Top vrije parkeerplaatsen in Amsterdam

Laatste update: 25.02.24

 

Staat er binnenkort een weekendje Amsterdam op de planning dan is het maar zo fijn om te weten waar je goedkoop kunt parkeren want voor je het weet is je budget er al helemaal door aan het betalen van parkeerplaatsen. Wil jij te weten komen waar je gratis dan wel goedkoop kunt parkeren in Amsterdam? Aarzel dan niet en lees vooral even verder.

 

Welkom in Amsterdam!

“Ik ga jou vertellen dat het anders kan, ga met me mee naar hartje Amsterdam”; het Nederlandse hitfenomeen Flemming bezong het al zo mooi in zijn topschijf “Amsterdam”; één van de mooiste en meest romantische wereldsteden volgens hem en vele anderen. De moeite waard dus om de rit naar Amsterdam te wagen en er een weekendje naar behoren te vertoeven. 

Maar; we raden natuurlijk aan om het weekendje zo goed mogelijk te plannen en op voorhand even uit te dokteren waar je met de wagen zoal kunt parkeren. Niet dat het vinden van een degelijke parkeerplaats heel wat moeite kost, maar het prijskaartje durft nogal eens tegenvallen. Parkeren in Amsterdam kost dan ook een fortuin, tenminste als je niet goed op de hoogte bent van het reilen en zeilen. 

Algemeen kan de stad Amsterdam worden onderverdeeld in 7 belangrijke zones gaande van Noord tot Oost, Zuid, West, Centrum, Nieuw-West en Zuid-Oost. Hoewel elke zone min of meer zijn eigen parkeertarieven hanteert, gebeurt het soms dat per zone het tarief varieert naargelang de buurt of wijk waarin je wilt parkeren. Vooral in het centrum van Amsterdam durft het prijskaartje voor een parkeerticket nog wel eens oplopen in de richting van maar liefst 10,00 euro per uur; verloren geld dus! Niet verwonderlijk dus dat de stad Amsterdam op jaarbasis makkelijke enkele miljoenen euro’s verdient aan gestationeerde voertuigen. Wil jij daar niet aan bijdragen? Ga dan samen met ons op zoek waar je zoal goedkoop – of misschien zelfs gratis – kunt parkeren.

 

Gratis parkeren of toch een uitzondering?

Zoals reeds duidelijk werd, blijkt parkeren in Amsterdam niet altijd een lachertje te zijn. Niet het vinden van een geschikte parkeerplaats, maar wel het bijbehorende prijskaartje durft nogal tot heel wat wenkbrauwgefrons, gezucht en soms zelfs paniekreacties te leiden. Als je weet dat sommige wijken/ straten in het centrum van Amsterdam makkelijk 10,00 euro per uur durven aanrekenen, dan ben je best wel een heel fortuin kwijt zodra je enkele uurtjes gestationeerd staat. De zoektocht naar gratis parkeerzones in Amsterdam – de zogenaamde Amsterdam free parkings – is dan ook begonnen!

Maar is het wel mogelijk om gratis te parkeren in Amsterdam of is dat bijna een onmogelijke zoektocht? Om je al meteen uit je lijden te verlossen; het centrum van Amsterdam zal – hoe jammer ook – altijd een betalende zone zijn en blijven ongeacht in welke straat of wijk je de wagen stationeert. Wat betreft de andere zones zijn er dan weer best wel wat uitzonderingen die de maatregelen lijken te overtreffen. Zo kun je onder meer op zondag gratis parkeren in Amsterdam Zuid én Oost. Amsterdam-West lijkt alvast een pak beter te doen en biedt in verschillende buurten regelmatig gratis parkeerplaatsen aan én op zondag zelfs in de gehele West zone. Naast het betaalvrij parkeren in Amsterdam-Zuid, Oost en West op zondag kun je eveneens – weliswaar in bepaalde wijken – gratis parkeren in Amsterdam-Noord.  

Hoewel de gratis parkeerplaatsen en momenten behoorlijk schaars zijn, bestaan ze bij deze dus wel degelijk. Toch zul je in de meeste gevallen rekening moeten houden met een bepaald budget indien je wilt parkeren in Amsterdam.

 

Goedkoop parkeren in Amsterdam

Hoewel de stad duidelijk moeite doet om zo nu en dan gratis parkeerplaatsen aan te bieden, zul je in de meeste gevallen wel degelijk moeten betalen voor je plekje. Echter geen paniek, want zo bestaan er heel wat wijken/ buurten of zones waar het prijskaartje minder dan de befaamde 10,00 euro per uur bedraagt. Best wel handig indien je momenteel zo zuinig mogelijk probeert te rijden om de benzinekosten tot een minimum te beperken en het fortuin niet door je vingers wilt zien glippen door betaald parkeren in Amsterdam.

Dat parkeren in Amsterdam centrum bijna als een vorm van ware oplichting kan beschouwd worden, hoeft alvast niet langer te worden uitgelegd. Toch bestaan er ook heel wat mogelijkheden om goedkoop te parkeren in Amsterdam zonder dat je daarbij over een persoonlijke parkeergarage in Amsterdam of omstreken dient te beschikken. Het spreekt voor zich dat het centrum daarbij niet meteen aan bod lijkt te komen, tenzij je over een – zoals reeds vermeld – persoonlijke parkeergarage in het centrum van Amsterdam beschikt.

Zo lijken de parkeertarieven in Amsterdam-West en de zone Nieuw-West alvast redelijk goed mee te vallen. Echter gebiedt de eerlijkheid ons te vermelden dat dergelijke goedkope prijskaartjes voornamelijk te vinden zijn aan de buitenkanten van de stad. Beslis je toch nog om in het centrum van de zone West of Nieuw-West te parkeren, dan zul je veelal de volle mep betalen. 

Enkele ideetjes om goedkoop te parkeren in deze zone zouden de Geuzenpoort en het Plein 40-45 kunnen zijn. Waar je bij de Geuzenpoort ongeveer 1,00 euro per uur betaalt – en de eerste 120 minuten zelfs helemaal gratis indien je behoort tot de Vomar klanten – worden de parkeertarieven van Plein 40-45 geschat op 1,50 euro per uur gedurende de eerste drie uren en daarna per uur ongeveer 2,00 euro.

Goedkoop betaald parkeren in Amsterdam Noord kun je onder meer in de Banne, de Overkant of P1 Wieden. Zo betaal je in de Banne gedurende het eerste uur helemaal niet waarna je vanaf het tweede uur ongeveer 0,20 euro per 10 minuten betaalt. De Overkant is dan weer het eerst anderhalf uur volledig gratis, gevolgd door 1,00 euro per bijkomend uur. P1 Wieden rekent dan weer een tarief van 1,30 euro voor de eerste 3 uren waarna hetzelfde tarief vervolgens gehanteerd wordt per bijkomend uur. Let wel; goedkope parkeerplaatsen in de zone Noord zijn behoorlijk makkelijk te vinden zolang deze maar van relatief korte duur zijn.

Kom je echter vanuit het Zuiden gereden dan is parkeren in Amsterdam Noord een beetje onbegonnen werk. Beter is om een plekje te zoeken in het Zuiden zelf – bij voorkeur meteen bij het binnenrijden van de zone – waardoor je heel wat tijd spaart aangezien je niet langer de Ring moet over rijden. Zo kun je onder meer gratis dan wel goedkoop parkeren ter hoogte van Uranus, de Spaklerweg, het Gelderlandplein P2+P3, de Buitenveldertselaan of de Hoofdentree Amsterdamse Bos.

Rijden we verder in de richting van de zone Oost, dan focus je maar beter op de Molukkenstraat waar je het eerste uur zelfs gratis kunt parkeren gevolgd door een tarief van 2,40 euro per uur. Daarnaast blijken ook de Parking Middenweg 69 (eerste 2 uren gratis gevolgd door 4,50 euro per uur) én de Albert Heijn Molukkenstraat 90 (eerste 90 minuten gratis gevolgd door 2,00 euro per 30 minuten) een goed alternatief om goedkoop te parkeren in Amsterdam-Oost.

Kortom, het vinden van een geschikt parkeerplekje in Amsterdam is niet meteen het moeilijkste van de job. Het vinden van een goedkoop dan wel gratis plekje zodanig de parkeerkosten in Amsterdam te drukken, durft wel eens een uitdaging te worden. En wanneer je dan uiteindelijk een plekje naar wens gevonden hebt, dien je ook nog eens over uitstekende rijkunsten (of geschikte parkeersensoren) te beschikken daar de meeste inrij plekjes wel behoorlijk krap durven zijn.

 

10 cent parkeerplaatsen, ParkBee, Parkmobile of Interparking?

Nog steeds geen geschikt parkeerplekje gevonden en hoef je er niet eens lang te staan? Dan zijn er op verschillende plekken in Amsterdam zogenaamde 10 cent parkeerplaatsen te vinden. Let wel; dergelijke parkeerplaatsen zullen uiteraard niet in het centrum van de stad te vinden zijn maar dien je eerder rondom de stad (lees “ver van het centrum”) te verwachten. Bovendien is er aan dergelijke 10 parkeerplaatsen ook een maximale parkeerduur verbonden wat het gebruik ervan aanzienlijk aan banden legt.

Ben je toch eerder op zoek naar een parking in Amsterdam waar je wat langer kunt en mag parkeren? Ga dan even te rade bij het bekende ParkBee die samen met jou op zoek gaat naar befaamde premium parkeerplaatsen waar parkeertarieven gelden vanaf ongeveer 2,00 euro per uur en je soms zelfs voor een volledige dag “amper” 10,00 euro betaalt. 

Daarnaast kun je eveneens een parkeerplaats reserveren via het bekende Parkmobile. Door enkele gegevens zoals onder meer de locatie in te geven, krijg je meteen een kaart met alle mogelijke – dure én goedkope – parkings in Amsterdam wat het makkelijker maakt om een keuze te maken. Tot slot bestaat eveneens de optie tot parkeren bij Interparking Ijdock waarbij de combinatie tussen goedkoop betaald parkeren op relatief korte afstand van het centrum, alvast een mogelijkheid blijkt.

P+R parkeerplaatsen in en rond Amsterdam

Tot slot willen we het nog heel even kort hebben over de zogenaamde Park en Ride in Amsterdam – ook wel bekend onder de noemer “P&R Amsterdam” – die alvast een goede keuze blijkt te zijn voor wie de autoreis wenst te vervolgen met het openbaar vervoer. Wil je bijvoorbeeld niet helemaal tot in het centrum rijden met de wagen dan kun je het voertuig buiten het centrum parkeren en vervolgens het openbaar vervoer nemen om op de bestemming aan te komen. In dergelijke situaties kun je dan op zoek gaan naar een geschikte Park and Ride in Amsterdam-Noord of 1 van de andere zones.

Dergelijke parkeerplaatsen kennen – weliswaar in de meeste gevallen – een tarief van amper 1,00 euro per 24 uren; wat bijzonder aantrekkelijk is. Maar er is natuurlijk wel een addertje onder het gras want – bij gebruik van een dergelijke parkeerplaats – dien je uiteraard te kunnen aantonen dat je binnen het uur na het stationeren van je voertuig én 1 uur voor het ophalen ervan, gebruik hebt gemaakt van het openbaar vervoer. 

De P+R parkeerplaatsen zijn – logischerwijze – om de stad heen gesitueerd en kun je onder meer terugvinden op één van de volgende locaties:

1. P+R Amsterdam Arena (Johan Cruiff)

2. P+R Transferium Amsterdam Noord

3. P+R Transferium RAI

4. P+R Transferium parkeren Olympisch Stadion

5. P+R Transferium parkeren Sloterdijk

6. P+R Transferium Bos & Lommer

7. P+R Transferium VUmc

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES