Tips voor het online overschrijven van een auto

Laatste update: 16.04.24

 

Heb je net een auto gekocht? Dan is het belangrijk om – mits hulp van de verkoper – het kenteken op jouw naam te laten zetten. Men heeft het in dergelijke gevallen over het overschrijven van een voertuig. Of je nu een auto gaat overschrijven dan wel een scooter/ brommer wilt overschrijven; de voorwaarden blijven gelijk. Wij overlopen in het onderstaande artikel de belangrijkste voorwaarden en procedures om het overschrijven makkelijk te laten verlopen.

 

Belangrijk om weten

Ben je zonet de trotse eigenaar geworden van een nieuwe wagen, brommer, scooter of eender welk ander voertuig? Dan is het uiteraard belangrijk om – met hulp van de verkoper – het kenteken van het voertuig zo snel mogelijk op jouw naam te laten schrijven. Zoals in de introductie reeds aangegeven, betreft het hier een zogenaamd “overschrijven”. Echter zijn aan het overschrijven van een auto of ander voertuig wel enkele regeltjes en voorwaarden verbonden die we graag met jou even willen overlopen zodoende in de toekomst niet voor verrassingen te komen staan.

Zo is het in eerste instantie belangrijk dat je minstens 18 jaar oud bent – of 16 wanneer het gaat om het overschrijven van een brommer/ scooter. Verder dien je woonachtig te zijn in Nederland en in de BRP (Basisregistratie Personen) van je gemeente ingeschreven te staan. Tot slot dien jij als koper van het voertuig, het kenteken ook effectief zelf op jouw naam over te schrijven hetzij online hetzij in persoon. 

Alvorens het overschrijven van het kenteken te kunnen doorlopen, moet je er 100% zeker van zijn dat het kentekenbewijs compleet en volledig in orde is. Dit dien je logischerwijze te checken bij de verkoper van het voertuig. Is de persoon in kwestie bijvoorbeeld een onderdeel van het kentekenbewijs dan wel de tenaamstellingscode verloren, dan zit je met een onvolledig kentekenbewijs en zal het moeilijk worden om de auto op je naam te zetten. Maar geen paniek aangezien de verkoper in dergelijke gevallen nog altijd een nieuw kentekenbewijs en/ of tenaamstellingscode bij de plaatselijke gemeente kan aanvragen. Houd er wel rekening mee dat in deze “wachtperiode” het voertuig niet mag verkocht/ gekocht worden waardoor het overschrijven van de auto/ scooter wel wat geduld zal vergen.

Wil je het voertuig overschrijven op de naam van je bedrijf dan dien je de overschrijving op naam van een rechtspersoon te zetten. Let wel; wanneer het een eenmansbedrijf dan wel een maatschap betreft, is het verplicht om het kenteken op naam van jou als persoon over te schrijven. Meer info kun je vast en zeker vinden in je plaatselijke gemeente en/ of op de webpagina van de Rijksdienst Wegverkeer.

 

Legitimeren als particulier

Laten we even uitgaan van het feit dat je als particulier een voertuig aankoopt en bijgevolg het kentekenbewijs op jouw naam wilt zetten. Of het hier nu gaat om het overschrijven van een auto, brommer, scooter dan wel eender welk ander voertuig laten we even in het midden. 

Zo is het in eerste instantie belangrijk om je te gaan legitimeren bij een erkend kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een gerenommeerde RDW-balie. Als RDW particulier is het dan ook mogelijk om je te gaan legitimeren aan de hand van één van de volgende officiële documenten:

1. Nederlands rijbewijs met daarop je geboortedatum

2. Nederlands paspoort met daarop je persoonsnummer (BSN)

3. Nederlandse identiteitskaart met daarop je persoonsnummer (BSN)

Kies je ervoor om je te gaan legitimeren bij een erkende RDW-balie dan wel een officieel RDW-keuringsstation dan is het belangrijk om in het bezit te zijn van 1 of meerdere van de volgende documenten: 

• identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land met daarop je geboortedatum

• diplomatiek paspoort

• Nederlands reisdocument voor vreemdelingen

• Nederlands reisdocument voor vluchtelingen

• Dienstpaspoort

• Buitenlands paspoort

Door één van de volgende documenten of een combinatie van meerdere documenten voor te leggen aan het plaatselijke RDW-keuringsstation of balie, kun je alsnog met je RDW inloggen en voor een eenvoudige RDW overschrijven proces kiezen. 

Let wel; ben je enkel in het bezit van een verblijfsvergunning of verblijfstitel, dan is het niet mogelijk om een voertuig op je naam te laten zetten. Ben je helemaal niet in het bezit van een BSN (Nederlands Persoonsnummer) dan dien je nog een extra uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) mee te nemen. Dergelijk uittreksel kun je bekomen bij de plaatselijke gemeente en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Let wel; vraag specifiek op een uittreksel met BSN nummer aangezien heel wat gemeenten geneigd zijn om een document zonder dergelijk nummer te verschaffen.

 

Overschrijven via een loket of voertuigbedrijf

Zoals in het voorgaande stukje onderhand wel al duidelijk werd, zijn er heel wat officiële documenten noodzakelijk om een voertuig op jouw naam te kunnen overschrijven; wat ergens ook wel te verwachten valt natuurlijk. Eenmaal de documenten in orde zijn en geen problemen meer kunnen vormen, is het belangrijk om een onderscheid te maken van de plaats van overschrijven. Zo kun je een overschrijving doen via het plaatselijke RDW loket dan wel een voertuigbedrijf erkend door de RDW; beiden kennen hun voor- én nadelen die we hieronder even voor jou op een rijtje plaatsen.

Wanneer je besluit een voertuig aan te kopen van een door de RDW erkend voertuigbedrijf, dan kan de overschrijving door het betreffende bedrijf worden uitgevoerd. Dit maakt het voor jou als koper/ particulier net iets makkelijker aangezien de administratieve rompslomp door het bedrijf wordt uitgevoerd en vaak veel sneller dan wanneer je jezelf moet aanbieden aan een loket. Het enige waarin je zelf moet voorzien is het voorleggen van een geldig legitimatiebewijs zoals in het voorgaande stukje uitvoerig werd besproken. 

Echter, wordt in veel gevallen een auto (voertuig) aangekocht van een particulier dan wel rechtspersoon. In dergelijke gevallen zal het regelen van de overschrijving er net een tikkeltje anders uitzien. Zo dien je je in eerste instantie te begeven naar het dichtstbijzijnde plaatselijke kentekenloket, RDW-keuringsstation of balie. (Dit proces kan tegenwoordig ook online worden doorlopen maar daar zullen we verder in de tekst dieper op ingaan.)

Alvorens je naar het loket te begeven, is het uiteraard belangrijk om alle noodzakelijke gegevens van de verkoper overhandigd te krijgen zodoende het kenteken van de auto te kunnen overschrijven op jouw naam. Je dient dus in het bezit te zijn van één van de volgende legitimatiedocumenten:

• het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) én de bijbehorende tenaamstellingscode

• het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) én het overschrijvingsbewijs

Heeft de verkoper de rechtsgeldige documenten aangeboden, dan dien je jezelf aan het loket, keuringsstation of balie te presenteren mits je persoonlijke legitimatiebewijs (zie vorige stuk). Als alles goed verloopt, zul je 2 documenten van de medewerker aangeboden krijgen onder de vorm van een tenaamstellingsverslag én een vrijwaringsbewijs. Eenmaal deze documenten in handen, staat het voertuig 100% op jouw naam en moet jij bijgevolg voldoen aan alle verplichtingen die hierbij komen kijken. Het nieuwe kentekenbewijsje én de tenaamstellingscode worden één van de volgende werkdagen verstuurd waarna het proces voltooid is.

 

Online overschrijven: de voorwaarden

Hoewel het overschrijven van je auto via RDW relatief eenvoudig verloopt, bestaat vandaag de dag eveneens de mogelijkheid om de kentekens van auto’s online over te schrijven. Wanneer je online gaat overschrijven, hoef je je dus niet te begeven naar een plaatselijk loket, RDW-keuringsstation of balie wat het misschien voor jou net iets makkelijker maakt. Let wel; net zoals bij het  traditionele proces, is het ook hier de koper die het kenteken moet overschrijven en de verkoper die alle geldige documenten zoals kentekenbewijs en tenaamstellingscode dient in te leveren.

Je kunt jezelf dan meteen afvragen onder welke voorwaarden het zoal mogelijk is om een voertuig/ auto online over te schrijven. Het spreekt voor zich dat het online overschrijven van auto’s – of het online overschrijven van kentekens tout court – gebonden is aan bepaalde regeltjes en voorwaarden die we niet zomaar in de wind mogen slaan. Wij zetten de belangrijkste voorwaarden graag even voor jou op een rijtje:

• je dient in het bezit te zijn van de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig, aangeleverd door de verkoper.

• je bent in het bezit van een officieel Nederlands paspoort/ rijbewijs of identiteitskaart met ingebouwde chip

• je bent in het bezit van een smartphone uitgerust met een Android 6.0 of hoger besturingssysteem of – in het geval van een iPhone – een iOS versie 13 of hoger, dit vanwege de ingebouwde chiplezer die we nodig hebben om de identiteitscheck naar behoren te kunnen uitvoeren.

Zo ga je te werk

Kun je aan de bovenstaande voorwaarden voldoen, dan is het in principe geen enkel probleem om het overschrijven van de auto online uit te voeren. Om je heel wat opzoekingswerk te besparen en het proces wel wat belangrijker is dan wanneer je een DAB radio of een auto achteruitrijcamera gaat kopen, geven we hieronder graag het stappenplan mee omtrent het online overschrijven van een kenteken:

1. Ga naar de website van de RDW en log in met je persoonlijke DigiD.

2. Ga vervolgens naar het tabblad “Voertuig overschrijven”.

3. Verifieer je identiteitskaart met behulp van een kaartlezer of de NFC-lezer op je smartphone. 

4. Vervolgens dien je alle aanwijzingen die op het scherm worden meegegeven, gewoon te volgen.

5. Betaal de online overschrijving met behulp van IDEAL waarbij de kosten in de meeste gevallen een geringe 10,10 euro zullen bedragen.

6. Vervolgens zul je 3 mails ontvangen gaande van de bevestiging van de aanvraag tot de bevestiging van betaling en een mail met een link naar het vrijwaringsbewijs.

7. Tot slot zul je per post het officiële kentekenbewijs alsook het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvangen, uitgestuurd door de plaatselijke RDW.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES