7 beste Sneeuwkettingen Test van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Beste sneeuwkettingen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Indien je vaak de baan op moet dan zul je gemerkt hebben dat de grip op gladde en/ of besneeuwde wegen vaak vermindert. Dit kan echter worden opgelost met behulp van een stel stevige en kwalitatieve sneeuwkettingen. Wij zetten in de tabel hieronder alvast enkele topproducten op een rijtje. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Carpoint KN-I-50 sneeuwkettingen die voornamelijk uit duurzaam staal zijn gemaakt. Echter blijken ook de Michelin Easy Grip Evolution sneeuwkettingen een goede aanbeveling en bovendien worden ze geleverd in een verpakking per 2 stuks. In de tabel voegen we ook nog een derde topproduct toe alsook de voor- én nadelen ervan.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste sneeuwkettingen (Reviews) van 2024

 

Tijdens de koude wintermaanden en in landen waar er vaak een hele hoop sneeuw valt, wordt aangeraden om gebruik te maken van sneeuwkettingen. Om de keuze iets makkelijker te maken, zetten wij graag 5 topproducten voor jou op een rijtje. Houd hierbij niet alleen rekening met de online reviews maar ga daarnaast evenzeer op zoek naar professioneel advies. Zo zul je alvast te weten komen dat de beste sneeuwkettingen vaak niet van het laagste prijskaartje zijn voorzien. Alhoewel er altijd een aanbieding kan tussen zitten. Veel succes!

 

 

Carpoint sneeuwketting

 

1. Carpoint Sneeuwkettingen KN-I-50 12mm

 

Tussen de goedkope sneeuwkettingen zul je hoogstwaarschijnlijk dit product van het bekende, en misschien gelijk ook wel het beste merk, Carpoint kunnen spotten. Bovendien zijn ze niet alleen makkelijk te installeren maar vervullende de sneeuwkettingen ook perfect de verwachtingen. Zo bieden ze een optimale grip tijdens de koude wintermaanden wat ideaal is indien je vaak de baan op moet.

De Carpoint sneeuwkettingen KN-I-50 worden gekenmerkt door een handmatige spanner en zijn voornamelijk uit stevig en duurzaam staal van 4 mm dik gemaakt. Elke schakel blijkt overigen 12 mm breed te zijn en tot wel 24 mm lang. Je kunt er dus echt van op aan dat je de veilig de baan op kunt in winterse omstandigheden. De zilveren sneeuwkettingen zijn overigens voorzien van het TÜV, GS én Önorm keurmerk wat betekent dat ze getest en goedgekeurd bevonden zijn.

Kortom, een degelijk aankoop en geschikt om te gebruiken in combinatie met verschillende bandenmaten variërend van 13 tot 15 inch. De verpakking telt bovendien 2 afzonderlijke sneeuwkettingen inclusief enkele reserve schakels en dit allemaal voor een mooi prijskaartje. Ook klanten reageren bijzonder positief en belonen het product met 5 sterren.

 

Voordelen:

Bandenmaat: qua bandenmaat hoef je je weinig zorgen te maken aangezien dit type sneeuwkettingen op heel wat formaten kan worden gebruikt van minimaal 13 tot maximaal 15 inches.

Materiaal: je zult zien dat de sneeuwkettingen voornamelijk uit staal zijn vervaardigd dat maar liefst 4 mm dik blijkt te zijn.

Schakels: de sneeuwkettingen zijn een opeenvolging van schakels waarbij elke schakel 12 mm breed is en 24 mm lang.

 

Nadelen:

Slechts 2: ben je van plan om deze kettingen aan te kopen, besef dan wel dat er slechts 2 afzonderlijke sneeuwkettingen worden meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Michelin sneeuwketting

 

2. Michelin Easy Grip Evolution 2 Sneeuwkettingen EVO15

 

Eveneens tussen de populairste sneeuwkettingen zul je deze exemplaren van Michelin kunnen spotten. Ook hier omvat de verpakking maar liefst 2 afzonderlijke sneeuwkettingen alsook een stevige en praktische draagtas en heel wat verschillende accessoires. Dat zou mogelijk het hogere prijskaartje kunnen verklaren.

De kettingen, die vervaardigd blijken uit stevige en duurzame materialen, zijn gemakkelijk te monteren en eenvoudig te spannen. Zo zul je zien dat de kettingen gekenmerkt worden door enkele metalen sluitingen waarmee je ze iets steviger om het wiel heen kunt spannen. Dit maakt de sneeuwkettingen uitermate geschikt voor gebruik op verschillende bandenmaten zoals 225-60-18, 235-60-18 en 235-65-17.

In tegenstelling tot heel wat andere kettingen, werden deze exemplaren tevens ook afgewerkt met enkele reflecterende stukken. Op die manier blijft de wagen ook in het donker steeds voldoende zichtbaar voor andere weggebruikers. Ook hier reageren klanten tevreden en belonen ze het product met een mooie eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Toebehoren: naast de aparte sneeuwkettingen, krijg je er meteen ook een stevige draagtas alsook diverse accessoires bij.

Spanner: je kunt de sneeuwkettingen makkelijk aanspannen door middel van de metalen sluitingen.

Veiligheid: het is alvast een belangrijk pluspunt dat de sneeuwkettingen gebruik maken van reflecterende stukken zodanig dat je altijd voldoende zichtbaar bent voor andere weggebruikers.

 

Nadelen:

Prijzig: indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden vermeld, dan kan dit te maken hebben met het prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Pewag sneeuwketting

 

3. Pewag Sneeuwkettingen XMR 79 V Brenta-C 4×4 2 st. 12361

 

Met de Pewag sneeuwkettingen kies je duidelijk niet meteen voor een aanbieding. Toch lijkt de koper, die momenteel een review bij het product heeft geplaatst, zich daar helemaal niet aan te storen. Zo wordt niet alleen een positief advies gegeven over de uitstekende kwaliteit maar ook over de gebruiksvriendelijkheid. Kortom, de sneeuwkettingen voldoen helemaal aan de vooropgestelde verwachtingen.

Bij aankoop zul je zien dat de verpakking steeds een set sneeuwkettingen telt alsook een stevige opbergkoffer en een duidelijke handleiding met instructies. Op die manier wordt het mogelijk om de zilveren roestvrijstalen kettingen eenvoudig zelf te monteren en aan te spannen. De kettingen worden daarbij gekenmerkt door een opeenvolging van vierkante schakels die 4,5 mm dik zijn en bijgevolg geschikt voor iets zwaardere voertuigen. Denk maar aan een 4×4, een camper of tractor.

Daarnaast zijn de sneeuwkettingen ook veilig voor gebruik op verharde en onverharde wegen ongeacht de winterse weersomstandigheden. Een veilige set kettingen die eenvoudig op diverse bandenformaten kunnen worden gemonteerd.

 

Voordelen:

Spansysteem: de kettingen kennen een handmatig spansysteem op basis van de sluiting die zich ter hoogte van de achterkant bevindt.

Materiaal: bij de productie van deze sneeuwkettingen heeft men ervoor gekozen om gebruik te maken van roestvrijstaal.

Schakels: de ketting bestaat uit een aaneenschakeling van allemaal afzonderlijke schakels die maar liefst 4,5 mm dik blijken te zijn.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ook hier moeten we jammer genoeg wel vaststellen dat het prijskaartje wel wat hoger ligt dan verwacht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Sneeuwketting KN120

 

4. Proplus Sneeuwkettingen 12 mm KN120 2 Stuks

 

Wil je liever niet zoveel geld spenderen maar toch zeker zijn van een uitstekende kwaliteit? Dan raden we jou aan om de kettingen van ProPlus even wat grondiger onder de loep te nemen. Niet alleen het betaalbare prijskaartje maar ook de uitstekende kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, hebben de koper alvast kunnen overtuigen wat resulteert in een mooie eindscore van 5 sterren.

De sneeuwkettingen worden ook hier steeds per set geleverd inclusief een stevige opbergdoos. Op die manier wordt het mogelijk om de ketting na elk gebruik weer veilig op te bergen en eventueel in de koffer van je wagen te bewaren. De kettingen blijken uit 3,5 mm dik staal te zijn gemaakt en bestaan uit een aaneenschakeling van schakels. Elke schakel heeft hierbij een breedte van 12 mm en een lengte van maximaal 24 mm.

Met behulp van de handmatige spanner kun je vervolgens de sneeuwkettingen in meer of lichte mate aanspannen, wat de grip én dus veiligheid alleen maar verhoogt. Daar komt nog eens bij dat ze kunnen gebruikt worden op diverse onderwegen en makkelijk te plaatsen zijn op verschillende bandenmaten.

 

Voordelen:

Materiaal: net zoals de meeste andere sneeuwkettingen uit dit lijstje, blijkt ook deze set voornamelijk uit staal van 3,5 mm dikte te zijn gemaakt.

Schakels: elke afzonderlijke schakel blijkt ongeveer 12 mm breed te zijn in combinatie met een lengte van maximaal 24 mm.

Spanner: ook hier geniet je een handmatige spanner zodanig dat je de sneeuwkettingen iets beter om de band heen kunt spannen.

 

Nadelen:

2 per set: ben je op zoek naar een set die uit 4 sneeuwkettingen bestaat, dan is dit product jammer genoeg geen goede aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Sneeuwketting KN110

 

5. vidaXL Sneeuwkettingen auto 2st 12mm KN110

 

Tot slot zijn er nog de sneeuwkettingen van vidaXL die een veilige rit op de baan tijdens winterse omstandigheden kunnen garanderen. Zo zijn ze niet alleen makkelijk te installeren en aan te spannen maar garanderen ze bovenal een optimale grip en stabiliteit. Echter is het wel belangrijk om rekening te houden met je bandenmaat.

Dit type sneeuwketting, dat overigens ook per 2 geleverd wordt, werd voornamelijk uit staal 3,5 mm dik staal gemaakt. De ketting kent hierbij en breedte van 12 mm en werd bovendien getest en goedgekeurd. Bij aankoop wordt jou tevens ook een duurzame onderhoudsset aangeboden alsook 2 plastic handschoenen en 4 kettingen links.

Een blik op de online reviews toont tevreden klanten én een mooie eindscore van 4,8 sterren aan. Zo wordt er niet alleen positief gereageerd op de kwaliteit maar ook op het mooie prijskaartje. Slechts één koper vindt bepaalde elementen aan de sneeuwketting toch wel behoorlijk kwetsbaar.

 

Voordelen:

Verpakking: naast de 2 stevige sneeuwkettingen worden er ook enkele plastic handschoenen en een onderhoudsset aangeboden.

Bandenmaat: je kunt de sneeuwkettingen gebruiken in combinatie met verschillende bandenformaten variërend van 15 tot 18 inches.

Materiaal: de sneeuwketting blijkt voornamelijk uit staal te zijn gemaakt waarbij het staal ruim 3,5 mm dik is.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: een enkele gebruiker is van mening dat de duurzaamheid van de sneeuwkettingen toch wel wat beter had gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. ProPlus 9mm KN90

 

Niet alleen zijn de sneeuwkettingen van Proplus gemaakt van gegalvaniseerd staal maar ze zijn ook nog eens ideaal voor kopers die op zoek zijn naar goedkope sneeuwkettingen. Dit product wordt aangeboden tegen een scherpe prijs en heeft verschillende kleuren.

De kettingen wegen ongeveer 5 kg en hebben een lengte van 30 cm. Ze zullen je helpen om meer grip te hebben op de weg met je banden zodat je auto niet gaat slippen. Ze worden geleverd per twee stuks.

Over dit product is momenteel nog maar één review geplaatst maar de koper geeft een goed advies over deze sneeuwkettingen aanbieding. De kettingen zijn makkelijk op de banden te monteren en ze zijn handig in gebruik. De koper is ook heel tevreden over de voordelige verhouding tussen de prijs en de kwaliteit van het artikel.

Het is niet altijd gemakkelijk om degelijke en betrouwbare sneeuwkettingen op de kop te tikken. Toch mag je gerust zijn wanneer je sneeuwkettingen van het merk ProPlus in huis wilt halen. Dat is de reden dat ProPlus voor vele gebruikers ook als het populairste en het beste merk wordt beschouwd.

 

Voordelen:

Budget: je zult vrijwel meteen versteld staan van het mooie en vooral betaalbare prijskaartje van deze sneeuwkettingen.

Materiaal: deze sneeuwkettingen zijn voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam en stevig gegalvaniseerd staal. Bovendien zijn de kettingen afgewerkt in meerdere kleuren.

Gebruiksgemak: je zult merken dat de set telkens uit 2 sneeuwkettingen bestaat. Elke sneeuwketting is maar liefst 30 cm lang en weegt ongeveer 5 kg.

 

Nadelen:

We merken dat de koper duidelijk bijzonder tevreden blijkt te zijn over deze sneeuwkettingen. Dit maakt het natuurlijk voor ons een pak lastiger om eventuele minpuntjes op te sporen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Pat auto 12 mm KN80

 

Deze sneeuwkettingen van het merk PAT bieden je meer stabiliteit en veiligheid op gladde wegen maar zijn ook geschikt om mee te racen op gras of in modder. Dankzij deze kettingen zul je niet wegglijden op gladde wegen tijdens slecht weer. De kettingen zijn eenvoudig om te bevestigen en zijn geschikt voor vele verschillende bandenmaten.

Ze worden geleverd per twee stuks en zijn geschikt voor passagierauto’s met een velgmaat van 12” tot 18”. Hoewel dit product iets duurder is dan het vorige item in ons lijstje behoort het toch nog altijd tot de categorie van goedkope sneeuwkettingen.

Over dit product zijn er tot op heden nog geen beoordelingen geschreven door gebruikers. Omdat nog niemand een review geplaatst heeft kunnen wij geen advies verschaffen over deze sneeuwkettingen aanbieding.

Indien je niet alleen op zoek bent naar degelijke sneeuwkettingen maar bovendien ook nog tegen een betaalbaar prijskaartje dan hoef je zeker dit model van het merk PAT even te bekijken. In vergelijking met de andere sneeuwkettingen uit deze lijst, zul je merken dat dit model wel degelijk over de laagste prijs beschikt.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze sneeuwkettingen zullen er in de eerste plaats natuurlijk voor zorgen dat je meer grip en stabiliteit hebt op de baan. Daarnaast zijn ze ook ideaal wanneer je op gras of in de modder wilt gaan racen.

Installatie: je zult merken dat het helemaal niet zo moeilijk is om de kettingen te bevestigen. Bovendien kun je deze sneeuwkettingen ook gebruiken in combinatie met verschillende types banden.

Bandenmaat: deze sneeuwkettingen zijn vooral ideaal voor banden met een maat vanaf 12 inch tot en met 18 inch.

 

Nadelen:

Geen gebruikerservaring: doordat er momenteel nog geen online beoordelingen zijn geplaatst, is er jammer genoeg ook nog niets bekend omtrent de gebruikerservaring.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Sneeuwkettingen Koopgids

 

Steeds meer mensen kiezen op een bepaald moment voor sneeuwkettingen, maar waarom kan dit nuttig zijn? En welk type sneeuwketting hoef je dan te kiezen, rekening houdend met de bandenspeling en het bandenformaat. In de koopgids hieronder bespreken we enkele van deze prangende vragen zodanig dat het nadien makkelijker wordt om de verschillende opties met elkaar te vergelijken. Daar het prijskaartje soms wel eens de hoogte durft in te schieten, lijkt het ons een goede aanbeveling om open te staan voor promoties en aanbiedingen.

Waarom zijn sneeuwkettingen een goede aanbeveling

In Nederland en België sneeuwt het natuurlijk niet zoveel als bijvoorbeeld in het Hoge Noorden maar toch kunnen de wegen behoorlijk glad en bijgevolg gevaarlijk worden. En dat is jammer genoeg vaak de reden van heel wat (ernstige) ongevallen op de baan. Echter kan het risico op dergelijke ongevallen aanzienlijk verminderd worden door gebruik van winterbanden én sneeuwkettingen. Algemeen wordt dan ook aangeraden om, zodra de winter voor de deur staat, degelijke sneeuwkettingen in huis te halen.

Echter is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste kettingen aan te kopen aangezien je toch met heel wat externe factoren rekening zult moeten houden. Denk bijvoorbeeld maar aan het type en het gewicht van het voertuig waarmee je rijdt maar ook de grootte van je banden en de binnenspeling. Eenmaal de correcte sneeuwkettingen in het bezit, kun je ze makkelijk zelf monteren en na gebruik weer verwijderen.

 

Met welk budget hoef je rekening te houden

Daar er heel wat verschillende soorten sneeuwkettingen op de markt gebracht zijn, zal het niet verwonderen dat ook de prijskaartjes toch wel goed van elkaar kunnen verschillen. Wil je liever niet teveel betalen dan kun je altijd bewust op zoek gaan naar goedkope sneeuwkettingen en/of aanbiedingen. Houd er echter wel rekening mee dat het goedkope prijskaartje vaak ook al een indicatie is van de geleverde kwaliteit en betrouwbaarheid. Je betaalt dus bij voorkeur maar liever iets meer maar dan ben je wel verzekerd van degelijke sneeuwkettingen.

Naast de kwaliteit zal het prijskaartje ook afhankelijk zijn van de extra toebehoren die al dan niet worden meegeleverd en het aantal sneeuwkettingen. Soms omvat een verpakking maar 1 sneeuwketting terwijl de meeste steeds in een setje van 2 worden geleverd en bijgevolg aantrekkelijker zijn. Daarnaast kan het ook aangenaam zijn indien de kettingen met extra schakels, een handleiding met instructies, een opbergtas en het nodige montagemateriaal worden geleverd.

 

Het type band, de bandenmaat en het type wagen

De aankoop van sneeuwkettingen verlangt dat je rekening houden met het type band en het formaat ervan. De grootte van de banden wordt vaak op de band zelf vermeld of kun je ook makkelijk opzoeken in de bijbehorende autopapieren.

Houd er daarnaast rekening mee dat er verschillende modellen kettingen op de markt gebracht zijn die vaak in meerdere maten kunnen worden aangekocht en bijgevolg geschikt zijn voor gebruik op meerdere wagens. Het model van de sneeuwketting zal dus met andere woorden het type wagen waarvoor ze kunnen worden gebruikt, bepalen. Vervolgens moet je per model op zoek naar de juiste maat, waarvoor je rekening moet houden met de bandenmaat.

Wat met de binnenspeling

Daarnaast is het minstens even belangrijk om even stil te staan bij de binnenspeling van de autoband doordat de meeste sneeuwkettingen toch wel voor een bepaald stuk achter de band moeten worden geïnstalleerd. Om dit effectief tot een goed einde te kunnen brengen, moet je zeker zijn van voldoende ruimte ter hoogte van de wielkast. De ruimte moet garanderen dat je op een eenvoudige én veilige manier de kettingen kunt vastmaken én dat je vervolgens veilig de baan op kunt.

Die extra ruimte wordt in vaktermen ook vaak binnenspeling genaamd en moet minimaal ongeveer 16 mm bedragen. Echter valt op dat bij heel wat nieuwe auto’s de binnenspeling alsmaar kleiner wordt en dit wordt versterkt door de keuze voor grotere wielen én velgen. In dergelijke gevallen kun je tegenwoordig ook kiezen voor sneeuwkettingen die slechts een binnenspeling van amper 7 mm verlangen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wanneer moet je sneeuwkettingen gebruiken?

Zodra je vaak de baan op moet, is het toch wel belangrijk om op de hoogte te zijn van het gebruik van sneeuwkettingen. Kortom, weet wanneer ze er precies op moeten en wanneer je ze terug mag verwijderen. Er bestaan hier wel enkele regeltjes voor maar natuurlijk is het minstens even belangrijk om logisch na te denken. Zodra de winter voor de deur staat, je te maken hebt met een gladde en ijzige oppervlakte of met hevige sneeuwbuien; zijn sneeuwkettingen een goede aanbeveling.

Bovendien zijn ze in heel veel landen ook verplicht tijdens de winterperiode of zodra het bijbehorende verkeersbord ingeschakeld wordt. Als je bijvoorbeeld onderweg bent naar een skigebied in Oostenrijk of Italië en je weet dat er heel wat sneeuw gevallen is, zorg er dan voor dat de kettingen enkele kilometers op voorhand worden aangebracht. Op die manier zal de grip op het asfalt vergroten alsook de stabiliteit waardoor je veiliger kunt rijden. Uiteraard gaat het gebruik van sneeuwkettingen in veel landen zoals Duitsland, Frankrijk en Italië ook gepaard met een snelheidslimiet.

Q2: Wat kosten sneeuwkettingen?

Gemiddeld moet je toch wel rekening houden met een prijskaartje van ongeveer 86 euro. Echter bestaan er heel wat sneeuwkettingen die je een pak goedkoper kunt aankopen. Besef wel dat het lage prijskaartje meestal kan verklaard worden door de lagere kwaliteit alsook de verpakking die slechts 1 ketting telt. Met andere woorden; soms is het beter om iets meer te spenderen om kwaliteit én veiligheid te kunnen garanderen.

Daarnaast kan het prijskaartje ook bepaald worden door het type sneeuwkettingen die je besluit aan te kopen alsook het formaat. Zo zullen metalen kettingen vaak iets duurder in de aankoop zijn ten opzichte van ABS materiaal. Algemeen kan het prijskaartje dan ook makkelijk oplopen tot wel 120 euro of meer voor een set degelijke kettingen.

 

Q3: Hoe hard mag je rijden met sneeuwkettingen?

Jammer genoeg kunnen wij jou hier geen eenduidig antwoord bieden aangezien elk land en elke streek zowat zijn eigen regelgeving kent. Ga je richting Duitsland, Frankrijk en Italië dan zijn sneeuwkettingen vanaf een bepaald moment niet alleen verplicht maar wordt de snelheidslimiet verlaagt naar amper 50 km per uur. In Oostenrijk wordt de snelheidslimiet zelfs op amper 40 km/u gelegd.

In België, Nederland en Zweden bijvoorbeeld zijn sneeuwkettingen toegestaan en sterk aanbevolen maar niet verplicht en wordt er helemaal geen snelheidslimiet opgelegd. Kortom, het wordt aangeraden om de route die je gaat rijden op voorhand te bekijken en rekening te houden met de regelgeving van het desbetreffende land.

 

Q4: Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Ook hier is het moeilijk om een rechtlijnig antwoord te bieden. In sommige landen zijn sneeuwkettingen verplicht terwijl ze in andere landen enkel sterk worden aanbevolen. Zo worden kettingen in België, Nederland en Zweden sterk aanbevolen zodra we te maken krijgen met winterse omstandigheden zoals sneeuw, ijzel en vriestemperaturen. Er wordt in deze landen echter geen snelheidslimiet opgelegd.

Ben je van plan om naar Oostenrijk, Italië, Duitsland of Frankrijk te gaan dan zijn sneeuwkettingen daar meestal verplicht tijdens de winterperiode of wanneer het aangegeven wordt door het desbetreffende verkeersbord op de autosnelwegen. In die landen geldt dan vaak ook een snelheidslimiet van amper 40 tot 50 km/u. Andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk raadt het gebruik van kettingen ook aan op het moment van winterse weersomstandigheden en raadt aan om een gematigde snelheid aan te nemen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES