Laatste update: 16.08.22

 

Verstappen Max; momenteel wereldwijd één van dé meest populaire en favoriete F1-helden allertijden. Een echte Nederlandse (volks)held met sinds kort zelfs een wereldtitel op zijn naam. Max Verstappen is de laatste tijd dan ook niet uit het nieuws weg te denken. Maar wie is hij, waar werd hij geboren en op welke leeftijd begon deze Nederlandse held met racen. Benieuwd? Dan nemen wij jou graag mee in de geschiedenis van – misschien wel ‘s werelds – beste coureur. 

 

Wie is Max Verstappen?

Maar laat ons misschien eerst even van bij het begin beginnen alvorens verder in te gaan op de start van zijn carrière en het reeds behaalde palmares. Want wie is Max Verstappen precies? Waar werd hij geboren en getogen en waar woont hij nu? Heeft hij een vriendin en hoe oud is Max Verstappen momenteel? Als echte die-hard fan begrijpen wij uiteraard dat je zoveel mogelijk over je idool wenst te weten te komen, en wij gaan jou daar zo goed als we kunnen bij helpen.

Zo zag Max Verstappen – voluit Max Emilian Verstappen – het levenslicht op 30 september 1997 te Hasselt, België. Hij werd geboren uit de perfecte symbiose van een Nederlandse vader – Jos Verstappen – en een Belgische moeder – Sophie Kumpen. Daar zowel vader als moeder Verstappen hun hele leven geracet hadden, stond het al vrij vroeg in de sterren geschreven dat ook hun zoon Max, daar een handje van weg zou hebben. En dat is uiteraard niet gelogen nu blijkt dat hij op relatief jonge leeftijd zelfs een eerste wereldtitel wist te behalen.

Hoewel hij momenteel voor de bekende Red Bull Racing-renstal rijdt en amper in 2015 – zo’n 7 jaar geleden dus – zijn debuut maakte in de koningsklasse van de autosport, wist hij op slechts 25 jarige leeftijd al menig autosportliefhebber met verstomming te doen slagen.

 

Waar is Max Verstappen geboren en waar groeide hij op?

Max Verstappen – voluit Max Emilian Verstappen – werd geboren in Hasselt, België, op 30 september 1997. Hij werd geboren in een gemengd gezin met een Nederlandse vader en een Belgische moeder en groeide voornamelijk op in Maaseik; een Belgische stad dicht tegen de Nederlandse grens. Hoewel hij dus officieel in België woonde, werd hij vrijwel altijd omringd door Nederlanders waardoor hij zich – weliswaar naar eigen zeggen – net iets meer Nederlands dan Belgisch voelt. 

Op jonge leeftijd kwam Max Verstappen dus al meteen in contact met het race wereldje waar hij – zo blijkt nu – de basis heeft gelegd voor zijn unieke huidige palmares. En hoewel Max Verstappen’s geboorteplaats in België ligt, rijdt hij momenteel met een Nederlandse racelicentie en bijgevolg onder de Nederlandse vlag. Desalniettemin woont hij momenteel – in het bijzijn van zijn vriendin en diens dochtertje – in Monaco. 

Wie zijn de ouders van Max Verstappen?

Zoals in het voorgaande stukje reeds min of meer duidelijk werd, is Max Verstappen opgegroeid in een gemengd gezin met een Nederlandse vader en een Belgische moeder. Een korte toelichting van zowel de vader als de moeder van Max Verstappen leert bovendien al snel dat beiden hebben geracet en ze elk in hun gebied heel wat titels wisten binnen te halen. Niet zo verwonderlijk dus dat ook Max Verstappen dezelfde weg zou op wandelen en sinds kort zelfs een eerste wereldtitel op zak heeft. 

Zo werd Sophie Kumpen – de moeder van Max Verstappen die voluit “Sophie-Marie” heet – geboren in Hasselt op 30 oktober 1975. Ze is een Belgisch voormalig karter piloot én bekend autocoureur die gedurende 5 jaar lang wist uit te komen op diverse Wereldkampioenschappen in de Formule A, K én Super A klasses. Hoewel ze ook de nicht is van de populaire Belgische autoracer Anthony Kumpen, is zij momenteel vooral bekend als de moeder van de befaamde Formule 1-coureur Max Verstappen.

Vader Jos Verstappen – voluit Johannes Franciscus Verstappen – werd geboren in Montfort op 4 maart 1972 en is een bekend Nederlands voormalig Formule 1 én A1GP-autocoureur. Hoewel Jos Verstappen op 50 jarige leeftijd de “wielklem” op de wagen heeft geplaatst en dus zelf geen races meer rijdt, is hij natuurlijk nog steeds erg actief in het wereldje nu zijn zoon Max Verstappen aan een uniek palmares begonnen is. En waar hij het in de autosport altijd goed wist te doen, was dat op familiaal vlak jammer genoeg niet altijd het geval. Zo werd hij meermaals beschuldigd – en in sommige gevallen ook veroordeeld – voor huiselijk geweld wat hem niet alleen verschillende boetes maar ook contactverbod met onder meer zijn voormalige ex-vrouw Sophie Kumpen opleverde. 

 

Is hij familie van de Belgische piloot Anthony Kumpen?

Max Verstappen is geboren uit een Nederlandse vader en een Belgische moeder en heeft daardoor de beide nationaliteiten. Hoewel hij momenteel met een Nederlandse racelicentie aan de start staat en bijgevolg onder de Nederlandse vlag racet, is hij wel degelijk verwant met de bekende Belgische autocoureur Anthony Kumpen. Zo blijkt Sophie Kumpen de nicht van de voornoemde Belgische autocoureur te zijn.

 

Waar woont Max Verstappen nu?

Hoewel Max Verstappen voornamelijk opgroeide in Maaseik, een Belgische stad aan de Nederlandse grens, heeft hij zich altijd net iets meer Nederlander dan Belg gevoeld. Desalniettemin bevindt de woonplaats van Max Verstappen zich momenteel niet langer in Nederland noch België maar heeft hij zijn toevlucht gezocht tot het mondaine Monaco; een Franse badplaats die bijzonder geliefd is onder rijke celebrities. 

 

Wie is de vriendin van Max Verstappen?

Gaan we dieper in op het privé-leven van Max Verstappen dan zien we dat hij momenteel samen is met het Braziliaans-Nederlandse model en tevens columniste én blogger Kelly Piquet. 

Kelly Piquet – voluit Kelly Tamsma Piquet Souto Maior – werd geboren op 7 december 1988 in Homburg, Duitsland. Hoewel de beide ouders – Nelson Piquet sr en Sylvia Tamsma – van Braziliaanse origine zijn, werd Kelly zelf dus in Duitsland geboren en getogen. Ze is 1,70 meter groot en heeft reeds een dochtertje Penelope Kvyat uit een eerdere relatie. Ze is momenteel de vriendin van Max Verstappen waarmee ze samenwoont in Monaco.

Op welke leeftijd begon hij met racen?

Met een vader die bekendheid verwierf als Formule 1 én  A1GP-autocoureur en een moeder die – als karter én autocoureur – gedurende 5 jaar uitkwam op menig Wereldkampioenschap in de Formule A, K én Super A klasse; hoeft het niet te verbazen dat Max Verstappen het racen met de paplepel kreeg ingegoten. Toch wilde vader Jos Verstappen wachten tot zijn zoon 6 jaar oud was alvorens de eerste stappen in het race-wereldje toe te laten. Echter, in werkelijk kunnen we de start van Max Verstappen toeschrijven op 4 á 4,5-jarige leeftijd toen hij voor het eerst begon met karten. 

Vanaf de leeftijd van ongeveer 7 jaar oud begon hij dan ook deel te nemen aan races waarbij hij in 2005 én 2006 zelfs kampioen werd in de Mini-klasse van het Belgische kampioenschap. Daarop volgde de overwinning in de Rotax Mini Max klasse in 2007. Vanaf dan weet hij zijn palmares geleidelijk aan verder aan te vullen.

Toen hij de leeftijd van 13 jaar oud bereikte – en daarmee officieel oud genoeg was om deel te nemen in de KF3-klasse, aarzelde hij dan ook niet. In deze klasse kwam hij al snel uit in verschillende kampioenschappen binnen Europa waarna hij in 2012 uiteindelijk de overstap maakte naar de KF2, KF1 én KZ2; de hoogste klassen binnen het wereldje van de karting.

 

Wat zijn de 3 belangrijkste fases in zijn carrière?

In het voorgaande stukje werd duidelijk dat de race microbe al vrij vroeg aanwezig was toen Max Verstappen reeds op 4 jarige leeftijd met karten begon. Algemeen kunnen we de carrière van Verstappen dan ook in 3 grote fases onderverdelen gaande van de karting tot de Formule 3 en uiteindelijke Formule 1. Het spreekt voor zich dat de overgang tussen de verschillende fases niet zomaar vanzelf gegaan is maar werd voorafgegaan door de nodige prestaties in andere – hetzij lagere – klassen.

Zo begon hij op 4 jarige leeftijd reeds met karten waarop hij enkele jaren later – toen hij 6 à 7 jaar oud was – ook effectief meereed in verschillende kart races. Op 13 jarige leeftijd kreeg hij de kans om deel te nemen in de KF3-klasse en in 2012 schopte hij het zelfs tot de KF2, KF1 én KZ2 klassen; dé hoogste en bijgevolg meest belangrijke klassen in de wereld van de karting. 

Maar daar bleef het uiteraard niet bij, want op 17-jarige leeftijd – meer bepaald in 2014 – maakte hij debuut in de Formule 3 waar hij voornamelijk voor het Nederlandse Van Amersfoort Racing-renstal reed. Zijn 6e race binnen de Formule 3 kon hij al gauw op zijn naam schrijven waarna hij – eveneens binnen datzelfde seizoen – ook tal van andere races aan zijn palmares kon toevoegen gaande van Spa-Francorchamps tot Norisring en het circuit Zandvoort.

Kort daarop besloot Max Verstappen te tekenen bij het bekende Red Bull Junior Team en werd het officieel dat hij vanaf 2015 eveneens zou plaatsnemen in de Toro Rosso. Tegen het einde van 2014 reed Verstappen zijn allereerste officiële meters in een volwaardige Formule 1 bolide en vanaf dan is alles pas echt goed van start gegaan!

 

Wat zijn de belangrijkste prestaties van Max Verstappen?

Max Verstappen is niet alleen één van de jongste F1 coureurs aller tijden, maar tevens ook één van de weinigen die op deze leeftijd een dergelijk palmares heeft kunnen laten optekenen. Hoe vaak won Max Verstappen een Formule 1 Grand Prix alsook waar en op welke leeftijd? Wij zetten voor jou de belangrijkste prestaties en records een even op een rijtje: 

• 17 jaar en 3 dagen – Japan 2014: jongste coureur die tijdens een Grand-Prix weekend in actie komt 

• 17 jaar en 166 dagen – Australië 2015: jongste coureur die in een Grand Prix start

• 17 jaar en 180 dagen – Maleisië 2015: jongste coureur die WK-punten scoort

• 18 jaar en 228 dagen – Spanje 2016: jongste coureur die een Grand Prix wint

• 18 jaar en 228 dagen – Spanje 2016: jongste coureur die op het podium finisht

• 18 jaar en 228 dagen – Spanje 2016: jongste coureur die leider van een Grand Prix is

• 19 jaar en 44 dagen – Brazilië 2016: jongste coureur die de snelste ronde van een Grand Prix rijdt

Kortom, dat Max Verstappen in de Formule 1 en Grand Prix zou terechtkomen, was eigenlijk al vrij snel duidelijk. 

Hoe vaak is Max Verstappen wereldkampioen geworden?

En dat brengt ons dus meteen tot het hoogtepunt in 2021. Ga je opzoeken hoeveel races Max Verstappen won in 2021, dan kom je al gauw uit op die belangrijke 12e december waarop Max Verstappen en het voltallige Red Bull Racing team voor het eerst wereldkampioen worden. Een uiterst iconisch moment aangezien hij de eerste Nederlandse Formule 1 wereldkampioen aller tijden is! 

 

Wat verdient Max Verstappen?

Het spreekt voor zich dat een dergelijk uitgebreid palmares eveneens invloed zal hebben op de bankrekening. Velen zijn dan ook benieuwd naar hoeveel Max Verstappen verdient en/ of hoe rijk Max Verstappen nu echt is. 

Net als topvoetballers verdienen ook top coureurs behoorlijk wat geld. Wat de heer Verstappen uiteindelijk verdient is tot op heden nog nooit officieel bekend gemaakt, wat ergens wel te begrijpen valt. Toch kunnen we uit verschillende bronnen opmaken dat Max Verstappen sinds 2021 zo’n 33 miljoen euro per jaar zou opstrijken.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES