5 beste Dashcams Test van 2024

Laatste update: 20.04.24

 

Beste dashcams – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een degelijke dashcam maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dan willen wij jou graag op weg helpen zodanig dat je met de beste dashcam huiswaarts kunt keren. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar 3 hedendaagse topproducten. Zo zou je onder andere kunnen kiezen voor de bekende Viofo A119 dashcam die gekenmerkt wordt door een betrouwbare GPS functie. Echter blijkt ook de AZDome Dashcam alvast een goede stap in de goede richting te zijn. Naast een degelijke GPS functie is dit apparaat namelijk ook voorzien van een interne wifi functie.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste dashcams (Reviews) van 2024

 

We stellen vast dat het gebruik van een dashcam steeds populairder wordt. Sommigen kiezen daarbij voor de bekende merken zoals Garmin en Mio maar ook minder bekende merken zoals Blackvue en Nortec dragen hun steentje bij. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, hebben we alvast 5 topproducten geselecteerd. We hebben hierbij ook rekening gehouden met de online reviews van klanten en het bijkomende advies. Bekijk het even en kies er de voor jou beste dashcam uit. Wie weet blijkt het wel een aanbieding te zijn.

 

Dashcam auto

 

1. Viofo dashcam A119 GPS CPL-filter 64Gb Sandisk High Endurance Card

 

Met de Viofo dashcam kies je alvast voor één van de goedkope producten uit het lijstje. Toch betekent de lage prijs niet dat je aan kwaliteit en duurzaamheid moet inboeten. Deze unieke dashcam wordt jou toegestuurd inclusief een geheugenkaart, een dual USB auto adapter, een USB kabel, een demontagesnoer, enkele kabelclips en natuurlijk een informatie Nederlandstalige handleiding.

Het is een makkelijk te installeren dashcam die je eenvoudig van stroom kunt voorzien met behulp van de autolader. De meegeleverd Sandisk geheugenkaart biedt een opslagruimte aan van maar liefst 64 GB. Je geniet een 2 inch groot scherm die een 4K videokwaliteit aanbiedt, aangevuld met een totale resolutie van 4 megapixels. De dashcam beschikt daarnaast over een microfoon, een fotofunctie en een ingebouwde luidspreker.

Je zult al vrij snel merken dat het een degelijke dashcam betreft met een vrij grote horizontale kijkhoek van 160 graden. Verder kun je ook gebruik maken van de GPS functie, de looprecording, parkeermodus, G-sensor en nachtmodus. Een degelijk product dat dan ook op heel wat begrip van de consument kan rekenen. Besef wel dat het hier geen touchscreen scherm betreft.

 

Voordelen:

Verpakking: het apparaat wordt geleverd met een handige geheugenkaart, een USB kabel, enkele kabelclips, een demontagesnoer, een dual USB auto adapter en een praktische gebruiksaanwijzing.

Voeding: door middel van een autolader kun je de dashcam makkelijk en snel van stroom voorzien.

Handig functies: het is een degelijke dashcam die wordt aangevuld met heel wat extra functies zoals een ingebouwde microfoon, een luidspreker, een parkeermodus, een fotofunctie, een GPS functie, nachtmodus en een G-sensor functie.

 

Nadelen:

Geen touchscreen: indien er al een klein puntje van kritiek mag worden geuit, dan kan dit te maken hebben met het feit dat het geen touchscreen scherm betreft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Dashcam met parkeermodus

 

2. AZDome Dashcam voor auto GS63H 4K 1CH Wifi GPS

 

Ben je echt op zoek naar een koopje? Dan loont het de moeite om deze dashcam, jou aanbevolen door AZDome, even wat grondiger te bekijken. De dashcam mag dan wel voordelig geprijsd staan, je geniet toch heel wat functies en optiemogelijkheden.

Zo is de dashcam GS63H voorzien van een helder en duidelijk leesbaar LCD scherm met een grootte van 2,4 inch. Je geniet hierbij een horizontale kijkhoek van ruim 150 graden inclusief een 4K videokwaliteit. De dashcam wordt aangevuld met een handige fotofunctie, een ingebouwde microfoon, wifi en GPS functie. In tegenstelling tot het vorige apparaat, kun je hier wel gebruik maken van beeldstabilisatie.

De dashcam beschikt ook over een parkeermodus, een looprecording, een G-sensor en nachtmodus. Dankzij de laatste functie is het mogelijk om ook ’s nachts heldere beelden te kunnen maken. Ook deze dashcam kun je makkelijk van stroom voorzien met behulp van de autolader, en is uitgerust met een mini-HDMI aansluiting. Slecht een kleine minderheid had toch wel wat meer van de dashcam verwacht.

 

Voordelen:

Prijskaartje: in vergelijking met de andere producten uit deze lijst, beschikt de AZDome dashcam wel degelijk over de laagste prijs.

Beeldscherm: je geniet een helder LCD scherm van ongeveer 2,4 inches groot en een 150 graden horizontale kijkhoek.

Beeldstabilisatie: dankzij de beeldstabilisatie functie is het mogelijk om van bewegende voorwerpen en objecten een duidelijk beeld te maken.

Handig in gebruik: de dashcam biedt natuurlijk nog heel wat meer mogelijkheden aan zoals het gebruik van een nachtmodus, een parkeermodus, een GPS functie, wifi, G-sensor en een looprecording.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een beperkt aantal klanten is van mening dat de kwaliteit toch wel wat beter had gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Mio dashcam 

 

3. Mio MiVue 785 Touch GPS

 

Met de Mio dashcam kies je duidelijk voor kwaliteit en design en dit alles tegen een vriendelijk prijskaartje. In tegenstelling tot de vorige 2 producten, geniet je hier wel degelijk van een touchscreen scherm met een Full HD videokwaliteit. Dit wordt aangevuld met een ingebouwde microfoon en een handige fotofunctie.

De horizontale kijkhoek is met 140 graden nog steeds bijzonder groot en biedt dus heel wat mogelijkheden wanneer er beelden moeten worden gemaakt. De dashcam wordt verder uitgerust met een looprecording, een nachtmodus, een parkeermodus, een GPS functie en een mini USB aansluiting. De oplaadbare ingebouwde batterij is bijzonder makkelijk van stroom te voorzien met behulp van de autolader.

Een blik op de online reacties toont aan dat de meeste klanten duidelijk bijzonder tevreden zijn en het product dan ook positief beoordelen. Slechts één koper vindt dat de kwaliteit toch wel wat beter had gekund. Houd er ook rekening mee dat er geen beeldstabilisatie mogelijk is.

 

Voordelen:

Beeldscherm: het betreft hier een touchscreen beeldscherm die gekenmerkt wordt door een Full HD videokwaliteit.

Nachtmodus: dankzij de nachtmodus functie is het mogelijk om zelfs in het schemerdonker en donker duidelijke beelden te maken.

Aansluitingsmogelijkheden: het is een degelijke dashcam die beschikt over een handige mini USB aansluiting.

Gebruiksvriendelijk: het apparaat wordt verder voorzien van een ingebouwde microfoon, een parkeermodus, een GPS functie en een oplaadbare batterij.

 

Nadelen:

Geen beeldstabilisatie: het mag dan misschien wel één van de populairste dashcams uit het rijtje zijn, toch beschik je niet over beeldstabilisatie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Blackvue dashcam

 

4. BlackVue DR750S-2CH Cloud Dashcam + 32GB micro SD-kaart

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn, dan kun je altijd nog even deze BlackVue dashcam bekijken. De dashcam wordt gekenmerkt door een helder en duidelijk leesbaar display met een Full HD videokwaliteit en een horizontale kijkhoek van 139 graden. Met een opnamekwaliteit van maar liefst 60 frames per seconde, worden bijzonder vloeiende beelden gemaakt. Je geniet hierbij beeldstabilisatie en een ingebouwde microfoon.

De combinatie van de nachtmodus functie en de Sony STARVIS beeldsensor, zorgen ervoor dat ook in het donker duidelijk beeldmateriaal kunt bekomen. De dashcam wordt verder aangevuld met een looprecording, een parkeermodus, een G-sensor en een GPS functie. Het apparaatje wordt geleverd inclusief een 12/24V voedingskabel, enkele handige kabelclips, een micro SD kaart, een USB SD kaartlezer, een coax kabel en een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing.

Ondanks het feit dat klanten het product unaniem met de maximumscore van 5 sterren hebben beloond, blijft het toch wel behoorlijk prijzig. Aan jou de keuze dus of je bereid bent om een groter budget te spenderen aan een degelijke dashcam.

 

Voordelen:

Opnamekwaliteit: de dashcam wordt gekenmerkt door een vrij hoge opnamekwaliteit van wel 60 frames en dit telkens per seconde.

Beeldstabilisatie: ook hier mag je zeker zijn van een handige beeldstabilisatie functie en bijgevolg de mogelijkheid om bewegende voorwerpen en beelden duidelijk op camera vast te leggen.

Verpakking: de levering omvat tevens ook een USB SD kaartlezer, een micro SD geheugenkaart, kabelclips, een 12/24V voedingskabel, een coax kabel en een praktische handleiding.

 

Nadelen:

Prijskaartje: je zult er wel rekening mee moeten houden dat de prijs toch wel net iets hoger dan het gemiddelde ligt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Garmin dashcam

 

5. Garmin Dash Cam 56 Quad HD Hoofdcamera resolutie 2560 x 1440 Pixels

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor de dashcam, jou aangeboden en geleverd door Garmin. Het apparaatje wordt jou geleverd inclusief een dubbele USB voedingsadapter, een praktische magnetische bevestiging en natuurlijk ook enkele handige USB kabels.

De Garmin dashcam wordt gekenmerkt door een krachtige hoofdcamera die een helder beeld met maximale resolutie van 2560 x 1440 pixels garandeert. Je geniet hierbij een totale kijkhoek van maar liefst 140 graden. Het heldere TFT beeldscherm met een grootte van 2 inch, is duidelijk leesbaar. De dashcam wordt geleverd inclusief een geheugenkaart met een capaciteit van 8 GB.

Het is een handig apparaatje dat voorzien is van een accu en beschikt over een micro-USB aansluiting. Jammer genoeg moeten we vaststellen dat er tot op heden nog geen kopers hebben gereageerd. Het is mogelijk dat sommigen het prijskaartje misschien te hoog vinden of toch liever voor een touchscreen scherm opteren.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: met de Garmin dashcam kies je alvast voor één van de populairste, misschien wel het beste, merk. De dashcam wordt jou toegestuurd inclusief een handige magnetische bevestiging, meerdere USB kabels en een USB voedingsadapter.

Resolutie: met een maximale resolutie van maar liefst 2560 x 1440 pixels, mag je alvast zeker zijn van een mooi en helder beeld.

Beeldscherm: je maakt gebruik van het bekende TFT beeldscherm dat ruim 2 inch groot is en over een 140 graden horizontale kijkhoek beschikt.

 

Nadelen:

Geen touchscreen: besef wel dat het hier geen touchscreen betreft.

Prijzig: ook hier ligt het prijskaartje wel iets hoger en zou dit mogelijks als een minpuntje kunnen worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Dashcams Koopgids

 

Het gebruik van een dashcam kan ik vele situaties zorgen voor heel wat opheldering. Toch is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste dashcam aan te kopen. Het lijkt ons een goede aanbeveling om zoveel mogelijk apparaten te bekijken en met elkaar te vergelijken op basis van bepaalde factoren. Wat is een dashcam en wat zijn de voordelen ervan? Hoe kun je hem best installeren en bieden sommige apparaten meer of minder functies? En wat dan met het prijskaartje? Moet je rekening houden met een ruim budget en aandachtig zijn voor aanbiedingen? Of zijn er ook heel wat goedkope dashcams te spotten?

Wat is een dashcam en het gebruiksgemak

Een dashcam, ook wel dashboard camera genaamd, is een handig apparaatje waardoor je onderweg opnames en beelden kunt maken. In de meeste gevallen wordt het achter de voorruit van je wagen geïnstalleerd met behulp van een zuignap of sticker. Een dashcam kan vaak voor heel wat opheldering zorgen in kritieke situaties. Stel dat je bijvoorbeeld slachtoffer bent van een aanrijding of eender welk ander ongeval in het verkeer en de tegenpartij betwist zijn of haar schuld. Een dashcam kan dan vaak de ultieme verklaring bieden.

Je kunt hem dan ook als een compacte videocamera beschouwen die speciaal ontwikkeld is om vanuit een rijdend voertuig te kunnen filmen. Op het moment dat jij je wagen start, zal de dashcam dan ook automatisch beginnen met filmen. Zodra jij stilstaat of parkeert, stopt de dashcam met het opslaan van de beelden. Tenzij je echter over extra functies zoals een G-sensor en bewegingssensor beschikt.

Kies bij voorkeur voor een dashcam die voorzien is van een GPS functie zodanig dat, op kritieke momenten, ook de locatie, de snelheid en de rijrichting worden vermeld. Kortom, het gebruik van een dashcam is vooral bedoeld als een vorm van bewijsmateriaal.

 

Geheugenkaart en GPS tracker

De aanschaf van een duurzame dashcam betekent natuurlijk ook een degelijke geheugenkaart. Een geheugenkaart is nu eenmaal onmisbaar daar je de gemaakte beelden moet kunnen opslaan. Afhankelijk van de dashcam die je besluit aan te kopen, kan de capaciteit van de geheugenkaart aanzienlijk variëren. Zo heb je geheugenkaarten met een maximale opslagcapaciteit van 32 GB maar je hebt er ook die een capaciteit van ruim 128 GB kunnen aanbieden. Houd er wel rekening mee dat je de geheugenkaart in de meeste gevallen nog zelf zult moeten aankopen.

Verder is het ook belangrijk dat de dashcam voorzien is van een betrouwbare GPS-tracker. Zo zijn er heel wat dashcam toestellen waarbij een dergelijke tracker in het apparaat zit ingebouwd. Dankzij een GPS-tracker kan er niet alleen een tijdcode maar ook een locatie aan de gemaakte beelden worden toegevoegd. Wat altijd handig van pas kan komen indien je bijvoorbeeld een ongeval hebt meegemaakt.

 

Hoe kun je een dashcam installeren

De installatie van een dashcam heeft helemaal niet zoveel voeten in de aarde en is bijgevolg bijzonder eenvoudig. In de meeste gevallen wordt een sticker of zuignap bij de aankoop van het product, meegeleverd. Dankzij dergelijke sticker of zuignap is het mogelijk om de dashcam zonder problemen aan de voorruit van de wagen te bevestigen. Het grote verschil tussen de sticker en de zuignap, is dat je de zuignap ten alle tijde kunt verwijderen. Dat is bij de sticker jammer genoeg niet meer het geval.

Parkeerfunctie, G-sensor en bewegingsdetectie

In de zoektocht naar de voor jou beste dashcam zul je merken dat bepaalde apparaten over net iets meer mogelijkheden en kenmerken beschikken. Sommige kenmerken kunnen echter een meerwaarde betekent. Zo kan het handig zijn indien de dashcam voorzien is van een parkeerfunctie, een G-sensor en een bewegingsdetectie.

De parkeerfunctie kun je bijvoorbeeld gebruiken op het moment dat je je auto, vrachtwagen of kampeerwagen ergens parkeert. In dergelijke gevallen zal de camera dus continu draaien maar zullen de beelden niet worden opgeslagen. Stel dat er op dat moment toch iemand tegen jouw wagen rijdt, dan zal dit dus niet geregistreerd worden. Tenzij je natuurlijk over een ingebouwde G-sensor beschikt. Deze sensor zorgt ervoor dat, bij een eventuele impact, de beelden toch nog worden opgeslagen.

En indien de dashcam ook nog eens over bewegingsdetectie beschikt, dan zal er automatisch opgenomen worden zodra er de minste beweging wordt genoteerd. Dergelijke functies kunnen dus echt wel als een grote meerwaarde worden beschouwd maar zorgen er natuurlijk ook voor dat het prijskaartje de hoogte in schiet.

 

Het budget

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. Wil je een degelijke en betrouwbare dashcam aankopen dan moet je rekenen op een gemiddeld prijskaartje van zo’n 150 euro. De mogelijkheid bestaat natuurlijk altijd dat je een duurzame dashcam vindt tegen een goedkoper prijsje. Echter zul je in de meeste gevallen toch wel net iets meer betalen dan de standaard 150 euro. Zo kan het prijskaartje beïnvloed worden door de extra kenmerken en factoren.

Bedenk daarom op voorhand waar je precies naar op zoek bent en wat zoal je verwachtingen zijn. Ben je van plan om de dashcam regelmatig te gebruiken of niet? En welk budget wil en kun je maximaal voorzien om aan een degelijke dashcam te spenderen? Indien je bijvoorbeeld mocht twijfelen tussen 2 of meerdere apparaten, dan kan het helpen om de bijbehorende online reviews van klanten even te bekijken. Het advies van andere kopers kan helpen bij het maken van het uiteindelijke beslissing. Veel succes!

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een dashcam?

Het belangrijkste idee of doel van een goed functionerende dashcam is het continu maken van beelden en opnames op het moment dat je aan het rijden bent. De beelden en opnames worden vrijwel automatisch en gelijktijdig opgeslagen op de daarvoor voorziene geheugenkaart, vaak een SD-kaartje. Zodra de geheugenkaart volledig vol is dan wordt de oudste opname vrijwel automatisch overschreven en dus gewist.

Het betreft hier telkens opnames van ongeveer 3 minuten en dit komt overeen met zo’n 280 MB. Afhankelijk van het type dashcam dat je besluit aan te kopen, is het mogelijk om ook opnames te maken op het moment dat je geparkeerd staat. Zeker een aanrader!

Q2: Waar kun je een dashcam plaatsen?

De meeste dashcams zijn bedoeld om, met behulp van een meegeleverde zuignap of sticker, tegen het dak én vlak achter de binnenspiegel te plaatsen. Op die manier kun je de best mogelijke kijkhoek garanderen, wat alleen maar ten goede komt op het moment van een ongeval.

Echter vandaag de dag is het belangrijk om rekening te houden met het aantal camera’s waarover de dashcam beschikt. Tegenwoordig kun je namelijk een dashcam met 2 camera’s aankopen. In dergelijke gevallen is het niet de bedoeling om de dashcam tegen het dak en achter de binnenspiegel te plaatsen, maar plaats je hem beter op het dashboard.

 

Q3: Hoe lang kan een dashcam opnemen?

We hebben het al min of meer vermeld in het antwoord op de eerste vraag. Een dashcam zal in werking treden zodra je de auto start. Zolang je aan het rijden bent, zullen er dus continu opnames van maximum 3 minuten worden gemaakt. Deze worden opgeslagen en kunnen na verloop van tijd overschreven worden zodra het geheugenkaartje vol is.

Echter kan het handig zijn om een dashcam aan te kopen met iets meer functies en mogelijkheden. Zo bestaan er apparaten die in staat zijn om opnames te maken wanneer je geparkeerd staat. Het is zelfs mogelijk om een dashcam apparaat aan te kopen met een bewegingssensor zodat het apparaat bij de minste beweging in werking treedt.

 

Q4: In welke landen is een dashcam verboden?

Alvorens je besluit een dashcam aan te schaffen, is het belangrijk om rekening te houden met het verbod dat in sommige landen van kracht is. Zo zijn er heel wat Europese landen die het gebruik van een dashcam verbieden. Denk bijvoorbeeld maar aan Duitsland. Daar riskeer je een hoge boete indien je betrapt wordt op het gebruik van een dashcam.

Ook Frankrijk kan worden toegevoegd aan dit lijstje evenals Luxemburg, Oostenrijk en Portugal. Echter moeten we bij Portugal een kleine kanttekening maken. Daar zou het gebruik van een dashcam dan weer wel toegestaan zijn indien je in het bezit bent van een speciale vergunning. De zogenaamde “Data Protection Authority”.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES