesse mocht hebben in deze motorbanden besef dan wel dat ze speciaal ontwikkeld zijn voor scooters en dus iets te klein en dun voor grote motoren.

Prijzig: het is mogelijk dat sommige klanten het prijskaartje misschien nog net iets te duur zullen vinden.

Koop bij bol.com (€53)

 

 

 

 

2. Sunleif Rasmussen Buitenband 110/70-12 Fortune F-930

 

Of dit product tot de goedkope motorbanden kan worden gerekend, dat valt nog even af te wachten. Ze zijn alvast niet voorzien van de laagste prijs en dat zou eventueel een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van enige vorm van online reviews. Echter is het ook mogelijk dat het een vrij recent product is en dat sommige klanten nog niet de tijd gevonden hebben om een reactie te plaatsen.

Net zoals het vorige product, wordt ook dit type band jou aangeboden door het bekende merk Oplos Scooters. Daar het vorige product geschikt was om te monteren op een scooter, is dit type buitenband veeleer geschikt voor een kleine motor. Hij wordt dan ook gekenmerkt door een 110/70-12 Fortune F-930 codering.

Op die manier kun je te weten komen dat de bandbreedte maar liefst 110 mm bedraagt, de bandhoogte ruim 70 mm en de velgmaat maar liefst 12 inches. De band is bedoeld om als buitenband te monteren op een kleine tot standaard motorvoertuig.

 

Voordelen:

Bandbreedte: we hebben hier te maken met een buitenband waarvan de bandbreedte maar liefst 110 mm bedraagt.

Velgmaat: de velgmaat van deze motorband wordt geschat op ruim 12 inches groot.

Bandhoogte: je mag rekenen op een maximale bandhoogte van maar liefst 70 mm.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: indien er dan toch een klein puntje van kritiek mag worden vermeld, dan heeft dit vooral te maken met het prijskaartje.

Koop bij bol.com (€49.9)

 

 

 

 

3. Michelin Achterband 10-120-70 Vespa LX, LXV, S, Piaggio Zip-Michelin

 

Ben je bijvoorbeeld in het bezit van een Vespa LX of LXV of ben je van plan om er binnenkort eentje aan te kopen, dan is het belangrijk om ook even rekening te houden met het type motorband dat hiervoor gebruikt wordt. Indien je vroeg op laat op zoek moet naar de geschikte achterband, dan kan dit product van Michelin misschien wel iets voor jou zijn. Houd er wel rekening mee dat deze allroad motorband niet meteen tot de goedkope producten kan gerekend worden.

Deze degelijke achterband wordt gekenmerkt door een unieke codering die gekenmerkt wordt door 10-120-70. Op die manier kun je eenvoudigweg te weten komen dat je op zoek moet naar een achterband met een velgmaat van 10 inch. Dit wordt dan weer aangevuld met een bandhoogte van maar liefst 70 mm en een bandbreedte van ruim 120 mm. Houd er ook rekening mee dat op de LX Vespa en andere eerder genoemde types, de voorband licht zal verschillen van de achterband.

De band wordt gekenmerkt door een neutrale zwarte kleur en een geschikte minimale profieldiepte van maar liefst 1 mm. Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen reacties zijn geplaatst. Laat je hierdoor echter niet meteen afschrikken en neem toch de tijd om hem even te bekijken.

 

Voordelen:

Vespa: in tegenstelling tot de andere producten uit deze lijst, zul je zien dat dit type motorband speciaal ontwikkeld is voor de Vespa liefhebbers. Of je nu over een Vespa LX of LXV beschikt, maakt daarbij helemaal niets uit.

Bandbreedte: de bandbreedte van deze Vespa band wordt geschat op maar liefst 120 mm.

Bandhoogte: je geniet hierbij bovendien een maximale bandhoogte van wel 70 mm.

Velgmaat: de velgmaat is misschien iets kleiner in tegenstelling tot de vorige 2 producten en kan geschat worden op 10 inches.

 

Nadelen:

Prijzig: ook hier moeten we jammer genoeg wel melding maken van een hoger prijskaartje.

Koop bij bol.com (€49.95)

 

 

 

 

4. Sunleif Rasmussen Buitenband 130/90-10 Maxxis C6024

 

Wil je liever niet teveel geld spenderen maar tegelijk wel zeker zijn van een kwalitatieve en duurzame motorband? Dan raden wij jou aan om dit exemplaar even wat grondiger te bekijken. Opnieuw wordt de motorband jou aangeboden door het bekende, en misschien wel meteen het beste merk Oplos Scooters. Hij is dan ook, zoals je wel zult vermoeden, voornamelijk bedoeld om te gebruiken op scooters en kleine tot standaard motorvoertuigen

Het betreft hier opnieuw een buitenband met een specifieke 130/90-10 Maxxis C6024 codering. Deze codering heeft, zoals ondertussen wel duidelijk is, heel wat belangrijke informatie weer over de bandenmaat. Zo komen we te weten dat we op zoek moeten naar een band met een maximale breedte van 130 mm, een bandhoogte van 90 mm en een velgmaat van maar liefst 10 inch.

Ook hier wordt de buitenband uiteraard gekenmerkt door een zwarte kleur en blijkt hij behoorlijk eenvoudig te monteren. Uiteraard kun je altijd nog de hulp in roepen van een professionele installateur. Ondanks de vele voordelen stellen we vast dat de koper niet helemaal tevreden blijkt te zijn. Zo wordt melding gemaakt van een lelijk design en een onnauwkeurige meting.

 

Voordelen:

Velgmaat: je zult zien dat de band gekenmerkt wordt door een compacte velgmaat van amper 10 inches groot.

Handig in gebruik: verder wordt de velgmaat aangevuld met een 90 mm bandhoogte en een breedte van maar liefst 130 mm.

Budgetvriendelijk: indien je op zoek bent naar een kwalitatieve motorband die tegelijk ook betaalbaar is, dan is dit product vast en zeker een goede aanbeveling.

 

Nadelen:

Design: wanneer we de reviews bekijken dan zien we dat de koper amper te spreken is over het onaantrekkelijke design.

Koop bij bol.com (€62.86)

 

 

 

 

5. Oplos Scooters Buitenband 17-2.25 Fortune F-879

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke buitenband die jou, hoe kan het ook anders, wordt geleverd en aangeboden door Oplos Scooters. Het mag ondertussen al geen twijfel meer leiden dat het veruit één van de betere merken op het gebied van scooter en motorbanden blijkt te zijn.

Deze unieke motorband, die speciaal ontwikkeld is voor gebruik op scooters en motors, wordt gekenmerkt door een unieke codering van 17-2.25 Fortune F-879. Deze codering leert ons dat we op zoek moeten naar een velgmaat van maximaal 17 inch wat reeds behoorlijk ruim is. De F duidt dan weer op het merk waardoor we weten dat we op zoek zijn naar een buitenband type Honda. De profieldiepte bedraagt dan weer 2,25 mm.

Ook hier kunnen we jou jammer genoeg geen verder advies geven over de gebruikerservaringen aangezien er nog geen klanten hebben gereageerd. Dat kan te maken hebben met het hogere prijskaartje of het feit dat het om een recent type motorband gaat.

 

Voordelen:

Formaat: je zult zien dat de buitenband een 17-2.25 codering heeft meegekregen.

Profieldiepte: de profieldiepte van deze buitenband wordt geschat op maar liefst 2,25 mm.

Velgmaat: uit de codering kunnen we opmaken dat de velgmaat maar liefst 17 inches bedraagt en daarbij behoorlijk groot is.

 

Nadelen:

Prijzig: het zal je waarschijnlijk niet meteen verwonderen maar ook hier vermoeden we dat het prijskaartje door sommigen te duur zal bevonden worden.

Koop bij bol.com (€34.81)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe lang gaan motorbanden mee?

Het spreekt voor zich dat het niet zo eenvoudig is om deze vraag met een eenduidig en rechtlijnig antwoord te beantwoorden, aangezien de duurzaamheid afhankelijk is van verschillende factoren. Zo zul je onder andere rekening moeten houden met de kwaliteit van de motorband en het type, maar ook met het onderhoud van je voertuig, je persoonlijke rijstijl en de uiteindelijke bandenspanning.

Algemeen kunnen we stellen dat een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke motorband het toch wel ongeveer 2 à 3 jaartjes moet kunnen uithouden. Uiteraard is het altijd aanbevolen om de banden iets vroeger te vervangen zodanig dat je ten allen tijde veilig de baan op kunt gaan!