Laatste update: 21.05.22

 

Beste motorhelmen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Beon Design Scooterhelm kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor design en veiligheid. De helm is overigens EC gekeurd wat betekent dat hij veilig bevonden is om de baan mee op te gaan. Ben je eerder op zoek naar een motorhelm in een feller kleurtje of retro-achtig design? Dan kan de Vinz Stelvio motorhelm misschien wel wat voor jou zijn. Bovendien heb je de mogelijkheid om te kiezen uit een hele reeks kleuren en design, wat hem nog net iets persoonlijker kan maken. In de tabel hieronder voegen we nog graag een derde topproduct toe, evenzeer voorzien van de voor- en nadelen en de uiteindelijke conclusie.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste motorhelmen (Reviews) van 2022

 

De beste motorhelm is misschien niet altijd het duurste exemplaar uit de lijst. Zo zijn er ook heel wat goedkope helmen en aanbiedingen die de moeite waard zijn. Toch is de kwaliteit en veiligheid net iets belangrijker dan het prijskaartje. Bedenk of je kiest voor een motorhelm systeemhelm, een integraalhelm of toch meer belang hecht aan het design en bijgevolg opteert voor een retro motorhelm. De 5 topproducten hieronder alsook het advies van klanten vermeld in de online reviews, kunnen jou misschien verder op weg helpen.

 

 

Motorhelm

 

1. Beon Design Scooterhelm Motorhelm Luxe Mat

 

Net zoals de motorhelmen van Shark, winnen ook de Beon helmen steeds meer aan populariteit. Deze helm wordt gekenmerkt door een hoofdomtrek van 57 – 58 cm wat overeenkomt met een standaard pasvorm maat M. Echter is hij te bestellen in diverse formaten van S tot en met XL. Qua kleur kun je kiezen tussen glanzend of mat zwart, glans wit en mat titanium.

Het strakke design van deze motorhelm wordt overigens aangevuld met een luxe binnenwerk inclusief luxe afwerkingsrand. Dit draagt bij aan het uiteindelijke draagcomfort wat een voordeel is als je vaak met de motor of scooter de baan op moet. Verder is hij vervaardigd uit kwalitatief ABS materiaal en blijkt hij eveneens voorzien van een licht getint vizier alsook een microlock sluiting.

Doordat het een unisex model betreft, blijkt het niet alleen een motorhelm voor dames maar ook voor heren. Kortom, een echte aanrader indien je op zoek moet naar een nieuwe motorhelm. Bovendien blijken ook alle kopers die tot op heden hebben gereageerd, overtuigd van de kwaliteit, de duurzaamheid en het unieke design. Ondanks het feit dat hij dus niet van het laagste prijskaartje is voorzien, behoort hij echter wel tot de populairste helmen uit deze lijst.

 

Voordelen:

Hoofdomtrek: de helm biedt een maximale hoofdomtrek van ongeveer 57 à 58 cm wat min of meer overeenkomt met een helm maatje M. Echter bestaat de mogelijkheid om deze helm in tal van andere formaten te bestellen.

Materiaal: het grootste gedeelte van de helm blijkt voornamelijk uit ABS materiaal te zijn gemaakt wat overigens licht en comfortabel aanvoelt.

Draagcomfort: het draagcomfort wordt aanzienlijk verbeterd door de combinatie van het luxe binnenwerk en de luxe afwerkingsrand. Daarnaast geniet je een microlock sluiting alsook een helder getint vizier.

Unisex: deze unisex motorhelm kan zowel door mannen als vrouwen worden gedragen.

 

Nadelen:

Prijzig: het is mogelijk dat sommige klanten zullen twijfelen omwille van het iets hogere prijskaartje.

Koop bij bol.com (€77.5)

 

 

 

 

Motorhelm dames

 

2. Vinz Stelvio Extra Small Unisex Jethelm Motor Scooter ABS

 

Ben je op zoek naar een helm die net iets goedkoper lijkt, dan kan dit exemplaar van Vinz uit de bekende Vinz Stelvio serie misschien wel wat voor jou zijn. Deze unisex jethelm kan bovendien zowel op de scooter als motor worden gebruikt en is te bekomen in maar liefst 12 verschillende kleuren en design. Dat is een echte meevaller indien je de oranje kleur van dit model net iets te opvallend vindt.

De helm, waarvan de buitenschaal uit 100% degelijk ABS werd vervaardigd, wordt gekenmerkt door een XS pasvorm maar is ook te verkrijgen in een maatje S, M, L en XL. Echter wordt er wel aangeraden om steeds 1 maatje groter dan je persoonlijke maat aan te kopen aangezien de helm klein uitvalt. De helm wordt verder aangevuld met een helder vizier dat krasbestendig is, uitneembare en wasbare oorpads en een betrouwbare snelsluiting. Om hem na gebruik veilig te kunnen opbergen wordt tevens ook een beschermhoes meegeleverd.

Wanneer we de online reviews bekijken dan zien we een mooie score van 4,5 sterren verschijnen. Klanten blijken dus hartstikke overtuigd te zijn van deze unieke motorhelm en raden hem anderen ook aan.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: op het eerste zicht lijkt de helm voorzien te zijn van een betaalbaar prijskaartje.

Ontwerp: de helm is een unisex exemplaar en kan dus door dames en heren worden gedragen. Bovendien is hij geschikt voor de scooter én motor en kun je hem in 12 unieke designs bestellen.

Materiaal: het grootste gedeelte van de helm is voornamelijk uit ABS materiaal gemaakt. Dit voelt licht en comfortabel aan.

Gebruiksvriendelijk: je zult zien dat je over een helder en krasbestendig vizier beschikt alsook comfortabele oorpads die je er kunt uithalen en wassen. Verder is er ook een praktische snelsluiting aanwezig en wordt het geheel geleverd in een stevige beschermhoes.

 

Nadelen:

Te klein: enkele kopers raden echter wel aan om de helm steeds in een maatje groter aan te kopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Motorhelm systeemhelm

 

3. Westt Torque Systeemhelm Motorhelm Maat M ABS Unisex

 

Met de Westt Torque motorhelm kies je voor een kwalitatief en designvol product waarbij niet alleen veiligheid maar ook comfort hoog in het vaandel worden gedragen. Zo is de buitenschaal van de helm voornamelijk uit lichtgewicht ABS materiaal vervaardigd dat best wel tegen een stootje kan. Hij wordt overigens aangevuld met een versterkte kinband, een transparant afneembaar en krasbestendig vizier gemaakt uit polycarbonaat én een opklapbare zonneklep.

Verder is het mogelijk om de helm makkelijk vast- en weer los te klikken, zelfs met je handschoenen aan dankzij het quick-release micrometrische gesp systeem. De ademende padding aan de binnenkant kun je er zelfs uithalen en gewoon in de wasmachine wassen. Op die manier blijft de padding proper en hygiënisch.

Tot slot wordt de helm gekenmerkt door een maximaal formaat van 35 x 26 x 26 cm in combinatie met een gewicht van 1650 gram waardoor hij overeenkomt met een pasvorm maatje M. Echter kun je hem in de pasvormen S tot XL bekomen. We zien dat klanten duidelijk tevreden zijn alhoewel de helm volgens één koper net niet kwalitatief genoeg is.

 

Voordelen:

Materiaal: voor de buitenschaal van de helm heeft men gekozen om te werken met ABS materiaal terwijl het vizier uit polycarbonaat is gemaakt.

Gebruiksgemak: de helm is voorzien van een opklapbare zonneklep alsook een krasbestendig vizier dat je eventueel kunt verwijderen én een versterkte kinband.

Onderhoud: de ademende padding die zich aan de binnenkant van de helm bevindt, kun je eenvoudig verwijderen en vervolgens in de wasmachine wassen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: slechts één koper is van mening dat de kwaliteit van de helm toch wel iets beter had gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

HJC motorhelm

 

4. HJC C70 integraalhelm Motorhelm Maat S Unisex

 

Met deze motorhelm van HJC kies je niet meteen voor het model met de laagste prijs. Toch durven we, op basis van de vele positieve reacties van klanten, vermoeden dat hij mogelijks wel afkomstig is van het beste merk. Bovendien is deze motorhelm, dankzij z’n ingebouwde brilkanaal uitermate geschikt voor brildragers.

De HJC C70 motorhelm is de opvolger van de bekende IS-17 helm en blijkt voornamelijk uit duurzaam polycarbonaat vervaardigd. Hij is voorzien van uitneembare hoofd- én wangkussens die je overigens zonder problemen in de wasmachine kunt stoppen. Dit wordt aangevuld met een verschillende ventilatiemogelijkheden ter hoogte van de kin en het hoofd, een ademdeflector, een windafwijzer én een ingebouwde getinte zonneklep. Je kunt hem met behulp van de ratelsluiting makkelijk en zonder problemen vast klikken.

Deze helm is voornamelijk bedoeld voor de volwassen motorrijder en dit zowel dames als heren. Dit exemplaar wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door een kleiner maatje S maar je kunt hem daarnaast nog in heel wat andere pasvormen aankopen. We stellen vast dat klanten duidelijk tevreden zijn en de motorhelm met de maximumscore van 5 sterren belonen.

 

Voordelen:

Brildragers: in tegenstelling tot sommige andere motorhelmen, is dit exemplaar voorzien van een geïntegreerd brilkanaal waardoor hij ook door brildragers kan worden gebruikt.

Materiaal: men heeft vooral gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van polycarbonaat.

Comfort: de helm is verzekerd van diverse ventilatiemogelijkheden, een windafwijzeer, een ingebouwde getinte zonneklep, een ratelsluiting én een ademdeflector. Verder kun je de hoofd- én wangkussens verwijderen en door de wasmachine laten reinigen.

 

Nadelen:

Prijzig: indien je van plan bent om deze motorhelm aan te kopen dan zul je echter wel een hoger budget moeten voorzien.

Koop bij bol.com (€135.1)

 

 

 

 

Motorhelm chopper

 

5. Redbike RB-480 chopper pothelm mat + zonneklep maat S

 

We kunnen het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze Chopper motorhelm die jou wordt aangeboden door het bekende merk Redbike. De helm wordt gekenmerkt door een hoofdomtrek van 55 tot 56 cm wat ongeveer overeenkomt met een standaard pasvorm maatje S. Echter blijkt de helm ook in grotere maten te bekomen, wat altijd een pluspunt is. Hij is oorspronkelijk ontwikkeld voor mannen maar kan ook perfect door vrouwen worden gedragen. Dankzij de dunne buitenschaal kan overigens een perfecte pasvorm worden gegarandeerd.

Aan de buitenkant is de helm voornamelijk vervaardigd uit glasfiber terwijl men aan de binnenkant gekozen heeft voor foam. Foam biedt een goede ondersteuning en voelt daarnaast comfortabel aan. Verder blijkt de helm voorzien te zijn van een microlock sluiting, een afneembare zonneklep en blijkt hij waterbestendig te zijn.

In tegenstelling tot de vorige 4 producten uit ons lijstje, blijkt deze helm jammer genoeg niet voorzien van een EC keuring. Dat betekent dus dat de helm in principe niet op de openbare weg mag gebruikt worden tenzij op eigen risico. Ook het gebrek aan een degelijk vizier kan door sommige klanten als een minpuntje worden omschreven. We vermoeden dat deze elementen mogelijks ook een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online reacties.

 

Voordelen:

Formaat: met een hoofdomtrek van 55 tot maximaal 56 cm, biedt deze helm een pasvorm die overeenkomt met een maatje S. Echter kun je hem ook in andere maten bestellen.

Materiaal: de helm is voorzien van een dunne buitenschaal uit glasfiber die een uitstekende pasvorm garandeert. De binnenkant bestaat dan weer uit duurzaam foam.

Handig in gebruik: verder zul je zien dat de motorhelm waterbestendig blijkt en voorzien is van enkele praktische en veilige overwegingen. Denk bijvoorbeeld maar aan een microlock sluiting alsook een afneembare zonneklep.

 

Nadelen:

Geen EC keuring: besef wel dat de helm niet EC gekeurd werd en dus eigenlijk niet geschikt is om de baan mee op te gaan, tenzij op eigen risico!

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Motorhelmen Koopgids

 

Zodra je de baan opgaat met je scooter of motor, is het dragen van een motorhelm verplicht. Echter, kies je het model helemaal zelf. Zo zul je zien dat het aanbod vandaag de dag bijzonder uitgebreid is en dat er helmen in diverse formaten, materialen en designs bestaan. Bedenk waar jij naar op zoek bent alvorens je de verschillende motorhelmen met elkaar gaat vergelijken. Het is een aanbeveling om op voorhand even door deze koopgids te gaan en zo weet je meteen welk prijskaartje je kunt verwachten. Aanbiedingen en leuke promoties zijn dan ook altijd mooi meegenomen.

Het nut van een degelijke motorhelm

Het verkeersreglement verplicht het dragen van een kwalitatieve motorhelm zodra je met je motor of bromfiets de baan op gaat. Bovendien moet de helm ook nog eens voldoen aan bepaalde normen en veiligheidsvoorwaarden die worden aangeduid door middel van een code. Zo kan de valhelm voorzien zijn van het bekende EC keurmerk, en dan ben je er zeker van dat hij getest en goedgekeurd werd.

Het hoeft niet vermeld te worden dat het dragen van een helm vooral ter bescherming dient van de bestuurder. Stel dat je toch een ongeluk meemaakt en (ongelukkig) ten val komt, dan kan je hoofd beschermd worden met behulp van een dergelijke motorhelm. Zonder helm zouden de trauma’s veel ernstiger kunnen zijn en het hele verhaal misschien nog slecht aflopen.

Toch willen wij jou aanraden om niet zomaar in het wilde weg een motorhelm aan te kopen. Neem de tijd om de verschillende mogelijke helmen te passen, rekening te houden met het formaat en de pasvorm, het draagcomfort en eventueel het design.

 

Design en budget

Motorhelmen moeten in de eerste plaats veilig en kwalitatief zijn. Echter zijn er ook steeds meer bestuurders die belang hechten aan het design. Zo kun je kiezen voor een neutrale stoere motorhelm die is afgewerkt in een matte of glanzende zwarte kleur. Of je kiest voor een motorhelm in een feller kleurtje en/ of met print. Daarnaast bestaan er ook heel wat valhelmen die gemaakt zijn in een bepaalde sfeer zoals retro en vintage-achtige designs.

Het spreekt dan ook voor zich dat het design vast en zeker een invloed zal hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Daarnaast zullen ook het type helm, de gebruikte materialen en de uitrusting de prijs in meer of mindere mate beïnvloeden. Algemeen kunnen we stellen dat de prijs varieert van ongeveer 50 euro tot maximaal 1000 euro of misschien nog ietsje meer.

Met een prijskaartje tussen 50 en 150 euro maximaal, zul je vooral kunnen kiezen uit de zogenaamde jet- en integraalhelmen die voorzien zijn van een eenvoudig design. Mag het toch net dat tikkeltje meer zijn en kies je voor helmen vervaardigd uit een combinatie van thermoplastisch en duroplastisch materiaal dan betaal je al gauw tussen de 150 en 300 euro. Dergelijk type helm aangevuld met een trendy design inclusief een luxueuze uitvoering lopen al snel op tot 500 euro. En de werkelijk topmodellen, zoals de gesloten integraalhelmen die uit koolstofvezel zijn gemaakt, worden gekenmerkt door een prijskaartje van 1000 euro.

 

Het type motorhelm in combinatie met de doelgroep en het geslacht

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 4 verschillende soorten helmen. Zo heb je eerst en vooral de gesloten integraalhelm. Dit is de zogenaamde traditionele klassieke motorhelm die over een gesloten kinstuk beschikt en waarbij je hoofd dus werkelijk volledig beschermd wordt. Dergelijke helmen filteren het geluid van de wind en andere omgevingsgeluiden ook aanzienlijk.

Daarnaast kun je ook opteren voor de crosshelm die, net zoals de gesloten integraalhelm, ook voorzien is van een vast kinstuk. Echter zul je bij de crosshelm geen vizier kunnen spotten waardoor je zelf nog op zoek moet naar een bijbehorende bril om je ogen te beschermen. De crosshelm zorgt dan weer voor een uitstekende ventilatie maar zal geluiden zoals die van de wind niet meteen kunnen wegfilteren.

Vergelijkbaar met de integraalhelm, bestaat de zogenaamde systeemhelm. Het enige verschil tussen beide modellen is dat je bij de systeemhelm het kinstuk makkelijk en snel naar omhoog kunt klappen. Enkel en alleen wanneer de systeemhelm volledig wordt gesloten, zal hij 100% bescherming bieden. En tot slot is er nog de zogenaamde jethelm die vooral bekend staat onder de scooterrijders. Dergelijke helmen zorgen ervoor dat je gezicht vrij blijft waardoor je dus net iets minder bescherming geniet op het moment dat je valt.

Welke helm je kiest, is uiteindelijk een persoonlijke keuze. Probeer echter wel rekening te houden met het doel van de helm en of je van plan bent om deze regelmatig of sporadisch te gebruiken. De meeste helmen zijn overigens te verkrijgen in diverse formaten en pasvormen en vaak zowel geschikt voor mannen als vrouwen.

De gebruikte materialen en het formaat

De buitenschaal van een degelijke motorhelm wordt in de meeste gevallen vervaardigd uit thermoplastisch of duroplastisch materiaal. Duroplastische materialen zijn voor het grootste gedeelte gemaakt uit verlijmde koolstof- of aramidevezels waardoor ze lichter aanvoelen, comfortabeler zijn en het geheel ook duurder maken. In sommige gevallen kunnen beide materiaalsoorten worden gecombineerd waardoor het prijskaartje van de helm natuurlijk nog meer de hoogte in schiet.

De binnenschaal van de helm is in de meeste gevallen vervaardigd uit duurzaam polystyreenschuim. In heel wat recente motorhelmen zul je bovendien zien dat de binnenschaal uit diverse verstelbare delen bestaat waardoor je de helm nog net iets meer kunt aanpassen aan de omtrek en vorm van je hoofd. Dit draagt niet alleen bij aan het draagcomfort, maar ook aan de veiligheid en ventilatie.

Algemeen kun je stellen dat de meeste motorhelmen in diverse formaten voorkomen. Dit kan worden aangeduid met getallen of met letters variërend van XXS tot XXXL. In sommige gevallen gaat het over een zogenaamde one size motorhelm.

 

Het vizier, sluiting en andere optiemogelijkheden

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de uitrusting van de motorhelm. Zo zul je zien dat de meeste exemplaren voorzien zijn van een vizier. Kies bij voorkeur voor een opklapbaar helder vizier dat ook nog eens krasbestendig is. Echter bestaan er ook licht getinte of zelfs donker gekleurde vizieren. Qua sluiting heb je dan weer de mogelijkheid tussen een dubbele D sluiting, een snelsluiting en een microlock sluiting waarvan de laatste de meest voorkomende en veiligste optie blijkt.

Tot slot is het altijd handig indien je de oorpads en binnenstukken er kunt uitnemen en kunt wassen. Op die manier blijft de helm steeds proper en hygiënisch.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe lang gaat een motorhelm mee?

Jammer genoeg kunnen we geen eenduidig antwoord bieden op deze vraag aangezien dit afhankelijk blijkt van verschillende factoren. Zo zal het gebruik alsook de materialen en het type helm een grote invloed hebben op de uiteindelijke duurzaamheid. Een helm die dagelijks gebruikt wordt zal uiteraard meer te verduren krijgen dan een motorhelm die zo nu en dan eens een keertje wordt gedragen.

Algemeen kunnen we echter wel stellen dat het in alle gevallen aangeraden wordt om een motorhelm elke 7 jaar te vernieuwen. Voor alle duidelijkheid: dat is een standaard termijn. Ben je dagelijks met je motor of scooter op de baan en gebruik je de helm dus behoorlijk intensief, dan wordt aangeraden om geen 7 jaar te wachten.

 

Q2: Hoe moet je een motorhelm schoonmaken?

Je kunt de duurzaamheid van de motorhelm een handje meehelpen door hem zo goed mogelijk te onderhouden. Zo is het belangrijk om zowel de binnen- als buitenkant van de helm regelmatig aan een grondige schoonmaakbeurt te onderwerpen. Beschik je over een helm waar je de padding en oorpads kunt verwijderen? Dan kun je deze alvast eenvoudig door de wasmachine laten reinigen. De rest van de binnenkant kun je vervolgens schoonmaken met behulp van lauw water aangelengd met een beetje shampoo.

Ook de buitenkant van de helm kun je makkelijk even met een vochtige doek schoonmaken en vervolgens volledig droog wrijven. Zorg ervoor dat er aan de buitenkant geen natte plekken meer overblijven aangezien er op die manier vlekken op de helm kunnen ontstaan.

Q3: Uit welk materiaal bestaat een motorhelm en hoe is deze gemaakt?

Een motorhelm kan wel degelijk uit een combinatie van verschillende materialen bestaan. Zo zal voor de buitenschaal in de meeste gevallen een beroep gedaan worden op thermoplastische en/ of duroplastische materialen. Bij duroplastische materialen moet je denken aan een combinatie van verlijmde koolstof- of aramidevezels die heel licht aanvoelen en een optimaal draagcomfort garanderen. Echter zijn deze ook duurder in de aankoop.

De binnenkant van de helm bestaat voornamelijk uit duurzaam polystyreenschuim, al dan niet in verschillende verstelbare delen. Het geheel van de motorhelm kan aangevuld worden met een vast of los kinstuk, een vizier en eventueel opklapbare zonneklep. Zorg ervoor dat het vizier steeds krasbestendig is en bij voorkeur bestand tegen verdamping. In het laatste geval moet je op zoek naar een motorhelm met een pinlock vizier.

 

Q4: Wat is een motorhelm met pinlock?

We hebben het al min of meer vermeld in het antwoord bij de vorige vraag maar er bestaan wel degelijk motorhelmen die voorzien zijn van een vizier met pinlock. In dergelijke gevallen is het vizier uitgerust met een speciale lens die dankzij de siliconen rand in staat is om verdamping tegen te gaan. Met andere woorden, dankzij het pinlock vizier hoef je helemaal geen last meer te hebben van een beslagen vizier. Dit draagt niet alleen bij aan de rijervaring maar ook aan de veiligheid.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES