8 beste Momentsleutels Test van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Beste momentsleutels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een momentsleutel is bedoeld om op een snelle maar doeltreffende manier verschillende bouten en moeren aan te schroeven en vast te zetten. Je kijkt best uit naar een betrouwbare én multifunctionele momentsleutel die je kunt gebruiken voor klusjes in huis, in de tuin of in een werkplaats. We hebben de 3 best beoordeelde momentsleutels even naast elkaar gezet. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Mighty Momentsleutel Set die gekenmerkt wordt door een ¼” aansluiting. Daarnaast zien we dat de Hbm ½” momentsleutel gemaakt is uit roestvrij staal en een bereik blijkt te hebben tussen 28 Nm en 210 Nm.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

8 beste momentsleutels (Reviews) van 2024

 

Met een momentsleutel kun je bouten en moeren vastdraaien met de juiste kracht. Sommigen zijn digitaal in te stellen terwijl anderen handmatig werken. Bovendien zijn er die zowel linksom als rechtsom kunnen draaien wat handig is bij bijvoorbeeld fietsen frames. Misschien denk je eraan om er eentje te kopen van de populairste merken Facom of Hazet? Maar welke is nu de beste momentsleutel? Wij willen je aanraden om de 5 topproducten hieronder eens rustig te bekijken. Kies er voor jou degene uit die het meest bij jouw behoeftes past, misschien is het wel net een aanbieding.

 

Momentsleutel set

 

1. Mighty Momentsleutel Set 1/4 2-24 Nm – geschikt voor multifunctioneel gebruik

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een hoogwaardige en multifunctionele momentsleutel set voor gebruik aan fietsen? Dan loont het de moeite om dit product van Mighty alvast even van naderbij te bekijken. Heel wat klanten lijken alvast overtuigd van de aangeboden kwaliteit, wat een gelijk een mooie gemiddelde eindscore van 4,6 sterren oplevert. 

Dat de Mighty set tot de 3 best beoordeelde momentsleutels behoort, mag onderhand wel al duidelijk zijn. Maar waarom? Zo is de set – overigens vervaardigd uit duurzaam chroom-vanadium staal en geleverd in een stevige opbergkoffer – voorzien van een T20, T25 én T30 torx. Deze worden aangevuld met maar liefst 6 verschillende zeskantige inbussleutel bitjes van respectievelijk 3, 4, 5, 6, 8 en 10 mm wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder garandeert deze momentsleutel set een ruim én bijzonder nauwkeurig schaalbereik van 2 tot 24 Nm in combinatie met een omkeerbare ¼” ratel met bijbehorende veranderbare ratelrichting.

 

Voordelen:

Materiaal: de set blijkt vooral uit duurzaam en onderhoudsvriendelijk chroom-vanadium staal te zijn vervaardigd.

Draaimoment: de momentsleutel set garandeert een nauwkeurige schaal van 2 tot 24 Nm waarbij het maximale draaimoment uiteraard 24 Nm bedraagt.

Inbussleutel bitjes: de set wordt aangevuld met 6 afzonderlijke zeskantige inbussleutel bitjes van 3, 4, 5, 6, 8 en 10 mm.

 

Nadelen:

Niet digitaal: ben je op zoek naar een digitale momentsleutel, dan is dit product van Mighty niet meteen de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Momentsleutel auto

 

2. Hbm ½ momentsleutel 28-210 Nm

 

Hbm is al 40 jaar actief in de hout- en metaalbewerking. Het bedrijf is één van de grootste in zijn soort wat betreft het maken van werktuigmachines en gereedschappen. Door het vakkundig advies en de uitstekende service wordt dit merk heel erg gewaardeerd door stielmannen en automonteurs. 

De ½” momentsleutel is gemaakt uit roestvrij staal met een handgreep in chroom-vanadium staal. De Taiwanese momentsleutel heeft een lengte van 450 mm en weegt 1,944 kg waardoor hij best wel comfortabel in de hand ligt. De sleutel heeft een maximum draaimoment van 210 Nm en je kunt hem bovendien instellen tussen 28 Nm en 210 Nm bereik. 

De ½” ringmaat van deze sleutel is de meest voorkomende maat en zorgt ervoor dat hij vrijwel elke moer of bout kan vastdraaien. In de reviews zien we een gemiddelde tevredenheid over de kwaliteit van deze momentsleutel. Voor één klant was het echter een volledige teleurstelling en viel de sleutel al bij het eerste gebruik uit elkaar maar dit zou wel eens een constructiefout kunnen zijn. 

 

Voordelen:

Gebruikte materialen: de momentsleutel van Hbm is gemaakt uit roestvrij staal en het handvat uit chroom-vanadium staal. Hierdoor is hij heel stevig en kan hij nogal wat kracht aan. Daarnaast is hij heel duurzaam.

Praktisch: hij is enorm praktisch in gebruik doordat deze sleutel ½” ringmaat heeft en dit is bovendien de meest voorkomende maat om bouten en moeren vast te zetten.

Bereik: hij is instelbaar tussen 28 Nm en 210 Nm bereik wat meteen ook het maximum draaimoment is.

Het prijskaartje: deze momentsleutel valt in de laagste prijscategorie van onze lijst.

 

Nadelen:

Instelling: een klant merkt op dat je veel kracht moet uitoefenen als je de sleutel hoger wilt instellen dan 140 Nm.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

Momentsleutel 1/2

 

3. Momentsleutel 5121 2CLT20 120 Nm ½” van Hazet

 

Hazet is bekend als één van de betere merken op het gebied van gereedschap voor de autosector. Het bedrijf is bovendien de officiële leverancier voor de autosport afdeling van Porsche. Deze momentsleutel heeft de bekende Duitse degelijkheid en de betrouwbaarheid maar is niet echt goedkoop. Hij wordt vaak gebruik door automonteurs en specialisten op het autocircuit.

De slanke vormgeving en de ergonomische handgreep zorgen ervoor dat deze sleutel goed in de hand ligt. Bovendien heeft hij een kraag op het handvat waardoor je meer grip hebt en je niet kunt bezeren. De sleutel is een hardverchroomde stalen constructie met een groot bol kijkglas met 3 grote cijfers voor het aflezen van de momentwaarde. Hij kan ingesteld worden door het verdraaien van de greep.

Deze momentsleutel van Hazet heeft een minimum draaimoment van 20 Nm en een maximum van 120 Nm. We zien dat deze momentsleutel nog geen reviews kreeg en dit komt misschien wel omdat dit materiaal nogal prijzig is.

 

Voordelen:

Afslagmoment: de momentsleutel heeft een voelbaar en hoorbaar afslagmoment.

Bereik: hij kan ingesteld worden tussen 20 Nm en 120 Nm bereik en hij heeft een ½ ringmaat.

Gebruiksgemak: de geïntegreerde hendel omkeer ratelfunctie maakt het mogelijk om de sleutel gecontroleerd rechts aan te trekken zonder hem van de moer of de bout af te halen.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: we merken op dat deze momentsleutel aan de prijzige kant is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

Momentsleutel fiets

 

4. Merida mini momentsleutel verstelbaar fietsgereedschap

 

De Merida mini momentsleutel is het ideale fietsgereedschap om pech onderweg snel op te lossen. De kleine momentsleutel is gemaakt uit roestvrij staal met een handgreep in zwarte kunststof. Wanneer je een fiets met een carbon frame hebt, is de aankoop van een goede momentsleutel de investering waard. Als de bouten te strak aangedraaid worden, dan kan dit schade veroorzaken aan het frame of kunnen de bouten afkraken. Daarom is deze mini momentsleutel instelbaar op het kleine bereik van 4 Nm, 5 Nm en 6 Nm.

Dankzij de Torx T25 bitjes en de inbus met de maten  4/5/6 die worden meegeleverd kunnen veel belangrijke boutjes op 5 Nm worden vastgedraaid. Dit maakt het mogelijk om zelf kleine herstellingen uit te voeren. Bovendien is een goed onderhoud essentieel voor de levensduur van je fietsonderdelen en daarbij komt deze kleine momentsleutel goed van pas.

We merken op dat dit materiaal nog geen online reviews kreeg omdat dit misschien een zeer recent product is die nog maar pas aan de shop is toegevoegd zou dit mogelijk een reden hiervoor kunnen zijn.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: met deze momentsleutel heb je direct alles bij de hand om onmiddellijk kleine herstellingen uit te voeren als je pech krijgt onderweg.

Compact: de compacte afmeting van dit materiaal maakt het mogelijk om hem onder je fietszadel op te bergen.

Bereik: de mini momentsleutel kan ingesteld worden op een bereik van 4 Nm, 5 Nm en 6 Nm.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: we merken op dat deze mini momentsleutel aan de prijzige kant is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Digitale momentsleutel

 

5. Brüder Mannesmann 18142 Momentsleutel – digitaal – 20-200Nm – 1/2″

 

We sluiten het rijtje af met de digitale momentsleutel die jou wordt aangeboden door het bekende en populaire Duitstalige merk Brüder Mannesmann en meteen gekenmerkt wordt door een ½” aansluiting. Dit wordt aangevuld met een aanzienlijk bereik van 20 tot maar liefst 200 Nm en is daarnaast ook nog eens omschakelbaar.

Alsof dat nog niet genoeg is, is de momentsleutel – die voornamelijk uit duurzaam metaal gemaakt werd – voorzien van een helder en duidelijk leesbaar LCD display. Hoewel de momentsleutel wordt ingesteld in Nm, kun je hem eveneens instellen in  in-lb, ft-lb en kg-m. Bij aankoop wordt het geheel geleverd in een stevige en duurzame opbergcassette inclusief de nodige 4 AAA batterijen.

Hoewel deze Brüder Mannesmann 18142 momentsleutel heel wat positieve kenmerken weet naar voren te brengen, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat het hogere prijskaartje sommige klanten mogelijks afschrikt.

 

Voordelen:

Materiaal: de digitale momentsleutel blijkt vooral uit duurzaam metaal te zijn gemaakt en is afgewerkt met een ergonomische rubberen handgreep.

Aansluiting: de momentsleutel kent een ½” aansluiting en wordt aangevuld met een ruim bereik van 20 tot 200 Nm.

Nauwkeurigheid: de momentsleutel wordt voor levering uitvoerig getest en overigens ingesteld op een nauwkeurigheid van ongeveer 4% en dit zowel wat betreft een links- én rechtdraaiende loop.

Voeding: de momentsleutel werkt op basis van 4 AAA batterijen die op het moment van aankoop gewoon worden meegeleverd.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou wel eens een struikelblok kunnen zijn voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Brüder Mannesmann

 

Deze momentsleutel van Brüder Mannesmann heeft een ½” aandrijfvierkant en een bereik van 10 tot 210 Nm. De ratel werkt zowel linksom als rechtsom en het product is al gekalibreerd bij de levering.

Dit product behoort dankzij de lage prijs tot de goedkope momentsleutels en heeft een nauwkeurigheid van ongeveer 4%. Bij de levering krijg je een verlenging van 120 mm en een handige opbergkoffer gemaakt van kunststof, zo kun je de momentsleutel overal makkelijk mee naartoe nemen.

Voor één koper is het gereedschap te zwaar en voor een andere koper is het niet geschikt voor dagelijks gebruik want de schaal is niet precies genoeg. Voor de rest zijn alle kopers heel tevreden over de gunstige verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. Het is een duurzame sleutel met een groot bereik. De levering was snel en de opbergkoffer is stevig.

Indien je liever niet zoveel geld spendeert aan een degelijke en duurzame momentsleutel dan lijkt het ons een goed idee om dit model van Brüder Mannesmann eens te bekijken. Je zult versteld staan van de voordelige prijs in verhouding met de mogelijkheden en opties die het apparaat te bieden heeft.

 

Voordelen:

Prijskaartje: in vergelijking met de andere 4 momentsleutels uit onze lijst, heeft dit product wel degelijk de laagste prijs. Daardoor zou het misschien wel eens tot de populairste momentsleutels kunnen behoren.

Bereik: deze momentsleutel is uitgerust met een krachtig bereikt van maar liefst 10 tot 210 Nm. Verder beschikt het ook over een ½” aandrijfvierkant.

Handig in gebruik: je zult merken dat de ratel bij dit product niet alleen linksom maar ook rechtsom werkt. Bovendien is de momentsleutel ook helemaal gekalibreerd wanneer je deze aankoopt.

Toebehoren: bij de aankoop van deze momentsleutel krijg je er meteen een opbergkoffer bij net zoals ook een verlenging van wel 120 mm.

 

Nadelen:

Zwaar: één enkele gebruiker laat weten dat het toestel behoorlijk zwaar weegt en daardoor niet eenvoudig te gebruiken is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Proplus 10-210 Nm

 

De momentsleutel van Proplus is geschikt voor professioneel onderhoud van je auto.

Het product wordt geleverd inclusief doppen van 17 mm en 19 mm. De sleutel heeft een bereik van 10 tot 210 Nm en heeft een aandrijfvierkant van ½”.

Bij de levering krijg je nog een verlengstuk van 100 mm en de totale lengte van de momentsleutel is 440 mm. Het product is vervaardigd uit chroom vanadium staal en maakt ook deel uit van de goedkope momentsleutels. Je krijgt er ook een opbergkoffer bij.

De kopers geven goed advies over de duurzaamheid van dit product en vinden het handig in gebruik. De gebruiksaanwijzing is duidelijk en de kwaliteit van het product is goed voor de goedkope prijs. Ze vinden de sleutel vooral geschikt voor sporadisch gebruik.

Als we de reacties bekijken bij deze momentsleutel dan zouden wij zomaar durven vermoeden dat het misschien wel eens om een topproduct gaat. De momentsleutel is afkomstig van het merk ProPlus dat door heel wat kopers ook wel eens als het beste merk wordt beschouwd.

 

Voordelen:

Materiaal: de momentsleutel is gemaakt uit stevig en duurzaam metaal en heeft een lengte van 44 cm.

Bereik: net zoals het voorgaande product, heeft ook deze momentsleutel een bereik van 10 tot 20 Nm.

Doppen: de momentsleutel beschikt over 2 doppen met verschillende afmetingen namelijk 17 en 19 mm.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: de meeste kopers zijn helemaal overtuigd van deze momentsleutel. Toch is één enkele koper niet helemaal enthousiast over de kwaliteit ervan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Normex 21-195

 

De momentsleutel van het merk Normex heeft een aandrijfvierkant van ¼” en een bereik van 2 tot 14 Nm. Je kunt het product zowel naar links als naar rechts laten draaien. Deze momentsleutel is ideaal voor gebruik bij fietsen en brommers.

De sleutel is ongeveer 22 cm lang en wordt geleverd met een stevige opbergkoffer. Bij de aankoop ontvang je een kalibratiecertificaat. Verder krijg je er nog 7 bitjes bij van 3, 4, 5, 6, 8 en 10 mm en is de instellingsfunctie duidelijk leesbaar.

De gebruikers van deze momentsleutel aanbieding zijn tevreden over de voordelige prijs/kwaliteitverhouding.

Ze vinden het gereedschap handig in gebruik en vooral geschikt voor gebruik bij fietsen. De instructies zijn duidelijk en de service van de leverancier is uitstekend.

In vergelijking met het voorgaande product is deze momentsleutel van het merk Normex iets goedkoper. Ook de reacties van de klanten die overwegend positief zijn, doen vermoeden dat het hier echt om een degelijk en duurzaam product gaat. Toch is het een goed idee om eventjes de sterke punten en minder sterke punten op een rijtje te plaatsen.

 

Voordelen:

Aandrijfvierkant: deze momentsleutel is uitgerust met een aandrijfvierkant van ¼”. In combinatie met een bereik van maar liefst 2 tot 14 Nm is het ideaal om brommers en fietsen te repareren.

Toebehoren: zodra je het apparaat aankoopt dan krijg je er meteen ook een handige opbergkoffer bij. Verder krijg je ook een kalibratiebewijsje mee net zoals 7 bitjes van verschillende afmetingen.

 

Nadelen:

Uit de vele reacties kunnen we opmaken dat er enkel maar tevreden klanten zijn. Daardoor is het voor ons extra moeilijk om eventuele minpuntjes duidelijk in kaart te brengen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Momentsleutels Koopgids

 

Wil je graag een veelzijdig stuk gereedschap in huis om moeren en bouten efficiënt aan te draaien dan is de aankoop van een momentsleutel een goede keuze. Als je het ruime aanbod aan verschillende momentsleutels gaat vergelijken dan zie je dat er best wel wat mogelijkheden zijn. Houd ook rekening met het instellen van het draaimoment, het bereik en de veelzijdige toepassingen van de verschillende sleutels. Zo zijn er volledige sets verkrijgbaar waar werkelijk elk mogelijk bitje bij zit en daarnaast zijn er ook digitale momentsleutels die heel nauwkeurig kunnen ingesteld worden. 

Hoe werkt een momentsleutel 

Een momentsleutel werkt met hetzelfde uitgangspunt als een ring of ratelsleutel. Hij wordt gebruikt voor het vastdraaien van moeren en bouten waarbij je door het hefboomsysteem en het ratelmechanisme geen al te grote kracht moet uitoefenen. Als je de momentsleutel naar rechts draait zal hij kracht gebruiken om de schroef vast te draaien, bij het naar links draaien zal er geen kracht worden uitgeoefend. Daardoor hoef je niet steeds de sleutel van de moer of bout af te halen. Dit noemt men de hefboom omkeerfunctie.

Een momentsleutel kan in tegenstelling tot de ratelsleutel ingesteld worden op een moment. Hiermee ga je bepalen wat het maximum bereik is of eigenlijk de juiste kracht waarmee je een bout of moer gaat aandraaien. Als je deze te hard vastdraait, kan het gebeuren dat de bout afkraakt of dat het materiaal gaat scheuren of barsten. 

 

Wat is het bereik van een momentsleutel 

Het bereik van de momentsleutel wordt uitgedrukt in Nm (Newtonmeter). Dit is de spanning waarmee de veer die in de hefboom van de momentsleutel zit, is opgespannen. Hoe groter de spanning op de veer wordt, hoe meer kracht (Nm) de sleutel aankan. Wanneer er een kracht van 100 Newton (100 N) wordt uitgeoefend met een hefboom van 1 meter, dan is dat 100 Newtonmeter (100 Nm).

Grote momentsleutels hebben meer bereik dan kleine momentsleutels. Bij een grote sleutel heb je een lange hefboom waardoor die meer kracht heeft. Dit komt omdat de veer die in de hefboom zit, groter is en meer spanning kan leveren. Kleine momentsleutels kunnen minder kracht zetten door hun kortere hefboom. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar het bereik of de kracht van de sleutel die trouwens op verschillende momenten kan ingesteld worden.

 

Wat is het moment van de momentsleutel

Als we een moer of een bout gaan vastdraaien dan gebruiken we kracht. Door gebruik te maken van een hefboom zoals bij een ratelsleutel of ringsleutel kun je meer kracht uitoefenen dan met een gewone tang. Elk materiaal met een schroefdraadverbinding heeft een moment waarop die gaat breken of barsten als er teveel kracht wordt opgezet. Het punt net voor het breekpunt noemen we het moment.

Bij een momentsleutel kun je dit moment instellen waardoor je het nooit kunt overschrijden en zo vermijd je om de schroefdraadverbinding kapot te draaien of het materiaal te beschadigen. Van het ogenblik dat je het ingestelde moment bereikt, zul je een klik horen en zelfs voelen. De momentsleutel zal dan automatisch stoppen met kracht zetten op de schroefdraadverbinding. In de handleiding van je voertuig of apparaat waaraan je aan het sleutelen bent, is steeds de aanbeveling voor het maximum draaimoment van de moeren of bouten terug te vinden.

Hoe wordt een momentsleutel ingesteld

De momentsleutel die handmatig moet worden ingesteld komt het meest voor. De sleutel kan ingesteld worden door aan het uiteinde van het handvat te draaien. Bovendien zijn sommige momentsleutels beveiligd met een kliksysteem dat ervoor zorgt dat het moment van de sleutel niet per ongeluk wordt veranderd terwijl je ermee aan het werken bent. Door het kliksysteem naar beneden te trekken en vervolgens de onderkant van het handvat te verdraaien kun je het moment instellen.

De veer die in de hefboom van de momentsleutel zit staat onder spanning. Wanneer er weinig spanning op de veer zit, zul je minder kracht kunnen uitoefenen. Omgekeerd is, hoe meer spanning er op de veer zit hoe groter de kracht. Dus wanneer je het handvat naar links draait krijg je een groter moment of meer kracht en als je naar rechts gaat draaien wordt het moment kleiner en heb je minder kracht. Het ingestelde moment is bij de meeste momentsleutels af te lezen op een display of scherm op het handvat.

 

De digitale momentsleutels en het  prijskaartje

Digitale momentsleutels zijn een stuk nauwkeuriger dan de handmatig in te stellen sleutels. Deze kunnen op de decimaal precies ingesteld worden wat bij een handmatig in te stellen sleutel enkel mogelijk als hij een heel klein bereik heeft. Een digitale sleutel instellen verschilt per model en per fabrikant. Daarom neem je er best even de handleiding bij die steeds bij het gereedschap wordt meegeleverd.

De prijs voor een handmatig in te stellen momentsleutel varieert tussen € 35 en € 350. Zoals bij elk product is de prijs afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen en de functiemogelijkheden van het gereedschap.

Een multigereedschap set is te verkrijgen tussen € 45 en € 350 en zelfs nog duurder. Hier hangt de prijs ook af van het aantal stuks waaruit de set bestaat. Een digitale momentsleutel koop je aan rond € 150 en dan heb je al een degelijke kwaliteit. Laat zeker ook de aanbiedingen niet aan jou voorbij gaan want vooral voor werkplaatsen zijn de aankopen in grote hoeveelheden heel interessant.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een momentsleutel?

Een momentsleutel dient om moeren, bouten en wieldoppen vast te draaien en werkt met hetzelfde principe van het hefboomsysteem bij een steeksleutel of ratelsleutel. Net als de ratelsleutel heeft hij een ratelmechanisme. Dankzij de hefboom omkeerfunctie kan hij meestal rechtsom kracht uitoefenen waardoor je hem niet iedere keer van de bout moet afhalen. Hij heeft een veer in de hefboom zitten en hoe strakker de veer komt te staan, hoe meer kracht de sleutel heeft.

Q2: Hoe wordt een momentsleutel gebruikt?

Om moeren en bouten vast te schroeven ga je eerst kijken welke dop je nodig hebt. De maat van de dop en het maximum draaimoment kun je terugvinden in de handleiding van je wagen, motorfiets of van het apparaat waaraan je aan het sleutelen bent. Om te voorkomen dat je de bout te strak aanspant kun je de momentsleutel instellen op een moment.

Je plaatst vervolgens de dop op de vast te schroeven bout en nu kun je door middel van een hefboombeweging de bout vastdraaien met de juiste kracht. De momentsleutel stopt automatisch bij het ingestelde moment waarna je nog wel de beweging zult kunnen uitvoeren maar de sleutel zal geen kracht meer uitoefenen.

 

Q3: Hoe stel je een momentsleutel in?

De momentsleutel heeft 2 schaalverdelingen die staan op een verticale en een horizontale as. Het bereik van een momentsleutel wordt uitgedrukt in Newtonmeter (Nm) waarmee deze aangeeft met hoeveel kracht je de bout kunt vastdraaien. In de handleiding die bij je voertuig zit, kun je terugvinden met hoeveel Nm de wielbouten van je wagen moet vastgedraaid worden.

Eerst ga je de vergrendeling van de momentsleutel onderaan het handvat losdraaien. Vervolgens draai je het handvat onderaan naar links om het moment te vergroten of naar rechts om het moment te verkleinen, dit is af te lezen op de verticale as. Hierna kun je de bovenkant van het handvat naar het gewenste aantal Nm draaien, dit is het bereik en kun je dan aflezen op de schaalverdeling van de horizontale as. Nu draai je de vergrendeling opnieuw vast en hij is klaar voor gebruik.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES