Laatste update: 20.05.22

 

Beste motorbanden – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je in het bezit van een standaard scooter dan zou je vast en zeker voor de Oplos Scooters Buitenband kunnen opteren. Hij wordt gekenmerkt door een specifieke 110/70-11 codering. Echter blijkt ook de Sunleif Rasmussen Buitenband een goede optie te zijn voor zowel scooters als motors. Het betreft hier bovendien een buitenband die gecodeerd wordt volgens een 110/70-12 markering. Aan jou de keuze om te bedenken welke optie de beste lijkt. Echter, in de tabel hieronder maken we ook melding van een derde topproduct. Neem zeker even een kijkje naar de verschillende voordelen en nadelen alvorens je een uiteindelijke beslissing maakt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste motorbanden (Reviews) van 2022

 

Ben je op zoek naar een motorbanden set of toch eerder specifiek naar één bepaalde motorband? Besef dat er wel degelijk verschil kan zijn tussen de zogenaamde Michelin motorbanden, de Mitas motorbanden en de Maxxis motorbanden. Wij selecteerden voor jou  5 hedendaagse toppertjes. Het advies van klanten, vermeld in de online reviews kan alvast een extra hulpmiddel betekenen. Neem rustig de tijd om deze even te bekijken en kies er vervolgens de voor jou beste motorband uit. En wie weet is het wel één van de aanbiedingen.

 

 

Pirelli motorbanden

 

1. Oplos Scooters Buitenband 110/70-11 Pirelli Angel Scooter

 

Indien je in het bezit bent van een kwalitatieve scooter en je op zoek moet naar nieuwe banden, dan zou je dit product van Oplos Scooters alvast even van naderbij kunnen bekijken. Uiteraard is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste motorbanden aan te kopen, aangezien ze ook overeen moeten komen met het type banden dat op jouw scooter wordt gebruikt.

De band wordt gekenmerkt door een 110/70-11 Pirelli codering wat overeenkomt met een bandbreedte van maar liefst 110 mm. Deze bandbreedte wordt aangevuld met een bandhoogte van ruim 70 mm en een velgmaat van maar liefst 11 inches. De banden hebben een zwarte kleur en worden jou aangeboden in een set per 2 stuks. Op die manier valt het prijskaartje uiteindelijk toch nog wel mee.

Een blik op de online reviews toont aan dat er voorlopig nog geen kopers hebben gereageerd op het product. Het is mogelijk dat het om een vrij recent type banden gaat ofwel vinden sommige klanten het prijskaartje toch nog steeds te hoog. Laat je alvast niet afschrikken en bekijk het toch maar even. En misschien behoren deze banden voor jou wel tot de populairste uit het rijtje.

 

Voordelen:

Velgmaat: de banden worden gekenmerkt door een behoorlijk standaard velgmaat van maar liefst 11 inches groot.

Bandhoogte: de hoogte van de band wordt dan weer bepaald door het tweede getal in de codering en blijkt 70 mm te zijn.

Bandbreedte: de scooterband bestaat uit een bandbreedte van wel 110 mm.

Voordeelverpakking: in tegenstelling tot sommige andere motorbanden uit dit lijstje, telt dit pakket maar liefst 2 stuks.

 

Nadelen:

Geen grote motorvoertuigen: indien je interesse mocht hebben in deze motorbanden besef dan wel dat ze speciaal ontwikkeld zijn voor scooters en dus iets te klein en dun voor grote motoren.

Prijzig: het is mogelijk dat sommige klanten het prijskaartje misschien nog net iets te duur zullen vinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Sunleif Rasmussen Buitenband 110/70-12 Fortune F-930

 

Of dit product tot de goedkope motorbanden kan worden gerekend, dat valt nog even af te wachten. Ze zijn alvast niet voorzien van de laagste prijs en dat zou eventueel een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van enige vorm van online reviews. Echter is het ook mogelijk dat het een vrij recent product is en dat sommige klanten nog niet de tijd gevonden hebben om een reactie te plaatsen.

Net zoals het vorige product, wordt ook dit type band jou aangeboden door het bekende merk Oplos Scooters. Daar het vorige product geschikt was om te monteren op een scooter, is dit type buitenband veeleer geschikt voor een kleine motor. Hij wordt dan ook gekenmerkt door een 110/70-12 Fortune F-930 codering.

Op die manier kun je te weten komen dat de bandbreedte maar liefst 110 mm bedraagt, de bandhoogte ruim 70 mm en de velgmaat maar liefst 12 inches. De band is bedoeld om als buitenband te monteren op een kleine tot standaard motorvoertuig.

 

Voordelen:

Bandbreedte: we hebben hier te maken met een buitenband waarvan de bandbreedte maar liefst 110 mm bedraagt.

Velgmaat: de velgmaat van deze motorband wordt geschat op ruim 12 inches groot.

Bandhoogte: je mag rekenen op een maximale bandhoogte van maar liefst 70 mm.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: indien er dan toch een klein puntje van kritiek mag worden vermeld, dan heeft dit vooral te maken met het prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Michelin motorbanden

 

3. Michelin Achterband 10-120-70 Vespa LX, LXV, S, Piaggio Zip-Michelin

 

Ben je bijvoorbeeld in het bezit van een Vespa LX of LXV of ben je van plan om er binnenkort eentje aan te kopen, dan is het belangrijk om ook even rekening te houden met het type motorband dat hiervoor gebruikt wordt. Indien je vroeg op laat op zoek moet naar de geschikte achterband, dan kan dit product van Michelin misschien wel iets voor jou zijn. Houd er wel rekening mee dat deze allroad motorband niet meteen tot de goedkope producten kan gerekend worden.

Deze degelijke achterband wordt gekenmerkt door een unieke codering die gekenmerkt wordt door 10-120-70. Op die manier kun je eenvoudigweg te weten komen dat je op zoek moet naar een achterband met een velgmaat van 10 inch. Dit wordt dan weer aangevuld met een bandhoogte van maar liefst 70 mm en een bandbreedte van ruim 120 mm. Houd er ook rekening mee dat op de LX Vespa en andere eerder genoemde types, de voorband licht zal verschillen van de achterband.

De band wordt gekenmerkt door een neutrale zwarte kleur en een geschikte minimale profieldiepte van maar liefst 1 mm. Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen reacties zijn geplaatst. Laat je hierdoor echter niet meteen afschrikken en neem toch de tijd om hem even te bekijken.

 

Voordelen:

Vespa: in tegenstelling tot de andere producten uit deze lijst, zul je zien dat dit type motorband speciaal ontwikkeld is voor de Vespa liefhebbers. Of je nu over een Vespa LX of LXV beschikt, maakt daarbij helemaal niets uit.

Bandbreedte: de bandbreedte van deze Vespa band wordt geschat op maar liefst 120 mm.

Bandhoogte: je geniet hierbij bovendien een maximale bandhoogte van wel 70 mm.

Velgmaat: de velgmaat is misschien iets kleiner in tegenstelling tot de vorige 2 producten en kan geschat worden op 10 inches.

 

Nadelen:

Prijzig: ook hier moeten we jammer genoeg wel melding maken van een hoger prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Maxxis motorbanden

 

4. Sunleif Rasmussen Buitenband 130/90-10 Maxxis C6024

 

Wil je liever niet teveel geld spenderen maar tegelijk wel zeker zijn van een kwalitatieve en duurzame motorband? Dan raden wij jou aan om dit exemplaar even wat grondiger te bekijken. Opnieuw wordt de motorband jou aangeboden door het bekende, en misschien wel meteen het beste merk Oplos Scooters. Hij is dan ook, zoals je wel zult vermoeden, voornamelijk bedoeld om te gebruiken op scooters en kleine tot standaard motorvoertuigen

Het betreft hier opnieuw een buitenband met een specifieke 130/90-10 Maxxis C6024 codering. Deze codering heeft, zoals ondertussen wel duidelijk is, heel wat belangrijke informatie weer over de bandenmaat. Zo komen we te weten dat we op zoek moeten naar een band met een maximale breedte van 130 mm, een bandhoogte van 90 mm en een velgmaat van maar liefst 10 inch.

Ook hier wordt de buitenband uiteraard gekenmerkt door een zwarte kleur en blijkt hij behoorlijk eenvoudig te monteren. Uiteraard kun je altijd nog de hulp in roepen van een professionele installateur. Ondanks de vele voordelen stellen we vast dat de koper niet helemaal tevreden blijkt te zijn. Zo wordt melding gemaakt van een lelijk design en een onnauwkeurige meting.

 

Voordelen:

Velgmaat: je zult zien dat de band gekenmerkt wordt door een compacte velgmaat van amper 10 inches groot.

Handig in gebruik: verder wordt de velgmaat aangevuld met een 90 mm bandhoogte en een breedte van maar liefst 130 mm.

Budgetvriendelijk: indien je op zoek bent naar een kwalitatieve motorband die tegelijk ook betaalbaar is, dan is dit product vast en zeker een goede aanbeveling.

 

Nadelen:

Design: wanneer we de reviews bekijken dan zien we dat de koper amper te spreken is over het onaantrekkelijke design.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Oplos Scooters Buitenband 17-2.25 Fortune F-879

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke buitenband die jou, hoe kan het ook anders, wordt geleverd en aangeboden door Oplos Scooters. Het mag ondertussen al geen twijfel meer leiden dat het veruit één van de betere merken op het gebied van scooter en motorbanden blijkt te zijn.

Deze unieke motorband, die speciaal ontwikkeld is voor gebruik op scooters en motors, wordt gekenmerkt door een unieke codering van 17-2.25 Fortune F-879. Deze codering leert ons dat we op zoek moeten naar een velgmaat van maximaal 17 inch wat reeds behoorlijk ruim is. De F duidt dan weer op het merk waardoor we weten dat we op zoek zijn naar een buitenband type Honda. De profieldiepte bedraagt dan weer 2,25 mm.

Ook hier kunnen we jou jammer genoeg geen verder advies geven over de gebruikerservaringen aangezien er nog geen klanten hebben gereageerd. Dat kan te maken hebben met het hogere prijskaartje of het feit dat het om een recent type motorband gaat.

 

Voordelen:

Formaat: je zult zien dat de buitenband een 17-2.25 codering heeft meegekregen.

Profieldiepte: de profieldiepte van deze buitenband wordt geschat op maar liefst 2,25 mm.

Velgmaat: uit de codering kunnen we opmaken dat de velgmaat maar liefst 17 inches bedraagt en daarbij behoorlijk groot is.

 

Nadelen:

Prijzig: het zal je waarschijnlijk niet meteen verwonderen maar ook hier vermoeden we dat het prijskaartje door sommigen te duur zal bevonden worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Motorbanden Koopgids

 

Het hoeft geen twijfel dat kwalitatieve motorbanden een echte must zijn zodra je de baan op moet. Wanneer je de verschillende mogelijkheden met elkaar gaat vergelijken, is het een aanbeveling om ook even stil te staan bij de constructie, het formaat, de profieldiepte en de bandenspanning. Op die manier weet je zeker dat je met de perfecte autobanden huiswaarts keert. In onze koopgids hieronder proberen we een antwoord te bieden op deze en tal van andere prangende vragen. Bekijk het even alvorens je op onderzoek trekt.

De belangrijkste onderdelen van de motorband en de constructie

We kunnen het niet genoeg benadrukken maar het is van levensbelang om met de juiste motorbanden de baan op te gaan. Ze dragen niet alleen bij aan de grip en stabiliteit maar bijgevolg ook aan de veiligheid in het verkeer. Wanneer je dus op zoek moet naar (nieuwe) motorbanden, dan is het handig om op de hoogte te zijn van de verschillende onderdelen en de constructie van de band.

Het spreekt voor zich dat elk onderdeel met de grootste nauwkeurigheid ontworpen en getest wordt. Zo is het karkas bedoeld om de motorband de juiste vorm te geven en eventuele oneffenheden makkelijk te kunnen opvangen. Voor het karkas wordt dan ook vaak gekozen voor bestendig textiel. Het loopvlak van de band is dan weer verantwoordelijk voor de afvoer van vuil, water en zanddeeltjes maar draagt ook bij aan de tractie van de motor. Echter blijft de zijwand het zwaarste onderdeel van de motorband te zijn. Dergelijk onderdeel is dan ook 100% bestendig tegen eventuele vervormingen.

Wanneer we het dan over de constructie van de motorband moeten hebben, dan kunnen we een onderscheid maken tussen 3 groepen. Zo heb je de diagonaalband, de diagonaalband met gordel en de radiaalband. De meest eenvoudige motorband betreft de diagonaalband die gekenmerkt wordt door een vrij eenvoudige constructie. De diagonaalband blijkt bijzonder goed bestand te zijn tegen diverse externe factoren en is dan ook geschikt als offroad motorband waarbij je probleemloos 240 km/u kunt halen op een veilige manier.

De constructie van de diagonaalband met gordel is dan weer iets omslachtiger vanwege de extra versteviging. Die moet ervoor zorgen dat de vervormingen aan de band zich tot een minimum beperken. Tot slot is er dan nog de zogenaamde radiaalband die gekenmerkt wordt door een extra koordlaag die zich vlak onder het loopvlak bevindt. Dergelijk type banden zijn speciaal ontworpen voor de meest zware en snelle motoren zoals een Harley Davidson en Yamaha.

 

Het verschil tussen de voor en de achterband

Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet zo maar er is wel degelijk een verschil waarneembaar tussen de voor- en achterband. Wat bij auto’s bijvoorbeeld niet het geval blijkt te zijn.

Het verschil tussen de voor- en achterband doet zich voornamelijk voor op het gebied van de constructie. Zo zul je kunnen vaststellen dat het loopvlak op de voorste motorband op een volledig andere manier werd gelijmd ten opzichte van de achterband. De manier van lijmen heeft dan ook een bepaalde invloed op de uitwerking en bijgevolg rijveiligheid.

Verder kan er ook een verschil optreden op het gebied van de gebruikte compounds. Bij de achterband wordt vaak gekozen om gebruik te maken van een specifieke compound die uit 2 delen bestaat. Dit heeft te maken met de invloed van slijtage en remmen op de achterband.

 

Het formaat van de motorband

Het is onderhand wel al duidelijk dat een verkeerd gekozen band geen optie mag en kan zijn. Het is nu eenmaal levensgevaarlijk om met een verkeerde motorband de baan op te gaan. Houd daarom ook rekening met de maat van de motorband. Zo zal een scooter een kleinere maat verlangen dan een wanneer je op zoek moet naar een band om op een racemotor te plaatsen.

De maat van de band is dus voor een groot deel afhankelijk van het gebruik dat je eraan wilt geven. Elke band wordt dan ook gekenmerkt door een volledige maateenheid waarbij de breedte, de hoogte, de snelheidsindex, de bouw, de velgmaat en de draagvermogenindex worden vermeld. Op die manier kan een maateenheid er als volgt uitzien: “180/55ZR17 (73W) RL R”.

Profieldiepte en bandenspanning

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de minimale profieldiepte en natuurlijk ook de bandenspanning. Wanneer je op zoek gaat naar een kwalitatieve en bovenal veilige motorband dan moet de minimale profieldiepte maar liefst 1 mm zijn. Alles wat daaronder ligt, is allesbehalve veilig om de baan op te gaan. Een correcte profieldiepte zorgt voor een goede afvoer van het water tijdens een hevige regenbui.

Verder blijkt ook de bandenspanning niet geheel onbelangrijk te zijn. Zorg ervoor dat de bandenspanning altijd optimaal is. Een te lage bandenspanning zorgt namelijk voor een verminderde grip en bijgevolg minder veiligheid. Toch wordt het door motorrijders niet altijd opgemerkt en daarom is het belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren.

Kortom, er zijn heel wat factoren waarmee je rekening zult moeten houden. Toch is het belangrijk om te kiezen voor een kwalitatieve motorband die niet alleen jouw veiligheid maar ook die van de andere weggebruikers garandeert. Je betaalt misschien iets meer maar er is altijd een mogelijkheid om aanbiedingen en/ of promoties te spotten.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe lang gaan motorbanden mee?

Het spreekt voor zich dat het niet zo eenvoudig is om deze vraag met een eenduidig en rechtlijnig antwoord te beantwoorden, aangezien de duurzaamheid afhankelijk is van verschillende factoren. Zo zul je onder andere rekening moeten houden met de kwaliteit van de motorband en het type, maar ook met het onderhoud van je voertuig, je persoonlijke rijstijl en de uiteindelijke bandenspanning.

Algemeen kunnen we stellen dat een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke motorband het toch wel ongeveer 2 à 3 jaartjes moet kunnen uithouden. Uiteraard is het altijd aanbevolen om de banden iets vroeger te vervangen zodanig dat je ten allen tijde veilig de baan op kunt gaan!

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES