Top 10 snelste auto’s in de wereld
Voormalig bekend autocoureur “Mario Andretti” liet zijn beroemde citaat “Als het lijkt of je alles onder controle hebt, dan ga je niet snel genoeg.” ondertussen al meermaals optekenen. En heel wat autofabrikanten lijken daarop te reageren met de productie van hun snelste top autos. Maar wat is nu de snelste auto? En waar ligt het verschil tussen de gemeten topsnelheid en de theoretische topsnelheid? Wij zoeken het graag voor je uit!
Gemeten topsnelheid vs theoretische topsnelheid
Laten we nog maar eens van start gaan met het bekende citaat van de voormalig autocoureur “Mario Andretti” die wijst op het feit dat controle vaak nauw verweven is met snelheid. “Als het lijkt of je alles onder controle hebt, dan ga je niet snel genoeg.” Hoe sneller de wagen, hoe moeilijker het is om de controle te bewaren en hoe groter bijgevolg de uitdaging. En laat dat nu net zijn wat onder autofreaks zo hard speelt en waar menig autofabrikant vandaag de dag zijn pijlen lijkt op te richten.
Autofabrikanten zorgen er vandaag de dag voor dat hun klanten zo snel en zo hard mogelijk kunnen gaan door elkaar – concurrentieel – uit te dagen de snelste auto ter wereld op de markt te brengen. En hoewel de snelste auto ter wereld volgens velen nog steeds de bekende Bugatti Veyron is, zul je grote ogen gooien zodra blijkt dat dit niet langer het geval is. De Bugatti Veyron prijs, zowel productie – als verkoopprijs, heeft ervoor gezorgd dat deze al enige tijd geleden van de troon gestoten werd. Hoewel hij nog steeds tot het lijstje van snelle auto’s en snelste auto’s 0 tot 100 km/h behoort, is hij niet langer de koning van de reeks.
Bij het berekenen van de snelste auto’s ter wereld wordt uiteraard gekeken naar de maximaal gemeten topsnelheid en niet de theoretische topsnelheid. Zo kan een wagen een theoretische topsnelheid kennen van 440 km/h; als zijn gemeten topsnelheid op 400 km/h ligt; dan wordt deze ook op die manier beoordeeld én in het lijstje opgenomen.
De snelste productieauto’s op een rijtje
Op basis van het verschil tussen de werkelijk gemeten topsnelheid en de theoretisch haalbare topsnelheid werd een top 5 samengesteld van de werelds snelste productieauto’s. Hoewel velen overtuigd waren van een vlekkeloze overwinning van de Bugatti reeks; is niets minder waar. Let wel; Bugatti verdient met stip een plekje in het lijstje van snelst optrekkende auto’s maar is niet langer de koning van de reeks.
Plaats 5 in het rijtje van snelle auto’s mogen we alvast reserveren voor de SSC Ultimate Aero; een minder bekende top wagen maar niet meteen eentje om zomaar uit het oog te verliezen. Deze twin-turbo aangedreven V8 wagen kan namelijk in amper 2,7 seconden van 0 naar maar liefst 100 km/u gaan waarmee hij – in 2007 om precies te zijn – de Bugatti Veyron meteen van de troon wist te stoten. Echter, heeft Bugatti ondertussen bepaalde aanpassingen gedaan waardoor hij terug de bovenhand heeft genomen. SSC reageerde hier meteen op door een nieuwe supercar te ontwikkelen, de zogenaamde Tuatara. Doordat hij echter op het moment van deze top 5 uitgave nog niet was getest, is hij nog niet in het lijstje opgenomen.
De vierde plek is dan weer vastgelegd voor de Bugatti Chiron met een gemeten topsnelheid van maar liefst 420 km/u. Mede dankzij de 16,4 liter W16 motor die overigens zonder problemen 1479 PK produceert, is de Bugatti Chiron in staat om in amper 2,4 seconden van 0 naar 100 km/u te gaan. Maar of hij daarmee de snelste Bugatti in het lijstje is, is nog maar de vraag.
Want plek 3 wordt vrijwel al meteen weggekaapt door de Bugatti Veyron Super Sport die een topsnelheid weet te halen van maar liefst 431 km/u. De Super Sport maakt daarbij gebruik van een 8 liter W16 motor met maar liefst 4 krachtige turbo’s die worden aangevuld met 10 afzonderlijke radiatoren om mogelijke oververhitting te kunnen voorkomen. De Super Sport stoot de Bugatti Chiron pk dan ook meteen van de troon, maar toch blijft het opvallend dat het merk 2 topwagens in het lijstje van snelste auto’s gta 5 weet te plaatsen.
Maar uit welk land komt Bugatti en hoe duur is een Bugatti dan precies aangezien hij toch wel vaak lijkt voor te komen in dergelijke lijstjes. Hoewel de Bugatti oorspronkelijk ontworpen werd in Italië – door de bekende Italiaan Ettore Bugatti – is het vandaag de dag een gerenommeerd Frans bedrijf. Ondanks dat het bedrijf hoofdzakelijk instaat voor vliegtuigonderdelen wordt eveneens aandacht besteed aan de productie van snelle wagens met prijskaartjes die makkelijk boven 2,5 à 3 miljoen kunnen gaan. De hoge productiekosten in verhouding tot de relatief lage verkoopprijs heeft er bovendien mede voor gezorgd dat de productie van onder meer de Bugatti Veyron Sport vroegtijdig werd stopgezet.
Maar dat terzijde want we zijn meteen aangekomen op de tweede plaats in het lijstje van snelste productieauto’s, die wordt ingenomen door de Hennessey Venom GT die een topsnelheid tot wel 435 km/u weet te halen. Gekenmerkt door een 7 liter twin-turbo V8 van maar liefst 1244 PK bereikt hij voornoemde topsnelheid zonder al teveel kleerscheuren.
Echter, de nummer 1 van het lijstje snelste auto 0 tot 100 km/u wordt ingepikt door de Koenigsegg Agera RS die voorzien is van een 5 liter twin-turbo V8 met maar liefst 1360 PK en daarmee een unieke gemeten topsnelheid wist te bereiken van maar liefst 444,6 km/u. De Koenigsegg Agera RS – afkomstig van een Zweedse autofabrikant – is dan ook één van de weinige wagens die een officieel wereldrecord wist te bevestigen en daarmee in het Guinness Book of World Records werd opgenomen. Weliswaar tot op heden; want autofabrikanten zullen altijd wedijveren met elkaar om de snelste en beste wagen op de markt te brengen, dus misschien ziet het er over een jaar alweer helemaal anders uit.
De 10 snelste auto ter wereld
Zoals in het voorgaande stuk ook meteen duidelijk werd, zullen autofabrikanten steeds met elkaar wedijveren om de meest snelle en beste wagen aller tijden. Niet meteen te verwonderen dus dat er in 2021 al meteen een nieuw lijstje van snelle wagens zijn intrede deed. Waar de Koenigsegg Agera RS eerder nog op nummer 1 in het lijstje van snelste productieauto’s werd opgenomen, komt hij nu – in het lijstje “snelste auto’s ter wereld 2021” – binnen op plaats nummer 3.
De prijs van “snelste motor ter wereld”, “snelste auto ter wereld van 0 tot 100 km/u” én “snelste voertuig ter wereld” werd in 2021 weggekaapt door de bekende SSC Tuatara. Deze wagen – die vernoemd werd naar de populaire Nieuw-Zeelandse hagedis vanwege de gelijkenissen met het gestroomlijnde lichaam van het dier – maakt gebruik van een 5,9 liter platte krukas V8 die, met behulp van E85 ethylalcohol – een vermogen van maar liefst 1780 PK weet te bereiken. Zijn gemeten topsnelheid bedroeg daarmee maar liefst 508 km/u wat van hem momenteel meteen de snelste auto ter wereld maakt.
Verder in het lijstje mochten uiteraard ook de Bugatti Chiron Super Sport 300+, de Koenigsegg Agera R, de Hennessey Venom GT en de Bugatti Veyron Super niet ontbreken. Daardoor zag de top 10 van snelste auto’s ter wereld er in 2021 als volgt uit:
1. SSC Tuatara
2. Bugatti Chiron Super Sport 300+
3. Koenigsegg Agera RS
4. Koenigsegg Agera R
5. Hennessey Venom GT
6. Bugatti Veyron Super Sport
7. Bugatti Chiron
8. SSC Ultimate Aero TT
9. Bugatti Veyron
10. McLaren Speedtail
Conclusie
Kortom, zoals reeds meermaals aangetoond kan het lijstje snelste wagens ter wereld op slechts een jaartje tijd reeds aanzienlijke verschillen blootleggen. Autofabrikanten wedijveren met elkaar om steeds de beste, snelste en mooiste gesofisticeerde wagen op de markt te krijgen. Zo wordt de Lamborghini Huracan momenteel als de snelste Lamborghini beschouwd die in staat is om in amper 1,5 seconden van 0 naar 100 km/u te gaan. Maar hoewel zijn topsnelheid maar liefst 300 km/u bedraagt, komt hij nog steeds te kort in verhouding tot de voornoemde lijstjes waarbij geen enkele auto minder dan 400 km/u behaalde.
Zelfs in het wereldje van de SUV’s is er sprake van een topwagen. Zo wordt de getunede versie van de Jeep Grand Cherokee Trackhawk beschouwd als de momenteel snelste SUV ter wereld. Voorzien van maar liefst 1216 pk weet deze SUV in amper 2,3 seconden de 0 naar 100 km/u sprint te voltooien afkloppend op een topsnelheid van maar liefst 321 km/u.
Maar niet alleen op het gebied van snelheid en pk vermogen proberen autofabrikanten elkaar de loef af te steken, ook qua technologische snufjes. Zo gaat men steeds op zoek naar de beste ingebouwde DAB+ autoradio, de meest fine-getunede auto achteruitrijcamera of de best mogelijke all-road banden.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES