5  beste Trekhaken Test van 2024

Laatste update: 20.04.24

 

Beste Trekhaken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Er gaat niets boven een uitstapje naar zee, en als je dat met je eigen caravan kunt doen dan is dat nog veel leuker. Dankzij uitstekende systemen van trekhaken voor alle soorten aanhangwagens is het mogelijk om de juiste trekhaak te vinden en er zo met jouw caravan op uit te trekken. Daarbij moet je uiteraard rekening houden met enkele  technische kenmerken van zowel de wagen als van de trekhaak. Om het jou wat makkelijker te willen maken, zetten we alvast enkele toppertjes op een rijtje. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Carpoint Trekhaakkogel Haaks Staal die – zoals de naam doet vermoeden – hoofdzakelijk uit duurzaam en stootvast staal is vervaardigd. Met de AK68-1 daarentegen kies je dan weer voor een afneembare trekhaak. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5  beste trekhaken (Reviews) van 2024 

 

Wil jij graag een trekhaak op je wagen installeren om zelf met de aanhangwagen het vuil naar het containerpark kunnen brengen? Of wil je graag met de caravan lekker op vakantie vertrekken? Kijk dan even deze 5 trekhaken na en volg zeker ons advies om de juiste keuze te maken voor jouw wagen. Let vooral op technische kenmerken zoals trekkracht om steeds veilig de baan op te gaan. 

 

 

Kogeldruk trekhaak

 

1. Carpoint Trekhaakkogel Haaks Staal – Met E-keur – Zilver // Kogeldruk trekhaak

 

Net zoals de bekende RMC trekhaak of de populaire trekhaak Brink, behoort ook dit product van Carpoint alvast tot de toppertjes binnen het segment van de trekhaken. Zo wordt deze kogeldruk trekhaak van Carpoint gekenmerkt door een totale afmeting van 14 x 16 x 7,5 cm en een gewicht van ongeveer 2 kg, wat het makkelijker maakt om de trekhaak te monteren. Doordat de installatie eenvoudig zelf uit te voeren is, kun je eventuele bijkomende kosten voor het monteren van de trekhaak uitsparen.

Verder blijkt de Carpoint trekhaakhogel vervaardigd uit duurzaam staal, wat het zilveren design verklaart, en voorzien van een maximale doorsnede van 50 mm. Dit alles resulteert in een aanzienlijke D én S-waarde van respectievelijk 17,2 kN én maar liefst 210 kilogram. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangedikt door een minimale afstand van 90 mm tussen de 2 bevestigingsgaten, het budgetvriendelijke karakter en de mogelijkheid om er tot maar liefst 2 fietsen aan te bevestigen.

Mocht je interesse hebben om deze trekhaak te kopen, wees er dan wel van bewust dat het geheel geleverd wordt zonder het nodige montagemateriaal. Toch lijkt de kwaliteit en de duurzaamheid van deze afneembare trekhaak heel wat klanten te overtuigen, wat gelijk resulteert in een mooie eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: deze unieke trekhaakdrager kent een afmeting van 14 x 16 x 7,5 cm en wordt aangevuld met een gewicht van 2 kg.

Materiaal: de trekhaak met kogeldruk werd hoofdzakelijk vervaardigd uit duurzaam staal en kan bijgevolg best wel tegen een stootje.

Kogel: de kogel kent een doorsnede van maar liefst 50 mm en wordt aangevuld met een D-waarde van 17,2 kN en een bijbehorende S-waarde van maar liefst 210 kg.

Prijskaartje: hij wordt jou aangeboden tegen een schijnbaar vriendelijk prijskaartje.

 

Nadelen: 

Niet kantelbaar: houd er rekening mee dat de Carpoint trekhaakdrager niet kantelbaar blijkt noch geschikt is om e-bikes te vervoeren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Afneembare trekhaak

 

2.  Trekhaak AK68-1 Afneembare trekhaak tot 3500 kg

 

De technische kenmerken van deze trekhaak duiden op een zeer sterk en robuust product. Met zijn maximale belasting tot 3500 kg en de ondersteuningslast tot 250 kg ben je zeker dat je zware ladingen kunt trekken zonder problemen. Je moet wel nagaan of je wagen deze maximale waarden aankan vooraleer je de trekhaak laat installeren. 

Dit exemplaar biedt een keuringsbewijs voor wegverkeer tot 3500 kg. De bal van de trekhaak heeft een diameter van 5 cm en komt tot ongeveer 9 cm achter de wagen uit. Het is een afneembare trekhaak met een afneembare kogel. Dit wil zeggen dat als je de trekhaak niet gebruikt, je hem van de wagen kunt verwijderen.

Er zijn nog geen reviews over dit product beschikbaar, maar wij kunnen je het advies geven dat het een topproduct is door de ruime maximum waarden die hij aanbiedt. Je gaat met deze trekhaak van een fietsendrager tot een paardentrailer kunnen trekken. We besluiten dat dit het beste merk is na verschillende kenmerken te evalueren.

 

Voordelen:

Producttype: dit model is een afneembare trekhaak. De dagen dat je hem niet gebruikt kun je hem gewoon opbergen. Zo vermijd je dat hij gestolen of beschadigd wordt.

D-waarde: het maximale gewicht dat deze trekhaak mag trekken is 3500 kg. Dit is absoluut een topwaarde. 

S-waarde: hij heeft een maximum ondersteunigslast van 250 kg, wat zeker nodig is als je de zware vrachten wilt trekken die de D-waarde toelaat. 

Gekeurd: deze trekhaak is goedgekeurd met een Europees keurbewijs. 

 

Nadelen: 

Budget: deze afneembare exemplaren zijn iets duurder door de specifieke kenmerken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Trekhaak

 

3. Pro-User Diamant Fietsendrager – 2 Fietsen – Trekhaak // Consumentenbond Beste Koop 2020

 

Of je met de Pro-User Diamant ook meteen voor één van de goedkope fietsendragers trekhaak  lijkt te kiezen, valt nog even af te wachten. Toch lijken heel wat klanten duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid waardoor de Pro-User Diamant fietsendrager in 2020 door de Consumentenbond werd uitgeroepen tot “beste koop”. Niet verwonderlijk dus dat het product in de reviews een mooie totaalscore van maar liefst 4,7 sterren weet binnen te halen.

Maar wat maakt deze 2-in-1 trekhaak/ fietsendrager dan zo uniek? Wij zoeken het graag even voor jou uit want hoewel het geen aanbieding betreft, heeft hij heel wat positieve kenmerken te bieden. Zo wordt de trekhaakdrager – overigens geheel vervaardigd uit duurzaam staal – gekenmerkt door een totale afmeting van 50 x 70 x 22 cm wat hem geschikt maakt om maximaal 2 fietsen te vervoeren.

Maar er is uiteraard nog heel wat meer want zo is hij voorzien van een 7 én 13-polige stekker wat hem vrijwel universeel in het gebruik met eender welke trekhaak. Zijn gebruiksgemak wordt daarbij aangevuld met een eenvoudige montage, een gratis opberghoes, een handig inklapsysteem, een geïntegreerde kantelfunctie en een ruim draaggewicht tot 60 kg.

 

Voordelen:

Draaggewicht: het product kent een ruim draaggewicht van maar liefst 60 kg en is daardoor geschikt om maximaal 2 fietsen te vervoeren.

Frame klemmen: de geïntegreerde frame klemmen zorgen ervoor dat de fietsen stevig en stabiel op de drager blijven staan.

Aansluiting: dankzij de combinatie van een 7 én 13 polige stekker, kun je deze fietsendrager op vrijwel eender welke trekhaak aansluiten.

 

Nadelen: 

Zonder trekhaak: houd er rekening mee dat het hier een fietsendrager zonder trekhaak betreft en je bijgevolg zelf nog op zoek moet naar een bijhorende trekhaak.

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens een domper op de feestvreugde kunnen betekenen voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Trekhaak auto

 

4. Trekhaak voor aanhangwagens tot 1.5T // Diameter gat: 17 mm – Goedgekeurd

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en betaalbare trekhaak voor de auto? Dan loont het misschien wel de moeite om dit onderstaande topproduct eens even te bekijken. Hoewel er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst, lijkt hij wel degelijk de moeite waard om even van naderbij onder de loep te nemen. Benieuwd? Lees dan zeker even verder!

Zo zul je zien dat deze universele trekhaak met vaste kogel uitermate geschikt is voor het vervoeren van aanhangwagens en/ of remorques. Daarbij dien je uiteraard rekening te houden met de limiet waarbij een maximaal gewicht wordt gehanteerd van 1,5 ton. Daardoor zou je hem bijvoorbeeld kunnen gebruiken om 90 PK tractoren veilig van punt A naar punt B te verplaatsen, wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Ondanks zijn relatief compacte uitvoering, weet deze trekhaak behoorlijk wat draagkracht aan te bieden. De uit staal vervaardigde trekhaak wordt daarbij gekenmerkt door een doorsnede van 17 mm en een gatafstand van maar liefst 90 mm.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: het vriendelijke prijskaartje in vergelijking met het vorige toppertje, is alvast mooi meegenomen.

Uitvoering: de trekhaak met vaste kogel kent een vrij compacte uitvoering en werd hoofdzakelijk uit staal gemaakt.

Gebruiksgemak: de trekhaak is bedoeld om aanhangwagens te vervoeren waarbij het gewicht de 1,5 ton niet lijkt te overschrijden.

 

Nadelen: 

Geen fietsen: vergelijken we dit product met het bijvoorbeeld het voorgaande dan stellen we gelijk vast dat deze trekhaak niet ontwikkeld is om fietsen te vervoeren. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Trekhaak kogel

 

5. Trekhaak met Kogelbout schuin balhoofd tot 1700 kg

 

Dit is een schuine trekhaak met een multifunctionele kogelkoppeling. De diameter van de bol is 4,8 cm, de diameter van de pen is 1,7 cm en hij kan tot 1700 kg gewicht trekken. Deze waarden liggen compleet in de middelmaat in vergelijking met andere modellen. Van alle trekhaken die we vergelijken, wordt deze aangeboden aan de laagste prijs.

De trekkracht is iets minder dan de vorige twee exemplaren, maar als het je doel is om af en toe een aanhangwagen te trekken met beperkt vrachtgewicht, of met de caravan eropuit te trekken, dan is dit de trekhaak waar jij naar op zoek bent. 

Deze trekhaak wordt vast geïnstalleerd op je wagen, met 2 dikke stevige bouten, en kan dus niet zomaar verwijderd worden als hij niet in gebruik is. Hij komt jammer genoeg ook zonder keuringsbewijs van de Europese wetgeving.

 

Voordelen: 

D-waarde: het maximale trekgewicht is 1700 kg maar voor het normale gebruik van een aanhangwagen of caravan is deze trekhaak perfect te gebruiken. 

Budget: dit is de goedkoopste optie trekhaak die aangeboden wordt. 

Bolmaat: door de bolmaat ga je hem makkelijk op alle types aanhangwagens kunnen aansluiten. 

Installatie: deze trekhaak kan eenvoudig en snel geïnstalleerd worden door het aanbrengen van 2 bouten van 16 mm die ook meegeleverd worden.

 

Nadelen: 

Vaste plaatsing: dit is ook een vaste trekhaak en kan dus niet tijdelijk verwijderd worden indien nodig of gewenst. 

Gekeurd: hij is niet goedgekeurd door de Europese wetgeving.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Trekhaken Koopgids 

 

Een trekhaak bestaat uit een metalen haak of bol die achteraan een voertuig geïnstalleerd wordt om zo een aanhangwagen te trekken. Ben jij op zoek naar een degelijke trekhaak dan leggen wij je hier de verschillende trekhaaksystemen uit, het maximale gewicht van de wagen, de trekhaak en de kogeldruk. We bespreken ook enkele belangrijke punten inzake wetgeving. Daarna vergelijken we enkele modellen en geven je advies zodat de keuze makkelijker wordt. Opgepast met speciale aanbiedingen, het is belangrijk dat de trekhaak een keuringsbewijs heeft. 

Verschillende trekhaaksystemen 

Er zijn verschillende soorten trekhaaksystemen op de markt. Een van de opties is de vaste trekhaak. Deze wordt vast geïnstalleerd op je wagen en kan niet zomaar gedemonteerd worden. 

Bepaalde factoren laten het niet toe een vaste trekhaak te installeren. Indien je wagen parkeersensoren heeft in de achterbumper of als de nummerplaat van je wagen onleesbaar wordt door de plaatsing van de trekhaak bijvoorbeeld, dan is het niet wettelijk. In deze gevallen moet je de afneembare of wegdraaiende trekhaak installeren. Als de trekhaak niet in gebruik is kun je hem wegnemen zodat hij niet gestolen wordt. 

En dan is er ook nog de wegdraaiende trekhaak. Die laat toe de trekhaak onder de bumper te draaien en te vergrendelen. Dit kan vaak met afstandsbediening als de trekhaak in de fabriek direct op de auto geïnstalleerd wordt. Beide systemen laten het design van je wagen volledig intact. Onze aanbeveling gaat uit naar een van deze twee types door de flexibele voordelen die ze bieden. 

 

Maximale gewicht van de wagen en de trekhaak 

Elke wagen en elke trekhaak heeft een maximaal toegestaan gewicht. Het is heel belangrijk dat je beide gewichtswaarden nooit overschrijdt om de veiligheid van de inzittenden en andere weggebruikers niet in gevaar te brengen.

Het maximale trekgewicht van je wagen kun je vinden op de kentekenpapieren die alle technische kenmerken van de wagen opsommen. Bij sommige wagens ga je bij ‘trekvermogen’ een cijfer zien staan. Dit cijfer is het maximaal toegestane gewicht. Indien er een streepje staat, mag je geen trekhaak installeren op je wagen.

Zo gauw je bevestigt dat je op jouw wagen een trekhaak mag installeren, moet je bepalen hoe vaak je de trekhaak wilt gebruiken en waarvoor. Wil je elke week met de paardentrailer op weg, of elk weekend met de caravan erop uit? Of ga je twee keer per jaar met de kar naar het containerpark? De specifieke gewichtskenmerken van elke aanhangwagen bepalen dan welk model kan geïnstalleerd worden en zo maak jij de beste keuze! 

 

Kogeldruk van de trekhaak 

De kogeldruk van de trekhaak is uitermate belangrijk voor de veiligheid. De kogeldruk verwijst naar het maximale verticale gewicht dat op de trekhaak mag rusten en mag nooit te hoog zijn. Deze waarde is verschillend bij elke wagen en elke trekhaak en de perfecte combinatie tussen beiden is dus zeer belangrijk. De maximale waarde ligt meestal tussen 32 en 100 kg, maar veel trekhaken gaan tot 250 kg. Dit kun je terugvinden bij de technische gegevens van de trekhaak en staat meestal uitgedrukt in S-waarde of verticale kracht. 

Een te hoge kogeldruk leidt tot slechte wegligging van de wagen omdat de achterkant van het voertuig te ver naar beneden gedrukt wordt door het gewicht van de aanhangwagen. Daardoor gaat de wagen minder grip hebben, de achterzijde van de wagen kan beschadigd worden of de remmen kunnen minder goed werken. Ook een te lage kogeldruk is niet goed. Het is ook belangrijk om de lading goed te plaatsen omdat dit de kogeldruk kan beïnvloeden. 

Wet en regelgeving inzake trekhaken

Als je een trekhaak wilt installeren dan moet je ook rekening houden met wettelijke regels en verplichtingen. Of je nu een caravan wilt trekken, een boot, een paardentrailer of een gewone aanhanger, dan moet je bepaalde regels volgen, zowel in binnen- als in buitenland. Bij de technische keuring wordt de trekhaakconstructie nagekeken. De kogel mag niet teveel afgesleten zijn en als je een afneembaar model hebt dan moet de vergrendeling goed werken.

Er zijn belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden als je een trekhaak plaatst. De meeste modellen zijn EU-gekeurd. Dit wil zeggen dat ze met een typekeuring komen die bepaalde technische kenmerken van de trekhaak  aanduiden. Ontbreekt deze informatie? Dan mag je aanhangwagen nooit meer wegen dan 750 kg en het totaalgewicht van de aanhangwagen en de lading mag nooit meer wegen dan het gewicht van de trekkende wagen.

Bij het trekken van eender welk type aanhangwagen moet het voertuig voorzien zijn van richtingaanwijzers aan de zijkant van de wagen. Indien je wagen dit standaard niet heeft, moet je richtingaanwijzers kopen die tijdelijk kunnen geplaatst worden op de wagen. Ook de kogeldruk wordt steeds nagekeken bij de keuring of bij politiecontrole.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Waarom kan er geen trekhaak geïnstalleerd worden op een hybride wagen?

Hybride of elektrische wagens zijn niet ontworpen om een aanhanger of caravan te trekken. Deze auto’s zijn op de markt gebracht om zuinig te zijn en om aan de steeds strengere milieueisen te voldoen. Om een aanhangwagen of caravan te trekken heb je een krachtige auto nodig, die om al die kilo’s te trekken ook meer brandstof verbruikt. Dit is dus niet zo combineerbaar met een hybride of elektrische wagen. 

Dit soort wagens zijn zowiezo ook al zwaarder, wat voor extra druk zorgt op de remmen en de ophanging. Ook de plaatsing van de trekhaak is ingewikkelder want in het achterste deel van deze soort wagens wordt de batterij geïnstalleerd. Bij een botsing kan de trekhaak de batterij beschadigen en dit kan leiden tot ontploffing of brand. 

 

Q2: Wat kost de installatie van een trekhaak? 

De kostprijs van de trekhaak en de plaatsing zijn afhankelijk van veel factoren. Je moet de juiste trekhaak vinden voor jouw merk én model van auto. Je moet ook rekening houden met wat jouw doelstelling is met de trekhaak. Wil je hem sporadisch gebruiken om kleine karretjes vuil naar het containerpark te doen, of wil je op vakantie met een caravan naar de bergen bijvoorbeeld. Dit alles bepaalt de sterkte en de prijs van de trekhaak. 

Ook de verschillende opties in trekhaken beïnvloeden de prijs nogal. Er zijn vaste, afneembare en wegklapbare trekhaken. De vaste versie is een iets goedkopere optie door zijn specifieke kenmerken. We raden zeker aan de plaatsing te laten doen door een specialist. Dit is de enige manier om zeker te zijn dat de veiligheid gegarandeerd wordt. 

Q3: Welke trekhaak kun je op een Kadjar installeren? 

Er zijn verschillende trekhaken mogelijk voor een Kadjar, maar kijk zeker het exacte bouwjaar van je Kadjar na vooraleer je een trekhaak aankoopt. Normaal gezien passen op een Kadjar de volgende drie exemplaren trekhaak: een trekhaak met vaste kogel, een trekhaak met horizontale afneembare kogel en een trekhaak met verticale afneembare kogel. 

Deze producten zijn specifiek afgestemd voor de Kadjar en bieden de perfecte pasvorm. Bepaalde merken van trekhaken bieden ook exemplaren aan die specifiek ontworpen zijn voor dit model wagen, Brink bijvoorbeeld biedt deze aan. Zo krijg je gegarandeerd de beste installatie die het rendement van je wagen ondersteunt en zorg je voor een veilig gebruik van de trekhaak.

 

Q4: Wat is een GDW trekhaak?

GDW is een merk van trekhaken dat al jaren bekend staat om topkwaliteit. Buiten trekhaken fabriceren zij ook fietsendragers en kabelsets. De letters GDW staan voor Germain Deconinck in Waregem en het bedrijf werd opgericht in 1952 in Waregem. Dit bedrijf is uitgegroeid tot een trekhaak specialist met meerdere productiecentrums, verspreid over Europa. 

Ze staan bekend om hun perfecte pasvorm. De trekhaken worden gemaakt met laser en snijtechnieken en elk jaar maakt dit bedrijf nieuwe trekhaken voor de nieuwe wagens die op de markt komen. 

 

Q5: Hoe kom ik aan een sleutel voor een trekhaak?

Normaal gezien kun je gewoon de leverancier of fabrikant contacteren om een nieuwe sleutel te bestellen. Je hebt hiervoor wel het sleutelnummer nodig, dit is een kaartje dat bij de trekhaak geleverd wordt met een unieke code van de sleutel.

Een sleutel is nodig om de trekhaak op slot te kunnen doen als je hem niet gebruikt, zodat hij niet gestolen kan worden. Indien je dus niet beschikt over de sleutelkaart met het speciale nummer zijn er maar twee opties. De trekhaak gewoon laten staan en hopen dat hij niet gestolen wordt, of hem afnemen bij niet gebruik.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES