5 beste Motorhelmen Test van 2024

Laatste update: 20.04.24

 

Motorhelmen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je vaak met de motor onderweg? Dan is een kwaliteitsvolle en degelijke uitrusting niet alleen verplicht maar ook van levensbelang. Op die manier kun je je – als toch wel zwakke weggebruiker – ten volle beschermen indien er iets mocht gebeuren. Echter, de zoektocht naar een functionele en gebruiksvriendelijke motorhelm kan best wel moeizaam zijn vanwege het ruime aanbod en de verschillende prijscategorieën. Wij zetten daarom alvast enkele toppertjes op een rijtje. Zo kun je onder meer kiezen voor de ROOF Boxer V8 Full Systeemhelm; vervaardigd uit ijzersterk glasvezel. Daartegenover staat de HJC C70 Motorhelm, gemaakt van een combinatie van duurzame materialen en bijgevolg best wel bestand tegen een stootje.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste Motorhelmen (Reviews) van 2024

 

Een motorhelm moet je verplicht dragen als je met de motor gaat rijden. Deze regels zijn in het leven gebracht om jou beter te beschermen. Testen hebben aangetoond dat een motorhelm je hoofd beschermt indien je mocht vallen met je motor. Neem een kijkje naar de volgende vijf helmen die allemaal van topkwaliteit zijn. Je kunt nu zelf nog beslissen welke de beste motorhelm voor jou is.

 

1. ROOF Boxer V8 Full Systeemhelm – Motorhelm – Maat L

 

Op zoek naar een kwalitatieve én gebruiksvriendelijke motorhelm systeemhelm waarmee je veilig de baan op kunt? Dan is de Boxer V8 Full systeemhelm van het bekende merk Roof, het bekijken meer dan waard. Heel wat klanten lijken alvast overtuigd van hun aankoop getuige de vele positieve klantreviews en de mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren. De moeite waard dus om de Roof Boxer V8 eens even onder de loep te nemen.

Zo valt de Roof Boxer V8 Full Black meteen op vanwege zijn uit glasvezel vervaardigde helmschaal. Glasvezel is een vrij lichte doch bijzonder sterke materiaalsoort wat bijdraagt aan de gemiddelde levensduur van de motorhelm. Het geheel wordt verder afgewerkt met rode clipjes ter hoogte van de zijkant die vermijden dat het kinstuk plotseling open schiet. Door de rode clipjes handmatig in te drukken, kun je het kinstuk loskoppelen en vervolgens volledig naar achter klappen.

Maar dat is uiteraard nog lang niet alles want verder blijkt de helm eveneens voorzien van voldoende luchtinlaten waaronder 2 ter hoogte van het kinstuk, een makkelijk uitneembare zachte én 100% wasbare binnenvoering, de mogelijkheid tot het gebruik van speakers én een meegeleverd helder vizier dat anticondens behandeld werd. De motorhelm is tevens geschikt voor brildragers en wordt in een maat L en S aangeboden.

 

Voordelen:

Maat: de Roof Boxer V8 Full systeemhelm wordt aangeboden in een maat L en S wat overeenkomt met een hoofdomtrek van respectievelijk 60 en 56 cm.

Materiaal: de helmschaal blijkt voornamelijk uit duurzaam glasvezel te zijn vervaardigd; een lichtgewicht doch bijzonder sterke materiaalsoort.

Ventilatie: de motorhelm is voorzien van de nodige ventilatie gaande van een inlaat op de helmschaal tot maar liefst 2 ventilatieschuifjes ter hoogte van het kinstuk en een ventilatie-uitlaat in de spoiler.

Binnenvoering: de binnenvoering is niet alleen uitneembaar en wasbaar maar blijkt daarnaast ook nog eens antibacterieel te zijn.

 

Nadelen:

Prijs: hoewel alle kopers overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit, lijkt één klant toch van mening dat de helm behoorlijk prijzig is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. HJC C70 Motorhelm

 

Indien je regelmatig met de motor op de baan bent, dan is een degelijke en duurzame motorhelm geen overbodige luxe. Dit exemplaar van het bekende merk HJC is een kwalitatieve en unieke motorhelm voor de fervente motorrijder. De helm heeft een hoofdomtrek van 57 cm, weegt 2235 gram en kan door zowel heren als vrouwen worden gedragen.

De buitenschaal van de helm bestaat uit duurzaam en degelijk polycarbonaat. Verder is er ook een helder en groot vizier aanwezig. Het vizier is zodanig ontworpen dat het mogelijk is om er in de toekomst, indien je dat wilt, een anticondens lens op te bevestigen. Het zonnevizier is normaal getint en de binnenvoering van de helm bestaat uit aangenaam SuperCool materiaal.

Het is zelfs mogelijk om zowel de wangkussens als de hoofdkussens uit de helm te verwijderen en deze te wassen. De helm is ook voorzien van een handige ventilatiesysteem dat je tweevoudig kunt gaan instellen. Zelfs voor brildragers is deze motorhelm werkelijk ideaal. Jammer genoeg zijn er tot op heden nog helemaal geen beoordelingen bij deze helm geplaatst.

Het spreekt voor zich dat je zo goed mogelijk moet beschermd zijn wanneer je vaak met de motor onderweg bent. Een stevige motorjack en handschoenen alleen, zijn dan niet voldoende. Deze duurzame motorhelm van het merk HJC is misschien niet meteen voorzien van de laagste prijs maar hoort vast en zeker tot de goedkope motorhelmen.

 

Voordelen:

Helmmaat: de motorhelm beschikt over een totale hoofdomtrek van zo’n 57 cm en is ideaal voor zowel mannen als vrouwen.

Handig in gebruik: de helm is niet alleen voorzien van een handig tweevoudig ventilatiesysteem, maar beschikt ook over een getint zonnevizier. Bovendien is het vizier zodanig ontworpen dat het mogelijk is om er eventueel een anticondens lens op te plaatsen.

Verpakking: de motorhelm wordt geleverd in een stevige en handige opbergtas zodat je de helm altijd veilig kunt opbergen en bewaren.

Materiaal: de helm is vervaardigd uit bijzonder duurzame en stevige materialen zoals polycarbonaat. De motorhelm kan dus best wel tegen een stootje.

 

Nadelen:

Geen reviews: tot op heden zijn er nog helemaal geen online beoordelingen bij deze motorhelm geplaatst. Daardoor is er ook nog niets bekend over eventuele gebruikerservaringen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Vinz Fiori Jethelm met Strepen / Scooterhelm / Brommerhelm / Motorhelm

 

Net zoals de Chopper motorhelmen behoort ook dit exemplaar van Vinz – afkomstig uit de bekende Vinz Baldwin serie – tot de gebruiksvriendelijke en populaire motorhelmen. Klanten reageren alvast laaiend enthousiast op de aangeboden kwaliteit, de gebruikte materialen en het unieke design wat meteen de mooie eindscore van 4,9 sterren weet te verklaren.

De Vinz Fiori jethelm wordt gekenmerkt door een neutraal zwart design en werd afgewerkt met zwarte strepen wat hem nog net dat tikkeltje meer allure heeft. Mag het echter nog iets gewaagder dan kun je hem nog in tal van andere kleuren en designs bekomen inclusief kiezen uit meerdere formaten. 

Deze veelzijdige unisex helm blijkt voornamelijk vervaardigd uit duurzaam polycarbonaat en werd afgewerkt met een micrometic kinband snelsluiting, uitneembare en 100% wasbare oorpads, een uiterst comfortabele binnenvoering en een stevig vizier dat zonder problemen omhoog kan worden geschoven. Hij werd voorzien van de nodige ECE-22.05 keuring en blijkt geschikt voor gebruik op onder meer motoren, scooters, brommers, vespa’s, trikes en quads.

 

Voordelen:

Comfort: de verstelbare kinband snelsluiting, de uitneembare en wasbare oorpads, het lichte gewicht en de zachte binnenvoering dragen alvast bij aan het uiteindelijke draagcomfort.

Maat: hoewel deze jethelm wordt aangeboden in een maat L, blijkt hij eveneens voorhanden in tal van andere maten gaande van XS tot XL.

Vizier: hij blijkt alvast uitgerust van een stevig en helder vizier dat zonder problemen omhoog kan worden geschoven.

 

Nadelen:

Te klein: de beschrijving vermeldt dat de helm toch iets kleiner kan uitvallen dan misschien verwacht en raadt aan om een steeds een maatje groter te bestellen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Beon Design Luxe Fashionhelm Motorhelm 

 

Deze design helm van Beon is geschikt voor gebruik op een scooter, brommer of motor. De helm is goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg met de ECE norm en je kunt het product bestellen in verschillende maten, van XS tot en met XXL.

Dit is een comfortabele helm die ook in verschillende kleuren beschikbaar is zoals glans of mat zwart, glans wit of mat titanium. De binnenkant van de helm heeft een luxueuze afwerking en het product wordt geleverd met een beschermhoes.

Dit artikel heeft nog geen beoordelingen ontvangen van andere kopers. Wegens gebrek aan reviews is het voor ons niet mogelijk om een advies te formuleren over deze motorhelm aanbieding.

Met deze motorhelm van Beon zie je er niet alleen heel erg fashion uit maar ben je bovendien ook beschermt telkens wanneer je een ritje met de motor of de scooter maakt. En dit is uiteindelijk toch wat telt. We vinden het daarom een goed idee om ons even te richten op de sterke en eventueel minder sterke punten die deze motorhelm met zich meebrengt.

 

Voordelen:

Maat: je kunt deze motorhelm verkrijgen in drie verschillende maten. Zo heb je de mogelijk om een S, M of een L te kiezen.

Design: deze motorhelm heeft een beetje een Italiaans design en ziet er enorm fashionable en elegant uit. Bovendien kun je ook kiezen uit verschillende kleuren.

Gebruiksvriendelijk: de helm is volledig ECE goedgekeurd. Daarnaast is de binnenkant voorzien van een zachte voering en de buitenkant afgewerkt met ABS.

 

Nadelen:

Review: op dit moment werden er nog geen reacties bij dit product geplaatst. Dit zou potentiële kopers natuurlijk kunnen tegenhouden om het product al dan niet aan te kopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Vinz Stelvio Dames Scooterhelm Fashionhelm Jethelm Unisex

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke Vinz Stelio motorhelm die zowel geschikt is voor gebruik op de motor als op de scooter. Net zoals de meeste andere helmen uit het rijtje, blijkt ook dit exemplaar voornamelijk te zijn vervaardigd uit ABS materiaal.

De jethelm wordt gekenmerkt door een helder en stevig vizier alsook een unieke en betrouwbare snelsluiting. Dankzij z’n compacte pasvorm met maatje small zou hij ook kunnen gebruikt worden door kinderen. Echter heb je de mogelijkheid om hem in meerdere formaten te kunnen bekomen. Daarnaast zul je zien dat de helm eveneens is afgewerkt met uitneembare en afwasbare oorpads, een kinband snelsluiting en een vizier dat je probleemloos kunt omhoog schuiven.

Kortom, deze helm biedt heel wat comfort en mogelijkheden en dit alles tegen een relatief betaalbaar prijskaartje. En dat kunnen de meeste kopers duidelijk waarderen. Slechts één klant maakt melding van een te grote helm en raadt aan om hem steeds een maatje kleiner te kopen.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: z’n lage prijskaartje zorgt er alvast voor dat je hem tussen de ietwat goedkope motorhelmen zult spotten.

Pasvorm: de compacte hoofdomtrek komt overeen met een pasvorm small alhoewel je hem ook in diverse andere formaten kunt aankopen.

Comfort: hij is voorzien van een stevige en comfortabele kinband snelsluiting, uitneembare en afwasbare oorpads alsook een omhoog te schuiven vizier.

 

Nadelen:

Te groot: volgens één koper zou de motorhelm behoorlijk groot uitvallen en is het bij deze aangeraden om hem kleiner aan te kopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

 

Motorhelmen koopgids

 

Als je met de motor of de scooter rijdt dan is het belangrijk en zelfs verplicht om een helm te dragen. Het helpt om je te beschermen wanneer je valt. Daarnaast zijn er ook heel wat types en materialen waaruit je tegenwoordig kunt kiezen. Als je de beste motorhelmen wilt vergelijken, dan kun je ook altijd rekening houden met de kostprijs en het design ervan. En misschien kom je wel een motorhelm aanbieding tegen.

Soort motorhelm

Als je je met de motor van het ene punt naar het andere wilt verplaatsen dan is het dragen van een helm verplicht. Ook al ga je gewoon maar 200 meter verder. Verder is het ook verplicht dat je helm voldoet aan de normen die in de wet zijn vastgelegd. Als je daarmee rekening houdt dan kun je kiezen tussen 4 verschillende soorten helmen.

Zo heb je bijvoorbeeld de gesloten integraalhelm. Deze is niet alleen het bekendste maar komt ook het vaakste voor. Het is een beetje de klassieke motorhelm die voorzien is van een kinstuk dat vast zit. Op het moment dat je valt dan zal je hoofd werkelijk volledig beschermd zijn. Daarnaast ondervind je bij dit soort helm heel weinig hinder van wind en lawaai.

De crosshelm heeft net zoals de integraalhelm ook een vast kinstuk. In tegenstelling tot de integraalhelm heeft de crosshelm geen vizier. Het is dus aan te raden om er een aparte bril bij te dragen die de functie van het vizier overneemt. Dit model is ook veel lichter waardoor er een betere ventilatie is. Langs de andere kant hoor je wel veel meer lawaai.

De systeemhelm kun je vergelijken met de integraalhelm maar met dat verschil dat je het kinstuk omhoog kunt klappen. Het spreekt voor zich dat de helm enkel volledige bescherming zal bieden indien hij volledig gesloten is. Als je met het kinstuk open rijdt en je valt dan ben je niet volledig beschermd. En dan is er ook nog de jethelm die vooral onder scooterrijders heel populair is. Bij deze soort blijft je gezicht volledig vrij en wordt het hoofd tot aan de oren bedekt. Uiteraard ben je niet volledig beschermd als je valt.

 

Materiaal waaruit de helm gemaakt is

Ook het materiaal is wel belangrijk als je op zoek gaat naar een goede motorhelm die aan jouw wensen voldoet. Je kunt uiteraard de verschillende aanbiedingen bekijken en vergelijken maar het is toch handig als je op voorhand weet wat mogelijk is. Als we ons focussen op de buitenschaal van de helm dan kunnen we 2 materiaalsoorten gebruiken. Zo zijn er modellen die gemaakt zijn uit thermoplastisch materiaal en andere helmen uit duroplastisch materiaal.

Als je een model wilt dat lichter en dus comfortabeler is om te dragen dan is het een aanbeveling om te kiezen voor duroplastisch materiaal. Deze helmen bestaan uit verlijmde koolstofvezels of in sommige gevallen uit verlijmde aramidevezels. Hierdoor wegen ze amper en zijn ze handig in gebruik. Testen hebben uitgewezen dat deze helmen een zeer goede bescherming bieden maar ze behoren niet meer tot de goedkope motorhelmen.

Als we kijken naar de binnenkant van de helm dan is die in de eerste plaats uiteraard schokabsorberend. Dit komt omdat de binnenkant uit polystyreenschuim gemaakt is. Als je gaat voor een moderne en iets recentere motorhelm dan zul je merken dat die vaak heel wat verstelbare deeltjes heeft. Op die manier kun je de helm gemakkelijk aanpassen aan je wensen en de vorm van je schedel.

Kostprijs en het design van de helm

Bij je zoektocht naar de meest geschikte motorhelm zul je ook merken dat er verschillende prijsklassen zijn. De prijs kan gemakkelijk variëren van 50 euro tot wel 1000 euro of meer. Uiteraard is het allerbelangrijkste wel dat je veilig met de motor kunt rijden en dus beschermd bent tegen een mogelijke val.

In de eerste plaats kan de prijs bepaald worden door het type helm dat je kiest. Zo zal een motorcross helm iets minder duur zijn dan de integraalhelm die volledige bescherming biedt. Naast de vorm is het ook belangrijk rekening te houden met de materialen. Zoals reeds aangehaald, is het duroplastische materiaal veel duurder maar biedt het wel volledige bescherming.

Ook de opties en het design kunnen een grote invloed hebben op de prijs. Zo zijn er helmen waarbij je de binnenkant kunt verstellen en aanpassen aan je schedelvorm. Andere motorhelmen hebben deze optie niet en zijn dus goedkoper. Sommige helmen zijn voorzien van een zonnevizier terwijl andere helmen dit niet hebben. Kortom, er zijn heel wat dingen die de prijs kunnen bepalen. Het is ook altijd leuk als je de beoordelingen van kopers bekijkt. Op die manier weet je of een product wel bij jou past of juist niet. Voor meer informatie over het kiezen van de juiste uitrusting en accessoires voor motorrijders, bezoek deze website.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe lang gaat een motorhelm mee?

Jammer genoeg kunnen we geen eenduidig antwoord bieden op deze vraag aangezien dit afhankelijk blijkt van verschillende factoren. Zo zal het gebruik alsook de materialen en het type helm een grote invloed hebben op de uiteindelijke duurzaamheid. Een helm die dagelijks gebruikt wordt zal uiteraard meer te verduren krijgen dan een motorhelm die zo nu en dan eens een keertje wordt gedragen.

Algemeen kunnen we echter wel stellen dat het in alle gevallen aangeraden wordt om een motorhelm elke 7 jaar te vernieuwen. Voor alle duidelijkheid: dat is een standaard termijn. Ben je dagelijks met je motor of scooter op de baan en gebruik je de helm dus behoorlijk intensief, dan wordt aangeraden om geen 7 jaar te wachten.

 

Q2: Hoe moet je een motorhelm schoonmaken?

Je kunt de duurzaamheid van de motorhelm een handje meehelpen door hem zo goed mogelijk te onderhouden. Zo is het belangrijk om zowel de binnen- als buitenkant van de helm regelmatig aan een grondige schoonmaakbeurt te onderwerpen. Beschik je over een helm waar je de padding en oorpads kunt verwijderen? Dan kun je deze alvast eenvoudig door de wasmachine laten reinigen. De rest van de binnenkant kun je vervolgens schoonmaken met behulp van lauw water aangelengd met een beetje shampoo.

Ook de buitenkant van de helm kun je makkelijk even met een vochtige doek schoonmaken en vervolgens volledig droog wrijven. Zorg ervoor dat er aan de buitenkant geen natte plekken meer overblijven aangezien er op die manier vlekken op de helm kunnen ontstaan.

Q3: Uit welk materiaal bestaat een motorhelm en hoe is deze gemaakt?

Een motorhelm kan wel degelijk uit een combinatie van verschillende materialen bestaan. Zo zal voor de buitenschaal in de meeste gevallen een beroep gedaan worden op thermoplastische en/ of duroplastische materialen. Bij duroplastische materialen moet je denken aan een combinatie van verlijmde koolstof- of aramidevezels die heel licht aanvoelen en een optimaal draagcomfort garanderen. Echter zijn deze ook duurder in de aankoop.

De binnenkant van de helm bestaat voornamelijk uit duurzaam polystyreenschuim, al dan niet in verschillende verstelbare delen. Het geheel van de motorhelm kan aangevuld worden met een vast of los kinstuk, een vizier en eventueel opklapbare zonneklep. Zorg ervoor dat het vizier steeds krasbestendig is en bij voorkeur bestand tegen verdamping. In het laatste geval moet je op zoek naar een motorhelm met een pinlock vizier.

 

Q4: Wat is een motorhelm met pinlock?

We hebben het al min of meer vermeld in het antwoord bij de vorige vraag maar er bestaan wel degelijk motorhelmen die voorzien zijn van een vizier met pinlock. In dergelijke gevallen is het vizier uitgerust met een speciale lens die dankzij de siliconen rand in staat is om verdamping tegen te gaan. Met andere woorden, dankzij het pinlock vizier hoef je helemaal geen last meer te hebben van een beslagen vizier. Dit draagt niet alleen bij aan de rijervaring maar ook aan de veiligheid.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES