Laatste update: 21.10.21

 

Beste achteruitrijcamera’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Garmin BC30 achteruitrijcamera kies je voor een exemplaar dat je geheel draadloos kunt installeren. Echter blijkt ook de Caliber CAM101W achteruitrijcamera een goede aanbeveling te zijn. Dergelijk apparaat is voorzien van een betrouwbare magneetbevestiging zodanig dat je de camera probleemloos kunt monteren. Kortom, je merkt het al; er is heel wat mogelijk op het gebied van achteruitrijcamera’s. Bekijk de 3 hedendaagse topproducten hieronder alvast even en wie weet zit er wel een exemplaar tussen dat geheel aan jouw verwachtingspatroon kan voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Achteruitrijcamera’s Koopgids

 

Wij begrijpen dat het niet altijd makkelijk is om de beste achteruitrijcamera te kiezen. Het assortiment is dan ook behoorlijk groot en dat kan wel eens voor heel wat keuzestress zorgen. Tijdens het vergelijken van opties en aanbiedingen zou je bijvoorbeeld rekening kunnen houden met bepaalde factoren. Denk bijvoorbeeld maar aan de installatie, het budget, de schermgrootte en de videoresolutie. Zelfs het type verbinding en de stroomaansluiting kunnen best wel een aanbeveling zijn om even bij stil te staan als je de diverse apparaten gaat bekijken.

Wat is een achteruitrijcamera en het nut ervan

Een achteruitrijcamera is, hoe kan het ook anders, een praktisch camerasysteem dat ontwikkeld is om in je wagen, vrachtwagen, camper of caravan te plaatsen. Je kunt het beschouwen als een soort van hulpmiddel tijdens het achteruitrijden. Op die manier kun je het dode hoek probleem in een bepaalde mate zelfs gaan opheffen. Met andere woorden, dergelijk type camerasysteem helpt je om achterwaarts uit een parking te rijden en bepaalde achterwaartse manoeuvres veilig te kunnen uitvoeren.

Waar je de achteruitrijcamera precies moet plaatsen, dat zal verschillend zijn van voertuig tot voertuig. In de meeste gevallen zul je hem echter ter hoogte van de kentekenplaat hoeven te plaatsen of toch minstens ergens in de nabijheid van de achterruit. Op het moment dat je als bestuurder je wagen achteruit verplaatst, zal de camera vrijwel automatisch gaan inschakelen. Dit kun je dan allemaal makkelijk meevolgen op de boordcomputer van je wagen.

Kortom, het is een handig hulpmiddeltje om zo veilig mogelijk te parkeren en achteruit te rijden. Echter willen wij jou aanraden om niet zomaar de eerste de beste achteruitrijcamera aan te kopen. Sommige camerasystemen zijn namelijk enkel bedoeld om te gebruiken op caravans en campers. Anderen zijn dan weer universeel.

 

Het type verbinding en stroomaansluiting

Uiteraard is het ook belangrijk om even stil te staan bij het verbindingstype. Zo bestaan er achteruitrijcamera’s die je op een draadloze manier met het scherm kunt verbinden en anderen hebben een kabel of draad nodig om die verbinding tot stand te kunnen brengen. Het spreekt voor zich dat ze elk voor- en nadelen aanbieden.

Zo zal een bedrade camera net iets moeilijker te installeren zijn. Echter zijn dergelijke camerasystemen wel een pak stabieler en is de kans op eventuele storingen vrijwel nihil. Wil je de achteruitrijcamera echter in een wip kunnen installeren, dan is een draadloze verbinding voor jou de beste oplossing. Echter zul je dan wel rekening moeten houden met de kans op storingen en haperingen. Bovendien zijn de draadloze camerasystemen vaak een tikkeltje duurder in de aankoop.

Wat de stroomaansluiting betreft, heb je verschillende mogelijkheden. Zo zullen de meeste achteruitrijcamera’s gebruiken maken van een krachtige oplaadbare accu. Echter bestaan er ook diverse exemplaren die je heel eenvoudig op de sigarettenaansteker van je wagen kunt installeren.

 

Schermgrootte, videoresolutie en de maximale beeldhoek

Afhankelijk van het type achteruitrijcamera je besluit aan te kopen, kun je zeker zijn van een scherm van minimaal 5 inch tot maximaal 7 inch. Houd hierbij niet alleen rekening met de totale videoresolutie maar ook de maximale beeldhoek. Hoe hoger de videoresolutie en hoe hoger de beeldhoek, hoe beter het zicht uiteindelijk zal worden. Echter zal het prijskaartje uiteraard wel navenant zijn. Maar als je vaak op de baan bent, dan is dat een gegronde kost.

Zo zul je merken dat er heel wat achteruitrijcamera’s bestaan die een VGA of HD Ready videoresolutie aanbieden. Dat is uiteraard niet slecht, maar een Full HD resolutie is nog altijd beter en ook het meest frequent. In combinatie met een kijkhoek van 170 graden, geniet je echt een topproduct!

Voedingsspanning en installatie van de achteruitrijcamera

We hebben het al min of meer kort gehad over de plaatsing van de camera. Eender of je hem aansluit op je sigarettenaansteker of gebruik maakt van een accu, de meest frequente voedingsspanning is en blijft 12 Volt. Uiteraard heb je exemplaren met een hogere of lagere voedingsspanning van 24 Volt of 5 Volt.

In de meeste nieuwe wagens zit een achteruitrijcamera er echter al standaard ingebouwd. Dit maakt het mogelijk om er vrijwel meteen gebruik van te maken zodra je de wagen in achteruit schakelt. Indien je een oudere wagen hebt waarbij er nog geen achteruitrijcamera werd geïnstalleerd, dan kun je uiteraard zelf een model installeren.

Hierbij heb je de mogelijkheid om hem alsnog in je oudere wagen te installeren of je kunt kiezen voor een losse achteruitrijcamera die je makkelijk en snel op een 12 Volt verbinding gaat aansluiten. In het eerste geval doe je beter beroep op een erkend installateur die ook rekening houdt met het type wagen.

 

Extra kenmerken, mogelijkheden en budget

Tot slot zul je merken dat bepaalde achteruitrijcamera’s over net iets meer mogelijkheden beschikken dan andere. Zo kan het handig zijn indien de camera spatwaterdicht blijkt te zijn zodanig dat je hem zonder problemen op een regenachtige dag kunt inschakelen. Kies, indien mogelijk, voor een achteruitrijcamera die voorzien is van een sensor waardoor je zowel overdag alsook ’s nachts duidelijke beelden kunt bekomen. Een infrarood sensor heeft hier altijd een streepje voor.

Uiteraard zal dit alles een invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Daarnaast zal de prijs ook beïnvloed worden door het type camera en het formaat ervan. Ben je op zoek naar een degelijke en duurzame achteruitrijcamera, dan moet je toch wel rekening houden met een prijskaartje van ongeveer 120 tot 130 euro.

 

5 beste achteruitrijcamera’s (Reviews) van 2021

 

Een achteruitrijcamera kan best wel handig zijn bij het parkeren of het uitvoeren van bepaalde manoeuvres. Bovendien heb je diverse soorten achteruitrijcamera’s en kun je bijgevolg kiezen voor een draadloos exemplaar al dan niet voorzien van wifi en/ of bluetooth. Ben je op zoek naar een set die je in de caravan of camper kunt inbouwen? Of hecht je meer belang aan een betaalbaar prijskaartje en ga je bij voorkeur op zoek naar een aanbieding. Hieronder hebben wij alvast 5 topproducten voor je geselecteerd. Bekijk ze even en kies er de voor jou beste achteruitrijcamera uit.

 

1. Garmin BC30 Draadloze achteruitrijcamera 12 Volt Beeldhoek 120

 

Het is misschien niet meteen de achteruitrijcamera met de laagste prijs maar toch kan dit exemplaar van Garmin op een maximumscore van 5 sterren rekenen. Klanten zijn dan ook bijzonder tevreden over de geleverde kwaliteit en de duurzaamheid van dit apparaat. Garmin wordt dan ook niet voor niets als veruit het beste merk beschouwd.

Deze unieke achteruitrijcamera kun je makkelijk en snel draadloos verbinden met een constante voedingsbron zoals bijvoorbeeld de sigarettenaansteker van je wagen. Hierbij wordt een maximale voedingsspanning van 12 Volt aangeraden. Camerabeelden kunnen tot binnen een bereik van 10 meter worden gemaakt en probleemloos naar je GPS navigator worden gestuurd. Houd er wel rekening mee dat de GPS navigator niet bij de aankoop wordt meegeleverd.

Met behulp van deze unieke achteruitrijcamera zouden alvast heel wat dode hoek ongevallen kunnen worden vermeden. Klanten reageren dan ook voornamelijk positief en beoordelen het product met een maximumscore van maar liefst 5 sterren!

 

Voordelen:

Voedingsbron: het is mogelijk om de achteruitrijcamera draadloos te verbinden en zonder problemen aan te sluiten op de sigarettenaansteker in de auto.

Bereik: je zult merken dat het mogelijk wordt om camerabeelden te registreren tot op een bereik van maximaal 10 meter.

Handig in gebruik: de camera is bijzonder eenvoudig te installeren en kan, indien je over een GPS navigator beschikt, probleemloos met dergelijk apparaat worden verbonden.

 

Nadelen:

Budget: ben je van plan om deze achteruitrijcamera aan te kopen dan is het belangrijk om op voorhand net iets meer budget te voorzien.

Koop bij bol.com (€159.65)

 

 

 

 

2. Caliber CAM101W Achteruitrijcamera app controlled Caliber Ca

 

Wil je niet gelijk heel wat budget spenderen dan kun je altijd nog uitkijken naar deze achteruitrijcamera die jou wordt aangeboden door Caliber. Hij maakt deel uit van de Caliber Ca serie en werd gehuldigd in een volledig neutraal doch elegant zwart jasje.

De draadloze achteruitrijcamera maakt deel uit van een complete set en bevat heel wat extra functiemogelijkheden. Zo zul je kunnen vaststellen dat de set voorzien is van wifi én nachtzicht. Dit maakt het mogelijk om ook ’s nachts een duidelijk beeld te krijgen tijdens het achteruit rijden, parkeren en/ of het uitvoeren van andere manoeuvres. Je kunt hem makkelijk via magneetbevestiging in de caravan, camper of vrachtwagen installeren.

Een blik op de online reviews, toont aan dat klanten bijzonder tevreden zijn met hun aankoop. Zo wordt niet alleen een positief advies gegeven omtrent de uitstekende kwaliteit maar ook de gebruiksvriendelijkheid en het prijskaartje. Kortom, hij zou zomaar eens tot de populairste camera’s uit dit lijstje kunnen behoren.

 

Voordelen:

Prijskaartje: in tegenstelling tot het vorige product zul je meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van dit prijskaartje.

Functies: je geniet niet alleen een duidelijk nachtzicht maar kunt daarnaast ook gebruik maken van de wifi functie.

Installatie: de achteruitrijcamera is voorzien van magneetbevestiging waardoor je hem makkelijk en snel kunt installeren.

 

Nadelen:

Geen personenwagen: hij is voornamelijk ontwikkeld om te worden gebruikt in landbouwmachines, vrachtwagens en campers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Spy Tech RVS Draadloze Achteruitrijcamera set Wi-Fi met 7 inch scherm

 

Ook SPY Tech levert achteruitrijcamera’s van een topkwaliteit. Het loont dan ook de moeite om dit product even van naderbij te bekijken. De camera wordt gekenmerkt door een helder en duidelijk leesbaar 7 inch LCD kleurenscherm en is voorzien van een wifi functie. Hij is speciaal ontwikkeld om te worden gebruikt op campers, caravans, vrachtwagens en tal van landbouwmachines.

De wifi verbinding tussen enerzijds de monitor en anderzijds de camera gebeurt op een geheel draadloze manier en is daardoor bijzonder praktisch. Hierbij is het bovendien mogelijk om de monitor door middel van het OSD menu in te stellen en te regelen. Je geniet een goede resolutie van maar liefst 800 x 3 RGB x 480 pixels en een bereik van wel 100 meter.

Het is een compacte achteruitrijcamera waarvan de behuizing uit duurzaam RVS bestaat. Verder kun je hem makkelijk op een voedingsbron van 12 en 24 Volt aansluiten, is hij voorzien van een interne speaker en beschikt hij over een meegeleverde afstandsbediening. Het is misschien niet meteen een goedkope achteruitrijcamera maar alvast een topproduct volgens verschillende klanten.

 

Voordelen:

Wifi: het grote pluspunt is dat er een wifi verbinding tussen de monitor en camera tot stand kan komen en dit op geheel draadloze wijze.

Display: je bent verzekerd van een handig LCD kleurendisplay dat maar liefst 7 inches groot is.

Gebruiksgemak: net zoals het vorige product is ook deze camera geschikt om te plaatsen in een camper, landbouwmachine, vrachtwagen en caravan.

 

Nadelen:

Prijskaartje: indien je van plan bent om deze achteruitrijcamera aan te kopen dan zul je vaststellen dat het prijskaartje toch wat hoger ligt.

Koop bij bol.com (€349)

 

 

 

 

4. NBDVR512GWRC achteruitrijcamera Nextbase Full HD Kwaliteit

 

In vergelijking met de andere achteruitrijcamera’s uit dit lijstje lijkt het wel of we hier met een aanbieding te maken hebben. Deze unieke Nextbase 512GW achteruitrijcamera is speciaal ontwikkeld om te worden gebruikt in combinatie met je Nextbase 512GW dashcam. Op die manier kun je zowel voor- als achteraan alles goed in het oog houden.

Bovendien is het mogelijk om, indien gewenst, de camera van de dashcam en de achteruitrijcamera gewoon samen te voegen. Dit kan best wel handig zijn aangezien je dan alles in 1 keertje te zien krijgt. Je kunt deze verbinding makkelijk tot stand brengen met behulp van een 6 meter lange kabel. Indien je met beide camera’s continu beelden wenst te maken en op te nemen, dan heb je daarvoor een micro SD geheugenkaartje nodig. Dit zul je echter zelf wel nog moeten aankopen.

Wanneer we de reviews bekijken dan zien we ook hier alleen maar positieve reacties verschijnen inclusief een maximumscore van 5 sterren. De klant is tevreden met de aankoop van dit product en geniet zowel ’s nachts als overdag duidelijke beelden.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: je kunt deze achteruitrijcamera door middel van een kabel makkelijk verbinden met de camera van de bijbehorende dashcam.

Nachtzicht: dankzij het nachtzicht kun je ook ’s nachts duidelijke beelden maken.

Budget: indien je op zoek bent naar een leuk koopje op het gebied van achteruitrijcamera’s, dan is dit product een schot in de roos.

 

Nadelen:

Geen micro SD kaart: het gebrek aan een micro SD kaart zou door sommige klanten als een vervelende meerkost kunnen worden beschouwd.

Koop bij bol.com (€69)

 

 

 

 

5. Volkswagen Golf 7 GTE Achteruitrijcamera Camera Inbouwen Inbouw Nieuw!

 

Ben je in het bezit van een Volkswagen Golf 7 of een Volkswagen Golf 7.5 Facelift? Dan kan deze unieke achteruitrijcamera alvast een goede aanbeveling zijn. Dankzij de duidelijke informatieve handleiding en de plug and play kabelset, kun je hem makkelijk op een constante voedingsbron van 12 Volt aansluiten. Indien gewenst, kun je hem even goed laten aansluiten door een erkend installateur.

Het is een degelijke en duurzame set die je makkelijk in de wagen kunt inbouwen en die bovendien compatibel blijkt met diverse navigatie- en mediasystemen. Denk bijvoorbeeld maar aan de Discover Pro en de Discover Media systemen maar ook de Composition Media vanaf 2017 mag aan dit lijstje worden toegevoegd.

Het prijskaartje mag dan misschien iets hoger liggen dan verwacht, toch krijg je echt wel waar voor je geld. Zodra je de wagen in de achteruit versnelling plaatst, zal de achteruitrijcamera uitklappen en inschakelen. Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven over de gebruikerservaringen aangezien er tot op heden nog geen enkele koper een reactie heeft geplaatst.

 

Voordelen:

Voedingsbron: deze unieke achteruitrijcamera is makkelijk en snel op een 12 Volt voedingsbron aan te sluiten.

Gebruiksgemak: hij wordt geleverd inclusief een plug and play kabelset én een handleiding boordevol praktische instructies.

Compatibel: hij blijkt bovendien bruikbaar in combinatie met verschillende navigatiesystemen zoals de Discover Pro en de Discover Media systemen evenals de  Composition Media.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: ook hier zul je jammer genoeg wel net iets meer budget hoeven te voorzien daar het prijskaartje hoger ligt dan verwacht.

Koop bij bol.com (€449.95)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een achteruitrijcamera?

Een achteruitrijcamera wordt beschouwd als een duurzaam en degelijk camerasysteem dat speciaal werd ontworpen om in het voertuig te plaatsen. Dit kan een personenwagen, vrachtwagen, camper, caravan of bus zijn.

Het biedt je een duidelijk zicht van wat er zich allemaal achter de wagen afspeelt en op die manier kun je veilig en zonder problemen achteruit rijden. Ook het achteruit inparkeren of manoeuvreren is een pak makkelijker en veiliger met behulp van een degelijke achteruitrijcamera. Houd er wel rekening mee dat het niet altijd een universeel model betreft en dat sommigen enkel bedoeld zijn om in de camper of vrachtwagen te installeren.

Q2: Wat kost een achteruitrijcamera om in te bouwen?

Wanneer je besluit om een achteruitrijcamera aan te kopen, dan heb je eigenlijk 2 mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een los exemplaar dat je zelf makkelijk ter hoogte van je kentekenplaat gaat installeren. Echter heb je ook de mogelijkheid om een inbouw achteruitrijcamera aan te kopen. De installatie van dergelijk camerasysteem verloopt iets moeilijker maar je vermijdt eventuele storingen of haperingen.

Het installeren van een inbouw achteruitrijcamera laat je bij voorkeur uitvoeren door een erkend installateur. Het prijskaartje wordt hierbij geschat op minimaal 50 en maximaal 80 euro. Uiteraard kunnen kleine verschillen altijd mogelijk zijn afhankelijk van het type camera, het type wagen en de installateur die hem gaat monteren.

 

Q3: Hoe kun je een achteruitrijcamera aansluiten?

Je kunt een achteruitrijcamera op verschillende manier aansluiten afhankelijk van het type camerasysteem je besluit aan te kopen en het type wagen. Kies je voor een bedrade achteruitrijcamera of toch eerder een draadloos exemplaar?

De meeste achteruitrijcamera’s hebben het aansluitpunt binnen in het voertuig zitten. Denk bijvoorbeeld maar aan de sigarettenaansteker of onmiddellijk in het dashboard. De spanning die hierbij het meest frequent voorkomt bedraagt zo’n 12 tot maximaal 24 Volt. Bij een gloednieuwe wagen heb je het uiteraard makkelijker aangezien er bij dergelijke wagens vaak al een achteruitrijcamera in de boordcomputer zit ingebouwd.

 

Q4: Waar kun je de achteruitrijcamera plaatsen?

Tot slot is het belangrijk om ook nog even na te denken over de plaatsing van de achteruitrijcamera. De meest frequente plaats van dergelijk camerasysteem is ter hoogte van de kentekenplaat van je wagen. Indien dat niet mogelijk blijkt te zijn, dan kun je hem ook in de nabijheid van je achterruit plaatsen. Zorg er gewoon voor dat de kijk- en beeldhoek optimaal is zodanig dat het mogelijk is om een goed zicht te hebben van wat er zich achter de wagen afspeelt.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES