Laatste update: 20.05.22

 

Beste Trekhaken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Niets gaat boven een uitstapje naar zee, en als je dat met je eigen caravan kunt doen dan is dat nog veel leuker. Dankzij uitstekende systemen van trekhaken voor alle soorten aanhangwagens is het mogelijk om de juiste trekhaak te vinden en zo met jouw caravan eropuit te trekken. Je moet uiteraard letten op enkele technische kenmerken van je wagen en van de trekhaak. Zo is de Proplus trekhaak een vast te installeren model dat zijn voor-en nadelen heeft. De AK68-1 daarentegen is een afneembare trekhaak. Die zijn iets duurder maar bieden meer voordelen. Lees zeker verder als je alles wilt ontdekken over alle verschillende mogelijkheden.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5  beste trekhaken (Reviews) van 2022 

 

Wil jij graag een trekhaak op je wagen installeren om zelf met de aanhangwagen het vuil naar het containerpark kunnen brengen? Of wil je graag met de caravan lekker op vakantie vertrekken? Kijk dan even deze 5 trekhaken na en volg zeker ons advies om de juiste keuze te maken voor jouw wagen. Let vooral op technische kenmerken zoals trekkracht om steeds veilig de baan op te gaan. 

 

 

Kogeldruk trekhaak

 

1. Proplus trekhaakkogel  vaste  installatie tot 1733 kg gekeurd 

 

Het is belangrijk dat je nagaat of deze Proplus trekhaakkogel kan geïnstalleerd worden op jouw wagen. Niet alle soorten trekhaken passen op alle wagens, en niet alle wagens hebben de mogelijkheid om er een te installeren door specifieke technische kenmerken. Deze Proplus heeft een doorsnede van 5 cm en de diameter van de trekpen is 2,5 cm. Bovendien is hij Europees gekeurd.

Deze trekhaak wordt geleverd met een trekhaakdop en bevestigingsbouten. We raden wel aan het geheel te laten installeren door een gespecialiseerd bedrijf want een correcte installatie is belangrijk voor de veiligheid. Dit model behoort tot de vaste systemen waardoor dit de goedkope optie is in trekhaaksystemen. Wij raden deze Proplus trekhaak aan vermits het een goede aanbieding is als je prijs-kwaliteit vergelijkt.

Naargelang het doel van de trekhaak moet je nagaan of het maximale trekgewicht van de wagen én van de trekhaak niet overschreden gaat worden. Dit kenmerk van de wagen kun je vinden op de kentekenpapieren, en de waarde van de trekhaak vind je bij de specificaties van elk product. In dit geval kan hij 17 kN (1733 kg)  trekken en garandeert hij een kogeldruk waarde van 250 kg. Zo kun je gerust een caravan met de nodige bagage in trekken met dit exemplaar.

 

Voordelen:

Toebehoren: de bevestigingsbouten en trekhaakdop worden meegeleverd. De trekhaakdop zorgt ervoor dat je je niet vuil maakt bij het openen van de koffer. 

D-waarde: het maximale gewicht van deze trekhaak is 17 kN (1700 kg). Dit wil zeggen dat hij makkelijk een caravan kan trekken met het extra gewicht van de bagage etc. 

S-waarde: bij de meeste trekhaken ligt deze waarde tussen 32 en 100kg. Bij dit model is de S-waarde, ook wel kogeldruk genoemd, 250 kg.

Gekeurd: deze trekhaak is Europees gekeurd 

 

Nadelen: 

Vaste plaatsing: deze trekhaak vereist vaste plaatsing en kan dus niet tijdelijk verwijderd worden of weggedraaid worden. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Afneembare trekhaak

 

2.  Trekhaak AK68-1 Afneembare trekhaak tot 3500 kg

 

De technische kenmerken van deze trekhaak duiden op een zeer sterk en robuust product. Met zijn maximale belasting tot 3500 kg en de ondersteuningslast tot 250 kg ben je zeker dat je zware ladingen kunt trekken zonder problemen. Je moet wel nagaan of je wagen deze maximale waarden aankan vooraleer je de trekhaak laat installeren. 

Dit exemplaar biedt een keuringsbewijs voor wegverkeer tot 3500 kg. De bal van de trekhaak heeft een diameter van 5 cm en komt tot ongeveer 9 cm achter de wagen uit. Het is een afneembare trekhaak met een afneembare kogel. Dit wil zeggen dat als je de trekhaak niet gebruikt, je hem van de wagen kunt verwijderen.

Er zijn nog geen reviews over dit product beschikbaar, maar wij kunnen je het advies geven dat het een topproduct is door de ruime maximum waarden die hij aanbiedt. Je gaat met deze trekhaak van een fietsendrager tot een paardentrailer kunnen trekken. We besluiten dat dit het beste merk is na verschillende kenmerken te evalueren.

 

Voordelen:

Producttype: dit model is een afneembare trekhaak. De dagen dat je hem niet gebruikt kun je hem gewoon opbergen. Zo vermijd je dat hij gestolen of beschadigd wordt.

D-waarde: het maximale gewicht dat deze trekhaak mag trekken is 3500 kg. Dit is absoluut een topwaarde. 

S-waarde: hij heeft een maximum ondersteunigslast van 250 kg, wat zeker nodig is als je de zware vrachten wilt trekken die de D-waarde toelaat. 

Gekeurd: deze trekhaak is goedgekeurd met een Europees keurbewijs. 

 

Nadelen: 

Budget: deze afneembare exemplaren zijn iets duurder door de specifieke kenmerken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Trekhaak

 

3. USA trekhaak Curt 45030 tot 3400 kg

 

Dit product is een trekhaak schuifstuk, bedoeld voor Amerikaanse wagens met een Amerikaans kokersysteem. Hij wordt geleverd met een borgpen voor de montage. Dit exemplaar biedt het voordeel dat hij kan verhoogd of verlaagd kan worden naargelang de vracht die je wilt trekken. 

Curt is het populairste Amerikaanse merk als het gaat over alle soorten aanhangwagens en de treksystemen die ze gebruiken. Ze zijn jammer genoeg wel niet goedgekeurd door de Europese wetgeving. Als je deze systemen op je wagen installeert ga je de volledige installatie moeten verwijderen elke keer je naar de technische keuring moet.  

De maximale belasting van deze trekhaak ligt op 3400 kg, wat je zekerheid geeft voor het trekken van zware vrachten. Het is een afneembaar model dus wanneer je hem niet gebruikt kun je hem opbergen. De ondersteuningslast is met zijn 340 kg ook zeer hoog. Dit geeft alleen maar meer veiligheid bij het trekken van zware aanhangwagens. 

 

Voordelen: 

Producttype: dit exemplaar is een afneembare trekhaak. Als je hem niet gebruikt kun je hem opbergen. Zo kun je alvast vermijden dat hij beschadigd of zelfs gestolen wordt. 

D-waarde: het gewicht dat deze trekhaak maximaal mag trekken is 3400 kg. Dit is een zeer hoge trekkracht waarde. 

S-waarde: hij biedt een maximum ondersteunigslast van 340 kg, samen met de D-waarde ga je de zwaarste vrachten met zekerheid en veiligheid trekken. 

 

Nadelen: 

Gekeurd: deze trekhaak is niet goedgekeurd door de Europese wetgeving. 

Amerikaans: dit product is bedoeld voor specifieke modellen van Amerikaanse merken. Voor alle andere merken en zelfs voor sommige Amerikaanse wagens is deze trekhaak niet installeerbaar. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Trekhaak auto

 

4. Trekhaak AK 80/2 Vaste installatie tot 8000 kg

 

Deze trekhaak past op verschillende soorten voertuigen en is goed voor meerdere types aanhangwagens. Met een trekvermogen van maar even 8000 kg komt hij ver boven de middelmaat uit als we hem vergelijken met andere producten. Op de koop toe is hij goedgekeurd door de Europese wetgeving. 

Dankzij de drie bovengenoemde kenmerken is deze trekhaak er een om in overweging te nemen. Het is een exemplaar dat vast geïnstalleerd wordt, dus hij is steeds zichtbaar en kan niet verwijderd worden wanneer je hem niet gebruikt.  Als je een vaste installatie zoekt dan zou dit wel eens de beste trekhaak voor jou kunnen zijn. 

Er zijn geen reviews over dit product, maar dit wil uiteraard niets zeggen. Na de verschillende kenmerken te vergelijken, besluiten we dat deze trekhaak de krachtigste is die op de markt beschikbaar is. Let wel op dat je wagen de trekkracht aankan want ook dat is een belangrijk punt om rekening mee te houden vooraleer je overgaat tot de installatie.

 

Voordelen: 

Installatie: dit is een trekhaak met vaste installatie, dit maakt het iets voordeliger. 

D-waarde: het maximale trekgewicht van deze trekhaak is 8000 kg. Dit is een zeer hoge trekkracht waarde en kan gerust als de sterkste trekhaak beschouwd worden. Houd ook zeker rekening met de capaciteit van de wagen.

Gekeurd: deze trekhaak is goedgekeurd door de Europese wetgeving. 

Producttype: dit exemplaar kan geïnstalleerd worden op zeer veel verschillende wagens en werkt perfect op veel types aanhangwagens. 

 

Nadelen: 

Vaste plaatsing: deze trekhaak kan niet tijdelijk verwijderd worden indien nodig of gewenst. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Trekhaak kogel

 

5. Trekhaak met Kogelbout schuin balhoofd tot 1700 kg

 

Dit is een schuine trekhaak met een multifunctionele kogelkoppeling. De diameter van de bol is 4,8 cm, de diameter van de pen is 1,7 cm en hij kan tot 1700 kg gewicht trekken. Deze waarden liggen compleet in de middelmaat in vergelijking met andere modellen. Van alle trekhaken die we vergelijken, wordt deze aangeboden aan de laagste prijs.

De trekkracht is iets minder dan de vorige twee exemplaren, maar als het je doel is om af en toe een aanhangwagen te trekken met beperkt vrachtgewicht, of met de caravan eropuit te trekken, dan is dit de trekhaak waar jij naar op zoek bent. 

Deze trekhaak wordt vast geïnstalleerd op je wagen, met 2 dikke stevige bouten, en kan dus niet zomaar verwijderd worden als hij niet in gebruik is. Hij komt jammer genoeg ook zonder keuringsbewijs van de Europese wetgeving.

 

Voordelen: 

D-waarde: het maximale trekgewicht is 1700 kg maar voor het normale gebruik van een aanhangwagen of caravan is deze trekhaak perfect te gebruiken. 

Budget: dit is de goedkoopste optie trekhaak die aangeboden wordt. 

Bolmaat: door de bolmaat ga je hem makkelijk op alle types aanhangwagens kunnen aansluiten. 

Installatie: deze trekhaak kan eenvoudig en snel geïnstalleerd worden door het aanbrengen van 2 bouten van 16 mm die ook meegeleverd worden.

 

Nadelen: 

Vaste plaatsing: dit is ook een vaste trekhaak en kan dus niet tijdelijk verwijderd worden indien nodig of gewenst. 

Gekeurd: hij is niet goedgekeurd door de Europese wetgeving.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Trekhaken Koopgids 

 

Een trekhaak bestaat uit een metalen haak of bol die achteraan een voertuig geïnstalleerd wordt om zo een aanhangwagen te trekken. Ben jij op zoek naar een degelijke trekhaak dan leggen wij je hier de verschillende trekhaaksystemen uit, het maximale gewicht van de wagen, de trekhaak en de kogeldruk. We bespreken ook enkele belangrijke punten inzake wetgeving. Daarna vergelijken we enkele modellen en geven je advies zodat de keuze makkelijker wordt. Opgepast met speciale aanbiedingen, het is belangrijk dat de trekhaak een keuringsbewijs heeft. 

Verschillende trekhaaksystemen 

Er zijn verschillende soorten trekhaaksystemen op de markt. Een van de opties is de vaste trekhaak. Deze wordt vast geïnstalleerd op je wagen en kan niet zomaar gedemonteerd worden. 

Bepaalde factoren laten het niet toe een vaste trekhaak te installeren. Indien je wagen parkeersensoren heeft in de achterbumper of als de nummerplaat van je wagen onleesbaar wordt door de plaatsing van de trekhaak bijvoorbeeld, dan is het niet wettelijk. In deze gevallen moet je de afneembare of wegdraaiende trekhaak installeren. Als de trekhaak niet in gebruik is kun je hem wegnemen zodat hij niet gestolen wordt. 

En dan is er ook nog de wegdraaiende trekhaak. Die laat toe de trekhaak onder de bumper te draaien en te vergrendelen. Dit kan vaak met afstandsbediening als de trekhaak in de fabriek direct op de auto geïnstalleerd wordt. Beide systemen laten het design van je wagen volledig intact. Onze aanbeveling gaat uit naar een van deze twee types door de flexibele voordelen die ze bieden. 

 

Maximale gewicht van de wagen en de trekhaak 

Elke wagen en elke trekhaak heeft een maximaal toegestaan gewicht. Het is heel belangrijk dat je beide gewichtswaarden nooit overschrijdt om de veiligheid van de inzittenden en andere weggebruikers niet in gevaar te brengen.

Het maximale trekgewicht van je wagen kun je vinden op de kentekenpapieren die alle technische kenmerken van de wagen opsommen. Bij sommige wagens ga je bij ‘trekvermogen’ een cijfer zien staan. Dit cijfer is het maximaal toegestane gewicht. Indien er een streepje staat, mag je geen trekhaak installeren op je wagen.

Zo gauw je bevestigt dat je op jouw wagen een trekhaak mag installeren, moet je bepalen hoe vaak je de trekhaak wilt gebruiken en waarvoor. Wil je elke week met de paardentrailer op weg, of elk weekend met de caravan erop uit? Of ga je twee keer per jaar met de kar naar het containerpark? De specifieke gewichtskenmerken van elke aanhangwagen bepalen dan welk model kan geïnstalleerd worden en zo maak jij de beste keuze! 

 

Kogeldruk van de trekhaak 

De kogeldruk van de trekhaak is uitermate belangrijk voor de veiligheid. De kogeldruk verwijst naar het maximale verticale gewicht dat op de trekhaak mag rusten en mag nooit te hoog zijn. Deze waarde is verschillend bij elke wagen en elke trekhaak en de perfecte combinatie tussen beiden is dus zeer belangrijk. De maximale waarde ligt meestal tussen 32 en 100 kg, maar veel trekhaken gaan tot 250 kg. Dit kun je terugvinden bij de technische gegevens van de trekhaak en staat meestal uitgedrukt in S-waarde of verticale kracht. 

Een te hoge kogeldruk leidt tot slechte wegligging van de wagen omdat de achterkant van het voertuig te ver naar beneden gedrukt wordt door het gewicht van de aanhangwagen. Daardoor gaat de wagen minder grip hebben, de achterzijde van de wagen kan beschadigd worden of de remmen kunnen minder goed werken. Ook een te lage kogeldruk is niet goed. Het is ook belangrijk om de lading goed te plaatsen omdat dit de kogeldruk kan beïnvloeden. 

Wet en regelgeving inzake trekhaken

Als je een trekhaak wilt installeren dan moet je ook rekening houden met wettelijke regels en verplichtingen. Of je nu een caravan wilt trekken, een boot, een paardentrailer of een gewone aanhanger, dan moet je bepaalde regels volgen, zowel in binnen- als in buitenland. Bij de technische keuring wordt de trekhaakconstructie nagekeken. De kogel mag niet teveel afgesleten zijn en als je een afneembaar model hebt dan moet de vergrendeling goed werken.

Er zijn belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden als je een trekhaak plaatst. De meeste modellen zijn EU-gekeurd. Dit wil zeggen dat ze met een typekeuring komen die bepaalde technische kenmerken van de trekhaak  aanduiden. Ontbreekt deze informatie? Dan mag je aanhangwagen nooit meer wegen dan 750 kg en het totaalgewicht van de aanhangwagen en de lading mag nooit meer wegen dan het gewicht van de trekkende wagen.

Bij het trekken van eender welk type aanhangwagen moet het voertuig voorzien zijn van richtingaanwijzers aan de zijkant van de wagen. Indien je wagen dit standaard niet heeft, moet je richtingaanwijzers kopen die tijdelijk kunnen geplaatst worden op de wagen. Ook de kogeldruk wordt steeds nagekeken bij de keuring of bij politiecontrole.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Waarom kan er geen trekhaak geïnstalleerd worden op een hybride wagen?

Hybride of elektrische wagens zijn niet ontworpen om een aanhanger of caravan te trekken. Deze auto’s zijn op de markt gebracht om zuinig te zijn en om aan de steeds strengere milieueisen te voldoen. Om een aanhangwagen of caravan te trekken heb je een krachtige auto nodig, die om al die kilo’s te trekken ook meer brandstof verbruikt. Dit is dus niet zo combineerbaar met een hybride of elektrische wagen. 

Dit soort wagens zijn zowiezo ook al zwaarder, wat voor extra druk zorgt op de remmen en de ophanging. Ook de plaatsing van de trekhaak is ingewikkelder want in het achterste deel van deze soort wagens wordt de batterij geïnstalleerd. Bij een botsing kan de trekhaak de batterij beschadigen en dit kan leiden tot ontploffing of brand. 

 

Q2: Wat kost de installatie van een trekhaak? 

De kostprijs van de trekhaak en de plaatsing zijn afhankelijk van veel factoren. Je moet de juiste trekhaak vinden voor jouw merk én model van auto. Je moet ook rekening houden met wat jouw doelstelling is met de trekhaak. Wil je hem sporadisch gebruiken om kleine karretjes vuil naar het containerpark te doen, of wil je op vakantie met een caravan naar de bergen bijvoorbeeld. Dit alles bepaalt de sterkte en de prijs van de trekhaak. 

Ook de verschillende opties in trekhaken beïnvloeden de prijs nogal. Er zijn vaste, afneembare en wegklapbare trekhaken. De vaste versie is een iets goedkopere optie door zijn specifieke kenmerken. We raden zeker aan de plaatsing te laten doen door een specialist. Dit is de enige manier om zeker te zijn dat de veiligheid gegarandeerd wordt. 

Q3: Welke trekhaak kun je op een Kadjar installeren? 

Er zijn verschillende trekhaken mogelijk voor een Kadjar, maar kijk zeker het exacte bouwjaar van je Kadjar na vooraleer je een trekhaak aankoopt. Normaal gezien passen op een Kadjar de volgende drie exemplaren trekhaak: een trekhaak met vaste kogel, een trekhaak met horizontale afneembare kogel en een trekhaak met verticale afneembare kogel. 

Deze producten zijn specifiek afgestemd voor de Kadjar en bieden de perfecte pasvorm. Bepaalde merken van trekhaken bieden ook exemplaren aan die specifiek ontworpen zijn voor dit model wagen, Brink bijvoorbeeld biedt deze aan. Zo krijg je gegarandeerd de beste installatie die het rendement van je wagen ondersteunt en zorg je voor een veilig gebruik van de trekhaak.

 

Q4: Wat is een GDW trekhaak?

GDW is een merk van trekhaken dat al jaren bekend staat om topkwaliteit. Buiten trekhaken fabriceren zij ook fietsendragers en kabelsets. De letters GDW staan voor Germain Deconinck in Waregem en het bedrijf werd opgericht in 1952 in Waregem. Dit bedrijf is uitgegroeid tot een trekhaak specialist met meerdere productiecentrums, verspreid over Europa. 

Ze staan bekend om hun perfecte pasvorm. De trekhaken worden gemaakt met laser en snijtechnieken en elk jaar maakt dit bedrijf nieuwe trekhaken voor de nieuwe wagens die op de markt komen. 

 

Q5: Hoe kom ik aan een sleutel voor een trekhaak?

Normaal gezien kun je gewoon de leverancier of fabrikant contacteren om een nieuwe sleutel te bestellen. Je hebt hiervoor wel het sleutelnummer nodig, dit is een kaartje dat bij de trekhaak geleverd wordt met een unieke code van de sleutel.

Een sleutel is nodig om de trekhaak op slot te kunnen doen als je hem niet gebruikt, zodat hij niet gestolen kan worden. Indien je dus niet beschikt over de sleutelkaart met het speciale nummer zijn er maar twee opties. De trekhaak gewoon laten staan en hopen dat hij niet gestolen wordt, of hem afnemen bij niet gebruik.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES