Laatste update: 20.05.22

 

Beste dakkoffers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Staat er binnenkort een leuke kampeertrip op de planning? Of ben je van plan om met vrienden een weekendje festival te organiseren? Indien je met de wagen besluit te gaan, dan kan de aanschaf van een duurzame dakkoffer vast en zeker een goede aanbeveling zijn. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zetten we 3 hedendaagse topproducten op een rijtje. Zo zou je kunnen kiezen voor de Dakkoffer-Farad-680 liter indien je op zoek bent naar een ruime dakkoffer. Dergelijk exemplaar is vanwege z’n ruime inhoud ook goed geschikt voor grote gezinnen. Mag het allemaal wat compacter dan lijkt de Dakkoffer Packline NX 215 misschien wel een schot in de roos te zijn. Een stevige koffer vervaardigd uit lichtgewicht en makkelijk te onderhouden ABS acryl.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste dakkoffers (Reviews) van 2022

 

Het ruime assortiment dakkoffers maakt het niet altijd makkelijk om een keuze te maken. Kies je voor een exemplaar van Thule of Hapro, die door velen als veruit het beste merk worden beschouwd, of is het merk van ondergeschikt belang? Kies je voor een universeel exemplaar of ben je bewust op zoek naar een dakkoffer die je moeiteloos op je Volvo of BMW personenwagen kunt installeren? De beste dakkoffer bestaat niet, en zal voor iedereen anders zijn. Bekijk alvast de 5 topproducten hieronder en houd daarbij rekening met de online reviews en het advies dat klanten hierin vermelden.

 

 

Grote dakkoffer

 

1. Dakkoffer-Farad-680 liter Kunststof Gewicht 21 kg

 

Ben je op zoek naar een stevige dakkoffer en ben je hierbij niet echt gebonden aan een budget? Dan lijkt de Farad dakkoffer misschien wel wat voor jou te zijn. Farad is één van de populairste merken op het gebied van dakkoffers en staat garant voor kwaliteit en duurzaamheid. Ondanks het feit dat het geen aanbieding betreft, blijken de klanten echter wel tevreden en belonen het product met een mooie score van 4,6 sterren.

Deze unieke dakkoffer wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 210 x 100 x 42 cm, en waarborgt een inhoud van maar liefst 680 liter. Doordat hij bovendien voornamelijk uit kunststof is vervaardigd, blijkt hij amper 21 kg te wegen wat hem bijzonder handzaam maakt tijdens het installeren. Bovendien zorgt het aerodynamische ontwerp voor een verminderd brandstofgebruik.

Je kunt deze dakkoffer zonder problemen op eender welk type drager met een maximale breedte van 8 cm, plaatsen. Verder is hij voorzien van een centrale vergrendeling, kun je hem aan beide zijden openen én blijkt hij voorzien van een bijzonder ruim laadvermogen van maar liefst 75 kg. Kortom, de geschikte dakkoffer voor grote gezinnen!

 

Voordelen:

Formaat: deze dakkoffer biedt een ruime capaciteit aan van wel 680 liter in combinatie met een handzaam formaat van 210 x 100 x 42 cm.

Gewicht: ondanks het grote formaat en de ruime inhoud, weegt de koffer slechts 21 kg wat hem bijzonder eenvoudig maakt om te bevestigen.

Design: het aerodynamische design van de koffer zorgt ervoor dat het brandstofgebruik drastisch naar omlaag gaat.

Handig in gebruik: je zult zien dat deze kunststof dakkoffer bijzonder makkelijk te openen is en voorzien is van een centraal vergrendelingssysteem. Je geniet bovendien een hoog laadvermogen van zo’n 75 kg.

 

Nadelen:

Prijzig: het zal je misschien niet meteen verwonderen maar het is niet echt één van de goedkope dakkoffers uit het rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Dakkoffer

 

2. Dakkoffer Packline NX 215 Kamphuis ABS 450 liter

 

Mag het toch een iets compactere dakkoffer zijn dan raden wij jou aan om dit exemplaar van Packline even grondig onder de loep te nemen. Deze unieke dakkoffer wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van maar liefst 215 x 90 x 31 cm en biedt hierdoor een totale capaciteit van ongeveer 450 liter aan.

Verder blijkt de koffer vervaardigd uit duurzaam en makkelijk te onderhouden ABS acryl materiaal dat, net zoals kunststof, behoorlijk weinig weegt. Met een maximaal gewicht van 23 kg, blijkt deze koffer dan ook makkelijk op de drager te installeren. Ook hier is de koffer afgewerkt met een aerodynamisch design waardoor het brandstofverbruik aanzienlijk wordt beperkt. Kortom, een degelijke koffer afgewerkt in een glanzende zwarte kleur.

Tot op heden heeft er nog maar 1 koper een reactie geplaatst bij dit product. Toch blijkt de gebruiker 100% overtuigd te zijn van deze dakkoffer, wat de maximumscore van 5 sterren verklaart. Zo wordt er niet alleen een positief advies gegeven over de gebruiksvriendelijkheid maar ook over het design en de duurzaamheid. Anderen kunnen het prijskaartje dan misschien nog steeds te duur vinden.

 

Voordelen:

Formaat: de koffer meet 215 x 90 x 31 cm, wat overeenkomt met een maximale inhoud van zo’n 450 liter.

Materiaal: het is een stevige doch lichtgewicht koffer die vervaardigd blijk te zijn uit kwalitatief ABS acryl materiaal.

Design: ook hier zul je zien dat de koffer gekenmerkt wordt door een aerodynamisch ontwerp wat het brandstofverbruik alleen maar ten goede komt.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: jammer genoeg moeten we ook hier melding maken van een prijskaartje dat iets hoger ligt dan gemiddeld.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Dakkoffer 600 liter

 

3. Junior Xtreme 600 Liter Dakkoffer ABS Kunststof 

 

Tussen de goedkope dakkoffers zul je dit exemplaar van Junior misschien niet meteen hoeven te verwachten. De hoge prijs zou eventueel ook een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online reacties. Laat je hier echter niet gelijk door afschrikken maar bekijk het even. En wie weet voldoet deze prachtige zilvergrijze dakkoffer wel aan jouw verwachtingen.

Zo wordt hij gekenmerkt door een ruim formaat van maar liefst 195 x 95 x 44 cm, waardoor een inhoud wordt gecreëerd van wel 600 liter. Dit maakt hem geschikt voor grote gezinnen of voor gebruikers die een kampeertrip met vrienden op de planning hebben staan. Net zoals de meeste andere dakkoffers, is ook dit exemplaar vervaardigd uit duurzaam en lichtgewicht ABS / kunststof materiaal wat hem bijzonder handzaam maakt op het moment van installatie.

De dakkoffer biedt een behoorlijk ruim laadvermogen dat op maximaal 50 kg kan worden geschat en wordt bovendien geleverd inclusief een duidelijke handleiding. Echter zul je er wel rekening mee moeten houden dat de handleiding niet naar het Nederlands werd vertaald. De koffer kan aan beide zijden worden geopend en is voorzien van een betrouwbare 3-punts sluiting inclusief slot.

 

Voordelen:

Veiligheid: de koffer is bijzonder makkelijk te installeren en bovendien uitgerust met een stevig en betrouwbaar 3-punts sluiting.

Materiaal: het is een stevige koffer waarbij men voornamelijk gekozen heeft om te werken met ABS/ kunststof materiaal, wat hem meteen ook heel licht van gewicht maakt.

Formaat: de koffer meet 195 x 95 x 44 cm en biedt hierdoor een ruime capaciteit aan van maar liefst 600 liter.

 

Nadelen:

Budget: ben je van plan om deze koffer aan te kopen dan zul je jammer genoeg wel rekening moeten houden met een iets hoger prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Perfect Fit dakkoffer

 

4. Dakkoffer 420 liter mat PerfectFit Travelbox 1 zijde opening

 

Wil je liever niet zoveel geld spenderen maar tegelijk wel zeker zijn van een kwalitatieve en degelijke dakkoffer? Dan raden wij aan om deze koffer van PerfectFit even van naderbij te bekijken. Zo zul je zien dat de koffer, afgewerkt in een matte zwarte kleur, gekenmerkt wordt door een compact formaat van 145 x 92 x 42 en een inhoud van 420 liter garandeert.

Doordat hij vervaardigd blijkt uit duurzame lichtgewicht materialen, blijkt hij bijzonder makkelijk te installeren op eender welk type personenwagen. Bovendien geniet je hierbij een maximaal laadvermogen van wel 50 kg. Je kunt de koffer makkelijk rechts openen en daarnaast is hij uitgerust met een centraal vergrendelingssysteem dat gebaseerd is op 2 sluitpunten.

Deze unieke dakkoffer blijkt volledig Tüv goedgekeurd en wordt geleverd inclusief een duidelijke handleiding met instructies én al het nodige bevestigingsmateriaal. Jammer genoeg blijken er nog geen online reviews te bespeuren. Het is mogelijk dat het hier dus om een vrij recente dakkoffer gaat of misschien vinden sommigen het design niet meteen aantrekkelijk?

 

Voordelen:

Veiligheid: net zoals heel wat andere dakkoffers, is ook dit exemplaar voorzien van een betrouwbaar centraal vergrendelingssysteem.

Budget: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het budgetvriendelijke prijskaartje.

Formaat: de koffer heeft een totale afmeting van 145 x 92 x 42 cm, wat een capaciteit waarborgt van zo’n 420 liter.

 

Nadelen:

Design: het is mogelijk dat sommigen het design wat saai of ouderwets vinden alhoewel dat eerder een persoonlijke keuze blijkt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Opvouwbare dakkoffer

 

5. Autostyle Opvouwbare Daktas 320 Liter Maximale last 50 kg

 

Tot slot is er nog deze unieke dakkoffer van Autostyle die gekenmerkt wordt door z’n opvallende design en gebruiksvriendelijkheid. Het grote verschil met de andere dakkoffers die we tot hiertoe besproken hebben, is dat het hier om een flexibele opvouwbare daktas gaat. Bovendien is dit product ook nog eens voorzien van de laagste prijs, wat het plaatje helemaal compleet maakt.

De koffer wordt gekenmerkt door een compact formaat van 105 x 80 x 45 cm en biedt daarmee een maximale inhoud van 320 liter aan. Doordat de tas universeel is, kun je hem op eender welke dwarsdrager plaatsen en in combinatie met eender welke personenwagen gebruiken. De tas blijkt daarnaast vervaardigd te zijn uit duurzaam PVC gecoat polyester in combinatie met een antivries- én UV-werende coating. Hij is bovendien voorzien van side support die net dat tikkeltje meer vormvastheid garandeert.

Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies verschaffen over deze dakkoffer vanwege het gebrek aan online reviews. We durven daarom vermoeden dat het hier om een recent product gaat of misschien vinden sommigen de dakkoffer net iets te compact.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van deze tas heeft men gekozen voor duurzame materialen zoals PVC gecoat polyester. Bovendien blijkt de coating niet alleen UV-werend maar ook antivries te zijn.

Formaat: het formaat van de daktas wordt geschat op 105 x 80 x 45 cm in combinatie met een totale inhoud van maar liefst 320 liter.

Gebruiksgemak: met dit product kies je voor een flexibele daktas die je na gebruik weer makkelijk kunt opvouwen en opbergen.

 

Nadelen:

Te klein: het is mogelijk dat deze dakkoffer als iets te compact ervaren wordt voor grote gezinnen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Dakkoffers Koopgids

 

Wat is een dakkoffer en waarvoor kun je hem gebruiken? Bestaan er verschillende soorten dakkoffers en is er een onderscheid te vinden wat betreft het formaat en de dakbelasting? Je hoort het al, heel wat vragen steken de kop op zodra je beslist om een dakkoffer in huis te halen. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om zoveel mogelijk dakkoffers te bekijken en met elkaar te vergelijken na het lezen van deze koopgids. Daarbij willen we er ook op wijzen dat het helemaal niet nodig is om aanbiedingen uit de weg te gaan. Daar het altijd aangenaam is om met een koopje huiswaarts te keren.

Het nut van een degelijke dakkoffer

Reizen met de wagen is altijd al een groot avontuur op zich. Zo moet je er eerst en vooral in slagen om alle bagage veilig in de wagen op te bergen. Dat leidt bij heel wat vakantiegangers vaak tot heel wat stress en frustraties. Maar waarom zou je gaan stressen als de oplossing voor de hand ligt? De aanschaf van een degelijke en kwalitatieve dakkoffer zal al heel wat problemen kunnen verhelpen. Toch willen wij aanraden om niet meteen de eerste de beste dakkoffer aan te kopen.

Je moet namelijk ook rekening houden met de belastbaarheid, het laadvermogen en het type wagen. Daarnaast bestaan er ook nog eens verschillende soorten dakkoffers waardoor de keuze er alleen maar moeilijker door wordt. Stel jezelf daarom de vraag wat je precies verwacht en welke doelstellingen je hebt. Heb je bepaalde eisen en budgettaire verlangens of helemaal niet? Het antwoord op dergelijke vragen zal je alvast een heel eind verder helpen.

 

Welke soorten dakkoffers bestaan er zoal

Zoals reeds min of meer vermeld, kunnen we dus een onderscheid maken tussen diverse dakkoffers. Ben je iemand die dol is op skiën en ook regelmatig naar een skioord op vakantie gaat? Dan heb je vast wel een volledige ski uitrusting bij de hand die alvast mee moet op reis. Een degelijke skibox, gekenmerkt door z’n lang en smal gestroomlijnd design, blijkt dan alvast de beste aanbeveling te zijn.

Naast de skibox bestaat er ook de mogelijkheid om te kiezen voor de zogenaamde bagagebox. Dergelijk type dakkoffer is vaak vierkant qua vorm en speciaal ontwikkeld om extra bagage makkelijk en snel mee te nemen. Let er wel op dat je zwaardere objecten steevast in het midden van de box plaatst teneinde de stabiliteit en het evenwicht te bewaren.

Tenslotte is er ook nog de bekende vouwbare dakkoffer waarvoor je kunt kiezen. Dergelijke type dakkoffer is bijzonder eenvoudig te installeren en weer makkelijk te verwijderen na gebruik. Bovendien neemt hij veel minder ruimte in beslag ten opzichte van de vorige optiemogelijkheden, wat altijd een pluspunt is. Echter blijkt hij wel iets minder stevig te zijn.

 

Wat met het formaat, de dakbelasting en het uiteindelijke laadvermogen

Als je besluit een dakkoffer aan te kopen dan is het logisch dat je rekening zult moeten houden met het formaat. Met het formaat bedoelen we de capaciteit of de inhoud van de koffer, uitgedrukt in liters. Hoe groter het formaat, hoe ruimer de dakkoffer zal zijn en hoe meer bagage je uiteraard zult kunnen meenemen. Zo kan het formaat variëren van 300 tot makkelijk 650 liter.

Of je nu kiest voor een grote of kleine dakkoffer dat blijft voornamelijk een persoonlijke keuze. Toch willen wij jou er ook even op wijzen om stil te staan bij de dakbelasting en het bijbehorende laadvermogen. De aanschaf van een ruime dakkoffer wil niet per sé zeggen dat je hem ook effectief volledig mag volgooien. Dit wordt bepaald door het laadvermogen. Als de dakdrager, waarop de koffer bevestigd is, slechts een laadvermogen van 50 kg aanbiedt, dan moet je hier rekening mee houden en kun je de koffer bijgevolg niet volledig opvullen.

Met de dakbelasting bedoelen we uiteraard de uiteindelijke belasting van de gevulde dakkoffer op het autodak. Het is alvast een goede aanbeveling om de zwaarste stukken of objecten zoveel mogelijk in het midden van de dakkoffer te plaatsen.

Vergrendeling in functie van de veiligheid en het comfort

Het spreekt voor zich dat het ook belangrijk is om stil te staan bij de vergrendeling van de dakkoffer. Zo zul je zien dat de meeste dakkoffers voorzien zijn van een betrouwbaar en veilig centraal afsluitsysteem. Dergelijk vergrendelingssysteem maakt gebruik van diverse vergrendelingspunten die over het volledige formaat van de dakkoffer liggen verspreid.

Verder zijn er ook heel wat dakkoffers die je zonder problemen met behulp van een sleuteltje kunt afsluiten. Echter willen wij jou wel aanraden om niet te kiezen voor één enkel slot aangezien dit minder veilig is dan bijvoorbeeld diverse vergrendelingspunten. Bekijk meteen ook even hoe je de koffer kunt openen. Zo heb je koffers die je aan de achterkant of één van de zijkanten kunt openen. Echter de dakkoffers die aan beide zijkanten te openen zijn, zijn alvast een betere aanbeveling.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke dakkoffer past op mijn auto?

Jammer genoeg kunnen we jou daar geen eenduidig antwoord op geven aangezien in principe elke soort dakkoffer op eender welke wagen kan worden geïnstalleerd. Echter heb je voor de bevestiging van de dakkoffer wel nood aan een degelijke dakdrager. En daar knelt nu precies het schoentje. Niet elke dakdrager kan namelijk op elke wagen worden geplaatst.

Je zult moeten rekening houden met het type wagen waarmee je rijdt, alsook de maximale belastbaarheid ervan. Sommige wagens, zoals de bekende 4×4 auto’s kunnen heel wat meer gewicht verdragen dan een standaard personenwagen. Houd dus ook rekening met wat je allemaal wilt meenemen en opbergen in de dakkoffer. Vervolgens kun je opteren voor universele dakkoffers of specifieke koffers die voor een bepaald type dakdrager worden gebruikt.

Q2: Hoe bevestig je een dakkoffer?

We stellen vast dat de bevestigingsmethode nauw samenhangt met het type dakkoffer dat je besluit aan te kopen. Zo werden de eerste modellen voorzien van een basis bevestiging bestaande uit minstens 4, of meer, losse onderdelen. Dergelijke type bevestiging vraagt wel wat werk en geduld maar garandeert stevigheid en stabiliteit.

In de loop der jaren werd steeds meer gebruik gemaakt van een geavanceerde bevestiging waarbij de onderdelen tot een minimum/ maximum van 1 à 2 stuks werd herleid. Het volstaat hierbij om de ring, uit kunststof of ijzer, om de dakdrager heen te plaatsen en van binnenuit vervolgens stevig aan te draaien. De meeste hedendaagse dakkoffers kun je echter bevestigen met behulp van het Premium Fit systeem. Dergelijk bevestigingssysteem zit rechtstreeks vastgehecht aan de dakkoffer waardoor de installatie makkelijk en snel verloopt.

 

Q3: Hoe hard mag je rijden met een dakkoffer?

Het spreekt voor zich dat het gebruik van een dakkoffer bovenop je wagen het rijgedrag, in meer of mindere mate zal beïnvloeden. Je zult dus niet alleen je snelheid drastisch moeten inperken maar ook rekening moeten houden met de remafstand en de gevoeligheid voor eventuele zijwind. Vooral de zijwind kan ervoor zorgen dat het nemen van een scherpe bocht iets lastiger wordt.

Jammer genoeg kunnen we jou dus geen rechtlijnig antwoord geven op deze vraag. Wees gewoon voorzichtig en gebruik je gezond verstand. Begeef je je op de autostrade, waar de maximum toegelaten snelheid 120 km/u bedraagt, dan zul je met een dakkoffer je snelheid beter verlagen tot maximaal 100 km/u. Indien je de dakkoffer niet gebruikt, verwijder hem dan van je wagen. Zo bespaar je bovendien ook heel wat brandstof.

 

Q4: Hoe moet je de dakkoffer vullen?

Het lijkt misschien geheel onbenullig maar dat is het niet. Het is belangrijk om je dakkoffer niet zomaar in het wilde weg te gaan laden. Het is de bedoeling dat je de ruimte zo optimaal mogelijk gaat benutten en dat je hierbij ten alle tijde je eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers gaat respecteren.

Zorg er daarom voor dat je de dakkoffer zo gelijkmatig mogelijk gaat vullen. Het is hierbij een goede aanbeveling om hem helemaal niet te hoog te beladen zodanig dat je het deksel nog zonder problemen kunt sluiten. Voorwerpen die iets zwaarder wegen, worden bij voorkeur in het midden van de dakkoffer geplaatst. Indien het echter mogelijk is om de zware spullen in de kofferbak te plaatsen, dan wordt dit uiteraard aanbevolen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES