Hoeveel kost het om een auto te wrappen?

Laatste update: 24.04.24

 

Een nieuwe set auto ruitenwissers, een recente uitgave van de laatst nieuwe DAB+ autoradio of de meest gesofisticeerde achteruitrijcamera, zijn vandaag de dag al lang niet meer spectaculair. Wist je dat het tegenwoordig mogelijk is om je auto te laten wrappen? Maar wat zijn zoal de voor en nadelen bij auto wrappen en wat wordt precies bedoeld met het fenomeen “car wrapping”. En niet te vergeten; hoe zit het met de kosten van het auto wrappen? Wij zoeken het in de onderstaande tekst graag voor jou uit!

 

Wat is carwrapping? 

Laat ons even van bij het begin beginnen, want waar heeft men het over wanneer men spreekt over “car wrapping” of “car wrap”? Het wrappen van je voertuig is het bedekken van de autolaklaag met een speciaal daarvoor ontwikkelde folie. Waar men tot over enkele jaren geleden besloot om de wagen te laten spuiten/ overspuiten, bestaat vandaag de optie om het spuiten achterwege te laten en te kiezen voor een ultieme car wrap. 

Bovendien brengt het fenomeen “carwrapping” tal van voordelen met zich mee – waarvan sommigen misschien op het eerste gezicht niet altijd meteen duidelijk zijn. Zo biedt carwrapping je de mogelijkheid aan om snel én op relatief goedkope wijze van kleur te veranderen zonder daarbij de autolak van je wagen of voertuig te moeten overspuiten. In de meeste gevallen kun je kiezen uit een bijzonder ruim aanbod carwrapping folies gaande van verschillende kleuren en structuren tot diverse uitstralingen. Zo is er vast en zeker voor elk wat wils te vinden.

Daarnaast is carwrapping – in tegenstelling tot overspuiten – omkeerbaar. Ben je het nieuwe kleurtje of design na enkele jaren beu, dan kun je zonder problemen naar de oude staat van de wagen terugkeren. Daarnaast beschermen carwraps de originele autolak niet alleen tegen de zon maar ook tegen lichte slijtage. En indien je toch geen volledige carwrap wenst, dan kun je altijd nog kiezen voor een gedeeltelijke carwrap. Zo kun je je voertuig alsnog personaliseren door bijvoorbeeld enkel en alleen je zijspiegels of het dak van het voertuig onder handen te laten nemen.

Kortom, mogelijkheden zat en misschien wel dé ideale manier om jouw bedrijf extra in “the picture” te zetten. Hoewel je het carwrappen – indien je handig bent – evengoed zelf kunt doorlopen, wordt door heel wat instanties aangeraden om dit proces door ervaren vakmensen te laten uitvoeren zodoende niet voor verrassingen te komen staan. Uiteraard brengt dit wel enkele kosten met zich mee, waar we verder in dit artikel dieper op zullen ingaan.

Kosten en vervolgkosten

Zoals in het voorgaande stukje reeds min of meer duidelijk is geworden, biedt het carwrappen heel wat voordelen. En hoewel je op sommige plaatsen de nodige carwrapping folies kunt aanschaffen zodoende het proces eigenhandig uit te voeren, wordt aangeraden om het wrappen van je auto toch liever uit handen te geven. Let wel; dit zogenaamde car of auto wrappen brengt natuurlijk een bepaald kostenplaatje met zich mee waarbij de auto wrap kosten niet alleen afhankelijk zullen zijn van de gekozen structuren en kleuren maar eveneens ook van de doelstellingen en het type wagen. Dat brengt ons dus meteen bij de vraag “Wat kost het om een auto te wrappen?” en “Met welke auto wrap prijs moet je rekening houden?”. Wij zoeken het graag voor jou uit.

Hoewel er moeilijk een vaste prijs kan geplakt worden op het wrappen van je wagen, kan het kostenplaatje wel degelijk onderhevig zijn aan bepaalde factoren. We denken hierbij onder meer aan de gekozen kleuren, structuren, designs en natuurlijk ook het verschil tussen een volledige dan wel gedeeltelijke car wrap. Daar het auto wrappen als een volwaardig kunstwerk wordt beschouwd, kan het prijskaartje makkelijk oplopen van zo’n 500 tot wel 5000 euro (of misschien wel meer). Dat zou meteen een minpuntje kunnen zijn in ons lijstje “Auto wrappen; voor- en nadelen”. Aan jou de keuze om uit te maken of jij het de moeite waard vindt om er dergelijk budget aan te spenderen. 

Let wel; indien je hoofdzakelijk opteert voor een betaalbaar prijskaartje, dan zou de kwaliteit alsook de duurzaamheid van de gebruikte folies misschien wel te wensen kunnen overlaten. Bovendien wordt voor een beperkt prijskaartje van 500 of 550 euro enkel rekening gehouden met het globale oppervlak van het voertuig waarbij zogenaamde “obstakels” zoals de deurklinken, spiegels, bumpers en/ of dorpels geheel achterwege worden gelaten. 

Om een zeer goede carwrap te realiseren die qua prijs-kwaliteitverhouding net iets toegankelijker blijkt, dien je rekening te houden met een budget van 1500 à 1700 euro. Wil je kwaliteit én duurzaamheid, dan betaal je maar liefst een tikkeltje meer. Een budget van 3500 à 4000 euro wordt door velen zelfs beschouwd als een carwrap uit de algemene topklasse waarbij je echt wel het allerhoogste niveau of het figuurlijke neusje van de zalm mag en kunt verwachten. Algemeen zal de prijs zich dus ergens tussen deze gemiddelden situeren waarbij eventuele extra bedragen van 250 of 350 euro mogelijk zijn naargelang de kleur, het design, de textuur, de materialen en het type auto.

Toch willen we nog even een kleine kanttekening maken want carwrapping vereist ook een bepaald onderhoud zodoende de duurzaamheid te kunnen waarborgen. Deze zogenaamde vervolgkosten zijn dan weer afhankelijk van het onderhoud dat je eraan geeft en de tarieven van de dienst die het onderheid uiteindelijk uitvoert.

 

Prijslijst voor een complete auto wrap

Dat het wrappen van je voertuig best een hap uit het budget neemt, hoeft alvast niet langer te verwonderen. Toch kan de prijs naargelang bepaalde factoren duidelijk verschillen. Zo is de prijslijst van een volledige auto wrap uiteraard niet gelijk aan die van een gedeeltelijke carwrap waarbij slechts bepaalde onderdelen onder handen worden genomen. 

Nemen we even een kijkje naar een volwaardige auto wrap prijslijst, dan zien we dat het kostenplaatje vooral afhankelijk blijkt van de gekozen kleur, textuur, design en het type voertuig. Een camper/ bus wrappen zal een ander kostenplaatje zijn dan wanneer je een Fiat 500 gaat wrappen of eender welke andere personenwagen gaat onder handen neemt. 

Gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag “Wat kost auto wrappen” rekening houdend met een volwaardige car wrap, dan zien we een onderverdeling per klasse. Zo wordt het kostenplaatje van een voertuig uit de ultracompact klasse geschat vanaf zo’n 1500 euro. We hebben het hier onder meer over een Smart of een VW up. Ben je in het bezit van een Peugeot 108, een Audi A1 of bijvoorbeeld een Toyota Yaris – allen wagens die deel uitmaken van de Compact klasse – dan dien je rekening te houden met een prijskaartje vanaf 1900 euro.

De lijst wordt verder aangevuld met de zogenaamde Hatchback klasse waarvan Audi A3, Ford Fiesta en Opel Astra deel van uitmaken en die rekening moeten houden met een prijskaartje vanaf 2050 euro. De Stationwagen klasse begint dan weer vanaf een prijs van ongeveer 2395 euro terwijl de Midsize Sedan klasse en de SUV/Jeep klasse met een prijskaartje vanaf 2250 euro en 2500 euro respectievelijk starten.

Tot slot zijn er ook nog de bedrijfswagens en/ of bus klasse en de special/ sportauto klasse die gezegend zijn met een vanaf prijskaartje van respectievelijk 2850 en 2650 euro. Kortom, het mag al gauw duidelijk zijn dat het carwrappen best wel een hap uit het budget neemt. 

 

Prijslijst wrap onderdelen

Gaat je voorkeur uit naar een mini wrapping waarbij je je effectief gaat concentreren op bepaalde onderdelen van het voertuig, dan zal het auto wrappen goedkoper uitkomen. Zo worden de kosten om het autodak te wrappen geschat op zo’n 225 euro voor een klein dak, 350 euro voor een middelgroot dak en ongeveer 420 voor een groot/ station dak. Het wrappen van de spiegelkappen wordt dan weer geschat op een kleine 75 euro.

Het lijstje van de carwrapping kosten per onderdeel kan verder worden aangevuld met het wrappen van de motorkap waarbij de prijs naargelang de grootte kan variëren van 235 tot 295 euro. En kies je ervoor om het interieur van je dashboard aan te passen, dan geldt in de meeste gevallen een prijskaartje vanaf 355 euro. Houd er rekening mee dat de geschatte prijs nog steeds kan afwijken van de realiteit naargelang de gebruikte car wrap folie, de textuur, de kleur en de gebruikte materialen. Kortom, de mogelijkheden om je auto een andere kleur te geven zijn bijzonder divers en hoe duur je het maakt is vooral afhankelijk van je eigen persoonlijke wensen en voorkeuren.

Enkele belangrijke weetjes

Tot slot willen we eindigen met enkele – misschien wel belangrijke – aandachtspuntjes die je kunnen helpen indien je alsnog mocht twijfelen. Zo is de duurzaamheid van de wrap niet alleen afhankelijk van de gebruikte materialen maar ook van de manier waarop deze wordt geplaatst. Indien de car wrap door een erkend bedrijf geplaatst wordt dat gespecialiseerd is in carwrapping, dan zou dit gemiddeld 3 jaar of zo’n 50.000 km moeten meegaan. Dus, hoewel in sommige gevallen de mogelijkheid bestaat om de wrap zelf te plaatsen, is het toch voordeliger om het door een gerenommeerd vakman te laten uitvoeren.

Heb je de auto laten wrappen dan dien je eveneens aandacht te besteden aan het onderhoud zodoende de duurzaamheid te waarborgen. Hoewel ook het onderhoud van de car wrap kan worden uitbesteed, kun je deze eveneens perfect zelfstandig uitvoeren mits het gebruik van een pH-neutrale zeep zonder enige vorm van toevoegingen zoals wax. Je kunt de levensduur eveneens verlengen door de wagen zoveel mogelijk binnen te laten staan indien deze niet gebruikt wordt. Echter zijn de meeste hedendaagse carwraps wel degelijk bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES