Laatste update: 21.05.22

 

Beste momentsleutels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een momentsleutel ga je aankopen om op een snelle maar doeltreffende manier verschillende bouten en moeren aan te schroeven en vast te zetten. Je kijkt best uit naar een betrouwbare momentsleutel die veelzijdig is en die je kunt gebruiken voor klusjes in huis, in de tuin of in een werkplaats. We hebben de 3 best beoordeelde momentsleutels even naast elkaar gezet. Zo is de KS Tools een 179-delige multi gereedschapsset voor alle schroefverbindingen, verpakt in een stevige koffer. Daarnaast zien we dat de Hbm ½” momentsleutel gemaakt is uit roestvrij staal en een bereik blijkt te hebben tussen 28 Nm en 210 Nm.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste momentsleutels (Reviews) van 2022

 

Met een momentsleutel kun je bouten en moeren vastdraaien met de juiste kracht. Sommigen zijn digitaal in te stellen terwijl anderen handmatig werken. Bovendien zijn er die zowel linksom als rechtsom kunnen draaien wat handig is bij bijvoorbeeld fietsen frames. Misschien denk je eraan om er eentje te kopen van de populairste merken Facom of Hazet? Maar welke is nu de beste momentsleutel? Wij willen je aanraden om de 5 topproducten hieronder eens rustig te bekijken. Kies er voor jou degene uit die het meest bij jouw behoeftes past, misschien is het wel net een aanbieding.

 

Momentsleutel set

 

1. KS Tools 179-delige multigereedschap set momentsleutel

 

KS tools staat bekend om zijn innovatieve en vernieuwende producten op het gebied van gereedschap voor pijp- en metaalbewerking. Deze multigereedschap set is dan ook een echt staaltje vakmanschap. De set is vervaardigd uit kwalitatief hoogwaardig chroom-vanadium staal dat bovendien bestand is tegen roest en slijtage. 

De set bestaat uit 179 verschillende onderdelen waarin je zeker de juiste tool zult vinden die je nodig hebt voor elke klus in huis, de garage, de tuin of op de werkplek. Door de geordende plaatsen in de handige opbergkoffer is een verlengstuk ½”, een universele aansluiting ¼” of een 3/8” bougiesleutel makkelijk terug te vinden. Bovendien heb je met deze koffer altijd alles bij de hand.

De aankoop van een multigereedschap set is veel voordeliger dan als je elk stuk apart gaat gaat aankopen. In de reviews zien we een uitstekende tevredenheid over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product. De klanten geven alleen maar positieve commentaren en raden dit product sterk aan.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de set bestaat uit 179 onderdelen waardoor je elke mogelijke schroefverbinding met een koppeling uit deze set kunt vastmaken. 

Opbergkoffer: de onderdelen zitten netjes gesorteerd in een handige opbergkoffer die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

Duurzaamheid: door het gebruik van kwalitatief hoogwaardig chroom-vanadium staal heeft deze set een lange duurzaamheid.

 

Nadelen:

Uitgebreid: er is in de reviews geen enkel minpunt meegedeeld. Wij merken wel op dat deze set misschien te uitgebreid is voor de klusjes in en rond het huis. Hij is meer geschikt voor werkmannen om in een werkplaats te gebruiken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Momentsleutel auto

 

2. Hbm ½ momentsleutel 28-210 Nm

 

Hbm is al 40 jaar actief in de hout- en metaalbewerking. Het bedrijf is één van de grootste in zijn soort wat betreft het maken van werktuigmachines en gereedschappen. Door het vakkundig advies en de uitstekende service wordt dit merk heel erg gewaardeerd door stielmannen en automonteurs. 

De ½” momentsleutel is gemaakt uit roestvrij staal met een handgreep in chroom-vanadium staal. De Taiwanese momentsleutel heeft een lengte van 450 mm en weegt 1,944 kg waardoor hij best wel comfortabel in de hand ligt. De sleutel heeft een maximum draaimoment van 210 Nm en je kunt hem bovendien instellen tussen 28 Nm en 210 Nm bereik. 

De ½” ringmaat van deze sleutel is de meest voorkomende maat en zorgt ervoor dat hij vrijwel elke moer of bout kan vastdraaien. In de reviews zien we een gemiddelde tevredenheid over de kwaliteit van deze momentsleutel. Voor één klant was het echter een volledige teleurstelling en viel de sleutel al bij het eerste gebruik uit elkaar maar dit zou wel eens een constructiefout kunnen zijn. 

 

Voordelen:

Gebruikte materialen: de momentsleutel van Hbm is gemaakt uit roestvrij staal en het handvat uit chroom-vanadium staal. Hierdoor is hij heel stevig en kan hij nogal wat kracht aan. Daarnaast is hij heel duurzaam.

Praktisch: hij is enorm praktisch in gebruik doordat deze sleutel ½” ringmaat heeft en dit is bovendien de meest voorkomende maat om bouten en moeren vast te zetten.

Bereik: hij is instelbaar tussen 28 Nm en 210 Nm bereik wat meteen ook het maximum draaimoment is.

Het prijskaartje: deze momentsleutel valt in de laagste prijscategorie van onze lijst.

 

Nadelen:

Instelling: een klant merkt op dat je veel kracht moet uitoefenen als je de sleutel hoger wilt instellen dan 140 Nm.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

Momentsleutel 1/2

 

3. Momentsleutel 5121 2CLT20 120 Nm ½” van Hazet

 

Hazet is bekend als één van de betere merken op het gebied van gereedschap voor de autosector. Het bedrijf is bovendien de officiële leverancier voor de autosport afdeling van Porsche. Deze momentsleutel heeft de bekende Duitse degelijkheid en de betrouwbaarheid maar is niet echt goedkoop. Hij wordt vaak gebruik door automonteurs en specialisten op het autocircuit.

De slanke vormgeving en de ergonomische handgreep zorgen ervoor dat deze sleutel goed in de hand ligt. Bovendien heeft hij een kraag op het handvat waardoor je meer grip hebt en je niet kunt bezeren. De sleutel is een hardverchroomde stalen constructie met een groot bol kijkglas met 3 grote cijfers voor het aflezen van de momentwaarde. Hij kan ingesteld worden door het verdraaien van de greep.

Deze momentsleutel van Hazet heeft een minimum draaimoment van 20 Nm en een maximum van 120 Nm. We zien dat deze momentsleutel nog geen reviews kreeg en dit komt misschien wel omdat dit materiaal nogal prijzig is.

 

Voordelen:

Afslagmoment: de momentsleutel heeft een voelbaar en hoorbaar afslagmoment.

Bereik: hij kan ingesteld worden tussen 20 Nm en 120 Nm bereik en hij heeft een ½ ringmaat.

Gebruiksgemak: de geïntegreerde hendel omkeer ratelfunctie maakt het mogelijk om de sleutel gecontroleerd rechts aan te trekken zonder hem van de moer of de bout af te halen.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: we merken op dat deze momentsleutel aan de prijzige kant is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

Momentsleutel fiets

 

4. Merida mini momentsleutel verstelbaar fietsgereedschap

 

De Merida mini momentsleutel is het ideale fietsgereedschap om pech onderweg snel op te lossen. De kleine momentsleutel is gemaakt uit roestvrij staal met een handgreep in zwarte kunststof. Wanneer je een fiets met een carbon frame hebt, is de aankoop van een goede momentsleutel de investering waard. Als de bouten te strak aangedraaid worden, dan kan dit schade veroorzaken aan het frame of kunnen de bouten afkraken. Daarom is deze mini momentsleutel instelbaar op het kleine bereik van 4 Nm, 5 Nm en 6 Nm.

Dankzij de Torx T25 bitjes en de inbus met de maten  4/5/6 die worden meegeleverd kunnen veel belangrijke boutjes op 5 Nm worden vastgedraaid. Dit maakt het mogelijk om zelf kleine herstellingen uit te voeren. Bovendien is een goed onderhoud essentieel voor de levensduur van je fietsonderdelen en daarbij komt deze kleine momentsleutel goed van pas.

We merken op dat dit materiaal nog geen online reviews kreeg omdat dit misschien een zeer recent product is die nog maar pas aan de shop is toegevoegd zou dit mogelijk een reden hiervoor kunnen zijn.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: met deze momentsleutel heb je direct alles bij de hand om onmiddellijk kleine herstellingen uit te voeren als je pech krijgt onderweg.

Compact: de compacte afmeting van dit materiaal maakt het mogelijk om hem onder je fietszadel op te bergen.

Bereik: de mini momentsleutel kan ingesteld worden op een bereik van 4 Nm, 5 Nm en 6 Nm.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: we merken op dat deze mini momentsleutel aan de prijzige kant is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Digitale momentsleutel

 

5. Mannesmann digitale momentsleutel ½” 20-200 Nm 18142

 

Mannesmann staat bekend om zijn kwalitatieve gereedschap van Duitse makelij en staat vooral voor degelijkheid en betrouwbaarheid. Hierdoor wordt Mannesmann door velen beschouwd als het beste merk op het gebied van materialen voor auto- en motor werkplaatsen. Deze digitale momentsleutel is daar een mooi staaltje van. Door het stevige en lange handvat is deze sleutel makkelijk hanteerbaar en is hij trouwens zeer geschikt om grote moeren en bouten aan te draaien.

De digitale momentsleutel is in een mum van tijd perfect ingesteld tussen 20 Nm en 200 Nm. Daarenboven is hij reeds gekalibreerd in de fabriek en komt hij met een certificaat die de nauwkeurigheid gaat waarborgen. Bij de sleutel die wordt geleverd in een stevige opbergkoffer zijn ook 4 AAA batterijen inclusief aan toegevoegd. Bovendien geeft Mannesmann 10 jaar garantie op al zijn gereedschap.

Deze momentsleutel die gemaakt is in een hoogwaardige kwaliteit staal, wordt verkocht aan een redelijke prijs. Vanaf 4 stuks is hij trouwens te verkrijgen in aanbieding. We merken op dat er nog geen reviews zijn voor de digitale momentsleutel. Dit kan zijn omdat deze meestal rechtstreeks wordt aangekocht bij de vertegenwoordigers van Mannesmann die ter plaatse komen in de werkplaatsen.

 

Voordelen:

Nauwkeurig: doordat dit een digitale momentsleutel is, kan hij zeer snel en perfect ingesteld worden. Dit wordt trouwens bevestigd door een bijgeleverd certificaat die de nauwkeurigheid moet waarborgen.

Garantie: alle gereedschap van Mannesmann krijgt 10 jaar garantie.

Bereik: deze sleutel heeft een breed bereik tussen 20 Nm en 200 Nm. Bovendien is hij links en rechts draaiend waardoor je hem niet van de bout moet afhalen tijdens het aandraaien.

 

Nadelen:

Gewicht: het enige wat we kunnen opmerken is dat de sleutel met zijn gewicht van 2,1 kg misschien niet aan de lichte kant is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Momentsleutels Koopgids

 

Wil je graag een veelzijdig stuk gereedschap in huis om moeren en bouten efficiënt aan te draaien dan is de aankoop van een momentsleutel een goede keuze. Als je het ruime aanbod aan verschillende momentsleutels gaat vergelijken dan zie je dat er best wel wat mogelijkheden zijn. Houd ook rekening met het instellen van het draaimoment, het bereik en de veelzijdige toepassingen van de verschillende sleutels. Zo zijn er volledige sets verkrijgbaar waar werkelijk elk mogelijk bitje bij zit en daarnaast zijn er ook digitale momentsleutels die heel nauwkeurig kunnen ingesteld worden. 

Hoe werkt een momentsleutel 

Een momentsleutel werkt met hetzelfde uitgangspunt als een ring of ratelsleutel. Hij wordt gebruikt voor het vastdraaien van moeren en bouten waarbij je door het hefboomsysteem en het ratelmechanisme geen al te grote kracht moet uitoefenen. Als je de momentsleutel naar rechts draait zal hij kracht gebruiken om de schroef vast te draaien, bij het naar links draaien zal er geen kracht worden uitgeoefend. Daardoor hoef je niet steeds de sleutel van de moer of bout af te halen. Dit noemt men de hefboom omkeerfunctie.

Een momentsleutel kan in tegenstelling tot de ratelsleutel ingesteld worden op een moment. Hiermee ga je bepalen wat het maximum bereik is of eigenlijk de juiste kracht waarmee je een bout of moer gaat aandraaien. Als je deze te hard vastdraait, kan het gebeuren dat de bout afkraakt of dat het materiaal gaat scheuren of barsten. 

 

Wat is het bereik van een momentsleutel 

Het bereik van de momentsleutel wordt uitgedrukt in Nm (Newtonmeter). Dit is de spanning waarmee de veer die in de hefboom van de momentsleutel zit, is opgespannen. Hoe groter de spanning op de veer wordt, hoe meer kracht (Nm) de sleutel aankan. Wanneer er een kracht van 100 Newton (100 N) wordt uitgeoefend met een hefboom van 1 meter, dan is dat 100 Newtonmeter (100 Nm).

Grote momentsleutels hebben meer bereik dan kleine momentsleutels. Bij een grote sleutel heb je een lange hefboom waardoor die meer kracht heeft. Dit komt omdat de veer die in de hefboom zit, groter is en meer spanning kan leveren. Kleine momentsleutels kunnen minder kracht zetten door hun kortere hefboom. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar het bereik of de kracht van de sleutel die trouwens op verschillende momenten kan ingesteld worden.

 

Wat is het moment van de momentsleutel

Als we een moer of een bout gaan vastdraaien dan gebruiken we kracht. Door gebruik te maken van een hefboom zoals bij een ratelsleutel of ringsleutel kun je meer kracht uitoefenen dan met een gewone tang. Elk materiaal met een schroefdraadverbinding heeft een moment waarop die gaat breken of barsten als er teveel kracht wordt opgezet. Het punt net voor het breekpunt noemen we het moment.

Bij een momentsleutel kun je dit moment instellen waardoor je het nooit kunt overschrijden en zo vermijd je om de schroefdraadverbinding kapot te draaien of het materiaal te beschadigen. Van het ogenblik dat je het ingestelde moment bereikt, zul je een klik horen en zelfs voelen. De momentsleutel zal dan automatisch stoppen met kracht zetten op de schroefdraadverbinding. In de handleiding van je voertuig of apparaat waaraan je aan het sleutelen bent, is steeds de aanbeveling voor het maximum draaimoment van de moeren of bouten terug te vinden.

Hoe wordt een momentsleutel ingesteld

De momentsleutel die handmatig moet worden ingesteld komt het meest voor. De sleutel kan ingesteld worden door aan het uiteinde van het handvat te draaien. Bovendien zijn sommige momentsleutels beveiligd met een kliksysteem dat ervoor zorgt dat het moment van de sleutel niet per ongeluk wordt veranderd terwijl je ermee aan het werken bent. Door het kliksysteem naar beneden te trekken en vervolgens de onderkant van het handvat te verdraaien kun je het moment instellen.

De veer die in de hefboom van de momentsleutel zit staat onder spanning. Wanneer er weinig spanning op de veer zit, zul je minder kracht kunnen uitoefenen. Omgekeerd is, hoe meer spanning er op de veer zit hoe groter de kracht. Dus wanneer je het handvat naar links draait krijg je een groter moment of meer kracht en als je naar rechts gaat draaien wordt het moment kleiner en heb je minder kracht. Het ingestelde moment is bij de meeste momentsleutels af te lezen op een display of scherm op het handvat.

 

De digitale momentsleutels en het  prijskaartje

Digitale momentsleutels zijn een stuk nauwkeuriger dan de handmatig in te stellen sleutels. Deze kunnen op de decimaal precies ingesteld worden wat bij een handmatig in te stellen sleutel enkel mogelijk als hij een heel klein bereik heeft. Een digitale sleutel instellen verschilt per model en per fabrikant. Daarom neem je er best even de handleiding bij die steeds bij het gereedschap wordt meegeleverd.

De prijs voor een handmatig in te stellen momentsleutel varieert tussen € 35 en € 350. Zoals bij elk product is de prijs afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen en de functiemogelijkheden van het gereedschap.

Een multigereedschap set is te verkrijgen tussen € 45 en € 350 en zelfs nog duurder. Hier hangt de prijs ook af van het aantal stuks waaruit de set bestaat. Een digitale momentsleutel koop je aan rond € 150 en dan heb je al een degelijke kwaliteit. Laat zeker ook de aanbiedingen niet aan jou voorbij gaan want vooral voor werkplaatsen zijn de aankopen in grote hoeveelheden heel interessant.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een momentsleutel?

Een momentsleutel dient om moeren, bouten en wieldoppen vast te draaien en werkt met hetzelfde principe van het hefboomsysteem bij een steeksleutel of ratelsleutel. Net als de ratelsleutel heeft hij een ratelmechanisme. Dankzij de hefboom omkeerfunctie kan hij meestal rechtsom kracht uitoefenen waardoor je hem niet iedere keer van de bout moet afhalen. Hij heeft een veer in de hefboom zitten en hoe strakker de veer komt te staan, hoe meer kracht de sleutel heeft.

Q2: Hoe wordt een momentsleutel gebruikt?

Om moeren en bouten vast te schroeven ga je eerst kijken welke dop je nodig hebt. De maat van de dop en het maximum draaimoment kun je terugvinden in de handleiding van je wagen, motorfiets of van het apparaat waaraan je aan het sleutelen bent. Om te voorkomen dat je de bout te strak aanspant kun je de momentsleutel instellen op een moment.

Je plaatst vervolgens de dop op de vast te schroeven bout en nu kun je door middel van een hefboombeweging de bout vastdraaien met de juiste kracht. De momentsleutel stopt automatisch bij het ingestelde moment waarna je nog wel de beweging zult kunnen uitvoeren maar de sleutel zal geen kracht meer uitoefenen.

 

Q3: Hoe stel je een momentsleutel in?

De momentsleutel heeft 2 schaalverdelingen die staan op een verticale en een horizontale as. Het bereik van een momentsleutel wordt uitgedrukt in Newtonmeter (Nm) waarmee deze aangeeft met hoeveel kracht je de bout kunt vastdraaien. In de handleiding die bij je voertuig zit, kun je terugvinden met hoeveel Nm de wielbouten van je wagen moet vastgedraaid worden.

Eerst ga je de vergrendeling van de momentsleutel onderaan het handvat losdraaien. Vervolgens draai je het handvat onderaan naar links om het moment te vergroten of naar rechts om het moment te verkleinen, dit is af te lezen op de verticale as. Hierna kun je de bovenkant van het handvat naar het gewenste aantal Nm draaien, dit is het bereik en kun je dan aflezen op de schaalverdeling van de horizontale as. Nu draai je de vergrendeling opnieuw vast en hij is klaar voor gebruik.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES