6 beste Dakkoffers Test van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Beste dakkoffers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Staat er binnenkort een leuke kampeertrip op de planning? Of ben je van plan om met vrienden een weekendje festival te organiseren? Indien je met de wagen besluit te gaan, dan kan de aanschaf van een duurzame dakkoffer vast en zeker een goede aanbeveling zijn. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zetten we 3 hedendaagse topproducten op een rijtje. Zo zou je kunnen kiezen voor de Dakkoffer-Farad-680 liter indien je op zoek bent naar een ruime dakkoffer. Dergelijk exemplaar is vanwege z’n ruime inhoud ook goed geschikt voor grote gezinnen. Daartegenover staat de Gutos Dakkoffer – Transportbox die voorzien is van 6 stevige bevestigingsriemen inclusief gespen. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste dakkoffers (Reviews) van 2024

 

Het ruime assortiment dakkoffers maakt het niet altijd makkelijk om een keuze te maken. Kies je voor een exemplaar van Thule of Hapro, die door velen als veruit het beste merk worden beschouwd, of is het merk van ondergeschikt belang? Kies je voor een universeel exemplaar of ben je bewust op zoek naar een dakkoffer die je moeiteloos op je Volvo of BMW personenwagen kunt installeren? De beste dakkoffer bestaat niet, en zal voor iedereen anders zijn. Bekijk alvast de 5 topproducten hieronder en houd daarbij rekening met de online reviews en het advies dat klanten hierin vermelden.

 

 

Grote dakkoffer

 

1. Dakkoffer-Farad-680 liter Kunststof Gewicht 21 kg

 

Ben je op zoek naar een stevige dakkoffer en ben je hierbij niet echt gebonden aan een budget? Dan lijkt de Farad dakkoffer misschien wel wat voor jou te zijn. Farad is één van de populairste merken op het gebied van dakkoffers en staat garant voor kwaliteit en duurzaamheid. Ondanks het feit dat het geen aanbieding betreft, blijken de klanten echter wel tevreden en belonen het product met een mooie score van 4,6 sterren.

Deze unieke dakkoffer wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 210 x 100 x 42 cm, en waarborgt een inhoud van maar liefst 680 liter. Doordat hij bovendien voornamelijk uit kunststof is vervaardigd, blijkt hij amper 21 kg te wegen wat hem bijzonder handzaam maakt tijdens het installeren. Bovendien zorgt het aerodynamische ontwerp voor een verminderd brandstofgebruik.

Je kunt deze dakkoffer zonder problemen op eender welk type drager met een maximale breedte van 8 cm, plaatsen. Verder is hij voorzien van een centrale vergrendeling, kun je hem aan beide zijden openen én blijkt hij voorzien van een bijzonder ruim laadvermogen van maar liefst 75 kg. Kortom, de geschikte dakkoffer voor grote gezinnen!

 

Voordelen:

Formaat: deze dakkoffer biedt een ruime capaciteit aan van wel 680 liter in combinatie met een handzaam formaat van 210 x 100 x 42 cm.

Gewicht: ondanks het grote formaat en de ruime inhoud, weegt de koffer slechts 21 kg wat hem bijzonder eenvoudig maakt om te bevestigen.

Design: het aerodynamische design van de koffer zorgt ervoor dat het brandstofgebruik drastisch naar omlaag gaat.

Handig in gebruik: je zult zien dat deze kunststof dakkoffer bijzonder makkelijk te openen is en voorzien is van een centraal vergrendelingssysteem. Je geniet bovendien een hoog laadvermogen van zo’n 75 kg.

 

Nadelen:

Prijzig: het zal je misschien niet meteen verwonderen maar het is niet echt één van de goedkope dakkoffers uit het rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Dakkoffer

 

2. Gutos Dakkoffer – Transportbox – 560 liter – Koffer – Bagagekoffer – Waterdicht – Waterbestendig

 

Hoewel het tegenwoordig mogelijk is om een dakkoffer te huren, kiezen steeds meer personen er toch wel voor om een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke dakkoffer te kopen. Deze Gutos dakkoffer kent een universele uitvoering en meet 100 x 130 x 45 cm wat resulteert in een ruime netto inhoud van maar liefst 425 liter. Dit maakt hem uitermate geschikt voor middelgrote tot grote gezinnen die regelmatig met de wagen op reis gaan.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven. Zo blijkt deze zwarte dakkoffer vervaardigd uit duurzaam nylon materiaal wat het geheel niet alleen duurzaam maar tevens ook waterbestendig én waterdicht maakt, wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Dankzij de 6 bevestigingsriemen met bijbehorende gespen, is deze transportbox eenvoudig op het dak van je wagen te installeren. Na gebruik kun je de dakkoffer eenvoudig dichtvouwen en herleiden tot een compacte afmeting van 38 x 25 x 12 cm.

Een blik op de online reviews laat voorlopig dan ook alleen maar positief advies van klanten optekenen. Zo zijn velen overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid in verhouding tot het – toch wel goedkope – prijskaartje.

 

Voordelen:

Formaat: opengevouwen kent deze dakkoffer een ruime afmeting van 130 x 100 x 45 cm. Na gebruik kun je hem makkelijk dichtvouwen en herleiden tot een compacte afmeting van 38 x 25 x 12 cm.

Installatie: met behulp van de 6 bevestigingsriemen inclusief gespen, kun je deze dakkoffer eenvoudig op het dak van je wagen installeren.

Opbergtas: bij aankoop wordt eveneens een stevige opbergtas aangeboden.

Budgetvriendelijk: of deze dakkoffer over de allerlaagste prijs beschikt, is misschien nog niet helemaal duidelijk. Toch behoort hij tot de goedkope alternatieven binnen deze reeks.

 

Nadelen:

Geen gebruiksaanwijzing: volgens één koper werd er bij aankoop geen gebruiksaanwijzing meegeleverd wat de installatie toch wel moeilijker maakte.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Dakkoffer 600 liter

 

3. Dakkoffer Farad Koral 630 liter Mat Grijs – Materiaal: ABS – 210 x 90 x 42 cm

 

Net zoals de bekende Orvelte dakkoffer of de dakkoffers van Hapro, behoort ook dit exemplaar van Farad tot de populaire alternatieven. Bovendien kies je opnieuw voor een transportbox met een vrij grote capaciteit wat hem uitermate geschikt maakt voor middelgrote tot grote gezinnen. De koffer kent daarbij een totale afmeting van 210 x 90 x 42 cm wat resulteert in een ruime netto inhoud van 630 liter. 

Deze ruime 600 liter dakkoffer werd vervaardigd uit bijzonder duurzaam en stevig ABS materiaal en weet daardoor een ruim laadvermogen van maar liefst 75 kg te garanderen; 90 in combinatie met een bestelwagen. De meegeleverde spanriemen maken het mogelijk om de koffer eenvoudig op het dak van je wagen te installeren zodoende de rit veilig aan te vangen. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld doordat de koffer ook nog eens Tuv GS + City Crash werd test goedgekeurd. 

Hoewel deze transportkoffer heel wat positieve eigenschappen heeft om over naar huis te schrijven, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. Het hogere prijskaartje – hoewel gerechtvaardigd – zou hier een mogelijke verklaring voor kunnen bieden.

 

Voordelen:

Formaat: de koffer kent een ruime binnenmaat van 210 x 90 x 42 cm wat resulteert in een binnenmaat van ongeveer 201 x 83 x 36 cm en een inhoud van maar liefst 630 liter.

Dakdragers: de maximale maten tussen de dakdragers worden geschat binnen een bereik van 40 tot 102 cm.

Laadvermogen: in combinatie met een standaard personenwagen biedt deze dakkoffer een ruim laadvermogen van 75 kg. Naargelang het gebruik van een bestelwagen, kan het laadvermogen stijgen naar maximaal 90 kg.

Handig in gebruik: de koffer is vervaardigd uit duurzaam ABS materiaal en wordt geleverd met de nodige spanriemen die instaan voor een correcte bevestiging. Deze koffer is uitermate geschikt om ongeveer 6 à 7 paar ski’s en snowboards te vervoeren.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou misschien wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Thule dakkoffer

 

4. Thule Pacific L (780) Dakkoffer // Thule dakkoffer

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en ben je op zoek naar een behoorlijk ruime transportbox? Dan kunnen wij jou de Pacific L dakkoffer van Thule alvast warm aanbevelen. De robuuste antraciet dakkoffer wordt gekenmerkt door een totale afmeting van 196 x 78 x 45 cm wat resulteert in een netto inhoud van ongeveer 420 à 450 liter en een laadvermogen van maximaal 50 kg in combinatie met personenwagens. Dit maakt hem geschikt om 4 à 5 snowboards of zo’n 5 à 7 paar ski’s met een totale lengte van 180 cm, te transporteren.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder blijkt deze Thule dakkoffer eveneens uitgerust met een eenvoudig Fast-Click montagesysteem wat de installatie alleen maar ten goede komt. Zijn gebruiksgemak wordt aangevuld met een centraal vergrendelingssysteem zodoende de rit veilig aan te vangen en tot een goede einde te brengen.

Jammer genoeg werden tot op heden nog geen reacties geplaatst omtrent het gebruik van deze koffer. Dit maakt het voor ons net iets moeilijker om jou verder advies te geven inzake eventuele klantervaringen. Laat je hier niet gelijk door afschrikken want misschien beantwoordt deze dakkoffer wel helemaal aan jouw verwachtingspatroon.

 

Voordelen:

Formaat: de dakkoffer kent een ruime afmeting van 196 x 78 x 45 cm wat resulteert in een netto inhoud van ongeveer 420 liter.

Materiaal: de Thule Pacific L blijkt vervaardigd uit duurzaam kunststof materiaal en kan dan ook best wel tegen een stootje.

Snelbevestiging: met behulp van de Fast-Click snelbevestiging kun je deze dakkoffer vanaf de binnenzijde makkelijk én snel op het dak van je personenwagen installeren.

Vergrendelingssysteem: er is tevens ook een centraal vergrendelingssysteem voorzien dat instaat voor een optimale veiligheid.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ook hier zou het hogere prijskaartje mogelijks wel eens een struikelblok kunnen betekenen voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Opvouwbare dakkoffer

 

5. Exxen Dakbox, opvouwbare dakkoffer, 0,43 kubieke meter, waterdichte auto- opbergbox

 

De Exxen dakkoffer kent een totale afmeting van 99 x 90 x 42 cm wat hem geschikt maakt om 2 tot 4 middelgrote reiskoffers én 2 à 3 slaapzakken veilig in op te bergen. Na gebruik kun je deze dakkoffer overigens makkelijk dichtvouwen en opbergen in de meegeleverde draagtas, wat het gebruiksgemak én de duurzaamheid alleen maar ten goede komen.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want zo blijkt deze opvouwbare dakkoffer vervaardigd uit duurzaam én 100% waterdicht 600D PVC dat ook nog eens scheurvast blijkt te zijn. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een stevige ritssluiting en een stel robuuste brede banden die het mogelijk maken om de koffer veilig op het dak van je wagen te bevestigen.

Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen reviews werden geplaatst, wat het voor ons net iets moeilijker maakt om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen. 

 

Voordelen:

Formaat: de dakkoffer wordt gekenmerkt door een ruime afmeting van 99 x 90 x 42 cm waardoor het mogelijk wordt om 2 à 4 middelgrote reiskoffers én 2 à 3 standaard slaapzakken mee te nemen.

Draagtas: na gebruik kun je deze Exxen dakkoffer eenvoudig dichtvouwen en opbergen in de meegeleverde draagtas.

Materiaal: de Exxen dakbox is vervaardigd uit duurzaam 600D PVC materiaal en blijkt daardoor niet alleen waterbestendig en waterdicht maar tevens ook 100% scheurvast.

Budgetvriendelijk: zijn budgetvriendelijke prijskaartje maakt hem alvast een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.

 

Nadelen:

Design: het neutrale zwarte design zou voor sommigen misschien een minpuntje kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. CAM Elite 323 – 320 L donker grijs ruime 320 liter

 

Ben je op zoek naar een vrij grote dakkoffer? Dan zou je ook altijd nog voor dit product van Cam kunnen kiezen. Bovendien is het een pak goedkoper in vergelijking met de andere producten die we hiervoor besproken hebben. Ideaal dus voor mensen met een beperkt budget of die op zoek zijn naar een goedkope dakkoffer.

De dakkoffer wordt gekenmerkt door een totale afmeting van maar liefst 131 x 78 x 38 cm. Dit komt ongeveer overeen met een totale inhoud van maar liefst 320 liter. Extra handig dus voor grote gezinnen, of kleine huishoudens die graag allerlei dingen meenemen op reis. De koffer is bovendien afgewerkt in een neutrale grijze kleur en is voorzien van een centraal vergrendelingssysteem.

De levering telt uiteraard niet alleen een stevige dakkoffer maar tegelijk ook alle nodige bevestigingsmateriaal. We merken dat de kopers tot op heden alleen maar positieve reacties hebben geplaatst en het product dan ook helemaal aan de verwachtingen lijkt te voldoen.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Dakkoffers Koopgids

 

Wat is een dakkoffer en waarvoor kun je hem gebruiken? Bestaan er verschillende soorten dakkoffers en is er een onderscheid te vinden wat betreft het formaat en de dakbelasting? Je hoort het al, heel wat vragen steken de kop op zodra je beslist om een dakkoffer in huis te halen. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om zoveel mogelijk dakkoffers te bekijken en met elkaar te vergelijken na het lezen van deze koopgids. Daarbij willen we er ook op wijzen dat het helemaal niet nodig is om aanbiedingen uit de weg te gaan. Daar het altijd aangenaam is om met een koopje huiswaarts te keren.

Het nut van een degelijke dakkoffer

Reizen met de wagen is altijd al een groot avontuur op zich. Zo moet je er eerst en vooral in slagen om alle bagage veilig in de wagen op te bergen. Dat leidt bij heel wat vakantiegangers vaak tot heel wat stress en frustraties. Maar waarom zou je gaan stressen als de oplossing voor de hand ligt? De aanschaf van een degelijke en kwalitatieve dakkoffer zal al heel wat problemen kunnen verhelpen. Toch willen wij aanraden om niet meteen de eerste de beste dakkoffer aan te kopen.

Je moet namelijk ook rekening houden met de belastbaarheid, het laadvermogen en het type wagen. Daarnaast bestaan er ook nog eens verschillende soorten dakkoffers waardoor de keuze er alleen maar moeilijker door wordt. Stel jezelf daarom de vraag wat je precies verwacht en welke doelstellingen je hebt. Heb je bepaalde eisen en budgettaire verlangens of helemaal niet? Het antwoord op dergelijke vragen zal je alvast een heel eind verder helpen.

 

Welke soorten dakkoffers bestaan er zoal

Zoals reeds min of meer vermeld, kunnen we dus een onderscheid maken tussen diverse dakkoffers. Ben je iemand die dol is op skiën en ook regelmatig naar een skioord op vakantie gaat? Dan heb je vast wel een volledige ski uitrusting bij de hand die alvast mee moet op reis. Een degelijke skibox, gekenmerkt door z’n lang en smal gestroomlijnd design, blijkt dan alvast de beste aanbeveling te zijn.

Naast de skibox bestaat er ook de mogelijkheid om te kiezen voor de zogenaamde bagagebox. Dergelijk type dakkoffer is vaak vierkant qua vorm en speciaal ontwikkeld om extra bagage makkelijk en snel mee te nemen. Let er wel op dat je zwaardere objecten steevast in het midden van de box plaatst teneinde de stabiliteit en het evenwicht te bewaren.

Tenslotte is er ook nog de bekende vouwbare dakkoffer waarvoor je kunt kiezen. Dergelijke type dakkoffer is bijzonder eenvoudig te installeren en weer makkelijk te verwijderen na gebruik. Bovendien neemt hij veel minder ruimte in beslag ten opzichte van de vorige optiemogelijkheden, wat altijd een pluspunt is. Echter blijkt hij wel iets minder stevig te zijn.

 

Wat met het formaat, de dakbelasting en het uiteindelijke laadvermogen

Als je besluit een dakkoffer aan te kopen dan is het logisch dat je rekening zult moeten houden met het formaat. Met het formaat bedoelen we de capaciteit of de inhoud van de koffer, uitgedrukt in liters. Hoe groter het formaat, hoe ruimer de dakkoffer zal zijn en hoe meer bagage je uiteraard zult kunnen meenemen. Zo kan het formaat variëren van 300 tot makkelijk 650 liter.

Of je nu kiest voor een grote of kleine dakkoffer dat blijft voornamelijk een persoonlijke keuze. Toch willen wij jou er ook even op wijzen om stil te staan bij de dakbelasting en het bijbehorende laadvermogen. De aanschaf van een ruime dakkoffer wil niet per sé zeggen dat je hem ook effectief volledig mag volgooien. Dit wordt bepaald door het laadvermogen. Als de dakdrager, waarop de koffer bevestigd is, slechts een laadvermogen van 50 kg aanbiedt, dan moet je hier rekening mee houden en kun je de koffer bijgevolg niet volledig opvullen.

Met de dakbelasting bedoelen we uiteraard de uiteindelijke belasting van de gevulde dakkoffer op het autodak. Het is alvast een goede aanbeveling om de zwaarste stukken of objecten zoveel mogelijk in het midden van de dakkoffer te plaatsen.

Vergrendeling in functie van de veiligheid en het comfort

Het spreekt voor zich dat het ook belangrijk is om stil te staan bij de vergrendeling van de dakkoffer. Zo zul je zien dat de meeste dakkoffers voorzien zijn van een betrouwbaar en veilig centraal afsluitsysteem. Dergelijk vergrendelingssysteem maakt gebruik van diverse vergrendelingspunten die over het volledige formaat van de dakkoffer liggen verspreid.

Verder zijn er ook heel wat dakkoffers die je zonder problemen met behulp van een sleuteltje kunt afsluiten. Echter willen wij jou wel aanraden om niet te kiezen voor één enkel slot aangezien dit minder veilig is dan bijvoorbeeld diverse vergrendelingspunten. Bekijk meteen ook even hoe je de koffer kunt openen. Zo heb je koffers die je aan de achterkant of één van de zijkanten kunt openen. Echter de dakkoffers die aan beide zijkanten te openen zijn, zijn alvast een betere aanbeveling.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke dakkoffer past op mijn auto?

Jammer genoeg kunnen we jou daar geen eenduidig antwoord op geven aangezien in principe elke soort dakkoffer op eender welke wagen kan worden geïnstalleerd. Echter heb je voor de bevestiging van de dakkoffer wel nood aan een degelijke dakdrager. En daar knelt nu precies het schoentje. Niet elke dakdrager kan namelijk op elke wagen worden geplaatst.

Je zult moeten rekening houden met het type wagen waarmee je rijdt, alsook de maximale belastbaarheid ervan. Sommige wagens, zoals de bekende 4×4 auto’s kunnen heel wat meer gewicht verdragen dan een standaard personenwagen. Houd dus ook rekening met wat je allemaal wilt meenemen en opbergen in de dakkoffer. Vervolgens kun je opteren voor universele dakkoffers of specifieke koffers die voor een bepaald type dakdrager worden gebruikt.

Q2: Hoe bevestig je een dakkoffer?

We stellen vast dat de bevestigingsmethode nauw samenhangt met het type dakkoffer dat je besluit aan te kopen. Zo werden de eerste modellen voorzien van een basis bevestiging bestaande uit minstens 4, of meer, losse onderdelen. Dergelijke type bevestiging vraagt wel wat werk en geduld maar garandeert stevigheid en stabiliteit.

In de loop der jaren werd steeds meer gebruik gemaakt van een geavanceerde bevestiging waarbij de onderdelen tot een minimum/ maximum van 1 à 2 stuks werd herleid. Het volstaat hierbij om de ring, uit kunststof of ijzer, om de dakdrager heen te plaatsen en van binnenuit vervolgens stevig aan te draaien. De meeste hedendaagse dakkoffers kun je echter bevestigen met behulp van het Premium Fit systeem. Dergelijk bevestigingssysteem zit rechtstreeks vastgehecht aan de dakkoffer waardoor de installatie makkelijk en snel verloopt.

 

Q3: Hoe hard mag je rijden met een dakkoffer?

Het spreekt voor zich dat het gebruik van een dakkoffer bovenop je wagen het rijgedrag, in meer of mindere mate zal beïnvloeden. Je zult dus niet alleen je snelheid drastisch moeten inperken maar ook rekening moeten houden met de remafstand en de gevoeligheid voor eventuele zijwind. Vooral de zijwind kan ervoor zorgen dat het nemen van een scherpe bocht iets lastiger wordt.

Jammer genoeg kunnen we jou dus geen rechtlijnig antwoord geven op deze vraag. Wees gewoon voorzichtig en gebruik je gezond verstand. Begeef je je op de autostrade, waar de maximum toegelaten snelheid 120 km/u bedraagt, dan zul je met een dakkoffer je snelheid beter verlagen tot maximaal 100 km/u. Indien je de dakkoffer niet gebruikt, verwijder hem dan van je wagen. Zo bespaar je bovendien ook heel wat brandstof.

 

Q4: Hoe moet je de dakkoffer vullen?

Het lijkt misschien geheel onbenullig maar dat is het niet. Het is belangrijk om je dakkoffer niet zomaar in het wilde weg te gaan laden. Het is de bedoeling dat je de ruimte zo optimaal mogelijk gaat benutten en dat je hierbij ten alle tijde je eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers gaat respecteren.

Zorg er daarom voor dat je de dakkoffer zo gelijkmatig mogelijk gaat vullen. Het is hierbij een goede aanbeveling om hem helemaal niet te hoog te beladen zodanig dat je het deksel nog zonder problemen kunt sluiten. Voorwerpen die iets zwaarder wegen, worden bij voorkeur in het midden van de dakkoffer geplaatst. Indien het echter mogelijk is om de zware spullen in de kofferbak te plaatsen, dan wordt dit uiteraard aanbevolen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES