5 beste Startkabels Test van 2024

Laatste update: 20.04.24

 

Beste startkabels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met de vidaXL Startkabel 1000A kies je alvast voor een topproduct bestaande uit een rode en zwarte kabel die automatisch naar jou worden toegestuurd. Daartegenover staat de Strex Startkabels 25 mm2 set waarbij de kabels voorzien zijn van een duurzame PVC behuizing in combinatie met een ijzersterke koperen kern. Voor de volledigheid hebben we in de onderstaande tabel nog een derde topper aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- en nadelen. Neem rustig de tijd om de verschillende mogelijkheden te bekijken alvorens een uiteindelijke beslissing te nemen. We hopen jou hier alvast verder mee op weg te helpen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste startkabels (Reviews) van 2024

 

Een lege accu kan makkelijk verholpen worden met een set degelijke startkabels. Afhankelijk van het type wagen alsook de motor kun je opteren voor diverse soorten kabels. Zo zijn zware startkabels geschikt om vrachtwagens en/ of landbouwwerktuigen te starten en kunnen diesel startkabels gebruikt worden om diesel en benzinemotoren weer aan de praat krijgen. Om het ruime gamma aan startkabels overzichtelijk te maken, selecteerden wij alvast 5 topproducten. Bekijk ze even alvorens er de voor jou beste startkabel uit te kiezen, rekening houdend met het advies van experten en de gebruikerservaringen van klanten, vermeld in de online reviews.

 

Startkabels diesel

 

1. vidaXL Startkabel 1000A (2 stuks) Voltage 12/24V Met kleurgecodeerde handgrepen

 

In het geval van een lege accu, kun je de auto herstarten met startkabels. Uiteraard moet het soort kabel dat je gebruikt wel geschikt zijn voor het type motor van je wagen. Zo zul je zien dat deze set startkabels, afkomstig van het gerenommeerde merk vidaXL, geschikt is voor motoren tot maximaal 5000 cc.

Hun kern is vervaardigd uit duurzaam aluminium en vervolgens bekleed met goed geleidend koper. Vanwege hun kerndoorsnede van maximaal 25 mm2 zijn ze niet alleen geschikt voor gebruik met dieselmotoren maar kunnen ze ook van pas komen bij voertuigen die op benzine rijden. De combinatie van de kleurgecodeerde handgrepen met de uitstekend geïsoleerde klemmen, maakt de kans op kortsluiting bovendien een pak kleiner.

Kortom, indien je onderweg met een lege accu te maken hebt, dan kunnen deze startkabels van 25 mmm2 goed van pas komen. Ze kennen verder een maximale kabellengte van 5 meter waardoor je voldoende bewegingsvrijheid geniet, en een voltage van 12/24 Volt. Klanten reageren dan ook positief alhoewel één koper vermeldt dat de kabels slechts 2 meter lang zouden zijn.

 

Voordelen:

Doorsnede: de kern van de kabel kent een maximale doorsnede van maar liefst 25 mm2. Dit maakt hem geschikt voor diesel én benzine voertuigen.

Stroom: de startkabels zijn in staat om een accu met een voltage van 12/24 Volt nieuwe leven in te blazen en garanderen een maximale stroom van maar liefst 1000 Ampère. Uitstekend voor voertuigen met een motor tot maximaal ongeveer 5000 cc.

Materiaal: de kern van de kabels werd vervaardigd uit duurzaam aluminium en vervolgens met een stevig en goed geleidend koper afgewerkt.

 

Nadelen:

Kabellengte: we stellen vast dat één koper de kabels heeft teruggestuurd omdat ze slechts 2 meter in plaats van 5 meter lang zouden zijn. Dit wordt niet bevestigd door de andere klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Accu startkabels

 

2. Strex Startkabels 25 mm2 – 3.5M – 750A – Extra Robuust – Auto / Bus / Vrachtwagen / Boot

 

Moet je – om wat voor reden ook – regelmatig met de wagen de baan op? Dan is het aangewezen om uit te kijken naar een complete accu startkabels set zodoende de accu van het voertuig nieuw leven in te blazen indien je in panne komt te staan. Bovendien is deze set tijdelijk in prijs verlaagd waardoor hij tot de goedkope startkabels in het rijtje behoort. Afgaande op het positieve advies in de online reviews en de mooie score van 4,9 sterren, lijkt dit alvast een sterk aanbevolen toppertje te zijn.

Maar wat maakt deze set nu eigenlijk zo speciaal? Wij zoeken het graag even samen met jou uit. Zo kent deze startkabelset alvast een lengte van maar liefst 3,5 meter waardoor het helemaal niet uitmaakt of je nu vooraan dan wel achteraan geparkeerd staat. De kabels – die een dikte kennen van 25 mm2 – zijn aan de buitenkant vervaardigd uit duurzaam PVC materiaal en aan de binnenkant voorzien van een ijzersterke koperen kern waarmee je met gemak eender welk voertuig kunt starten.

Doordat de kabels gezegend zijn met een belastbaarheid van wel 750 ampère hoef je bovendien niet te vrezen voor eventueel doorbranden zodra je de startkabels wilt aansluiten. Het gebruiksgemak wordt verder aangevuld dankzij de geïsoleerde handgrepen, de gekartelde tanden voor een optimale conductiviteit en de meegeleverde opbergtas.

 

Voordelen:

Vering: de klemmen zijn voorzien van een sterke vering die bijdraagt aan een uitstekende bevestiging en worden gecombineerd met gekartelde tanden die dan weer instaan voor een optimale conductiviteit.

Lengte: de kabels kennen een totale lengte van 3,5 meter en zijn voorzien van een duurzame PVC behuizing in combinatie met een ijzersterke koperen kern.

Gebruiksgemak: de accu opladen met startkabels? Geen enkel probleem met deze set van Strex. Vanwege zijn hoge belastbaarheid tot 750 ampère overigens geschikt voor auto’s, boten, bussen en vrachtwagens. 

Budgetvriendelijk: de startkabelset is tijdelijk verlaagd in prijs en daardoor bijzonder goed toegankelijk.

 

Nadelen:

Verpakking: volgens één koper is de verpakking niet zo bijzonder stevig te noemen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Startkabels 25mm2

 

3. Startkabelset 25mm2 TüV/GS-gekeurd, Geleverd in een handige opbergtas met ritssluiting

 

Net zoals de bekende ANWB startkabels behoren ook de startkabels van ProPlus tot de populaire en kwalitatieve exemplaren. Dit setje wordt jou overigens aangeboden inclusief een handige stevige opbergtas die voorzien is van een ritssluiting. Na ieder gebruik kun je de startkabels dus weer makkelijk en veilig opbergen en de tas in koffer van je wagen plaatsen.

De set bestaat uit een rode en zwarte kabel waarvan de kern uit duurzaam koper is vervaardigd en een doorsnede kent van maar liefst 25 mm2. Dit maakt hen geschikt om 6V, 12V of 24V accu’s probleemloos te gaan opladen. Kortom, niet alleen geschikt voor auto’s, vrachtwagens en busjes maar ook tractoren ongeacht het feit of ze voorzien zijn van een benzine dan wel een diesel motor. De kabels worden vervolgens afgewerkt met maar liefst 4 klemmen die volledig geïsoleerd werden naar de DIN norm.

Een blik op de online reviews tonen tot op heden alleen maar tevreden reacties van klanten aan. Zo wordt positief advies gegeven op basis van de kwaliteit, de duurzaamheid en de gebruiksvriendelijkheid. Echter moet je er het hoge prijskaartje wel bij nemen.

 

Voordelen:

Materialen: de kernkabels zijn volledig vervaardigd uit duurzaam koper dat overigens volgens de ISO 6722 norm werd goedgekeurd.

Klemmen: de uiteinden van de startkabels zijn verzekerd van 4 geïsoleerde klemmen die de kans op een eventuele kortsluiting zo laag mogelijk houden.

Handig in gebruik: dankzij hun kern doorsnede van 25 mm2, kunnen ze moeiteloos eender welk voertuig met een benzine- of dieselmotor weer aan de praat krijgen. Denk maar aan personenwagens maar ook busjes, tractoren en vrachtwagens.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: het mag dan wel het beste product en het beste merk uit het rijtje zijn, toch zul je daar een bepaald budget voor moeten neertellen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Dikke startkabels

 

4. Silverline Startkabels heavy-duty 456956 600A 3.6m

 

De Heavy-duty startkabels, geleverd door het bekende en sterk gewaardeerde merk Silverline, mogen natuurlijk evenmin in het rijtje van topproducten ontbreken. De kabels worden gekenmerkt door een maximale lengte van 3,6 meter waardoor ze toch wel instaan voor heel wat bewegingsvrijheid en flexibiliteit.

De kern blijkt ook hier vervaardigd te zijn uit duurzaam koper dat zorgt voor een uitstekende stroomgeleiding en werd vervolgens met PVC geïsoleerd. Vanwege de uitstekende kerndikte kunnen ze perfect gebruikt worden in combinatie met voertuigen waarvan de accu startstroom maximaal 600 Ampère bedraagt.

Tot op heden heeft er nog maar 1 koper op het product gereageerd. Toch is de beoordeling 100% positief wat resulteert in een mooie eindscore van 5 sterren. De klant is duidelijk tevreden over de aangeboden kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van dit setje startkabels.

 

Voordelen:

Materiaal: de kern van de kabels is gemaakt uit bijzonder duurzaam en goed geleidend koper en vervolgens met PVC geïsoleerd.

Handig in gebruik: hij is geschikt voor eender welk voertuig waarbij de accu startstroom niet meer dan 600 Ampère bedraagt.

Kabellengte: de startkabels blijken maar liefst 3,6 meter lang te zijn en garanderen daardoor voldoende bewegingsvrijheid.

 

Nadelen:

Zware voertuigen: voor voertuigen met een accu startstroom hoger dan 600A, blijkt deze set startkabels jammer genoeg niet geschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Lange startkabels

 

5. Kamar Startkabels Auto vrachtwagen tractor 900 Ampere 4 Meter Startkabelsset in tas

 

Tot slot kunnen we het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze unieke startkabelset van het bekende merk Kamar. Afgaande op de online reviews, blijken klanten duidelijk tevreden over de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid en krijgt het product ook een beoordeling van 5 sterren toegekend. Bovendien valt ook het prijskaartje hartstikke goed mee wat de set aantrekkelijker maakt voor mensen met een bescheiden budget.

De set bestaat uit een 2 kleurgecodeerde kabels die voorzien zijn van maar liefst 4 geïsoleerde klemmen die de kans op kortsluiting minimaal maken. De kabels blijken bovendien maar liefst 4 meter lang waardoor je heel wat meer bewegingsvrijheid geniet. Doordat de kern van de kabels uit koper is vervaardigd, ben je verzekerd van een unieke en optimale stroomgeleiding. Verder zorgt de ruime doorsnede ervoor dat ze makkelijk op een diesel én benzine voertuig kunnen worden geplaatst.

Verder bieden deze 900A startkabels eveneens een maximaal ingangsvermogen aan van wel 850 Watt, waardoor ze niet alleen gebruikt kunnen worden op personenwagens maar ook tractors en zelfs de ideale startkabels voor vrachtwagens zijn.

 

Voordelen:

Kabellengte: de startkabels blijken elk maar liefst 4 meter lang. Op die manier heb je dus iets meer ruimte en vrijheid om je tussen de 2 voertuigen te begeven.

Materiaal: de koperen kern zorgt alvast voor een optimale stroomgeleiding.

Handig in gebruik: de grote aansluitklemmen dragen bij aan het comfort en het uiteindelijke resultaat. Verder zullen deze 900A startkabels ook nooit te warm worden noch zullen ze gaan doorbranden.

 

Nadelen:

Geen opbergtas: jammer genoeg worden de startkabels niet geleverd in een stevige en mooie opbergtas.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Startkabels Koopgids

 

Heb je het wel al eens meegemaakt dat je onderweg met een lege accu komt te staan? In dergelijke situaties blijkt de aanwezigheid van een set kwalitatieve startkabels een meer dan goede aanbeveling te zijn. Wil je dus nog snel een setje kabels aankopen, houd er dan rekening mee dat er wel degelijk enkele verschillen te noteren zijn. Zo kan de kern alsook de doorsnede en het type aanzienlijk verschillen. In deze koopgids proberen wij de belangrijkste factoren even door te lichten zodanig dat het voor jou iets makkelijker wordt om de verschillende startkabels en eventuele aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Het nut van een set degelijke startkabels

Normaal gezien moet je ze standaard in de kofferbak van je wagen hebben liggen. Indien dit nog niet het geval is, kun je altijd nog een setje aankopen. Misschien zul je ze zelf nooit nodig hebben maar kun je anderen op die manier wel uit de nood helpen.

Een setje startkabels wordt dan ook gebruik om de accu van je voertuig weer nieuw leven in te blazen. Net zoals alle producten en toestellen, kent ook de batterij van je wagen een houdbaarheidsdatum. En deze kan aanzienlijk ingekort worden door heel wat externe factoren zoals het langdurig stilstaan van de wagen, het niet uitschakelen van de lichten en noem maar op.

Door de lege accu correct te verbinden met de volle accu van een ander voertuig en vervolgens de motor van het laatstgenoemde voeren te laten draaien, kan de lege accu in de meeste gevallen opnieuw ingeschakeld worden.

 

Het plaatsen en verwijderen van de startkabels

Uiteraard is het wel belangrijk om de startkabels op een correcte manier te plaatsen en nadien ook te verwijderen. Zoals je ziet zal eender welke set startkabels voorzien zijn van een zwarte én een rode kabel waarvan de uiteinden zijn afgewerkt met klemmen. Voor je begint wordt aangeraden om de motor en andere stroomverbruikers zoals de airco, de verwarming of de radio volledig uit te schakelen. Daarna kun je starten met het aankoppelen van de kabels.

Start altijd eerst met het aanbrengen van de rode kabel die de verbinding zal vormen tussen de +pool van de lege accu en de +pool van de volle accu. De zwarte kabel wordt vervolgens aangesloten op de -pool van de volle accu én verbonden met een bepaalde massa van het pechvoertuig. Dat kan een metalen gedeelte zijn van bijvoorbeeld de motor maar het kan ook een, bij voorkeur ongelakt, onderdeel van de carrosserie zijn.

Schakel de motor van het voertuig met de volle accu voorzichtig in en laat deze geleidelijk aan op een hoger toerental draaien. In sommige gevallen moet je de motor toch wel eventjes 5 minuten laten draaien zodanig dat de volle accu de tijd krijgt om op te warmen en de stroom door te geven aan de lege accu. Eenmaal de lege accu start, kun je beginnen met het afkoppelen van de startkabels. Verwijder eerst en vooral de klem die op de massa van het pechvoertuig zit om daarna verder te gaan met het andere uiteinde van de zwarte kabel en de rode kabels.

 

De structuur in verhouding tot de gebruikte materialen

Zoals eerder aangehaald bestaat elke set startkabels uit 2 aparte andersgekleurde kabels waarvan vaak een rode en een zwarte. Beide kabels zijn aan de uiteinden voorzien van startklemmen die je op het juiste moment met de accu’s en de massa van je voertuig moet verbinden. Apart van de kleur, merken we dat startkabels ook op basis van de gebruikte materialen aanzienlijk van elkaar kunnen verschillen.

Zo zien we alvast dat de kabelkern van de startkabels voornamelijk uit een fijn gedraaide koperen óf aluminium draad bestaat. Deze wordt vervolgens beschermd met behulp van een rubberen isolatie. Dergelijke materialen in combinatie met de unieke structuur zorgen voor een relatief flexibele startkabel. Of je nu voor koper of aluminium moet kiezen, blijkt van minder groot belang aangezien beide materialen min of meer over dezelfde geleidende eigenschappen bezitten. Je kunt dus niets fout doen om voor een koperen dan wel aluminium kabelkern te kiezen.

Startkabels voor een diesel- of benzinemotor in functie van de doorsnede

Waar je wel bijzonder aandachtig voor moet zijn, is de doorsnede van deze unieke kabelkern. Afhankelijk van de doorsnede blijkt een bepaald type startkabels meer geschikt voor gebruik bij benzinemotoren dan bij dieselvoertuigen. Algemeen kunnen we stellen dat een diesel wagen een grotere startstroom nodig heeft in vergelijking met voertuigen die rijden op benzine. Dat zal uiteraard een invloed hebben om de dikte of doorsnede van de kabelkern.

Diesel voertuigen verlangen dan ook een set startkabels waarvan de kabelkern minstens 25 mm bedraagt terwijl benzine voertuigen voldoende hebben met 16 mm doorsnede. Houd er dan ook rekening mee dat jij met een benzine startkabel van 16 mm doorsnede van geen hulp kunt zijn voor een diesel voertuig met motorpech. Gebruik je ondanks alle waarschuwingen toch je benzine startkabels, dan wordt niet gegarandeerd dat deze er ongeschonden uitkomen. Diesel startkabels kunnen dan weer wel perfect worden gebruikt in combinatie met een benzine motor en blijken dan ook altijd een goede aankoop te zijn.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werken startkabels?

Indien je regelmatig de baan op moet, dan is de kans groter dat je al eens te maken hebt gehad met een lege accu. In een dergelijk geval komt een paar kwalitatieve startkabels alvast goed van pas. Door correct gebruik van de startkabels is het mogelijk om de lege accu van jouw voertuig met een goede/ volle accu van een ander voertuig te verbinden. De wagen met de volle accu is op die manier is staat om “zijn” stroom door te geven aan jouw lege accu zodanig dat deze weer kan worden ingeschakeld en je de rit verder kunt zetten.

Q2: Hoe moet je startkabels perfect gebruiken?

Uiteraard is het hierbij belangrijk om rekening te houden met enkele belangrijke factoren. Zo wordt aangeraden om de motor van de beide voertuigen volledig uit te schakelen alsook elke vorm van stroomverbruik. Denk maar aan de airco, de autoradio, de verwarming etc.

Vervolgens zul je de rode klem met de +pool van de lege én de goede accu met elkaar moeten verbinden. De zwarte kabel klem je daarna op de -pool van de goede accu en je verbindt deze met een massa van het pechvoertuig. Dat zou bijvoorbeeld een metalen onderdeeltje kunnen zijn van de motor of de carrosserie.

Daarna is het de bedoeling om de motor van het voertuig met de goede accu in te schakelen en hem bij voorkeur op een hoger toerental te laten draaien. Soms kan dit wel 5 minuutjes duren zodanig dat de goede accu de mogelijkheid krijgt om op te warmen en stroom door te geven aan de lege accu.

 

Q3: Welke startkabels heb ik nodig, rekening houdend met het type motor?

Eender welke set startkabels die je aankoopt, zal een rode én een zwarte kabel tellen die beiden zijn uitgerust met 2 klemmen ter hoogte van de uiteinden. Echter is het belangrijk om te beseffen dat de ene set de andere niet zal zijn. Zo bestaat er een duidelijk verschil tussen de startkabels die op een benzine dan wel diesel voertuig kunnen worden bevestigd. Om het verschil aan te tonen, moeten we kijken naar de dikte van de gebruikte startkabels.

Zo verlangen benzine voertuigen een set startkabels die maximaal 16 mm dik zijn, wat behoorlijk weinig is. Diesel auto’s daarentegen hebben, omwille van de hogere startstroom, nood aan een ander type startkabel met een dikte van maar liefst 25 mm. Dit verklaart waarom het dus onmogelijk is om de dunne startkabel van je benzine voertuig te gebruiken met een diesel wagen. Omgekeerd is het natuurlijk wel mogelijk en kun je de startkabels van je dieselwagen perfect op een benzine auto plaatsen.

 

Q4: Hoe dik moeten startkabels zijn?

Zoals reeds aangegeven is het belangrijk om rekening te houden met de dikte van de kern om te weten of een set startkabels al dan niet geschikt is voor jouw type wagen. In tegenstelling tot een diesel wagen kent een benzine voertuig een lagere startstroom waardoor ook de kerndikte van de kabels minder zal zijn. 

Voor benzine voertuigen volstaat dan ook een set startkabels met een koperen kern van amper 16 mm. Bij een diesel wagen is een dikkere koperen kern van 25 mm aanbevolen. Kies je meteen voor een set startkabels van 25 mm dikte dan kun je die uiteraard op eender welk type wagen, benzine én diesel, plaatsen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES