Laatste update: 20.05.22

 

Beste koelvloeistoffen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Koelvloeistof is een belangrijk gegeven wanneer je een wagen of ander voertuig aanschaft. Het helpt overtollige warmte af te voeren zodat de verbrandingsmotor en andere apparaten waaronder de warmtepomp en thermostaat, zo lang mogelijk beschermd blijven. Om de zoektocht voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse toppertjes. Zo zou je onder andere kunnen kiezen voor de Mannol G12+ koelvloeistof die een vorstbeveiliging aanbiedt tot maar liefst -30℃. Begeef je je vaak in koude gebieden en heb je liever nog wat extra beveiliging, dan lijkt de Putoline Coolant NF Koelvloeistof misschien een betere optie. Deze biedt dan ook een nauwkeurige en betrouwbare vorstbeveiliging aan tot maar liefst -38℃.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste koelvloeistoffen (Reviews) van 2022

 

Kwalitatieve koelvloeistof zorgt ervoor dat overtollige warmte automatisch wordt afgevoerd zodat de verbrandingsmotor gespaard blijft. Echter, leidt het uitgebreide assortiment vaak tot keuzestress. Zo kan een onderscheid gemaakt worden op basis van de kleur koelvloeistof waartussen we roze koelvloeistof, rode koelvloeistof, transparante, blauwe en groene koelvloeistof noteren. Verder kan men ook kijken naar de verschillende soorten koelvloeistof waarbij je bijvoorbeeld kunt kiezen voor G12 koelvloeistof of G13 koelvloeistof. Bekijk de 5 topproducten hieronder alvast even, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten, alvorens je er de beste koelvloeistof uitkiest.

 

1. Mannol G12+ Koelvloeistof -30℃ Ready to use 5 Liter

 

Met de Mannol G12+ auto koelvloeistof kies je misschien niet meteen voor het laagste prijskaartje uit de reeks. In verhouding tot een inhoud van maar liefst 5 liter, kan hij echter wel tot de goedkope en bijgevolg populairste koelvloeistoffen gerekend worden. Heel wat klanten zijn alvast enthousiast en belonen dit product dan ook meteen mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren.

Zo wordt de koelvloeistof geleverd in een degelijke plastic bidon van 25 x 35 cm, voorzien van een stevig handvat en een praktische draaidop. Handig om te bewaren in de kofferbak van je auto en op die manier overal mee naartoe te nemen. 

Met behulp van de Mannol Coolant G12+ koelvloeistof wordt het mogelijk om de verbrandingsmotor van je wagen zoveel mogelijk bescherming te bieden tegen bevriezing en corrosie. In tegenstelling tot sommige andere koelvloeistoffen kan dit product zelfs gebruikt worden tot temperaturen van -30℃ en dit het hele jaar door.

 

Voordelen:

Verpakking: deze koelvloeistof voor de motor wordt jou aangeboden in een stevige verpakking van 25 bij 35 cm. De stevige handgreep en de praktische draaidop dragen bij aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

Antivries: in tegenstelling tot sommige andere koelvloeistoffen is dit product wel degelijk in staat om de motor van je wagen te beschermen tegen bevriezing en dit bij temperaturen tot maar liefst -30℃.

Kleur: de koelvloeistof wordt gekenmerkt door een opvallend roze kleurtje maar kan ook in tal van andere kleuren worden aangekocht.

Handig in gebruik: de koelvloeistof is 100% gebruiksklaar op het moment dat je deze aankoopt. Hij wordt steeds geleverd per 5 liter en kan gebruikt worden in tal van verschillende wagens.

 

Nadelen:

Prijzig: het is mogelijk dat sommige klanten het prijskaartje alsnog te duur zullen vinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Putoline Coolant NF Koelvloeistof 1 Liter

 

In vergelijking met het vorige product, lijkt deze koelvloeistof van Putoline wel een echte aanbieding te zijn. Echter moet je er wel rekening mee houden dat hij geleverd wordt in een minder royale hoeveelheid, waardoor de prijs uiteindelijk dan toch niet meer zo goedkoop blijkt te zijn. Desondanks zien we voorlopig alleen maar positieve reacties en bijgevolg een mooie eindscore van 5 sterren verschijnen.

Net zoals het vorige product wordt ook deze koelvloeistof geleverd in een stevige plastic verpakking die niet alleen voorzien is van een degelijk handvat maar ook een praktische gele draaidop. Dit alles draagt bij aan het uiteindelijke gebruiksgemak en maakt het mogelijk om de koelvloeistof eventueel in de kofferbak van je wagen te bewaren.

Deze kant-en-klare organische koelvloeistof wordt geleverd per liter en wordt gekenmerkt door tal van corrosiebeschermende additieven én een vorstbeveiliging tot maar liefst -38℃. Kortom, dit alles maakt hem niet alleen geschikt voor personenwagens maar ook voor quads, scooters, karts en sneeuwscooters.

 

Voordelen:

Verpakking: de koelvloeistof wordt jou aangeboden in een stevige verpakking van 6 bij 20 cm, wat overeenkomt met een inhoud van ongeveer 1 liter.

Vorstbeveiliging: hij biedt een betrouwbare vorstbeveiliging tot temperaturen van -38℃.

Corrosie: naast de vorstbeveiliging biedt hij eveneens bescherming tegen corrosie dankzij de diverse corrosiebeschermende additieven die aan de substantie zijn toegevoegd. Ideaal om onderdelen uit metaal, magnesium en aluminium te beschermen.

Handig in gebruik: de samenstelling maakt deze koelvloeistof niet alleen geschikt voor personenwagens maar evenzeer voor gebruik in karts, scooters, quads en sneeuwscooters.

 

Nadelen:

Prijzig: het prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn bij deze koelvloeistof.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Kroon-Oil Coolant SP 16 Premium Long Life 5000 g

 

Dit product van Kroon-Oil mocht alvast niet in onze selectie ontbreken. Zo wordt Kroon-Oil beschouwd als een vaste waarde op het gebied van koelvloeistoffen die garant staat voor kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksgemak. Niet voor niets beschouwen velen Kroon-Oil dan ook als veruit het beste merk en dat wordt alleen maar bevestigd als we de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren onderaan het product zien verschijnen.

Zo blijkt de Coolant SP 16 een kant-en-klare Long Life koelvloeistof te zijn die, als we de commentaren mogen geloven, werkelijk superieur is ten opzichte van heel wat andere koelvloeistoffen. Zo biedt hij eerst en vooral een vorstbeveiliging tot maar liefst -38℃ aan, en dit bovendien het hele jaar. 

Verder heeft men bij de productie van deze vloeistof gebruik gemaakt van de bekende silicaatvrije technologie die gebaseerd is op de combinatie van diverse carbolzuren. Deze technologie is vervolgens in staat om de radiateur, thermostaat en waterpomp van de wagen veel langer te beschermen. De vloeistof wordt jou bovendien aangeboden in een stevige bidon van 5 liter, inclusief handvat en praktische draaidop.

 

Voordelen:

Verpakking: net zoals de vorige koelvloeistoffen wordt ook dit exemplaar geleverd in een stevige bidon die niet alleen voorzien is van een handvat maar ook praktische draaidop.

Vorstbeveiliging: hij biedt 100% vorstbeveiliging aan en dit tot temperaturen van maar liefst -38℃.

Corrosie: dankzij de bekende silicaatvrije technologie biedt deze koelvloeistof een veel langere bescherming aan tegen corrosievorming. Dit komt niet alleen de radiateur maar ook de waterpomp én thermostaat ten goede.

 

Nadelen:

Prijzig: mocht je van plan zijn om deze koelvloeistof aan te kopen dan zul je echter wel rekening moeten houden met het hogere prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Koelvloeistof -40℃ G13++ 5 liter

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze koelvloeistof die jou wordt aangeboden en geleverd door MPM. Hij wordt, net zoals zijn voorgangers, geleverd in een stevige plastic bidon met een totale afmeting van 13 bij 30 cm en een royale inhoud van maar liefst 5 liter. Dankzij het handvat en de praktische draaidop kun je de bidon evengoed in de kofferbak van je wagen bewaren.

De koelvloeistof, die meteen opvalt vanwege zijn opvallende rode kleur, biedt een nauwkeurige vorstbeveiliging aan en dit tot temperaturen van maar liefst -40℃. Wat hem nog net iets krachtiger maakt dan sommige andere koelvloeistoffen uit dit lijstje. Daar hij verder ook silicaat houdend blijkt te zijn, biedt hij eveneens voldoende bescherming tegen corrosie.

Kortom, deze unieke G13 kant-en-klare koelvloeistof is uitermate geschikt voor personenwagens waarbij een G12++ wordt voorgeschreven. Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven op het gebied van gebruikerservaringen aangezien er tot op heden nog geen reviews werde geplaatst.

 

Voordelen:

Inhoud: de verpakking kent een maximaal formaat van 13 bij 30 cm wat ongeveer overeenkomt met een behoorlijk royale inhoud van zo’n 5 liter.

Vorstbeveiliging: hij levert 100% vorstbeveiliging, het hele jaar door, en dit bij temperaturen tot -40℃.

Corrosie: doordat deze kant-en-klare organische koelvloeistof eveneens silicaat houdend is, biedt hij tevens ook voldoende bescherming tegen eventuele corrosievorming.

Handig in gebruik: deze koelvloeistof is voornamelijk ontwikkeld voor de zogenaamde Volkswagen groep maar kan gebruikt worden bij elk type personenwagen waar een G12++ koelvloeistof wordt aangeraden.

 

Nadelen:

Geen heavy truck: indien je interesse hebt in deze koelvloeistof houd er dan wel rekening mee dat hij niet geschikt is voor de heavy truck dieselmotoren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Valma Koelvloeistof G12+ long life -30℃ 1L Kant & Klaar 

 

We sluiten het rijtje vervolgens af met de kant-en-klare organische koelvloeistof van Valma. Deze wordt jou aangeboden in een stevige kunststof flacon met een maximaal formaat van 23 bij 8 cm en een inhoud van ongeveer 1 liter. Door middel van de praktische draaidop kun je de flacon overigens steeds opnieuw hermetisch afsluiten en eventueel in de kofferbak van je wagen bewaren.

Net zoals één van de andere producten uit deze lijst, zul je zien dat deze G12 koelvloeistof een roze kleur kreeg. Bovendien blijkt hij niet alleen bescherming te bieden tegen extreme vorsttemperaturen tot -30℃ maar ook tegen eventuele corrosievorming. Kortom, de moeite waard om hem toch maar even van naderbij te bekijken.

Jammer genoeg moeten we ook hier vaststellen dat er nog geen online reacties werden geplaatst. Dit maakt het voor ons bijzonder moeilijk om verder advies te geven omtrent de gebruikservaringen.

 

Voordelen:

Kant-en-klaar: doordat het een kant-en-klare koelvloeistof betreft, hoef je deze voor gebruik niet verder meer aan te lengen.

Verpakking: de koelvloeistof wordt verpakt geleverd in een stevige flacon uit kunststof die voorzien is van een draaidop.

Inhoud: met een flacon van 23 bij 8 cm kan een royale inhoud van ongeveer 1 liter koelvloeistof worden aangeboden.

 

Nadelen:

Prijzig: ook hier durven we stellen dat het prijskaartje per liter behoorlijk hoog ligt. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Koelvloeistoffen Koopgids 

 

Wat is koelvloeistof en welke pluspunten levert een correct gebruik ervan op? Welke soorten bestaan er zoal en heeft dit een invloed op de uiteindelijke samenstelling? En indien nodig, mag je zelf de koelvloeistof vervangen en bijvullen en hoe doe je dit dan? Kortom, er steken heel wat vragen de kop op wanneer we het hebben over koelvloeistof. Daarom lijkt het ons alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even door te nemen alvorens je de verschillende soorten vloeistoffen en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. We hopen dat deze gids een leidraad mag zijn en de keuze minder moeilijk maakt.

Wat is koelvloeistof en waarvoor wordt het gebruikt

De combinatie hoge temperaturen enerzijds en lange files anderzijds, kunnen er nog wel eens voor zorgen dat de verbrandingsmotor van je wagen onder druk komt te staan. Om dat enigszins te kunnen vermijden, is het gebruik van een degelijke koelvloeistof vrijwel aangewezen. Zo zorgt koelvloeistof ervoor dat het koelsysteem, overigens het belangrijkste onderdeel van de motor, niet oververhit raakt waardoor de globale verbrandingsmotor niet beschadigd raakt en bijgevolg een langere levensduur kent.

Koelvloeistoffen komen vandaag de dag dan ook voor in diverse vormen en kleuren variërend van transparant tot rood, roze, groen, blauw en geel. Bovendien zijn de meeste soorten koelvloeistof ook nog eens aangevuld met bepaalde belangrijke additieven waardoor bescherming bij vriestemperaturen en corrosie ontstaat. 

Toch willen wij jou aanraden om enkele aandachtpuntjes in acht te nemen. Ga bijvoorbeeld niet zomaar de eerste de beste koelvloeistof aankopen maar houd rekening met de specifieke vereisten van je wagen. Zorg er daarnaast voor dat er altijd voldoende koelvloeistof in de wagen aanwezig is én dat de kwaliteit ervan op-en-top is. Merk je dat de koelvloeistof aanzienlijk is gedaald of eerder troebel oogt dan dien je deze bij te vullen en/ of te vervangen. Dat kun je overigens makkelijk zelf doen of gewoon laten uitvoeren door een garagist.

 

Het type koelvloeistof en de samenstelling

Om het onderscheid tussen de verschillende soorten koelvloeistof 100% te begrijpen, dien je min of meer op de hoogte te zijn van de samenstelling. Zo bestaat eender welk type koelvloeistof uit een bepaalde hoeveelheid water en antivries aangevuld met enkele specifieke additieven. Het spreekt voor zich dat koelvloeistoffen zich dus voornamelijk van elkaar zullen onderscheiden op basis van de additieven, de zogenaamde bijgevoegde extra’s, die verschillen naargelang de eisen van de autofabrikant.

Echter kunnen de koelvloeistoffen zich ook van elkaar onderscheiden op het gebied van de antivries stoffen. Zo zullen de meeste vloeistoffen gebruik maken van “glycol” om een antivrieseigenschappen aan het mengsel toe te voegen. Echter bestaat er zoiets als “mono ethyleen glycol”, ook wel afgekort als “MEG”, en “mono propyleen glycol”, afgekort als “MPG”. Het spreekt dan ook voor zich dat het niet verstandig is om verschillende soorten koelvloeistoffen met elkaar te vermengen. Bekijk welke vloeistof je wagen verlangt en probeer je aan één enkele soort en één enkel merk te houden om zo eventuele problemen te vermijden.

 

Welke type koelvloeistof is geschikt voor mijn wagen?

Welke type koelvloeistof uiteindelijk het meest geschikt zal zijn voor je wagen, is soms moeilijk te achterhalen. Indien je de vloeistof regelmatig laat controleren en bijvullen in de garage, hoef jij je daar verder geen zorgen over te maken. Toch is het best wel handig om op de hoogte te zijn van de koelvloeistof die in je wagen gebruikt wordt.

In principe zou de correcte koelvloeistof moeten worden vermeld in het instructieboekje van je wagen. Stel je voor dat je het bijbehorende boekje niet meteen terugvindt, dan kun je het type vloeistof achterhalen door even snel onder de motorkap van je wagen te kijken naar de bijbehorende kleur ervan. Zo wordt in de meeste huidige personenwagens een rood/roze koelvloeistof gebruikt van het type SP12, SP13, G12, G12+, G12++ of G13.

 

Controleren en bijvullen van de koelvloeistof

We hebben het hierboven al eventjes vermeld, maar het is van uiterst belang om de koelvloeistof van je wagen aan een regelmatige check-up te onderrichten. Op die manier kun je tijdig ingrijpen indien de vloeistof moet vervangen of bijgevuld worden. 

Om het niveau van de koelvloeistof te kunnen regelen, dien je eenvoudigweg naar het expansievat te kijken. Daarop staan 2 indicatiestreepjes vermeld die een maximum en minimum aanduiden. Indien de koelvloeistof dicht tegen het maximum staat, dan hoef je uiteraard niets te doen. Als je ziet dat het niveau van de vloeistof toch eerder het minimum streepje bereikt, dan is het aangewezen om de koelvloeistof bij te vullen tot aan het maximumstreepje.

Houd echter niet alleen rekening met het niveau maar ook met de kwaliteit van de vloeistof. Indien de vloeistof eerder dik en troebel oogt, dan is er duidelijk iets niet in de haak en dien je de volledige vloeistof te vervangen.

Duurzaamheid, verpakking en andere kenmerken

De meeste koelvloeistoffen die gekenmerkt worden door een G12, G12+ of G12++ aanduiding kunnen in principe een volledig autoleven mee gaan. Andere, vaak minder kwalitatieve koelvloeistoffen, zullen op termijn hun werking gaan verliezen. Daarom wordt aangeraden om de staat van de koelvloeistof, bij voorkeur, maandelijks te controleren en de vloeistof elke 2 à 3 jaar te verversen.

Bovendien worden de meeste koelvloeistoffen in stevige bidons of flessen geleverd die voorzien zijn van een stevig handvat en een praktische draaidop. Op die manier kun je de fles of bidon steeds opnieuw hermetisch gaan afsluiten zodat het product een langere tijd kan worden bewaard.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is koelvloeistof en welk kleur heeft het?

Het koelsysteem wordt als het belangrijkste onderdeel van de verbrandingsmotor van je wagen beschouwd. Dergelijk systeem zorgt er namelijk voor dat de motor nooit oververhit raakt en bijgevolg de kans op eventuele schade beperkt tot zelfs vermeden wordt. Opdat het koelsysteem steeds op hoog niveau kan blijven functioneren, is het gebruik van de juiste koelvloeistof uiteraard belangrijk.

Koelvloeistof is, globaal gezien, een mengsel bestaande uit water, antivries en bepaalde additieven. Afhankelijk van het type koelvloeistof kan er een wijziging plaatsvinden binnen de specifieke additieven en het antivries onderdeeltje. Dergelijke wijzigingen zijn niet op voorhand vastgelegd maar blijken vooral afhankelijk van de eisen van elke autofabrikant. Echter toont dit meteen duidelijk aan waarom je de verschillende koelvloeistoffen niet met elkaar hoort te mengen.

Daarnaast kunnen de koelvloeistoffen ook nog van elkaar verschillen op basis van de kleur gaande van transparant tot geel, blauw, groen, rood en roze. De meeste huidige personenwagens zijn voorzien van een rood/roze vloeistof van het bijbehorende SP12, SP13, G12, G12+, G12++ of G13 type. Echter, is de kleur van ondergeschikt belang in vergelijking met de samenstelling.

Q2: Wanneer en waarom moet je koelvloeistof vervangen/ bijvullen?

Uiteraard is het belangrijk om het niveau en de kwaliteit van de koelvloeistof regelmatig even te controleren, bij voorkeur maandelijks. Op die manier kun je meteen inschatten wanneer koelvloeistof dient te worden bijgevuld en/ of vervangen. Te weinig koelvloeistof kan, net zoals slecht geworden vloeistof voor heel wat schade aan het koelsysteem en bijgevolg de motor zorgen.

Echter dienen we hierbij wel een kleine kanttekening te maken aangezien er ook bepaalde koelvloeistoffen zijn van superieure kwaliteit die, met correct gebruik, makkelijk een heel autoleven lang kunnen mee gaan. Het gaat hier vooral over de koelvloeistoffen van het type G12, G12+ en G12++.

 

 

Laatste update: 20.05.22

 

Beste remvloeistoffen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Remvloeistof is een belangrijk onderdeel van eender welk voertuig gaande van auto’s tot motoren, scooters, go-karts of fietsen. Met een dergelijke vloeistof kun je het rem- én eventuele koppelingssysteem zo nauwkeurig mogelijk onderhouden. Aangezien er vandaag de dag best wel wat mogelijkheden op de markt zijn – en de keuze bijgevolg niet altijd voor de hand liggend – zijn we zo vrij geweest om enkele toppertjes binnen dit segment te selecteren. Zo zou je kunnen kiezen voor de Kroon-Oil 33820 Drauliquid-LV remvloeistof die beschouwd wordt een uiterst krachtige en bijzonder hoogwaardige remvloeistof geschikt voor gebruik in auto’s. Daartegenover staat het Racing Brake Fluid – Voertuigonderhoudsmiddel; jou aangeboden in een stevige bidon met 500 ml inhoud.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste remvloeistoffen (Reviews) van 2022

 

Remvloeistof is een belangrijk onderdeel van de wagen en draagt bij aan een correct en uiterst veilig en betrouwbaar rem- én koppelingssysteem. De keuze voor de beste remvloeistof is dan ook afhankelijk van het type wagen en het bijbehorende onderhoud. Algemeen kun je kiezen uit meerdere soorten gaande van de DOT 3 remvloeistof tot de DOT 4 remvloeistof, de DOT 5 remvloeistof en de DOT 5.1 remvloeistof. Wij selecteerden 6 toppers inclusief advies uit de online reviews. Bekijk de opties even en bedenk of je de remvloeistof van de auto dan wel van de motor moet vervangen en eventueel welke kleur de remvloeistof heeft en wie weet spot je wel een aanbieding of laagst geprijsd product.

 

DOT 4 remvloeistof

 

1. Kroon-Oil 33820 Drauliquid-LV DOT 4 1L – Remvloeistof // Kroon-Oil

 

De 33820 Drauliquid-LV DOT 4 remvloeistof wordt jou aangeboden door het populairste, en misschien voor sommigen ook wel veruit het beste, merk Kroon-oil en geleverd in een stevige bidon met een inhoud van maar liefst 1 liter. Met behulp van de stevige draaidop kun je de bidon na gebruik weer netjes hermetisch afsluiten en ergens veilig bewaren.

De Drauliquid-LV Super DOT 4 wordt beschouwd als een bijzonder hoogwaardige remvloeistof die specifiek ontwikkeld is voor de auto’s en motoren die zijn uitgerust met de nieuwste elektronische veiligheidssystemen. De remvloeistof wordt hierbij gekenmerkt door een bijzonder hoog kookpunt – zowel nat als droog – een vrij lage viscositeit en een uitstekende bescherming tegen eventuele roestvorming. 

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en het product naar werk belonen met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Inhoud: de remvloeistof wordt geleverd in een stevige bidon die een royale inhoud van 1 liter kent.

Kookpunt: zowel nat als droog kenmerkt deze remvloeistof zich door een bijzonder hoog kookpunt van respectievelijk 184ºC en 260ºC.

Handig in gebruik: de remvloeistof DOT 4 is geschikt voor motoren en auto’s die voorzien zijn van recente elektronische veiligheidssystemen zoals bijvoorbeeld ABS, ASR, ESP, EBD of BAS. Daarnaast kan hij ook dienst doen bij boten.

 

Nadelen:

Prijskaartje: jammer genoeg moeten we stellen dat deze remvloeistof niet meteen tot de goedkope alternatieven uit het rijtje behoort.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Remvloeistof auto

 

2. Racing Brake Fluid – Voertuigonderhoudsmiddel – Rem olie – RMC

 

De Racing Brake Fluid remvloeistof – jou aangeboden en geleverd door RMC – is te bestellen in een stevige bidon van 30 x 25 cm en bijkomend gewicht van 600 gram. Dankzij de stevige draaidop kun je de bidon na gebruik weer 100% hermetisch afsluiten om vervolgens ergens veilig te bewaren.

Het betreft hier eveneens een DOT 4 remvloeistof die geschikt blijkt voor gebruik in verschillende wagens die voorzien zijn van een recent elektronisch veiligheidssysteem zoals bijvoorbeeld ABS, ESP of ASR. De vloeistof kent daarbij een vrij hoog kookpunt – zowel nat als droog – van respectievelijk 210 en 320ºC. Dit wordt aangevuld met een vrij lage viscositeit waarde, een uitstekende weerstand tegen veroudering én minimale corrosie neigingen.

Jammer genoeg werden er nog geen reacties geplaatst door klanten waardoor het voor ons behoorlijk moeilijk is om verder advies te geven omtrent de klantervaringen. 

 

Voordelen:

Kookpunt: hij wordt gekenmerkt door een vrij hoog kookpunt van respectievelijk 210ºC (nat) en 320ºC (droog).

Inhoud: de bidon kent een inhoud van ongeveer 500 ml en is – via de draaidop – makkelijk hermetisch af te sluiten.

Gebruiksvriendelijk: de remvloeistof blijkt alvast niet schadelijk voor keerringen en afdichtingen en garandeert daarbij eveneens een lage viscositeit alsook uitstekende weerstand tegen eventuele tekenen van veroudering.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: ook hier moeten we jammer genoeg wel even wijzen op het hogere prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

DOT 5.1 remvloeistof

 

3. Remvloeistof Dot 5.1 100 Milliliter // M-Wave – Hydraulische remsystemen

 

Ben je specifiek op zoek naar een geschikte remvloeistof om hydraulische remsystemen – zoals deze bij fietsen – onder handen te nemen? Dan loont het de moeite om dit middeltje van M-Wave eens even onder de loep te nemen. De remvloeistof wordt jou aangeboden in eens stevige bidon met bijbehorende draaidop en telt daarbij een inhoud van ongeveer 100 ml.

Verder wordt de DOT 5.1 remvloeistof gekenmerkt door een kenmerkende blauwe kleur, een hoog kookpunt en een relatief lage viscositeit. Hoewel de prijs in vergelijking met de vorige 2 producten duidelijk een pak lager ligt, is deze niet te onderschatten in verhouding tot de aangeboden hoeveelheid remvloeistof.

Ook hier moeten we jammer genoeg vaststellen dat er tot op de dag van vandaag nog geen reacties werden geplaatst. Dit maakt het voor ons bijzonder moeilijk om jou verder advies te verschaffen omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Inhoud: de DOT 5.1 remvloeistof wordt jou aangeboden in een stevige bidon met een inhoud van maximaal 100 ml.

Gebruiksgemak: de remvloeistof is bedoeld om hydraulische remsystemen eens flink onder handen te pakken.

Kleur: de vloeistof valt op vanwege zijn blauwe kleurtje en wordt tevens gekenmerkt door een hoog kookpunt en lage viscositeit waarde.

 

Nadelen:

Budget: ben je van plan om deze remvloeistof in het winkelmandje te plaatsen, houd dan wel even rekening met de verhouding tussen de prijs en de hoeveelheid.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Remvloeistof motor

 

4. Motorex Brake Fluid Dot 5.1-250ml // Motorex – Geschikt voor Motor Scooter

 

Moet het remsysteem van je motor of scooter dringend eens onder handen genomen worden? Dan is de keuze voor deze Brake Fluid DOT 5.1 remvloeistof – jou aangeboden door het bekende merk Motorex – alvast een stap in de goede richting.

De vloeistof wordt geleverd in een stevige metalen bidon die een relatief ruime inhoud kent van ongeveer 250 ml. Met behulp van de witte draaidop kun je de bidon na gebruik telkens opnieuw hermetisch afsluiten waardoor het goedje langer kan bewaard worden. De vloeistof is speciaal ontwikkeld om hydraulische remsystemen nieuw leven in te blazen en wordt daarbij gekenmerkt door een hoog kookpunt, lage viscositeit en transparant kleurtje.

Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen online reacties werden neergepend. We durven stellen dat het prijskaartje alsook de recente toevoeging aan de online webpagina een mogelijke verklaring bieden. 

 

Voordelen:

Inhoud: de remvloeistof wordt jou aangeboden in een metalen bidon met witte draaidop en kent daarbij een inhoud van 250 ml.

Kleur: na openen wordt duidelijk dat de vloeistof een transparant kleurtje kent.

Gebruiksgemak: de remvloeistof is specifiek bedoeld om hydraulische remsystemen te onderhouden en kan dan ook gebruikt worden in combinatie met motoren, scooters en/ of fietsen.

 

Nadelen:

Geen auto’s: ben je op zoek naar een remvloeistof voor gebruik in de wagen, dan is dit exemplaar van Motorex niet de beste aanbeveling uit het rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

DOT 3 remvloeistof

 

5. Remvloeistof Dot3 – 5 liter // MPM – Geschikt voor: Auto – 5 liter 

 

De DOT 3 remvloeistof van MPM wordt dan weer vaak geadviseerd voor gebruik in eender welk hydraulisch bediende rem- én/ of koppelsysteem dat steunt op het principe van schijf- of trommelremmen. Kortom, dit maakt hem uitermate geschikt voor gebruik in wagens.

Net zoals de vorige soorten remvloeistof, wordt ook dit type aangeboden in een stevige metalen bidon met een inhoud van 5 liter. Met behulp van de aanwezige draaidop kun je de bidon na gebruik hermetisch afsluiten en nog enige tijd gaan bewaren. De vloeistof wordt gekenmerkt door een bruine kleur, een hoog kookpunt en een lage viscositeit waarde.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat het product nog geen reviews heeft mogen ontvangen. Laat je hier niet gelijk door afschrikken want misschien is dit wel de remvloeistof waar jij al geruime tijd naar op zoek bent.

 

Voordelen:

Kleur: de remvloeistof wordt gekenmerkt door een typische bruine kleur.

Inhoud: de vloeistof wordt geleverd in een stevige metalen bidon met draaidop en bijhorende inhoud van maar liefst 5 liter.

Gebruiksgemak: de vloeistof is bedoeld voor gebruik in eender welk hydraulisch bediende rem- én/ of koppelingssysteem dat steunt op het principe van trommel- of schijfremmen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we vermoeden dat de hoge prijs wel eens een domper op de feestvreugde zou kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

DOT 5 remvloeistof 

 

6. Remvloeistof Eurol DOT 5 Silic (250ml) – Geschikt voor auto, motor scooter

 

We sluiten af met de silicone remvloeistof DOT 5 van het bekende merk Eurol. De vloeistof wordt geleverd in een stevige bidon van 30 x 30 cm waardoor een inhoud kan worden aangeboden van zo’n 250 ml. Met behulp van de stevige draaidop kun je ook hier de bidon weer veilig en hermetisch afsluiten na ieder gebruik.

De Eurol remvloeistof DOT 5 wordt beschouwd als een remvloeistof op siliconenbasis en is geschikt voor gebruik in onder meer Harley Davidson motoren, oldtimers en go-karts. Daarbij geniet je een vrij breed temperatuurbereik gaande van -40ºC tot maar liefst 260ºC of meer en een typische kenmerkende groene kleur.

Hoewel de kenmerkende eigenschappen op het eerste gezicht veelbelovend lijken, werden er momenteel nog geen online beoordelingen geplaatst. Ook hier durven we stellen dat het prijskaartje misschien wel eens een mogelijke spelbreker zou kunnen zijn.

 

Voordelen:

Formaat: de Eurol DOT 5 siliconen remvloeistof wordt jou aangeboden in een stevige bidon van 30 bij 30 cm die een inhoud kent van 250 ml.

Kleur: de remvloeistof wordt gekenmerkt door een opvallende groene kleur.

Toepassingsveld: de DOT 5 remvloeistof op siliconen basis kent een vrij ruim toepassingsveld en kan gebruikt worden in auto’s, motoren, scooters op voorwaarde dat er sprake is van een hydraulische rem- én koppelingssysteem.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ben je van plan om deze remvloeistof aan te kopen, dan zul je misschien net iets meer budget hoeven te voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Remvloeistoffen Koopgids

 

Of je nu een nieuwe dan wel tweedehandswagen in huis haal; het is belangrijk om in een goed onderhoud te voorzien. Zo blijkt – naast de bandenspanning, de boordcomputer en het ABS systeem – ook de remvloeistof een levensnoodzakelijk gegeven aangezien het bijdraagt aan een vlot en krachtig remsysteem. Houd bij de keuze van de remvloeistof niet alleen rekening met het type wagen maar uiteraard ook de soort vloeistof in relatie tot het kookpunt. Het lijkt ons daarom alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende vormen remvloeistof met elkaar te vergelijken. Laat daarbij eventuele aanbiedingen niet meteen links liggen.

Het belang van remvloeistof

Remvloeistof wordt beschouwd als een hydraulische vloeistof die speciaal ontwikkeld is voor gebruik in hydraulische remsystemen en de bijbehorende koppelingen in tal van voertuigen zoals wagens, fietsen en motorfietsen. Wanneer je het rem- of koppelingspedaal indrukt, dan wordt de kracht waarmee dit gebeurt door middel van de eerder vernoemde remvloeistof doorgegegeven aan de rem enerzijds of de koppeling anderzijds. Dit is uiteraard bijzonder simplistisch voorgesteld en in het realiteit komen er wel meerdere chemische wetten aan te pas.

Toch blijkt uit bovenstaand voorbeeldje duidelijk het belang van kwalitatieve remvloeistof. Het is dan ook aangewezen om het niveau én de kwaliteit van de remvloeistof regelmatig even te controleren en bij voorkeur elke 2 jaar volledig te vervangen, tenzij anders vermeld in het onderhoudsboekje van het desbetreffende voertuig. Je kunt het vervangen en controleren makkelijk zelf uitvoeren en op die manier een ritje naar de garage besparen alsook een meerkost van gemiddeld 95 euro. Echter is het dan wel belangrijk om op de hoogte te zijn van het gebruiksgemak en de verschillende soorten remvloeistof die er vandaag de dag te vinden zijn.

 

Het type remvloeistof in verhouding tot het kookpunt

Zoals hiervoor reeds min of meer duidelijk werd, bestaan er vandaag de dag wel degelijk verschillende soorten remvloeistof. Het is bijgevolg niet mogelijk om zomaar de eerste de beste remvloeistof in je wagen te gieten. Houd rekening met de samenstelling én het kookpunt. 

Zo wordt kwalitatieve remvloeistof gekenmerkt door een vrij hoog kookpunt wat eenvoudig te verklaren valt door de aanzienlijke hoeveelheid hitte die vrijkomt op het moment dat het rem- of koppelingspedaal wordt ingedrukt. De graad van het kookpunt wordt weergegeven door middel van de DOT waarde gevolgd door een cijfer. Hoe hoger deze DOT waarde, hoe hoger ook het desbetreffende kookpunt zal zijn. Zo zal een DOT 4 remvloeistof een hoger kookpunt garanderen dan bijvoorbeeld eender welke remvloeistof met een DOT 3 waarde.

Op basis van het gemeten kookpunt kunnen we een onderscheid maken tussen 4 verschillende soorten remvloeistoffen gaande van de DOT 3 tot de DOT4, DOT 5 en DOT 5.1 remvloeistof. 

 

Wat is de DOT waarde

We hebben het nu wel continue over de DOT waarde maar wat is dat nu precies? DOT is de gewettigde afkorting voor de Engelse term “Department of Transportation” en bepaalt de graad van het kookpunt vergeleken over verschillende soorten remvloeistof. Zoals reeds eerder vermeld, komt een hogere DOT waarde overeen met een hoger kookpunt. Algemeen kunnen we – op basis van dergelijke waarden – dan ook 4 types remvloeistof onderscheiden gaande van DOT 3 tot DOT 4, DOT 5 en DOT 5.1.

Terwijl de DOT 3, DOT 4 en DOT 5.1 remvloeistoffen tot stand zijn gekomen op basis van polyglycerol en gekenmerkt worden door hun ambergele kleur en mengbare karakter; werd de DOT 5 remvloeistof vervaardigd op een stevige siliconenbasis en voorzien van een opvallende violet kleur. Hoewel je het misschien anders zou verwachten, kent de DOT 5 remvloeistof alsnog een hoger kookpunt dan de DOT 5.1 violetkleurige vloeistof.

In de praktijk kunnen we dan ook vaststellen dat de meeste personenwagens fungeren met behulp van een degelijk staaltje DOT 3 of DOT 4 remvloeistof terwijl de zwaardere (vracht)wagens en sportauto’s dan weer nood hebben aan een hoger kookpunt en de voorkeur geven aan een DOT 5 vloeistof.

Enkele bijkomende aandachtspunten

Tot slot willen we nog even de aandacht vestigen op enkele – al dan niet belangrijke – aandachtspunten. Zo is het aangewezen om het peil van de remvloeistof regelmatig even te controleren. Integendeel tot het motoroliepeil, dient het niveau van de remvloeistof ten allen tijde op maximaal te staan. Daarnaast is het eveneens aangewezen om het waterniveau in de remvloeistof te controleren. Indien te hoge concentraties aan water worden vastgesteld, dan is het belangrijk om de remvloeistof zo snel mogelijk volledig te vervangen.

Je kunt het vervangen en/ of bijvullen van de remvloeistof makkelijk zelf uitvoeren. Op die manier bespaar je jezelf niet alleen een bijkomende rit naar de garage maar tevens ook een gemiddelde meerkost van ongeveer 95 euro. Anderzijds dien je dan wel op de hoogte te zijn van de werkwijze en het type remvloeistof die van toepassing is in jouw wagen. 

Tenzij anders vermeld in het onderhoudsboekje, wordt aangeraden om de remvloeistof elke 2 jaar standaard even te vervangen. Dat kan eventueel gepaard gaan met het jaarlijkse onderhoud van het voertuig in kwestie.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wanneer en hoe vaak moet je de remvloeistof vervangen?

Om te weten te komen wanneer je de remvloeistof precies moet vervangen, is het aangewezen om rekening te houden met het persoonlijke onderhoudsschema van je wagen. Afhankelijk van het type wagen, het merk, de leeftijd en de uitvoering gebeurt dit om de 2 à 3 jaar of om het jaar. Echter, luidt menig professioneel advies dat het verstandiger is om het remvloeistofniveau meermaals per jaar te checken en de remvloeistof elke 2 jaar te vervangen.

Het vervangen van de remvloeistof gebeurt in de plaatselijke garage maar kan eveneens eigenhandig worden uitgevoerd. Ben je op de hoogte van het type remvloeistof en de manier waarop je deze moet vervangen/ bijvullen, dan wordt het mogelijk om een aardig zakcentje uit te sparen. 

Q2: Wat kost het om remvloeistof te vervangen?

Wil je toch maar liever op veilig spelen en besluit je de remvloeistof door een ervaringsdeskundige te laten vervangen, dan moet je rekening houdend met een gemiddeld prijskaartje van ongeveer 95 euro. 

Daarbij kunnen prijsverschillen – lager dan wel hoger – worden genoteerd naargelang de hoeveelheid remvloeistof, het type vloeistof en de bijbehorende prijs ervan in combinatie met het berekende uurloon. Het zal allicht niet verwonderen dat dit laatste een variabele kost blijkt en bijgevolg afhankelijk is van de prijslijsten die door de desbetreffende garage/ garagist worden aangerekend.

 

Q3: Waar kun je remvloeistof kopen?

Ben je van plan om de remvloeistof eigenhandig bij te vullen dan wel volledig te vervangen, dan is het uiteraard belangrijk om in eerste instantie op zoek te gaan naar de geschikte remvloeistof. Zo bestaan er verschillende types vloeistoffen waardoor het zaak is om aandachtig de instructies van je wagen te lezen/ bij te houden. 

Remvloeistof kan worden aangeboden in blikken dan wel plastic verpakkingen en kunnen zowel online alsook in tal van fysieke winkelketens worden aangekocht. Denk onder meer aan de bekende winkelketen Winparts of via de befaamde online webpagina “MijnAutoOnderdelen.nl”.

 

Q4: Waar precies bevindt zich de remvloeistof in een wagen?

Remvloeistof bevindt zich in de remleidingen van je wagen en kun je bijgevolg onder de motorkap – meer specifiek ter hoogte van het rempedaal – gaan spotten. In de meeste gevallen wordt dit aangeduid door middel van een wit kleurtje waardoor het geheel nog net iets meer/ sneller opvalt. 

Houd er rekening mee dat het peil van de remvloeistof steeds op het maximale niveau dient te staan en bijgevolg – in tegenstelling tot de gebruikte motorolie – regelmatiger dient te worden gecontroleerd en/ of bijgevuld.