5 beste Navigaties Test van 2024
Beste navigaties – Vergelijkingstest & Koopgids
Wil je je probleemloos in eender welk Europees land kunnen verplaatsen dan lijkt de TomTom Start 62 navigatie misschien wel een goede aanbeveling te zijn. Echter zou je ook kunnen opteren voor de Garmin Drive 61 LMT-S autonavigatie die eveneens een ruime Europese kaartdekking garandeert. Kortom, het wordt al vrij snel duidelijk dat het ruime aanbod de keuze er niet altijd makkelijker zal op maken. Daarom bespreken wij in de tabel hieronder alvast 3 hedendaagse topproducten die de zoektocht voor jou iets makkelijker zou moeten maken. Neem rustig de tijd en misschien zit er wel iets tussen dat helemaal aan jouw verwachtingspatroon kan voldoen.
Vergelijkingstabel
Onze eerste keuze
Met de TomTom navigatie kun je rekenen op een ruime opslagcapaciteit die wel 8 GB bedraagt. Op die manier kunnen er tal van Europese wegen en dorpjes in worden opgenomen waardoor jij zonder problemen je weg terug vindt.
Jammer genoeg moeten we er wel even bij vermelden dat het niet meteen de navigatie met de laagste prijs is. De hoge prijs kan dit toestels mogelijks iets minder toegankelijk maken voor mensen met een beperkter budget en dat is jammer.
Toch mag je zeker zijn van een topproduct. Zo wordt hij geleverd inclusief een krachtige batterij die gekenmerkt wordt door een 1200 mAh batterijcapaciteit en een afspeelduur van wel 5 uur lang. Dankzij de meegeleverde USB kabel kun je de accu opladen.
De tweede keuze
Je kunt gebruik maken van verschillende functies en opties. Denk bijvoorbeeld maar aan rijbaanbegeleiding, coördinatennavigatie en natuurlijk ook de beschikbaarheid van een handige bluetooth functie. Kortom, wat wil je nog meer?
Een blik op de online reviews toont voorlopig alleen maar positieve reacties van klanten aan. Het is echter wel mogelijk dat het design misschien niet altijd tot de verbeelding zal spreken. Dit is misschien wel een werkpuntje waar je rekening mee kunt houden.
Indien je niet alleen op zoek bent naar een kwalitatieve navigatie maar tegelijk ook naar een betaalbaar apparaatje, dan lijkt dit Garmin toestelletje echt wel iets voor jou te zijn. De betaalbare prijs maakt hem alvast bijzonder toegankelijk bij het grote publiek.
Overweeg ook
Ben je op zoek naar een navigatiesysteem dat je kunt gebruiken met je camper? Dan is deze Garmin een goede aanbeveling. Hij beschikt over een groot en duidelijk leesbaar touchscreen scherm waarbij de resolutie geschat wordt op 800 x 480 pixels.
We moeten jammer genoeg wel even melding maken van het toch wel hogere prijskaartje. De hoge prijs zou dan ook als een minpuntje kunnen worden ervaren door sommige klanten. En dat is uiteraard bijzonder jammer en best wel vervelend te noemen.
Uiteraard krijg je wel degelijk waar voor je geld. Zo garandeert hij een goed werkende bluetooth functie alsook een extern geheugenslot en de mogelijkheid om handsfree telefoongesprekken aan te gaan. Verder biedt hij ook gratis flits- en kaartupdates wat altijd als handig wordt ervaren.
5 beste navigaties (Reviews) van 2024
De TomTom navigatie en de Garmin navigatie behoren vast en zeker tot de populairste navigatietoestellen. Wat nu het beste merk is van de twee, is vooral een persoonlijke keuze. Het ruime hedendaagse aanbod maakt de keuze echter niet altijd makkelijk. Daarom selecteerden wij alvast 5 topproducten voor jou. Bedenk of je op zoek bent naar een auto navigatie of toch eerder specifiek naar een truck of camper navigatie. Het lijkt ons eveneens een goed advies om de bijbehorende online reviews van klanten even door te nemen alvorens je overgaat tot een aankoop.
Tomtom navigatie
1. TomTom Start 62 Europa 6 inch Gratis kaartupdates Spraakbesturing
TomTom is een bekend merk op het gebied van navigatietoestellen en wordt dan ook door velen beschouwd als het beste merk. Of het ook de beste navigatie blijkt te zijn, dat is uiteindelijk een persoonlijke keuze. Toch wordt hij beloond met een mooie score van maar liefst 4,5 sterren en heel wat tevreden klanten die de aankoop van dit navigatiesysteem absoluut aanraden.
Dit TomTom navigatiesysteem wordt gekenmerkt door een helder en duidelijk leesbaar display met een grootte van 6 inch, wat overeenkomt met een beelddiagonaal van 15 cm. Hij is voorzien van een handige spraakbesturingsfunctie en biedt tot wel 3 maanden lang gratis flitsupdates aan. De kaartupdates blijken overigens onbeperkt gratis te zijn.
Dankzij dit navigatiesysteem kun je probleemloos je weg terugvinden in diverse Europese landen en beschik je hierbij over een ruim intern geheugen van wel 8 GB. Hij wordt geleverd inclusief een krachtige accu met een maximale capaciteit van 1200 mAh en een gebruiksduur van maar liefst 5 uur lang. Bij aankoop krijg je er eveneens een handige USB-kabel bij om het apparaat veilig op te laden.
Voordelen:
Geheugen: hij wordt gekenmerkt door een bijzonder groot intern geheugen met een totale capaciteit van maar liefst 8 GB.
Handig in gebruik: je zult zien dat hij bijzonder eenvoudig te bedienen is en bovendien geleverd wordt met tal van handige toebehoren en functies. Zo krijg je er een USB kabel bij alsook een krachtige oplaadbare batterij en kun je gebruik maken van de spraakbesturingsfunctie.
Formaat: hij is voorzien van een display met een grootte van ongeveer 6 inch en bijgevolg een beelddiagonaal van zo’n 15 cm.
Updates: het apparaatje is uitgerust met gratis flitsupdates gedurende 3 maanden lang die je daarna, betalend, kunt verlengen of niet. De kaartupdates zijn dan weer een heel leven lang gratis.
Nadelen:
Prijzig: we durven vermoeden dat het prijskaartje voor sommigen wel eens een probleem zou kunnen zijn.
Garmin navigatie
Uiteraard mocht ook het Garmin navigatiesysteem alvast niet in ons lijstje ontbreken. Net zoals het vorige product wordt ook deze navigatie gekenmerkt door een beeldscherm van 6 inch groot, wat overeenkomt met een totale beelddiagonaal van 15 cm. Hij wordt jou aangeboden inclusief verschillende gratis kaartupdates én levenslange gratis flitsupdates. Wens je ook verkeersinformatie te ontvangen, dan zul je daar wel je smartphone voor nodig hebben.
De Garmin navigatie is voorzien van een krachtige Li-Ion batterij die makkelijk 1 uur lang kan meegaan indien deze volledig is opgeladen. Het opladen wordt bovendien een pak makkelijker dankzij de meegeleverde USB-kabel. Verder is het apparaat uitgerust met een handige bluetooth functie, rijbaanbegeleiding én coördinatennavigatie.
Een handig navigatiesysteem inclusief een extern micro SD geheugenslot en mogelijkheid om het kaartmateriaal te gaan uitbreiden. Bovendien beschikt hij over de laagste prijs in vergelijking met de andere producten uit ons lijstje, waardoor we durven vermoeden dat het hier een aanbieding betreft. Deze goedkope navigatie kan op heel wat enthousiaste reacties rekenen en wordt beloond met een uitstekende score van 4,9 sterren.
Voordelen:
Handig in gebruik: je beschikt bovendien over tal van handige opties en mogelijkheden zoals een bluetooth functie, een coördinatennavigatie en een rijbaanbegeleiding.
Prijskaartje: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het betaalbare en vriendelijke prijskaartje.
Formaat: dit unieke navigatiesysteem is voorzien van een helder 6 inch display en dus een beelddiagonaal van maar liefst 15 cm.
Updates: ook hier kun je gebruik maken van enkele handige updates. Denk maar aan tal van verschillende gratis kaartupdates alsook een heel leven lang gratis flitsupdates.
Nadelen:
Design: ook hier kunnen we voorlopig alleen maar positieve reacties waarnemen waardoor we vermoeden dat het design misschien een spelbreker zou kunnen zijn voor sommigen.
Camper navigatie
Net zoals het vorige product, wordt ook dit unieke navigatiesysteem jou aangeboden door Garmin. Hij wordt jou aangeboden inclusief gratis kaartupdates én levenslang gratis flitsupdates. In vergelijking met de voorgaande producten, lijkt het prijskaartje iets duurder te zijn maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug.
Zo kun je dankzij dit unieke navigatie update systeem probleemloos je weg terugvinden binnen alle Europese landen. Verder is het product voorzien van een handig extern geheugenslot, een bluetooth functie, rijbaanbegeleiding, handsfree bellen en verkeersinformatie. Je kunt alles probleemloos aflezen op het heldere en duidelijk leesbaar touchscreen display met een grootte van 6 inch en een resolutie van 800 x 480 pixels.
Verder wordt de navigatie gekenmerkt door een krachtige batterij die probleemloos 2 uur lang kan meegaan en kan worden opgeladen dankzij de meegeleverde USB kabel. Je geniet tevens ook spraakbesturing en een DAB+ functie. Kortom, een topproduct dat z’n prijskaartje meer dan waard is en dat vindt ook de meerderheid van de klanten.
Voordelen:
Display: ook hier blijkt het heldere touchscreen scherm maar liefst 6 inch groot te zijn inclusief een maximale resolutie van 800 x 480 pixels.
Handig in gebruik: je zult meteen kunnen vaststellen dat de navigatie over diverse mogelijkheden beschikt zoals rijbaanbegeleiding, handsfree bellen, een bluetooth functie, een extern geheugenslot en verkeersinformatie.
Updates: het blijkt alvast een groot voordeel te zijn dat je over levenslange flits- en kaartupdates beschikt bij aankoop van dit toestel.
Nadelen:
Budget: jammer genoeg zul je voor dit apparaat toch wel net iets meer budget hoeven te voorzien.
Vrachtwagen navigatie
4. TomTom GO 6250 Trucker full Europe 6” lifetime maps
Opnieuw hebben we een product in ons lijstje staan dat afkomstig blijkt te zijn van TomTom. Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en heb je niet meteen een bepaald budget voor ogen, dan kan deze TomTom Go misschien wel iets voor jou zijn. De navigatie wordt gekenmerkt door een duidelijk leesbaar touchscreen scherm met een beelddiagonaal van 15 cm, wat overeenkomt met 6 inch.
Hij wordt jou aangeboden inclusief gratis kaartupdates, levenslange gratis flitsupdates én verkeersinformatie dankzij de ingebouwde ontvanger. Verder heb je ook de mogelijkheid om handsfree oproepen te beantwoorden, is er een wifi én bluetooth functie aanwezig en kun je de spraakbesturing benutten. Dankzij het ruime interne geheugen van 16 GB kun je probleemloos eender welke Europese kaart bekijken en moeiteloos je weg terug naar huis vinden.
De krachtige Li-Ion batterij biedt een afspeeltijd van 1 uur maar kan probleemloos worden opgeladen dankzij de meegeleverde USB kabel. Klanten reageren bijzonder overtuigend over de kwaliteit en duurzaamheid maar sommigen vinden het prijskaartje toch wel net iets te duur.
Voordelen:
Voeding: hij is uitgerust met een krachtige én bovendien oplaadbare Li-Ion batterij met een afspeeltijd van maar liefst 1 uur lang. Met behulp van de meegeleverde USB kabel kun je hem zonder problemen weer opladen.
Geheugen: hij is voorzien van een bijzonder ruim geheugen waarvan de totale opslagcapaciteit maar liefst 16 GB bedraagt.
Display: het touchscreen display wordt gekenmerkt door een eenvoudige bediening en helder 6 inch groot scherm.
Updates: het navigatiesysteem bevat niet alleen levenslange gratis kaart- en flitsupdates maar wordt daarnaast ook verder aangevuld met verkeersinformatie.
Nadelen:
Prijzig: ook hier moeten we jammer genoeg vaststellen dat een kleine minderheid van de kopers de prijs van het apparaatje toch liever wat lager had gezien.
Navigatie
5. MIO Spirit 8500 Europa 6 inch Gratis kaartupdates
Tot slot is er altijd nog de Mio navigatie waarvoor je eventueel zou kunnen kiezen. Net zoals tussen de Garmin of Grundig navigatie, kun je ook bij Mio vaak wel leuke aanbiedingen en prijskaartjes spotten. De lage prijs maakt het navigatiesysteem meteen een pak toegankelijker voor mensen met een iets beperkter budget, zonder dat je daarbij aan kwaliteit moet inboeten.
Net zoals de vorige producten, geniet je ook hier een touchscreen display met een maximale grootte van 6 inch en bijgevolg een beelddiagonaal van 15 cm. Hij wordt geleverd inclusief gratis kaartupdates zodanig dat jij je zonder zorgen in elk Europees land kunt verplaatsen. Hij is voorzien van een krachtige batterij en wordt bovendien geleverd met een handige USB kabel. Je geniet verder ook een voetgangersfunctie, coördinatennavigatie én rijbaanbegeleiding.
Houd er wel rekening mee dat de navigatie niet over bluetooth noch over de mogelijkheid tot handsfree bellen beschikt. Toch zijn klanten alleen maar lovend over dit kwalitatieve én betaalbare product. Zo krijgt dit navigatiesysteem een eindscore van maar liefst 5 sterren!
Voordelen:
Handig in gebruik: het is een handig apparaatje dat over tal van opties en mogelijkheden beschikt zoals rijbaanbegeleiding, een voetgangersfunctie en coördinatennavigatie.
Budget: wil je liever niet meteen een groot budget spenderen maar tegelijk wel zeker zijn van een topproduct, dan lijkt deze Mio navigatie een goede aanbeveling.
Display: ook hier bedraagt de beelddiagonaal ongeveer 15 cm wat overeenkomt met een display van 6 inch groot.
USB kabel: bij aankoop wordt een USB kabel meegeleverd zodanig dat het mogelijk wordt om de batterij van het apparaat op te laden.
Nadelen:
Geen bluetooth: indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden vermeld dan heeft dit misschien wel te maken met het gebrek aan bluetooth.
Wat is navigatie en waarvoor kun je het zoal gebruiken? Bestaan er verschillende soorten navigatiesystemen en hoe zit het dan met de kaartdekking en kaartupdates? Wij proberen een antwoord te vinden op deze en tal van andere prangende vragen. Op die manier proberen wij de zoektocht voor jou net iets makkelijker en aangenamer te maken. Het is dan ook een goede aanbeveling om deze koopgids even door te nemen alvorens je de verschillende navigatiesystemen met elkaar gaat vergelijken. Let zeker ook op aanbiedingen aangezien het altijd leuk is met een koopje huiswaarts te keren.
Wat is navigatie en het nut ervan
Navigatie kan worden beschouwd als een efficiënt hulpmiddeltje om onderweg te gebruiken. Dankzij een dergelijk navigatiesysteem is het mogelijk om zonder problemen van het ene punt naar het andere punt te gaan. Zo wordt de meest eenvoudige route berekent vanaf punt A om je veilig en wel tot op je eindbestemming B te brengen.
Uiteraard is het niet de bedoeling om zomaar het eerste het beste navigatiesysteem aan te kopen. Zo zul je zien dat het aanbod tegenwoordig bijzonder ruim blijkt en de keuze er daardoor alleen maar lastiger door wordt. Je zult zien dat sommige systemen bovendien net iets meer mogelijkheden en opties aanbieden. Zo kun je vaak een keuze maken tussen de snelste, mooiste of gewoonweg de kortste route. Bedenk of je het belangrijk vindt om bepaalde updates te krijgen of niet? Kortom, heel wat mogelijkheden en bijgevolg ook heel wat knopen om door te hakken.
Verschillende soorten navigaties
Wanneer je besluit op zoek te gaan naar een degelijke navigatie dan is het belangrijk om te beseffen dat er verschillende types bestaan. Zoals reeds eerder vermeld, is het dus niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste navigatie uit het rek te pakken en mee naar huis te nemen. Neem de tijd om de verschillende mogelijkheden te bekijken en op zoek te gaan naar het navigatiesysteem dat het beste aan jouw wensen voldoet.
Zo zul je zien dat er een onderscheid kan gemaakt worden tussen de navigatiesystemen die gebruikt worden in auto’s, vrachtwagen en campers. Daarnaast bestaan er ook speciale apparaten die kunnen gebruikt worden op de fiets, de motor of tijdens het wandelen. De laatste 3 zullen vaak iets compacter zijn en lichter van gewicht en vooral ook de kleine baantjes aanduiden die niet toegankelijk zijn voor grote voertuigen.
Kaartdekking en eventuele kaartupdates
Uiteraard is het ook handig om te bekijken wat de mogelijkheden zijn op vlak van kaartdekking en kaartupdates. Wat de kaartupdates betreft, blijkt dit bijzonder afhankelijk te zijn van het toestel dat je aankoopt en de bijbehorende opties. Zo zijn er heel wat recente navigatiesystemen op de markt gebracht die levenslang gratis kaartupdates aanbieden. De aankoopprijs van dergelijk apparaat zal dan misschien iets hoger liggen, maar je krijgt er duidelijk kwaliteit voor in de plaats.
Ook de aanwezigheid van gratis flitsupdates en verkeersinformatie kan best wel handig zijn. Sommige navigatiesystemen bieden alles levenslang gratis aan, anderen slechts gedurende 3 maanden en bij nog andere apparaten is het allemaal betalend. Aan jou de keuze welke optie je kiest.
Met de kaartdekking daarentegen bedoelen we het totale dekkingsgebied. Zo heb je navigatiesystemen die enkel en alleen binnen 1 bepaald land functioneren en anderen die een dekkingsgebied op Europees vlak aanbieden. In het laatste geval kun je dus probleemloos eender waar in Europa je weg terugvinden. En dat is best wel handig indien je vaak met de auto in Europa op reis gaat.
Extra kenmerken, optiemogelijkheden, merk, design en prijs
Tot slot zul je merken dat bepaalde navigatiesystemen over net iets meer mogelijkheden en functies beschikken. Zo kan het handig zijn indien het apparaatje voorzien is van een bluetooth functie alsook een rijbaanbegeleiding. Andere gebruikers vinden het dan weer een meerwaarde indien je handsfree kunt bellen, er sprake is van stembediening en er een voetgangersfunctie aanwezig is.
Besef wel dat al deze elementen een bepaalde invloed zullen hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Hoe meer opties je verkiest, hoe duurder het navigatiesysteem uiteindelijk zal zijn. Gemiddeld zul je toch wel rekening moeten houden met een prijskaartje van 250 tot 400 euro voor een kwalitatief en degelijk systeem. Echter bestaan er tegenwoordig ook al heel wat duurzame navigatiesystemen voor amper 50 euro, net zoals er ook modellen bestaan die richting 1000 euro of meer gaan.
Bedenk daarom waar jij precies naar op zoek bent en welke mogelijkheden en kenmerken je zelf belangrijk vindt. Indien je mocht twijfelen tussen 2 of meerdere apparaten kan het handig zijn om het advies van experts te raadplegen of even naar de online reviews te kijken. Daarin vermelden kopers hun ongezouten mening over een bepaald navigatiesysteem.
Veelgestelde vragen
Q1: Wat is navigatie?
Door middel van navigatie is het mogelijk om je zonder problemen van een beginpositie naar een eindbestemming te verplaatsen. Met navigeren bedoelt men dan ook dat er een route wordt gemaakt en samengesteld die je vervolgens van punt A naar punt B brengt.
Het woord navigatie vindt dan ook z’n oorsprong uit het Latijn. Zo werden de Latijnse woorden “navis” en “agere” samengevoegd. Hierbij betekent “navis” niets meer of minder dan “schip” terwijl men met “agere” de kunst van het bewegen of sturen wil gaan uitdrukken.
Q2: Hoe werkt navigatie?
Om te kunnen navigeren moet er uiteraard aan verschillende factoren zijn voldaan. Zo moeten alle wegen, van kleine landweggetjes tot de belangrijke grotere snelwegen, in kaart worden gebracht. Dit is dan ook de taak van de overheid binnen elk afzonderlijk land. De in kaart gebrachte routes moeten vervolgens in het computersysteem worden ingebracht zodanig dat ze op het navigatiesysteem kunnen verschijnen.
Vervolgens kun je dan, mede dankzij het bijkomende GPS-signaal, nauwkeurig uitrekenen in welke straat, dorp of land je je bevindt. Dergelijk GPS-signaal wordt uiteraard gestuurd door middel van diverse satellieten in de ruimte alsook de bijkomende controle-stations die zich op de aarde bevinden.
Q3: Wat is een dynamische route navigatie?
Misschien heb je de definitie van “dynamische route” wel al eens horen opduiken of misschien ook nie. Wanneer je navigatiesysteem de mogelijkheid aanbiedt van een dynamische route, dan wordt daarmee bedoeld dat het systeem ook rekening zal houden met de zogenaamde TMS. TMS staat voor “Traffic Information” en heeft alles te maken met files en wegonderbrekingen.
Indien er bijvoorbeeld op de gemaakte route een file of een wegonderbreking wordt geconstateerd, dan wordt dit door het navigatiesysteem meteen ook aangegeven. Op die manier kun je de file of de wegonderbreking zonder problemen vermijden en zo heel wat tijd uitsparen.
Q4: Hoe vaak moet je de navigatie updaten?
Jammer genoeg is het niet zo eenvoudig om hier een eenduidig antwoord op te formuleren. Sommige navigatiesystemen zijn namelijk in staat om levenslang gratis updates uit te voeren. Je betaalt in het begin misschien net een tikkeltje meer maar op die manier hoef je je voor de rest geen zorgen meer te maken over eventuele updates.
Indien je een navigatiesysteem aankoopt waarbij de updates niet gratis worden uitgevoerd dan raden wij jou aan om 1 keer om de 2 of 3 jaar een update te realiseren. Het is dus niet nodig dat je het systeem 4 keer per jaar gaat updaten aangezien er op dergelijke korte tijd slechts heel weinig zal veranderd zijn aan de wegen. Houd er wel rekening mee dat je voor dergelijke updates, die niet in het systeem zitten inbegrepen, wel wat extra zult moeten betalen. Het prijskaartje is afhankelijke van het navigatiesysteem en het merk.
Q5: Wat kost navigatie in de auto?
In de meest recente wagens wordt reeds een navigatiesysteem ingebouwd, waardoor de kost van het installeren als het ware wegvalt. Uiteraard zal de prijs van het ingebouwde navigatiesysteem wel worden doorgerekend in het uiteindelijke prijskaartje van de wagen, wat ook logisch is.
Is je wagen niet voorzien van een ingebouwd navigatiesysteem dan heb je de mogelijkheid om er zelf eentje in te plaatsen. Bij voorkeur wordt dit gedaan door een erkend installateur en dan is het prijskaartje afhankelijk van de installateur.
Wanneer we het hebben over de kost van het updaten dan moet je rekening houden met een prijskaartje variërend van 60 tot 250 euro. De prijs is afhankelijk van het merk en het type navigatiesysteem waarover je beschikt. Indien je navigatiesysteem gratis levenslange kaartupdates aanbiedt, dan vervalt deze kost uiteraard.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES