5 beste Motorbanden Test van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Beste motorbanden – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een degelijke zomerband voor velgen met een maximale grootte van 19 inch? Dan is de Motorband F24 100/90 -19 57H van Dunlop een schot in de roos. Daartegenover staat de Continental Buitenband Motorfiets, jou aangeboden door het bekende merk Continental en gekenmerkt door een typerende ETRTO maat van 225-19. Aan jou de keuze om te bedenken welke optie de beste lijkt. Echter, in de tabel hieronder maken we ook melding van een derde topproduct. Neem zeker even een kijkje naar de verschillende voordelen en nadelen alvorens een uiteindelijke beslissing te nemen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste motorbanden (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een motorbanden set of toch eerder specifiek naar één bepaalde motorband? Besef dat er wel degelijk verschil kan zijn tussen de zogenaamde Michelin motorbanden, de Mitas motorbanden en de Maxxis motorbanden. Wij selecteerden voor jou  5 hedendaagse toppertjes. Het advies van klanten, vermeld in de online reviews kan alvast een extra hulpmiddel betekenen. Neem rustig de tijd om deze even te bekijken en kies er vervolgens de voor jou beste motorband uit. En wie weet is het wel één van de aanbiedingen.

 

 

Dunlop motorbanden

 

1. Motorband F24 100/90 -19 57H DUNLOP zomerband – Dunlop motorband

 

Net zoals de populairste Pirelli motorbanden of de bekende motorbanden van Michelin, behoort ook dit product van Dunlop tot de algemene toppertjes binnen het segment. Zo wordt de Dunlop motorband gekenmerkt door een beeldverhouding van 90 en blijkt hij geschikt voor banden met een velgmaat van maximaal 19 inches groot.

Daar het een kwalitatieve zomerband betreft, dien je eveneens rekening te houden met de maximale zomersectie breedte van 100 en een bijbehorende snelheidsbeoordelingscategorie H. Dit laatste betekent dat de motorband geschikt is om snelheden tot maximaal 130 km/u te verdragen, wat behoorlijk veel is.

Hoewel deze motorband heel wat positieve kenmerken weet naar voren te schuiven, werden er tot op heden nog geen reviews geplaatst. We durven vermoeden dat het hogere prijskaartje mogelijks een domper op de feestvreugde betekent voor velen en dat is jammer. Laat je dus niet meteen afschrikken indien je je motorband moet vervangen of op zoek bent naar de geschikte motorband montage.

 

Voordelen:

Materiaal: de motorband is voornamelijk vervaardigd uit duurzaam rubber en is bedoeld voor gebruik tijdens de zomerperiode.

Snelheidsbeoordeling: met een snelheidsbeoordeling H is deze band geschikt om snelheden tot maximaal 130 km/u aan te kunnen.

Velgmaat: deze Dunlop motorband is geschikt voor plaatsing op velgen van maximaal 19 inches groot.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Allroad motorband

 

2. Continental Buitenband Motorfiets Kks10 Tt 41b 23 X 2.25 (225-19)

 

Maak je regelmatig gebruik van je motorfiets? Dan is een stel kwalitatieve en gebruiksvriendelijke banden alvast een belangrijke voorwaarde zodoende de veiligheid van jezelf en anderen op de baan te vrijwaren. Zo wordt deze motorfiets buitenband van Continental door tal van experten hoog aanbevolen vanwege zijn voortreffelijke grip – zelfs op een nat wegdek – én behoorlijk lange levensduur. De moeite waard dus om de kenmerkende eigenschappen ervan eens van naderbij te bekijken.

Zo zul je zien dat deze all-season band gekenmerkt wordt door een ETRTO maat van 225-19 wat betekent dat de band zo’n 225 mm breed is en gecombineerd wordt met een hieldraad diameter van 19 mm. Daarbij blijkt de band voornamelijk vervaardigd uit duurzaam en rubber en voorzien van extra brede groeven die het (regen)water onderin het loopvlak makkelijk en snel weten weg te voeren. Deze KKS10 draadband van 23 x 2,25 inches kent een overwegend zwart design met een lichtelijk aanwezig wit accent.

Hoewel deze – tot de allroad motorbanden behorende – motorband heel wat positieve kenmerken weet aan te reiken, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. Het prijskaartje zou daar op het eerste gezicht misschien wel iets mee te maken kunnen hebben gezien het feit dat de verpakking slechts 1 motorband levert. 

 

Voordelen:

ETRTO: de motorband wordt gekenmerkt door een ETRTO maat van 225-19 wat betekent dat de band zo’n 225 mm breed is en wordt aangevuld met een diameter hieldraad van 19 mm.

Materiaal: de band blijkt voornamelijk uit duurzaam en kwalitatief rubber te zijn vervaardigd.

Grip: dankzij de brede groepen zijn de banden in staat om het regenwater snel en makkelijk af te voeren wat de grip op een nat wegdek aanzienlijk verhoogt.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de hoge prijs zou in eerste instantie kunnen afschrikken. Toch valt dit ergens te rechtvaardigen gezien het hier een all-season band betreft waardoor hij alsnog tot de goedkope motorbanden zou kunnen behoren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Michelin motorbanden

 

3. Buitenband 90/90-10 Michelin City Grip // Michelin motorbanden

 

In tegenstelling tot het voorgaande product, kies je met de Michelin City Grip voor een kwalitatieve prominente scooterband die – met behulp van de befaamde lamellentechnologie (PST) – in staat is om in eender welke weersomstandigheid een optimale grip te behouden. 

De band blijkt daarbij vervaardigd uit duurzaam rubber en gekenmerkt door behoorlijk diepe en brede groeven die bijdragen aan het snel en makkelijk wegwerken van overtollig regenwater. Dit wordt aangevuld met een 90/90×10 formaat waardoor de band perfect op 10 inch wielen kan worden bevestigd. Ben je op zoek naar Michelin motorbanden? Geen enkel probleem want deze City Grip band is tegenwoordig beschikbaar in diverse bandenmaten waardoor er vast en zeker voor elk wat wils te vinden is.

Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst bij deze buitenband waardoor het voor ons behoorlijk moeilijk is om jou verder advies te verschaffen omtrent eventuele klantreacties.

 

Voordelen:

Materiaal: de buitenband van Michelin werd voornamelijk uit duurzaam rubber vervaardigd.

Grip: de band kent een uitstekende grip dankzij de extra brede en diepe groeven die het water moeiteloos weten af te drijven.

PST: dankzij de bekende lamellentechnologie (PST) garandeert deze buitenband een optimale en uitzonderlijke grip op eender welk wegdek en onder gelijk welke weersomstandigheid.

Maat: de band kent een 90/90×10 formaat en blijkt daardoor geschikt voor 10 inch wielen. 

 

Nadelen:

Geen motorband: hoewel deze band bedoeld is voor scooters kun je hem altijd nog in een groter formaat aanschaffen indien gewenst.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Maxxis motorbanden

 

4. Sunleif Rasmussen Buitenband 130/90-10 Maxxis C6024

 

Wil je liever niet teveel geld spenderen maar tegelijk wel zeker zijn van een kwalitatieve en duurzame motorband? Dan raden wij jou aan om dit exemplaar even wat grondiger te bekijken. Opnieuw wordt de motorband jou aangeboden door het bekende, en misschien wel meteen het beste merk Oplos Scooters. Hij is dan ook, zoals je wel zult vermoeden, voornamelijk bedoeld om te gebruiken op scooters en kleine tot standaard motorvoertuigen

Het betreft hier opnieuw een buitenband met een specifieke 130/90-10 Maxxis C6024 codering. Deze codering heeft, zoals ondertussen wel duidelijk is, heel wat belangrijke informatie weer over de bandenmaat. Zo komen we te weten dat we op zoek moeten naar een band met een maximale breedte van 130 mm, een bandhoogte van 90 mm en een velgmaat van maar liefst 10 inch.

Ook hier wordt de buitenband uiteraard gekenmerkt door een zwarte kleur en blijkt hij behoorlijk eenvoudig te monteren. Uiteraard kun je altijd nog de hulp in roepen van een professionele installateur. Ondanks de vele voordelen stellen we vast dat de koper niet helemaal tevreden blijkt te zijn. Zo wordt melding gemaakt van een lelijk design en een onnauwkeurige meting.

 

Voordelen:

Velgmaat: je zult zien dat de band gekenmerkt wordt door een compacte velgmaat van amper 10 inches groot.

Handig in gebruik: verder wordt de velgmaat aangevuld met een 90 mm bandhoogte en een breedte van maar liefst 130 mm.

Budgetvriendelijk: indien je op zoek bent naar een kwalitatieve motorband die tegelijk ook betaalbaar is, dan is dit product vast en zeker een goede aanbeveling.

 

Nadelen:

Design: wanneer we de reviews bekijken dan zien we dat de koper amper te spreken is over het onaantrekkelijke design.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Beste motorband

 

5. Oplos Scooters Buitenband 17-2.25 Fortune F-879

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke buitenband die jou, hoe kan het ook anders, wordt geleverd en aangeboden door Oplos Scooters. Het mag ondertussen al geen twijfel meer leiden dat het veruit één van de betere merken op het gebied van scooter en motorbanden blijkt te zijn.

Deze unieke motorband, die speciaal ontwikkeld is voor gebruik op scooters en motors, wordt gekenmerkt door een unieke codering van 17-2.25 Fortune F-879. Deze codering leert ons dat we op zoek moeten naar een velgmaat van maximaal 17 inch wat reeds behoorlijk ruim is. De F duidt dan weer op het merk waardoor we weten dat we op zoek zijn naar een buitenband type Honda. De profieldiepte bedraagt dan weer 2,25 mm.

Ook hier kunnen we jou jammer genoeg geen verder advies geven over de gebruikerservaringen aangezien er nog geen klanten hebben gereageerd. Dat kan te maken hebben met het hogere prijskaartje of het feit dat het om een recent type motorband gaat.

 

Voordelen:

Formaat: je zult zien dat de buitenband een 17-2.25 codering heeft meegekregen.

Profieldiepte: de profieldiepte van deze buitenband wordt geschat op maar liefst 2,25 mm.

Velgmaat: uit de codering kunnen we opmaken dat de velgmaat maar liefst 17 inches bedraagt en daarbij behoorlijk groot is.

 

Nadelen:

Prijzig: het zal je waarschijnlijk niet meteen verwonderen maar ook hier vermoeden we dat het prijskaartje door sommigen te duur zal bevonden worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Motorbanden Koopgids

 

Het hoeft geen twijfel dat kwalitatieve motorbanden een echte must zijn zodra je de baan op moet. Wanneer je de verschillende mogelijkheden met elkaar gaat vergelijken, is het een aanbeveling om ook even stil te staan bij de constructie, het formaat, de profieldiepte en de bandenspanning. Op die manier weet je zeker dat je met de perfecte autobanden huiswaarts keert. In onze koopgids hieronder proberen we een antwoord te bieden op deze en tal van andere prangende vragen. Bekijk het even alvorens je op onderzoek trekt.

De belangrijkste onderdelen van de motorband en de constructie

We kunnen het niet genoeg benadrukken maar het is van levensbelang om met de juiste motorbanden de baan op te gaan. Ze dragen niet alleen bij aan de grip en stabiliteit maar bijgevolg ook aan de veiligheid in het verkeer. Wanneer je dus op zoek moet naar (nieuwe) motorbanden, dan is het handig om op de hoogte te zijn van de verschillende onderdelen en de constructie van de band.

Het spreekt voor zich dat elk onderdeel met de grootste nauwkeurigheid ontworpen en getest wordt. Zo is het karkas bedoeld om de motorband de juiste vorm te geven en eventuele oneffenheden makkelijk te kunnen opvangen. Voor het karkas wordt dan ook vaak gekozen voor bestendig textiel. Het loopvlak van de band is dan weer verantwoordelijk voor de afvoer van vuil, water en zanddeeltjes maar draagt ook bij aan de tractie van de motor. Echter blijft de zijwand het zwaarste onderdeel van de motorband te zijn. Dergelijk onderdeel is dan ook 100% bestendig tegen eventuele vervormingen.

Wanneer we het dan over de constructie van de motorband moeten hebben, dan kunnen we een onderscheid maken tussen 3 groepen. Zo heb je de diagonaalband, de diagonaalband met gordel en de radiaalband. De meest eenvoudige motorband betreft de diagonaalband die gekenmerkt wordt door een vrij eenvoudige constructie. De diagonaalband blijkt bijzonder goed bestand te zijn tegen diverse externe factoren en is dan ook geschikt als offroad motorband waarbij je probleemloos 240 km/u kunt halen op een veilige manier.

De constructie van de diagonaalband met gordel is dan weer iets omslachtiger vanwege de extra versteviging. Die moet ervoor zorgen dat de vervormingen aan de band zich tot een minimum beperken. Tot slot is er dan nog de zogenaamde radiaalband die gekenmerkt wordt door een extra koordlaag die zich vlak onder het loopvlak bevindt. Dergelijk type banden zijn speciaal ontworpen voor de meest zware en snelle motoren zoals een Harley Davidson en Yamaha.

 

Het verschil tussen de voor en de achterband

Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet zo maar er is wel degelijk een verschil waarneembaar tussen de voor- en achterband. Wat bij auto’s bijvoorbeeld niet het geval blijkt te zijn.

Het verschil tussen de voor- en achterband doet zich voornamelijk voor op het gebied van de constructie. Zo zul je kunnen vaststellen dat het loopvlak op de voorste motorband op een volledig andere manier werd gelijmd ten opzichte van de achterband. De manier van lijmen heeft dan ook een bepaalde invloed op de uitwerking en bijgevolg rijveiligheid.

Verder kan er ook een verschil optreden op het gebied van de gebruikte compounds. Bij de achterband wordt vaak gekozen om gebruik te maken van een specifieke compound die uit 2 delen bestaat. Dit heeft te maken met de invloed van slijtage en remmen op de achterband.

 

Het formaat van de motorband

Het is onderhand wel al duidelijk dat een verkeerd gekozen band geen optie mag en kan zijn. Het is nu eenmaal levensgevaarlijk om met een verkeerde motorband de baan op te gaan. Houd daarom ook rekening met de maat van de motorband. Zo zal een scooter een kleinere maat verlangen dan een wanneer je op zoek moet naar een band om op een racemotor te plaatsen.

De maat van de band is dus voor een groot deel afhankelijk van het gebruik dat je eraan wilt geven. Elke band wordt dan ook gekenmerkt door een volledige maateenheid waarbij de breedte, de hoogte, de snelheidsindex, de bouw, de velgmaat en de draagvermogenindex worden vermeld. Op die manier kan een maateenheid er als volgt uitzien: “180/55ZR17 (73W) RL R”.

Profieldiepte en bandenspanning

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de minimale profieldiepte en natuurlijk ook de bandenspanning. Wanneer je op zoek gaat naar een kwalitatieve en bovenal veilige motorband dan moet de minimale profieldiepte maar liefst 1 mm zijn. Alles wat daaronder ligt, is allesbehalve veilig om de baan op te gaan. Een correcte profieldiepte zorgt voor een goede afvoer van het water tijdens een hevige regenbui.

Verder blijkt ook de bandenspanning niet geheel onbelangrijk te zijn. Zorg ervoor dat de bandenspanning altijd optimaal is. Een te lage bandenspanning zorgt namelijk voor een verminderde grip en bijgevolg minder veiligheid. Toch wordt het door motorrijders niet altijd opgemerkt en daarom is het belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren.

Kortom, er zijn heel wat factoren waarmee je rekening zult moeten houden. Toch is het belangrijk om te kiezen voor een kwalitatieve motorband die niet alleen jouw veiligheid maar ook die van de andere weggebruikers garandeert. Je betaalt misschien iets meer maar er is altijd een mogelijkheid om aanbiedingen en/ of promoties te spotten.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe lang gaan motorbanden mee?

Het spreekt voor zich dat het niet zo eenvoudig is om deze vraag met een eenduidig en rechtlijnig antwoord te beantwoorden, aangezien de duurzaamheid afhankelijk is van verschillende factoren. Zo zul je onder andere rekening moeten houden met de kwaliteit van de motorband en het type, maar ook met het onderhoud van je voertuig, je persoonlijke rijstijl en de uiteindelijke bandenspanning.

Algemeen kunnen we stellen dat een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke motorband het toch wel ongeveer 2 à 3 jaartjes moet kunnen uithouden. Uiteraard is het altijd aanbevolen om de banden iets vroeger te vervangen zodanig dat je ten allen tijde veilig de baan op kunt gaan!

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES