6 beste Fietsendragers Test van 2024
Beste fietsendragers – Vergelijkingstest & Koopgids
Als je beslist hebt dat je de fietsen mee wilt nemen met de wagen en je wilt dit doen met een fietsendrager die bevestigd wordt op de trekhaak achteraan de wagen, dan hebben wij voor jou alvast de beste modellen opgezocht en vergeleken. Zo haal je met de Pro-User diamant een heel gebruiksvriendelijk apparaat in huis. Zoek je een eerder een lichter type, dan is de Movanext Lux met zijn 12 kg de beste optie voor jou. Het is wel belangrijk dat je nagaat of je een trekhaak op je wagen mag plaatsen. Indien dit niet mag zijn er specifieke fietsendragers trekhaken op de markt om zo toch de fietsen te kunnen meenemen met de wagen.
Vergelijkingstabel
Onze eerste keuze
De Pro-User diamant fietsendrager kan perfect 2 E-bikes dragen met zijn maximale draagkracht van 60 kg. Hij is inklapbaar en kantelbaar waardoor hij zeer gebruiksvriendelijk is voor iedereen. Het is ongetwijfeld een topproduct dat je het leven makkelijker maakt.
Er zijn kopers die een probleem gehad hebben met de kantelfunctie waarbij de fietsendrager zou gekanteld zijn tijdens het rijden. Dit creëert uiteraard gevaarlijke situaties op de weg. Je moet dus zeker goed de bevestiging nakijken om dit te vermijden.
Pro-User is een kwaliteitsmerk voor dit soort producten waardoor je gegarandeerd tevreden zal zijn en jaren geniet zal kunnen hebben van dit product. Prijs-kwaliteit doe je hier zeker een goede aankoop mee en we kunnen dit model aanbevelen.
De tweede keuze
De Movanext Lux fietsendrager is een lichtgewicht met zijn 12 kg. Hij biedt echter ook een draagkracht van 60 kg en kan zo eveneens tot maximum 2 E-bikes vervoeren zonder problemen. Hij is ook inklapbaar waardoor je hem makkelijk kunt verplaatsen en opbergen.
Dit model heeft geen ingebouwde kantelfunctie waardoor hij iets minder handig is doordat je alleen in je kofferruimte kunt indien de fietsen nog niet op de drager geïnstalleerd staan. Je moet dus op voorhand denken aan het vullen en leegmaken van de koffer.
Het lichte gewicht en de draagkracht van 60 kg maken van deze fietsendrager het perfecte exemplaar om je fietsen overal mee naartoe te nemen. En zo gauw je gewoon bent om eerst de koffer te vullen is hij even handig als de andere.
Overweeg ook
Dit populaire merk heeft met de Thule EasyFold een gebruiksvriendelijke fietsendrager op de markt gebracht. De naam van dit product zegt alles, hij is eenvoudig inklapbaar. Hij biedt 60 kg draagkracht voor makkelijk 2 E-bikes te kunnen dragen en net zoals het eerste model is deze drager kantelbaar.
Dit exemplaar wordt standaard geleverd met een 7-polige stekker aansluiting. De meeste modellen bieden tegenwoordig een 13-polige stekker omdat die meer elektrische functies biedt dan enkel remlichten en richtingaanwijzers.
Deze variant is toch wel een beetje duurder dan de andere twee modellen en biedt ongeveer dezelfde voordelen. Met Thule koop je natuurlijk wel een kwaliteitsproduct met garantie op goede materialen en duurzaamheid van het product.
6 beste fietsendragers (Reviews) van 2024
Met de wagen kun je fietsen vervoeren op het dak of op de trekhaak. De dakdrager kan tot 3 fietsen dragen en dan mogen het geen E-bikes zijn. Op de camper kun je alleen een trekhaakdrager installeren. Wij gaan hier de trekhaak fietsendragers vergelijken, die kunnen tot 4 fietsen dragen, maar indien je E-bikes wilt vervoeren is het maximum 2 fietsen doordat ze zwaarder wegen. Dit kan alvast niet zonder trekhaak waardoor je daar alvast rekening mee moet houden. Lees zeker verder als je meer wilt weten over de verschillende opties.
Fietsendrager trekhaak
1. Pro-User diamant fietsendrager 2 fietsen inklapbaar en kantelbaar
Met deze Diamant fietsendrager, vervaardigd in staal en aluminium, biedt Pro-User een stevig product aan met een maximaal draaggewicht van 60 kg. Hierdoor is de drager geschikt voor E-bikes, maar ook andere fietsen passen uiteraard perfect op de drager. Hij is ook Europees goedgekeurd wat niet onbelangrijk is.
De fietsen blijven zeer stevig op de drager staan dankzij de frameklemmen. Door het inklapsysteem is hij eenvoudig kleiner te maken en zo kun je hem makkelijk verplaatsen ook al weegt hij 25 kg. De kantelfunctie zorgt voor veel gebruiksvriendelijkheid waardoor de kofferbak van de wagen toegankelijk blijft indien de fietsen al op de drager geïnstalleerd zijn. Kortom, een topproduct voor iedereen die de fiets wilt meenemen op de wagen.
Door de sluiting met een hefboomsysteem is dit exemplaar eenvoudig te monteren op bijna elke trekhaak. Hij biedt de 2 opties in stekkers aan, zowel de 7 als de 13-polige stekker. De meeste consumenten vinden dan ook dat dit een veilige en betrouwbare fietsendrager is en zeer gebruiksvriendelijk. Een enkeling heeft een probleem gehad met de kantelfunctie waarbij de drager zou gekanteld zijn tijdens het rijden. Het is mogelijk dat deze gebruiker de drager niet goed genoeg had vastgezet want er zijn geen gelijkaardige commentaren te lezen.
Voordelen:
Gebruiksgemak: deze fietsendrager is kantelbaar waardoor je steeds toegang hebt tot de kofferruimte van je wagen. Hij is ook inklapbaar zodat je hem makkelijk kunt verplaatsen.
Producttype: dit is een trekhaak model dat eenvoudig kan geïnstalleerd worden met een hefboomsysteem en komt met een Europees keurbewijs. Hij biedt ook een 7 en 13-polige stekker aansluiting.
Capaciteit: dit exemplaar heeft een capaciteit van 2 fietsen van eender welk model van baby fiets tot E-bike, tot 60 kg.
Toebehoren: in de verpakking vind je een bijgeleverde opbergtas en frameklemmen.
Nadelen:
Kantelbaar: let goed op de veiligheidsmaatregelen omdat de fietsendrager eventueel kan kantelen tijdens het rijden, wat een gevaarlijke situatie creëert op de weg.
Fietsendrager e bike
2. MovaNext Lux fietsendrager 2 fietsen inklapbaar 13-polige stekker
De MovaNext fietsendrager is met zijn 12 kg een lichtgewicht als we hem vergelijken met andere fietsendragers. Maar ook al weegt hij minder, zijn maximale draaggewicht is toch 60 kg net zoals bijna alle andere modellen op de markt die een capaciteit hebben voor 2 fietsen. En ook hier kun je zonder problemen E-bikes vervoeren. Hij is wel niet kantelbaar dus zo gauw de fietsen op de drager staan kun je de kofferruimte van je wagen niet meer openen.
Hij kan direct op de trekhaak geïnstalleerd worden met enkele eenvoudige handelingen. Dit exemplaar komt met een 13-polige stekker waardoor het kan zijn dat je een adaptor moet bijkopen indien je wagen een 7-polige aansluiting aanbiedt. Ook dit model is inklapbaar waardoor je hem met veel gemak verplaatst en opbergt want hij neemt zeer weinig ruimte in beslag.
Als we de reviews nalezen dan kunnen we besluiten dat alle consumenten zeer tevreden zijn over dit model fietsendrager. Ze zijn het erover eens dat het enorm gebruiksvriendelijk is, zeer licht en makkelijk hanteerbaar, eenvoudig te installeren op de trekhaak en veilig in gebruik.
Voordelen:
Gebruiksgemak: dit exemplaar is inklapbaar waardoor het zeer makkelijk te verplaatsen en op te bergen is, ook het lichte gewicht maakt dit product heel handelbaar.
Comfort: hij is eenvoudig en direct installeerbaar op de trekhaak. Deze drager kan via een 13-polige stekker aan je wagen verbonden worden.
Capaciteit: met zijn 12 kg gewicht en draagkracht tot 60 kg kan hij perfect 2 fietsen dragen. Dit kunnen gewone fietsen zijn, maar ook E-bikes kunnen perfect mee op deze drager.
Nadelen:
Kantelbaar: dit model is niet kantelbaar dus je moet eerst denken aan het vullen of leegmaken van de kofferruimte van je wagen. Zo gauw de fietsen geïnstalleerd zijn op de drager kun je de koffer niet meer openen.
Thule fietsendrager
3. Thule EasyFold 932 fietsendrager 2 fietsen 7-polige stekker
Thule is zonder twijfel het populairste merk als het op fietsendragers komt. Deze EasyFold is stevig genoeg om tot 60 kg draagkracht te bieden. Hij weegt 20 kg wat niet echt een lichtgewicht is, maar hij zit hiermee toch in de lichtere categorie fietsendragers. Hij kan dus 2 fietsen dragen, van alle soorten, ook elektrische, die altijd zwaarder zijn door de batterij installatie.
Dit exemplaar is volledig opvouwbaar waardoor hij heel compact en handelbaar is voor iedereen. De afneembare frame adapters die bij deze EasyFold horen zorgen ervoor dat je zeker kunt zijn dat de fietsen vast staan. Ook de pompgespen waarmee de banden vastgezet kunnen worden zorgen voor extra veiligheid.
Dit model is kantelbaar met een handige voetpedaal, waardoor je toegang hebt tot de kofferruimte eens de fietsen al op de drager vastgezet staan. Ook de kopers zijn heel positief en als we hun advies mogen volgen dan krijg je met dit product goede prijs-kwaliteit. Hij komt met een 7-polige stekker geïnstalleerd, wil je meer opties dan moet je een ander exemplaar kiezen dat een 13-polige stekker biedt.
Voordelen:
Gebruiksgemak: de fietsendrager is zowel inklapbaar als kantelbaar. Hij kan dus zeer compact opgevouwen worden en zo neemt hij weinig plaats in bij het opbergen. Dankzij het kantelsysteem kun je zonder problemen de kofferruimte openen ook al zijn de fietsen op de drager geïnstalleerd.
Capaciteit: met zijn eigen gewicht van 20 kg en de draagkracht van 60 kg kan hij zonder problemen tot 2 E-bikes dragen.
Veiligheid: deze drager heeft afneembare frame adapters die ervoor zorgt dat de fietsen heel vast staan en ook de pompgespen om de banden mee vast te zetten zorgen voor extra veiligheid.
Nadelen:
Stekkerdoos: dit exemplaar biedt een 7-polige stekkerdoos en voorziet bijgevolg enkel in de basisverlichting zoals knipperlichten en remlichten.
Pro user diamant fietsendrager
4. Pro-User Diamant fietsendrager met liftsysteem 2 fietsen
Dit tweede exemplaar van het merk Pro-User heeft gelijkaardige kenmerken in vergelijking met het model dat we eerst besproken hebben. Hij heeft wel 1 specifiek punt waardoor hij toch een graad hoger biedt in gebruiksgemak. Deze fietsendrager is namelijk uitgerust met een intelligent liftsysteem dat eenvoudig te bedienen is met een bedieningspaneel en de fietsen automatisch omhoog beweegt.
Dit exemplaar kan dus ook tot 2 E-bikes gewicht verdragen vermits hij een draagkracht heeft van 60 kg. Het totale gewicht, inclusief de lift, komt op een aanvaardbare 25 kg. Hij biedt ook beide stekker aansluitingen aan waardoor je kunt kiezen of je de 7 of de 13-polige stekker aansluit op je wagen. Zo is hij ook op alle trekhaken installeerbaar zonder een adaptor te moeten bijkopen.
Deze fietsendrager zou echter niet volledig zijn zonder de inklap- en kantelfunctie. Je kunt hem zo makkelijk opbergen in de bijgeleverde opbergtas, en dankzij de kantelfunctie heb je steeds toegang tot de kofferruimte van je wagen. Dit is wel een duurdere versie, maar je krijgt er meer voordelen voor in de plaats. De consumenten zijn alvast zeer enthousiast over de totaliteit van dit product. Het is het beste merk op de markt, maar ook één van de duurdere.
Voordelen:
Gebruiksgemak: hij is inklapbaar waardoor hij eenvoudig op te bergen is. Verder blijkt hij eveneens kantelbaar waardoor de koffer altijd toegankelijk blijft.
Liftsysteem: dankzij de lift die de fietsen elektronisch omhoog beweegt, doet hij al het zware werk in jouw plaats.
Capaciteit: ook dit model is goed voor 2 fietsen mee te nemen achterop de wagen.
Stekkerdoos: deze fietsendrager biedt zowel de 7 als de 13-polige stekkerdoos aan. Dit wil zeggen dat hij op alle types trekhaken past en indien je een 13-polige trekhaak hebt kun je genieten van alle elektrische functies.
Nadelen:
Budget: door de ingebouwde lift is dit een iets duurder model waardoor het niet voor iedereen mogelijk is om dit product te kopen.
Twinny load fietsendrager
5. Twinny Load e-Carrier fietsendrager 2 fietsen 13-polig
Met een swingkoppeling installeer je deze e-Carrier fietsendrager van Twinny Load op een-twee-drie op de trekhaak van je wagen. Het is een zeer stabiel model dat perfect 2 E-bikes kan dragen. Met een kleine tussenruimte tussen de twee fietsen ga je vermijden dat ze beschadiging oplopen. Hij is eveneens uitgerust met een slot om zo de drager aan de trekhaak te kunnen vergrendelen. Ook de fietsen kun je beveiligen om diefstal tegen vermijden.
Deze fietsendrager is de goedkope optie maar biedt toch veel soortgelijke kenmerken in vergelijking met de andere modellen. Hij is kantelbaar zodat de kofferruimte van de wagen nog open kan, zelfs als de fietsen al op de drager staan en hij heeft tevens een draagkracht van 60 kg. Met zijn eigen gewicht van 16 kg zit hij tussen de lichtere varianten.
De kopers van dit product zijn heel positief over dit exemplaar. Ook al wordt hij aangeboden aan de laagste prijs, elke koper is tevreden over de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van dit product. Hij is tevens inklapbaar en dus makkelijk verplaatsbaar en hij komt met een 13-polige stekker. Als we prijs-kwaliteit vergelijken dan is dit de beste fietsendrager. De Twinny Load is echt een goede aanbieding.
Voordelen:
Gebruiksgemak: deze fietsendrager is uitgerust met kantelfunctie om zo steeds aan je kofferruimte te kunnen. Hij is eveneens inklapbaar waardoor dit model eenvoudig te verplaatsen en op te bergen is.
Capaciteit: dit exemplaar kan zonder problemen 2 fietsen dragen, ook al zijn het E-bikes.
Veiligheid: je kunt zowel de fietsendrager als de fietsen vergrendelen zodat ze niet gestolen kunnen worden.
Stekkerdoos: bij dit model komt de 13-polige stekkerdoos, die biedt meer functies dan de 7-polige.
Nadelen:
Lengte: hij steekt iets meer uit dan andere modellen door de tussenruimte tussen de twee fietsen.
6. Thule EasyFold 931
Deze fietsendrager van het merk Thule heeft een gewicht van 16,9 kg en is gemaakt van aluminium. Je kunt twee fietsen plaatsen op deze fietsendrager en het product heeft een maximaal belastbaar gewicht van 60 kg. Dit product is goedgekeurd door de technische dienst voor gebruik op de auto en gebruikt een mix van zwarte en grijze kleuren.
Bij deze fietsendrager aanbieding is momenteel nog maar één review geplaatst. Desondanks de hoge prijs van het product is de koper heel tevreden over de werking van de drager. Het is een stevig product die handig in gebruik is. Je kunt de fietsendrager ook makkelijk opvouwen om het op te bergen of mee te nemen in de koffer.
De fietsendrager is vervaardigd uit bijzonder duurzaam en lichtgewicht aluminium. Je kunt hierbij rekenen op een maximale draagkracht van maar liefst 60 kg en de mogelijkheid om 2 fietsen te verplaatsen. Ben je benieuwd naar de verdere mogelijkheden? Bekijk dan alvast het overzicht hieronder even.
Voordelen:
Gebruiksvriendelijkheid: de koper die een reactie heeft geplaatst is bijzonder tevreden over de werking van deze unieke fietsendrager en de gebruiksvriendelijkheid ervan.
Comfort: na gebruik kun je de fietsendrager makkelijk en zonder problemen opvouwen waardoor het makkelijker wordt om die te verplaatsen of op te bergen.
Nadelen:
Kostenplaatje: ondanks de aanvaardbare prijs, vindt de koper dat het prijskaartje toch net iets lager had mogen zijn.
Zie de prijs op bol.com
Fietsendragers Koopgids
Vooraleer je een fietsendrager koopt, moet je je afvragen of je de fiets op het dak wilt vervoeren of op de trekhaak. En ook al mag je voertuig geen aanhangwagen trekken, er zijn speciale trekhaken op de markt voor fietsendragers. Zo kunnen ook kleinere en hybride voertuigen een fietsendrager installeren. We gaan hieronder ingaan op het maximum toegelaten gewicht, de keuze van de stekkerdoos, de verlichting- en de nummerplaat vereisten. We raden aan om enkele exemplaren te vergelijken. Volg zeker onze aanbevelingen en ga aanbiedingen niet uit de weg want deze producten kunnen al snel een hoge aankoopprijs hebben.
Voordeel van trekhaak fietsendrager tegenover de dak fietsendrager
Het voordeel van een dak fietsendrager is dat je altijd bij je koffer kunt. En daar stopt het bij. Fietsen vervoeren met een dakdrager heeft meer nadelen dan voordelen. De wagen vangt veel meer wind en dit creëert veel geluidsoverlast en een hoger brandstofverbruik. Bovendien is de E-bike zwaarder waardoor het af te raden is deze op een dakdrager te plaatsen.
Je moet eveneens rekening houden met de hoogte van je wagen als de fietsen op het dak geplaatst zijn. Veel bruggen, tunnels en garages hebben een maximale hoogte. Een dakdrager heeft een maximumcapaciteit van 3 fietsen. En het is helemaal niet handig om de fietsen tot in het midden van het dak te moeten heffen en ze daar vast te maken, en al zeker geen E-bike die ongeveer 25 kg weegt.
De trekhaak variant daarentegen biedt veel voordelen. Zo is het makkelijk om de fietsen te plaatsen, ze hangen achter de wagen dus ze vangen geen wind en ze komen amper boven de auto uit. Tunnels, bruggen en garages vormen dus geen gevaar. Je kunt tot 4 gewone fietsen meenemen. Het maximum aantal E-bikes dat je kunt meenemen staat op 2 door hun gewicht.
Inklapbaar en kantelbaar
De meeste fietsendragers bieden de mogelijkheid om hem eenvoudig op te vouwen zodat hij makkelijk verplaatsbaar is. Ook opbergen wordt een fluitje van een cent door de compacte vorm eens hij volledig opgevouwen is. Veel merken bieden ook een opberghoes aan.
En dan is er ook de kantelfunctie van de fietsendrager. Als je er rekening mee houdt dat de fietsen achterop de wagen geplaatst worden en dus de toegang tot de koffer ontzegt, dan is het aan te raden een model te kiezen dat kantelbaar is. Zo kun je altijd je kofferruimte openen, ook al staan alle fietsen al op de drager gemonteerd.
Maximum gewicht
Elk onderdeel heeft een maximum toegelaten gewicht dat je kunt nakijken in de technische kenmerken van elk product. Het gewicht van de fietsen samen met het gewicht van de drager mag nooit de kogeldruk van de auto overschrijden. De kogeldruk is de druk die op de trekhaak uitgevoerd wordt door het plaatsen van gewicht op de bol. Als je teveel gewicht plaatst dan verliest de wagen remcapaciteit en wegligging. De maximale kogeldruk is 50 kg bij kleine wagens en 75 kg bij grotere voertuigen.
Een fietsendrager concentreert al het gewicht op een klein oppervlak en verhoogt zo de kogeldruk. De fietsendrager weegt tussen 12 en 30 kg, een E-bike weegt tussen 25 en 30 kg en een gewone fiets weegt tussen 15 en 20 kg. Met deze waarden moet je nakijken wat de maximum kogeldruk is van jouw wagen en zo weet je hoeveel fietsen je wagen kan dragen.
De juiste stekkerdoos
Elk object dat aan de wagen wordt gekoppeld, moet steeds voorzien zijn van elektriciteit om alle verlichting te laten werken. Dan denken we aan de basisverlichting zoals remlichten en richtingaanwijzers bijvoorbeeld, maar ook aan mistachterlicht, achteruitrijverlichting, etc.
Naargelang het type aanhangwagen moet je een 7-polige of een 13-polige stekkerdoos gebruiken. Over het algemeen zijn fietsendragers uitgerust met een 7-polige stekker maar meer en meer wordt beslist om ook deze producten uit te rusten met een 13-polige stekker waardoor er meer verlichtingsmogelijkheden zijn.
Verlichting en kentekenplaat
Je moet ook rekening houden met de nummerplaat van de auto die altijd zichtbaar dient te blijven. Indien de fietsendrager ook maar gedeeltelijk de nummerplaat van de wagen bedekt, moet je een reproductie op de fietsendrager plaatsen. Ook de verlichting van de fietsendrager moet perfect werken om wettelijk met je wagen de baan op te mogen.
Hierboven hebben we het al gehad over het verschil tussen een 7-polige en een 13-polige stekker, maar omdat in buurlanden andere wetten gelden raden we aan altijd het model met 13-polige stekker te kiezen. Een fietsendrager met een 7-polige aansluiting biedt achterlichten, richtingaanwijzers en remlichten. Maar in buurlanden moet je ook achteruitrijlichten en mistlampen aangesloten hebben.
Moderne wagens met trekhaak hebben vaak al een 13-polige stekkeraansluiting. Indien je een ouder model hebt met 7-polige stekker kun je ook steeds een adaptor kopen. Zorg er wel steeds voor dat je fietsendrager een 13-polige aansluiting heeft want anders zijn er geen opties.
Veelgestelde vragen
Q1: Hoe hard mag je rijden met een fietsendrager?
Een fietsendrager wordt niet gezien als een aanhanger, dus je moet je aan de snelheidslimiet houden die de gewone weg regelgeving voorschrijft. Soms worden door de fabrikant van deze accessoires wel maximale snelheden aanbevolen. In de bijgeleverde handleiding kun je al deze informatie terugvinden. De fabrikant maakt deze aanbevelingen om problemen te voorkomen vermits sommige modellen fietsendrager groot zijn en veel uitsteken achter de wagen.
Er zijn ook regels over het maximum toegelaten gewicht van de auto en de aanhangwagen of fietsendrager. Elke wagen heeft zijn maximale gewicht dat niet overschreden mag worden, of je nu de fietsen op je dak vervoert of op een fietsendrager achter aan de wagen.
Q2: Waar berg je de fietsendrager op in huis?
De meeste fietsendragers zijn inklapbaar en meerdere modellen worden met een opberghoes geleverd. Indien ze niet bijgeleverd wordt, kun je ze ook steeds apart bestellen. De fietsendrager wordt door deze inklapfunctie een heel stuk kleiner en compacter en zo kun je hem eenvoudig in de garage opbergen. Zelfs als je geen garage hebt, kun je hem heel makkelijk kwijt in een iets grotere kast bijvoorbeeld vermits het gaat om een klein object dat tussen de 12 en de 25 kg weegt.
Q3: Wat mag ik vervoeren met een fietsendrager?
Het antwoord is heel simpel: fietsen. Het is een accessoire die aan de wagen bevestigd wordt om fietsen te dragen. Naargelang het gekozen model ga je 1, 2, 3 of 4 fietsen kunnen meenemen. Je mag dus geen bagage erop binden of andere objecten eraan vastmaken. Indien je toch beslist om andere objecten te vervoeren, hoe goed ze ook vastgemaakt zijn, dan riskeer je een boete.
Ook indien je een ongeval hebt dan kan alle schade op jou verhaald worden door het onjuist gebruik van de accessoire. In het geval je andere objecten wilt meenemen, vervang je best de fietsendrager door een koffer die op het dak of achteraan de wagen wordt bevestigd. Zo vervoer je alles op een veilige en wettelijke manier.
Q4: Welke trekhaak kun je gebruiken voor een fietsendrager?
Er zijn specifieke trekhaken op de markt voor fietsendragers. Wil je de trekhaak echter ook gebruiken voor het trekken van een aanhangwagen, een caravan of een paardentrailer dan raden we aan een vaste, afneembare of wegdraaiende trekhaak te installeren. De speciale trekhaak voor fietsendragers mag dus ook geplaatste worden op het soort wagens dat geen vaste trekhaak mag plaatsen, zoals bijvoorbeeld sommige hybride wagens. Met dit model trekhaak draagt de wagen in plaats van te trekken.
Hou zeker rekening met de maximale kogeldruk van de trekhaak, bij vele kleinere wagens is deze maximum 50 kg. De meeste fietsendragers zijn de laatste tijd echter allemaal ook uitgerust om E-bikes mee te vervoeren, en elk normaal model E-bike ligt rond de 30 kg, waardoor 2 elektrische fietsen vervoeren in dit geval verboden is. De kogeldruk is ook hoger met een fietsendrager omdat al het gewicht geconcentreerd wordt op minder oppervlakte dus er is meer belasting dan bij een aanhanger.
Q5: Welke kentekenplaat monteer je op de fietsendrager?
Dit is verschillende voor Nederland en België. In Nederland moet de fietsendrager voorzien zijn van een witte kentekenplaat. Ook moet er verlichting voorzien zijn op de fietsendrager in het geval de drager of de fietsen de verlichting van de wagen op de minste manier belemmert. Als je met een Nederlandse wagen naar het buitenland reist, is het belangrijk de landsticker naast de kentekenplaat aan te brengen.
In België daarentegen moet je een reproductie van je nummerplaat verplicht op de fietsendrager of op eender welk ander soort aanhangwagen bevestigen. Deze reproductie moet zich op verticaal vlak loodrecht op het symmetrievlak van de wagen geplaatst worden, en met de bovenrand maximum op 2 meter boven de grond staan.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES